Samsung 860 Pro SSD İncelemesi
Samsung'un en yeni SSD sürücüsünü inceliyoruz. Samsung'un yenilenmiş 860 Pro serisi, SATA bağlantısını destekliyor ve 64 katman flaş bellek yongalarını kullanıyor.
Samsung'un en yeni SSD sürücüsünü inceliyoruz. Samsung'un yenilenmiş 860 Pro serisi, SATA bağlantısını destekliyor ve 64 katman flaş bellek yongalarını kullanıyor.
Son bir saat içinde 152 ziyaretçi, 157 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Ooo plus özel severim
Yok la sevinmeyim beleş
Hayda içeriği salı günü bekliyordum şaka şaka
15 dakika önce plus degildim . Şimdi plusum . Fani Dünya birbirimizi kırmayalım:)
Gerçek plus bu değil =)) heveslenmiştim bir an önce burada yayımlanınca.
@hkellecioglu Plus üyelere açık olan Vimeo playerında Vimeo sayfasında izleme seçeneği yok. Ben tam ekran yapmayıp YouTube'dan tam genişlikte izliyordum. Bir buton ile body/html 100% dolduracak şekilde iframe'i genişletme seçeneği mümkün mü?
Hmm, plus ol veya olma site dışından erişim kapalı.
Plus olanlar plus olmayanlara link vermesin diye yapılan bir engelleme. Başka türlüsü zaten olmaz.
@0x7000
@0x7000 mobildesin galiba?
SSD yerine M2 takıcan off offf uçarsın bea 🙂
Takılmalı bence de; M.2'yi al, bir de kart al pci-e soketine tak arkadaş. Bence çok daha mantıklı, biraz daha maliyetli oluyor ama Ferrari'yi köy yoluna sokmaktansa Murat 131'i otobana sokarım daha iyi.
Tek yapılması gereken pci-e yükseltme kablosu kullanmak; ssd kasasına soket yapmak bu kadar mı zor anlamadım ki?
Ssd sistemi hızlandırıyor ama gene de yığılma oluyor arkadaş, yazma yoğun iş yapınca 6. viteste takılı kalıyor resmen bilgisayar ama hala daha fazlasını istiyor. Kurtulmaları lazım artık sata'dan, neyi bekliyorlar anlamak mümkün değil.
Koskoca gpu'yu yükseltme kablosu ile yükseltebiliyorlar, Allah'ın ssd'sine bir b... yapamıyorlar.
M2 o kadar farketmiyor günlük kullanımda. SSD'den 960 Evo'ya geçmiş birisi olarak söylüyorum. Fark sıfıra yakın. Sadece testlerde uçuyor.
@ahmetfx +1
Evet nvme m.2 leri o kadar büyütmeyin. Günlük kullanımda neredeyse hiçbir fark olmuyor. sata dan geçiş yapan herkesin söylediği şey bu zaten. m.2, çok büyük tek dosyalarla uğraşıyorsanız, yazma okuma yapıyorsanız mantıklı. Bir de ufak kasa topluyor ve yer sıkıntısı çekiyor yada ortalıkta kablo görünsün istemiyorsanız kullnışlı oluyor.
Samsung yine sınırları zorluyor. Laptopa ssd takdırdım. Gerçekten çok fark ediyor. Yine güzel bir video...
youtube dan izlerken reklam girince aklıma geldi. Dedim ben plus üyeyim hemen geldim siteye 😀 görüntüde kalite farkı var gerçekten. Vimeo daha net
@0x7000 Firefox
@0x7000 Bilmiyorum.
@0x7000 Bende UBlock Origin var ama bildirimler geliyorken de çalışıyordu.
videoyu geri alınca donuyor ve sayfayı yenilemeden düzelmiyor
sadece pluslara özel video mu olacak ya
O da olacak evet.
Samsung 860 evo kullanıyorum acayip memnunum pc nin açılması 4-5 saniye arası değişiyor herşey çok hızlı, öneririm
ssd değiştirirken windows'u tekrar nasıl aktive ediyorsun, özel bir şey yapmak gerekli mi?
windows ile ssd ne alaka? windows mac adresine göre tutar lisansı yani istediğin diski tak lisanslı olur, ben çok disk değiştirdim lisans problemim olmadı
Yeni diske geçerken eski diski klonlayın, hepsi bu kadar. Tekrar kurulumla vs uğraşmayın.
yani yeni ssd takıp temiz kurulum yaptığımızda windows kendini eski lisansla tekrar tanımlayacak.
250gb 850 evo 360 liraya alınırken bunları almak biraz mantıksız
vimeo video kalitesini gerçekten de çok yükseltmiş cam gibi görüntü 🙂
Mini itx sistemin var ve sırf kablo karmaşasından dolayı m2 sata ssd aldım. Ürün çok güzel ama LP nin de dediği gibi imkan varsa m2 alın...
Sata alınacaksa 850 modeli alınır zaten. Epey fiyat farkı var arada. Ben öyle yaptım.
Plus olamadım ya innial kart kabul etmiyor
Havale yapın
@teh-jokur Muhtemelen marka kaynaklıdır: Visa, Electron vb.
Ben ininal ile abone oldum. Belki geçici bir sorundur.
Bu modeller uzun dayanıklılık isteyen kullanıcılar için. Bu paraya alacağın Samsung 960 Evo modeli TLC V-NAND bellekler içerecektir. Bu ise MLC V-NAND yongaları içeriyor. TLC bellekler yani Third Layer Cell bellekler bir yongada üç bit veri saklarlar. MLC yani Multi Level Cell'ler ise bir yongada iki bit veri saklarlar ve bu sayede daha dayanıklı olurlar. TLC'ler ise daha ucuzdur. Anlayacağın bu bellek değişimlerinde okuma yazma hızında bir değişim görülmezken yonga başına saklanan bit arttıkça daha ucuz ve daha dayanıksız olurlar. Okuma yazma hızlarında bir değişiklik görülmez. Dolayısıyla bu tip MLC NAND yongalı SSD'ler uzun ömür ve en az veri kaybı istenen kullanıcılar için. Bir de Single Cell Layer denilen SLC NAND bellekli SSD'ler var ki onlar çok daha fazla dayanıklılık isteyenler için. Ancak onlardan son kullanıcı için çıkartan kalmadı artık, sadece enterprise seviyesinde üretiliyor.
Eger ev kullanicisi iseniz ve masaustu PC'de basit islerde kullanacaksaniz 300 TL lik Sandisk alin gitsin. Bunlar cok pahali. Hiz istiyorsaniz da fiyatina gore arabirim yuzunden cok yavas. M.2 disk almak daha mantikli. M.2 yuvam yok diyorsaniz da cozum kolay. PCI-e M.2 adaptoru ve M.2 disk alin. Eski anakartlarda dogrudan boot destegi olmasa bile cogu M.2 adaptoru kendini SCSI gibi gosterip boot edebiliyor. Hizi tartismasiz cok daha iyi. Benim eski Ivy Bridge sistemde sorunsuz calisiyor. Ki 3770K'dan once i5 2500K Sandy Bridge ile kullandigim eski bir Z77 anakart bu. Tum sistemi degistiremiyorsaniz ve nispeten iyi bir sistemiz varsa cok daha iyi cozum olacaktir. Burada
https://forums.anandtech.com/threads/what-pcie-add-in-cards-can-boot-a-nvme-m-2-ssd.2498673/
ayrintili aciklama var. Bu da benim kullandigim kart. Hem AHCI hem NVMe M.2 disk takilabiliyor. Tabii NVMe varken AHCI kulalnilmaz.
http://www.lycom.com.tw/DT-129.htm
Ben de birebir aynı şeyi söyledim. SATA kalacaksa bunlar, doğrudan M.2'ye gitmek daha mantıklı, üstelik neredeyse aynı fiyata geliyor. Nedense HDD'ciler inatla SATA'da takılıyorlar, yani kısa pci-e kablosu iliştirmek bu kadar zormu arkadaş.
Belki de M.2'lere zorlamak için yapıyorlardır, olamaz mı?
@lterlemez Benim kullandigim kartta yukselme kablosuna bile ihtiyac kalmiyor. Cok daha pratik hale geliyor. M2 yi karta tak, karti da slota ekle bitti gitti. Kullandigim sistemde deneme yapmak icin Win 10, sanal makine de CentOS ve Win2008 R2 kurulu. 32 GB RAM var. Hepsi birden calisrken SSD bile olsa SATA arabirim yetisemiyordu. Kompe sistem yukseltmek o ara cok pahaliydi. Ryzenler cikmadan once . Hem AMD ler cok kotuydu hem de ise yarar fark olmasi icin Intel'e deli gibi para harcamam lazimdi. Ben de M2 ve 2. linkteki karti alip sorunu cozmustum. Gayette basarili oldu. Miisler gibi calisiyor. Su Ryzen'ler bir nesil daha gecsin, guveneyim 2 nesil Threadripper alirim yeni sistem olarak herhalde. Yoksa Intel'den cacik olmayacak.
@mehdi-tensi Yok, ben ssd için söyledim onu. Sdd'ye de yapabilirler, altı üstü kısa pci-e soketine takılıyor.
@mehdi-tensi M.2'yi öyle kullanabiliyorsun M.2 portus pc'lerde...
@lterlemez Bahsettigin kablo sunun turevlerinden herhalde. Biraz daha uzun kablolu olani vardir sanirim. Kullanimi kolay gorunuyor. Ama anakarta nasil sabitleniyor cozemedim.
https://tinyurl.com/y7rkwezd
Gerci biraz sicak silikonun halledemeyecegi sey yok. 😀 Ben yine de boyle kasaya sabitlenen bir seyi tercih ederim ama.
https://tinyurl.com/y9blwcmo
@mehdi-tensi; Zaten sabitleyeceksin, ssd kasasındaki sata'yı çıkartıp, yerine M.2 takacaksın bu kadar basit. Kablo ile uzatıp, kısa pci-e portuna da iliştireceksin. Bunu yapmakta neden zorlanıyorlar/yapmamakta inat ediyorlar anlamıyorum. Demek istediğim bu...
@nazim-pasa Kullanım senaryosuna göre ihtiyaçlar değişiyor tabii. Bir önceki SSD'im, Amazon'dan çok ucuza aldığım Transcent 250GB'idi. Üç sene kullandım, herhangi bir performans kaybı olmadı. Bilgisayarı satarken SSD hızı ilk günkü gibiydi ve sağlık %100 görünüyordu.
Şahsen kendim için, sırf daha uzun ömürlü diye bir SSD'ye o kadar fazla para vermeyi mantıklı bulmuyorum. "Ben günde 10GB veri yazacağım" diyen adam düşünsün tabii.
@rasko Zaten bunlar normal kullanıcıların için değil. Adı üstünde pro yani profesyonel. Bunlar ekstra dayanıklılık isteyen profesyonel kullanıcılar için.
neden sata tercih edilsinki m2 varken
para para para
LP konu icinde soyledi nedenini. Masaustunde M2 slotu olmasa da eklemek mumkun ama notebooklarda m2 slotu yoksa ya da 2. disk eklenecekse sata olmasi gerekiyor. Ama tabii bu urunler cok pahali. Yari fiyatina Sandisk 250 GB var, 300 TL.
Money is motivation. 🙂
https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm2ozowtLaAhUMMewKHYk6DXQQjRx6BAgAEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.aliexpress.com%2Fitem%2FCY-50mm-Mini-PCI-E-52pin-mSATA-SSD-to-M-2-NGFF-B-key-Adapter-Add%2F32775744329.html&psig=AOvVaw3HKcA7TLWvc1XEcP67aPfP&ust=1524645920424867
Altı üstü bunu yapacaklar. Bu kadar mı zor yani...
MSata için biliyorum ama M.2 için de zor olmamalı sanırım.
@lterlemez mini PCIe icin mSATA diskler bayagi ucuzmus. 256 GB'i 62$, 1 TB 237$.
https://tinyurl.com/y7d3c6ag
@mehdi-tensi; Ama pahalı işte, Ferrari ile köy yolunda gidiyorsun. Bu yüzden hala pahalı. Bana kalsa 256'lık SATA en fazla 40 dolar, daha fazla değil. Mesela 60 dolarlığa deselerki, bu disk ile 800-1000 arasında okuyup, 600-800 arasında yazarsın deseler, işte o zaman tamam. Yüksek teki, düşük tek ile vermek ne demektir nasıl bir iş...
Plus olmayan yok. Ayrıcalıklar burada değil normalde gibi 😀
@bintmtl şimdilik yok üç ay sonra bir konuşalım
7 Mayısta 970 serisi m2 ssd tanıtılıcak çıkarsa onunda incelemesini Dört gözle bekliyorum.
2016 kasım'da o müthiş ikilemi yaşadım 500'e yakın 750GB'mı, 550'nin üzerinde 500GB'mı? takibi de 750GB seçtim ama şimdi şöyle bir durum var 50-60MB hızlanacak diye kapasite düşmek mantıklı gelmiyor hep 1TB fiyatlarına odaklanıyorum ki onlar da uçuk kaçık... eğer 970 M.2'ler 2GB üstü yazma performnası verirse belki M.2 düşünürüm diğer türlü Levent abi'nin başta saydığı avantajlar yüzünden SATA hala daha çok tercih görüyor bizim evde benim eski 850 EVO şuan hala 2009 model bir laptop'un canına can katıyor...
Görüntü kalitesi farketti youtube videolarına göre, vimeo candır.
Bence SSD'de hızdan çok kapasiteye önem vermek daha iyi. Zaten SSD'nin ölüsü bile mekanik diskleri solluyor. Ondan dolayı alınabilecek en yüksek kapasiteyi alıp rahatça takılmak en iyisi.
Mesela 960 Evo M2 250 GB modelinin 200 TL üzerine 850 Evo 500 GB Sata alınabiliyor. Ben bu durumda direkt SATA'yı tercih ederim. Hatta bu yılın başında ederinin 100-200 TL altına 500 GB Evo mSata bulmuştum anakartımda mSata olmamasına rağmen. SATA-mSATA dönüştürücü kutuyla bağladım ve kullanıyorum. Sadece portun şekli değiştiği için performans farkı da olmuyor.
Plus olarak havamı atmak için yazdım 😀
NVMe SSD'ler çok sevimli durmakta; övgüyü hak ediyor lakin ben olaya farklı bir açıdan yaklaşıyorum.
Elinizde NVMe destekli m.2 portlu ikinci bir bilgisayar yoksa ya da bir laptop kullanıcısı iseniz NVMe SSD’lere biraz mesafeli durmakta fayda var. Zira NVMe SSD'ler sadece m.2 porta mahkûmdur ve bu da kullanıcı için bir risk faktörüdür.
Diyelim ki anakart arızası çıktı ya da başka sebeple bilgisayar açılamaz oldu. NVMe SSD'den verileri nasıl kurtaracağız? Yada bir dünya para verip satın aldığımız ve boşta kalan NVMe SSD’yi nasıl değerlendireceğiz? Biliyorsunuz ki normal SATA SSD’ler harici kutu ile usb den başka bir bilgisayara takılıyor, olmadı başka bir laptopta kullanılıyor ve hepsinden önemlisi içindeki veriler basit yollar ile alınabiliyor. Seçenek çok.
Peki NVMe SSD'ler??
1- Dahili SATA portuna bağlayamayız.
2- USB'den de bağlamak için harici kutu da yok. (amazonda ya da aliexpres de olanlar NVMe desteklemiyor, desteklediğini iddia edenler palavra).
3- Çalıştırmak için başka bir bilgisayarın m.2 portuna takmamız gerekiyor. Hadi taktık, işletim sisteminin boot dosyaları farklı olduğu için o bilgisayardan da SSD’ye ulaşamayız. Mecburen Hirens Boot CD gibi çözümlere ihtiyacımız var. Ayrıca her yerde NVMe destekli M.2 SATA portlu bilgisayar/anakart olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.
4- Teknik servise verip ücret karşılığında veri yedekleme. ki bu da bir dünya masraf. (Anadolu’nun kendi halinde bir ilçesinde yaşıyorum. İlçedeki tüm bilgisayar tamircilerine sordum, hiç biri böyle bir senaryoda NVMe desteği sunamadı.)
Yani dostlar, ilk anakart arızasında ya da laptopu açamadığınızda elinizdeki NVMe SSD ile kalırsınız öyle.
Özetle; NVMe SSD’ lere özel "harici USB çözümler" üretilene kadar SATA SSD'lere devam.
NVMe destekli USB kutu yok ifadesi nereden baktığınızla ilgili. Murat Bey bu kutulardan bir tane edinmişti @gamsizm ona da sorabilirsiniz: NVMe hızı elbette sağlamıyor ancak verilerinize erişmeyi sağlıyor USB 3.0 hızına kadar. Bence bu, veri kurtarmak için yeterli.
@gamsizm Murat Bey; @cinnabonun da belirttiği üzere böyle bir kutu elinizde var mı? Nereden aldınız? Bu kutu ile NVMe SSD ler harici SSD olarak kullanılabilir mi?
Merhaba arkadaşlar.
Fotoğrafçılık işiyle amatör olarak uğraşıyorum. 7 yıl önce aldığım Dell Inspiron 7520 Laptop’um artık bana yetmiyor. Nikon D7200 fotoğraf makinam var (24 megapiksel)
Intel(R) Core(TM) i7-3612QM CPU @ 2.10GHz (4C 8T 2.8GHz/3.1GHz, 2.8GHz IMC, 4x 256kB L2, 6MB L3)
Ekran Kartı : Intel(R) HD Graphics 4000 (16CU 128SP SM5.0 350MHz/1.1GHz, 320kB L2, 32MB DDR3 1.6GHz/1.8GHz 128-bit, Integrated Graphics)
RAM 8GB DDR3
Windows 10, Photoshop CC 2019, Lightroom CC 2019, Lightroom Classic 2019, Office 365, Mcafee gibi son sürüm uygulamaları kullanıyorum. Yeni laptop’da alamayacağım. Bu sebeple öncelikle SSD almaya karar verdim. Ancak netleştiremediğim bir konu var.
Örneğin;
Samsung firmasına ait “Samsung SSD 860 PRO SATA III 2.5 inç 512 GB MZ-76P512BW” versiyonu ile
“Samsung SSD 860 EVO SATA III 2.5 inç 500GB MZ-76E500BW” arasında fiyat olarak çok fark var.
Gereksiz yere de para ödemek istemiyorum. İkisin arasındaki fark sadece ömrü mü? Hız ve performans olarak farkları yok diye biliyorum. Bunların hangisi benim işimi görür sizce?
Teşekkür ederim.
Sadece o etken değil senin dizüstün eski bir ürün sata 2 ise 2 performansı alırsın ama sanırım 3 dür 3 ü alırsın zaten sata sınırından dolayı ssdlerin hangisini alacaksan al takılacak öyle ömrü içinde korkma o saatler çok uzun o zamana kadar belki bilgisayar başka yerden gider yani onu problem etme bütçen az ise evoyu al geç her türlü işini görecek bütçen varsa proyu al tabi zarar gelmez tek faydası sana biraz daha akıcı olur o kadar
SiSoftware Sandra Lite Platinum ile bilgisayarımı taradığımda, Maximum SATA Mode değeri, G3/SATA600 olarak çıkıyor. Sata 3 olmasında bir sıkıntı yok sanıyorum. "Pro versiyonu için akıcı olur" ifadenizi tam anlamadım? Kararlı çalışmasını mı kastettiniz acaba?
Kısaca derdim şu. Photoshop ile fotoğraf üzerinde çalışırken bir sürü layer açmam gerekiyor. işlemi bitirip uygula dediğim zaman her zaman fan devreye giriyor bilgisayar cevap vermiyor v.s. oldukça zaman alıyor. Hatta üst tarafta bulunan menülerde bile gezinirken gecikme yada takılma yaşıyorum. İşte bu noktada SSD EVO yada SSD PRO arasında kaldım.
Evet g3 sata 600 sata 3 ssd uyumlu.
Aynen kararlı demek istedim ayrıca o yavaşlığın takılman mesela fan açması hdd den değil cpu dan senin cpu da düşük ama ssd biraz fark kadar ve hızlanır işlemlerin
Peki, zahmet oldu size, çok teşekkür ederim. Kolay gelsin