Şef Bıçakları (Mutfak Araç Gereçleri Serisi)
Böyle bir seriye başlamayı düşünüyorum. Bakalım ilginizi çekecek mi?
İlk olarak kaç tip şef bıçağı var bunlardan bahsedeceğiz. Daha sonraki bölümlerde kesme tekniklerinden tutun da kesme tahtası seçimine kadar birçok konuda yazacağım. Tabii yeterli sayıda beğeni alırsa. Yani ilgi duyulmuyorsa kalemimi en azından burada yormama gerek yok, zira tam olarak yeri burası mı ondan emin değilim 🙂
Öncelikle Şef bıçağı dediğimizde aklımıza 'Mutfaktaki işlerimizin %80'ini yapacağımız bıçak' gelmeli. Kaiteli bir şef bıçağı ile 1 saatlik işinizi yarım saate indirebilir ve çok daha güvenli çalışabilirsiniz. Eğer bıçakla ne yaptığınızı biliyorsanız keskin bir şef bıçağı ile kendinizi kesmenizin imkanı yok. Kör bir bıçakla çok usta bile olsanız kesmemenizin imkanı yok.
Mesela bu sabah hafif körelmiş bir bıçakla domates keseyim derken, kabuğunu kesemedi ve elime 'kaydı'. Allah'tan keskin değildi ki çok derine inemedi. Daha önce dalgınlıktan kaliteli ve keskin bir çef bıçağı ile elimi kesme deneyimi yaşadığımda, parmağımı kesmemesini tırnağımın sert olmasına borçluydum.
Elinizi keseceksiniz arkadaşlar 🙂 Kesmemek için yapacağınız şey basit, kesme tekniklerini araştırıp antrenman yapacaksınız.
Piyasada alabileceğiniz onlarca bıçak var. Şef Bıçağı dediğimizde aklınıza 17 ile 30 cm arasındaki bir uzunlukta, bıçak yüzeyi geniş yani kalın bir bıçak gelmeli. Birçok Türk firması var şef bıçağı üreten. Korkmaz, Pirge vb. çokça marka var. Lakin Türkiye'dekilerin hiçbiri Alman ve Japon üreticilerle boy ölçüşebilecek kıvamda üretim yapmıyor-yapamıyor. Pirge aslında son dönemde atılım yapan firmalardan ama kat etmeleri gereken daha çok yol var.
Piyasada alabileceğiniz Avrupa ekolünden 2 Alman firmasının bıçakları var; Zwilling J.A. Henckels ve Wusthof. her ikisi de yüksek kalitede bıçaklar üretiyorlar. Ayrıca birçok mutfak gereci de üretiyorlar ama onlara sonra değiniriz.
Zwilling: http://www.esse.com.tr/Bul?s=Zwilling&d=93
Wusthof: http://www.sile.com.tr/default.asp
İkinci ekol de Japon Santoku bıçakları. Bu yukarıda saydığım firmalar da üretiyorlar ama Japon Global ve Shun markasını sayabilirim bunlara rakip. Birçok marka var tabii ki ama bunlar en çok rasladıklarım. Özellikle Global bıçaklarını Türkiye'de de rahatça bulabileceğiniz yerler var.
Global: http://www.bicakcim.com/v1/marka/global-yoshikin-bicaklari.html
Sonuncuya geçmeden önce farklarını şöyle sayabiliriz:
1- Avrupa tipi bıçaklar daha ağır olur ve keskin uçları 20 derecelik bir açı ile keserler.
Japon Santoku bıçakları ise daha hafif ve daha keskindirler.
2- Avrupa bıçakları ile zorlanmadan çok sert meyveleri dahi kesebilirsiniz.
Santoku bıçakları da keser tabii ki ama daha hafif oldukları için daha fazla güç kullanmanız gerekir.
3- Avrupa bıçakları daha çok salınım hareketi (rocking motion) ile kesmek için uygundur. Harmonik bir melodi eşliğinde bir geminin dalga geldiğinde yaptığı hareket gibidir 🙂 Bu nedenle bu harekete uygun olacak şekilde üretilmişlerdir yani uca doğru gittikçe yukarı yarım ay gibi olurlar.
Santoku bıçağı 'küt küt küt' yukarı aşağı hareketle kesmeye uygundur. Kesme ucu neredeyse dümdüzdür. Zaten bu sebeple çok daha keskin olmaları gerekir.
4- Avrupa bıçakları amatörler için daha uygundur.
Santoku bıçaklarında yaptığınız hareket elinizi kesmenize çok daha kolay bir ortam hazırlar.
5- Avrupa bıçakları 20 derecelik 2 taraflı bir açı ile keserler.
Santoku ise 15 derecelik tek açı ile keser.
Bunların ışığında yıllar içinde üçüncü bir kategori doğmuştur:
Üçüncü ve pek de bilmediğim bu ekol bu üsttekilerin karışımıdır. Yani görüntüleri daha çok Avrupa bıçaklarına benzer ama onlardan çok daha hafiftirler. Keskinlik açıları 15 derecedir ama iki açılı bir bıçağı vardır. Bunlara Gyuto diyoruz.
Bu ekole uygun Türkiye'de de satılan Victorinox marka İsviçre yapımı bıçakları gösterebiliriz. Birçok marka var aslında bu alanda ama pek bilmediğim ve kullanmayı tercih etmediğim bir tür. Aşağıdaki video size çok daha iyi yardımcı olacaktır. (İngilizce)
http://www.youtube.com/watch?v=e9I_OOPpqqc
Ben şahsen Avrupa tipi bıçakları tercih ediyorum. Bıçağın ağırlığı hoşuma gidiyor ve genelde salınım hareketi kesme işlemini yapıyor, ağırlığı sayesinde efor da harcamıyorsunuz.
Sorularınıza göre sonraki yazımın içeriği belli olacak. Şimdilik giriş seviye bilgisi bu kadar 🙂
İlk olarak Youtube'dan knife Skills diye aratarak birçok kesme tekniğini görebilir ve evde deneyebilirsiniz. Kendinizi kesmemeniz için bıçaklarınızı her zaman bilemeyi unutmayın. Nasıl bileyeceğinizi de belki başka bir yazıda inceleriz. Belki videolu ve kendi sitemden linklerle olur. Burada aralara resim koyamadığım için birhayli kastım bazı yerleri anlatırken.
Bu arada bu serinin 2. ve 3. bölümleri video olarak devam etti:
Kesme tahtası türleri, bakımı ve seçimi (Mutfak Araç Gereçleri Serisi): http://youtu.be/tKCk-Tw-yo4
Bileyiciler ve Kullanımları (Mutfak Araç Gereçleri Serisi): http://youtu.be/etDIwhUQvFE
Kardes bunun rami kac GB ?
Avrupa bıçakların lazer daha ön planda. Ama Santoku bıçaklarını üreten bazı firmalar el yapımı ve dövülerek üretiyorlar.
Bir sürü tekniği var. Youtube'da bu firmaların isimleri ile aratınca hemen hemen hepsinin üretiminin bir belgeseli var. Biraz araştırayım onlarla ilgili de bir yazı çıkar. Bu sadece giriş yazısı neticede.
bicaksanati forumda değerli ustalarımızın güzel çalışmaları ve anlatımları var biliyorsunuzdur belki, bıçaklara meraklı arkadaşlara öneririm.
Konu çok mükkemmel takipçisiyim artık. Devamı gelmeli özellikle et kesme bıçakları konusunda.
@secicigecirgen Forum kültürünü pek sevmediğim için hiçbir zaman yazamadım oralarda. Bir de verdiğiniz forum çok detaylı. Burada daha sade, bizim gibi evde yemek yapan amatör ötesi aşçılar için.
Türkiye'de de çok usta bıçakçılar var ama fabrikasyona geçemedikleri için anadoluyu karış karış aramak lazım bulmak için. Sivas'ta mesela çok usta birkaç yer biliyorum, çok da ucuzlar ama işte insan her zaman gidemiyor oralara. Türkiye'de fabrikasyon üreticiler maalesef kaliteden ziyade fiyat odaklı oluyorlar. Her ne kadar yemek kültürümüz gelişmiş olsa da her alanda olduğu gibi bıçakçılıkta da Elalem bizi solladı sanayileşmeye girince iş.
Evet katılıyorum size ülkemizde markalaşma yurt dışındaki gibi olamadı. Ben bunu biraz da imkanların sınırlı olmasına bağlıyorum bu da bıçak konusunda yeterli bilgisi veya araştırmak için zamanı olmayan kişilere ulaşmayı engelliyor galiba. Bu arada incelemeniz için de teşekkürler, burada bıçak konusunda bu kadar ilgili insanı bir arada görmek keyif verici gerçekten. 🙂 @ddguclu
Devamını bekliyorum ilgimi çekti Ayrıca çok akıcı bir şekikde anlatmışsınız sıkılmadan okudum.
Eline sağlık Doğa. Bu konuya biraz meyilliyim ileride tecrübelerinden kesin yararlanacağım. Favorilerime aldım.
İlgimi çeken bir konuyu incelemeye başlamışsınız emin olun en sıkı takipçiniz olmaya adayım 🙂 Devamının gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
Dua eidn ki keskinmiş. Kesik ne kadar kusursuzsa iyileşmesi de o kadar hızlı oluyor. (Dexter'dan bir söz gibi oldu 😀 )
keskin bıçak parmak kesmez, kör bıçak parmak keser. ve en rahat kullandığım bıçak 😀 yemek işine girmiştim bi ara çırak olarak 😀
@ddguclu İzninizle ben de bir iki katkıda bulunayım incelemeye 😀 Aradığınız kelime "salınım" olmalı. Bir de Santoku konusunda eklemem olacak. Santoku Japon kökenli bir bıçak tipi olmasına rağmen Japon'lar için batı tipi bir bıçak türü 😀 Santoku için şef bıçağının Japonya görmüş hali diyebiliriz. Geleneksel Japon bıçakları için Yanagi Usuba Deba v.b. bakılmalı (Tabi bunların amaçları farklı farklı :D). Tanto'ya falan girmiyorum konu mutfak olduğu için 😀
Japon genel şef(sebze) bıçağı Nakiridir.
Deba,Honesuki,Yanagiba gibi bıçaklar balık parçalamada kullanırlar.
Tavuk için ise Hankotsu adlı bıçağı kullanırlar.
Ah çok yaşa 🙂 Yazıyı buna göre düzenleyeyim. Kafayı yedim bulamadım diye, insanın beyni durdu mu duruyor bazen. Bu yazdıkların şef bıçağı değil di mi? Çok fazla şef bıçağı üreten firma var ben ülkemizde bir şekilde ulaşılabileceklere yoğunlaşmaya çalıştım.
😉 Yok yazdıklarımdan sadece Deba (Onu da yanlış yazmışım şimdi düzeltiyorum :D) şef bıçağına benziyor ama tüm balık için kullanıyorlar onu. Usuba ince dilimleme için. Böyle böyle farklı işlere göre farklı namlu tasarımlarına sahip olan türleri. Japonlar mutfaktaki her bir iş için farklı bir namlu kullanıyor 😀 Santoku da işte üç işi yapan bıçak olarak anılıyor (Ichi Ni San 😀 Üç amaçlı üç işlevli gibi bir anlamı vardı.) O yüzden Japon menşeili bir tasarım ama geleneksel bir Japon bıçağı değil 😉
Şefin bıçağının bu kadar özellikli olduğunu bilmiyordum.
İnceleme bir harika.
Artık bıçak alırken bu yazı aklıma gelecek.
Saygılar.
Çok teşekkürler, yazılarınızın ve incelemelerinizin devamını bekliyorum.
Çok güzel inceleme olmuş elinize sağlık devamını merakla bekliyorum özellikle bileyleme kısmını. 🙂
Abi yanlış mı görüyorum teknoloji sitesinde bıçak incelemesi mi yapılıyor :)))
3 cümlelik sözde incelemelere ve c/p teknik özelliklere tercih ederim. düzgün inceleme olsun ürünün ne olduğu önemli değil. illa ki birinin işine yaramıştır veya yarayacaktır.
abi bu kadarla kurtaramazsın videoda istiyorum
saygılarla
Bu sadece konuya ilginin ne olduğunu merak ettiğim için bir ön girişti. Bileme ya da Kesme tahtaları ile ilgili videom da gelecek ama bir aradığım ürün var, bulabilirsem çok daha iyi olacak videoda.
İlginç bir konu. Oldukça akıcı ve sıkılmadan takip edilebilir bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
Cok tesekkurler 🙂 on numara konu on numara inceleme olmus . Yemek yapmayi bir zevk olarak goren , haftada en az 3 gun kendimi verip guzel bi yemek yapan birisi olarak ilgi duydugum ve hosuma giden bir konu hakkinda guzel, bilgilendirici , ilgi cekici bir inceleme olmus 🙂
Şu anda aklımda 5 inceleme hazır. Ama birkaç alet edevat takviyesi yapmam lazım. Sonrasında belki videolu bir inceleme de gelebilir, bakalım.
emeğine sağlık cok guzel olmuş 😀 devamını bekliyoruz.
elinize sağlık merak ettiğim bir konuydu favoriye aldım bıçak alacağımda tekrar okuyacağım
beklenen inceleme elinize saglik 🙂
Ben ucuzundan bir tane almıştım, fena da değil ama Kosova'ya gitmeden iyi bir şey almayı düşünüyorum. Devamı gelsin bence:)
İçlerinden birini beğendim 354.90₺ yakından görmeden almam ama yine de güzel görünüyor
Hangi modeli beğendiniz?
Dediğiniz gibi elinizde tutmadan aradığınız bıçağın bu olduğunu anlayamazsınız. Bazen ağır, bazen hafif gelir; bazılarının ergonomisi elinize uygun değildir. Özellikle Japon olanlar riskli bu ergonomi konusunda.
Bunu beğendim.. http://bit.ly/1lKdb0S
Victorinox'a o kadar para vermektense Zwilling ve Wusthof'u almanızı tavsiye ederim. Wusthof Grand Prix serisi, Zwilling'in de Pro serisi aynı ergonomiyi verecektir.
Süper! Ben de üç-beş aydır şef bıçakları üstünde kendi çapımda araştırmalar yapıyordum. Cooking for Engineers diye bir site keşfettim, orada bıçaklar arasında bir karşılaştırma yapılmış ve Global'in G-2 adlı bıçağı birinci seçilmiş. Amazon'da 75 dolardı, borderlinx.com üzerinden getirttim. Bu arada, Gordon Ramsay'in programlarında hep Wüsthof bıçakları kullanması dikkatimi çekmişti. Araştırırken, Sürmene bıçaklarını ve Sürbısa markasını keşfettim. Geçenlerde Ankara'da Anneler Günü Hediyelik Eşya Fuarında Sürbısa standını görünce, bir Sürbısa şef bıçağı ve bir de ahşap bıçak bloğuyla birlikte 4lü bıçak seti alınca, evde bıçak teknolojisinde çağ atlamış olduk:) Şu kadarını söyleyeyim, yıllardır hiç bilenmeyen bıçakları kullandıktan sonra, gerek Global G2 gerekse Sürbısalar jilet gibi geldi, dikkat etmezsem üç beş güne bir kaza çıkarabilirim! Şimdi bir sonraki adım, bıçak bileme. Orada da su taşlarına ilgi duyuyorum.
Yazıyı okumadan yorum yapmıştım, şimdi okudum. Bicakcim.com'da Global markasının bıçaklarının hiçbiri stokta görünmüyor. Ben Türkiye'de epey bir araştırmıştım, ama hiçbir yerde bulamadım. Yukarıda yazdığım gibi, G-2'yi Amazon'dan 75 dolara sipariş ettim. 20 dolar da borderlinx.com'dan kargosu, 95 dolara geldi. Bicakcim.com'daki fiyattan daha ucuza mal oldu. Yukarıda sözünü ettiğim Cooking for Engineers karşılaştırması:
http://www.cookingforengineers.com/article/129/Chefs-Knives-Rated
Faydalı bilgi için teşekkürler. Eğer başka bir sitede bulamazsam yazıyı buna göre revize edeyim. Bulunmayan bir site linki vermiş olmayalım 🙂
Aldığınız bıçak çok iyidir. Bana biraz ergonomik açıdan zor geldiği için tercih etmedim. Yanlışsam düzeltin, bu da Avrupa bıçakları gibi çift açılı bıçak olması lazım? Yani her iki taraftan da ucundaki eğimi görüyor olmalısınız. Bir de Santoku bıçağı değil, yani salınım hareketi de çok rahat yapılabilir.
Güle güle kullanın. Yalnız dikkatli olun parmak koruyucu olmadığı için eliniz yağlıyken kullanmamaya özen gösterin 🙂 Aman diyim.
Sürbısa varken diğerlerine laf düşmez efenim. Hele ki hakiki Sürmene dövme bıçağının yanında Hattori Hanzo bile şapkasını çıkartır, önünü ilikler, destur ister.
Daha önce duymamıştım. Biraz baktım internet sitelerinden ama firma klasik Türk mantığı ile genele olarak kasap bıçaklarında uzmanlaşmış. Zaten bu tip bıçaklarda bizlerin üstüne yok. Lakin yelpazesi çok geniş değil. Kullanmadan bir şey diyemem. Keskinlik konusunu çok abartmaya gerek yok, iyi bir bileme aracı en rezil markanın bıçağını bile çok keskin yapar.
Yalnız logoları ilginçmiş 🙂 http://www.zwilling.com/ 'dan Zwilling'in logosundan esinlenmişler sanırım 1985'te kurulduklarında.
Sadece Sürbısa değil Sürdövbısa ve benzeri birkaç firmamız daha var. Bunun yanında ismini çoğumuzun duymadığı ustalarımız var 😀
Mutfak ürünleri konusunda Sürbısa ürün yelpazesini ben yeterli buluyorum 😉 Sitesinde satış kanallarına göre daha detaylı bir katalog var. Ancak orada da çakılar yok sanıyorum 😀 Çok güzel çakıları da var 😉 Ben asıl mutfak dışındaki çeşitleri az buluyorum 😀
Keskinlik olarak bu tür yerli firmaları piyasadaki ucuz ürünlerle karşılaştırmamak lazım 😉 Yerli ürünleri çok başarılı buluyorum 😉 Örneğin Çin üretimi bıçakların bir kısmında bazı çelikler kullanılıyor, bir türlü ağız almıyor bıçak. Uğraş dur 😀 Onların da hepsi kötü değil tabi ki. Mesela 8Cr13MoV Çin bıçaklarında çok görülen, genel kullanım amaçlı gayet güzel ağız alan ve ağızı da gayet iyi tutan bir çelik 😉
Aslında Japonya ve Almanya bıçaklarının yanında bizim de ismimizin yer alması lazım ama yeteri değeri bizden de bulmuyor sanıyorum. Düşünün Opinel firması yakın bir zamana kadar bıçaklarının namlu tasarımının Yatağan'dan esinlenme olduğunu sitesinde yazıyordu o şekilde pazarlıyordu 😀 Şimdi kaldırmışlar ama hala o açıklamayı kullanan satıcılar var, bakabilirsiniz 😀 Fransızlar bizden önce sahip çıkmış 😀
Sürbısa bıçaklarını gerek bicakcim.com'da gerekse bir fuarda açtıkları standda uzun uzun inceledim. Ahşap kabzalı olan bıçakları çok güzel, yalnız ahşapta bakteri ürüyor diye AB mevzuatı yasaklamış, yeni bıçaklarında plastik kabza kullanıyorlarmış ve kullandıkları plastik bana çok kalitesiz göründü.
Aslına bakarsanız Avrupa standardı belli birkaç ağaca izin veriyor bildiğim kadarı ile ama onları kullanmak maliyeti çok arttırıyor demek ki...
Plastik saplı alınacaksa pimli seriye bakmakta fayda var 😉
Bir de, benim çevremdeki kadınlar, yani annem, teyzelerim, eşim vs, Türk kadınları genel olarak keskin bıçaktan fazla hoşlanmıyorlar. Tehlikeli buluyorlar herhalde. Onun yerine, küt bıçaklarla, sebzeyi tek ellerine alıp bir geleneksel doğrama teknikleri var. Bir de, Türk kadını yemek için sebze doğrarken ya konu komşuyla sohbet etmeyi ya da göz ucuyla pembe dizi veya evlilik programı izlemeyi tercih ediyor, bu düşük konsantrasyon da kör bıçağı tercih etme sebebi oluyor galiba:)
Çok doğru bir tespit. Ben o elde doğrama olayına bir türlü alışamadım 😀
Siz dedikten sonra gerçekten de çevremdekilere dikkat ettiğimde bunu gördüm ben de. Bileyeyim mi sorusunun cevabı yok ben böyle iyiyim oldu hep 🙂 Mutfakta bile olsalar küçük TV varsa, buradan televizyon izlerken keskin bıçakla çok tehlikeli gerçekten iş yapmak. Hani usta olunca bakmadan da doğrama yapılabilir ama o kadar bıçak ustası olmak için de hergün porsiyonlarca yemek çıkarmak lazım.
Yahu yıllar sonra bu incelemeye geldim bir şekilde. Şu yorum efsaneymiş. Güldüm gece gece, ne kadar doğru tespitler 🙂
Çok güzel olmuş, eline sağlık. Bileme konusunu sabırsızlıkla bekliyorum.
Valla bugün çekecektim aslında ama faranjit olup da sesim kartlaşınca size bu işkenceyi yaşatmak istemedim videoda. Ama haftaya kesin geliyor bu konu takipte kalın 🙂
Bizde benden büyük eski solingen marka bi bıçak var , bi bıçak bu kadarmı eskimez, hala yeni aldığımız ucuz bıçaklardan daha iyi ...
Japon bıçaklarının hepsi tek açılı değil. Kullanım yerine göre tek ya da çift açılı olanları seçiyorsunuz. Tek açılı olanlar balık dilimlemek gibi işlerde kullanılıyor.
Sizin link verdiğiniz sitede genel amaçlı Japon bıçağının çift yüzeyli olduğunu görebilirsiniz:
http://www.sile.com.tr/urundetay/kai/wasabi-black/asci-bicagi/6720c/?pid=1603
Japon bıçakları için de şu videoyu öneririm:
https://www.youtube.com/watch?v=ytHnQsxIszc
Tabii ki. Ben de zaten evde santoku bıçağım çift açılı ama açısı yine Avrupa bışaklarına göre daha ince ve keskin olmasını sağlıyor. Farklardan bahsederken çok kafa karışmasın diye o kadar detaya girmemiştim.
Selamlar bendeniz bicaksanati.com müdavimlerinden Osman Kurt yazınızı okuyup bileme araçlarıyla ilgili videonuzu izledim genel geçer bilgi olarak pek çok iyi noktaya değinmişsiniz emeğinize sağlık hatalar var ancak bıçak kültürüyle alakalı olmayan ev kullanıcıları için ayrıntıya girip çok teknik konuşmalar yapmamayım.
Bileme taşlarını ve masatları edinmeyle ilgili bende birkaç link ve bilgi eklesem sorun olmaz sanıyorum.
En kolay ulaşabileceklerimiz elbette yurtiçi siteler olacaktır ben size gritlerini bildiğimiz ve bıçak bilemede kulandıklarımızı paylaşayım.
Silisyumkarbür taş kombine bir taştır bir yüzeyi 220-diğer yüzeyi 800 grit civarıdır görece kaba bir taştır.
http://www.takimmarket.com/?_Args=_CatSel,2714,Promar
Yapay(Sıkıştırma) Arkansas taşı kombine bir taştır bir yüzeyi 400 diğer yüzeyi 1500-200 grit civarıdır.Mutfak bıçakları için güzel bir grittedir ince tarafı. Yağ ile çalışan bir taştır.
http://www.takimmarket.com/?_Args=_CatSel,2713,Promar
Doğal arkansas taşı griti 4000 ile 6000 arasıdır doğadan çıktığı haliyledir yüzy düzlemesi yapılarak satışa sunulur yağ ile çalışan bir taştır bu taşla yapılan bileme çok incedir kaba kesimlerde bıçağınız rahat kesim yapsada hızlı bozulan bir ağız yapısı olur.
http://www.takimmarket.com/?_Args=_CatSel,2729,Promar
Bauhaus çift kiraz bileme taşı su ile çalışan bir taştır kombine bir taştır bir yüzeyi 400 diğer yüzeyi 1200 grittir internet satışı olmadığı için paketine ait resim ekliyorum(taşın bir yüzeyi beyaz diğer yüzeyi turuncudur)
http://i.hizliresim.com/NY1akX.jpg
İkea seramik masat tüm bıçaklarda kolayca kullanabilirsiniz.Gridinden emin değilim ama 400-600 arası olduğunu tahmin ediyorum hızlıca körelen ağızları düzeltebilirsiniz
http://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/yemek-pisirme/pisirme/bicaklar/30167003/flaksa-bicak-bileyleyici.aspx
bir gün sivereklinin birini stada döner bıçağı ile girerken görmüşler o nedir demişler cevap
-elmada mı yemiyelim yani
sitede oyun incelemesini izlerken bu inceleme gözüme çarptı. oldukça sade ve pratik anlatım uygulanmış. çok hoşuma gitti.
@ddguclu belki abes bir soru olacak ama, Ikea'daki bıçaklar konusunda ne düşünüyorsunuz?
Örneğin; http://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/yemek-pisirme/pisirme/bicaklar/70283524/ikea-365--asci-bicagi.aspx
Çöp. bilenmeyen bıçak almayın
Japon çeliğini tek geçerim. Üstelik sap kısmının ağaçtan olması her zaman daha uzun ömürlü bir kullanım sağlar.
Surbisa +1
Japon kılıcı diye alıyosun lazerli mazerli. Ee 2 sene sonra tırt. (kullanıma göre hadi 5 sene )
Ben sürbisayı götürüyorum bıçakçıya jilet gibi biliyor alıyorum geliyorum(3 TL bileme ücreti) Memnun değilseniz biletin (anahtarcılar da biliyor)
O 500 TL'lik bıçak bilenmiyor maalesef. At gitsin.
Cold steel, spyderco gibi markalara da değer mi acaba konu ucundan 🙂
Konu bayağı eskiymiş yahu 😀
Şimdiye kadar elinize geçen en keskin ve keskinliğini kolayca yitirmeyen metettiğiniz bıçakhangisi?
en en en en keskini seramik mi? peki
Türkiye'de bunlara rakip olabilecek bıçak üretiliyor mu? Bursa'da vs el yapımı yapanlar vardı.
Yerel üreticilerden çok butik ve hobi üreticilere yönelin çok çok daha kaliteli bıçaklar var.
@osmankurt93 Maksat yerliyi yurtdışından değerlendirmek. Bilgisi olan varsa yerli bıçaklarla ilgili aydınlatsın lütfen, belgesellerde teknik bilgi çok az.
@kutalp Az çok bıçak imalatıyla ilgili bir hobiciyim.
bicaksanati.com adlı sitede toplanıp bıçak yapımı,çelik türleri,bileme araçları vs gibi konularda uzun uzun yazılar yazıp değerlendirmeler,yorumlar yapıyoruz.
Siz ben bıçağımı alıp yoluma bakmak isterim derseniz tanıdığım ve güzel işler çıkaran ustaların iletişim bilgilerini gönderebilirim. 😀
@osmankurt93 En gösterişli, modern görünen yerli bıçak ustaları markaları hangileri. Link veya isim verirmisiniz?
@kutalp 2 ustamızda yardımcı olabilir Bülent usta çoğunlukla Bushcraft tarzı bıçaklarla ilgilense de şef bıçakları görülebilir geçmiş paylaşımlarında.
Burak usta genellikle Japon tarzı şef bıçakları yapıyor.
https://www.instagram.com/bushcraftstore
https://www.instagram.com/bracknives
Pirge ile Sürbistan arasında kaldı şef bıçağı için. Pirge daha modern duruyor giriş seviyesi ürünlerde, plastiği de daha iyi gibi ama önemli olan çeliği, keskinliği nasıldır...
Türkiyedeki çoğu ünlü bıçak yani geçmişten gelerek isim yapan bıçak aynı çeliği kullanır.
Yani Sürmene bıçağı yada Denizli-Yatağan bıçağı alsanız bile %99 ihtimalle aynı Fransız çeliği kullanılıyor olacaktır.
Evet sonradan bu çeliğin işlenmesi sırasındaki aşamalarda önemli ama birinci belirleyen olan çeliğin kendisi konusunda ne yazıkki kısırız ve dışa bağımlıyız.
Ülkemizde uygun maliyete yüksek kalite çelik üretil'E'miyor. 🙁
Hatta bu işi "yerli milli uçak" hikayesine bile bağlamak mümkün.
Uçak yada arabadaki en önemli parça olan motor yapımınında çoğu kişinin sandığının aksine en zorlandığımız kısım yüksek kalite çelik.
Sorunuza gelecek olursak çok fark yok alın birini.
Ben memlekete gittikçe Yatağan bıçağı alıp eşe dosta hediye ediyorum 🙂
@dogy Şunları aldım bende;
Bıçak olarak bunu:
https://www.hepsiburada.com/pirge-gastro-sef-bicagi-21-cm-p-HBV0000080OMI
Bileme taşı olarak da bunu:
https://www.hepsiburada.com/mannesmann-405-200-bileme-tasi-p-HRDNMAN405200
@dogy @redfox
Şansımı sileyim...
@dogy @redfox
Buda diğer açıdan...
@ufkabakan
bu "kusurlu" ürün bence iade edin.
@redfox İade talebi açtım hocam ama şu dönemde beni kargo şubesine götürecekler illa. Home ofis çalışan adamım hafta bir ancak çıkıyorum evden, şimdi sırf bunlar için şubeye gideceğim.
Yerine de sınıf atlayıp şunu alayım diyorum:
https://www.hepsiburada.com/surbisa-61930-sicak-dovme-sef-asci-bicagi-p-MTAV61930
@dogy Ondan da son anda vazgeçtim almadım. Şunun gelmesini bekliyorum:
https://www.hepsiburada.com/zwilling-2-parca-bicak-seti-p-HBV0000097HG7
@dogy Bir de bunların yanına çinden siparişlerim var:
https://www.aliexpress.com/item/4000287765370.html
https://www.aliexpress.com/item/33054466868.html
https://www.aliexpress.com/item/32983595402.html
https://www.aliexpress.com/item/4000313320385.html
@dogy 300TL verip Zwilling alınca, battı balık yan gider deyip bileme seti de aldım, hazır kargo çıkarken yanına da 2-3 bıçak alayım dedim mağazadan. Sipariş kabardı.
@dogy Zwilling kargosu gecikti, o sebeple evime ulaştığında, şehir dışında olacağım muhtemelen ama dönüşte mutlaka testimi ve kişisel görüşümü de yayınlarım burada.
@dogac @redfox
Soldan Sağa:
Çinli Santoku, Çinli Şef bıçağı, ZWILLING giriş seviyesi şef bıçağı, Karaca orta seviye, Karaca giriş seviyesi.
ZWILLING yamukluk testinden geçti ama sap işliği tahminimden kötü çıktı. Şu yanındaki Çinlideki işçilik 1000TL satılan ZWILLING kadar vardır. Çok şaşırdım 15USD bıçaktaki sap 50USD lik ZWILLING sapını katlar, keskinlikleri de çok iyi. Bakalım ne kadar kesin kalacaklar.
ben sürbısanın şef bıçaklarını kullanıyorum ahşap saplı vernikli güzel bıcaklar. 3 senede bir bilevletiyorum sorun yok 9 senedir duruyorlar : )