Merhaba arkadaşlar,
2009 yılından daha yeni bir arabanız varsa büyük ihtimalle aracınızda OBD-2 portu vardır. Bu portu kullanarak yetkili servis, aracınızın ECU (Engine Control Unit) birimine bağlanarak oluşan hataları görüp teşhisi daha kolay koyabiliyor.
E-Bay’de bu portu kullanan ve aracınızın ECU birimindeki çeşitli bilgileri mobil cihazınız üzerinden takip etmeye yarayan ELM327 çipli, Bluetooth adaptörü gördüm. İlgimi çekti, yaklaşık 6 kadar önce satın aldım. Gittigidiyor gibi sitelerden de bu cihazı bulabiliyorsunuz, yalnız fiyat farkı çok fazla. Ben bluetooth modelini 7.20 dolara (ücretsiz kargo) aldım; gittigidiyor’da aynısı 30 TL fiyattan satılıyor. Bütçeniz rahat ise ve aracınızda OBD-2 portu sıkışık bir alanda değilse aynı adaptörün WiFi bağlantısını kullanarak iletişim kuran modellerini de alabiliyorsunuz.
Siparişi verdikten 13 gün sonra cihaz elime geçti. Paketin içinden bir de CD çıktı. İçinde adaptöre bağlanmak için PC ve Mac’de kullanılabilecek ücretsiz yazılımlar olduğunu gördüm. Açıkçası pek kullanışlı değiller, Appstore veya Google Play ‘de daha iyileri var.
Ben android için Torque adlı yazılımı kullanıyorum. Ücretsiz olan Lite sürümü de bulunmakta, beğenirseniz Pro sürümünü 10 TL’ya alabiliyorsunuz.
Adaptörü paketinden çıkartıp aracımın OBD-2 portuna taktım. Kontak kapalı olduğu halde cihazın ışıkları yanmaya başladı. Android cihazıma Torque Lite yazılımını indirdim ve telefonumun bluetooth bağlantısını açtım. Telefonumda bluetooth cihazlarını arattığım zaman hemen OBD-2 adaptörünü buldu ve eşleştirdi. Eşleştirme sırasında herhangi bir PIN kodu girmek gerekmedi. Hemen başka bir telefonda eşleştirmeyi denedim, onda da PIN kodu sormadı. Bu demek oluyor ki bluetooth üzerinden çevrenizdeki herkes aracınızın ECU birimine erişebilir. Bu yüzden kullanmadığınız zaman adaptörü çıkarmayı unutmayın; kontak kapalı bile olsa adaptör ile eşleştirme yapılabiliyor.
Eşleştirmenin ardından telefonumda Torque Lite programını çalıştırdım. Program kayan ekranlardan oluşuyor ve her ekrana farklı göstergeler ekleyebiliyorsunuz. Ayarlar butonuna dokunun, ardından Add Display ‘e dokunun; size ne tür gösterge eklemek istediğinizi soruyor (Sayısal, grafik ve kadran). Aracınızın ECU birimine bağlı olarak gösterilebilen bilgi sayısı değişiyor. Chevrolet Aveo aracımda;
• Motor devri
• Hız
• İvme
• Soğutma suyu sıcaklığı
• Yakıt miktarı
• Turbo basıncı
• Yakıt basıncı
• Motor zamanlaması
• Voltaj
• Anlık yakıt tüketimi (Ayarlardan motor hacmi ve ağırlık bilgilerini girmeniz gerek)
• Ortalama yakıt tüketimi
• Motora giren hava sıcaklığı
• Hava akış oranı
• Gaz pedalı pozisyonu bilgilerini telefonumda anlık görebildim.
Buna ek olarak yazılım üzerinden aracınızın hata kodlarını görüp silebiliyorsunuz. Örnek olarak; aracınızın motor arıza ışığı yanıyor ise yazılım size arızanın nerede olduğunu söylüyor. Eğer bu uyarıyı silerseniz aracınızın motor arıza ışığı da sönüyor (Tabii onarılmadığı sürece arıza devam ediyor).
Seyahate başlamadan önce yazılımın loglama özelliğini aktifleştirirseniz, aracınızın ürettiği tüm verileri anlık olarak kaydediyor. Seyahat bitince log dosyasını isterseniz e-posta ile gönderebiliyorsunuz.
Cihazı kendim Chevrolet Aveo’da kullanıyorum. OBD-2 portu pedalların üzerindeki kısma konumlandırıldığı için takılan adaptörün boyu pek önemli olmuyor. Bir başka arkadaşım Ford Fiesta’da denedi; OBD-2 portu bir kapağın altında kaldığı için adaptörü taktığında kapak kapanmıyor ve aşağı sarkıyor. Dolayısıyla adaptörü almadan önce aracınızın OBD-2 portunun yerini öğrenip adaptör takmak için yeterli yer var mı diye kontrol edin derim. Özellikle Wifİ bağlantısı kullanan cihazların boyutları biraz iri.
Merak edenler olabilir, cihaz aracın garantisini bozuyor mu? Aracımın garantisi henüz bitmedi ve daha yeni servise götürüp bakımını yaptırdım. Kimse bir şey demedi, demek ki serviste fark edilen bir şey değil.
Son olarak Torque Lite ile Torque Pro arasındaki en büyük farkın grafiklerin akıcılığı olduğunu söyleyebilirim. Lite sürümünde her gösterge de kullanılamıyor. Ücretsiz yazılımların vazgeçilmezi reklamlarda ekranın altında çıkıyor.
Bu günlük de bu kadar. Sorusu olanlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. İyi günler diliyorum.
Bunu hatırlattı (Signs 2002)
Bu görüntü bir filme mi ait ?
@bosu 2002 yapımı Signs filminden.
Cep telefonunun fareler üzerinde kanser yaptığı kanıtlandı. Şu yazıyı incelemenizi öneririm. http://www.wsj.com/articles/cellphone-cancer-link-found-in-government-study-1464324146
Arkadaşlar, geçtiğimiz ay bir arkadaşımın kardeşinin burnundan parmak büyüklüğünde bir kitle alındı. Normalde burunda et dediğimiz kitle büyüdekçe büyümüş, burun deliğinden sarkıyordu, üst taraftan da göze baskı yapmaya başlamıştı. Tümör olduğu anlaşıldı, ameliyatla alındı. Allah'tan vücuda yayılmamış. Doktorun ilk sorduğu şey cep telefonu ile çok konuşuyor musun sorusu olmuş. Gerçekten de üniversitesede çok aktif bir çocuk, birden fazla dernek başkanlığı yapıyor ve annesinden öğrendiğim kadarı ile neredeyse günün yarısını telefon kulağında geçiriyormuş. Bir ara kulaklık kullanıyormuş ama sonra vazgeçmiş. Ben tavsiye olarak telefonu yüzüne dayamamasını, kablolu kulaklık kullanmasını tavsiye ettim ama zamane gençliği işte, başına gelenin ne kadar hayati bir risk olduğunun, ne kadar ucuz atlattığının farkında değil. Pek dikkate aldığını da düşünmüyorum. Umarım tekrarlamaz.
bu videoların devamının gelmesini bekliyordum