Paylaş Paylaş

Spor için Spor Salonuna Gitmek Şart mı?

Kadir Çakır ile spor bölümlerimizin üçüncüsünde, sporun spor salonunda yapılması gerekli mi sorusunu cevaplıyoruz. Elbette salon seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de konuştuk.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Agab @agab

    Yani 10 yaşın üstüne çıkmış herkes bunun cevabını biliyordur bence.

  • olasandra @olasandra

    daha çok teknoloji konuşmak için daha uzun ömürlü olmak lazım, uzun ömür için de spor lazım😁tamamıyle sizin daha çok teknoloji konuşmanız için yani😁

  • Murat Gamsız @gamsizm

    Bu, bugünkü ikinci video yalnız. Üstelik Plus olduğu için siz zaten izleyemiyorsunuz. Yani sizin için yok hükmünde olan bir video için varmış gibi yorum yapmanız tuhaf olmuş 🙂

  • Agab @agab

    @iboocum vücudunla oynuyorsun. beyin istemiyorum demesine rağmen.
    savaş cebeci, bob gibi insanlardan duydum.

  • Rasko @rasko

    Değişiklik iyidir. En azından çabalıyor adamlar.

  • Özgür'üm, Özgür'sün, Özgür @ozgurg

    Teşekkür ederim. Ben de bize zararlı sanıyordum ki sağlığa zararlı olduğunu öğrendim.

  • Özgür'üm, Özgür'sün, Özgür @ozgurg

    Bu seriyi ve geçmişte HK ile çekilen pomodoro videosunu birleştirin. 25 dakikada bir spor yapın, kalkıp hava alın.

  • Uğur Yurtsever @ugury

    @agab İlaçla, steroidle spor yapıp yarışmalara katılmaktan bahsediyorsanız evet. Ancak dengeli ve doğal beslenerek, prensipli ve düzenli bir şekilde yapılan ağırlık çalışmalarının ya da herhangi bir başka sporun sağlığa ne gibi bir zararı olabilir dinlemek isterim.

    Evet, büyük ağırlıklarla ve tek tip dengesiz beslenmeyle aşırı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sporunun ileride kalp problemlerine yol açabileceğini öne süren bazı çalışmalar var. Dengesiz yapılan diğer her işte olduğu gibi. Ancak kas kütlesi kazanmanın, özellikle kemik sağlığı ve ilerleyen yaşlardaki kas kayıplarına karşı çok büyük faydaları olduğu da defalarca kanıtlanmış. Burada çizgiyi nereye koyduğumuz önemli. Salatalık, çok güzel bir folik asit, C vitamini ve potasyum kaynağı diye bir anda 8 kilo yemeye kalkarsak neler olur acaba?

    Burada X spor sağlığa zararlı derken biraz daha fazla bilgi ve kaynak okumak isterim.

    Bu arada bu isimleri daha önce dinlemedim. Ama bahsettiğiniz beynin "istemiyorum" demesi olayı "homeostasis" olsa gerek. Yani hücrenin kendi metabolizmasını hücre dışı gerçekleşen olaylar karşısında koruma durumu. Kabaca dıştan gelen sürekli uyarıcı, bozuculara karşı vücudun aynı kalma eğiliminde olma durumu da diyebiliriz. İnsan vücudunun evrim sürecinde hayatta kalmaya çalışması olarak da özetlenebilir. Sporcular da bu durumu iyi bilirler ya da bilmeleri gerekir diyelim.

    Minik bir örnek vermek gerekirse; evde şınav çekiyorsunuz ve her zamanki gibi o son tekrarda enerjiniz kalmadı. Aslında hala 2-3 tekrar daha yapabilirsiniz. Ancak bu noktada vücut, olası bir kaplan saldırısına karşı o 2 tekrarlık enerjiyi saklama eğilimine girer. Öte yandan yaptığınız sporda ilerleme kaydedebilmeniz için işte o konfor noktasını yıkmanız gerekir. Kendinizi bu şekilde zorladığınızda aslında yine bir hayatta kalma mekaniği devreye giriyor. Adaptasyon. Vücudunuz yaptığınız spora adapte olmaya ve gelişmeye başlıyor. Ağırlıkla squat yaparken kötürüm kalma riskini göze almaktan değil; vücudunu tanıyan bir insanın yapacağı aklı başında bir spordan bahsediyorum burada tabii ki. "Vücudunla oynuyorsun, beyin aslında istemiyor" söylemiyle bu durum anlatılıyor olsa gerek.

    Beslenmekten bihaber, insan anatomisini bilmeyen, daha da önemlisi kendi vücudunu tanımayan insanlar için evet her çeşit spor gerçekten zararlı olabilir. Önemli olan sporu düzenli olarak hayatın parçası yapabilmek. Bu ağırlık kaldırmak da olabilir, yüzme veya bisiklet de. Bu konuda küçük yaşlardan itibaren neredeyse hiç eğitilmediğimiz ve genellikle spor yapmayı yaz tatillerinden önce kısa süreliğine aklına getiren bir toplum olduğumuz için zaten bu konuda pek umut yok.

    Bu arada konunun uzmanı falan değilim, bodybuilding falan da yapmıyorum. Ama 25 sene boyunca birçok farklı sporu yarı-profesyonel ve amatör olarak icra ettim. Bazı konularda yanılıyor da olabilirim; sadece düzgün, ayakları yere basan kaynaklar görmek isterim bu konularda.

  • Yiğit @yigit1

    @agab Beyin neden istemiyorum diyor? Çünkü cevabı basit. Beyin fazladan enerji sarf etmek istemez. Çünkü koyulan her kas kütlesi ekstra enerji yakacak demektir. Ekstra enerji yakan vücut daha fazla enerji ister. Bu sebeple beyin istemiyor. Bunu sadece fiziki olarak değil psikolojik olarak da düşünebilirsin. Mesela insanların çoğu, çoğu işi düşünmeden yapar. Çünkü yaptığı işi düşünürse daha fazla enerji harcar.(Tabii, hiç düşünmemesi tamamıyla bu olgu yüzünden değil) Bu sebepten dolayı zararlı deniyor.
    Halbuki hiçbir spora kalkıp da zararlı denemiyor. Hatta egzersizler için bile geçerli. Bunu da Prof. Dr. Mel Siff söylüyor 🙂 (Sadece Mel Siff söylemiyor ama olsun 😀 )

  • Agab @agab

    @ugury ben de 10 seneyi aşkın profesyonel olarak sporculuk yaptım. ama benim alanım bodybuilding değil. Şınav ile vücuduna çok zarar veremezsin. Kendi kütlen çünkü o taşıdığın.

    https://youtu.be/uLpyh3yJ0cg 17.20yi açın böyle diyor barış hoca. Savaş cebeci’nin videosunu bulursam atarım.

    Yalnız şöyle zararlı olduğunu yola çıkabiliriz. Savaş hoca ameliyat oldu, 2 hafta spor yapamadı. Adam resmen yarı yarıya düştü. Demek ki vücudu sen bir şekilde zorluyorsun öyle kalması için.

  • Yiğit @yigit1

    @ugury Kesinlikle katılıyorum abi. Her sporun "profesyonelliği" insan sağlığına getirdiği dezavantajları var. Hatta şu an ekranda izlediğimiz olimpiyatçılar, futbolcular, basketbolcuların neredeyse hepsi ilaç kullanıyor. İnsanlar da algıda seçicilik yapıp "Bak şu sporu yapanlar erken ölüyormuş" deyip başarılı olacak insanların moral, motivasyonunu bitirip, bu insanları da aşağı çekiyorlar. Tamamiyle algıda seçicilik aslında. Bir de, çok affedersin, "Küçük Pipi Sendromu" diyorum ben buna.

    Ayrıca Squat konusunda katılmıyorum abi. Aynısını Deadlift, Bench Press için de düşünebilirsin. Bunlardaki kötürüm kalma riski -ne yazık ki- insanın IQ seviyesi ile ters orantılı. 550 kilo Squat yapan adam kötürüm kalmıyor da 50 kiloyla Squat yapan adam kötürüm kalıyorsa yani ona diyecek tek bir şey var. Onu da dolaylı yoldan az yukarıda söyledim zaten 🙂

  • Murat Gamsız @gamsizm

    Aslında spor diye bir şeyi ek olarak yapıyor olmak insanlık adına utanç verici. Geri kalmış dediğimiz kabilelerde herkes atlet gibi kimse de spor yapmıyor. Kendi kendimizi rezil ettik şimdi sporu haricen hayatımıza sokarak durumu kurtarmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla spor sağlığa zararlı olmasa da aslında gerekmemeliydi. Çünkü günlük hayatımız bizi yeteri kadar aktiviteye boğmalı ve karşılığında da yeteri kadar kalori alınmalıydı.

  • Uğur Yurtsever @ugury

    @agab Tam tahmin ettiğim ve yukarıda açıkladığım gibi. "Beyin seni düşürmeye çalışır" dediği durum, homeostasis. "Enerjin bitti son tekrarı yapamazsın, çünkü kaplan çıkabilir" sendromu yani.

    "Aslında vücuduna zarar veriyorsun" dediği kısım da senin beynini dinlemeyip devam etmen. Çünkü vücudunu herhangi bir spor için geliştirmenin tek yolu bu. Koşucu de olsan, voleybolcu da olsan, vücut geliştirmeci de olsan tek yolu bu. Burada bu sporun sağlığa zararından değil, vücudunu zorluyor ve onu adaptasyona itiyor olmandan bahsediyor. Zaten devamında da tam olarak benim söylediğim şeyi söylemiş. Vücut da bunun sonunda kendisini geliştiriyor, yani adapte oluyor.

    Bunlar spor 101 zaten. Spor yapan herkesin bilmesi gereken şeyler.

    Bu arada şınavı homeostasise minik bir örnek vermek için kullandım. Ağırlık kaldırırken de kendine zarar vermemelisin zaten. Veriyorsan spor yapmamalısın. Salatalık örneğini de bunun için vermiştim.

  • Yiğit @yigit1

    @gamsizm Yapmana gerek yok abi 🙂 He, ekstra olarak yaparsan ne olur? Bazı riskleri AZALTMIŞ olursun tamamiyle yok etmiş olmazsın. Bu riskleri büyük oranda azaltıldığı için uzmanlar" aktif bir yaşam" öneriyor.

    In 2004, Dr. Michael Weber, an editor at American Journal of Hypertension
    (high blood pressure) published the results of a landmark study. The
    conclusion? “The investigators found a person does not have to spend
    great amounts of time working out [an hour a week is sufficient].”
    In spite of this finding, the researchers still wrote that people should still
    exercise extensively on a daily basis. This recommendation is paramount
    to say “it doesn’t work; it doesn’t help, but do it anyway.” Unfortunately,
    insanity never stops in the medical and nutritional fields. More wasted time
    looking in the wrong place for better health.[1]

    1-) http://brianpeskin.com/pdf/reports/ExerciseMyth-CAMB.pdf

  • Murat Gamsız @gamsizm

    @yigit1 İşte bunları okuyup kendi hayatını aktif sananlar var. Sonra vapura yetişmek için koşunca görüyoruz dil dışarda bir kilo terlenmiş 🙂

  • Uğur Yurtsever @ugury

    @yigit1 Squat konusunu espri olsun diye açtım. Bir insan anatomi bilmiyorsa, yapacağı hareketin çalıştırdığı kas grubundan bihaberse, vücudunu tanımıyorsa squat veya deadlift yapmaya başlamadan önce bunları öğrenmeli zaten.

    Ben yine de deadlift gibi hareketlerde sakatlanma riskinin büyük oranda IQ ile doğru orantılı olduğuna inanıyorum. Genetik veya bir dizi şanssızlık da söz konusu olabilir tabii. Yine de doğru yapıldığında çok güçlü ve sakatlanma riskinin yolda yürümekten çok da fazla olmadığı bir hareket bana kalırsa.

  • Yiğit @yigit1

    @ugury Haklısın abi. Aslında bahsettiğin terim General Adaptation Syndrome. @agab istersen ileri okuma yapabilirsin. Bir de şu videoya göz at istersen
    https://www.youtube.com/watch?v=YvTiQRZCw88

    @gamsizm Ayda yılda bir kere koşuyorum onun için spor yapıyorum motivasyonu da garip bir motivasyon şekliymiş abi 😀

    Ekleme:
    @ugury Yani "Squat yapan insan kötürüm olur" gibi bir sonuç çıkarınca bir an savunma ihtiyacı hissettim nedense 😀 Belki IQ seviyemdendir 🤣🤣

  • Murat Gamsız @gamsizm

    @yigit1 Zaten hayatta bir kere lazım olur böyle şeyler onda da hazır değilsen patlarsın 🙂 Aynada gördüğünle ve doktorun kan testi yorumuyla mutluysan zaten ekstra bir şey yapmana gerek yok. Tamamen kişinin kendisi ile alakalı. Pro düzey spor için zaten ciddi adanmışlık, para ve beslenme-uyku düzeni lazım ki bunu yapan adamın spor alanında bir ideali olmalı.

  • Yiğit @yigit1

    @gamsizm Abi kusura bakma ama bir kere lazım olur diyince aklıma şu sahne geldi https://youtu.be/VJcYV7p1Qes?t=78 🤣😂😂😂
    Şaka maka kesinlikle katılıyorum. Ayrıca söylediklerine küçük bir şey daha ekleyecek olursam BioPsychoSocial Model tam olarak dediğini anlatıyor zaten. Tamam, her şey spora bağlı olmasa da en azından görünüşünü iyileştiren insan aslında bütün hayatı için güzel bir şey yapmış oluyor 🙂 Pro'lara bir şey diyemem zaten. Orası apayrı dünya...

  • Samet Ünal @sametunal

    Kadir hocanin dedigi gibi ilk önce kendimizi ölçmemiz tartmamiz gerekli. Bunun için gerekirse destek almaliyiz. Sonra kademe kademe hedefler koyarak sporu rutin hale getirmeliyiz. (Bilen insanlarda destek bilgi almak çok önemli)

  • isostandart @isostandartgmail-com

    uzun zamandır ilk defa bir videoyu baştan sona izledim

  • cestlavie @cestlavie

    ben de spora geç başladım ama bir süredir her gün koşuyorum neredeyse. fark inanılmaz. dikleştim, kolay kolay yorulmamaya başladım. zararlı diyen bir oturup ayna yapsın ya da iyice açıklasın zararlarını.

  • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

    Spor salonuna gidemediğim günler evde çeşitli sertlikte direnç bantları ile 15-20 dakikalık bir egzersiz rutinim var. Günü kurtarıyor biraz pump oluyorsun hiç olmaz ise.

  • Rasko @rasko

    @gamsizm Ne zaman açılır bu video?

  • Burak A. @carlelias

    an itibariyle herkese açıldı.

  • LOOP @loop

    Çok keyifli anlatım 🙂 , özellikle mekik konusunu merak ediyorum ben, yerde yapmaya çalışırken belim acıyordu (mat olsa bile) ayağını sabitleyecek birşey bulamıyorsun, mekik için ne gerekli?
    Benim kuzen ağırlık sehpası almış (Cosfer Csf-306) denediğimde onda acımadı ve daha kontrollü karın kası çalışabildim(çapraz pozisyonda çok rahat oluyor). Acaba bu videoda sayılan 3 ekipmana bunun gibi çok pahalı olmayan bazı hareketleri kolaylaştıracak en çok ne önerilir? Ağırlık sehpası mı yoksa farklı bir alet mi?

  • baba jo @baba-jo

    HIIT antrenmanları söylendikleri kadar efektif mi? Altındaki basit mantık nedir ? Gibi sorulara cevap verilebilir. Hatta aslında buna özel bölüm gelse, kilo yaş oranına göre nabız aralığı bulma, buna göre hiit'lerde amaca göre nabız aralığı belirleme detayları paylaşılsa bence çok faydalı olur çünkü yağ yakmak sanıyorum bu seriyi izleyen kitlenin kas yapmaktan daha büyük ihtiyacı 🙂

  • shalafi @shalafi

    Merhaba çok güzel ve bilgilendirici bir seri teşekkür ediyorum.