Hangi araçlar aslında aynı platforma sahip?
Arabaların dış görünüşleri farklı olsa da aslında bazıları aynı platforma sahiptirler. Bu nedenle birbirlerinin yedek parçaları bile aynı olabilir. Ancak marka farklılıkları aynı parçanın fiyatını yükseltir. Bu bölümde platformları aynı olan otomobilleri ortaya çıkarıyoruz.
Evet sonunda 20 dakikalık bir bölüm geldi.
Ziyaretçi
Volkswagen araclarda fabrikasyon hatalar var arkadaslar.
Ziyaretçi
Ben yurtdisinda kaliyorum benim 2.0 140 tdi Volkswagen touran aracim var aracimin fabrikasyon uretim hatasi var. satin aldigim kisi farkina varamamis,aracim rolantide calisirken sofor tarafindaki teker kismina kulagimi dayadigimda hirilti geliyor sanki disli biryerlere surtuyor,3 servise goturdum anlamadilar 4 uncu servis (volant motoru) yani turkcesi debriyaj +disli vs. 1600 euro. Servis bunun fabrikadan Seri hatali uretim oldugunu soyledi arabam 3 yili gectigi icin garantiye girmedi. (sakin Volkswagen marka almayin benim gibi cebiniz yanar) aradan 6 ay gecmedi (motor kapagi,turbo,egr,bujiler) degisti arkadaslar yandim yandim yandim arabanin yuzunden bu sene turkiyeye gidemedim (volkswagenmi ) Allah belasini versin.
wvbambam
ben öyle olduğunu düşünmüyorum .sebebi ise 14 senedir aynı aracı (wv t3) kullanıyorum ve daha büyük sıkıntı yaratmadı.3 kere mekkeye gidip geldi ve halen sağlam diyebilirim.
şukru
ilahi yolda birsey olmaz hoca 🙂
Video hakkında açıklığa kavuşturmak istediğim birkaç husus var. Öncelikle VW Sharan ve Seat Alhambra'nın üçüzü olan model Skoda değil eski Ford Galaxy idi 😀 O gün yorgun olduğum için aklıma gelmemişti. 🙂
Bir de GM'in otomobil üretimini üniteler bazında yeniden ele almasıyla ilgili kafam sürçmüş, konuyla alakası olmayan "üniter" terimini yapıştırıvermişim araya. Buna da ayrıca güldüm; bu vesile ile düzeltir, affınıza sığınırım 🙂
Videodaki akış itibariyle kafa bulandıran husus platfom tekniğine rağmen modellerin sürekli geliştirmelere tabi tutulduğu gerçeğini yeterince vurgulamamış olmamız.
Aynı motor gibi gözüken ve aynı bloğu paylaşan farklı güçteki motorlarda o kadar çok farklı parça kullanılıyor ki düşük güçlü motoru alıp sonradan gücünü yükseltmeye çalışmak hayal olarak kalıyor.
Şase için de aynı şey geçerli. Yedek parça istifadesi sadece aynı dönem üretilen modeller için geçerli. Arada jenerasyon farkı olunca genel tasarım aynı kalmasına karşın parçalar çoğunlukla birbirine uymaz.
Bize aynı bazlı modeller olduğunu bilmek veya benzer platforma sahip modelleri tanımak sadece kusurlarını ve sürüş karakteristiklerini isabetli tahmin etme konusunda klavuzluk eder.
Bu üretim tekniğinin temel amacı üretim maliyetini düşük tutmak; montaj hattını fazla değiştirmemek. Malzemeden çalma gibi bir algı oluşuyor bu hususta ki yanlıştır. 😉 Motor paylaşımı zaten herkesin kabul ettiği bir sistem. O da ayıp değil yani 🙂
Sertaç Aygün
Çok bilen çok yanılır Can Bey 🙂 (Kötü anlamda algılamayın lütfen)
Giderek Ford'a aşık olmaya başladım bu arada, cidden. Bu platform olayını ilk defa sizden duydum, ilginç geldi. Unutmadan yazayım diye 19:10'da durdurdum ama bu zamana kadar Fiat'tan bahsedilmedi hiç, diğer "otoseyir" bölümlerinde de konuşulduğunu hatırlamıyorum.
Merak ediyorum, bir araç aldığımız zaman, özellikle Ford olmak üzere başlıca markalarda, hangi markaların garanti süresi içerisinde bakımları ekonomik, dişli - sağlam araç üreten, ağır başlı otomobilleri var ? Fiat bu konuda benim hoşuma gitmeye başladı, duyduğum kadarıyla Linea'da triger değil de zincir kullanılması ağzımı kulaklarıma kadar götürdü. Yaşıtlarımdan ziyade, hız vs. değil de, ekonomik sürüş, sakin ve konforlu sürüş benim için çok çok daha önemli (oğlak burcuyum, param kıymetli 🙂 Gerçi daha öğrenciyim, otomobil sahibi değilim ama bilgi sahibi olmak şahane bir şey 🙂 ) .
Kişisel olarak bir bölüm rica ediyorum bu arada. En ekonomik sürüş tekniklerinden bahsedin lütfen; Vites değiştirmeler, rampa çıkışları, gaz pedalına dokunmak ya da köklemek, yüksek devir - düşük devir vs.
Son olarak, Aralık ayında Ford'un resmi sayfasından t-shirt, anahtarlık vs. istedim. Ertesi gün telefon ettiler "merkeze iletiyorum" diye, bir hanımefendi aracılığıyla. Doğumgünüm için istediğimi söyledim, hastasıyım dedim, göndermediler. Ne yapmalı Can Bey ? Bugün kampüste Mondeo taksi gördüm bu arada, arka tamponu falan siyah bir şeyle kaplamışlar tasarım amaçlı. Binecektim, ya da arkadan fotoğraf çekecektim. İzlemekle yetindim sadece.
Fiat'tan bıktırana kadar konuşacağımız gün de gelecek 🙂 Yeni motorları satışa çıksın hele 😉
Triger zinciri çok da tercih edilesi bir sistem değildir kayışa göre. Çünkü hem daha sürtünmeli çalışır, hem de gergi rulmanları periyodik olarak temizlenip yağlanmazsa zincir sistemi de bozulur. Üretmesi pahalı, çalışırken yaptığı ses kayışa göre fazladır, motorun hareketli kütle miktarını, ataleti arttırır.
Bugünkü üretim tekniğinde kevlar kayışlar eski modellerden çok daha sağlam. Değişim için tavsiye edilen kilometre veya süre kopmadan önce az kala değil, garantili ömrünün bittiği yerdir. Bugün bazı BMW motosikletler aktarma zinciri yerine kayış kullanıyor. Bütün torku kaldırabiliyor kayış...
Zincirin tek avantajı motorun hiç çalıştırılmadan aracın aylarca yattığı durumlarda ortaya çıkar. Ki aslında bu tavsiye edilmeyen bir kullanımdır.
Otosan müşteri hizmetleri sizin muhattabınız. Keşke yardımcı olabilseydim 🙂
ali
merhabalar can bey ben 15 bin liralık bir araba almak istiyorum yakıt olarak ve konfor bakımından hangi marka ve modeli tavsiye ediyosunuz şimdiden tşk eder iyi çalışmalar dielerim
Mazda 323 sedan gövdesiyle teknik olarak harika arabadır. Sıkıcı, sade görüntüsü ve mütevazi donanımı dezavantajlarıdır. Temiz bakılmış olanını bulursanız, en az para harcayarak kullanacağınız otomobillerden biri olur. 323F ve Lantis ise spor görünümüne aldanıp sert kullananlar ve modifiye edenler tarafından ziyan edilmiş arabalar çoğunlukla. Kapaklı farların motoru bozulur, bagaj kepengi civarından kar suyu alır. LPG takılmışsa sedan-HB fark etmeksizin detaylı pas kontrolü yapılmalıdır.
Furkan
Faydalı bölümdü teşekkürler 🙂
Toyota ve Honda dan hiç bahsetmemişsiniz bu markalarda da ortak platform olayı varmı acaba?
Bu arada şimdiki aracımı almadan önce bir Volvo S40'a müşteri olmuştum, servis sıkıntısı ve yedek parçadan dolayı vazgeçmiştim. Bu videyu o zaman izlemiş olsaydım hiç düşünmezdim.
Furkan
Evet mesela ortak platform a dahil olmayıp özerk çalışan markalar ile (pahalı ve ucuz olanlar) bu platformalar arasında kıyaslama yapılabilir. Fakat oda farklı bi video konusu anlamına geliyo sanırım
Toyota çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. İç pazara, Avrupa'ya ve Amerika'ya özgün çokça model barındırıyor bünyesinde. Elbette ki motor ve şanzımanlar haricinde ortak kullandığı birçok parçası var modelleinde ama bunu platform sistemiyle yapmıyorlar. En son gaz pedalı arızası için zilyon tane modelini geri topladı piyasadan mesela 🙂 Aynı parçayı kullanıyorlarmış.
Farklı markalar altında aynı modelin üretimini ise Lexus ve Scion firmalarıyla gerçekleştiryorlar ki ülkemiz pazarını pek ilgilendirmiyor 🙂 Bir de Subaru'yu satın almasından dolayı yakında daha çok ortak üretim modeli ile karşılaşabiliriz.
Honda'nın ise her modeli özgün. Her üreticinin kullanmak zorunda olduğu kadar detay parçayı modelleri arasında paylaştırıyorlar sadece o kadar. Honda ile ortak çalışan başka firma da olmadığı için aynı şaseyi paylaşan pek model göremiyoruz günümüzde. Tabi 90'ların başında İngiliz Rover ile ortaklıklarından doğan modellere de değinmeden geçemeyeceğim 😀
Eurocivic olarak bilinen model Rover 400 ile bire bir aynı araba idi. CR-V ile de ilk nesil Land Rover Freelander aynı platformu taşıyan modeller. Bu yüzden Honda'nın olmayan arazi tecrübesine rağmen eski CR-V iyi bir arazi aracıdır 🙂 HR-V'de de aynı teknik kullanıldı.
ayrıca üstadın lafına laf söylenmez ama toyota için şunu eklemek isterim ki dünyanın en geniş ürün yelpazesine sahip marka.. adı bilinmeyen ne acayip araçları varmış geçen görmüştüm nette.. linki incelerseniz!
http://forum.donanimhaber.com/m_54811349/tm.htm
Çok bilgilendiriciydi. Ağzınıza sağlık.
safa
Zaten neredeyse hepsi içten yanmalı dört zamanlı değil mi 🙂
Hadi diğerleri makyajlı sıradan biri kolay kolay çakmaz. İkiz olarak röno trafik ve opel vivaro aklıma geldi. Forddan -yeni transitlerden- dolmuşçular yaka silkiyordu ama dolmuş hatları değişti/kalktı, cazibesi kalmadı. Millet model yenilemiyor.
Fiat Freemont diyorum size, başka da birşey demiyorum. 😀
Tekrar düşündüm ve birkaç şey daha demeye karar verdim 😀
İstanbul'da sarı dolmuş olarak çalışan Ford Transit'ler en küçük kasa ve motora sahip modellerdi. 2.5 Litre 90 HP atmosferik dizel kullandıkları için bugün üretilen bütün dizellerden daha dayanıklıdırlar. Askeri araçlar yenilenirken de bu motordan istifade edildi. 😉 Bakımları düzenli olarak aksatmayı (!) adet haline getirmiş dolmuş esnafı daha önce "ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler" isimli videoda belirttiğimiz turbo inceliklerinden de bihaber oldukları için yeni Transit'leri sevmediler.
Renault Trafic tercih eden birkaç tanesi de aynı dertten muzdarip. Keşke değiştirmeseydim diyorlar. Kendilerinin hatalı üretim olduğunu anlamak, düzelmek istemiyorlar. 🙂
Ticari araçlar farklı fabrikalarda ve farklı pazarlar için daha kolay özelleştirilebilme amacıyla ikiz hatta üçüz üretiliyor. Donanımlarını farklı pazarlara uygun hale getirmek kolaylaşıyor bu sayede.
Sertaç Aygün
Bi' an o güzelim, sevimli Transit'lerde problem var sandım, üzüldüm.
Ben Konya'da okuyorum Can Bey. Bir tüp arabası geldi sitenin içinde durdu. Yepyeni Transit. Sesinden belli. Adam sitenin içine geldiiiii, hırrrrrrr, motoru durdu. Arkadaki tüplere yöneldi, "abie, motoru hemen durdurunca turbo ölmüyo mu ?" dedim. "Zaten yeni araba bu, 5 gün mü ne oldu" dedi. İçim gitti resmen.
Ondan sonra yeni arabalar yaramaz tabi... Adam haklı, ehliyet kursunda öğretilmesi lazım bunların. Bugün meme yapsın diye almaya kalksanız platinli buji, kurşunlu benzin bulamıyorsunuz. Karbüratör ucuz scooter'larda kaldı...
Yekpare kasa monokok, yani şasesiz yapıyı anlatmak için kullanılıyor.
Şaseli araçlarda arabanın bütün bileşenleri iskelete (şasiye) monte edilir, bunların hepsini örten kasa(kaporta) şasenin üzerine oturtulur. İç mekan da kaportanın takılmasından sonra yapılır. Teoride kaportayı başka bir otomobilinkiyle değiştirebilirsiniz. Veya sökülse bile araba şase olarak sürülebilir.
http://www.1302super.com/chassis.jpg
Resim VW Kaplumbağa'ya ait 🙂
Monokok gövdede ise şase yoktur. Karoser çerçeveleri şaseli arabaya göre çok sağlamdır. Bütün parçalar doğrudan karosere takılır, karoseri sökmeye kalkarsanız sadece bizim "platform" dediğimiz taşıyıcı elemanlar kalır. Onlar da önde ve arkada ayrı olduklarından dolayı aracı gövdesiz kullanamazsınız.
Sanayide sonradan üstü açılan modellere artık rastlamıyor oluşumuz biraz da bundan kaynaklanıyor 🙂 Tavanı kesip atınca şaseyi de kesmiş oluyorsunuz.
Yeni yani böcek gözü projektör farlı, dijital göstergeli model başarılı bir üretim. Kötü değil, ancak yol tutuş ve iç mekan genişliği, kokpit kalitesi gibi konularda benzer fiyata daha iyi çözümler sunan modellerle rekabet etme durumunda.
Yekpare kasanın bu klasmanda bir otomobilde hiçbir eksisi yok 🙂 Çünkü gövde ağırlığına en az 150Kg ekstra eklenmesi demek şase kullanımı...
Aveo'nun asıl adı Chevrolet Sonic'tir. Eski Aveo ise 2002 yılında çıkan Daewoo Kalos idi. O da monokok yani yekpare gövde olmasına rağmen çarpışma testi sonuçları biraz farklıydı:
http://www.euroncap.com/tests/chevrolet_aveo_2006/250.aspx
Bu modelin dizel motoru Fiat-GM ortak yapımı Multijet ünitesidir. Hani Opel modellerinde de karşımıza çıkan 1.3 CDTi motor yani 😀 Yakıt sarfiyatı Corsa ile benzerlik gösterecektir.
Yol tutuş ve stabilite arayışı içindeyseniz bağımsız arka süspansiyonlu modellere yönelmenizi öneririm.
Bağımsız arka süspansiyon deyince;
C sınıfında Focus, Civic... başka?
Golf, Leon, Octavia, A3, BMW 1, Giulietta, i30, Ceed...
B segmentinde ise Mini ve Fiesta'da kullanılıyor bağımsız arka süspansiyon.
Peki, rallilerde Focus'la rekabet içindeki C4, binek olarak asfalta çıkınca bağımsıza geçmiyor demek.
Hmm...
Ralli arabasıyla binek modein ortak kullandığı parça sayısı çoğu zaman 20'yi geçmez, onlar da kapı tutamağı, ışıklandırma elemanları, logolar falan olur 😀
Modelin gerçekten başarılı olup olmadığını merak ediyorsanız "Grup N" yarışlarını izleyin. 😉
intense
Renaultun fluence ve latitute modellerini samsung dan aldığını hiç bilmiyordum. Daha doğrusu samsung marka otomobil olduğunu bile bilmiyordum. Bizde yerli otomobil yapalım diye uğraşalım. Git anlaş toyota ile ortal bi motor geliştir koy arabalara ne güzel 🙂 japonlar bizi sever kırmazlar hem aramızda bi husumette yok 😀
Kore pazarında biliniyor Samsung. Saab alınsa iyi olabilirdi yerli otomobil için yine sizin bahsettiğiniz sebeplerden 🙂
Esasen Kore'de fabrika yapmak yerine Samsung'un %70 hissesini almak karlı gelmişti Renault'ya. Tıpkı Dacia modellerini Güney Amerika pazarına kendi logosuyla sattığı gibi.
Gözünüzden düşmesine gerek yok, her türlü parçasını kolayca bulurum diye Latitude almayın yeter 🙂
O dediğiniz zaten yapılıyor, Tofaş Fiat ile, Oyak da Renault ile anlaşmalı. Honda, Toyota ve Hyundai de benzer şekilde üretiliyor. Yerli otomobil projesinde önemli olan başkasının arabasının montajını burada yapıp üzerine marka basmak değil.
Samsung'un durumu bizim araba üreticilerinin durumundan çok farklı. Samsung dev bir firma, otomobil konusunda tecrübesi olmasa da endüstrinin her kolunda aktif bir şirket. Bu yüzden onların Renault'nun arabalarını üretmeleri (veya Renault teknolojisiyle araba üretmeleri) bizim presçi montajcı fabrikaların üretiminden daha farklı. Samsung Renault'dan aldığı teknolojilerin karşılığında kendisi de karşı tarafa teknoloji veriyor.
can kardeş dacia mcv logan ne söyliye bilirsin olumlu olumsuz her konuda dizel 2007 model
Red Alert serisini seven biri olarak "MCV" ifadesi her karşılaştığımda tebessüm etmeme sebep oluyor 🙂
Araç hakkında olumsuz şeyler söylemek istersem konfor ve yalıtım eksiğinden bahsedebilirim. Belden aşağı vurmak gibi olacağı için es geçiyorum. 🙂 Teknik zaafları 7 kişi için yetersiz kalabilen frenler ve çok iyi aydınlatmayan farlardır. Yüklü iken iyice hantallaşması da 1.5 litreden beklenen bir davranış olacağı için eksi hanesine yazmamak lazım.
Ama fiyat etiketi ile değerlendirecek olursak mükemmel bir araba. Renault motorları ile birlikte Clio alt yapısını kullanıyor. Birçok diğer parçası da yine Renault raflarından alınma. Bu aracın orjinal üretim mantığı (sedanının) 5000 Euro fiyata satılacak bir araba yapabilmekti. Eski nesil pres makineleri kullanıldığı için gövde sacları düz hatlı ve köşelidir. Camları da yine maliyeti düşürmek için düz tercih edildi.
Üzerinde kullanılan yürüyen aksam parçaları yıllarca kalitelerini ispatlamış, başarılı sınav vermiş parçalardır. Siz yine de park ederken arka lastiği kaldırıma dayamamaya bakın. Yamulabiliyor ki tek zayıf noktası da budur. 😉
Renault elektronik ekipmanlarının güvenilir olmayışıyla meşhurdur ve bu arabada neredeyse hiç elektronik oyuncak yok 😀
İyice uzun ömürlü olması için 40000km'de bir "Carbon clean" işlemi yaptırmalı, bakımlarını aksatmamalısınız. Kirli yağa karşı hassastır motor. Bir de her motor durdurmadan önce gaz pedalına dokunmadan en az 5, ideali 10 saniye bekleyin. Bu işleme "turbo timing" denir, ihmale gelmez.
wv cady daha iyi bir arabamı peki
Furkan
Allah sabır versin Can Bey
Sabır gani elhamdülillah 🙂 No problem.
Güzel kardeşim ben genel olarak sormuştu.
Caddy ticari... MCV binek model esasen. VW yükleme kapasitesi olarak avantajlı, Dacia süspansiyon konforu ve yol tutuş olarak. Özellikle boşken Caddy görece dengesiz bir araçtır.
Sizin beklentiniz ve kullanım amacınız sonucu belirleyecek. Ticari yük taşıyorsanız tabi ki Caddy avantajlı ama aile kullanımı için MCV daha uygun. Caddy alacağınıza zaten Transit Connect alın 😀
Caddy Comfortline hatta DSG tercih edilebildiği zaman rakipsiz bir araba oluyor. Baz versiyonlarda Connect daha üstün.
Sözün özü Caddy ve Logan MCV kafa kafaya rakip değil. 🙂
çok ayıp
Dacia Logan MCV'ye Caddy ayarında bir muadil arıyorsanız Skoda Roomster'a bakabilirsiniz. Hem yeri geldiğinde ticari araç gibi kullanılır, hem de gündelik hayatta binek araba olarak iş görür.
Roomster Caddy'den hep geri planda kalıyor ülkemizde. Çünkü insanlar hafif ticari görüntüsünü kabullendikleri zaman taşıma kapasitesi de istiyor.
Caddy'ye yüklenenleri Roomster'a bindirdikleri zaman amortisör patlatıp rulman bozacağı için tercihini Caddyden yana kullanıyorlar. Göz ardı edilen ise Roomster ile sıyrılacakları engelde Caddy ile takla atabilecek olmaları...
Biri binek, diğeri ticari odaklı. Tercih ve ihtiyaç meselesi tabi, ama ben tercihimi Roomster'dan yana kullanırdım. Sonuçta çok ağır yüklerin arabası değil bunlar, abartmamak lazım.
Viyadükten aşağı uçan Toros'tan 12 yaralı çıkaran bir kullanıcı potansiyelinden bahsediyorum. 🙂
Hatır gönül derken hangimiz arabaya istihap haddini geçen yolcu almadık ki?
Ara sıra, bazı bazı... 🙂 Bu sınırlamalar belirlenirken zaten arada kurallara uyulmayacağı da hesaba katılıyor. Arabanın yükleme haddi 500 kiloysa, 550 kilo yükleyince araba dağılıvermiyor zaten. Önemli olan bunu alışkanlık haline getirmemek, sürekli yapmamak. Yoksa olağandışı durumlarda fazla yük de bindirilir, ağır birşey de çekilir, aşırı devirlere de çıkılır. Sürekli yapılırsa arabanın ömrü kısalır, sağdan soldan ses gelir, insanı tedirgin eder.
Yine de nadiren yapacağımız yüklemede suyunu çıkarmamak lazım işin. 🙂 Bir de seçtiğimiz lastiğin yük indeksine saygı duyulmalı.
Erzurum'da 15+1 Transit lastiği patladığı için boş yolda takla atmıştı, 33 yolcusu yaralanmış, bagajları zebil olmuştu 😀
Ucuz yırtmışlar. Fazladan 17 kişi 1 tondan fazla ağırlık yapar. Transit ağır vasıta değil, hatta hafif ticari sayılır. Normal kapasitesinin 2 katının da üzerinde yük arabayı telef eder. İnsanlar arabaları demirden, sınırsız yük kaldırabilecek şeyler zannediyorlar bazen.
Koray Üstüner
Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım. Çok enteresan ve bilgilendirici bulduğum bu bölüm için teşekkürler. Arkioloji de neymiş, peh 🙂
çağrı
büyüksün üstad
Estağfirullah, ne haddime.
bırakın can abi tek başına anlatsın özkan abi kafasını karıştırmış tam olarak anlatamadı istediklerini ...
Hakikaten çok beğendim. Fevkalade bilgilendirici olmuş. Teşekkürler.
"Motor paylaşımı" hakkında da bir bölüm yapsanız, kulaktan dolma bilgilerimizden kurtulsak, tadından yenmez olur.
Giray
Demek Toyota Subaru'yu satın aldı, FT86 modeli o yüzden çıktı (Toyobaru),ilk defa sizden öğrendim halbuki o kadar da Subaru'yu takip ederim.
Yine çok bilgilendirici bir video olmuş ve 20dk olması da güzel 🙂
Can Abi Opel combo city plus 2005 için genel olarak neler söyleyebilirsin zahmet olmazsa
Kolay gelsin...
İyi bir ticari araç sayılır. 6 yaşında bir aracın durumu için fabrika verileri üzerinden değerlendirme yapmak isabetli olmayabilir 🙂 Yüzeysel geçecek olursak:
Bu aracın temelde Corsa olması hasebiyle ön salıncakları sıklıkla arıza çıkarabiliyor. Aynı jenerasyon Corsa'ların kronik arızasıydı bu. Bozuk zeminli kaplamalarda kullanım sonucu çok çabuk boşluk yapabiliyor. Buna dikkat edilmeli.
Motoru Fiat-GM Multijet ünitedir. Yüksek ağırlık merkezi, yükleme kapasitesi için mecburen sert tutulmuş arka dingil sistemi ve geniş yan yüzey alanı sebebiyle özellikle 120km/s üzeri hızlardan kaçınmalısınız. Yandan esen sert rüzgarlar veya hızla geçen arabaların türbülansı sıkıntı oluşturacaktır.
Bakımlarını aksatmaz, Carbon Clean yaptırırsanız uzun süre hizmet eder. (Pas garantisi 12 yıl)
Çok sagol Can abi 🙂 tekrar kolay gelsin
Can bey bu otomobil hakkında ne söyleyebilirsiniz üreten fabrikayı Mercedes-Benz satın almış. Slk 300 ler ile aynı teknik altyapıyı paylaşıyor. 😀 http://webtv.sabah.com.tr/webtv/videoizle/iste-karadeniz-icadi-otomobil
Biliyorum bir önceki konuya da yazmıştım linkini ancak arada kaynadı çok kişi göremedi o yüzden tekrar verdim yerli otomuzun linkini ki millet öğrensin 😀 .
Mercedes yeni Smart için almıştır fabrikayı 😉
"1990 ortasına kadar kötü araç üreten ford" demişsiniz galiba sadece yerli otosan fordları kullandınız yada ilgilendiniz benim 1976 Ford Taunus GLX 2,0 ( Almanya Dresden ) ve hala 1990 escort 1,3 ( Almanya Dresden ) kullandığım 4,2 lt ( ki ben 4,0 lt'ye kadar indirdiğim şehirher arası seyehatlerim oldu. Orjinal Alman Parçalar ile otosan parçaları arasında bile 15 yıllık değiştirdiğim parça'dan bile kötü olduğu durumlar varken, bence çok abartmışsınız, birde benim ford escort MKIV şasesi ile WRC'de yarışan escortların aynı olduğunu yani şasenin 300 Hp ve üzerine kaldırabildiğini, genelin otoban faresi dedikleri araçları gerçek otobanda ( piste ) çok rahat geçtiğimi ve 1,3 motor ile 2,0 motorlu araçlarla bile kapışabildiğimi ve arabanın yoldan kopma eşiğinin anca focus ile biraz ileri gittigini kendi deneğimlerimden söyleyebilirim. çok uzun lafın kısası ford'lar türkiyede ikiye ayrılır otosan olana escort denilen ( aslında orion olan ve yurt dışında tutmayan bir araç oldukları ömürleride kısa olmuştur türkiye hariç ) ve gerçek modeller olarak ithal fordları ele alabilirsiniz bende. Güzel program elineze dilinize sağlık iyi günler
Aslında Avrupa Ford'larının tamamını kastediyordum. Bu araçlar kötü olmaları için tasarlanmamıştı ve dönemin emsal Avrupa arabalarından çok geride kalmıyorlardı. Fakat bir gömlek geriden takip ediliyordu piyasa. Fiesta 1982 - 2002 yılları arasında altyapısı hiç değiştirilmeden üretildi. Eski Escort'ların en büyük problemi pas korumasının vasatlığı ve çabuk delinen egzoz susturucuları olmuştu.
Avrupa Ford'un ekonomik kriz batağına saplanıp vakit kaybettiği yıllar 90'lar. Sizin aracınızın geliştirme evreleri daha öncesine denk geldiği için makyajlısı ile arasında çok ciddi fark var. Avustralya ve Amerika'da kullanıcı beklentileri ve kanunlar daha farklı olduğu için çok daha az yenilikle kar etmek mümkündü. Ve bu sayede toprlanma şansı bulup platform tekniğine geçtiler.
Bugün üretilen Ford'lar Japon markaların kusursuz arıza istatistikleriyle yarışıyor. Bu bakımdan eski modellerden daha iyiler 🙂
Kaya
Güzel bir bölüm olmuş ama konular parça parça ve yarım ele alınmış bu konu üzerine bir video daha çekilmeli bence 🙂
Konunun en güzel örneği VW grubu bence adamlar inanılmaz derecede aynı şasi ve donanımları kullanıyorlar... Hyundai Kia da bunu yapabiliyor. Oromobil olarak almayacağım 3 marka var Peugeot Citroen ve Renault kendileri bana göre çöp tenekesidir. Heleki peugeot inanılmaz dayanıksız bir araç şöyle 5 6 yaşında taş gibi duran bir 206 406 307 ben hiç görmedim iç kısımda bozulan donanımlar tangır tungur kapanan kapılar 3 yaşında arabadan ön takımdan sesler dandik yani. Renault biraz daha iyi ama oda klasik fransız kalitesizliği.
Otomobil dediğin bence Almandır adamlar malzeme kalitesinde uzun ömürlülükte rakipsizler...
Sportif algısı ile pazarlanan arabalardan çok uzun ömür beklememek lazım 🙂 Kllanıcıları araca hor davranmayı marifet sayıyorlar. Çok dayanıklı üretim olmayınca da dağılıveriyor...
Fransız arabaları ya çok konforlu ve kötü yol tutan(paket taş kaplama yol çoktur Fransa'da) ya da kazık gibi sert yol alıp yola iyi yapışabilen (özellikle Güney bölgelerinde asfalt kalitesi çok iyidir) modeller olur. GTI kavramını VW'nin bıraktığı yerden öteye taşıyanlar da Fransız üreticilerdir.
Konforlu olması gereken arabayı bilinçsizce modifiye edince, en azından jant ölçüsünü değiştirince her tarafı ötmeye başlıyor tabi. En çok elektronik donanım sıkıntısı yaşanıyor son dönem Fransız arabalarında... PSA modellerinin sert süspansiyonla bizim yollarımıza dayanmasını beklemek zaten mantıksız olur.
Yol tutuş çıtası çok yukarıya taşındığı için özellikle kompakt modellerde böyle bir zaaf olduğu doğru. Ama motor tekniği açısından halen başarılıdır Renault ve PSA.
Genel anlamda başarılı modelleri (artıları eksilerine büyük ölçüde galip gelen) de var günmüzde.
karpatli
bakarsan bag bakmazsan dag olur demis atalarimiz.
İşte her model aynı ölçüde bakımla bağ kalmıyor... Kimisi dünden razı 🙂
Almadan önce iyi araştırmak, kampanyalara kanmamak lazım.
superjax
ben Can Bey'den bir modifiye araba incelemesi falan (canlı canlı) bekliyorum, madem bu kadar dalındı diplere kadar inelim burasıda araba formu olsun :)))
r78developer
S.A., Can kardeş bana 20-25 bin TL şehir içi kullanabileceğim ekonomik sağlam ve şık bir araç önerir misiniz ?
Vealeyküm selam;
Sıfır kilometreistiyorsanız Clio 1.2, Symbol 1.2, Suzuki Alto, Dacia Sandero ve Logan, Seat Ibiza ve Skoda Fabia bütçenize yakın gibi duran arabalar...
4 kişi binme durumu yoksa Alto düşünülebilir, Clio 1. öncelikli, Skoda ve Seat onu mütakip, Sandero, Symbol ve Logan da bayinin kampanya indirimine göre ele alınır.
2. El istiyorsanız sizin beklentiniz ve bulacağınız arabaların durumu çok şeyi değiştireceğinden iş arap saçına döner. Şehir içi ağırlıklı kullanacağınızı belirttiğinize göre 2. el benzinli Fiesta ve Clio'lar ile ilgilenebilirsiniz. Honda HR-V bile almak mümkün bahsettiğiniz fiyatlara. Jazz da tabi. Otomatik vites istiyorsanız Ford geri planda kalsın. Honda sorunsuz otomatik vitesleriyle ünlüdür.
Mithras
Konuya yabancı olmama rağmen bilgiler oldukça anlaşılır ve faydalı geldi. Can Akbulut'tan ricam bir bölümde de ülkemizdeki otomobil/otomotiv sektörünün şöyle kabaca bir tarihçesini çıkarsa eminim çoğumuzun bilmediği detayları öğreneceğiz.
Elinize sağlık Can bey, harika olmuş. Umarım bundan sonraki bölümler de bunun gibi "uzunca" olur. Konu da çok yerinde olmuş, çünkü çoğu kişinin bu "ortak platform" meselesinden haberi yok. Citroen C4 ilk piyasaya çıktığında (şimdiki değil de, bir önceki) o yıllarda zaten eskimiş olan Peugeot 307 platformunu ve motorlarını kullanıyordu. Millet hayran hayran bakarken ben "eski arabayı allayıp pulladılar, millete kakalıyorlar" diyordum, kimse ne dediğimi anlamıyordu. Herkes "iyi de, tamamen farklı araba bu!" diyordu bana. İnsanlar arabayı kaporta ve ön konsoldan ibaret sanıyorlar, ama asıl mesele altyapıda.
Bir arabanın platformu o arabanın geneş sürüş özelliklerini belirler. Modele göre bu özellikler biraz değiştirilebilir, ama ortaya tamamen farklı bir araba çıkmaz. Ayrıca, kullanılan platformlar bazı kısıtlamalar getirir. Her platformun taşıyabileceği motorlar, kullanabileceği şanzımanlar ve desteklediği çekiş sistemleri bellidir. Bu kısıtlamaları azaltmanın bir maliyeti var. Her arabaya, her şarta uyacak bir platform geliştirmek farklı ihtiyaçları karşılayacak iki platform geliştirmekten daha pahalıya gelebiliyor. Bu yüzden firmalar genelde bir platformla birkaç sınıfı (ama hepsini değil) idare etmeye çalışıyorlar.
Tabi üretim hacmi çok büyük olunca iş değişiyor. Mesela Volkswagen tüm önden çekişli binek modellerinde (Phaeton bir daha gelmeyecek sanırım) aynı modüler MQB platformunu kullanacak. Bir sonraki nesil Polo, Golf, Passat, Caddy, Fabia, Octavia, Roomster, Superb, Leon, Ibiza, A1 ve A3 (ve aklıma gelmeyen daha birkaç model daha) aynı platform üzerine inşa edilecek. Bu özelliklere sahip bir platformu başka bir üreticinin geliştirmesi çok zor, çünkü maliyeti çok yüksek. Volkswagen aynı arabayı 3-4 farklı markada ve tüm dünyada satabildiği için bu maliyete katlanabiliyor, ama diğer üreticiler bu kadar rahat değil. Onlar da B ve C sınıflarını tek platformda, D ve E sınıflarını başka bir platformda birleştiriyorlar. Eskiden yoktu böyle birşey, hatta Mercedes yeni E serisini mevcut C serisi platformu üzerinde geliştirdiği zaman herkes şaşırmıştı. Şimdi çok doğal karşılanıyor.
Bu arada, otomobil üreticilerinin birbirleriyle olan alışveriş ilişkilerini merak edenler aşağıdaki haritaya bir bakabilirler. İlk bakışta anlaması zor olsa da güzel bir harita yapmışlar.
http://goo.gl/xdMHm
Dışarıdan hatta içeriden bakıldığı zaman platformdaş modellerin alakasız gözükmesi de bu sistemin ne kadar iyi uygulandığının kanıtı 🙂
Amerikan pazarı bu açıdan içler acısıdır. Halen yollarda gezen arabalar o kadar eski teknoloji ki, iç pazarda peynir - ekmek gibi satan modellerini cesaret edip Avrupa'ya numunelik bile getiremiyorlar. Buna rağmen batmayı nasıl başardıkları apayrı bir hikayenin konusu 😀
Eski hoyrat çalışma alışkanlıklarını globalleşmiş ticaret ortamında da sürdürmeye çalıştıkları için batıyorlar. Rakiplerine göre kat kat fazla ücret ödüyorlar çalışanlara. Maliyetleri düşürmek istediklerinde de kaliteden ve malzemeden kısıntıya gidiyorlar. Eskiden Chrysler dendiğinde Mercedes ayarında arabalar gelirdi akla. Şimdi Mercedes'in hurdaya çıkardığı kalıpları kullanarak orta kalitede üretim yapan bir firma oldu Chrysler. Bizim beğenmediğimiz Hyundai bile (neden beğenmiyorsak...) kalite algısı bakımından ABD'li markaların üzerine çıktı. Kriz öncesinde, Avrupa'dan araba getirmeye başlamadan önce bu kalitesizlik iyice dibe vurmuştu, ABD'de sadece aşırı milliyetçi kesim inatla Amerikan arabası alıyordu. Haliyle battılar, bana göre de iyi oldu.
Ortak platform kullanmak artık çok sıradan oldu. Bunun dışında kim kimden motor alıyor, elektronik sistem v.s. alıyor sayamayız herhalde. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Hatta iş öyle ilerledi ki artık ortak fabrika kullanıyorlar. Tofaş' ın yaptığı hafif ticari araç fiorino, citroen ve peugeot marka olarak da çıkıyor.
Üreten açısından durum iyi de tüketiciye bir avantaj sağlamıyor. Audi A4 kullanan birisi gidip skoda servisinde aracını yaptırmıyor. Fatura yine audi faturası.
Ayrıca VW in hangi arabasına binsem aynı tarz iç mekan ve benzer sürüş özellikleri. Hep golf kullanıyormuşum gibi geliyor. Araçlarda ruh kalmadı. Ford grubunda işler daha iyi. Ford, Mazda ve Volvo' nun iç mekanları çok farklı tarzda çünkü.
VW binek ürün gamının tamamına yakını Golf V esasen... Kokpitte de aynı tasarım stili, malzeme ve düğmeleri kullandıkları için hep aynı araba hissini vermeleri mecburi.
Bunun esas sebebi motor aksamına yatırım yapılıyor olması VW cephesinde. 10 yıl öncesine kadar 8 sübap, 5 sene öncesine kadar da pompa - meme sistemli motorlar kullanan firma için aynı anda hem bütün modellerini pahalı süspansiyon, hem de yüksek teknoloji motor sistemlerine dönüştürme işlemi çok ciddi bir maliyet. Dünyanın en büyük şirketlerinden olmasa, çoklu üretim yapamasa, kokpit malzemelerinden kısmasa idi mevcut fiyat etiketleriyle bile iflası kaçınılmaz olurdu. Hyundai - Kia modellerinin yeni jenerasyonda şişen etiketleri bu duruma iyi bir örnek.
VW Group bünyesi dışındaki firmalardan Porsche hariç hiçbiriyle ortak proje geliştirilmiyor olunması da ayrı bir başarı. Porsche de zaten VW Group'un %20 hissesine sahip 😉
Servis olayı garanti kapsamı dışına çıkıldığı zaman işe yarayacak bir bilgi... Bir de yaşadığı bölgede servis yok diye periyodik bakım yaptıramayanların ilgilenmesi gereken bir durum. Ayrıca Skoda'lar da zaten Audi faturası ödüyor hal-i hazırda 😀 Patlayasıca Doğuş Oto...
Skoda, Seat, Volkswagen ve Audi'de aynı parçalar kullanılsa da işçilik ücretleri farklı oluyor. Skoda ve Seat'ta 75 lira işçilik ücreti alıyorsa Volkswagen'de 150, Audi'de 250-300 alıyor. Tabi Audi servisinin bekleme salonları daha lüks, PS3'te GT5 oynama imkanı var filan. 😀
MasterCard reklamı gibi oldu. Audi sahibi olmanın verdiği mutluluk; "paha biçilemez"...
Yanlış anlaşılma olmasın, Audi'nin (veya diğer premium araba servislerinin) bu ekstra ödemeyi hakettiğini iddia etmiyorum. Yapılan iş aynı, sadece Audi servisinin "görünen yüzü" daha şık, daha havalı. Onun farkını da müşteriden alıyorlar zaten. Bu hep böyledir zaten, birşey lükse kaydıkça karlılık oranı katlanarak artar. Onbinlerce € verilen arabanın garantisi uçmasın diye millet bu servislere muhtaç oldukça onlar da kazıklamaya devam edecekler. Audi yine iyi, anlayışlı davranıyorlar. Garantisi birkaç ay önce bitmiş arabanın onarım maliyetinin bir kısmını karşıladılar mesela, benim çok hoşuma gitti. Başkası olsa garanti bitiminden 1 gün sonra bile parayı çatır çatır alırdı. Diğer tarafta, Mercedes servisleri sormadan parça değiştiriyor, faturaya ekliyor. Fena halde gıcık oluyorum.
Can kardeşim son zamanlarda çok tutulan crossover araçlar için marka ve model olarak ne önerirsin gözüm özellikle qashqai 1.5 dci üzerinde ileride gelecek olan modellerde olabilir.(Dacia Duster ile ortak platform galiba).
Qashqai güzel bir araba. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Duster ise düşük donanımlı Qashqai için çok ciddi bir alternatif. Beyinsizce düzenlenen reklam kampanyası ile insanların zihninde ucuz otomobil olduğu imajı vurgulandığı için karizması biraz çizik sadece 🙂
Ama piknik meraklısı değil iseniz crossover yerine klasik HB veya kompakt SW modelleri çok daha uygun fiyata veya aynı paraya daha iyi donanım ile almanız mümkün.
Bozuk Anadolu yolları da Crossover için başlı başına bir gerekçe tabi ki 🙂
Kia Sportage'ın 1.6 litre dizel motorlu versiyonu gelecekmiş yakında. Qashqai çok güzel araba, ama biraz yaşlandı. Tahminen önümüzdeki yıl yenilenecek. Daha taze bir model alırsanız ileride satarken de rahat edersiniz.
Tarık Behlül Karagöz
Programı izledikten sonra yapabildiğim tek yorum şu: keşke otoseyir her gün bir video olacak şekilde teknoseyir.com içinde yayınlansa. 🙂
Ayrıca otoseyir'in stüdyodan çıkıp test sürüşleri gibi uygulamalarla zenginleşmesini de diliyorum.
Niğde Gazozu
Peki Bmw ve Mercedes'te durum nedir ? Birazda bundan bahsedermisiniz.
Onlarda üst segmente hitap eden modeller çoğunlukta olduğu için sayıca az ortak model mevcut. Daimler - Chrysler ortaklığında çıkan birçok "yeni" Chrysler aslında eski Mercedes şaseleriyi.
BMW ise küçük turbo motor için PSA'dan yardım aldı. Mini Cooper 1.6 Turbo ve Peugeot 1.6 THP motorlar aynıdır.
Ara modellerde de birbirlerinin parçalarından istifade edilse de dediğim gibi, klasman icabı rafinelik beklentisi yükseldikçe ortak kullanılan parçalar azalmak zorunda kalıyor.
Ama 5GT modelin ön kısmı komple F01 kodlu 7 serisinden alınmıştır mesela 🙂
BMW bir sonraki 1 serisi için Mini platformu kullanabilir...
Niğde Gazozu
Peki chrysler 300 modeli için görüşleriniz nelerdir ?
300C esli Mercedes E serisi. Çok başarılı ve sağlam bir üretim olduğu için hiç değiştirmeden alıp daha "Amerikan" karoser ve motorlarla satışa sundular. Özellikle 5.7Lt Hemisferik V8 ile eski E 55 AMG'nin yapamadığını yaptı.
Ön konsolda kullanılan plastikleri çok kaliteli değildir o kadar. Zaten yeni Chrysler Fiat ortaklığı sayesinde artık Lancia Thema adıyla, bu kusuru düzeltilmiş olarak satılacak.
Yeni Grand Cherokee eski ML, Crossfire ise eski SLK bazlıdır. Ha olay hep tek yönlü gerçekleşmedi tabi, Mercedes SLS AMG de yeni Viper bazlı 🙂
o Fiat Oluyor 🙂
Can Bey bilgiler için çok teşekkürler.
VW anlatırken jetta kelimesi ağzınızdan hiç çıkmadı, onlardaki durum nedir. Duyduğumuz, kullanıcıların en son kasanın iç malzemelerinin kaliteli olmayışından şikeyet ediyorlar. Ve her iki kasanın da kullanıcıları eski kasanın (2006-2011) daha iyi olduğunu söylüyorlar. Buna yorumunuz nedir ? Bugunlerde bende 2006-2010 model arası jetta almak üzereydim. FSI, TSI, ve normal motor seçeneklerinden farklı olan veya sorunlu olan var mı ? Piyasada konuşulan FSI motorlarda hep sorun olduğu. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden Teşekkürler
Jetta = Golf olduğu için çok değinmedik. Yeni Jetta Meksika fabrikasında üretiliyor. Almanya ile arada montaj kalitesi farkı olduğu doğru.
Ama fark kokpit kalitesile sınırlı. Kullanılan motorlar ve yürüyen aksam aynı.
FSI direkt enjeksiyon sistemli motorların kodu. Kalitesiz yakıta karşı hassas bir yapı haliyle. Bu göz önünde bulundurulmalı. TSI ise ilk çıktığında "twincharge" yani hem kompresör, hem turbo kullanarak 175HP üretiyordu. Sonra gücü 170, 165 beygire geriletildi, Kompresör sökülerek 150 ve 122HP güç üreten versiyonları çıkarıldı. Burada maksat motor ömrünün uzatılması. İkinci el turbo motor alımlarında ekstra seçici davranmalısınız. Çünkü kilometreden bağımsız olarak turboyu bozmak çok kolay.
Jetta alacağınıza Passat niye almıyorsunuz ki? 🙂 Özellikle ikinci elde aynı fiyata "daha çok" araba sunuyor Passat...
Teşekkür ederim 🙂
superjax
Can Bey'in yaşantısını şöyle hayal ediyorum; evde televizyonda her daim discovery channel araba modifiye yada Fast and Furious...tabi hiç biri de olabilir 🙂
Hiçbiri daha çok 😀
Kokpitteki plastik malzemelerden, lüks donanımlarından bahsediyorlar. Malum ağzı olan konuşuyor, internette ona bile gerek yok 🙂
Ürünlerin birbiri ile çakışmak yerine alternatif olması lazım. Motor, aktarma, süspansiyon ve iskelet aynı. Bu yüzden daha spor ve ucuz alternatif Seat etiketiyle sert süspansiyon ayarı, fakir donanım sunar; Skoda ise birazcık daha aile kullanımını ön plana çıkartır, daha yumuşaktır VW modeline göre.
Aynı marka/model araçların spor donanımlarıyla ekonomi paketleri arasında bile daha çok fark var yürüyen aksam açısından.
Kalite farkı algısı bir de montajın yapıldığı fabrikadan ileri gelir. Montaj hattı her fabrikada aynı ihtimam ile denetlenmeyebiliyor.
No-lifer
Konu "ortak platform" olmasına rağmen gelen her soruya üşenmeden cevap vermişsiniz. Faydalı ve ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Bu tip tematik çalışmalarınızı bekliyoruz.
Konuşulmayan tek bir durum var. Ortak platform senelerdir bilinmeyen gizli bir mevzu değil. Onun dışında kız arkadaşınızın tipi de aracınızın markasına göre değişecek hale tam geldi günümüzde malesef, eskisi gibi değil farklı karakter aynı gibi düşünün. O yüzden buraya yazanlarda erkek olduğu için başka diyecek birşey bulamıyorum. Peace.
Şu piyasada aklı olan 2. el düzgün bir araca bakar, bir takım şirketlerin politikaları zaten malum ve çok can sıkıcı. Eğer biraz vaktiniz var ise ve uğraşabilecekseniz 4-6 senelik bir ya da iki üst segment araçlar ile daha memnun olabilirsiniz. Gidip sıfır km golf, passat, jetta, a4 alanları anlamam benim için mümkün değil. Çünkü sizin var olduğunuzu sandığınız güvenlik şemsiyesi aslında çok basit durumlar için mevcut, saksıyı çalıştıralım lütfen. 🙂
Banka kredileri sıfır alımı cazip hale getiriyor. Aksi durumlarda her zaman 2. el "eski" araba kullanmak daha mantıklı ülkemizde. (ne yazık ki)
Doğru cevap teşekkürler, yoksa eminim birçok insan 40-60 milyar arası kişiliksiz, yol tutmayan (herkes düz yol olsa bile biraz basıyor), eksik donanımlı, renk seçimi imkanı olmadan araç aldırılıyor. Nefret ediyorum. Özellikle cift debriyaj otomatik? sisteminin aslında ne kadar rezil birşey olduğunu anlatmayan dergilere editörlere kızıyorum, kimse kıvırmasın lütfen.
Bu sunumdaki iyi niyetli beyefendi bile kaç sunum sonrası bile çok çok istese bile "asla ama asla VW grubundan araç almayın" diyemiyor, sanırım bir dergide editör ve donanım piyasasından daha beter olarak ancak bilinen arızalar ve araçların şişirme pahalılığı su yüzüne çıktıktan sonra yorumları sertleşmek zorunda kalmak zorunda olan bir piyasanın çalışanı o yüzden ona kızmıyorum. 40-60 (opsiyonlarla 70-80) araç piyasası hevesli kullanıcının iliğini sömürdü bu piyasada, şirketler üretici şirketlerden paket donanım alabilecekken hep tek tek satmayı tercih ettiler, o yüzden ülkemiz dünyanın en basit donanımı olan ama burada olmayan "sunroof`suz" ülke cenneti haline geldi. İsterseniz +1200 euro ve 3 ay beklersiniz diye hep kandırdılar, çünkü o fabrikaların çabuk çıkan ürünlerini hemen önden daha ucuza almak için herkesi kandırır hale geldiler... Neyse be uzatmıyorum, eğer cebinizde paranız varsa, senede 1-2 gününüzüde uğraşmak ile geçirmeyi göze alıyorsanız lütfen ama lütfen beğendiğiniz donanımda ikinci el araç alın.
İyi niyetli olarak hangimizi kastettiğinizi tam olarak anlamamış olmakla beraber; hiçbir şekilde sponsorum olmadığını hatırlatma gereği duyuyorum 😀
VW Group Türkiye distribütörü müşeterilerini elinde araba olmasına rağmen teslim etmeyerek oyalar. Bu sayede hem bahsettiğiniz gibi donanım oyuncaklarından caydırıyor kullanıcıları, hem de ikinci elde değer kaybının önüne geçmiş oluyor. Donanıma çok bulaşmamadaki amaç ithal ettiği ürünleri mümkün olan en yüksek iskonto oranı ile fabrikadan alabilmek...
Otosan da tam tersi bir politika izleyerek yine donanımsız getirttiği bütün ürünleri filolara dağıtıyor.
Donanım paketlerini ayrı ayrı alabildiğiniz sipariş opsiyonu da inanılmaz rakamların havada uçuştuğu bir işlem. Normalde 500 Euro'ya daha kalitelisini alabileceğiniz navigasyon için 7000 Euro istendiğinde birçok kullanıcı sorgulamadan tik koyuyor forma... Bunu yaparken kendilerini "özel" hissediyorlar tabi 🙂
Özellikle üst-orta sınıf araçların opsiyon bedelleri satış fiyatını ikiye katlayabiliyor. Ki böyle olmaması lazım bunun da.
Aksi duruş sergileme fert bazında mümkün değil, toplu hareket için de öncelikle basının organize olması gerekiyor... O basın ki yeni çıkan her modeli grup testinde birinci yapıp, birkaç sayı sonra tekrar kattığı testte aynı rakiplere karşı dördüncü çıkarabilen basın 😀
İkinci el alımında da aracını satmaya çalışan kullanıcıların bilinçsizliği sıkıntı oluşturuyor. Özellikle Avrupa'da kanunlar araçların trafikteki verimli ömrü 7 sene olacak şekilde düzenlediği için vergilendirmeyi, firmalar da modelleri buna göre tasarlıyor. Yüksek verimlilik vaat eden motorlar hor kullanıma karşı dayanıksız fakat gövdeler en az 7 sene boyunca ilk günkü sağlamlığını koruyacak biçimde tasarlanıyor artık. Bu nedenle 5 yıl önce olsa sonuna kadar katılacağım 2. el pazarına yönelim önerinize bugün aynı rahatlıkta onay veremiyorum.
En azından atmosferik motorlu makul modeller halen ikinci el pazarında variyetini sürdürürken değerlendirilmeli. Yağ yakan turbolarla muhattap olmak hele ki mekanik ile çok alakadar olmayan kullanıcılar için acı bir tecrübe olacaktır.
Düzgün cevabınız için teşekkür ediyorum, aynı fazda konuşuyoruz ama ben müşteri olarak ve çok araç değiştiren biri olarak oldukça sıkılmış durumdayım sanırım fark ettiniz.
İsmini vermeden geçemeyeceğim, senelerdir klasik ucuz olduğu için aldığım "Otohaber" dergisi adı ile anılan bir otomobil dergisi mevcut. Bu derginin sanırım kendi kendine çıkarttığı F.K.E. (yabancı bir ülkede olsak kimbilir ne akronimler çıkardı) bir değerlendirme standardı mevcut. Her sayıda bu sayfaya baktığımda aşırı sinirleniyorum, gereksiz yere tabi, yani sanırım herhangi birşey dememe gerek yok sanırım. "Spor otomobiller ve coupeler", bu arada "coupeler" başlık olmasına rağmen ufak karakterle yazılıyor bu mecmuada. En iyi araç 5 üzerinden 4.93 ile Reno(Renault) Megane Coupe 1.5 dCi, woooooowww, inanılmaz, iç çamaşırımı seksi bir rüyada kirletmemek için kendimi çok zor tutmak zorunda kaldım. "SUV" sınıfı, Dacia Duster 1.5 Dci 4x4, 4.15/5.00, testislerini kanser yüzünde kaybetmemiş ama boyutu bir şekilde ufalmış her erkeğin tercihi. Neyse liste çok uzar, ama ben bu ülkedeki hiçbir otomobil dergisinin gerektiğince dürüst bir iş yaptığına inanmıyorum, bunun sebepleri olabilir, "anlayana" mesejlar arada veriliyor olabilir, ama yinede en düşük fiyatlı, 100bin km civarında bile çok yğkse fiyata satılabilen 5.20d modelinin 3.35/5.00 aldığını anlamak imkansız, formül yanlış demek. Ben bu dergileri gülmek için ve std. donanımların dergiler tarafından nasıl gazlandığını görmek için alıyorum, haftada 2-3liraya bu kadar büyük eğlence olamaz, sizlerde tadın.
Ben ayda en az (altısı aylık olmak üzere) 10 farklı dergi alan bir takipçi olarak dediklerinize aynen katılıyorum... Eğlenceli de oluyor tabi aşırı dozdan sinirlenene kadar.
Otohaber 100000km testi için aldığı test arabasını şirket aracı olarak kullanırken kazada pert eden dergi... Autoshow'un da laubalilikte ondan geri kalır yanı yok tabi hakkı kalmasın. Değil yabancı dil, ana dilinde bile cümle kurmaktan aciz adamlar editörlük yaptığı için tuning dergilerinde, onlar "elit" kabul ediliyor ve koyunun olmadığı yerdeki Abdurrahman Çelebi'ler olarak itibar görüyor. Tenkit etmeye kimsenin dili varmıyor.
Bir dönem Halit Bolkan ve Alper Canyaş "Autostart" dergisi çıkardılar ki en kaliteli yerli içeriği sunan dergi olmasına rağmen çok dayanamadan battı.
F.K.E. hakkında edebileceğim çok ağır sözler var ama genel usluba aykırı olmasın, çocuklar da okuyabilsin yazışmamızı... Otomobil testçilerinin bir sonraki test için araba alabilme kaygısıyla yorum yazdığı bir ortamdan bahsediyoruz.
Test ayağına firmadan araba alıp 2000km "test" edip anca kanaate varan, "şahsi işlerinde" kullandıktan sonra polise alkollü yakalanan test editörlerimiz de olmuştu geçmişte... Ferrari ile İstanbul'da trafiğe açık yolda 200'lü rakamlar ile viraja girdiğini izlenim diye anlatan test editörlerimiz de var hala!
Otomotiv sektörü Türkiye'de halen yeterince sindirilmiş bir mecra değil. Bazı şeylerin düzelmesi için kültürün oturması lazım. Ona da ne binli dergi tirajları, ne kimsenin izlemediği ucuz otomobil programları yeterli olur.
İnternet kafelerde "andırgırant" oynayarak büyüyen, Youtube'dan türlü videolarını izledikleri apaçi ibişlere imrenen nesil geliyor. Esas üzerinde düşünülmesi gereken bu.
Can Bey, ben çok araba değiştirdiğim için ve bu işlere uygun bir semtte oturduğum için neler gördüm neler sizde inanamazsınız, Z4 rezil Türkiye lansman renkli bir araç vardı, plakası ezberimdeydi unuttum, bahsettiğniz şahısların çakma rayban gözlüklerle hava atma çabalarına tanık oldum bir defadan fazla (Kalamış), önceki araç modellerininde gördüklerimi saymıyorum bile.
Bence siz siz olun aracınızın vites topuzununa, otomatik olan "muhayyer", tesbih koymayı unutmayın. Satarken "bilen bilir" demeyi ihmal etmeyin, özellikle içine edilmiş hafif/orta/üst sportif bir modelse özellikle .
Onun dışında az taklalı ise araç, "lokal boyalı" demeyi asla ama asala ihmal etmeyin, işin ilginç yanı sanırım local boya daha burada gerçekleşmemiş bir mucize, ön tampon ve sağ sol çamurluğun tamamen boyanması ile kalmış bir mucize.
Neyse kafa ütüledim ama umarım en kısa sürede sanayi sitelerinin "mucize" çözümlerinden ve "ustalar tarafından tavsiye edilmeyen" ama 7-8k rpm çeviren E36-E46 M3 araçlarıma kirli mavi önlükleri tarafından (ve çırakları tarafından çalınıp 10-40 ile değiştirlen) tavsiye edilmeyen tuhaf rakamlar içeren Castrol yağlarımı belki normal servislerde makul rakamlara bulursak, yani bir ortası olursa sanayi denilen rezaletten ve servis denilen sömürüden kurtuluruz.
M.Ekrem ERGİN
Yasal yollardan A4 2.0 TDİ multitronic aracı iade etmiş biri olarak yaşadıklarımı
paylaşmayı bir program konusu olarak arzu ederim.Doğuş ta adım muhtemelen efsane olmuştur...Çift debriyaj konusunda yerden göğe haklısınız.Multitronic de
bence tam anlamı ile geliştirilmeden piyasaya sürülmüş bir ürün.Medya neden bu konuda ciddi uyarı görevini yapmıyor...
Ben Multitronic şanzımandan çok memnun kalmıştım. Sorun neydi ki?
M.Ekrem ERGİN
Multtitronic li aracım ile 130 km-h sürat ile seyrederken araç sarsılıyordu.Bu durumu iki bilirkişiye de tesbit ettirdim.14 gün Bursa servisinde,6 gün Esenyurt servisinde kalan aracımın,silindir kapağı,4 lastiği porya başları vb gibi parçaları değişti.Dava dilekçeme Doğuş gurubu verdiği cevapta;durum normaldir multitronic donanımlı araçların hepsinde bu durumun olduğunu iddia etti.Sonuç:AYIPLI...
Ben 2 yıl kadar kullandım, benim haricimde çevremde kullananlar da var, hiç böyle birşey duymadım. Yalnız bir kişi multitronic şanzımanının komple arıza yaptığını, arabanın yürümez olduğunu, garanti kapsamında şanzımanın değiştiğini, bunun da uzun sürdüğünü anlatmıştı. Multitronic esasen çok yeni bir teknoloji değil, CVT şanzımanlar zaten uzun süredir kullanılıyor. Klasik otomatik veya manuel şanzımanlar kadar olmasa da olgun bir teknoloji.
Bazen hatalı üretim rastlayabiliyor piyango gibi... Benim de kulağıma gelmişti ilk çıktığında ama bunu sorun yapan distribütörün konu hakkında sergilediği tutum.
Yurtdışında sessiz sedasız yapılan değişimler bizde başka türlü oluyor bazen 🙂
M.Ekrem ERGİN
Sn. AKBULUT piyango değil,bile bile lades.İddia ettiğim gibi geliştirilmeden piyasaya sürülmüş.Yazdığınız gibi distribütör firmanın sergilediği akıl almaz tutum.Yapacakları bir şey yoktu ve yapamadılar.Güvendikleri; Türkiye'nin alt yapısı ve yollarının perişan hali.Zira diğer kullanıcılar sarsıntının yolun kalitesinden kaynaklandığını zannediyor.
Furkan
İlk seferde okuyup anlayabilen var mı ?
Bu Jack Daniels beyefendinin miktarı ile orantılı bir soru, o yüzden dert etme. 🙂
Editörleride geçtim kullanıcı daha beter suçlu, çünkü bir araç için tek soruları "kaç kuruş yakıyor" sorusu oluyor, gerisi önemsiz. Bunun tamamen kullanıcıya bağlıolduğunu, çoğu koşul altında, hala anlamıyorlar, o yüzden kağıt üzerinde taksici dili ile 3.8, 4.2, 5.1 yakan sahte değerlere devam. 🙂
Serhat AKIN
Pickuplar için ne düşünüyorsunuz. L200, Navara, Ranger vb... arasında size göre en başarılısı ve ekonomiği hangisidir? 2007 ve üzeri 30-35binlira civarında 4x4 olmak kaydı ile hangisini tavsiye edersiniz?
İkinci el alımında aracın durumu öne çıkar. İyi durumda bir Ranger, aynı fiyata satılan yıpranmış Navara almaktan mantıklı olabilir. O yüzden oturduğum yerden ikinci el araba tavsiyesi vermem yersiz olur. 🙂
Serhat AKIN
Peki donanım ve performans olarak hangisi daha başarılı?
Navara FTW 🙂 Sonra L200, Hilux, Ranger, BT50 diye gidiyor sıralama... Bir de Amarok çıktı yeni, ikinci ele düşerse Navara'nın ensesine yerleşecek performans ve donanım olarak 😉
bir adam
Volkswagen Touareg ile Porsche Cayenne aynı platformu paylaşıyorlar.
Q7'yi de unutmayalım 🙂 Çarşı gönül koymasın 😀
Subaruyu Lexus satın mı aldı? Ben Impreza modellerini çok seviyorum hatta yakın bir zamanda almayı planlıyordum ama 2008 kasalarını hiç sevmedim 2007 düşünüyordum ancak bu satılma olayı işi değiştirdi. 🙂 Acaba bizi ilerde nasıl Subaru modelleri bekliyor? ŞU yeni çıkan XV ve BRZ modelleri Lexus tarafından mı geldi?
Lexus Toyota'nın alt firması. Subaru'yu alan Toyota.
XV yeni impreza'nın yüksek versiyonu. BRZ, Toyota FT86 ve Scion FR-S aynı arabanın farklı donanım paketiyle yeniden etiketlenmişi...
Subaru model gamının geleceğine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Vaay 🙂 o zaman 2013ler şahane olucak desenize 😀 Hem Toyota hem subaru açısından 🙂
Ziyaretçi
madem pasif güvenlik aynı guruplarda aynı sonuç veriyorsa reno ile dacia neden aynı sağlamlıkta değil.
Platform süspansiyon ve aktarma organlarının takıldığı taşıyıcı alt parçalar demek. Bunları birleştiren monokok gövde farklı tasarlandığında; özellikle ön cam çerçevesinde ultra yüksek dayanımlı çelik tercih edilip tampon mahalline darbe emen katlanma bölgesi konulursa çarpışma testi sonuçları tamamen değişir 🙂
Üçüz veya ikiz modellerde; yani aynı monokok yapıyı da paylaşan modellerin çarpışma sonuçlarına hava yastığı sayısı etki eder. Gövde dayanımı aynıdır. Volvo S40 - Focus - Mazda 3 örneği gibi.
Can Bey merhabalar, bundan öncekiler gibi yine harika bir video olmuş, teşekkürler.
2003-2004 Renault Laguna 2.0 (Otomatik) almayı düşünüyorum. Bu araç hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Şanzımanı kasik otomatik değil mi? (Şanzıman videoları için ayrıca teşekkürler 🙂
Tavsiye eder misiniz veya 20.000-22.000 TL aralığında bu marka/model yerine tavsiye edebileceğiniz bir araç var mı ?
Eski ama üst donanımlı araç alma mantığı genel olarak (sorunsuz araç alındığı varsayılırsa) doğru bir mantık mıdır ?
Sorunsuz Laguna bulma ihtimali çok düşük olmakla beraber bulursanız güzel bir seçim olur 🙂 Alternatif olarak aynı model yıllarına ait Mondeo'ya yönelebilirsiniz.
İkisinin de otomatik şanzımanları planetary dişli klasik 🙂 Eski model araba alırken hor kullanılmamış ve bakımları aksatılmamış olma önceliği ile daha üst seviye arabaları uygun fiyata almak elbette ki akıllıcadır. Bu güzellik sadece ülkemize özgü vergilendirmeden kaynaklanıyor. Dolayısıyla yabancı(kaynaklı) basında rastlayamazsınız.
demir
Hem video hem soru cevap bölümü için bravo,
1.4 tiguan 150 ps 4.4 e yaptığım abt kit ile 210 ps olmuş (ben yakıt tüketimi azalır sandıydım). motor ömrünü azaltmamak için ne yapmak lazım abt yi söktürsem mi? carbon clean 40 binde gerekli mi? bir de alırken muhakkak 97 oktan kullanın denmişti...cevap için şimdiden teşekkür...
ABT kiti gitmeli 🙂 Carbon clean bir defaya mahsus yaptırabilirsiniz, zira benzinli araçlarda dizel kadar kurum birikmesi olmasa da, sizin ABT beynin ne işler karıştırdığını bilemeyiz 😉
97 oktan kullanamanız şart çip sökülmedikçe.
Klasmanı içinde gayet başarılı bir araba. Ataklık beklenmediği sürece şikayet etmek mümkün değil 🙂
ilker
Bence, platform olayını aynı android sürüme sahip telefonlar gibi düşünebiliriz...
Aynı android sürüme sahip aynı marka içinde bile birbirinden çok farklı özelliklerde olan telefonlar olduğu gibi bir durum... Nasıl ki sırf işletim sistemine bakıp telefon almıyoruz bence platform olayına fazla takılmamak en iyisi.. Beğendin mi arabanın tipini yaparsın bir de test sürüşü, internette de kullanıcı deneyimlerini araştırırsın birazz fazla şikayet yoksa o arabayı alırsın..
Sonuçta ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı, ucuza aldığın arabadan konforu, performansı bir arada beklemek yanlış olur.. Can bey de katılır mı görüşlerime bilemem ama bence platform olayı çoğu otomobil kullanıcısı için o kadar da önemli deil sanırım...
Aslında hangi platformun kullanıldığını bilmek veya hangi modellerin ikiz, üçüz olduklarını tanımak bu gruplardan birer model kullanmakla diğer modeller hakkında da fikir sahibi olmaya yarar.
Hem servis imkanı açısıdan, hem yol tutuş kabiliyeti açısından önemli bilgiler. Keşke bu konuda talep artsa da bayiler bilgilendirilse... Sanırım kimse hayır demez 😉
ZEON
can bey merhaba ilgiyle izledim ağzınıza sağlık,şimdi ben 2.el araç almak istiyorum fakat bütçem kısıtl, en fazla 12.000 liram var,bu paralara düzgün araba bulmak hayalcilik olur farkındayım tabiri caizse kötünün iyisini bulmaya çalışıyorum,10-12 bin liraya çeşitli markalarda araç var orta sınıf,
98-00 xsara
98-99'a kadar 306
98'e kadar Astra B
98-00 Clio B (RTE-RTA)
98-01 Palio
97-99 Rover 200 Serisi
96-00 Escort CLX
93-95 Golf 3
ve Mazda Famila ve Lantis ler var,aradığım özellikler ise bütçeme göre hidrolik direksiyon ve klima,bu saydığım modellerde mevcut,tabi şu açıdan değerlendirmek istiyorum alırken en fazla 2 yıl binip satmayı ve daha üst model yıllarıyla değiştirmeyi düşünüyorum,siz bu modeller arasında hangisini tavsiye edersiniz ? karbürötörlü tofaşlara utanmadan 2.elde istenen fiyat belliyken ülkemizde değerini bulamamış mazdada içimi ayrı acıtır,Özellikle bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim;97-99 Rover 214 ve 216 si motoru honda motorumudur ? ve honda ile ortak kullanılan parçaları nelerdir, 1995 yılı 214 ve 216 da honda motoru kullanılmış bildiğim kadarı ile ama yeni 200 serisi için bilgim yok , yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim başınızı ağrıttım kusura bakmayın 🙂
Listenizdeki en makul araba Clio. Rover koşarak uzaklaşmanız gereken bir model çünkü karoserine dair yedek parçası yok. Tedariği zor ve pahalı.
Rover ile Honda ortaklığı kapsamında temeli aynı olan arabalar Honda CR-V ile LR Freelander, Civic/Eurocivic 5 kapı ile de Rover 200/400 serisidir. CR-V'deki çekiş sistemi daha sonra HR-V'de de kullanıldı. Honda motoru 200 spor modelleri (216si) ve 400 serisinde kullanıldı,
306 ve Xsara aynı temelde araba olmakla beraber aynı hassas yürüyen aksam parçaları ve güçlü motorlara sahipler. Hor kullanılabildikleri için temiz modelleri bulmak için uğraşmanız gerekecek. Astra B teknolojisi itibarıyla aynı şekilde temizini bulması zor bir model günümüzde. 2003-2008 arasındaki modifiye çılgınlığından nasiplerini aldı bu arabalar hep...
Golf 3 ve Escort'lardan da uzak durun. Onların yerine ilk seri Renault Megané alabilirsiniz. Fiat Bravo, Brava, Marea ve Marea Weekend modelleri de temizini bulmanız zor olan modeller. Tempra veya Tipo ne kadar temiz gözükse de aklınızı çelmesin sakın 😀
Palio serisi ise ancak çok uygun fiyata alınınca makul olabilecek bir araba. Mazda 323 işaret ettiğiniz gibi iyi bir üretim sayılmakla beraber satılması uğratırıcı olabilir.
Honda Civic alabilecekken Rover batağına yönelmeniz enteresan geldi doğrusu 🙂 Özellikle otomatik vitesli Civic 1.4 12000 Liraya alınabiliyor. Kilometresi canınızı sıkmasın...
Başta belirttiğim gibi Clio da iyi bir alternatif, 90'ların sonuna kadar olan Corolla'lar üzerinde göz gezdirmek de sizin için iyi bir alternatif olabilir.
ZEON
hocam eyvallah sağolasın,rover'in uygun fiyatı ve tasarımı kimi cezbetmiyoki 🙂 bi an şeytan giriyo insanın aklına ama gerçekleri es geçemiyosun tab, hele bütçen kısıtlıysa 🙂 yeni paylaşımlarını bekliyoruz 🙂
Merhaba,
Ortak platformların paylasildigi bir adres verebilir misiniz?
Anlayamadım tam 🙂
hangi arac hangi platformu kullandiigi ile ilgili toplu bir listenin oldugu bir kaynak var mı?
Yok öyle bir kaynak 🙂 Titizlikle derleyip sürekli güncellemek kaydıyla hazırlamak gerekeceği ve yine de hiç kimsenin işine yaramayacağı için ben dahil kimse böyle bir işe girişmiyor...
anti esp
ilk sorum mazda 323 f hatchback ve nissan nx coupe den hangisini almalıyım benim için en önemli soru bu sorudur.
ayrıca saab ve rover ın şu anki durumlarını çok merak ediyorum,
özellikle türkiyedeki alım satım ve yedek parça konusundaki endişelerim var bir de ;
alfa romeo yu sorunlu araçlar listesinde görmemizin bir sebebi de güçlü motor yapısı ve bakımlarının aksatılması olarak görebilir miyiz ?
bir de küçük motorlu araçlar yani 1.0-1.1 ve 1.2 benzinli araçlarda ne gibi sorunlar olabilir? teşekkürler cevaplarınız için
323 Lantis tabi ki 🙂 NX'lerin temizini bulmak çok daha zor.
Saab battı, Rover ise öldü ağlayanı yok 😀 Her türlü endişenizde haklısınız. Özellikle büyük şehirlerin uzağında yaşıyorsanız...
Alfa'ların saydığınız kalemlere ek olarak düşük üretim kalitesi ve gövde pas korumasındaki eksiklikleri, arıza istatistiklerinde başa oynamalarını sağlıyor. Chrysler ortaklığı ve Fiat'ın son onbeş yıldır istikrarlı biçimde büyümesi sayesinde 159 ve sonrası güncel modellerinde kalite sorunları aşıldı...
Küçük motorlar özellikle atmosferikse güç yetmezliği en büyük sorun. Şehirlerarası yola giden hatta çevreyolunu gündelik olarak kullanan kimseler alırken işbilmezlik edip ucuz diye alırlarsa bu kadar küçük motorları, özellikle klima açıkken sıkıntı yaşarlar. Bunu aşmak için modifiye etmeğe kalkarlarsa sonuç daha vahim olur, 1.6 Litrelik arabalardan çok daha fazla yakmaya başlarlar. Bakımları aksatılmaz,yük altında performans beklentisi olmaz, yolcusuz kullanım benimsenirse bu motorlar periyodik bakımları aksatılmadığı takdirde milyon kilometre yapabilecek kapasitededirler. Sağlamlıklarından şüpheniz olmasın 😉
Turbolu küçük hacimli motorlara ayrı bir video ile değinmeyi planlıyoruz. 🙂
anti esp
verdiğiniz detaylı bilgiler için çok teşekkürler,bir tek ''159 ve sonrası güncel modeller'' demişsiniz kaç yılından itibaren alınabilir ? yakın bi zamanda da twinspark boxer hakkında uydurulan hikayelerin gerçekliğini bir videoda açıklarsanız muhteşem olur 🙂
çünkü 9.000 tl ye,
1.6 karbüratörlü ölü motorlu doğan görünümlü şahin de var 🙂
1.4 enjeksiyonlu 100 beygirlik spor kasa alfalar da var(klima,abs,çift hava yastıklı 🙂
2005 sonrası modeller. Bunu söylememdeki sebep bu dönemde piyasaya çıkan modellerin kalite artışından ziyade, ağırbaşlılıkları arttığı için tuning-apaçi-gaz üçlüsünden nasibini daha az almış olmalarıdır.
Sonuçta sizin sağlam kalmış arabayı ikinci el alırken ön planda tutmanız lazım. Benim tavsiyem sadece böyle modelleri bulmanızı kolaylaştırır. Yoksa 2006 model Alfa 147 alıp canına okumuş adam da vardır piyasada... 🙂
Merhabalar. GM platformlarından da yeterince bahsedilmediğini düşünüyorum. Örneğin gamma platformunu fiat punto ve opel corsa kullanıyordu. Şuan gamma 2 platfrmunda yeni aveo üretiliyor. Ayrıca merak ettiğim konu yeni aveoda yekpare şasi olduğu söyleniyor. Kendi sitelerinde de aynen böyle yazmışlar. B sınıdında en güvenli araç seçildi. Acaba bu eski Amerikan araçlarındaki gibi şasi ve karoser yine ayrıldığı anlamına mı geliyor?
Şuanda bildiğim kadarıyla opel astra j ile cruze, malibu ile insignia aynı platformu kullanıyorlar. Tabi Amerikaya has buick vs. de işin içine girince işler karışıyor. Mesela eskiden Holdenler hep opel modelleri iken şuan hepsi chevrolet modellerine dönüştü.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GM_platforms
http://en.wikipedia.org/wiki/GM_Gamma_platform
Arap saçı GM 😀 Ekonomisi bozuldukça iyice karıştırdılar ortalığı.
Yekpare şase monokok yapıya Türkçe uydurulan isim. Eski Amerikanların karakteristik şasesi "ladder" yani merdiven şasedir. Halk arasında kılçık da denir 😀
EuroNCAP eskisi gibi değil. Kemer uyarıları, ESP ve hava yastığı sayıları en az gövde deformasyonu kadar önemseniyor. Puanlama da sınıf standartlarına göre çan eğrisi mantığı ile oluşturuluyor. 10 yıl önce 4 hatta 3 yıldız alan bazı arabalar bugünkü küçük 5 yıldızlılardan daha güvenli aslında... Gövde dayanımı itibarıyla seri üretilegelen en sağlam arabalardan kabul edilen Mk1 Volvo S80 1998 yılında 4 yıldız alabilmişti eski puanlamayla. 🙂
GM-Fiat ortaklığı yeterince kafa karıştırmamış gibi Şimdi Fiat-Chrysler ortaklığıyla Opel DNA'lı küçük Chrysler görmemiz bile olasılık dahilinde 😀
Anladım. Stelerinde özellikle yekpare şasi diye belirtmişler. B sınıfında en yüksek puanlarla en güvenli seçilince dedim ayrı bir şasi mi kullanıldı. Bir de PSA grubuyla %7 gibi ortak oldular sanırım. İlerde işler daha da karışabilir. Dizel motorlarını da fiatla geliştirip ayrılmışlardı. Eski corsa ile punto kardeşti. Şimdi fiatla ipleri koparıyorlar sanırım. 🙂
davut133
mrb can bey 10 bin liraya az yakan motoru güçlü yedek parça sorunu olmayan ve parçası ucuz,5 kişilik bir aile otomobili için öneri ve düşüncelerinizi rica ediyorum. çalışmalarıızda başarılar diliyorum teşekkürler.
1996 sonrası Honda Civic'lere bakmalısınız. Ama 10000 TL'nin biraz daha üzerine çıkmanıza fazlasıyla değecektir...
ozkan
selamlar can bey.ben almayı düşündüğüm alfa 156 için sizden fikir edinmek istiyorum.tasarım olarak mk2 kasanın mk1kadar iyi olmadığı hakkında forumlarda bazı yazılar var.siz buna katılıyormusunuz ben her iki kasayıda beğeniyorum gerçi ama sizin fikriniz nedir?teşekkürler.
kerem
5.000 tl (+/- 1.000) ucuz ayağımızı yerden kesebilecek hurda olmayan bir şeyler önerseniz ?? cebimize göre konuşalım bizde dimi sayın Can 😉
ERSIN
CAN bey slm.ben almanyada yasiyorum.araba merakim cok fazla,sizin bu videoyu izleyene kadar motoru cok saglam olan araba olarak 7 senedir kullandigim audi a4,a6 yani audi olarak bilirdim 2,8l. benzinli 193bg.yakitindan dolayi artik pes dedim malum almanyadada benzin su an 1.65 euro diesel 1.50euro bi diesel araba bakiyorum 2.0 tdi düsünüyorum cünkü yazlari türkiyeye gidiyorum yaklasik 10000km yapiyorum.ama hangi arabayi alacagimi bilmiyorum cünkü audi seviyorum ama cok pahali motor audi,seat,scoda.vw ayni ama fiyatta arada ucurum fark var.ford.mazda cok ucuz.bide renoult.peugeot,ciröen cok uygun yaklasik 1 aydir araba ariyorum ve arastiriyorum sizden de yardimci olmanizi istiyorum simdiden cok tsk.habide sunu söyleyim burda bulamayacagim araba modeli cok az asagi yukari araba model yelpazesi cok fazla.SAYGILAR
Ford Mondeo 2.0 TDCi sizi üzmez. Son 20 yılda üretilen başlıca sağlam ve sorunsuz modellerden biri... Opel Insignia ve TDI Passat daha zengin donanım bulabileceğiniz araçlar. Opel'e en son bakın yine de 😉
Kolay gelsin.
ERSIN
Can bey ilginizden dolayi tesekkur ederim.bi sorum daha olacak bu yaz izinimi 2007 passat tdi dsg passatla yapmistim .türkiyeye girene kadar birsey yoktu canakkalede bi mozot aldim araba 100km sonra sari motor ikaz lambasi yandi.sonra araba max 60 km hizla gitti,bastim ama cekisten düstü.sonra stop edip durdurdum biraz sogudu sonra tekrar calistirdim normale dönmüstü.vw yetkili servisine götürdüm turboda hata var dedilerhata hafizaya öyle kayit etmis,neyse baktirdim su an araba normal deyip hatayi hafizadan silerek arabayi verdiler.sonra konyada yine yapti konya yetkili servisi turbo kesin degisecek dedi 5 binlira.araba 170bg farkli turbo imis.ama anlamadigim kontak kapatilip acilinca araba düzeliyo eski haline geliyo bu nasil bozuk turbo olabilirdi,ankara ve,konya yetkili servisi turbonun degismesini söyledi istanbul yetkili servisi ise yakittan olabilecegini söyleyip opetten almami tavsiye etti.aldim almanyaya kadar geldim.arabayi 2 ay olmustu alali fakat gelirgelmaz satip audi ye devam ettim.sizce agriza neden olabilir bi fikriniz varmi?simdiden tesekkürler.
Elbette ki bol kükürtlü, kötü mazot arıza sebebi... Yakıt/hava karışımı bozuluyor lambda sensöründen gelen veri doğrultusunda, akabinde motorun kendini koruma yazılımı devreye giriyor. Akü başlarını söküp 10dk. bekleyip geri takarsanız da elektronik sorunlar yeniden mekanik tetikleme gelene kadar düzelir.
Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde ivedilikle depo yıkanmalı, mazot flitresi değişmeli. Uzun yoldan akaryakıt alırken seçici olmalısınız. Türkiye'de Koç grubu markaların yakıttan kaynaklanan arızalarını gidermeyi garanti ediyor olmasının verdiği itimattan dolayı Opet tavsiye edilmiş. Bu önemli bir parametre.
Bunun yanında turbo da bozukmuş demek ki 🙂 Aradaki güç farkı uzun vadede oluştuğu için ancak aynı model sağlam arabadan inip kendinizinkine geçince farkı hissedersiniz. Ani gaz tepkileri gecikir, daha çok kara duman atar ve çekiş farkı olur... Bu bütün turboların ortak özelliği; Mercedes de, Porsche de, Mitsubishi de aynı şekilde bozulur. Turbo bakımına dair püf noktalarını anlattığımız videomuzu izlemelisiniz.
ERSIN
can bey affiniza siginarak sizden bi tavsiye daha almak istiyorum,dediginiz gibi ford mondeo 2.0 tdci araclara baktim ve arastirdim benim hosoma gitti güzel araba,gel gelelim bizim hanima begendiremedim 🙂 sizin o aciklayici yaziyi okuttugum halde caydiramadim.almanyada limousine bulmak cok zor hep kombi yani sw onlarda cok tipsizmis.fransiz arabalarindan bi tavsiyeniz varmi yoksa alman arabalarina devammi,bi tek BMW kullanmak istemiyorum cünkü 10 türkün 7 sinde BMW var :)birazda farkli olmak istiyorum.
Liftback en güzel kasa Mondeo'da bir de öyle deneseniz şansınızı? 🙂 Fransız otomobillerinde makul sınıflarda malesef elektronik arızaları, işçilik kusurları can sıkıyor. Ya çok ucuz, ya da niş model almak lazım... VW CC ? 😉
ERSIN
evet mondeonun liftback kasasi son model ve oldukca ic acici passat cc ye diyecek yok fakat benim araba icin ayirdigim bütceyi biraz geciyo bu araclar 8 le 14 bin euro arasi ben okadar vermem cünkü cok deger kaybediyo almanyada arabalar sürekli yenisi cikiyo ve eski kasanin fiyatini düsürüyo,ha bide burda arbanin km si okadar önemliki km coksa modeli ve markasi ne olursa olsun yurt disina gidiyo,ben esimi son kez ikna etmeyecalisacam ve 2005 bi mondeo buldum bi deneme sürüsüne gidecem belki begenir:))
ERSIN
CAN BEY SLM YENI ARABA ALMAKTAN VAZGECTIM,BANA FORD U ÖNERMISTINIZ BULDUM BIRKKAC TANE DENEME SÜRÜSÜ FALAN IYIYDI FAKAT BENIM ARABAYI SATAMADIM BENZINLI 2,8L DIYE KALDI ELIMDE, KIMSE ALMIYO BENDE ASLINDA COK MEMNUNUM TEK PROBLEM 13L.ASAGI YAKMIYO BELKI OTOBANDA YAKIT 10 NA DÜSÜYO,LPG 6 SILINDIRLI ARACLARDA 2600 EURO BIDE ARABAM 98 MODEL OLDUGU ICIN DEGERMI BILMIYORUM.BU BAKIMDAN ARAC YAKIT TARAFU CIHAZLARI VARMI VARSA HANGI MARKA NERELERDEN TEMIN EDEBILIRIM ARABAMIN YAKITI NASIL DÜSER YARDIMLARINIZDAN VE ILGINIZDEN DOLAYI SIMDIDEN TSK.
Yakıt sarfiyatını azaltmanın karşılığında birşeylerden feragat etmek zorunda kalırsınız. Lastikleri (bir dahaki periyodik değişimde) standart ölçüsünden daha dar olanlarla değiştirmek en basit ve etkili çözümdür. Ama karşılığında fren mesafeniz uzar, yol tutuş kabiliyeti ve yükleme kapasitesi azalır. Tavsiye edilen değerden 2-4 psi daha fazla hava basmak yine bir başka çözüm olur. Klimayı hiç kullanmaz, ortalama seyir süratinizi de 80km/s civarına çekerseniz 6-7 lt/100km civarına inmeniz mümkün.
Bunların haricinde arabadan birşeyler sökmek veya yapacağınız tasarrufun misliyle para harcamak zorunda kalırsınız yakıt tüketimini düşürmek için 🙂 Akıllı bir yolu yok yani çip mip hikaye 😉
ERSIN
can bey yakit tasarrufu icin verdiginiz puf noktalardan dolayi tsk.ederim,avrupada tüv olayi var eger tüvten gecerse,tekerlik ebatlarini degistirmeyi düsünüyorum.
Ziyaretçi
Merhabalar a. Romeo guilietta sifir icin tereddutlerim var
yedek parca servis gibi konularda sorun yasarmiyim, bu araci da benim icin degerlendirebilirseniz cok sevinirim. Tesekkurler
"Güzel" bir araba 🙂 Servis sıkıntısı yaşamazsınız, zira Fiat Bravo ve Opel Astra ile çoğu parçası ortak. Üçlü içinde en pahalı ve en iyi olanı 🙂 Arka aksı çok kollu süspansiyondur, gayet iyi yol tutar. Eski Alfa'ların oluşturduğu "sağlamsızlık" imajını düzeltmek üzere geliştirilen modellerden birisi. 🙂 Alternatifi olan arabalar da çok iyi olduğu için kafanız karışabilir ancak. BMW 1 veya Audi A3 alma durumunuz yoksa, hele ki iç mekanını sıkıcı bulmayıp görünümünden hoşlandıysanız gönül rahatlığıyla alabilirsiniz 😀
Umut Barış
size hyundai accent era 1.5 dizel motoru hakkında bilgi verebilirmisiniz şasesi yol tutuşu yakıt tüketimi gibi teşekkürler
Klasmandaşları ile kıyaslandığı takdirde güzel, başarılı bir arabadır. Değişken geometrili turboya sahip motoru yüklü kullanımda dahi düşük yakıt tüketimi sunmaya ayarlıdır. Süspansiyon geometrisi son derece basit, fakat sağlam üretilmiş, şanzımanı da problemsiz bir binektir. Fiyatına ve rakipleri Albea, Symbol, Logan gibi arabalara kıyasla konuşuyorum haliyle. 😉
Ziyaretçi
s.a sw arac almak ıstıyorum onerınız nedır
20 000 cıvarı
Omer
Can bey selam ben aile arabası olarak 2005 -2007 model vito almayı düşünüyorum yalnız araba satış siterine baktığım çok değişken fiyatlar karşıma çıkıyor aynı modelde neredeyse 5000 TL oynuyor nelere dikkat etmeliyim teşekkür ederim
Harun Aydin
Can bey Almanya'dan selamlar . Ben 2008 a4 b8 1.8 tfsi 160 ps bir audi avant aldım . Km 125000 km cok fazla km yapan biri değilim yıllık maxsimal 10 bin km yapıyorum . Aracımın bütün periyodik bakimlari audi Servisi'nde ve vaktinde yapılmış multitronik yağı vaktinde değiştirilmiş benim bir kac sorum var , genel olarak araçtan memnunum
1.benim aracımda kilometresi gereği değişmem gereken Hayati parçalar nelerdir ?
2.almanyada periyodik Bakim ve yağ degisimi 2yil yada 25000 km ancak ben yağı illaki beklemek zorundamiyim yağ 5-30 long life3 tavsiyeniz nedir
3.kislik cantlarim 17 lik 225-50-17 lastiklerim var yakıtta biraz fark ediyor negatif olarak sizin bu arac ve genel Bakim hakkında tavsiyeleriniz nelerdir , gelecekte uzun vadede sıkıntı yaşamamam İcin değiştirmem gereken on takımdan yada motordan parçalar nelerdir . Saygılarımla
ersin
can bey slm.diesel arabalari sevmediginizi biliyorum ama bir bilginiz vardir diye düsündüm,cok yakin arkadasimin mercedes a klasse 2.0 tdi araci kizdirma bujisi ariza yapmis,mercedes servisi yaklasik 1500 euro gibi fiyat vermis tamir ucreti icin,fiyati duyunca cok sasirdik kizdirma bujisini degistirmek cok ustalik ve titizlik gerektiren bir is olarak duymustum her usataya güvenebilirmiyiz(fren degistirir gibi)yoksa serviste degistirmeyi mi önerirsiniz.veya degistirmessek ne gibi sorunla karsilasabiliriz,simdiden cok tsklr.
Serviste değişim işçiliği garantilese de Özel serviste yapmanın sıkıntı çıkarmayacağı, değişimi özel beceri gerektirmeyen bir parçadır. Kızdırma bujisi bozulursa özellikle soğuk havalarda arabayı çalıştırmak çok zorlaşır. Uygun fiyata, hele ki çıkma bulabilirseniz işinizi görür.
Parçayı değiştirmekten ziyade ilginizi çekmesi gereken şey arızaya tam olarak neyin sebep olduğu. Elektrik tesisatında bir sıkıntı varsa şayet, yeni takacağınız parça da uzun ömürlü olmayacak başka sıkıntıya da gebe olabilecektir...
Geçmiş olsun, kolay gelsin.
Ersin
Bilgilerinizden dolayi tsk.Can bey,anladigim kadariyla parcayi her hangi bir tamircide cok kolaylikla degistirebilir.aslinda sabah calismasinda bir problem yok yolda giderken devir saati 3 bine kadar cikiyo ve arac gitmiyo,sikintisi cekisten düsmesi, ben turbo zannettim fakat mercedes servisi kizdirma bujisinde oldugunu söyledi tamirini yaptirdik gecici olarak fakat 2 aya kalmaz belkide 1 ayda yine agriza verir dedi,700 euro bayildik :)eger 800 daha verirsek asil agriza kizdirma bujisini degistirecekmis.arabadanda anlamiyoruz ki okadar, dogrumu söylüyolar yoksa arabanin basit bir skintisi mi var.burasi almanya saat ucretleri 60 eurodan basliyo servis calisanlarinin bizimde elimiz mahkum böyle olunca,icimiz rahat etsin istiyoruz.
serhat
c4 1.6 arka tekerlek bilyası abs ve esp li ile peugeot nun bilyaları aynımı
emre
merhaba rover 400 serisi ile honda eurocivic araçların aynı segmentlerde olduğunu biliyoruz peki rover 200 ve 25 serisi araçların hangi honda araçları ile parçalarda uyum sağladığını biliyormusunuz acaba
Onların motorları ve birçok parçaları 3 kapı EG civic ile uyumlu.
emre
teşekkürler verdiğiniz bilgi için. Biliyorsunuz bu araclarda parça sıkıntısı söz konusu motor aksmını kolayca temin edebiliyoruz belki ama mekanik aksamda sıkıntıları yok deil bunun içinde alternatif çözümler bulmak zorundayız 🙂
emre
merhaba can bey rover 25 le alakalı bu aracların mekanik aksamları ön takım falan onlardamı eg kasa hondalarla uyumludur acaba
İki araba temelde aynı. Hangi bayi daha makul teklif sunarsa gönül rahatlığıyla birini diğerine tercih edebilirsiniz 🙂 Rapid/Toledo çok güzel bir araba.
Hüseyin sert
Can Bey Merhaba Forumdan anladığım kadarıyla araçlar konusunda engin bir deneyime sahipsiniz. Benimde sizden küçük bir ricam olacak. nim 2002 model 1.6 Scenic'im var. Aracımdan çok memnunum ancak LPG taktırmayı düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz? Hiç taktırmayımmı taktırırsam hangi marka aracıma daha çok uyum sağlar? Şimdiden teşekkür ederim
Azer Şirinov
Bilgilendirmeler çok güzel, baştan teşekkür ederim. Ben yakın zamanda 0 araç almak istiyorum. Düşük yakıt tüketeni dizel araçlar bakıyorum. Opel Corsa 1.3 start and stop, renault 1.5 dci start and stop, WW bluemotion ve ford fiesta start and stop arasında nasıl kıyaslama ve nasıl değerlendirme yapabilirim? Start ve stop teknolojisi ile ilgili düşünceleriniz bilmek isterdim. Ayrıca, tavsiye edeceğiniz düşük yakıtlı araçlarla ilgili bilgi verirseniz mutlu olurum. Bu benim ilk aracım olacak inş. Teşekkürler.
Sinan Temur
Konuyu hortlatalım. 🙂 Selamlar öncelikle belirtmeliyim ki otomotiv sektörü ile çok konu takibi yapmıştım ama yayınladığınız video'yu sonuna kadar gözümü kırpmadan takip ettim ve çok etkilendim.. Gerçekten tebrikler..
Can bey'e benimde bir sorum olacak. 1998 Model nissan primera GT sahibiyim. birde 2011 model renault symbol 1.5 dci sahibiyim. Ekonomik olması için renoya keyif vermesi için nissana biniyorum. Nissanımın tek sorunu parça bulmakta zorlanıyorum artık parasından da vaz geçtim yedek parça yok. Hurdacılarda arıyorum 🙂 platform meselesini duyunca benim nissanında parçalarını kopartabileceğim benzer bir araç varmıdır diye sormadan edemedim 🙂 Şimdiden teşekkürler.
Hakan
Abi bana biri yardim etsin lütfen... Renault grand scenic aracim var 2012 model bu triger kayisimi var yoksa zincirmi kullaniyor... Birde bu motoru kim yapmis ögrenmem gerek kutfen yardim edin
yakup uzal
efendim 11 ile 13 tl arası param var orta halli maddi duruma sahibim. araba almak istiyorum
birinci tercihim renolt laguna ikinci tercihim hunday bunlardan hangisi benim için hem ekonomik hemde uzun süre kullanabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.
mülayim karakış
benim aracım polo classic 1.6 sr 2000 model motorunu güçlendirmek yani 1.8 turbo veya 2.0 turbo motor taktırmak istiyorum olurmu olursa ne motoru takabilirim bi yardım olun lütfen aydınlatın beni
Satıp daha iyi bir araba almamak için mantıklı bir nedeniniz yoksa hiç girmeyin. Yoksa olur, 30000 TL kadar (en az) paranız ve birkaç ayınız gider.
merhaba can bey citroen C4 ün dizel modelini düşünüyorum, bu araç hakkında yorumunuz ne olur. Teşekkürler
Can kardesim pegueot 306 s16 2.0 16v bi aracim var motor perte cikti bu araca uyan hangi motorlar vardir bilgin varsa bi yardim ci olurmusun.
Maksadınız eski performansı korumaksa orjinalden başka alternatif yok 🙂 Şanzıman 6 ileri ve bildiğim kadarıyla 1.8'lere uymaz.
Ya uydurma gayretiyle bambaşka maceralara atılacaksınız, ya şanzımanı da değiştireceksiniz, ya da orjinal seriden şaşmayacaksınız.
Merhaba.seat ibiza 93 model GLX system porshe yazan araç sahibiyim.Alalı 2 sene oldu.İkinci sahibiyim.Arabaya parça bulamıyorum.Muayeneye sokucam sokamıyorum.Arka sol stop lazım.Kaza yaptım.Ancak ne yaptıysam bulamıyorum.Allah rızası için yardımcı olabilecek birileri varmı acaba?:((
toyota carina 1997 model araç için hangi araçla uyum sağlar yardımcı olur musunuz parça bulmakta zorlanıyorum ve servis yüksek fiyat da bulabiliyor parçaları ama dedigim gibi yüksek fiyat
selam 97- model coron aiçin ne bakmıştınız aynı olan arac carina ve avensis yanlız piyasada yerli çin.taiwan ve japon malı olarak aracına ait parcalar bulunmaktadır.
http://www.emotortparca.com
1.9 Kangoo var motor arızasından yıldım.uygun randımanlı hangi motoru takabilirim.
Selamun aleyküm renault scenic marka otomobile renault un başka hangi serisinin parçası uyumlu oluyor ustam
Toyota bile ilk kez PSA grubunun platformunu kullandı.
güzel bir video olmuş