Sitemde paylaştığım yazımı buraya koyuyorum.Yazının sadece bir kısmı burada çünkü devamı resimli.Fazla teknik kelime içerdiği için resimsiz anlaşılacağını sanmıyorum.O yüzden sitemin adresini baylaştım.Dileyen devamını okuyabilir.

Herhangi bir kuralı ihlal ediyorsam lütfen bildirin hemen yazıyı kaldırayım.

Merhaba,

Bu başlık altında size yaptığım “P3 Steel” 3B yazıcının yapımını ve mantığını yüzeysel olarak anlatacağım.

Öncelikle nereden esti bu 3B? İnternette birçok mekanik ve elektronik projeler var.Gimbal buna örnek gösterilebilir.Bu tür aletleri yapmak için plastiği işlememiz gerekiyor.Bunu sıradan üretim yöntemleriyle yapmamız çok zor.

3B yazıcı plastik ham maddesini eritiyor ve motorları ile istediği konuma getirerek çizimini yaptığınız parçayı oluşturuyor.Bu sayede milimetrenin 1/5’i hassasiyetinde -belki daha fazla da olabilir- sonuçlar alabiliyorsunuz.

Resimler ve fazlası için:http://www.elektroinceleme.com/3d-yazici-yapiyoruzmalzemeler/

3D Yazıcı Yapıyoruz:Malzemeler | Elektro İnceleme

Merhaba, Bu başlık altında size yaptığım "P3 Steel" 3B yazıcının yapımını ve mantığını yüzeysel olarak anlatacağım. Öncelikle nereden esti bu 3B?
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Seçkin Albamya @elektroseckin

    3B yazıcıyı yaparken sınır anahtarını ters bağlamam nedeniyle Arduino ve Ramps’ı yaktım 🙁
    Elinde Arduino Mega veya Ramps 1.4 bulunan var mı?

  • Seçkin Albamya @elektroseckin

    Plastiği eritip bastığı için çizimi olan ve uygun ölçülerdeki herşeyi basabilir.Tabi birkaç dezavantajı var.Mesela PLA malzemesi 60 derece üzerinde kullanılmamalı.Çok hassas çıktı alınmalıysa çok beklenmeli...

    Ben özellikle robot uygulamalarımda kullanacağım.Çünkü sadece çizim ile emek harcamadan şaseyi kolayca üretebiliyorsunuz.Prototipleme bununla çok kolaylaştı.Aslında her eve lazım bir alet.Örneğin dolap kulbu kırıldı bas bir tane.@predatordrk

Çizgi Tagem'in ve http://www.mcu-turkey.com Gömülü Sistemler platformumuzun download edilebilir tüm eğitim ve proje dosyalarına erişmek ister misiniz?
Çoğu Tübitak sunucularında barındırılan Çizgi Tagem içeriği ve http://www.mcu-turkey.com platformu proje ve eğitim dosyaları 220GB'dan fazla olup tamamı download edilebilir ve paylaşılabilir. Linklerimiz yenilendi, tüm platformlarımızda yenilenen linklerimiz bulunmaktadır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Çizgi Tagem bütün http://www.mcu-turkey.com platformu içeriğini
ve eğitim DVD’lerini download edilebilir şekilde paylaşıyor.
http://transfer.cizgitagem.org/nsaral/mcu-turkey/

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 15 / 20
  • homosapien @biggestliar

    İşte budur hocam... Ellerinize ve emeğinize sağlık... Şahsen hepsini indirecegim.

  • homosapien @biggestliar

    Hocam bu FTP'de bazıları klasör klasör ve hala çoğunun dibini bulamadım... Biliyorum çok oluyorum (affınıza sığınarak) ama, acaba tek bir dosya haline getirme gibi bir şansımız var mı? Böyle bir arşivi bizim ülkemizde arasanız zor bulursunuz, şimdi ayağımıza gelmiş ve kaçırmak istemiyorum ama kafam karıştı ne, neyin içindeydi ya da nasıl arşivlemeliyim gibi.

  • civilization @civilization

    Ne zamndır yazacam denk gelmiyor. Çizgi elektronik telefon üretse kötü mü olur. One plus örnek alınabilir. Şirket içinde ts içerisinden destek alınabilir. Destek derken pek iyi örnek olmasada kombassan örnek olabilir. Biz elimizden geldiğince para ile kurulacak şirkete ortak oluruz. 2 senede ortaya süper bi firma çıkabilir 🙂 banada bi başkanlık falan verilse süper olur yani 🙂

    • Çizgi Elektronik @niyazi-saral

      Uzun uzun yazamıyorum. Akıllı telefon bana göre değil. Bunu ciddi cevaplamak ve ortaya karışık bir eleştiri koymak isterim.

    • tbpmlk @tbpmlk

      Sayın Hocam, bu öneriye cevabınızı merakla bekliyorum açıkçası. Yazılım tarafı zorlayıcı olmakla birlikte Türkiye'ye yönelik kullanıcı dostu ve "müşterisini hafife almayan" bir ürün ortaya koyulabilir diye düşünüyorum. Özellikle vergi avantajı ve teşviklerle performans/fiyat oranı yüksek bir ürün hedeflenebilir.

    • civilization @civilization

      vestelin, telpanın ne yaptıkları ortada. firmaların tepelerinde bütün işi para için yapan bu sebeplede çıkarttıkları ürünlerde bir ruh olmayan firmalar. bu eksikliği bizler biliyoruz ama toplumun geri kalanına nazaran azınlıkta olduğumuzdan firmaların çok da ilgisini çekmiyoruz. işte burada bizden bir firmanın olması çok işimize yarar. hem biz hemde toplum kazanır düşüncesindeyim. tabi bir ürün hazırlamak sadece ön hazırlığında bile çok zahmetli olan bir süreç. bu süreci sanayi bakanlığının tgsd programında bizzat yaşadım.

      çizgi elektronik hem sektördeki başarısı hemde Niyazi Bey'in (Abimizin) buradaki içtenliği ve samimiliği ile bu işte başarılı olacığını umuyorum. sürecin zahmetli ve maliyetli de olduğunu biliyorum şahsen bende tek başıma böyle bir işe girişmek istemezdim. işte burada her ne kadar sonu başarılı olmasada kombassan yimpaş örnekeri aklıma geliyor. bir anonim şirketi kurulur bizler 100 er 200 er liralarla (duruma göre daha fazlada olabilir) ortaya para koyarız ve verdiğimiz para kadar hissedar oluruz. geri kalanında sanayi bakanlığının destekleri kullanırlır ki sanayi bakanlığının üretim bölümünde milyon liralık destekleri var. ortaya bizlerin istediği segmentlerde hiç olmazsa ruhu olan cihazlar çıkmış olur.

      tabi bu fikrim biraz ütopik gerçekleşme ihtimali sıfır gibi birşey. ama olursada güzel olur. naçizane bana da ceo cfo cio cto cso ciso cso coo cno gibi afili kısaltması olan bir iş verilebilir 😀

    • Çizgi Elektronik @niyazi-saral

      Öncelikle iyi niyetiniz ve düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bir kişi bile olsa her zaman takdir topluyor olmak insan gurur veriyor. sağ olun.

      Ancak 2 ayrı konuda yanılıyorsunuz veya bizim insanımızı tanımıyorsunuz. Öncelikle bizim insanımız hani o fıkradaki gibi nefes almaya çıkanı ayağından çeker. Bu gerçektir; ve bu gerçeği öğrenmek canınızı acıtır. örnekler vermeyeceğim ama eminim birçok arkadaş size kendi anılarını anlatabilir.

      Bundan da öte Türkiye'de birlik beraberlik yoktur. Kickstar örneği uygulamalar veya kooperatif tarzı kurum veya kuruluşlar bizim insanımızla olmaz. Biz birbirimizin yumuşak karnını oymayı biliriz; hele internet ortamında bıraksanız adam öldürürüz. Onun için hani bir proje için toplu destek veya ortaklık...bunlar sadece samimi ancak saf duygular olabilir. Umarım aşırı gerçekçi cümlelerimi hoş görürsünüz.

      İkince olarak da teknoloji üretmek veya sanayi geliştirmek hiç de sizlerin bildiği gibi veya siyasilerin bahsettiği gibi değildir. Vestel veya General Mobile hikayeleri farklı farklıdır. Anlatması da zordur; siyasi yorum anlamına gelir. Bize gelmez.

      Saygılar,

    • tbpmlk @tbpmlk

      Sayın Hocam,

      özellikle ikinci paragrafta yazdıklarınız kesinlikle bir Türkiye gerçeği. Ancak burada ülke genelini kapsayacak bir birliktelik kurulması şart değil kanımca.

      Sizin önderliğiniz ve yönetiminiz ile çevrenizde teşekkül edecek bir "gönüllü" ekip bu yükün altından kalkabilir. Üstelik piyasayı sadece yurtiçi olarak da düşünmemek gerek. Hem donanımda hem yazılımda doğru işlerle güçlü piyasa etkinliği elde eden küçük firmalar oldu son yıllarda (oneplus vb.). Bugün eski Nokia'ların eksikliği hala piyasada kendini belli ediyor (taksiciler telefonları değiştirmedi mesela).

    • civilization @civilization

      @niyazi-saral yazdıklarınıza üzülerek katılıyorum. Zaten fikrimin ütopik olduğunu belirtmiştim. Hatta acı bir gerçek ki şu anda ts de abonelik gelse çoğu kişi para vermek istemiyecektir.

      Teknoloji geliştirme konusunda da haklısınız. Pek bir bilgim yok. Belki webrazzideki havada uçuşan milyon dolarlar etkiledi beni 🙂

      Neyse hasbelkader böyle bi oluşum olursa yukardaki yorumumda yazdığım pozisyonlardan birine talibim 🙂

  • homosapien @biggestliar

    "BEN DE BILGISAYARCI OLDUM" adında basılmamış bir kitap var. İnternette PDF halini rahat bulabilirsiniz Sanırım oradaki gerçekler pek çok şeyi anlatır. Hocam "kesin okumuştur"...

    Edit: kitabı okumak isteyenler için
    http://www.niyazisaral.net/wp-content/uploads/2013/04/Niyazi-Saral-Ben-de-Bilgisayarci-Oldum.pdf

Geldi sonunda ilk izlenimler iyi. #xiaomiyi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 7

Asus Zenfone 2

Arkadaşlar Herkese merhaba,

Bugün Asus'un tüm dünyada heyecan uyandıran dünyada ilk olarak lanse edilen '4GB Ram' li modeli Zenfone 2 ye yakından bakacağız.

Öncelikle belirtmek isterim incelemenin tamamlanması ve son görüşlerimi eklemem yaklaşık 1ayı bulacak ve sizlerden gelen sorular çerçevesinde ilerleyeceğim. Alışılmışın dışında bir yazı olacak.

Sizinde mutlaka şurasına dikkat et, burası ile ilgili bilgi ver dediğiniz konuları yazı altına yazabilirsiniz. İnceleme yazısına en son neyi eklediğimi yine yorum kısmında belirteceğim.

Tabiki inceleme yazısını beğenip, favorilerinize almayı unutmuyoruz. Emeğe saygı 🙂

Kutu Açılım Videosu : https://youtu.be/aPYkfqECfdY

Oyun ve Uygulama Performansı: https://youtu.be/-qB72nFyMOM

Zenfone 2 ZE551ML Teknik özellikleri:

Intel Atom Z3580 Quad-core 2.3 GHz İşlemci

PowerVR G6430 Grafik birimi

32GB Dahili Bellek ve 4 GB Ram

Android 5.0 Lollipop sürümüne sahip olması

5.5 inch 1080 x 1920 Full Hd ve 480 ppi pixel yoğunluğunda Gorilla Glass 3 korumalı ekranı

13 MP 4128 x 3096 çözünürlüğünde panorama, HDR, yüz tanıma özelliklerine sahip fotoğraf, 1080P @30 Fps değerinde video çekebilen, otofokus, dokunarak fokus yapabilme özellikli , ve sahip çift tonlu (sarı ve beyaz) flaş bulunan arka kamera

5 Megapixel Özçekim kamerası

64 GB ve üzeri Micro sd kart desteği

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 3G - 4G ,MHL tv çıkışı ve OTG desteği

A-GPS ve GLONASS Gps desteği

Bluetooth 4.0, NFC ve Fm Radio

Hızlı Batarya şarj desteği (40 dakikada %60 dolum)

Çift sim kart girişi (Aynı anda 2 hat aktif ve kullanılabilir)

Çıkarılamayan 3000 Mah Li-po Batarya ve 170 gram toplam ağırlık

0.35 W/kg Sar değeri (kafada)
...................................................................................................................................................
Kutu içerisinden telefon, seyahat tipi şarj adaptörü (2 amper çıkış verebiliyor. Hızlı şarj için gerekli), usb kablo, 3 farklı silikon ucuyla beraber kulak içi kulaklık ve kullanım klavuzu çıkıyor. Kulaklık Zenfone 5 modelindeki kulaklık gibi bass ağırlıklı hoşuma gittiğini söylemeliyim. Kulaklık üzerinde ses açıp kısma butonu yok sadece müziği mute yapıp devam ettirebiliyorsunuz. Ayrıca kablosu karışmayan yassı bir yapıda.

...................................................................................................................................................

Performans testleri :

Cpu Z Görüntüleri : http://goo.gl/5N2rB5 http://goo.gl/6a5qoc

Antutu : 48421 http://goo.gl/6Bi0Hd

Geekbench 3 : Single core : 917 -- Multi core : 2933 http://goo.gl/2TDaQ2

...................................................................................................................................................

Ekran bildiğiniz gibi 5.5 inch 1080x1920 Fullhd 480 PPİ ve koruma seviyesi Gorilla Glass 3 olarak belirlenmiş. Parmağınızın ekran üzerindeki kayganlığı oldukça iyi. Ekranın etrafındaki alt, üst ve yan çerçeveler oldukça azaltılmış ilkseri Zenfone modellerine göre. Ekranı çift tıklama ile uyandırıp tekrar uykuya alabiliyorsunuz ve ekran parlaklığı canlılığı gayet yeterli. Güneşli ortamda ekran görüntüsünü görmekte herhangi bir sıkıntı yaşamadığımı söyleyebilirim.

Telefonun en alt kısmında bulunan tırtıklı yüzey cihaza güzel bir görüntü veriyor. Şarj girişi alt kısımda, güç butonu ise en üst orta kısıma konumlandırılmış. Kulaklık girişi ise hemen yanında bulunuyor. Telefonun sağ ve sol yanlarında herhangi bir buton bulunmazken ses açıp azaltma butonu ise LG modellerinden hatırladığımız gibi arka orta kısıma konumlandırılmış. Ses butonlarının hemen üstünde ise 13 MP arka kamera ve çift renkli flash bulunuyor.

Çıkarılabilen arka kapak fırçalanmış aluminyum görüntüsünde ancak kullanılan malzeme plastik ve masa üzerinden kayıp gitmiyor. Telefona tam oturdugunu ve gıcırdamadığını söyleyebilirim. Telefonun genel malzeme kalitesi, şarj adaptörü, kulaklığı ve usb kablosu ortalamanın üzerinde.

..................................................................................................................................................

Zenfone 2 de kullanılan kameralardan bahsedecek olursak, arkada 13 MP 4128 x 3096 çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyan F/2.0 diyafram değerine sahip lens oldukça hızlı odaklanabiliyor. Arka kamerada ayrıca otofokus, dokunarak fokus, yüz tanıma, HDR, panorama ve fotoğraflara coğrafi etiket koyabilme özelliği mevcut. Video çekim kabiliyeti ise 1080P Full hd @30 fps olarak belirlenmiş. Ön taraftaki özçekim kamerası ise 5MP sosyal medya hesaplarınızdaki kullanımlarda iş görür diyebilirim.

Fotoğraf örnekleri : http://teknoseyir.com/durum/328922

Fotoğrafların Orjinal halleri : bit.ly/1FSmVyT

#asus #akış #zenfone2 #ZE551ML

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 41
  • bunudainceledik @bunudainceledik

    Tam şarj olarak telefonun ekranı tam parlaklıkta ve ses son seviyede olacak şekilde, sürekli oyun oynatımı senaryosundaki pil durumunu ekliyorum arkadaşlar.

  • Melburg @melburg

    Knock on/off gibi bir özellik var mı,çünkü açma-kapama tuşu tam tepede. @bunudainceledik

  • ### @hade-bre

    1)Titreşim durumu nasıl?
    (Bazı telefonlarda örneğin note 2 masa üstündeyken bile titrediğini hissedebiliyorsunuz)

    2)Konuşurken karşı tarafın sesi kısık mı geliyor yoksa normal mi geliyor?
    (Daha önce kullandığım telefonumda gürültülü bir ortamdayken karşı tarafı duymak neredeyse imkansız oluyordu. Şimdikinde ise sessiz ortamda konuşmayı başkaları duymasın diye sesi kısıyorum 🙂 ki şimdi kullandığım telefonumdan memnunum )

    3) Telefonun çekim gücü nasıl?
    (Shiftdelete incelemesinde LG G4 için çekim gücünün zayıf olduğundan bahsedilmiş )

    4) İntel işlemci ile çalışmayan uygulamalar var mı? Var ise nasıl bir yöntem izleniyor?
    (Cevabı biraz zor olabilir. Genel olarak sosyal medya yada çok indirilen uygulamalarda sıkıntı yaşanıyor mu? )

    5) İntel işlemcilerin gece uyku moduna geçmedikleri vb gibi söylemler söz konusu, telefon ile hiç bir işlem yapılmadığı durumda geceden sabaha batarya yüzdesi değişimi nasıl ?
    (Mümkün ise tek sim ve çift sim denemesi yapabilir misin?)

    6)Samsung da ve bazı markalarda olan bataryanın azaldığı durumda telefonu nokia 3310 gibi yaparak konuşma ve mesajlaşma süresini arttıran bir ayar söz konusu mudur?
    (Samsung ultra power saving mode)

    İnceleme için teşekkürler.

LEGO, eğitim serisi için oluşturduğu web sitesinde ilginç bilgilere yer vermiş. İstatistik bilgileri üç yıl öncesine ait olduğundan eski sayılabilir ama LEGO hakkında epey enteresan maddeler de var. Dilimize çevrilmiş halini arama motorlarında bulamayınca kendim çevirerek eklemek istedim. #LEGO
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bunları biliyor muydunuz?

* LEGO ticari markası ismini, Danimarka dilinde “iyi oyna” anlamına gelen LEG GODT kelimelerinin ilk iki harfinden alarak oluşturmuştur.

* Meşhur LEGO tuğlası(2×4) parçası, özelliğini 28 Ocak 1958’de benzer bir tasarımdan aynen alarak patentlemiştir. İlk üretiminden bu yana ölçüleri aynı kalmıştır ve halen devam etmektedir.

* LEGO DUPLO serisi tuğlalar, normal seri tuğlalardan 8 kat büyüktür. Buna rağmen her iki tip tuğlada birbirleriyle uyumlu birleştirilebilir.

* Ortalamada kişi başına 86 LEGO parçası düşmektedir.

* 2012 yılında, saatte 5.2 milyar parça üretimi ile toplamda 45.7 milyar LEGO parçası üretilmiştir.

* Dünyanın en büyük lastik üreticisi LEGO firmasıdır. [1]

* 2012 yılında satılan LEGO tuğlalarıyla dünyayı baştan sona 18 kez dönebilirsiniz.

* Ay’a ulaşmak için toplam 40 milyar LEGO tuğlasını üst üste getirmeniz gerekir.

* İlk mini figür 1978 yılında üretilmiştir. Bu tarihten itibaren 4 milyarın üstünde figür üretimi yapılmıştır. Dünyanın en geniş nüfusunu oluşturmaya devam ediyor.

* Her bir mini figürün yüksekliği, üst üste birleştirilmiş 4 adet LEGO tuğlasının yüksekliğine eşittir.

* LEGO ve MIT Üniversitesi arasında yapılan işbirliğiyle 1998 yılında LEGO MINDSTORMS ilk sürümü çıkarılmıştır. Devamında 2006 ve 2013 yıllarında iki sürüm daha çıkarılmıştır.[2]

Soru-cevap?
S: Altı adet 8 noktalı (2×4) LEGO tuğlası kaç farklı yoldan birleştirilebilir?
C: Bilgisayar hesaplaması yardımıyla çıkan sonuç : 915,103,765 !

İki adet 8 noktalı (2×4) LEGO tuğlası 24, üç adet 8 noktalı (2×4) LEGO tuğlası 1,060 farklı yoldan birleştirilebilir.

Kaynak: http://education.lego.com/fi-fi/about-us/lego-education-worldwide/lego-facts
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dipnot:
[1] Lastik deyince akla don veya paket lastiği gelmesin. Hani şu meşhur Michelin, Pirelli var ya… Onlar işte.
[2] Mindstorm, Beyinfırtınası anlamında… Merak edenler için link : http://www.lego.com/en-us/mindstorms/?domainredir=mindstorms.lego.com&ignorereferer=true
- Maddelerde bahsi geçen 2x4 Brick parçayı foto olarak ekledim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

ŞUnu şuraya bidaha bırakayım hem görmeyenler görsün hemde belki gündemde bahsi geçer 😀 Daha önceden beğenenler beğenmesin 8 kişi daha beğenirse 100 beğeni olacak 😀

orjinali burada:
http://teknoseyir.com/durum/254778

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

Bazı üyeler siteye yeni özellikler talep edip eklenmediğini görünce siteyi boşladığımızı düşünüyorlar o yüzden işlerin nasıl yürüdüğüne dair bir şeyler yazayım. Yazılım işine girmek isteyenlere de fikir verir.

Ek özellik ekleme sadece yazılım yazmakla olmuyor. O kendi başına bir iş zaten. Ama bir özellik ekleniyorsa öncesinde getirisi götürüsü iyi düşünülmeli. Örneğin bizim tüm akış sorunu, sistemin baştan böyle tasarlanmaması nedeniyle çıkmıştı. Sonradan uydurmak da ek bir ton sıkıntı doğurdu. İstemediğimiz halde modlar atandı vs. Bir de ekonomik boyutu var. Yeni özellik eklemenin maliyeti nedir ve bu maliyet o hizmet başladığında ne kadar zamanda çıkacak?

Misal bir özellik binlerce üye getirecek olsun. 5000 kişi diyelim. Sonuç ne olur? Sunucu kaldırmaz site çöker. Zaten bu deneyimi akış işinde test etmiştik. Dolayısıyla sunucu ve bant genişliği maliyeti var bu kadar kişiyi getirecek işlerin. Fikir süper olsa da çok kişiyi buraya getirecek olsa da mali yükünü kaldıramıyorsanız hayata geçirmemeniz gerekir.

Diğer yandan diyelim ki maliyeti cepten karşıladınız ikinci sunucuyu koydunuz. Bundan sonra gelir modeliniz oluşmalı. Eğer o gelen 5000 kişiden bir şekilde para kazanamıyorsanız bütün bu operasyon eksi haneye yazılır ve her ay tekrar edeceği için sizi bir gün batırır. Eski TS'nin batışı bu şekilde olmuştu. Yenisinde aynı hataları yapmamaya çalışıyoruz. Kimse şimdi hatırlamaz ama biz PCL, Fragtist, OtoSeyir ve Basçek için mobil dergi çıkarttık. Ve TR'de eşi olmayan kalitede işler oldu. İçlerinde en başarılısı BasÇek'ti. Sırf alanında değil genel dergiler içinde çok iyi bir yer edinmişti.

Ama reklam alamadıkları için hepsini kapattık. Aşırı maliyetliydiler. Üç ay dayanabildik.

Bu 5000 kişiden mobil platformda para kazanmak için de oraya özel reklam almanız gerekli. Sektörün şu anki durumunda mobile gelen reklamla ayda 300 lira zor kazanıyorsunuz. Çünkü reklam sistemi 10.000 kişi de gelse sadece fiks bir para ödeme üzerine kurulu. YouTube/Google gibi ne kadar kişiye gösterirsen o kadar çok para öderim diyen yok.

O yüzden eklenecek her özelliğin maliyeti ve ne kadar gelir getirebileceği hesaplanmak zorunda. Sık sık söylendiği gibi burada yazılımcı çok ama işletmeci gördüğüm kadarı ile yok 🙂 Yazılıma kafa yormak yanında gelir modelleri üzerinde çalışsanız daha verimli olur. Zira süper fikirlerin önündeki esas engel budur. Gelir modelini sizin yerinize başkası oluşturur ise bu defa kazancınıza ortak olur. Kimi durumda kabul edilir kimi durumda yapmayayım daha iyi dedirtir bu durum.

Gelir modeli oluştuğu saniyede zaten gerekli iş gücü kiralanır ve yazılım hayata geçer. Hamdi çok yoğun doğru ama tek yazılımcı Hamdi değil Türkiye'de. Parası neyse verilir ne kadar yazılımcı lazımsa tutulur. Olmayacak şeyi de söyleyeyim. TS'de gönüllü toplayarak olmaz. Türk gibi başla İngiliz gibi bitir denir. Gazla başlayan işler hüsranla sonuçlanır. Mutlaka bir profesyonellik olması gerekiyor. X işi yetişmediğinde sınavım vardı, kızla ayrıldık, öğretmen ödev verdi gibi cevaplar gelmemeli. Bu işi 15 senedir yapan biri olarak bunların yaşanmış örnekler olduğunu söylememe gerek yok 🙂

Herkes parasını az ama çok alır ama aldığı işten de sorumlu olur. Mazeret kabul edilmez. Ancak bu şekilde işler makul zamanda sonuçlanır. Hele ki yazılım işinde.

Bizde bazı sistemlerin olmamasının sebebi harcanacak zaman ve kaynakların gelire olumluyu geçtim olumsuz yansıyacak olması. Yeni kurulan bir şirkette bunu tolere edemezsiniz. daha doğru düzgün dekoru olmayan bir video sitesinden yazılıma kaynak ayırmasını beklemek hayal.

Öte yandan YouTube tarafına bakıldığında her hafta ortalama 1000 kişi üye oluyor. Bu hafta 87000. üye zorlanacak. 1.5 milyon izlenmeye ulaşıldı. TS'de olmasını hayal ettiğimiz şeyler orada kendiliğinden oluyor. Çünkü Amerikan şirketleri bu sorunları çözmüş. Sunucu derdi yok, ne kadar çok izlenirsen o kadar çok kazanıyorsun. Mobil uygulamayı kendi yazmış geçmiş zaten.

Acı gerçek, TS bir YouTube kanalı. Bir yatırım yapacak ise daha çok izlenecek videolara yatırım yapmalı, aylık izlenmesini 3 milyona çıkarmalı ve abone sayısını 2015 yılında 200.000'e çıkarmalı. Bu hedeflere ulaşmak için cebindeki parayı harcaması gereken tek şey içerik. Altyapıya tek kuruş vermesi gerekmiyor. Her şey hazır sunulmuş durumda.

Üstelik bunları yaptığında geliri de artıyor. Hem de tek bir Türk firmanın yüzünü görmeden onlara zaman harcamadan. Çünkü pazarlamayı da YT/Google yapıyor.

Açıkçası bu şartlarda TS anasayfasına yönelik her harcama ziyan olacaktır. Bu yüzden yeni özellikleri olması gereken hızda eklemiyoruz. Hamdi zamanı oldukça bakıyor. Bir yazılım ekibi yok.

Bizim bakış açımız şu. Madem YT kanalıyız, çoğunluk yani en başta bahsettiğimiz 5000 kişi oraya gitsin. Ki gidiyor da. Her ay 4000-5000 yeni abone kazanıyoruz.

TS anasayfası çok kalabalık olmasın zaten kalabalık olunca daha çok kazanç yerine daha çok masrafa yol açıyor. Ama olanlar da abone olsun o zaman o kaynak ile siteye yatırım yapılsın.

Bu durumda kendi aramızda karar vermediğimiz şey şu. Hamdi bir yazılımcı ve mühendis olarak abonelik sisteminin çok iyi olması gerektiğini düşünüyor. Bu da hayata geçme zamanını etkiliyor. Ben daha çok kickstart mantığındayım. Hemen başlasın zaman içinde ek özellikler eklensin diyorum. LP zaten 100 kişi bile abone olmaz düşüncesinde olduğundan iki türlü de olur diyor 🙂

Sonuçta ikisinin ortası olacak. Aklımızdaki her şeyi hayata geçirmek mümkün değil ama ek birtakım özellikler üyelere sunulacak. Üye sayısını bildiğimizde kabaca gelirimizi de bilip daha fazlası için ekibi büyütmek ve hatta bu işi de buradaki insan kaynağı ile yapmak niyetindeyiz.

Son durum budur.

Farklı sitelerin farklı gelir modelleri olabilir. Bizim işimiz içerik olduğundan gelirin nasıl sağlandığı çok önemli. Firmalara gereğinden fazla yaklaşamazsınız, içeriğe karışmaya kalkarlar. Çok da uzaklaşamazsınız çünkü sadece YT/Google geliri ile iş dönmez. Her gün bir ajanstan bahis siteleri için reklam teklifi gelir kabul etmezsiniz. Seçim zamanı siyasi parti reklamı gelir, almazsınız, arkadaşlık sitesi reklamlarını engellemek için özel çaba sarf edersiniz. Free to play oyun incelersiniz, sakın para harcamayın çok pahalı dersiniz, o sektör sizi yok sayar. Elbette bunların sonucuna katlanmanız gerekir. Çok para maalesef kirli işlerle, kumarla, kadınla kızla kazanılıyor. Abonelik sistemini istememizin sebebi bu. Temiz gelir. 10 liralık harçlık, 1000 liralık bahis sitesi reklamından çok daha değerli bizim için.

Böyle takıntılarınız var ise gelir modeli oluşturmak ve işinizi ilerletmek bu ülkede ancak kaplumbağa adımları ile mümkün.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 83
  • Stewie Griffin @stewie

    @gamsizm Murat abi google reklamlarının yanında birde vatan bilgisayar nvdia filan var onlarada tıklayalımmı

  • kirazerik @kirazerik

    @gamsizm yazılım ve işletme bilgisi arasında ki denge hakkında ki görüşlerinize, alanı MIS olan bir akademisyen olarak kaıtılıyorum. Daha önceki paylaşımlardan hareketle (gerek site gerek gündemdekiler vs.) kullanıcı sayısı (websitesini kastediyorum) ve bu kullancıların alım gücünün türkiyedeki inceleme için ürün gönderenleri tahrik etmediğini amiyane tabirle sayenizde öğrendik. Ki beklenen bir durum mühendisi yönetici yaparsan olacağı bu (amacım bu konuda troll değil ama ayrı bir başlıkta bu konuyu uzun uzun tartışırız.).

    Ama son zamanlarda sizlerden sıklıkla duyduğumuz telefon incelemesi ve Apple ürünleri tanıtımı tutuyor savını da Türkiye bazında bir realite olarak almamız gerekiyor sanırım. Bu konuda çok emin olamadığım bir itiraz noktam var. Acaba (telefonlardan bahsediyorum) özellik videoları mı yoksa yorum ve kanaat bildiren kısa videolar mı çok tutuyor. Bence kabaca telefon videosu deyip geçmemek onuda analiz etmekte fayda var. Ki kameraya özel inceleme çekmeniz süper bir hamle.

    Temel işletmecilik bence (BENCE) kısa dönem kardan feragat etmeden sürdürülebilirlik üzerine durur. @leventp abinin öngörüsüne özel sektörde iken olaylara kötümser yönden bakan birisi olarak hak veriyorum, uçuk bir tahmin değil.

    Okey yeter dertleştik neler yapılabilir.

    1) Misal sürdürülebilirlik ve teknopat ekibinin ingilizce seviyesi , sizin ingilizce seviyeniz, @leventp abinin tecrübesi, şirket gibi kurumsal varlıklarınız, kamera ve çekim kaliteniz, ofisiniz ve @gamsizm (http://teknoseyir.com/durum/189003) varlığı göz önünde bulundurularak birleşme opsiyonu. Bunu değerlendirdiniz mi ?

    2) Satılma amacıyla alınan inceleme ürünleri (onlien store falan değil direk sahibinden üzerinden )

    3) T-shirt, bardak gibi şeylerden bahsetmişsiniz. tekrar etmeye gerek yok ama bunlar için fiyat avantajı beklemeyin amaç bağış olduğu için hemen bir materyal üretmek.

    4) Sitede kullanıcaların sınıflandırılması lazım. Paralı üyelere en azından rozet gibi birşey. Yürüyün arkanızdayız diyenleri görmek açısından. Maddi imkanı olmayan kardeşlerimiz zaten böyle esmiyor. Gelir izleriz, akış ile içeriği zenginleştiririz ve izleriz videolarınızı derler ki esas amaç bu. Ayrıca insanları motive de eder.

    5) Hosting firmasından alınacak reklam veya fiyat avantajı buna bakışları olumlu mu ?

    6) youtube / websitesi açmazınızda kısa vadede yt baskın gözükse bile uzun vadede site hakim olacak diye düşünüyorum. ondan dolayı altyapınızın scalabilitye yatkın olması ve rahat özelleştirilebilir olması bence önemli drupal veya çok zahmetli ve masraflı olabilir ama bir framework üzerinden kendi sisteminizi geliştirmeniz önemli. Misal platform tercihi konusunda @hkellecioglu bizi bilgilendirse çok memnun oluruz.

    7) Forumlar için modası geçmiş deniyor ki kısmen katılıyorum ama bilginin veya sizin deyiminiz ile içeriğin kategorilenmesine olanak veriyor. Geçmişde bunun önemi ile ilgili şurada http://teknoseyir.com/durum/111360 bir şeyler yazmıştım. ki hala tagleri savunan birisiyim.

    8) daha önceki önerilerimide şurada http://teknoseyir.com/durum/192278 belirtmiştim.

    Canınızı sıkmayın CONTENT KINGS.

    @leventp @gamsizm
    #TeknoSeyir #Mutfak #plus

  • Alper S. @uretkenadam

    Murat ( @gamsizm ) Bir Donanım Haber kadar olamıyormuyuz! Devir içerik devri,adamların içerikleri salla pati sinekten böcekten 2-3 dk içerik üretiyorlar.Sizlerin bu emeği karşısında nerelere gelmeniz gerekir.
    Sektörel bir pazarlamacı olacak arkadaş;
    Gidecek firma firma gezecek belli başlı firmalar olmayacak bu firmalar bu sitenin içerik yapısıyla alakalı da olmayacak...
    Dh kadar saçma sapan firmaların reklamları yer alıyorsa buradada olsun o reklamlar.
    Gidin görüşün abi bankaların dijital işlerini yürüten ajanslara veya kendi ofislerine,
    Büyük teknoloji marketlerine gidin reklam pazarlaması yapın,
    Belirli hobi siteleriyle anlaşmalar düzenleyin,
    Elinizde feci bir "Big Data" var bunların geri dönüşümünün analizini yapın,
    Gidin takı,saat vs aksesuarcılara görüşün sitenize reklam alın.150 300 tl arası başlatın reklam alanlarını görün bakalım neler oluyor.
    Sektörde kelli felli firmalara gitmektense sizin içeriğinizi ve sitenizin ziyaretçi dönüşümünü,doğal aramalardaki faktörünüzü ,organik site hitinizi aylık haftalık yıllık neyse tekil ziyaretçinizi alın ajanslara makul reklam alanlarınızı belli edin satın.
    Bu siteyle o kadar çok yapılacak iş varki bu sitenin bu devirde para basmas lazım.
    Bu akımı sağlayacak zihniyet yoksa sinerji yaratın ekip yenileyin.
    Sizin gibi kaliteli insanların efendi dürüst insanların daha çok kazanacağı bir devirde bu durumlara düşülmesi beni deli ediyor.Aynı süreci bende yaşıyorum.
    Ama elime çantayı alıyor sadece bir site için onca firma dolaşıyorum.Otomotiv sektöründe bir markanın bir modelinin türkiye çapında hit almış forumuna sahibim 2007 yılından beri.
    Ne yapıyorum ben?;
    Gidiyorum ağırlıklı olarak hobi ve hizmet sektörlerini geziyorum reklam alanlarını ankara gibi bir esnaf zihniyeti olan angutlara 2 saat çene çalıyorum 100tl'yi bile çok görenler oluyor.Ama yeri geliyor somut anlatımlarla elimdeki sunum tablolarıyla bu reklam alma işini gerçekleştiriyorum.
    Pazarlama zihniyeti olacak abi diğer türlü inanın bu böyle bir ortamda kendini sürdüremez.
    Korkmadan ilerleyin,herşey olacağına varır.
    Levent abi ve sen zehir gibi adamlarsınız herşeyin üstesinden gelecek bilgiye sahipsiniz...
    Bu site google reklamları vs ilerleyecek bir iş değil gitmez gidemez...
    Bir tane sağlam aktif pazarlamacı olacak kapı kapı dolaşacak proje ve sunum yapacak anlatımı iyi ve kabiliyeti güçlü olacak...
    Devir İçerik ve Pazarlama devri sitenizi pazarlayın akıl verecek değilim ama sizin gibi insanların bu durumlarda olmasına gönlüm elvermiyor.
    Dışarda her türlü pisliği yapıp,her türlü kalpazan para çevirmeler kirli işlerle para kazanan zihniyetler olduğunu bildiğimden,bizlerin alın teri ile çalışarak kazanı kaynatacak yeterli malzemeyi bulamamayışımıza kahroluyorum...
    Şunu anladım 3 yılda,oturduğun yerden yok içeriğim böyle,yok efendim hitim süper yok tekil ziyaretçim fevkalade gibi söylemlerle bu işler yürümüyor Ticari ahlâk çok değişti...
    Bana görev verin ankara'da firma firma gönüllü olarak azda olsa reklam almaya çalışayım gayret edeyim.
    Bu oluşuma desteğim katkım olsun.Ölüp gideceğiz bir boka yarayalım.
    Belli kesimler nasıl birbirini kolluyor saadet zincirini kuruyorsa bende Tekno Seyir için,Levent abi ve senin için elimden geleni yapmaya hazırım...
    Herşey ticaret değil herşey maddiyat değil!
    İnsanlık ölmedi,elbet bu gibi çıkarsız yardımlaşmaların gün gelip kendimize güzel anlamda zordan çıkacak bir güç olduğuna inanıyorum...
    Bu sitenin bu emeklerin devamı için gönülden güç birliğine voltranın bir bacağı olmaya varım...

  • teknociger @teknociger

    vimeo , dailymotion illaki baska tarafa kayar ama kendi sunucu uzerinden video maliyeti yuzunden simdilik mantiksiz

Buyrun 🙂

Sana telefon öneremem

Levent Pekcan'ın 'sana telefon öneremem' yorumundan uyarlanan şiir. Orijinal yorumu video içinde bulabilirsiniz.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 42