Paylaş Paylaş

İşletmelere yönelik internet tuzakları

Internetin iş yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi, beraberinde her türlü tehlikeyi de getiriyor. Sıradan ev kullanıcıları kadar küçük ve orta büyüklükte işletmeler de Internet'i kendine araç edinmiş bazı kişilerin çeşitli tuzaklarının hedefi. Bugün, özellikle işletmeleri ve web sitesi sahiplerini hedef alan online tuzaklardan bazı güncel örnekleri sergiliyor ve tartışıyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ozan

    Geçen gün markamızı tescil etmek için gittiğimiz aracı firma da bu evrakı gösterdi, "aman dikkat " dedi. "Markanızı tescil ettiğiniz anda gelecek bu yazı size, bilginiz olsun" diyor 🙂

  • lawnmower @lawnmower

    İlginçmiş. Firma yetkililerinin gözünü açması lazım. Siz (sanırım internet veya teknolojiyle bağlantılı olmadığı için) değinmemişsiniz ama işletmelere yönelik en geniş kapsamlı ve önü alınmayan dolandırıcılık "Maliye Gazetesi" dolandırıcılığıdır. Siz sakin sakin otururken işyerinize eli çantalı, takım elbiseli, ciddi görünüşlü adamlar gelir. Yakalarındaki kartlarda kocaman harflerle "MALİYE", onun altında küçücük harflerle "gazetesi" yazar. Masanıza yaklaşıp böyle küçük, ince bir gazetemsi şeyi bırakırlar. "Gazetenizi getirdik" derler. Maliye gazetesi denen bu şey eski gazetelerden alıntı haberlerle dolu, kimsenin işine yaramayan, hazırlaması en fazla birkaç saat sürmüş (o da resimlerin yazıların hizalanması için, yoksa özgün içerik diye birşey yok) uydurma bir kağıt parçasıdır. O kağıt parçası için 5-10TL para isterler. Almama hakkınız var tabi, ama adamlar öyle bir duruşa ve görünüşe sahiptir ki siz onları gerçek maliyeci zannedersiniz. Amaç budur zaten. Türk insanı maliyeciyle dalaşmak istemez, maliyeci bir müesseseyi incelemeye başlarsa mutlaka bir usulsüzlük bulur. Çoğu esnaf daha önce böyle birşeyle karşılaşmadıysa veya uyarılmadıysa "aman maliyecilerle dalaşmayayım, 5 liradan birşey olmaz" diyerek alır o gazeteyi. Sonra da adamlar teşekkür edip giderler. Aslında hiçbir resmi kurumla alakası olmayan bu kişiler büyük şirketlere gidemezler tabi, ama küçük ve orta boy işletmeleri, esnafları dolaşırlar. 5-10TL videoda bahsedilenlerin yanında çok büyük bir rakam değil belki, ama tüm Türkiye'de bütün küçük ve orta boy işyerlerinin bu şekilde ziyaret edildiğini, çoğu firmanın en az bir kez dolandırıldığını düşünürseniz işin boyutunu anlarsınız. Üstelik işin içinde korkutma da var, insanları vergi denetimiyle korkutuyorlar. Bariz dolandırıcılık yani.

    Bu tip şeyler önceden de vardı, daha sonra da olacak, ama benim garibime giden mesele daha farklı. Bunu yapan kişiler senelerdir aynı yöntemle, aynı isimle bu işi yapıyorlar. Maliye Bakanlığı veya polis teşkilatı bu dolandırıcılara nedense müdahale etmiyor, internet sitelerinden pasif uyarılar yapmak haricinde el süremiyor. Ortada "resmi" dolandırıcılık yok belki, adamlar minicik harflerle de olsa kendilerini belli etmişler, ama yine de birşeyler yapılabilir. Bu ülkede insanlar farazi delillerle, kimden geldiği belli olmayan iddialarla aylarca, yıllarca hapiste tutuluyorlar. Sadece ücretsiz eğitim için pankart açan öğrenciler bir seneden fazla cezaevinde kaldı. Bunları siyasi bir taraf için söylemiyorum, geçmişte de günümüzde de farklı siyasi taraflardan olan, farklı görüşleri savunan kişiler bu gibi sebeplerden, sadece "tehlikeli" olarak görüldükleri için yasal müdahaleye maruz kaldılar. Peki onlar tehlikeli de, bu üçkağıtları çevirenler, alın teriyle ekmek parası kazanmaya çalışanlardan para tırtıklamaya çalışanlar tehlikeli değil mi?

  • Mehmet Elmas

    Her firmanın danışmanlık hizmeti aldığı bir avukatı olmasının gerektiğini düşünüyorum. Böyle evrakları da avukat inceleyip gereği yapılmalı.

    • Hamit ÖZLÜ @hamitozlu

      Türk Ticaret Kanuna göre belli büyüklüğü aşmış şirketlerde avukat ile sözleşme yapmak mecburi. Her firmanın tutması ise imkansız. Çünkü firmaların büyük çoğunluğu kobi ve tek kişi firmalar. Her ne kadar limited yada A.Ş. de olsa. Ayrıca avukatların da maşallahı var bişey sormaya kalk en az 500 tl 😀 kim öder?

  • Mehmet

    Levent Bey süpersiniz gene herzamanki gibi farklı bir konu bulmuşsunuz.Birlikte çok uyumlu bir ikilisiniz sabaha kadar konuşun sabaha kadar izleriz valla 🙂

  • Erdem Ildız @erdemildiz

    Gerçekten güzel bir konuya değinmişsiniz. Bilgilendirme ve uyarılarınız için teşekkürler.

  • Algian

    Google Ege Bölge Müdürlüğü 😀 Koptum ya 😀

  • command

    Arada yorumları okumak için tekrar giriyorum ama video otomatik olarak yüklenmeye başlıyor

  • mcm @saturasyon

    Google Ege Bölge Müdürlüğü 😀

  • cihan85

    murat GAMSIZ konuyla alaksız ama sana bişey sorucam saati neden bardağın arkasına saklıyorsun merak ettim .

  • NoMoreMrNiceGuy

    BU kurumsal firmalara yapılan yemlemeler tabi. Ama sıcağı sıcağına "http://firsaturunu.com/" olayı da, hala insanlarımızın akıllanamadığını gösteriyor. Yani sene 2011 hala inanan varmı, yiyen olur mu bunu diyorsunuz. Ama Acun un programına giren reklamları ile çok kısa zamanda 5 Trilyon TL yi götürdüklerini görüyorsunuz. Eh müstehak diyoruz. Artık saf kullanıcı değil, lütfen "kıllanıcı" olalım.

  • Aib

    çok teşekkür ederim. yine çok farklı bir vidyo olmuş. harikasınız!

  • DDGuclu

    Tabii benim gibi domain tescil ettirdiğiniz firmanın hangisi olduğunu unutup, adamların uyarı maillerini spam diye sallamazsanız, bir gün sitenize girdiğinizde hiçbir şey bulamama durumunuz da var 🙂

    Allah'tan cezaya düşmeden hallettim, cezaya düşsem boşu boşuna 100-200 lira verecektim. 15 liraya hallettim.

  • Neseli Enginar @neseli-enginar

    Basit tuzaklar... Almanyadada firefox'u baska siteden (resmi olmayan siteden) indirtiyorlar AGB'leri okumadan millet üye oluyor tabiiki indirilen siteye... Daha sonra savciliktan IP adresini istiyor bu site kendi üyelerinin ve acik adreslerini vs... Ve AGB kurallari geregi her üyeden 30 € topladilar... Ve tamamen LEGAL bir sistemdi bu... Siteye yüzbinlerce insan üye oldu ve bu üyelerin rahat yarisi 30 € ödedi... 🙂

    Cünkü almanlarda basit bir mantik var. Fatura geldimmi ödemeliyim... 🙂

Benzer Videolar