Paylaş Paylaş

Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2015/46

16 - 21 Kasım 2015

Ülkemizden ve Dünyadan Teknoloji Gündemi

- İspark tabelaları 4.5G baz istasyonu olarak kullanılacak iddiası.

- Karasu’da belediyenin kaldırdığı baz istasyonları sorun oldu. Ek bilgi.

- Türksat uyarısı: “Evinize gelip borç tahsilatı yapmak isteyenlere inanmayın”

- Yargıtay kararına göre herkese açık Facebook resimlerini almak suç değil.

- Reuters, foto muhabirlerinin RAW formatında görüntü göndermesini yasakladı.

- FBI, TOR ağının hacklenmesi için üniversiteye para ödendiği iddiasını reddediyor.

- Twitter, beğen tuşunun favori tuşuna göre %6 daha fazla kullanıldığını açıkladı.

- Google, arama motorunun daha karmaşık sorulara cevap verebilecek hale geldiğini açıkladı.

- Google, ABD’de telif hakkına takılan videolara ‘duruma göre’ hukuki destek verecek.

- One Plus’ın ürettiği USB Type-C aksesuarlarının başka cihazlarla kullanılması sorun yaratabilir iddiası.

- Windows, 30. yaşını kutluyor.

- Windows 3.1 kurulu sistemin çökmesi Paris Orly havaalanı trafiğini etkiledi.

- Windows Mobile’a Android uygulamalarını getirecek Project Astoria girişimi iptal edildi.

- Güncellenmiş Windows 10 için toplu bir güncelleme paketi daha yayınlandı.

- AMD Radeon R9 380x çıktı.

- Oxford Sözlüğü, 2015 yılının kelimesi olarak bir emojiyi seçti.

- Dubai, gökdelen yangılarında kullanılmak üzere 20 jetpack satın aldı.

- Küresel ortalama sıcaklık değerleri Ekim ayında da rekor kırdı.

- Sarıçiçek köyüne gökten taş yağdı, maliye verginin peşine düştü.

Oyun gündemi

- Sony, PS4’e PS2 emülasyonu geleceğini doğruladı. Araştırmacılar detayları açığa çıkardı.

- Deus Ex Mankind Divided’ın çıkışı 23 Ağustos 2016’ya ertelendi.

- Crytek’in VR teknoloji demosu Back to Dinosaur Island yayınlandı. Sistem gereksinimleri çok yüksek bulundu.

- DOGED, isim değiştirerek TOGED oldu.

- Kristal Piksel 2015 gerçekleşti.

- PEGI derecelendirme sistemi Türkiye’ye gelebilir.

- Gamescom 2016 yılı partner ülkelerinden biri Türkiye oldu.

- Oyunlardaki ÖTV kalkabilir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Yavuz @61yavuz1967

    zamanlama iyi yayın bitti direk gündem 🙂

  • fehim @fehim

    Maliye yakında hava soluma vergisi almazsa iyi

  • Deli Kadir @akilli_kadir

    Vestel demeyin yeter artık yeterrr!!!

  • Cosmic42 @ugurkaratas

    Tam yerinde dinlerken belirtmek istedim,Twitch'te müzikler telife takılınca yayından sonra videoda şarkının geçtiği yerler susturuluyor bildiğim kadarıyla.

  • Hasan Dilek @hasan-dilek

    ters takılabilen yerine yönsüz dense daha doğru olmaz mı? @gamsizm @hkellecioglu

  • Ofpoyraz @redmaner

    Teşekkür ederiz @gamsizm @hkellecioglu @leventp.

  • Kaan @k

    1 saat su gibi geçti. (:

  • homosapien @biggestliar

    Sana çok kırıldım @leventp ; çocukluğumun oyunu olan HAGAR'a FINAL FIGHT dedin ya kırıldım sana 🙁 Her ne kadar orjinal adı FINAL FIGHT olsa da, benim çocukluğum HAGAR diye bilir o oyunu.

  • Hado @hado

    Maliye de piyango çıkınca yanında biten akraba gibi ama bir kıyak yapıldı köylülere diye biliyorum.

  • Pissy31 @lizozom_

    indirip dinleyebilmek için link yok muydu?

  • dangerksk @dangerksk

    Hocam her gök taşı değerli değil fakat bazı gök taşları çok değerli. Bu yüzden çok yüksek ücretlere alıcı buluyor (öyle büyük gök taşlarından da bahsetmiyorum haberde ki gibi gram olarak) Yurt dışında altın arayıcıları gibi gök taşı arayıp satanlar var. Bu işi profesyonel cihazlarla yapıyorlar. Hatta discovery de belgeseli bile var. Adamlar bunları bizimkilerden o paralara satın aldılarsa değeri olduğundan daha fazladır.

  • erdinc @erdinc

    Gök taşı ile ilgili açıklama yapıyım, gök taşları uzun zaman önce düşmüş köylülerden birisi bingöl üni. ye göndermiş sonra itü ye göndermiş, netten araştırmış pakistan vs. bir sürü ülkeye mesaj atmış en son itüdeki bir akademisyen taşların değerli olduğunu gramının 10 dolar edeceğini söylemiş ve alıcı olarak rusyadan bir ekip gelip gelmiş bizim dayıda pazarlık yapıp 15 dolara satmış elindekilerden tek seferde 200.000 bin tl kazanmış sonra ruslar daha fazla varsa onlarıda alırız deyince o köydeki herkes taş aramaya çıkmış, Sonra diğer ülkelerden koleksiyonerlerde gelmiş fiyat artmış 40 dolar olmuş, sonra amerikdan bir ekip gelmiş 55 dolara hepsini satın almış köye öyle milyon dolar falan değil çok çok daha fazla para bırakmışlar. Köylülerin bir kısmı parayı elimizden almasınlar diye bankaya falan yatırmamış bir kısmıda 200-300 bin liralık jeep vs. almış. Sadece 1,5 kgluk tek bir taşın değeri şuanda 150.000liraya satılıyor.
    Bu kadar pahalı olma nedenide türünün Howardite , Euarite türlerinde meteorlar olması ebay fiyatlarına bakarsanız zaten bizden alınanlarında satışta olduğu görülüyor http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=Howardite&_sacat=0

    Bizden 40dolara alınan Taşlar şuanda 270dolara satılıyor.
    http://www.ebay.com/itm/Meteorite-BINGOL-Bingol-Howardite-fresh-Turkey-fall-2015-full-slice-0-814-g-/221941838779?hash=item33acc3b3bb:g:NO8AAOSweuxWSMou

    DAha fazla ilan için
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=BINGOL+&_sacat=0

    • Lütfi Tekin @lutfitekin

      fotoğraflardaki t yazan küp nedir ? Ölçü için mi?

    • erdinc @erdinc

      evet boyut için, bizde bozuk para konuyor

    • kizilsakal @kizilsakal

      maden sayılmazmı alması vergi bence saçma değil 99 yılındaki depreme hala verdi ödediğimiz ülkede bundan vergi alınması saçma olmaz ki ebayda satılan o taşlardan verği alınmıyor mu ?

    • erdinc @erdinc

      Maliye vergi falan almıyor, geliyorlar basın mensupları ile teyzeye soruyorlar sizden taşları alanlar fatura makbuz verdiler mi diye teyze yok para verdiler aldılar gittiler diyor maliye memuru kaça sattınız diyor teyze 40-50 dolar diyor, maliye memuruda fatura yok belge yok alan yok satan yok deyip arabaya binip köyü terkediyor olay en fazla 2dk sürüyor, haberlerde tamamı gösterildi. Biri maliyeye ihbar etmiş onlarda gelip bakmışlar olay bundan ibaret.

      @kizilsakal
      Tam olarak bilmiyorum ancak Türkiyedeki vergi sistemi gönüllülük esasına dayanıyor yani siz beyanda bulunup 100 lira satış yaptım diyorsunuz devlette vergisini alıyor. siz başvuru yapmazsanız devlet size gelip vergi almıyor, ancak denetim ihbar vs. olursa o zaman hem ceza hem vergiyi ödüyorsunuz. Sanalpazar.comdan satış yapınca vergi vermek gerekiyor ancak kimse vermiyor, mesala orada da deniyorki satış adedi 10u geçerse vergi vermek gerekir diye 30 satış yapıp hiçbir sorun yaşamayanlar var. yani tamamen , sizin insafınız, ihbar veya bankaların şikayetleri üzerine vergi alınıyor. Ancak bir ihbar olursada geriye dönük olarak (atıyorum 10 sene) tamamını cezalı / faizli şekilde ödüyorsunuz, dediğim gibi kulaktan duyma bilgilerim bunlar , doğrudur değildir bilmiyorum.

  • skyforce @skyforce

    vestelin telefonlarının pahallı olmasının bence tek nedeni satış rakamlarının çinli üreticiler kadar satış adetlerine ulaşamamalarıdır. Çinli bir üreticinin bir telefonu üretip ulaştığı satış adeti ile vestelin telefon üretip ulaşacağı satış adeti dağ ile fare misali. Fiyatı dengelemenin tek yolu Türk üreticilerin ürettiği telefonların vergisini düşürmek.

    • arandur @arandur

      Bence yerli telefonlara taksit imkanını açsınlar. Bu bile satışlarını zıplatmaya yetecektir.

    • Ofpoyraz @redmaner

      Düşük zaten! İnsanların kızmasının sebebi de o. Düşük vergi yüksek fiyat " ne iş " diyor haklı olarak herkes. 1300 lira nedir ya?

    • skyforce @skyforce

      @redmaner

      Satılan her cep telefonun %18 KDV , %25 ÖTV, Maktu vegi 100 TL para alınıyor. Daha ufak tefek vergilerde varmış imei numası kaydı falan filan.

      500 tl ye satışa çıkan bir telefonun kdv 90 tl + ötv 125 tl + maktu vergi 100 tl toplamda = 315 tl lik bir vergi yükü var. Bu mu düşük vergi. Ve dediğim gibi ufak tefek alınan vergileri saymıyorum. Devlet kendi üreticisine destek vermek isityorsa ötv yi ve maktu vergiyi almamalı.

      Sonuçta üretim adedinin çokluğundan başka çinde işçiliğin ucuz olması durumu var. Adamlar sigortasız karın tokluğuna işçi çalıştırıyorsa. Biz aynısını yapıp modern köleliği getiremeyiz.

  • SerhatSoylemez @serhatsoylemez

    @dijital-oyun-gelistiricileri-dernegi DOGED isminin TOGED olması iyi ancak değişimi çok hızlı gerçekleştirmişsiniz. En azından http://www.doged.org alan adını bir kaç ay elinizde tutup http://www.toged.org web sitesine yönlendirseydiniz bizim de ulaşımımız kolay olurdu.

  • Buğra Karayel @yasamak

    izmir metroda ilk zamanlar bazı operatörler hizmet veriyordu, ancak bir süre sonra hizmet durdu. ispanyada olan metro saldırısı sonrasına rastlayan dönemde, muhtemelen güvenlik gerekçesiyle, erişime kapatıldığı kanısındayım.

  • Fth @sword-q

    ilk baz istasyonu muhabbetine yanıt olarak şunu eklemek isterim, evinizde kullandığınız tasarruflu ampuller o baz istasyonlarından 2 kata yakın daha fazla radyasyon yayar. nerden biliyorsun dersen bir gsm operatöründe çalıştım bizzat kendim ölçtüm.

  • Ömer SOLAK @ossolak

    Zamanında bir belgeselde anlatılmıştı Gök taşlarının değeri kuiper kuşağından gelenler kuyruklu yıldız benzeri büyük gök cisimlerinden gelenler ve gezegenlerden gelenler diye ayrılıyor. Eğer bir göktaşı mars gibi venüs gibi gezegenlere çarpıp dış uzaya çıkan parçalardan oluşursa o göktaşı çok değerli oluyor. çünkü taş geldiği gezegen hakkında bilgi barındırıyor. İkinci tip göktaşları çok büyük olup göneş sistemimizden geçen ve içinde hayat barındırdığı düşünülen göktaşları eğer onlardan düşen parçalarda yaşam yada bakteri benzeri şeyler bulma umuduyla araştırmaya alınıyor bir nevi şans oyunu olduğu için değerleri çok düşük oluyor. en değersizleri de kuiper kuşağından gelenler çünkü içlerinde ne olduğu biliniyor yaşam belirtisi olması ihtimali yok üzerindeki elementlerin oranı bile bilinebiliyor. bildiğim kadarıyla bu gök taşları o yüzden değerli kabul ediliyor.

  • ad33p @ad33p

    @gamsizm @hkellecioglu Bu baz istasyonu ile ilgili video da vardı. Oradan yeri kestirip, yerinde bir kontrol edebilirsiniz. Bizimle de paylaşın gelişmeleri 🙂
    http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/isparktan-buyuk-hizmet-984573/

  • muratyalcinkaya @muratyalcinkaya

    Şuan gündemi mobilden indiriyorum düşünün abi o kadar çok seviyorum sizi

  • kizilsakal @kizilsakal

    GÖKTAŞI olayında tamam gökyüzünden düşüyor ama toprağa düşüyor ve maden kapsamında olabilir bu o kadar saçma ülkeyiz ki bir köydeki göktaşının vergisini konuşacağımıza 99 depremi için alınan hala alınan vergiyle ne yapıldı ve neden hala alınıyor onu sormuyoruz ? Bazen ülkecek beynimizle düşündüğümüzden şüpeleniyorum !

  • Localhost @localhost

    Ceplerimizdeki telefon yada evlerimizdeki WiFi sistemler sağlığa zararlı mı?

    Bir zamanlar, çıkış gücü çok düşük olan bu tür mikro dalga sınıfı vericilerin sağlığa zarar veremeyeceğini düşünenlerdendim. Ancak kablosuz iletişim teknolojilerinde bilgi güvenliği üzerine çeşitli araştıramalar yaptığım sürede, ister istemez mikro dalga sinyallerinin fiziği üzerine de kafa yordum. Son durumda hiç de masum olmadıklarını düşünüyorum artık.

    Konuyla ilgili aşağıdaki videoya bir göz atmanızı öneririm.
    https://youtu.be/z99_SzoXZdY

    • erdinc @erdinc

      benimde şöyle bir teorim var, malum 2,4 ghz wifi kullanıyoruz, bu frekans suyun titreşim frekansı aynı zamanda , bu nedenlede mikrodalga fıranlarda 2,5-3 ghz yayın yapıp içinde su bulunan yemekleri ısıtıyor. Bu mantıkta düşünürsek wifininde tükettiği enerjinin su buharını ısıtması anlamına geliyor. Neredeyse herkese bir wifi ağı düştüğünü düşünrsek insanların bulunduğu her noktada su buharıda olduğundan bu wifi ağları stabil olarak havayı ısıtıyor. Dünyada yıllardır petrol kaynakları tüketildiği halde son 5 yıldır hava sıcaklığındaki ani artışıda bu duruma bağlıyorum. Aslında hava sıcaklığı daha düşük olduğu halde meteroloji ölçüm istasyonlarının wifi ağları nedeniyle daha yüksek ölçüm yaptığını düşünüyorum. Hava sıcaklığı ölçümü yapılırken ıslak termometre ve kuru temometre ile sıcaklıklar ölçülüyor ancak havanın içindeki su buharı ile hava sıcaklığı eşitse bu doğru sonucu verir, ancak aradaki 0,001 derecelik fark bile ölçüm sonucunu 0,01 derece yüksek ölçülmesine neden olur, çünkü termometreler böyle bir farkın olma ihtimalinin bile olmadığı yıllarda tasarlanmış.

    • Ömer SOLAK @ossolak

      Ancak şöyle bir durum yok mu normal bir mikrodalga fırın yakaşık 1kwh elektirik tüketimi var üstelik bu silah olarak kullanılan silahlardan çok daha düşük bir tüketim. ancak evlerimizde kullandığımız wifi sinyalleri 0.8mw elektirik tüketiyor dahası. wifi sinyalleri duvarlardam geçmekte sıkıntı yaşıyor. benim tek korktuğum tasarruflu ampul buzdolabı gibi 50 hers aralıkla çalışan cihazların sinyalleriyle birleşip rezonans yapması. bir de şu konuda fikrinizi almak istiyorum cep telefonları çok fazla elektrik tüketmiyor ama bas istasyonlarının durumunu bilmiyorum bas istasyonları ne kadar sar değerine sahip ve ne kadar elektirik tüketimi var.

  • kamajikaciya @kamajikaciya

    USB Type-C konusu aslında ciddi bir konu. Nexus 5X ve Nexus 6P telefonlar Type'c ataptörlerden 3A akım çekiyor otomatik olarak. Zira şu an type-c to type-c kabolar ve haliyle type-c çıkışlı şarj cihazları 3A akım verebiliyorlar. Ancak type-a çıkışlı şarj cihazları en fazla 2,4a akım sağlayabiliyor.

    Sorun şurada: eğer kullandığınız kablo 56k ohm resistör içermiyorsa şarj cihazı ne olursa olsun ondan 3A akım çekmeye çalışıyor. Bu durumda ise şarj cihazı sürekli dalgalı akım verdiği için aşırı ısınıp patlama tehlikesi yaşıyor.

    Buna ek olarak type-a çıkışlı 1-2 tane 3a akım verebildiğini iddia eden şarj cihazına rastladım. Ancak sanırım bunlar sadece type-a to micro usb olduğu zaman bu akımı verebiliyorlar. Type-c standartında yine 2,4a'nın üstüne çıkamıyorlar.

    Kısaca type-c kablo sorunu dosya transfer hızı değil akım transferiyle ilgili. OnePlus'ın kablosu sadece OnePlus 2 ile kullanıldığında zararsız bir hal alıyor çünkü OnePlus 2 hızlı şarjı desteklemediği için kablodan kendisine gereken akımı (max. 2.0a) çekiyor. Ancak daha fazla akım çekmek isteyen cihazlar için karşıdaki şarj cihazı bunu karşılayamadığı için sorun yaşama olasılığı yükseliyor.

    Buna ek olarak şunu söylemeliyim ki bu durumda telefonun zarar görme olasılığı düşük. Ancak şarj cihazı yanarsa ya da sürekli dalgalı akım gönderirse pile de zarar verebilir.

  • Alp @acpcore

    Gündemi dinlediğimden beri yazmak istedim ancak bir türlü fırsat olmadı; kendi uzmanlık alanıma girdiği için Gündem'de bahsi geçen "Asbest" ile ilgili kısa bilgi vermek isterim. "Asbest" ısıya, aşınmaya dayanlıklı bir ürün, o nedenle özellikle eski evlerde, gemi sanayinde oldukça sık kullanılan bir ürün. Ayrıca çok ucuz da. Çeşitli türleri olmasına karşın Asbest aşırı kanserojen bir madde, dünya da 1980 yıllarında, Türkiye'de ise 2010 yılında kullanımı yasaklandı ve 2013'de giren yasayla asbestli bölgeler uzmanlar tarafından sökülmeye başlandı. Bunu Türkiye'de akredite olarak yapan sadece tek bir kurum mevcut. Peki bunu neden yazdığıma gelecek olursak, asbest, Gündem'de örnek verilen baz istasyonları ile kıyaslanmayacak derecede kanserojen bir madde. Bir havadaki asbest lifini içinize çekerseniz, akciğerlerde lif kanca yapısından dolayı takılacaktır ve bu bölgede kanser oluşumu başlayacaktır. Sonucu ne yazık ki %100 ölümdür. Özellikle eski binaların yıkımı sırasında havaya uçuşan tozlardan olabildiğince uzak durmanızı tavsiye ederim. Rüzgarsız bir ortamda dahi lifin yere ulaşma süresi 4-8 saat sürmektedir. Öyle bize uzak yerlerde değil, İTÜ Maden Fakültesi Lab'ından tutunda (daha yeni söküm işlemi gerçekleştirildi) Bağdat Caddesindeki evlere kadar İstanbul'un ve Türkiye'nin her yerinde bulunmaktadır. Korkutmak amaçlı yazmadım 🙂 Ancak elma ile armudun karşılaştırması olsa dahi Gündem'de bu konudan bahsetmenize sevindim. @leventp

  • Emre Yavuz @emre69

    Merhabalar, 4.5G ispark baz istasyonları ile alakalı bir fikrim var. Alcatal-Luzent(GSM firmalarına altyapı sağlayan bir firma) firmasının bir sunumuna katılmıştık kendileri o dönemde base istasyonları değilde her sokak başında olan küçük Node'lar şeklinde internetin yayılabileceğini söylemişlerdi. Ispark tabelaları üzerinde deneniyor olabilir, o teknoloji base istasyonu kadar güçlü yayın yapmıyorlardır muhtemelen.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Bazen tekrar tekrar dinlerken karşılaştığım konulardan bir tanesi bu telif hakları, youtube'taki filmlerin birçoğu telif yasasının (yanlış hatırlıyor olabilirim) 20 yılını doldurmuş filmlerdir. Mesela John Wayne'nin bir sürü filmini bulabilirsiniz. Bu tip filmler (özellikle telif belgesinde belirtilmediyse, mesela Star Wars filmi habersiz yayınlanamaz ve dikkat edin, film şu an yaşamakta olduğumuz reklam furyasına da takılmamaktadır. Digiturk Star Wars maratonu yapacak imkanınız varsa takip edin. Muhtemelen 1 reklamdan fazla, yada hiç reklam giremeyecekler) gönül rahatlığı ile izlenebilir. Sadece çoğaltılamıyor benim bildiğim kadarıyla.