Paylaş Paylaş

Araçlarda egzantrik mili nedir ne işe yarar?

Egzantrik milini daha önce duymuş olabilirsiniz ama ne olduğunu bilyor olabilirsiniz. Bu videomuzda uzun zamandır girmediğimiz teknik konulara geri dönüyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Serhan

    çok güzel bir anlatım ve video olmuş , keyifle izledim , teşekkürler...

  • musty @musty

    Can reyiz herzamanki gibi harikasın 🙂

    • Can Akbulut @can

      Harika takipçilerimize ayak uydurmaya çalışıyorum sadece... Teşekkür ederim.

    • sedat yağcı

      selamün aleyküm..can bey öncelikle anlatımınız için çok teşekkürler.anlatımınızdan anladığım kadarı ile egzantirik milinin bire bir yakıt ile alakası varrrr…size bir sorum olacak cevaplar iseniz beni cok sevindireceksniz..mgane 2 2005 otamatik araç aldım..1 ay önce hembenzin hemde lpg de iki katı yakıyor..atiker yetkili servise götürdümgaz ayarın da sorun yok..reno yetkili servise götürdüm lpg li diye içeri bile sokmadılar..bosh car servise götürdüm bilgisayar ekranında cıkan tek sorun egzantirik mil sensörü sorunu.. buda yakıtı etkilemez dediler..ne yapalı ne edelim derken bir arkadaşımın ustası var beylikdüzünde ona götürdük..araca bindi ve bana göre triger kayışı sente atmış olabilir dedi.çünkü çekişi iyi değil dedi.diğere usta da araca bindi bana görede şanzıman sorunu var dedi..bilgisayara bağladılar..bosh car servisinin gördüğü sorunu ve şanzımanda 4 tane sorun gördüğünü söyledi. 550 tl şanzıman elektro pilotları için 100 tl triger sente kontrolü için 120 tl de egzantirik mil sensörü için istedi..bende usta tamam da benim sorunum kesin olarak çözülecek mi dedim çözmeden aracı sana vermem dedi,,yani yapana kadar masrafı daha cok olabilir anlamında anladımm..sizce ustanın bu tezi yerindemi..bu parayı verip yaptırmalımıyım..çünkü sorunu çözeceğini bilsem vereceğim paraya acımıyorum..ancak bunlardan sona sorunum çözülürmü ona emin değilim..araç resmen yakıtı içiyor ş.içi 100 km için 18 litre gösteriyor..ancak ben yol bilgisayarı ile değil tamamen kendi olçmem ilede aynı sonucu buluyorum..ne olursunuz bana yardım edin..size şöyle söyleyeyim 1 ay için de yaptığım km 1000 olmadı koyduğum yakıt 140 tl benzin 420 tl lpg..benzinde 90 krş lpg de 50 krş yakıyor..cevabınızı merakla bekleyeceğim..

  • aMeLe DeVRiMCi

    Can bey anlatirken detay ve orneklendirme konusunda basariniz tartisilmaz.
    Neticesinde benim gibi yanlis bilen yada hic bilmeyenlere cok guzel ogretiyorsunuz bu konu da sizi tebrik ederken PCLabs'i da ayrica kutlamak gerek sonucta is arkadaslarini ozellikle teknoloji sektorunde secebilmek cok zordur.

    Meslek olarak Mekanik (ve elektro mekanik ) secmemis olmaniz ya hayatin bir cilvesi ya da imkanlarin kisitlamalarindan kaynaklaniyor sanirim.
    Maddi imkansizlik degil, bazen manevi olarak ta mumkun olmayabiliyor.
    Tabi tercihinize saygi duyuyor tum teknoseyir incelemeleri gibi begenerek izliyorum.

    "Bu arada isimlerin yeri ters yazilmis :)"

    Bilglendirme ve sohbet icin tesekkurler.

    • Can Akbulut @can

      Mektepli olmakla alaylı olmanın meslek seçimine olan etkisi gereğinden fazla önemseniyor ülkemizde sanki. 🙂 Akademik eğitimimle alamayacağım bazı bilgiyi dışarıdan toplamama imkan vermesi açısından üniversitemden gayet memnunum 😀 Bir de üstelik "farklı" branş öğreniyorum bonus olarak...

      Bir müddet Kimya eğitimi, şimdi de Jeoloji. Alt alta koyup toplarsak tek başına borla çalışan araba yapabilecek başka kaç kişi var ki hem? 😀

    • aMeLe DeVRiMCi

      Diliyorum ki ilk yapan siz olursunuz sayin Can arkadasim.

  • jeofizikci @jeofizikci

    Can ve Özkan hocamın eline sağlık, 32 yaşıma kadar hiç arabam olmadığı, vosvos harici merakımında olmadığı halde büyük bir zevkle seyrettim.

  • Tuğcan Ünlüer

    vtec ten bahsederken 1.6 litrelik 160 beygir (vti) versiyonu anmamanız ayıp olmuş Can bey:)

  • Recep @recep

    Bu yeni stüdyoya geçtiğinizden beri sanki videoların sesi kısıldı. Bende mi sorun var acaba.

  • blackorwhite @blackorwhite

    Can hocam daha önce piyada olan PSA gurup motoru 1,6 HDİ motorlar 2011 yılı itibariyle euro5 diye tabir edilen motora geçtiler yine 1,6 HDİ ancak eskiye oranla 110 bg. yerine 112 bg ford da ise 109 iken 115 bg olarak karşımıza çıkan bu motorlarsa 16 valf i düşürmüşler 8 valf e bunun artısı - si nedir neden valf sayısı düşürülmüş eski tip olan daha mı iyiydi ?

    • Can Akbulut @can

      Üretimler arasındaki fark sübap sayısıyla sınırlı değil belli ki. Sadece sübap sayısı değişmiş olsa portlar daralacağı için güç kaybı olurdu.

      Tek egzantrik milinin daha az sürtünme oluşturması ve OHV'ye entegre edilen değişken zamanlamanın hem emme hem de egzoz sübaplarına aynı anda etki etmesinden dolayı çift değişken egzantrik kullanarak maliyeti iyice arttırmadan yakıt tüketimini ve emisyonu aşağı çekip, egzoz sübabını oyuna dahil ederek turbo etkinliğini arttırmışlar.

      Yani eski motor daha iyi değil 😀

  • lawnmower @lawnmower

    Elinize sağlık, egzantrik mili ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Hele videolar çok iyi olmuş, sadece sözlü anlatım bazen yetersiz kalıyordu.

    Sübap (veya sibop?) sayısı ayrı bir videoyu hakediyor bence, firmalar bu meseleyi çok kurcalıyorlar. Hala 8V motor kullanan firmalar var. Volkswagen'in ayıbına değinmeniz çok iyi olmuş, rakipleri 16V sistemine geçtikten 10 yıl sonra bile inatla 8V motor sattılar. Şu anda piyasada gezen 1.6 litre motorlu Golf, Bora ve A3'lerin çoğu 102HP gücündeki 8V motora sahip. 20V motoru herkesin alabildiği arabalara (Passat 1.8 - 1.8T) koyarak bu konuda teknoloji gösterisi yapan firmanın diğer yandan 10-15 yıl geriden gelen motorlar satması oldukça ironik. Toyota'nın da 1.4 litrelik 90HP D4-D dizel motorları 8 sübaplı. Utanmadan hala satıyorlar.

    Fiat'ın MultiAir teknolojisi de fena değil, ama bu konuda standardı belirleyen firma Honda'dır. 90'larda geliştirdikleri VTEC motorlar hem düşük maliyetliydi, hem sorunsuzdu, hem de çok verimliydi. Bu yüzden değişken sübap zamanlamasını piyasaya yayan firma olarak görürüm ben Honda'yı. BMW de kendince güzel şeyler yapıyor, ama onlar halka hitap etmiyorlar, biraz pahalıya satıyorlar.

    Yeri gelmişken ekleyeyim, bilgi olsun: Olur da egzantrik milini dağıtırsanız ve yenilemeniz gerekirse orjinal parça alın, orjinal almıyorsanız da "dövme" egzantrik mili alın. Dökme miller de var piyasada, çok daha ucuza satılıyorlar, ama kısa sürede dağılıyorlar.

    • lawnmower @lawnmower

      İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim. 🙂

    • Can Akbulut @can

      Honda City'nin 1.4 motoru da 8 sübap. Hatta sibobun önde gideninden 8 tane 😀

      Honda'nın iddiası üstte tek egzantrik kullanarak motorun sürtünme kaybını azalttıkları, dolayısıyla daha verimli sonuç alındığı yönünde.

      VW için esas pompa meme TDI serisi hakkında çok söylenecek şey var. 😀 Das Auto. 😀

    • lawnmower @lawnmower

      Eh, işte en başarılı firmalar da bazen saçma ürünler yapabiliyorlar. 🙂 Bir de doğru söylemeyi öğrenseler, "tüketim meselesi değil, maliyetten kaçtık" diyebilseler çok güzel olacak.

      Volkswagen'in o "pompe düse" dizelleri muadillerinden iyiydi ama. A4, A6, Phaeton ve Touareg'de kullanılan 3 litrelik V6 dizel aynı dönemde Mercedes ve BMW'nin ürettiği common rail 3L motorlardan hiç aşağı kalmıyordu. Emisyon oranlarını bilmiyorum tabi, ama performansı ve tüketimi gayet iyiydi. Küçük motorlarda biraz sıkıntı yaşanıyordu, 2 litrenin altına inince verim düşüyordu. Şimdi hepsi common rail oldu, TDI'ın sadece adı kaldı.

    • Can Akbulut @can

      Güç olarak geri kalmıyordu ama dizelden "sportif" ses almayı başarmışlardı. 😀 DAGA-DAGA-DAGA diye rölanti mi olur?! 😀 Sesinden tereddüt ediyordum Ford Transit mi, Passat TDI mı diye 😀

    • lawnmower @lawnmower

      Ford Transit'in rölanti sesi ayrıdır. Şimdi GAZ kamyonet ve minibüslerde var o ses, sanırım onlar da eski Ford motoru kullanıyorlar. En fantastik rölanti sesi ise Magirus'tadır. Rölantideyken koltuklar masaj yapar sırta ve bele. 🙂

      VW grubu ZF ile sıkı ortaklığından dolayı şanzımana motordan daha fazla önem verir. O pompe düse dizel döneminde rakipleri common rail motor geliştirmeye çalışırken VW aynı performansı eski tip motordan almıştı, artan bütçeyle de harika şanzımanlar yapmıştı. Hala da motor konusunda çok iddialı değiller, ama aradaki farkı şanzımanla kapatıyorlar. Pompe düse sistemi daha kaba ve basitti bir de, bakımı daha kolay ve masrafsızdı. Şimdiki common rail motorlar kadar hassas değildi. Zamanla verim kaybı yaşanıyordu tabi, özellikle 1.9 TDI motorun tüketimi bir süre sonra çok artıyordu.

    • Can Akbulut @can

      O arabaların popülerleşmeye başladığı 2004 öncesi dönemde en önemli sıkıntı kara mazot olduğu için performansları düşüyordu aslında. Çalışma karakteri de gayet iyiydi lakin emsallerine nazaran fazla gürültülü olduğu için (hele ki 3 silindir ve az yalıtımlı Polo'lar) çok tepki aldı.

      VW'nin kendisinden bir cacık olmaz Porsche %20 hissedarı olmasa! 😀 Audi A4'ün şaftını söküp önde uzunlamasına motorlu önden çekişli araba satan "cinyıslar" değil mi onlar? 😀

    • lawnmower @lawnmower

      O üç silindirli motor felaketti zaten. Ben de bir tanıdığın Seat Cordoba'sında kullanmıştım, kifayetsiz bir motordu. Kullananlar kendilerini "Üç silindirli motorlar hırçın karakterli oluyor" diye avutuyorlardı. Herkese havlayan fino hırçınlığı işte. 😀 Hyundai düzeltti o işi mesela, ama Volkswagen'in ilkel üç silindirlileri kötüydü. Demiştim ya, pompe düse motorların küçük hacimlileri genel olarak kötüydü zaten. Bir de o yıllarda turbo teknolojisi şimdiki kadar gelişmemişti, değişken geometrili turbolar yoktu, turbolar daha kolay arıza yapıyordu, dertti yani. Yine de VW iyi kıvırdı işi, bir sürü 1.9 litrelik dizel sattılar, büyük sorun olsaydı adı çıkardı piyasada. Millet Fransız'ların common rail dizellerine kabahat bulur da, VW'in o antika motorlarına toz kondurmaz hala.

      VW o kadar da kötü değil, bence hakkını yiyorsun. Adamlar ortak platform kullanarak maliyetleri düşürüyorlar. Artan parayı da malzeme kalitesini arttırmaya harcıyorlar. Volkswagen'in 15-20 senedir yaptığını diğer üreticiler birkaç senedir yapmaya başladı, hepsi birbiriyle ortak araba geliştiriyor. Birden fazla markası yoksa eğer başkalarıyla ortak geliştirme yoluna gidiyorlar. Bu gayet normal, ayıplanacak birşey değil. Tabi arada uyumsuzluklar, komik durumlar olabiliyor, ama hoşgörmek lazım.

    • Can Akbulut @can

      Ferdi Baba hatrına hoş görüyoruz zaten ama bugün hayatta olsa torunun kulağını çeker, bir de baston oturttururdu... 😀

    • lawnmower @lawnmower

      Ferdi baba hayatta olsa zaten Audi'ler arkadan motorlu, Volkswagen'ler de gerçekten "halk arabası" olurdu. 🙂

  • Levent Alpsal @levent-alpsal

    Can reyiz, 🙂 çok teşekkürler güzel bilgiler için. Naçizane bir eleştirim olacak, kayıt anında insan siyah düşünüp beyaz diyebilir farkında olmadan, ben olsam kimbilir ne yanlışlar yapardım, ayrı ama otoseyir bölümlerinde bazen söylemek istediğinizin tam tersini söylüyorsunuz gibi geliyor bana. Bu programda örneğin videonun 6:40 civarında Volkswagen grubunun 8 valfli motorları için modern modellere göre yakıt tüketimi daha düşük diyorsun, sanırım yakıt verimliliği daha düşük demek istedin. Bunun gibi başka programlarda da olmuştu (doğal birşey). Yakıt tüketimi, yakıt tasarrufu, yakıt verimliliği hep aynı kriter ama birinde düşük değer daha iyiyi ifade ediyor, birinde yüksek değer daha iyiyi ifade ediyor. Bu tip küçük hatalar olduğunda doğrusunun çok açık olduğu durumlarda hmm can reyiz o sırada düşük diyecekken yüksek demiş diyip geçilebilir ama çok net olmayan veya dinleyicinin hiç bilmediği konularda gerçeğin tam tersi akıllara kazınıyor olabilir. Bir kelime hatalı oldu diye sonradan dönüp tüm video tekrar çekilemeyeceğine göre belki programın altındaki metin kısmına bu tip durumlarda bir düzeltme metni yazabilirsiniz. Aslında bu tip hatalar her yayında ve her konuda olabiliyor ama otoseyirde olunca daha çok dikkatimi çekiyor.

    Yanlış anlaşılmamak için belirteyim, sizinkiler de Teknoseyirin tüm programların beğeniyle izliyorum ve takdir ediyorum. Amacım hata yakalamak değil sadece yapıcı bir eleştiri veya fikir...

    Bunun dışında ben Toyota kullanıcısıyım, Toyota motorlarda VVT-i vardı, şimdi daha çok dual VVT-i diye geçiyor, aradaki fark ne? Sanırım emme sübaplarının yanında eksoz sübapları da artık değişken zamanlı, doğru mu? Toyotanın eski bir spor modelide de VVT-Li gibi birşey vardı, vvt-i with lift diye geçiyordu? Bu nedir?

    Bir soru daha 🙂 Honda VTEC'in de adı geçti, tam yılları hatırlamıyorum ama eski civicler de VTEC diyince o GTI gibi birşey olurdu, yani civic'in spor modeli olurdu gücü de 160 beygirdi sanırım, bir sonraki nesilde VTEC adı bir anlamda ayağa düştü, 110 beygirlik modellere de VTEC denmeye başladı. Ne değişti de VTEC'in etkisi azaldı, yoksa ikisi aynı adda farklı teknolojiler mi? (yoksa sadece aynı teknoloji ama farklı sıkıştırma oranları ve ayarlarla biri performans odaklı biri tasarruf odaklı motorlar mı???)

    • Can Akbulut @can

      Yazdığınız soru içermeyen her şey doğru 😀 Dikkatiniz için teşekkür ederim. İrticalen konuşup prova yapmadığımız, bir metne bağlı kalmadığımız için, özellikle soru cevaplamayıp bütün konuyu toparlamam gerektiği anlarda çoğunlukla o anda söylediğim şey ağzımdan çıkarken bir sonra anlatacağım kısmı düşünüyorum. Bu da arada "binding" tabir edilen hadisenin yaşanıp VW 8V motorlarının yakıt tüketimine yüksek yerine düşük dememe sebep olmuş 😀 Mesaj bölümünü kirletmek yerine video açıklamasına eklemek daha iyi olacaktır. Bir daha ihtiyaç hasıl olursa öyle deneyelim 😀

      Değişken zamanlamalı egzantrik bazen sadece emme, dual olunca hem emme hem egzoz sübaplarına kumanda ediyor. Lift özelliği sübabın daha uzun stroklu açılmasına imkan verip gaz akışını daha da hızlandırmak için kullanılır.

      Honda'nın B16A kodlu efsane motoru teknolojinin gövde gösterisine dönüştüğü üretimdi. O dönemde turbo motorlu olup o kadar hafif kasaya sahip başka araba olmadığı için büyük sükse yapmıştı. İlerleyen dönemde etkisi azaldı piyasada alternatiflerin çoğalmasıyla. Kullanılan teknik bugünkü motorlarda da aynı. Fakat sistem güç kazanımı yerine yakıt sarfiyatı ve egzoz emisyonunu düşürmek üzere ayarlandığı için kimse sevmiyor 😀

  • ec038 @ec038

    video çok güzel olmuş gerçekten.. teşekkür ederiz.. fakat bahsedilmeyen bir nokta var.. toyotanın 2009dan beri kullandığı valvematic isimli motorun multiair ile aynı mantıkta değil mi ???

    • Levent Alpsal @levent-alpsal

      Senin valvematic soruna ben de birşey ekleyim, Can bey, toyota auris'de
      1.6 benzinli düz vites istiyorum diyince 132 beygir valvematic motor veriyorlar,
      1.6 benzinli otomatik istiyorum diyince 124 beygir dual vvti motor veriyorlar.

      Ben şimdiye kadar hiç böyle birşey görmemiştim, sebebi nedir bu garip durumun?

      (Corolla'da hem düz hem otomatik vitesde 1.6 motor dual vvti 124 beygir.)

    • Can Akbulut @can

      Multiair VVT-i sisteminden daha esnek çalışabiliyor. Araya hidrolik yastık koymak bu güne kadar hiç yapılmamıştı. Bugün neredeyse endüstri standardı haline gelen common-rail dizel enjeksiyonunu da Fiat icat etmiş ve ilk kez Croma modelinde kullanmıştı. Multiair da yaygınlaşması muhtemel bir "devrim".

      Levent Bey;

      Büyük ihtimalle broşür hazırlanırken çeviri hatası yapılıp güç normu yanlış girilmiş. JIS ve SAE normlarında beygirgücü birkaç HP fazla çıkar DIN normu ölçüme göre. Biz DIN değerini baz alıyoruz Avrupa olarak.

      Geçmişte bazı modellerin motor işletim sistemi otomatik şanzımana özel revizyondan geçirilmişti. Şanzımanlar arasında vites sayısı farkı olduğu için devir bandını daha etkin kullanabilmesi adına motorun maksimum gücünden feragat edilerek orta devirlerdeki tork eğrisi düzenlenmiş, yakıt tüketimi düşürülmeye; vites değişimlerindeki sarsıntı azaltılmaya çalışılmıştı. Burada böyle bir durum yok tabi. 🙂

    • Levent Alpsal @levent-alpsal

      Çeviri hatası olduğunu sanmıyorum, beygir gücünün yanında motorun adı da farklı, biri valvematic biri dual vvt-i

      http://www.toyota.com.tr/cars/new_cars/auris/fullspecs.aspx

    • Can Akbulut @can

      Aslında ikisi de aynı sistem, Toyota müşteriyi tanımlamalarıyla boğmuş 😀

      Dediğim gibi, güç ve tork değerleriyle beraber bunların alındığı devirler de farklı olduğu için 1.6 Manuel Auris'in bir "tık" daha spor hissettirmesi için ECU ile oynanıp güç ve tork eğrileri değiştirilmiş. Manuelin alt devirleri çok az daha güçsüz olmasına karşılık kaybettiklerini maksimum güç ve tork disiplininde geri almış.

      Toyota çok farklı pazarlar için aynı motoru optimize edebilen bir dünya devi.

    • Halil Ayaz

      Fiat' ın Multiair sistemi, dizel motorlara uygulanamaz mı?

      Diğer bir soru fiat multiair motorlarda otomatik vites sunulmuyor. bunun teknik bir gerekçesi var mı?

      videolar ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim

    • Can Akbulut @can

      Uygulanır dizel motora da... Teknoloji henüz yeni, üreticilerin birinci önceliği yaptıkları arabalardan kar etmek olduğu için ilk planda ellerindeki bütün teknolojiyi dökmezler ortalığa. Zaman içinde otomatik vitesli modelde de dizel motorda da multiair tekniğinin kullanıldığını görebiliriz.

  • burak görür @archuman

    Ben bu devirde niye yakıt ve hava besleme sistemlerinin mekanik kontrolle yapıldığını anlamadım. Fiatın multiairi bir nebze elektronikleştirmiş anladığım kadarıyla ama yine de mekanik tahrikli ve egzantrike bağlı bir sistem. Niye tam elektronik kontrollü yol sürüş yük şartına göre yakıt ekonomisini ayarlayabilecek bir sistem yapmıyorlar, maliyetler mi çok yükselir?

    • lawnmower @lawnmower

      Silindirin iç basıncı çok yüksek olduğu için solenoid sübap ittiriciler yetersiz kalıyor. Motorun çalışma devriyle tam senkronizasyon sağlanabildiği için hala en mantıklı çözüm egzantrik mili. Onu da geliştiriyorlar tabi, iç içe çalışarak sürüş esnasında ihtiyaca göre açılarını değiştirebilen egzantrik milleri var mesela.

  • bugra

    15:00 de tren mi geçiyor? 🙂

  • bora

    video için teşekkürler. keşke otoseyir videosu yayınaldığınız günler, ilgilenmeyenler için bonus, başka video da yayınlasanız.

  • Ziyaretçi

    max payne 3 çıktı neden incelemiyosunuz ?

  • MGXT

    Aslında video haricinde kalan böyle konuları üyelerin soru ve sorunlarını forum üzerinden tartışssak.Herhangi bir forum düşünceniz var mı ?

  • Markasız kot @markasizkot

    Her zamanki gibi süper bir otoseyir videosu..
    Yeni bir otoseyir videosunu sabırsızlıkla bekliyorum..
    Kolay gele...

  • b.korun

    Eksantirik (Kam) ismini üzerindeki merkezden kaçık yani hemen hemen yumurta biçimindeki kamlardan (çıkıntılardan) almaktadır.
    Değişken subap sisteminin en iyi yanı CPU'yuya gelen veriye göre otomatik olarak avans ayarı yapıyor olması, sente ve subap bindirmesiyle felan uğraşmıyorsun. Ayrıca aracı modifiye etmek istediğinde CPU Tuning deninilen yazılım hackleme dahada ön plana çıkıyor ayrıca zahmetsiz.

  • haydar

    wow bir nokia 6600 görüyorum arkada..P
    Yakında bir videoya mı konu olacak nedir..

  • burusli @burusli

    çok güzel olmuş, elinize sağlık.
    Birde acaba motor açma, motorun sağırlaşması, uzun ömür için ideal kullanım tarzı ne olmalıdır, devirli mi devirsiz mi, motordan motora fark eder mi vb gibi konularla ilgili video gelirse o da çok güzel olur.

    teşekkürler, selamlar

  • Erol

    can beye bir soruda benden. benim 2009 model skoda roomster marka bir aracım var. araçta vw e ait 1.4 82 psi 3 silindirli TDI motor var. ben aracı 0 almıştım ve sıfır araç almanın hevesiyle cahillik edip silindiri sormamıştım. ama araçtan çok memnunum. hem yakıt hem çekiş açısından. acaba benim arıcın motoru kaç valf, eksantrik mili nasıl, üç silindir motorların zamanlaması nasıl ve araç hakkında ne söyleyebilirsiniz. bence tek eksisi içeriye fazla gelmiyor ama motor sesi, sizce eksileri nedir/

    • Can Akbulut @can

      Saydıklarınızdan başka pek eksiği yok 🙂 Ön kısmı Polo, arka aksı ise Golf modelinden alınarak üretilmiş bir araç Roomster. Bu sayede arka iz genişliği önden daha fazla, arkası Polo ve Fabia'dan daha geniş...

      Motor silindir başına 2 sübap ve sabit egzantrikli, turbo 🙂 Silindir sayısının eksik olmasının hiçbir sıkıntısı yok. Comon rail olmadığı için gürültülü ve titreşimli çalışıyor aslında... Hyundai de 3 silindirli motor üretmişti, yakında BMW de üretecek. 3 veya 5 silindirli motorların pratikte 4 silindirli hacimdaşlarından pek farkı yoktur. Volümetrik verimi arttırma çabası adına daha az silindir tercih edilir küçük hacimlerde. Daha evvel Hyundai 2 litrelik motorun bir silindirini sökmek gibi pratik zeka örneği 1.5 dizel üretmişti. Başarılı bir motor olmakla berber temel mantalite ar-ge maliyetini azaltmaktı...

      Arabanızın kalitesiz mazota toleransı çok az, hatta yok. Bu nedenle Carbon Clean yaptırmalı, ara ara detarjan etkili yakıt katkısı kullanmalısınız. Periyodik bakımlarını da aksatmadan serviste yaptırdığınız takdirde motordan yana kolay kolay sıkıntı yaşamazsınız.

      Silindir veya sübap sayısına takılmak yerine motorun güç dağılımı ve çalışma karakterine odaklanmak lazım ekonomik araçlarda. Size sunulan deneyim önemli rakamlardan ziyade. Zira çok yakın gelecekten itibaren 1.5 litreden ufak, 3 hatta 2 silindirli motorlar orta sınıfa kadar olan modellerde giderek artan sıklıkla kullanılacak. 🙂

    • Erol

      verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ben aracı severek almıştım ama çevre koşulu aldıktan sonra beni çok etkilemişti. yok satamazsın, yok 3 silindir, yok bu araba bu parayı etmez falan gibi. galiba biz millet olarak çok doğmatiğiz. illa babamın arabası neyse o marka iyiydir gibisinden. hiç model araştırması yada motor incelemesi yapmıyoruz. babam renocu reno iyidir gibisinden. ........ayrıca eklemek istiyorum videolarınızı çok faydalı buluyor, kendi adıma emeği geçenlere teşekkür ediyorum...

    • Can Akbulut @can

      Malesef, Türkiye pazarı bazı markaların bazı modelleri için halen "torpilli". Özellikle küçük şehirlerde renk ve donanım kalemleri bile arabanın ikinci elde tercih edilirliğine ciddi manada etki ediyor... Aslında "sedan pazarı" olarak bilinen her yerde durum böyle 🙂

      En ufak yardımımız dokunabiliyorsa ne mutlu bize! 😀 Sizlerden zaman zaman bunu duymak beni çok mutlu ediyor; zira samimiyetinize can-ı gönülden inanıyorum...

    • whitemonk @whitemonk

      Can hocam merhaba uzun süredir yazmıyordum size ama izlemeye devam ediyordum sessiz sessiz. Size bir sorum var emektar serçedesi mi sattım. Elimde 16 bilemediniz 17 bin tl param var. Sizce ne almalıyım ? Ailem küçük 3 kişiyiz ben eşim ve 11 aylık kızım. Ayda yapacağım kilometre taş çatlasa 250 -300km .Parçası ucuz bakımı cuzi fiyatı kallavi ne önerirsiniz. Hayırlı otoseyirler herkeze.

  • kenan

    Merhaba Can hocam...Bu konuyla pek alâkası yok ama aklıma bir soru takıldı ve içim içimi yiyor 😀 .. Dizellerde Cut-Off var mı ? Enjeksiyonlu Benzinli motorlarda olduğunu biliyorum. Hatta bizzat gördüm yol bilgisayarında 0.0 tüketim değerini gösterdiğini...Fakat son teknoloji Common Rail dizel motorlarda böyle bir durum var mı ? Şimdiden teşekkürler....

  • whitemonk @whitemonk

    Can hocam merhaba uzun süredir yazmıyordum size ama izlemeye devam ediyordum sessiz sessiz. Size bir sorum var emektar serçedesi mi sattım. Elimde 16 bilemediniz 17 bin tl param var. Sizce ne almalıyım ? Ailem küçük 3 kişiyiz ben eşim ve 11 aylık kızım. Ayda yapacağım kilometre taş çatlasa 250 -300km .Parçası ucuz bakımı cuzi fiyatı kallavi ne önerirsiniz. Hayırlı otoseyirler herkeze

  • erdem

    Can hocam bir kaç sorum olacak size , bir türlü çözemediğim 😀
    1-) Dizel motorlar neden gürültülü çalışır ? (Benzin enjeksiyonlu motorlardan tek farkı bujinin olmaması diye biliyorum , prensip olarak farklı ama genelde içten yanmalı olarak bariz bir fark yok gibi duruyor. Ama neden benzinli motorlar kedi gibi çalışırken ; dizel motorlarda bu gürültü var ?

    2-) Manuel (Düz) vitesli araçlarda şanzıman yağı diye tabir edilen bir şey varmış. Otomatik viteslerdeki şanzıman yağı gibi belli km lerde değiştirilmesi gerekir mi bu yağın ? Ve bu yağ vites kutusunun neyine hizmet ediyor ? Bazı kimselerden duyduğum kadarıyla "ASIL ; YAĞI DEĞİŞTİRİRSEN SORUN ÇIKARIR" diyenler var. Anlayacağınız baya bi aklım karıştı..:)

    3-) VİTES DİŞLİ ORANLARI ile ilgili MUTLAKA bir video hazırlamanızı rica ediyorum. Katalog verilerinden anlamağım tek husus bu vites dişli oranlarının ne olduğu ? Kimi araçlarda 5 vites var ? Kimi araçlarda 6 Vites var ? (Manuel)...6 vites demek aynı 5 vitesli arabanın sonuna bonus vites eklemek gibi birşey mi yoksa ; Aynı aracın ; aynı motorlu versiyonunun ; 5 vitesli olanının 5.vitesinde , 6 vitesli olanının 6.vitesindeki devir sayıları farklı mı ? (Araçların ikisinde de örneğin 120 km/s ortak hız referans alınsın ..)

    • Ziyaretçi

      dizel motorların benzinliye göre daha yüksek sesli çalışmalarının sebebi sıkıştırma oranların daha yüksek basınclı olduğundan vuruntulu calışır benim bildiğim kadarıyla

  • süleyman

    Merhaba can bey.CRDI motorlar hakkında da detaylı bir vide anlatımı yapma olanağınız var mı?şimdiden teşekkür ederim.

  • Burak

    BMW NİN ÇİFT VANOSUNA KAFA TUTCAK Bİ SİTEM WARMIYMIS ULEAAAAN 😀

  • selim

    can bey öncelikle merhaba, size sormak istediğim bir konu var. 99 model 2000 motor opel vectra sahibiyim 100. yıl.aracımın arıza lambası yanıyordu bilgisayara bağlayıp baktığımızda eksantrik mili sensör arızası olduğunu söyledi usta.ama sorunun tam olarak bu olmama ihtimalinden bahsetti.bende nasıl oluyor diye sorunca bu arızayı başka bir şeyin tetikleyabileceğini söyledi.bulunduğum şehirde de tam olarak anlayan bir usta bulamıyorum internetten araştırdığımda da çok fazla bilgi kirliliği var.mesala eksantrik mili sensörünü değiştirirken krank mili sensörünün de değişmesi gerektiği bu arızanın vectra için kronik bir sorun olduğundan bahsediliyor.lütfen yardımcı olur musunuz teşekkürler

  • sedat yağcı

    Can hocam en son yorumumuzu benim içinmi yaptınız tam olarak anlayamadim ben sedat yağcı isim olarak yazar iseniz anlamam daha kolay olacak

  • Can Akbulut @can

    LPG enjektörlerinin bağlantısı kontrol edilmeli, düzgün bağlanmamış, dördü de aynı anda faal değil ise motora iki yakıt da aynı anda püskürtülmeye çalışılır. Hem güç düşer, hem de tüketim artar.

    Egzantrik zamanlamasının bozulması demek sente kayması. Emme ve egzoz sübabı tam zamanında açılmazsa verim çok düşer. Araç yürüsün diye gaza basarsınız ve tüketim artar.

    Otomatik vitesin ayarı kaçıksa o da motoru gereksiz zorlayıp tüketimi şişirir.

    Lambda sensörü yüksek egzoz hararet nedeniyle bozulmuş da olabilir. 600 TL kadar da oradan masraf çıkabilir.

    Usta haklı 🙂 Müsterih olun.