Paylaş Paylaş

Maketçiliğe başlarken gerekli olan malzemeler

Uzun zamandır ara verdiğimiz hobi bölümümüze yeniden dönüyoruz. Bu bölümden itibaren maket yapımına geçiyoruz. Önce malzemeleri tanıyacağız sonra da maket üzerinde uygulayacağız.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Alperen Öztürk @paranomy

    Fpv sistemleri hakkındaki videoyu sabırsızlıkla bekliyoruz.

  • Rotten Pizza @pizza

    Hobi bölümlerini özlemiştim iyi oldu 😀

  • Ziyaretçi

    güzel oldu bereket dayanıp bekledik. elinize sağlık.

  • Kutay

    İlginç bölümdü teşekkürler, yalnız videoda daha önce hiç rastlamadığım kadar gürültü vardı. Köpek havlamasına alışmıştık ama uçak sesi, konuşmalar, kapı zili falan derken bu sitede arşiv olarak uzun süreler kalacak olan değerli bölümlere yazık oluyor.

  • Ozimito

    Budur... : )

  • Erdem Ç. @rockerdem

    İlk Revell 1:72 maketimi geçen hafta sipariş vermiştim, güzel tesadüf oldu 🙂

    Burak hocam, bu fırçalar set olarak satılmakta mıdır? yani 3-5 boyu tek pakette gibi? sanırım öyle bir set olsa daha mantıklı olacak. her iş için ayrı ayrı fırça aramak yerine başlangıçta set olarak temin etmek daha mantıklı olur gibi. belki maddi olarak da daha uygundur.

    rc kitlerle çok haşır neşir oldum ancak orada boyama işlemi spray kutular ve maskelemeden ibaret. maketteki ince detaylar yerine sticker kullanılıyor malum. air brush'a da çok hevesim var ancak kompresörü beni korkutuyor. yer kaplaması ve gürültüsü konusunda çekincelerim var. bilemiyorum teknolojisi ilerledi mi, daha küçük ve sessiz kompresörler var mı? yoksa bildiğimiz damacana boyutlarındakiler mi var halen?

    murat hocam da bir air brush denemesi yapaydı keşke. mono'ya alev deseni iyi gider 😉

    ağzınıza ve emeğinize sağlık...

    • lawnmower @lawnmower

      Hot Rod Mono 😀

      Gerçekten, böyle yeni başlayanlara uygun setler çoğu kişi için avantajlı olacaktır. Sonuçta bunların satıldığı mağazalar her semtte yok, bir fırça lazım olduğunda tekrardan mağazaya gidip almak (veya internetten sipariş verip gelmesini beklemek) zahmetli olur. Şöyle genel ihtiyaçları karşılayan setler bu hobinin daha popüler olmasını sağlar gibime geliyor.

    • Burak Öztan

      Güzel fikir olsa da bir an düşününce sanki ters etki de yapabilir. O kadar takım taklavatı görüp tornistan yapanlar vs.... Maliyeti düşük tutarak ufak ufak başlamak daha iyi gibi. Misal, ben.

      Modelcinin sınırı yok maalesef 🙂 Benim bir çekmece boyam, ıvır zıvırım var. Hala almaya devam ediyorum.

    • Burak Öztan

      Selamlar.

      Set olarak sunulan fırçalar, bir çok model ve yan malzeme firmaları (Excel,Mig,Vallejo vb.) tarafından satılmakta. Ucuz oldukları doğrudur. Hatta bir adet samur fırça parasına set alabiliyorsunuz büyük ihtimalle. Misal,ben seneler önce sırf fırça yelpazemi genişletme ve deneme adına Trumpeter firmasına ait fırça setini edinmiştim. Video ve fotoda ucu beyaz-gri renkli olan fırçalar. Sentetik yani plastik bazlı olmalarından ötürü çok kaliteli fırçalar olduklarını söylemek zor. Özellikle Samur fırçaların randımanını vermemekte. Set olarak sunulan fırçalar; emin olmamakla birlikte, büyük bir çoğunluğu sentetik olarak sunulmakta.
      Benim tavsiyem, ne olursa olsun ilk öncelik samur fırçalardan (Habico,Pebeo vs) küçük ve büyük numaralılarından birer adet temin etmeniz yönünde olacaktır. Fakat setlerin ucuz olması sebebiyle birer adette setten alınması sorun olmaz. Sonuçta bu ürünlerle yolunuz bir şekilde kesişecek. Hem kaliteleri bakımından mukayese etme imkanınız olur. "Fırçam yok" deyip modelinizin yarım kalmasından iyidir.

      Bu kompresör olayı biraz kabustur. Teknolojisi, bildiğimiz hava deposu ve ekovatından ibaret.:) Ekovat'tan kastım sanayici tabiriyle buzdolabı motoru... Eğer ekovat takılmış kompresör kullanırsanız ses konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Hava depoları muhtelif ölçeklerde var ancak almışken en az 20-25LT'lik bir kompresör iyi olacaktır. Damacanaya yakın bir hacimde. 🙂 Biraz pahalı olduğu doğru ancak emin olun, senelerce bir daha hava kaynağını dert etmiyorsunuz.

      Eğer "piyasada hazır sunulan kompresörler" derseniz, onların üstündeki motorun yavaş doldurması ve de pancar motoru gibi ses çıkartması gibi olumsuz yönlerinden bahsediliyordu. Komşularla aranızın iyi olması lazım. 🙂

      İmkanınız varsa bu işlerden anlayan birisine yaptırtmak veya hazır sunulan kompresörlerden alıp, ikinci el veya sıfır bir ekovat alıp taktırtmak yerinde olur. Aslında ekstradan bir kaç parça daha takılması yerinde olur fakat çok detaya girip kafanızı bulandırmak istemiyorum. Ben zamanında canıma tak edip, modelci bir abimizin sipariş üzerine kendi imal ettiği kompresörlerden almıştım.

      RC kitlerle hiç münasebetim olmadı o yüzden merak ettim. Sticker dediğiniz şeyler şu bildiğimiz decal(dekal-sulu çıkartma) ürünü müdür? Sticker deyince çift taraflı, arkadan ince jelatin yapışkanlı bir ürün canlanıyor kafamda.

      Mononun rengi kamuflajlı Alman Panzer renklerini andırıyor. 🙂

    • Erdem Ç. @rockerdem

      yanıt için teşekkürler hocam. geçen hafta sipariş verdiğim uçak henüz gelmedi, sanırım "ürün temin edilemedi" diyecekler 🙂 sipariş verdiğim ürünün kutusunda makette kullanılacak 3-5 boya ve fırça mevcut idi. sanırım ilk deneme için yeterli olacaktır.

      rc tarafında kullandığımız decal'ler tek tarafı yapışkanlı. duruma göre renkli ya da kısmi transparan olabiliyorlar. bazen bıçak izli olarak geliyor, sadece kağıdından söküp yapıştırıyorsunuz; bazen de izsiz oluyor, biz kesiyoruz bisturi ya da makasla. kaba bir örneği şurada mevcut: http://www.youtube.com/watch?v=BnQwF4rCbx0

      bu arada devam videolarında yapacağınız model nedir?

    • Burak Öztan

      Bilgilendirme için teşekkürler. Zaten o kadar toprağa,çamura, darbeye dekal pek sağlam kalmazmış.

      Dekalde o transparan kısımlar bizde korku filmi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle eski kalıp tamiyalar şeffaf tarafını geçtim, komple her tarafı mukavva tadındaydı. Yeni kitlerinde durum nasıldır bilemiyorum.

      Tamiyaların 35 veya 16 ölçekte RC askeri araçlarını yakından görme imkanınız oldu mu?

    • Erdem Ç. @rockerdem

      henüz askeri araç tecrübem olmadı. geçen gün şeytan dürttü az daha bir rc tank alıyordum ama tuttum kendimi 🙂

      http://goo.gl/NwQfA3

      bu en basit örneği ve fiyat 200 usd civarı. daha pro ürünlerde 2000 usd gibi fantastik fiyatlar var.

      umarım bir gün kısmet olur görmek/toplamak 🙂

    • Erdem Ç. @rockerdem

      şimdi aklıma geldi. teknoseyir için açtığımız rc kit kutusundaki decal'leri biraz göstermiştik 🙂
      http://teknoseyir.com/92404/kendi-aracinizi-toplamak-kit-modellere-giris/

  • Ziyaretçi

    Phom'un uçağı ofise dalacak zannettim.

  • Grish

    Adamın hası Burak Öztan, seni tekrar görmek çok sevindirici! Ne zamandan beri bekliyordum. Teknoseyir'i tebrik ediyorum maketçileri unutmadınız.

  • Ziyaretçi

    Çok güzel bir bölüm olmuş teşekürler ayrıca Burak Öztan'ın anlatımı çok iyi.

  • ceceli

    17:40 thy viral

  • lawnmower @lawnmower

    İçinden uçak geçen ilk Teknoseyir videosunu da izlemiş olduk. 🙂 Bu maketçilik çok hoşuma gidiyor, ama hem beceremiyorum, hem de vaktim ve maketleri koyacak yerim yok. Özeniyorum da, ama olmuyor işte. Sizin yaptıklarınızı görmek de güzel, siz yapın biz izleyelim. 🙂

  • Erdem

    keyifle ve pur dikkat izlediğim çok güzel bir bölüm oldu...

    diğer iki bölümü seyrettikten sonra yapabilir miyim, yapamaz miyim anlamış olurum 🙂

  • Murat L.

    Bu işlere başlayacak arkadaşlara çok faydalı bir bölüm olmuş, ben hiç yapmayı düşünmüyorum ama keyifle izledim.

  • Supermaniac @supermaniac

    Macun dediğiniz alet nerde kullanılıyor açıklamadınız ve boyaları nasıl açıcağız.

    • Burak Öztan

      Humbrol ve Revell enamel boya kapaklarını düz tornavida vb cisimle yanından kanırtarak açabilirsiniz.

      Macun, yapıştırılan iki parça arasına, duruma göre gerekirse doldurmak için uygulanır.

    • Supermaniac @supermaniac

      Burak bey ben boyanın rengini açmaktan bahsediyorum boyaların rengini açmadan bir kit yaptım da zararı nedir soracaktım.

    • Ozimito

      Sorduğun soruya göre Burak bey gayet açıklayıcı olmuş ! Boyayı inceltmeden kullanırsan detaylar kaybolabilir, pütürlü bir görünüm oluşabilir. Özellikle fırça kullanıyorsanız boyayı kat kat atmak faydalıdır.

  • liberal @liberal

    Maketçiliğe pek merakım yok ama anlatım çok güzel ve akıcı olunca zevkle izledim. İleride zamanım olursa yapmayı düşünüyorum.

  • Emrah Öztürk @emrah-ozturk

    Çok profesyonel bir anlatım olmuş, elinize sağlık.

    Maketten hiç anlamam ama yapıştırıcıdan anlarım 🙂 Etrafa bulaşmayan japon yapıştırıcı ararsanız Loctite 454 öneririm, Jel kıvamında olduğu için uygulaması çok kolay. Ama bu kıvam belki detay parçada sorun olabilir. Bir de Loctite 406 deneyebilirsiniz, normal japon yapıştırıcan daha kıvamlıdır, etrafa daha az bulaşır.

    • Burak Öztan

      Not aldım. İlk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler.

    • Aydın Aydoğan

      Loctite türü yapıştırıcılar metal-metal birleşimlerini yapıştırmak için kullanılmıyor mu sadece, yoksa ben mi yanlış biliyorum? Bu zamana kadar rc helikopterlerimde vida somun vs. sabitlemek için kullandım hep, ilk defa bu şekilde kullanım tavsiyesi görünce sormak istedim.

      Ayrıca teknoseyir ve Burak Bey'e teşekkürler, kafamı kurcalayan ekipman sorularına büyük ölçüde cevaplar bulduğum için cesaret edip eksik alet edevatımı tamamlayarak 2senedir beni bekleyen 1/72 mustang ve 1/72 ec-135 kitlerine ufak ufak başlayacağım sanırım 😉

    • Emrah Öztürk @emrah-ozturk

      Metal-metal yapıştırma Loctite ürün gruplarından sadece biri ve en çok bilinenidir. Başka bir çok tip yapıştırıcısı var.

      Ayrıca şimdi aklıma geldi, bir de esnek yapıştırma için Loctite 480 vardır. Rengi siyahtır ve klasik japonlar gibi kırılgan bir yapı oluşmaz.

  • Silahsor

    Çok bilgilendirici ve dolu olmuş. Başlangıç için uygun bir Revell gemi maketi almıştım ve sizi bekliyordum, yapım aşaması için sabırsızlanıyorum 🙂

  • denizci88 @denizci88

    Merhaba,

    Sizin ofisiniz Beşiktaş'ta mı? Orada ufak bahçesi olan apartmanlar var. Saçma gelecek ama uçak bile sanki alçak irtifadan ve tam onların üzerinden geçiyor. Yayındaki uçak sesi, ufak bir bahçe ve eski bir binada stüdyonuz olduğu bilgim nedeni ile sanki Beşiktaş'ta, tahmin ettiğim binalardan birisinde olduğunuz varsayımı bende oluştu.

    Çok fazla Sherlock Holmes filmi izledim galiba 🙂

    Selamlar
    Aybars

  • Berke Kapotoğlu

    Ben de ilk yayınlanan videodan heveslenip bir tane sipariş etmiştim ortaya şöyle bir şey çıktı:http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgu53.jpg

  • Yorgun Demokrat

    Bu samur fırçalar, kürkü bozulmasın diye samurların kafasına sopayla vurula vurula elde edilen samur kürkünden mi elde ediliyor? Öyleyse ben almayayım. Hayvanlara eziyet edilerek üretilen bir maddeyle hobimi yaparak keyif almak istemem açıkçası.

  • Batucan

    Çok güzel bir bölüm. Diğer bölümleri sabırsızlıkla beklemekteyim.
    Bende çok özeniyorum. Şu maketlerden bir yapayım diyorum. Olmuyor.
    Neyse bizde izlemeye devam ederiz, ağzımın suyu aka aka...

  • Mujko @mussavas

    cok guzel bir program olmus, tesekkurler.

  • Murat S @atehaa

    Aksiyona geçemedik hala. İnşallah ikinci parçada 😀
    Güzel anlatım.

  • mav1li

    Konu süper ama çok geç. Bundan önceki video dört-beş ay önce yayınlanmıştı.

  • Barış

    Başarılı bilgilendirme olmuş diğer videolarıda bekliyoruz.

  • emre

    merhaba iyi yayınlar...
    güzel bölüm olmuş, aslında fazla merağım yok maketçilik işine ama boş vakti olanlar için harika bir hobi...bide küçükken bi uçak maketi yapmıştım... tamamı tek renkte sanırım boyamam gerekiyor 😀

  • Kaan Taylan @kaan_taylan

    Burak bey çok güzel tanıtmış malzemeleri. Açıkçası hiç alakam yoktur maket dünyasıyla; fakat, videoları izledikten sonra bir merak sardı açıkçası. Hobi bölümüne mümkünse burak beyle devam!..

  • Onur Şirin @onursirin_1

    eh nihayet keyifli videolar geldi.hergün inceleme görmekten sıkıldım. yaaa

  • Murat Gamsız @gamsizm

    Burak Bey istediği kadar program yapabilir ona limit koymuyoruz 🙂

  • murat

    hocam forum açmayı düşünmüyor musunuz?

    • Burak Öztan

      Ülkemizde plastik modelcilik üzerine kurulmuş web sayfaları ve forumları var. Tekrar bir forum açmanın bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyorum.

      Fırsat bulduğum zamanlar, kendi modellerimi ve diğer hobilerimi blog sayfamda yayınlıyorum.

  • Avni Eke

    Merhaba Burak hocam , maketcilige merakım vardı yalnız cesaretim pek yoktu sonra sizin Levent Pekcanla hazırladığınız programlardan sonra gaza geldim , ilk olarak revell’in boya ve fırça ile beraber gelen setinden aldım yaptıgım model ucakti, sonra aslında icimde zırhlı araç merakı olduğunu keşfettim, 1/35 ölçek bir panzer iv aldım ve yaptım, yaptıgım süre içinde de internetten eskitme ile ilgili dokümanları inceledim ve bu modelde denedim ortaya su sonuc cikti: http://n1308.hizliresim.com/1d/h/rhjw3.jpg. İkinci resim: http://u1308.hizliresim.com/1d/h/rhky5.jpg. Burak hocam eğer bi kac cümle ile değerlendirirseniz sevinirim , figürlerin kalıp izlerini yok etmediğimi sonradan farkettim. TEKNOSEYİR ekibinede hayatımıza alışılmasın dısında farklı alanlarla renk kattıkları icin teşekkür ederim, traş makinesinden ev süpürgesine gerekli seyleri alırken sizin iincelemelerinizden yararlanıyoruz:)

    • Burak Öztan

      Avni bey selamlar.

      Siz modeli yaparken hızınızı alamayıp diorama ile olayı şenlendirmişsiniz. Sanırım model Tamiya'nın. Tank başlangıçı için gayet yerinde bir model seçimi olmuş.

      Modelinizde gözüme takılan çok abes bir durum yok. Sadece tankın ön gövde üstünde yer alan yedek paletlerin yanlarında ve sol ön far arkasındaki parçada kalıp izi dikkat çekmekte.

      Sulu çıkartmalar(Dekaller) ben buradayım diye sırıtıyor. Sanırım vernikleme veya dekal solüsyonu gibi işlemler uygulanmadı. Tavsiyem, eğer vernik-solüsyon gibi işlemleri uygulamayı şimdilik düşünmüyorsanız, dekalleri renkli kısımlarına sıfır olacak şekilde maket bıçağı veya makas ile keserek uygulamanız... Dekal, kalınlığını gösterse dahi en azından şeffaf film kısımlarını alacağınız için o kısımlar sırıtmayacaktır.

      Boyanın tatbiki başarılı. En son kuru fırça tekniği ile sanırım metalik bir eskitme var. Biraz fazla olmuş sanki ama o da sorun değil. Sonuçta ilk tank modeliniz. Başka türlü el melekenizi geliştirmenize olanak yok.

      İlk maketiniz olarak bence gayet başarılı.

      Sevgiler.

    • Avni Eke

      Merhaba oncelikle cevabınız ve ilginiz icin cok tesekkur ederim, evet model tamiya panzer iv vernik ve solüsyon kullanmadim bu model daha cok deneme yanilma gibi oldu, bir dahaki modelde malzemeleri tam anlamiyla temin edip uygulamayi dusunuyorum, tankla beraber diorama demeyelimde basit bir zemin uygulamasi denedim;) hem iyi gunler hemde videolarin devamini dilerim.

    • Burak Öztan

      Rica ederim.

      Önceki yazımda belirtmeyi unutmuşum. Genelde makineli tüfek namluları model kutularında kalıplama teknolojisinden olsa gerek ucu delik olarak çoğunlukla çıkmaz. Sizdeki gibi. Eğer maket bıçağınız şu üçgen bıçaklı bistüri olanlardan ise namlu ucu duvarına dik tutup sürekli çevirerek çok kolay bir şekilde namlu deliği oluşturabilirsiniz. Bir dakikanızı almayacak bir işlemdir kendisi. Bistüri yoksa ısıtılmış iğne ile de olabilir fakat tavsiye etmem. Plastiği yamultma vs sorun olur.
      Gereksiz gibi görülebilir bu işlem ama inanın bazen en ufak ayrıntı bile görselliği değiştirir.

    • Avni Eke

      Tesekkur ederim bi dahaki modellerimde kesinlikle uyguluyacagim.

  • Ahmet Kerem

    Can nerelerde ??? Özletti valla 🙂

  • Cengiz Cemre @cengiz-cemre-dagasan

    Bu konularla hiç bi alakam olmasada arkadaşların söylediği gibi kanım kaynAdı merak etmeye başladım 2. Bölümü heycanla bekliyorum....

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Aslında görselde olsa, hazır ve imal edilmiş kompresör örnekleri de verilseymiş hiç bir eksiği olmayan bir başlangıç olacakmış. Elleriniz dert görmesin güzel bir sunum olmuş.

  • Tarık @tarikx

    Video dan önce 17:51 de uçakmı düştü ne oldu arkadaş yavv 🙂 🙂

    Video için teşekkürler. Videolar da verdiğiniz ekstra bilgilerden ve murat abi tekkanalından beri performansını kaybetmemiş olması çok güzel.
    Ellerinize sağlık.

  • Soul Ancestor @soulancestor

    Gerçekten inanılmaz faydalı bir program olmuş... Özellikle benim gibi maketçilik işine girmeyi düşünen arkadaşlar için çok güzel bir yol gösterici niteliğinde... Devamını bekliyoruz elinize emeğinize sağlık...

  • ali

    Yazmadan geçemeyeceğim.
    maketçilere özel yan keski diye bir şey değil o. eğik ağızlı yan keski olarak elektronikçilerde de bulursunuz. bir tarafı düz olduğu için maket için kullanımı uygun.

  • Mehmet

    Merhaba, sizin sayenizde hevesleneip aynı gün gidip revell in fw 190f-8 kitini aldım yanında 3 boya, 1 fırça ve 1 yapıştırıcı ile ibirlikte, yalnız birleştirmesini bir şekilde yaptım ancak boya konusunu beceremedim sanırım 🙁 detayların içerisine boya doluyor ve detaylar kapanıyor 🙁 birde anlayamadığım bir şekilde kurtuda 3 boya var ancak içindeki kitapcıkta 7 reng vermişler RLM 82, RLM 79 RLM 22, RLM 21 v.s bunlar nedir, çıkan 3 boyada HELLVLAUN 49 v.s yazıyor bunların hangis olduğunu nasıl anlıcam? ve bu boyaları incelticem mi? ince olmadığı için mi detaylar kapanıyor? boyama konusunda biraz bilgilendiriseniz çok sevirim 🙂

    • Thunder-EkmekTV @thunder-ekmektv

      Aldığınız kit büyük olasılıkla akrilik boyaya sahiptir.Onu da su ile bir şişe kapağının içinde deneyerek uygun ayarda inceltmeniz gerekiyor. inceltmeden yapılan boyamalarda detaylar kapanır.

      o boya kodlarını da internette yazarak hangi boyalar olduğunu bulabilirsiniz revell'İn sitesinde