İşlemcilere, donanım tasarımına ilgisi olan herkesin izlemesini önerdiğim muhteşem bir sohbet.

Bir transistörün kaç atom boyutunda olduğundan tutun, modern işlemcilerdeki branch predictor gibi karmaşık yapıların nasıl çalıştığına dair bilgileri üstat Jim Keller'dan dinliyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=Nb2tebYAaOA

Jim Keller: Moore's Law, Microprocessors, and First Principles | Lex Fridman...

Jim Keller is a legendary microprocessor engineer, having worked at AMD, Apple, Tesla, and now Intel. He's known for his work on the AMD K7, K8, K12 and Zen ...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

#HaftalıkGündemeMalzeme

TikTok'un canlı yayın yazılımında derlenmiş OBS binaryleri tespit edilmiş. Bu da lisans ihlali yaptığı anlamına geliyor.

GPL 2 lisansına sahip bir projeyi forklarsan, yeni projenin kaynak kodlarını açık yapmak zorundasın fakat TikTok kaynak kodlarını kimseyle paylaşmamış.

https://www.reddit.com/r/linux/comments/rj4lrh/tiktok_streaming_software_is_an_illegal_fork_of/

r/linux - TikTok streaming software is an illegal fork of OBS

2,890 votes and 264 comments so far on Reddit
BeğenFavori PaylaşYorum yap

#OtoSeyir

Can Akbulut bir OtoSeyir videosunda şuna benzer bir şey söylemişti, "Dizel motorlu aracın egzozundan çıkan duman karadır, pek çok insan bu yüzden daha pis sanar ama aslında benzin dumanından daha temizdir.".

Hangi video olduğunu hatırlamıyorum, umarım sözlerini değiştirmemişimdir.

Fakat benzin motorlarının, çevreye dizellerden daha az zarar verdiği pek çok yerden duyduğum bir bilgi. Daha "kirli" gaz çıkarmasına rağmen benzinin daha çevreci olmasının sebebi nedir?

Edit: Video https://youtu.be/CLYH0CvJ0x8?t=450 dakika 7:30

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 25 / 27
  • blog.yakupulutas.com @yhackup

    Onno ustaya sorun, bence en net cevabı o verecektir.

  • Hasan ilker Com @ilkercom

    Can bundan 5 sene kadar önce teslanın balon olduğunu gelecekte hidrojenli arabaların olduğunu teslanın batacağını filan söylüyordu. Bu konularda aslında can iyi bir referans ne diyorsa tam tersini yapabilirsin 😀

  • Halid @abdhbal

    Bence doğru olan o videonun bulunması ve tam olarak söylediği şeye göre yorum yapılması.

  • Tarık @xahve

    Benzin de kullansanız dizel de kullansanız aynı miktarda petrol çıkartılıyor, 10 litre petrolden 4 litre benzin 4 litre mazot çıkıyor diyelim. Siz temiz olsun dize benzini kullanırsanız mazotun fiyatı düşüyor, ben de fiyatı düşük diye gidip mazotlu araba alıyorum ve mazot yakıyorum. Siz mazot kullansanız benzinin fiyatı düşüyor ve ben gidip benzin alıyorum. Elektrikli bile kullansanız elektrik üretmek için petrol yakıyoruz. Ne yaparsanız yapın doğa için hepsi zararlı. Eğer gerçekten çevreciyseniz gidip bisiklet alın. Elektrikli arabanızı güneş enerjisi ile bile şarj etseniz o güneş panelini üretmek için ne fabrikalar ne atıklar çıkarıyor haberiniz yok. Çevreciyseniz demirden yapılmış bir bisiklete binebilirsiniz.

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      Peki bisikletin karbon salınımı km başına daha yüksek desek? günlük 180 km üzeri sürüşler yapmış biri olarak , işe bisikletle giden birisi olarak söylüyorum bunu. Senin 10 km yol gidebilmen için yaklaşık 150 200 watt enerji üretmen gerekiyor. Bir insanın o kadar enerji için de salınım yapacağı karbon emisyonu 150 gramdan aşağı değildir. Bisikletin temizliği ve bakımı da km bazında daha pahalı.

    • Tarık @xahve

      @ilkercom sırf şehir içinde işe gitmek için alınan ve günde 3-4 saat trafikte çalışan bir motor mu daha çok karbon yayar yoksa aynı yolu trafiğe takılmadan gidebilen bir bisikletlinin nefesi mi ?

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      @xahve Şimdi bunu ölçmek gerekir. Aracın ne olduğuna bağlı. Enerjinin nasıl elde elildiğine bağlı. Çok kriter var. Elektrikli araç çevrecidir veya değildir demek doğru bir yaklaşım değil. Mesela içten yanmalı bir araçta bio yakıt kullanılsa emisyon neredeyse %50 azalır. Ancak elektrikli bisikleti veya elektrikli arabayı güneş panelleri ile şarj etsen emisyon sıfıra yakın olur.

      Genel bir kanı var. Elektrikli araçlarda kullanılan şebeke elektriği termik santrallerde üretiliyor o yüzden çevreci değil şeklinde. Bu çok yanlış. Birincisi termik santraller şehir merkezinden uzak. İkincisi termik santralin yanma verimliliği otto çevrimli araçlara göre çok çok yüksek.

      Bunu hesaplayan insanlar var. Mesela D segmenti bir SUV ile CO2 emisyonu 200gr /km gibi rakam iken elektrikli olan araç tamamen kömürlü santralden doldurulsa 50gr/km ye tekabül ediyor.

      Kendimden örnek vereyim bisiklet ile yokuş çıkarken yanımdan dizel araç geçse nefesim tıkanıyor. Ama Termik santralin 10 km yakınındayken herhangi bir rahatsızlık duymuyorum.

    • AB9 @sqn

      @ilkercom siz sadece bisiklet sürün rica ediyorum, fikir belirtmeyin, zira ifadenizin abesliğinin bile farkında değilsiniz.

      bisikletin arabadan daha fazla karbon salması teknik olarak mümkün değil, kaldırdığı yük farklı, onu götüren güç apayrı. hasılı merak edip araştırdım, sonuçları şu şekilde:

      şahsi araç ile 271 g/km CO2 (yolcu başına)
      otobüsle 101 g/km CO2 (yolcu başına)
      bisikletle 5 g/km CO2, o enerji için yediklerini de dahil edersek +16 daha, toplamda 21 g yapıyor en fazla.

      https://ecf.com/news-and-events/news/how-much-co2-does-cycling-really-save

      bisiklet binildiğindeki kazanılan sağlığı dahil etmeye gerek dahi görmüyorum. bisikletin temizliği ve bakımı da arabaya göre çok çok daha uygun.

    • Tarık @xahve

      @ilkercom araba hiç yakmasın yerinde dursun, peki o arabanın üretimi sırasında, fabrikadan türkiyeye nakliyesi sırasında oluşan emisyon?

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      @sqn Hadi ya sen fikir beyan edebiliyorsun ben edemiyorum öyle mi ?

      Bak ne güzel yazmışsın araç ile 271 gram /km yolcu başı diye. Yanlış yazmışsın ama yazmışsın. b segmenti binek araçlar 100gram /km tüketir. Ve bu toplamdır. öyle yolcu başına filan değil. tek sürsen 100 gram ise 4 kişi 125 gram olur. ama 400 gram olmaz. d segmenti araçlarda bu rakam 200 250 gram ortalamadır. Bagaj vs saymıyorum.

      Bisikletde ise 2 kişi zaten binmem mümkün değil. Çok özel tasarımlar hariç bisiklet tek kişiliktir. Ve 2 kişi binersen emisyon direkt x2 olur.

      Sizin Nefes , yellenme gibi co2 salınımlarınız zaten çok önemli değildir. km başına su tüketiminiz yedikleriniz içtikleriniz ciddi rakamlar tutuyor. Günlük 2-3 km işe gidip gelen adam için hesaplamak gereksiz. Ancak 30 km üzeri sürüşlerde ciddi bir tüketim oluşuyor.

      Temizlik konusuna gelince Bisikletin zinciri 2000 km de bir değişir. 500 km de bir temizlemen gerekir. Tekrar yağlaman gerekir. Bisiklet bakımı cidden külfetli birşey.

      Küresel olarak herkes ulaşımının tamamını bisikletle yapamayacağına göre çok uzun tartışmaya gerek yok.

      @xahve o mantıkla zaten insanoğlunun varlığı zarar.

      Bu işin özeti : araçlar elektrikli olmalı. Pil teknolojisi gelişmeli. Ve biz elektriğimizi tamamen güneş ve rüzgardan elde etmeliyiz. Petrol ile çalışan araçlar mümkünse azalarak bitmeli.

    • Tarık @xahve

      @ilkercom lityum piller de doğaya çok zararlı, artık her şey pilli olmaya başladı ve lityum kullanımı çok arttı.

    • Tarık @xahve

      @ilkercom Bisiklete bindiğimde içtiğim suyu emisyon olarak mı hesap ediyorsunuz ? O zaman siz arabaya bindiğinizde trafik polisinin içtiği suyu da hesaba katalım, benzin istasyonundaki pompanın yaktığı elektriği de hesaba katalım. Şaka gibi yani araba ile bisikletin emisyonlarını nasıl yakın düşünebilirsiniz aklım hayalim almıyor?
      Bisikletin yağından bahsetmişsiniz , bakımsız bir araba 1000 kmde yarım litre yağ eksiltiyor, bu yağı yakıyor. Ben bisikletin zincirine 10 damla yağ damlatacağım ve bu yağ yanıp havaya gitmeyecek.

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      @xahve Çevresel etki hesaplanırken sadece c02 hesaplanmaz. Mesela nükleer santrallerin soğutmasında kullanılan su da hesaplanıyor. Zaten bu Dizelgate mevzusu da bu şekilde patladı. Dizellerin önceleri sadece co2 emisonu ölçülüyordu. Sonra PM2.5 sonra diğerleri derken ne leş bir teknoloji olduğu ortaya çıktı.

      Yukarıda dediğim gibi evden işe günlük 15 dakikayı aşmayan sürüşlerde zaten hiç hesap yapmana gerek yok. Ama bir şehirden diğerine grup halinde tur sürüşü yapıyorsan çevresel etki uçuk seviyelerde. günlük 2 saatlik sportif sürüşlerde de ciddi hesaplamalar gerekiyor.

      Lityum pillerin üretim evresine çok vakıf değilim ama dönüştürlmesi konusunda ciddi çalışmalar var. Mesela tesla eski bataryaları kapasitesini düşürüp ev tipi depolamaya çeviriyor.

      Elektrikli araçlar ile ilgili çok ince detaylar var. Bunlar hesaba katıldığında gerçekten ciddi bir çevrecilik söz konusu.

      Mesela rejeneratif frenleme sadece %3 veya %5 enerji kazanımı demek değil. Çevreye çok yüksek etkisi olan fren sisteminin daha az kullanılıp daha az aşınması demek. İçten yanmalı araçlar %40 altında çalışıyor. Isı ve gürültü gibi etkileri de co2 emisyon kadar zararlı.

      100 bin km de hiç bakıma girmemiş teslalar var ülkemizde. Bunun yağının değişmediğini fren balatalarının değişmediğini düşünün.

    • AB9 @sqn

      @ilkercom fikriniz yanlış bilgi üstünde inşa ediliyorsa belirtmemeniz insanlık açısından faydalı. varmaya çalıştığınız nokta bisikletin arabadan daha fazla karbon salınımı yaptığı ve bu çok büyük yanlış. düz dünyacılar ve aşı karşıtları gibi bisiklet karşıtlığı da doğmasın buradan.

      ben de bir yanlışımı düzelteyim, 5 gr/km CO2 emisyonu bisikletin üretimindeki CO2'nin o bisikletin toplam ömrüne bölünmesiymiş. toplam 96 kg CO2'yi 19.200 km'ye bölmüşler, bisiklet daha uzun süre kullanılırsa bu ortalama CO2 de düşecektir. https://www.bikeradar.com/features/long-reads/cycling-environmental-impact/

      elektrikli bisiklete geçildiğinde bu değer 14.8 g/km CO2'ye kadar düşecek diyor yine linkteki araştırma.

      100 gram olarak hesapladığınız sadece arabanın yürüdüğündeki CO2 emisyonu standardı, hemen hemen çoğu araç bunun üzerinde zaten. UK'in analizine göre sadece egzozdan çıkan ortalama 171 g/km, her 100 gram için de 17 gram depoya girene kadarki emisyonu var (taşınması), yine o petrolün çıkarılması, işlenmesi var, toplamda 266 g/km CO2 yapıyor. her bir araçta ortalama 1.16 kişi hesabıyla kişi başı 229 g/km, üretimdeki 42 g'lık ekiyle birlikte 271 g/km yapıyor. bu da bisiklete göre 13 katlık bir fark demek.

      bütün bu hesapları bırakalım, paris antlaşması karbon ayak izini azaltmak için bisikleti öneriyor. bu kadar bilim adamı yanlış hesaplıyor olamaz.

    • Hasan ilker Com @ilkercom

      @sqn En son yazdığınızdan başlayalım bu kadar bilim adamı gayet yanılabilir. Bilimin kendisi dogma olduğunda ayrı bir yobazlık ortaya çıkıyor.

      Benim verdiğim örnekte bisiklete binin sıfır emisyon gibi bir zırvanın yanlışlığıydı. En basitinden ben bisiklette Co2 pompa taşıyorum. 16 gr x2 yol bisikleti için ve mtb için daha büyüğünden 2 adet. böyle ince ince detaylar üzerinden gidersek bisikletin de bayağı emisyonu var.

      Bu arada bir bisikletin 19.200 km kullanılması imkansıza yakın bişey. Bende 12 bin km de bisiklet vardı artık kadronun aluminyum alaşımı bozulmuştu 😀

      Mesela elektrikli bisikletler ( ki hiç sevmem ) çevre açısından çok avantajlı. Ancak o kurşun asit akülerin geri dönüşüm muamması işi berbat ediyor.

      Bir de dediğim gibi konuyu küresel bazda değerlendirmek lazım. dünya nüfusunun yüzde kaçı ulaşım olarak bisikleti kullanabiliyor buna bakmak lazım. Şu an insanlığın odaklanması gereken konu yük ve yolcu taşımacılığında minimum emisyonu nasıl yakalarız ?

      Bence bunun yolu elektriği en az emisyonla ( RES veya GES ) üretip b segmenti kişisel araçlar ve toplu taşımada kullanmak. Yoksa bu orman yangınları alır başını gider.

    • AB9 @sqn

      @ilkercom ben de ilk başta yazdığınızı kopyalayayım: "Peki bisikletin karbon salınımı km başına daha yüksek desek?" bisikletin km başına emisyonunun daha fazla olduğunu hala daha ortaya koyabilmiş değilsiniz. aksine bunun hesabını kitabını yapanlar araba 13 kat daha fazla karbon emisyonu salıyor diyor. ufak detayları toplayıp ortalama değerde bisikletin daha fazla tükettiğini ispatlayabilirseniz çığır açarsınız.

      şu resmi de ekleyemedim bir türlü: https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/21/2019/12/how-green-is-cycling-graph-6767542.jpg?webp=true&quality=90&resize=620%2C413

Ya sıfır al ya da kesinlikle alma! dediğiniz bilgisayar bileşeni var mı?
Bana bütün parçalar 2. el alınabilir gibi geliyor. (Buradan, sahibinden.com'dan)
Üniversite başlamadan bir yerde çalışıp kendime orta halli bir sistem toplayacağım ve eğer bir çok parçayı 2. el alma yoluna gidersem bütçe konusunda çok rahatlıyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 20

Yeni kütlesel çekim dalgaları algılandı.
@hkellecioglu nun videosunu izleyenler hatırlayacaktır.
Bu seferki daha büyük, 30 güneş sistemi gücünde. 🙂
Kara deliklerin birleşmesi yaklaşık 3 milyar yıl önce gerçekleşmiş, bize daha yeni ulaştı.

NEW Gravitational Wave Discovery!

Scientists have JUST published this new observation. On January 4th, 2017 they detected the merger of two black holes 3 billion light-years away. This marks ...
BeğenFavori PaylaşYorum yap

İnternet deneyiminde, tek ölçüt download ve ping midir?
Çünkü hızım 6 mbps'e düşmüş olmasına rağmen 480p videoyu bile rahat izleyemiyorum. Bu durumu sağlayacak başka etkenler var mı?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • RockandRage @rockandrage

    Karşı tarafın uploadı gelen talebi karşılayamıyorsa ister 100 mbps olsun yine izleyemezsiniz.ornek youtube sunucusu yurt dısında bizim ulkenin yurt dısı çıkıs hızını bir boru gibi düşün. Bu boru içinden geçen veri miktarı borunun capından daha fazla olursa dar boğaz olur bu da takılmaya sebep olur.Ayrıca youtube için bantgenişliği uygulaması yapılıyor ve yurt dısı çıkıs hızı lımıtleniyor.takılma oldugu zaman vimeodan full hd bir video izlersen orada takılma olmadığını göreceksin.İnternet bir zincirdir ve en zayıf halkası kadar güçlüdür.

  • muytek @muytek

    Whatsapp ayarlarında ilgili kişiden gelen medyaları film ruloauna ekleme seçeneği var onu seçince telwfona atmıyor.

Merhabalar,
Ekran kartlarında GTX, GeForce vb terimler birden fazla marka tarafından kullanıyor gibi sanki. Nvidia, MSI, EVGA, ASUS vs...
Zannediyorum bunlar firmaların iş birliği. Peki bir ürünün örneğin GTX olması bir kalite standardında olduğunu gösteriyor mu?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

Şunu çok merak ediyorum, 4K telefonlar var(Örneğin Discovery Elite), 4k monitör bile başlı başına bir şey iken bu telefonların incelemelerde 4k olması üzerine hiç durulmuyor neredeyse. Sanırım gerçek 4K değil bu telefonlardaki.Anlayamadım gitti 😀

#android

BeğenFavori PaylaşYorum yap