Elektrik motoru ve içten yanmalı motor karşılaştırması.
Teknoseyir gündemi
#windows11#TeknoYardım#Windows10#BirazMüzik#tsbisikletkulübü#24H2#İnternetSansürü#Bankacılık#elektrikliısıtıcı#dolandırıcılık#CS2Son bir saat içinde 167 ziyaretçi, 98 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2024 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Motor iyi de pil teknolojisi dandik
Axial Flux diye anılan bundan daha da iyi (ağırlık/güç oranı müthiş) yeni teknoloji motorlar da var. Sadece çok hızlı şarj olan ve 5-600 km gitmeye imkan veren bataryalar yaygınlaşsa bu ikili siler süpürür piyasayı.
30 kg'dan 300 hp çıkaran elektrik motorları var ve 4 tekerleğe birer tane yerleştirebiliyorlar, geleceğin şu teknolojide olduğunu görmemek için epey bağnaz olmak lazım.
https://youtu.be/fDmO5e-xQS0
gelecekte olacak olan da aynen bu işte: https://youtu.be/yS3w2IjkzxU
@sqn Gelecek bizi ilgilendirmiyor, bugün kullanabiliyor muyuz? Hayır.
@mannequin "gelecek bizi ilgilendirmiyor" gibi sığ düşünceye rağmen şu 2013 videosunu yollayacağım:
https://www.youtube.com/watch?v=UkvElj0zpFg
vatandaş olarak in wheel engine talebin var mı, talebini sesli dile getiriyor musun, bilgileri paylaşıyor musun, insanların bilinçlenmesini ve talep oluşturmasını sağlıyor musun? o zaman sadece önüne konanı tüketen bir canlısın.
@sqn Sen olmaktan iyidir.
soğuk ülkelerde görüyoruz verim 90-95 evet 😀
Senin bahsettiğin batarya. O karşılaştırmada yok.
@scx içten yanmalı motorun verimi suya göre mi %30-35 havaya göre mi?
@ozturka İçten yanmalı motor benzinden aldığı enerjinin %75ini ısı olarak atar, %25i ile dişli kutusunu çevirir. Onun da %20si ancak tekerlere ulaşır. Yani ödediğin benzin parasının %80i havayı ısıtmaya gidiyor.
@xahve elektrikli motor da kendi kendine çalışmadığına göre? soğukta durduk yere azalan bataryayı, doğru düzgün hesaplanamayan kalan km yi, klima açınca veya 120km nin üstündeki hızlarda sömürülen bataryayı niye verimden saymıyoruz? he bi de tank gibi ağırlıkları var. motor hafif olabilir ama bitmiş araçlar gerçekten tank ağırlığında.
@ozturka Yine batarya teknolojisinin problemleri bunlar. Bu olayı HDD -SSD dönüşümü gibi olacak diye bekliyorum ben. CPU ve RAM çok hızlıydı HDD yüzünden bütün sistem yavaşlıyordu. Sonra SSD geldi tak diye 10 kat hızlandı. Bunda da benzer bir devrim olacak o motorun hakkını verecek bir batarya gelecek bütün problemler puf olacak. Ama bu haliyle bende elektrikli araba almam açıkçası
sodyum bazlı piller çözüyor o işi diyorlar
Elektrik motoruna kötü diyen olmadı ki zaten 😀 Sorun tüketimi ve doldurmasında.
Aküyü yeniden kullanabilirlik zor. Kışın mesafe düşüyor. Yani bir 5 yıl daha git gel yaşarız. Bide iyiden kasıt benzinde iyi yıllarca taşıdı bizi elektrik ucuz zannetmeyin hele bi yangınlaşsın bak sen o zaman gör araba elektriği diye bir tarife çıkar fiyatı benzinle eşitlerler bazıları çıkacak burdan yaa olmaz öyle şey diye
Asıl mesele şu; elektriği evde kendiniz de üretebiliyorsunuz. Akaryakıt için böyle bir imkan yok.
@ybilgili iyide üreten alet ucuz değil
@systemnet Bin çeşit alet var. Bu bir süreç. Zamanla taşlar yerine oturacak ve devlet kendi ürettiğiniz elektrikten de vergi almanın yolunu bulacaktır 🙂
@ybilgili devlet sıçtığım boktan vergi alıyor
Telefonlara nasıl ki 5.000 mAh ve nasıl ki hızlı şarj geldi ve böylece eve varmadan şarj bitme problemi başka bir yolla çözüldü. 800/1000v mimarisi slikon karbür çip ve inverter ile elektrikli araçların da menzil düştü hızlı gittin vs problemleri çözülür. Bugün 600Km menzili olan bir araba ile planlayarak çok umarsızca dertsizce uzun yol yapılır.
İlerleyen yıllarda planlama yapmaya bile gerek kalmayacak her istasyonda zaten olacaklar. Endiselenmem gereken konu bu olmuyor bende.
Ben güvenlik kismindayım hem yangın riski hemde, bu kadar elektronik bir cihazın olağan dışı senaryoları üzerine.
yangın riskini lfp bataryalar ile çözecekler. şu atılımın önünde durmak manasız geliyor bana, teknolojiye çok büyük faydaları olacak, her sektöre yayılacak, hep beraber şahit olacağız.
@sqn Bir de sodyum iyon.
Yine bir günğ geçmiyor ama
@sqn lfpnin enerji yoğunluğu düşük değil mi bu sefer menziller yarı yarıya inecek ve ani yüksek güç üretemiyor diye biliyorum
ateşin keşfinden tekerleğin icadından 2 dk sonra yapılmış bir motor çeşidinin günümüze gelmesi bile mucize.
Aslında motoru icat etmedik motoru paralel evrende bize gönderdiler kullanıyoruz
Yakıt ve çalışma sistemi öyle olabilir ama diğer parçalar baya üst düzey teknoloji. Makinelerin toleranslarının azalmasıyla yüksek güçler ortaya çıktı zaten
Aslinda ilk piyasaya cikan araclar elektrikli ve icten yanmali motorlardan 40 yil falan once. Ama sonradan petrolun daha ucuz olmasindan pek tutmuyor ya da petrol lobisi diyelim 🙂
@wilhem https://www.youtube.com/watch?v=c1vphD11b3Y&t=3s
@benvaryaben Boyle bir belgesel oldugunu bilmiyordum tesekkurler 🙂
@wilhem ben izledim de vakit kaybı gibi geldi ya da ben bişeyler kaçırdım 😀
https://mercedesblog.com/back-where-electromobility-started-these-are-some-of-the-first-electric-mercedes-benz-models/
Elektrik motorları çok iyi de pil olayını çözemedi hala dünya
Pil'in nesini beğenmiyorsunuz çözemedim. Isı pompası ve sıvıyla verimlilik güneşli günler gibi. 100kwh bataryalar artık şaseye gömülü üretiliyor çok uygun fiyatlara 800km gibi gerçek menzillere çıkıldı.
Esas sorun TR'de şarj marj olmaması. Büyük dert ve lisansla kısıtlandığından çözülmesi çok zor.
1k giden araç geyiği yapıyor bütün youtuber'lar da sen 1k şarj bulamıyorsan zaten alma o aracı hemşerim.. 3 ton kriko kıran arabayı ne yapacaksın?
6-7 yıl sonra yalan olacak o piller beni en çok düşündüren o. Mesela 10 yıllık elektrikli bir araba almak ister misiniz?
@deniz-fidan 11 yaşında 195 binde Model S var bir ablada. Pil %90'da. İlk çıkanlardan 2 yaşındayken ikinci el getirtmiş USA'den. Almama sebebim pilinin küçük olması olur. Yoksa alınır neden olmasın. Tesla'ysa alırım. En eski o. Onun hakkında konuşabiliyoruz. Kendini ispatladı.
5 sene sonra Togg alır mıyım bilmiyorum. Göreceğiz.
Piller yenileniyor, kolay vs deniyor da yeni piller şaseye gömülü o nasıl olacak? Soru işareti.
@ufo Elektrikli arac almayi dusunuyordum. Oncesinde test amacli Tesla kiraladim. 1200 km'de dahi yepyeniydi arac. Menzil cok degisken olabiliyor. Almanya'da otobana ciktim 180 ile bir sure sabit gittim pil tam dolu olmasina ragmen kalan menzil 450'den 120 km'ye dustu. Basmaya hic gelmiyor yani. Kis zamani idi isitmayi biraz acinca kalan menzil en az 70 km iniyor. Kisin zaten soguktan tam menzil yakalanamiyor hic. Benzinli aldim gectim 🙂
@wilhem hocam 180'le gidersen düşer tabi 🙂 O yüzden elektrikli araç hız limitleri 160-180km. 200 bile pek yok. Araç o hıza göre mesafeyi hesaplamıştır 😀 Basmaya gelmez evet.
İlacınız phev'miş sizin. Hayırlı olsun yeni aracınız =)
@ufo TR'de phev yok malesef. 50 km elektrik menzilli 1.0 phev olsa, 50 km/s sınıra kadar elektrikle, sonrasında benzinli motor da devreye girecek şekilde dişliler ayarlansa tadından yenmez.
@ufo Aynen phev tercih ettim. Tesekkurler. Gerci Avrupa'da cogu yerde hiz siniri 100km ama soguk havada da cok dusmesi hatta durdugu yerde pilin gitmesi cok icime sinmedi. Bir de ulke disina cok gidiyorum mola verip yarim saat beklemek gerekiyor. Velhasil elektrikli araba isinin bence biraz daha zamani var.
Zaten elektrik motorlarının mantıklılığı veya verimliliği konusunda kimsenin bir şey dediği yok. Sıkıntı pil teknolojisi. Bugün 10 dakikada 2bin km şarj olan ve 30 yıl ömürlü piller olsa hemen hemen her araba elektrikli olmuştu bile.