Okullarda TOGED oyun yapma eğitimleri başlıyor
TOGED öncülüğünde, okullarda oyun yapımı üzerine gerekli eğitimler verilmeye başlanıyor. Bu sayede küçük yaşlardan, programlama ve oyun yapma mantığı öğrencilere aşılanıp, ileride ülkemizde hızla gelişmeye başlayan oyun sektöründe çalışma fırsatı bulmaları sağlanıyor. TOGED Genel Başkanı Ali Erkin ile bu çalışmaların detaylarını konuştuk.
Düzgün bir yayın olsak, başlığı 'milyoner olmanın en kısa yolu' yazar reyting dağlarında kayak yapardık. Gerçi doğruluk payı da yok değil. İleride başarı hikayelerini de anlatırız.
cümlenin aslı "yayın olmasak" olacak sanırım:-)...Murat abicim bence yapın...çünkü sizler gerçek anlamda samimi ve dürüst olarak yapıyorsunuz katılıyorum ancak kendinizi düşünmenizi de sizleri seven birisi olarak istiyorum...reytingler,gelirler vs bol bol olsun çünkü emeğiniz çok büyük...ve madem oyunun kuralı bu bazen azıcıkta olsa kendinizi düşünmeniz sonuna kadar hakkınız.saygılar
@hatsunemiku Düzgün yayının tanımı değişeli çok oldu.
Siz çizgiyi bozmayın yoksa ortalık çöplük gibi...
Ali abi'nin boy mu çok uzun yoksa senin boyda benim hesap yerlerde mi abi 😀
@isasntrk Ali 2.5 metre 😛
@gamsizm 😛 kesin öyledir 😀
@hatsunemiku efsanemiş forumdaki olay 😀
"Öyle bir milyoner oldu ki" daha 'düzgün' bir başlık olurdu. 😀
@gsseran1252 aynen katılıyorum
+++
Okullarda öyle bir şeyin eğitimi verildi ki...
Öğrenciler öyle mükemmel mantıklı eğitiliyor ki zaten, oyun geliştirme mantığı eksik kalmıştı... Bilim nedir, nasıl yapılır, bilim mantığı nedir gibi şeyler öğretilmedikten sonra bu iş de kağıt üstünde kalmaktan veya ezberletmekten ileri gidemez.
Hiçbir şey yapmamaktan iyidir.
Böyle düşünmekten bir adım atılmadı zaten bugüne kadar. Yoksa hiç olmasın kafasındayız hep yapılanı da sadece yeriyoruz başka bir şey yok.
@gamsizm Hiçbir şey yapmamaktan tabikide iyidir, muhakkak faydası olacaktır ama yine sınırlı kalacak yine istenen etkiyi yaratmayacak
Başbakan Binali beyde dün çıkmış "Türkiyede sanıldığı kadar yabancı dil bilinmiyor. İngilizce eğitimini 5. sınıftan itibaren yapacağız artık" diyor. Kimsede çıkıp okullara bir sene erken dil eğitimini getirmeyle bu iş çözülmez. Dil, konuştukça gelişen ve sürekli konuşulması gereken birşeydir diyemiyor. Aslında hepimiz ciddi derecede ingilizce alt yapısı olan ama devamı olmayan insanlarız. Hani geliştirecek alanlar? Bunlar çok kısıtlı haliyle gelişmiyor. Okullarda çoğumuz programlama dersleri aldık ama kaçımız yazılımcı? Evet demekki müfredata sokmak bir mesleğin gelişmesi için yeterli değildir. Okulların müfredatına sokmakla 3-5 meraklı uyandırılır ve heveslendirilir o kadar.. Eğitim sistemi çok daha erken mesleki eğitim ile tanıştırılmalı. Öyle seçmeli ders gibi müfredata sokmak hobi gibi dersler yapmak çözüm değil..
5. sınıf derken, 4. sınıfta başlıyor ingilizce eğitimi Sistem mi değişti yav 10 sene ingilizce 3 senede almanca gördüm Test ver çözeyim gel karşıma şu konu hakkında 2 cümle kur desen kuramam 🙁 İngilizce kursu bakınıyorum bakalım
Ama yinede memleketimden umudum var. Eğer gerçekten Sektörü öldürüp beyin göçüne sebep verilmezse bişeyler olur inşaAllah
Benim oğlan 2. Sınıfta başladı İngilizceye. Ne 5 i ya hu 🙂
@manikdepresif Dün haberleri izlediniz mi bilmiyrum ama 5. sınıfa zorunlu dil eğitimi verilecek deniyor. Bunuda hazırlık sınıfı şeklinde yapacaklarını söylediler. Bilinen detaylar şimdilik bu..
@selcukkose20 Eeee... Benim oğlan 5. sınıfta, zaten 4 senedir ingilizce görüyor. Onu ne yapacağız?
@selcukkose20 Evet onu ve bir başbakanın bunu bilmeden neden böyle bir açıklama yaptığını anlamaya çalışıyorum. Size karşı bir tavır değil bu. Neden bu kadar alındınız ki. Ben başbakanı eleştirmeye çalışıyordum ama
@manikdepresif Kusura bakmayın yanlış anladım. Sizin çocuğun aldığı ders seçmeli kategorisinde olmalı. Bu düzenlemede zorunlu dil eğitiminden ve hatta 1 yıl hazırlık sınıfı yani yoğun bir dil eğitimi verilecekmiş. Ama sonra geliştirmek için ne yapılacak belli değil ..
@selcukkose20 Benim oğlanın ders hatırladığım kadarıyla seçmeli değildi ama emin değilim. Çünkü bizde seçmeli derslerde zorunlu olduğu için 🙂
Yasaklanmadı diye biliyorum ben
@ardazeytin biz ilk haberi gece haberlerin de gördük hep burağın çektiği sırf savaş modu dolu oyunu gösterip durdular babam bile yasaklasınlar böyle saçma oyunları dedi.
Ben o zamanlar pe versiyonunu oynuyordum babama ben o oyunu oynuyorum desem kızardı bana.
Bence bu kadar karamsar olmayın.
Benim 5 yaşındaki oğlum a4 kağıtlarına çizdiği figürlerle gelip 2 ay önce bunları birleştirip hikaye yapacam diyordu.
Üzülerek söylüyorum oyun işi bugün zor ama gelecekte kardeşlerimiz daha iyi olacaktır
Aileler çocuklarını LoL antrenmanı için kafelere getirip bırakıyor. Görmesem inanmazdım. Eskiden futbolcu olsun diye uğraşırlardı şimdi LoLcü.
"...grafikle ilgili bir bölüm okuyacak diye bir şey yok. Bizim grafiker arkadaşlarımızdan sosyoloji mezunu var psikoloji mezunu var..." Üniversitelerin grafik tasarım bölümleri tasarım yazılımlarını öğretmek için değil, tasarımcı yetiştirmek için varlar. Temel tasarım, temel grafik, estetik ve sanat eğitimi vesaire öğrenmeden bu iş yapılmaz. He yapılır da, yapılınca da neler oluyor görüyoruz her gün sokaklarda. Her yer binlerce göz kanatan tabela, afiş, posterlerle doldu. He bu arada grafiker tasarım ilkelerini bilmeyen, kurslardan yada kendi çabasıyla program öğrenerek kopyala yapıştır ile işini yürütene, grafik tasarımcı ise etkili tasarım ilkelerini kullanarak sıfırdan çeşitli tasarımlar yaratan kişiye denir.
Bizim okulda bilişim adındaki derste işlemci nedir? Ram nedir? PC alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gibi konular işlenmeye çalışılıyor. Fakat PC alırken dikkat edilmesi gereken özellikler şunlarmış:
1- İşlemcinin hızı ne kadar yüksek ise o kadar iyi.
2- Ekran kartı belleği ne kadar çoksa o kadar iyi.
Bilmiyorum ne kadar bilinçlenirsek o kadar iyi fakat bu derslere boş gözlerle bakanlar var.
Hımm demekki bunlara göre 8 çekirdekli s615 çift çekirdekli i7'den iyidir.
2.6 ghz'lik exynos 8890 2.2ghz'lik i5'ten daha hızlı 😃
TaleWorlds'ü tebrik ederim, gençlerimizi hatta büyüklerimizi farkındalık oluşturarak bilinçlendiriyor, erkenden yol çizmelerini sağlıyorlar. TOGED'le ilgili bir tanıtım inceleme olsa güzel olur. Bu arada Crytek varsa onları da bekleriz 🙂
röportaj yapılan kişi 2.15cm falan galiba?
güzel gelişmeler, 1980~90'larda yoktu kaynak ben C64 ile programcılığa dalayacağım dedim. Grafik ile yazılımı nasıl birleştireceğimi türkçe olarak bulamadım ingilizce'yi de orta 1^de ne kadarsa artık neyse cin alıler daha doğrusu ASCII kodlarla futbol oyunu yazmaya kalktım bir yerde hata aldım kafa olan büyük (O) harfi grupladığım diğer harflerle hareket etmeyip ünlü syntax error hatası ile çalışmayı durduruyordu. koca istanbul'da yazılım ile uğraşan tanıdığım 3 kişi vardı onlara sorduğunda da yanıtı bulamamıştık. şimdilerde kaynak çok ama araştırmacı nesil pek yok gerçi önceden de pek yoktu ama en azından kimliklerin içi boş değildi. Bilgisayar Mühendisi ( halktaki karşılığı bizim çocukta yapar ne varki ) Grafik Tasarımcı ( halktaki karşılığı ne yaptın ki ben bile 2dk yaparım ) olunca bu işler zor. Öncelikle insan nasıl geliştirebilir kendini diye bir alt yapı yapılması lazım. @gamsizm bence arkadaşların dediği gibi başlıklarda kullanın iyi yayın olmadığınızı biliyoruz zaten 😉 ne varki bak bizim çocuk bile 2dk'da yapar 🙂 haydi kolay gelsin.
@gamsizm çok para var o işte 😃
Okuldan sonra matematik kursu var deyince veliler zorla çocukları gönderiyor idare memnun mem memnun ancak bir yazılım dili öğretelim çocuklara kurs açalım desen yok şu sertifikan varmı yok teogda başarıyı yükseltecek işler yapalım yer ayarlayamayız makina zaten yok vs vs.
geçmişten çok örnek vermek istemem ama ECDAT yıllarda başarıyı şu yöntemle yakaladı "DOĞRU HEDEF" günümüzde "öğrenci" denen insan yavrusunun hedefi sınav geçip kartvizitine yazabileceği bir "şey" sahibi olmak... iş değil bu şey çünkü çalışmadan kolay para peşindeyiz... meslek hiç değil çünkü asla emek vermek taraftarı değiliz... eee ne peşinde koşuyor bu öğrenci milleti... HİÇ işte böyle insanları göre göre HEDEF belirlemeliler... memur olmak bi hedef mi Allah aşkına ya... bakın KPSS'ye giren sayısı her geçen yıl artıyor... asıl HEDEF işte böyle işler yapmak... editör olmak bile memur olmaktan daha GERÇEK HEDEF
Guzel bir roportaj olmus. 00:45 'inci saniyedeki tesbih sallayan "kisi" de olmasa on uzerinden on alacakmis. Ne yapalim, her yerde varlar. 😀 Halinden tavrinden oyun var dediler geldik, bbir CS oynatmadilar havasi seziliyor.