Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2018/11
- Ünlü bilim adamı Stephen Hawking 76 yaşında öldü.
- Türk Telekom, bazı yazılımları, malware enjekte edilmiş versiyonları ile değiştirip indirtti iddiası.
- Rekabet Kurumu, kargo firmalarına soruşturma açtı.
- Sosyal medya verilerinin Türkiye’de kalması için alt yapı hazırlanıyor.
- World Wide Web 29 yaşında. Kurucusu Tim Berners Lee internetin geldiği durumdan şikayetçi.
- Raspberry Pi 3 Model B+ çıktı. Türkiye’de de satışa sunuldu.
- Microsoft, bilgisayar ile Çince’den İngilizce’ye, insan doğruluğunda çeviri yapılabildiğini duyurdu. Deneme linki.
- Google, quantum işlemciler konusunda ilerlemeyi sürdürüyor.
- Google, ‘plus code’ harita sistemini duyurdu.
- Google, Android Wear’ın ismini Wear OS olarak değiştirdi.
- Google, kripto para reklamlarını yayınlamayacak.
- AMD işlemcileri ile ilgili güvenlik açığı iddiaları tartışılmaya devam ediyor.
- Açıklar hakkında detaylı bilgiler.
- Güvenlik firması ateş altında.
- Tüm bu iddialar finansal komplo iddiası.
- Intel, Spectre sorununa yeni çıkacak işlemcilerde çözüm bulduğunu açıkladı.
- Donald Trump, Broadcom’un Qualcomm’u almasına engel olan kararı imzaladı.
- Broadcom, teklifini geri çektiğini ve iptal ettiğini açıkladı.
- Intel, Broadcomm’u alacak iddiası.
- Toys ‘r Us mağaza zinciri kapanıyor.
- TeknoSeyir izleyicisi İrfan Şener’in geliştirip sunduğu bir servis: Zerostagram
Oyun Dünyası
- Google, Google Maps’i oyun firmalarına açıyor.
- The Crew 2, 29 Haziran’da çıkıyor.
- Yeni Tomb Raider oyunu 14 Eylül’de çıkıyor.
- Far Cry 5, 27 Mart’ta çıkıyor. Farklı içeriklerdeki DLC paketleri duyuruldu.
- Microsoft, konsolların karşılıklı oynaması konusunda yine Sony’i suçluyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
12 — 17 Mart 2018 No:11
00:00:29 — Ünlü bilim adamı Stephen Hawking 76 yaşında öldü.
00:02:40 — Türk Telekom, bazı yazılımları, malware enjekte edilmiş versiyonları ile değiştirip indirtti iddiası.
00:13:25 — Rekabet Kurumu, kargo firmalarına soruşturma açtı.
00:15:53 — Sosyal medya verilerinin Türkiye’de kalması için alt yapı hazırlanıyor.
00:18:16 — World Wide Web 29 yaşında. Kurucusu Tim Berners Lee internetin geldiği durumdan şikayetçi.
00:21:36 — Raspberry Pi 3 Model B+ çıktı. Türkiye’de de satışa sunuldu.
00:22:43 — Microsoft, bilgisayar ile Çince’den İngilizce’ye, insan doğruluğunda çeviri yapılabildiğini duyurdu. Deneme linki.
00:23:42 — Google, quantum işlemciler konusunda ilerlemeyi sürdürüyor.
00:25:34 — Google, ‘plus code’ harita sistemini duyurdu.
00:29:03 — Google, Android Wear’ın ismini Wear OS olarak değiştirdi.
00:30:16 — Google, kripto para reklamlarını yayınlamayacak.
00:36:19 — AMD işlemcileri ile ilgili güvenlik açığı iddiaları tartışılmaya devam ediyor.
Açıklar hakkında detaylı bilgiler.
Güvenlik firması ateş altında.
Tüm bu iddialar finansal komplo iddiası.
00:43:14 — Intel, Spectre sorununa yeni çıkacak işlemcilerde çözüm bulduğunu açıkladı.4
00:47:31 — Donald Trump, Broadcom’un Qualcomm’u almasına engel olan kararı imzaladı.
Broadcom, teklifini geri çektiğini ve iptal ettiğini açıkladı.
Intel, Broadcomm’u alacak iddiası.
00:53:56 — Toys‘r Us mağaza zinciri kapanıyor.
00:54:57 — TeknoSeyir izleyicisi İrfan Şener’in geliştirip sunduğu bir servis: Zerostagram
Oyun Dünyası
00:56:25 — Google, Google Maps’i oyun firmalarına açıyor.
00:56:57 — The Crew 2, 29 Haziran’da çıkıyor.
00:57:27 — Far Cry 5, 27 Mart’ta çıkıyor. Farklı içeriklerdeki DLC paketleri duyuruldu.
00:58:50 — Yeni Tomb Raider oyunu 14 Eylül’de çıkıyor.
01:00:47 — Microsoft, konsolların karşılıklı oynaması konusunda yine Sony’i suçluyor.
1
Bakalım sır neymiş 😀
Kapaktaki görsel ile içerikte Murat abinin üstü değişmiş ?
geçen haftanın kapağını alıp sayıyı değiştirmişler sadece.
@frt O zaman Levent abi geçen hafta yine aynı gömleği giymiş 🙂
@davinci3 olabilir 🙂
Gelmiş. Yarın dinlerim artık.
Cuma gecelerinin vazgeçilmezi 🙂
Videonun başına sonuna baktım hızlıca teknoseyirle ilgili bişey yok hani sır nerde 🙁
videoyu izlemedim ama bence LP; BTK, Telekom vs'ye gömdü o yüzden öyle dedi gibi anladım ben.
@frt 🙁
Benim makinemde de kurulu ama ben de oynamıyorum. (Fortnite.)
Plus code gereksiz bir girişim olmuş, GPS koordinat sistemiyle 6+6 toplam 12 hane ile yine aynı doğrulukta lokasyon tespit edilebiliyor.
Posta kodu sisteminin duzgun oldugu yerlerde sadece bina numarasi ve posta koduyla adres verilebiliyor. Bu da zaten 7-8 karaktere, ulke koduyla beraber en fazla 10 karaktere denk geliyor. (UK, SW7 5BD gibi) Ayrica daire numarasi ve posta kodu ornekte verilen koddan daha kolay okunabiliyor.
Posta kodu sisteminin calismadigi, tum ilceye tek bir posta kodunun verildigi, sokak adlarinin, numaralarinin zirt pirt degistirildigi Turkiye gibi yerlerde belki ise yarayabilir.
Evet 🤗 Ayrıca şurada detaylı blog yazıları da var.
https://goo.gl/i5adYP
Yalniz Google da kripto isinde...
Birileri, bir seyler planliyor arka planda ama gorecegiz yakinda...
Bir anda cok fazla yerden darbe vurmaya basladilar, ustelik biz de girmeyi dusunuyoruz diyen firmalar bile tas koyuyor...
Daha gecenlerde MoneyGram, WesternUnion falan el salliyordu simdi suskunlar.
@achfighter
Nasil yani, Mevlut bulma nedir yahu...
Ekmekli, yemekli, pideli, tavuklu 😂
Ucretsiz karin doyurma uygulamasi mi bu nedir?
Boyle bir ihtiyac varmiymis yahu...
Ben yorum yazmicam. Ne yazsam saçma bişi çıkıyor ortaya.
https://www.zerostagram.com ana sayfada ki "yapıştırarak" yanlış yazılmış 🙂
@irfansener Altta "İndirdiğniiz dosyalar" kısmında da hata var. Buraları düzeltsen iyi olur, insanlar görünce kötü bir algı oluşmasın.
@ameledervis kripto isinde derken? Kaynak ne?
teknoseyir in donanımhaber e satılması örneğini beğenmedim =/
bende
Sırrı bulmuşsunuz.
Ağzınıza sağlık; "Sosyal medya verilerinin Türkiye’de kalması için alt yapı" haber başlığına katkıda bulunmak istiyorum; asıl bağlamı biraz eksik kalmış; bütün mesele şu; devlet Twitter, Facebook gibi sosyal mecralardan yapılan paylaşımlar ile bunların sahiplerini kapsamlı olarak takip etmek ve gerçek kimliklerini kısa sürede, nokta atışıyla saptamak istiyor. Şu anda Twitter, Yahoo başta olmak üzere bir çok yabancı platform, kendi üzerinden yapılan yazışma ve IP bilgilerine ilişkin Cumhuriyet Savcılıkları'ndan gelen taleplere cevap vermiyor; bu nedenle bu kişiler, kimliklerinin saptanmasına yönelik başkaca bir açık vermezse kim oldukları bulunamıyor; normal vatandaş bu gelişmeyi masumane bir şekilde, kendisine Twitter üzerinden hakaret eden komşu çocuğunun saptanması bağlamında iyi niyetle yorumluyor; halbuki gerçek niyet bunun çok ötesinde; TeknoSeyir'in, gündelik siyasi konulara girmek istememesi konusundaki tercihine saygı duyuyorum ancak Türkiye'de temel hak ve özgürlükler her geçen gün daha geriye gidiyor; bununla ilgili olarak kişi ve siyasi görüş ismi vermeden bilgilendirme yapmak bu tercihin dışına düşmez kanısındayım. Devlet, bütün gücüyle ifade özgürlüğünün üzerine çökmüş durumda; ulusal medya tek sesli hale geleli, aykırı seslere izin verilmeyeli yıllar oldu, parasını verip kullandığın Netflix'i sansürlüyor ve sen buna hayır diyemiyorsun; insanlar kendilerini ve yeri geldiğinde tepkilerini ifade etmek için internet ve sosyal medyayı kullanmaya başlayınca da devlet tüm gücüyle bunun üzerine gitmeye başladı; VPN'lerin yasaklanması da bu sürecin bir parçası; insanların, devletin resmi görüşü dışındaki görüşleri paylaşması istenmiyor; tüm dert bu; bu nedenle sosyal medya platformlarına gelin bizim teknik imkanlarımızı kullanın diyolar; maksak, bu platformlaı üzerinden geçen verileri gerçek zamanlı olarak takip edip, aykırı ses çıkaranların tepesine çökmek.
Bugün, genç nüfus başta olmak üzere, toplumun önemli bir kesimi, siyasetten bunalmış, spor - eğlence (siz buna Survivor ve O Ses Türkiye de diyebilirsiniz) - iş - aile yaşamı sarmalına girmiş, ben kimseye dokunmuyorum, kimse bana dokunmasın, ne haliniz varsa görün tepkisizlik moduna girmiş durumda; bu çoğunluk sanıyor ki evinde oturup sesini çıkarmazsa kimse sesini çıkarmayacak; kazın ayağının öyle olmadığını anlamak ve bunu anlayanların da anlatması gerekiyor; TeknoSeyir gibi mecraların biraz daha topa girmesi gerekiyor; bunun bir sonraki adımı TeknoSeyir'in da ortadan kalkmasına kadar gidecek çünkü.
Adres konusuna açıklık getirmek isterim, orada bir yanlışlık var. Öncelikle posta kodu yazmamak hata, bahsi geçen uygulama gibi posta kodu esasında adresi çok kısaltıyor. Mesela şöyle bir adres kabuldür: "X Sok. 2/5 06700 Çankaya". Bitti bu kadar kısa aslında. "2/5" in başına no koymadım, koymaya gerek yok çünkü o nodan başka ne olabilir? Mahalle, caddeyi ve şehri posta kodu yazarak halletmiş oluyorsunuz, uzun uzun "x caddesi, y mahallesi" diye uzatmanıza gerek yok. Bunu ekşide de eleştiriyorlardı, şu entryde öğrenmiş oldum:
https://eksisozluk.com/entry/46848229
Bende şimdi öğrenmiş oldum, peki hiç sıkıntı çıkaran oldu mu açık bir şekilde yazın diye ?
@davidoffbb bunu öğrendikten sonra e ticaret sitelerinde hiç denemedim.Ürünü Eve getirmeme konusunda binbir bahane bulan kargo elemanlarına güvenmedim ama diğer yerlerde adresi böyle veriyorum sorun olmadı.
@altalena peki bloklu yapılarda ne yapılacak? birde şöyle sorun var. benim binamın ruhsatta tapuda pttde ve yurtiçi kargosunda kapı numaraları farklı. abonelik işlemleri çile herşeyi çile. açık adresini bile tam oturtamamış bir ülkede bu senin söylediğin şans işi.
@gamsizm @leventp xBox konsollarda Freesync aktif edilmesine değinilmemiş.
@sgur
Ripple.
@ameledervis büyük firmalar girecek ama bu birilerini veya ilk aşamada kendilerini zengin etmek amacıyla olmayacak. fiyatını tether gibi sabitleyip müşteriden daha hızlı para akışını sağlamak amacıyla yapacaklar. bu sayede zaten kendileri legal ve vergili iş yapıyorlarken dışarıda kalan firmaları batıracaklar.
@sqn
Yine yaziyorum...
Ripple 🙂
@ahmetyucel
Ben programcisina bir sey demedim, sonucta yazilim yapmis bir seyler gormus denemis ama bana komik gelen insanlarin nerde Mevlut var diye aranmasi.
Bilemedim, belki ben ters birisiyimdir, gerci oyle biraz 😀
Sosyal medya verilerinin Türkiye'de kalması konusu tamamen yanlış anlaşılmış. 3 adet değişim noktası kurulacak diyor. İnternet Değişim Noktası (Internet Exchange Point) oluşturulacak. Bu sayede yurt dışına erişimimiz hızlanacak. Yoksa koskoca Facebook, Google devletin kurduğu sunucuda veri saklar mı? Şurada detaylı anlatılmış haber http://turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=58318
Evet zaten biz de aktaran kişinin aktaramadığını söyledik.
Merhaba, bardak ve anahtarlik ne zaman yaptiracaksiniz?
Şuna anlamadım; Broadcom, Qualcomm' a adam sokacak içeriden ele geçirecek. Onlar bunu yaparken Qualcomm' da gelin abi yapın mı diyecek, nasıl oluyor o iş ? Tamam şimdi iptal oldu ama nasıl olacaktı?
Adres şuan uzun gibi ama kullanması da rahat, şimdi öyle olunca A mahallesi yerine 1. mahalle falan mı diyeceğiz? O kodu aklımda tutmam zor olur " easy to use" gibi olmamış google amca, belki anlamadım.
hayır adres ne olursa olsun çeşitli kodlar o bölgeyi işaret edebiliyor.
Mesela İngiltere'de posta kodları tam adresi verir. BH9 1DS idi mesela benim posta kodum, girin google maps'e o binayı bulursunuz bununla. BH= Bournemouth (şehir) , 9 numara ama neye göre emin değilim, DS= Dorset (bölge adı gibi düşünün)
Yani BY3 AY2 (Beyoğlu 3 Atıf Yılmaz Caddesi 2) gibi açılımı olsa bakan anlar direkt. (o bölgeyi sokak isimlerini bilenler tabii)
Rode marka olduğunu tahmin ettiğim mikrofon sanırım yeni, incelemesi olucak mı @gamsizm
Gelsin mi?
@gamsizm Gelsin abi.
@gamsizm Gelsin , bekliyoruz
@gamsizm bekliyoruz.
- Türk Telekom malware yükleme iddiaları hakkında hiçbir açıklama yapılmadı denilmiş ama bence bir açıklama yapılmış. Şöyle ki; hafta başında yerli teknoloji sitelerinin hepsinde bu olayın haberi çıktı. 2-3 gün sonra çok "ilginç" bir şekilde tüm haberler kaldırıldı. Anlaşılan Türk Telekom yetkilileri reklam anlaşmaları üzerinden gerekli açıklamaları yapmışlar. 😀 Tabi ki Teknoseyir bu iddiaları haber yaparak neden plus üyelik gibi şeylere ihtiyacı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
- Sosyal medya verilerinin Türkiye’de kalması için alt yapı haberi haftanın en komik haberi olmuş. Sosyal medya siteler bu saçmalığı kabul etmedikten sonra yasaklanacaklar. Anlaşılan çakma bir script ile hazırlanan yerli ve milli sosyal ağlar bizleri bekliyor.
- AMD işlemcileri ile ilgili güvenlik açığının "zamanlaması manidar." 🙂
- Çiftlikbank, Tosunbank ve benzeri oluşumlardan tokatlananların %99'una zerre kadar acımıyorum. Bunlar hiçbir alın teri dükmeden, hiç yorulmadan kısayolda para koparma peşinde olan, kendini çok akıllı sanan kişiler. Sonuçlarına da katlanacaklar. Meşhur dolandırıcı Sülün Osman'ın bir lafı vardır; "Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında. Yani bana yaklaşma sebepleri beni dolandırmaktı..." diye devam eder.
Bunu fark eden birinin olması güzel 🙂
"Bu haberi geçelim ben söylemek istediklerimi söyleyemiyorum" cümlesi çok yürek burkuyor. Ne zaman düşünceler özgürce söylenebilecek bu ülkede?
Pubg ile ilgili elestirileriniz hatalı bilgilerden oluşuyor. Şaşkınlıkla dinledim. Ara verince alıp yürüyor diğer oyuncular demişsiniz. Alakası yok, sıfır techizatla oyuna basliyorsunuz. Levent abi diyor ki yeni oyun için bekleme vs çok. Oda yanlış en fazla 2 dakika da yeni oyundasiniz. Ha çok mükemmel demiyorum da eleştiriler yersiz olmuş.
Yeni başlayanla oyuna aylarını vermiş adamın başarımının aynı olduğunu iddia ediyorsunuz yani 🙂
@gamsizm Aslında konu ara vermekti ama yeni başlayanla değiştirmişsiniz.Ha di öyle olsun. Sonuçda Bf serisindeki gibi silah ve teçhizat da bir ilerleme,avantaj söz konusu değil Pubg de , gerçekten su oyuna FPS türüne aşina bir oyuncu saatler içinde adepte olur diye düşünüyorum.
ttnet cevap vemediğine göre iddiaları doğru kabul ediyorum ben.
butun kamera test videolarini iyliyorum genelde ama en iyi telefon kamera testini sizin yaptiginizi belirtmek isterim oncelikle,samsung s9+ kamera testiniz nezaman,olacak.sabirsizlikla bekliyorum saygilar
Levent abi teknoseyiri satılığa mı çıkardın donanım haber gel bizi almış diyorsun subnominal mesajmı gönderiyorsun 😛 abi internetten mesaj mı yolluyorsun bence büyük oyna Microsoft satın alsın bence Facebook satın alsın donanım haber kim ne ki kaç parası var 😂
çiftlik bank dolandıran emin olun soyuldum mağdur oldum diyenlerde bu soyan kadan soyguncu hemde en az diyroum yani daha fazlası vardırda haberimiz yok.... daha alın teri dökmeden kazandığımı hatırlamıyorum... bu yüzden devlet ne yapsın buna... allahın sivri zekalıları