Zayıflama - Saxenda Deneyimi

Merhaba,

Direk konuya giriyorum. Kilo vermek için spora gittim, diyetisyene gittim. Yalan menüler verdiler (hiçbir s.. derde derman olmadı) Yok keten tohumu kemir yoğurtla beraber yok ananas ye lifli vs yok 6'dan sonra yeme (8 de geliyorum lan eve ne yemiyim?!)

Endokrin doktoru birtakım testler yapıyor arkadaşlar sonra bu ilacı öneriyor. Haberiniz olsun hiçbir sigorta karşılamıyor (ABD'de karşılıyormuş çünkü pek çok hastalığın sebebi kilo) Pahalı deniyor ama yaptığı işe göre bence değil.Yazıyı yazdığım günkü güncel fiyatı güncel kurla 135$

İlaç nasıl uygulanıyor: Göbek çevresinden şeker ilacı gibi bir iğneyle günde 1 defa aynı saatte kendiniz yapıyorsunuz. Ben ki iğneden korkan adamım kolayca yapıyorum sorun yok. İlaç soğuk zincir. Dolap kapağında muhafaza etmeniz gerekiyor (+4 / +8 derece)  Yakın bir yerden alacaksanız alın ki bozulmasın. O kadar bezdim ki fazla kilo işinden gözü karartıp girdim ama gerçekten abartılacak bir durumu yokmuş. Uygulaması çok basit.

Nasıl çalışıyor?: Dozaj ayarı var. Youtube'da videolarla dolu, bulun bakın.  Her gün aynı saatte 1 kere yapıyor, haftada 1 kere veya doktorun söylediği ölçüde artırarak gidiyorsunuz. En son max 3mg'ye çıkıyorsunuz. Dozu yavaş yavaş artırırken iştahınız da tuhaf şekilde kesiliyor. Olay bu zaten. Kolay kolay acıkmıyor ve hemen doyuyorsunuz.

Kullanım deneyimi: Dozajı haftalık artırarak 2.4'e çıktım. Günlük max doz 3mg. 3mg'ye gelmeden 1 önceki doz 2.4mg'de günün birinde yemek hazırlayıp önüme koydum. Çorbadan 3 kaşık aldım ve ANA! Doydum lan. Vallahi doydum. Kalan tavuk, salata, soslar patates vs kaldı hep. Evet olay bu.
Hani anneanne - babaanne evine 6 ayda bir gidersiniz de deli gibi yedirirler ya. 3 kaşık çorba ile aynı bu şekilde kala kalıyorsunuz. Konu kapanıyor. Yemediğiniz için zayıflıyorsunuz, acıkmıyorsunuz. Acıkınca da 2-3 kaşıkla doyuyorsunuz. Yemeyince de haliyle gidiyor kilolar.

Ne kadar gitti: Sıfır sporla hiç dikkat etmeden 2 ayda 8kg gitti. Kilo verdiğimi tartı dışında da anlıyorum. Pantolonun kemerini baya sıktım.

Alışkanlıklar: Akşamları hani ne yiyim biranın yanında. Yok çayın yanında hangi kurabiye vs diyorsunuz ya. Hah o bitti işte. Dur lan rahat wc için 1 trabzon hurması yiyim diyorsunuz ama zar zor bitirebiliyorsunuz. Yeme alışkanlıklarından da anlıyorsunuz ki haybeye yiyormuşuz ki bu onu da önlüyor.

Negatif yönü: Hiçbişey yemediğiniz için özellikle büyük tuvalet sıkıntı. Dolayısıyla bişey yiyeceğiniz zaman lifli (salata) olmasına dikkat. Muz, patates gibi tıkayıcılardan uzak durun. Ben her gün 2 kaşık zeytin yağı içiyorum WC'ye çıkabilmek için yoksa kalıyor içinizde kuru kuru. Büyük dert. Dikkat edin. Bol su için.  Bende negatif etkisi bu oldu başkasına başka şey olur bilmiyorum.

İlaç üreticisi: Novo nordisk. Çük kadar ülke Danimarka'nın markası. Haritada isim yazmasa bulamazsınız. 5 milyonluk apandisit gibi ülke. Bu ilacı içeren konteynerlar gemilere sığmıyor öyle dolar var adamlarda (YTD) 21. yy altına hücum bu ilaçlar deniyor. Aynı altın hükmünde çünkü aşırı talep var ve zor bulunuyor. Fiyata duyarlı değil tüketicisi her türlü satıyor.

Alternatifi: Var ama TR'ye gelen en garantili olan bu.  Ayda 1 yapılanı da var ama TR'ye resmi olarak gelmiyor. Çok pahalı olduğundan devlet döviz gitmesin diye izin vermemiş olabilir. Birileri getirip satıyor ama dikkat edin soğuk zincir ürünü ve adamların bundan haberi yok. Biriyle yazıştım 38 dereceye kadar bişey olmuyor diyor. Sığırın 38 dediği fahrenheit ve 4 santigrad derece ediyor (1000$ istiyor bozulmuş ilaca) Hiç bulaşmayın aman.

Son: Tavsiye değildir. Doktorun yazmadığı/önermediği hiçbirşeyi kullanmayın

 

Sorunuz olursa beklerim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 20

"Move to Ios" rezaleti

Merhabalar,

2008-2009 yılından beri android kullanıyorum. Tamamen alışkanlık. Htc ile başladım hemen her markayı kullandım.

En son işlemcili Redmi K60 pro kullanırken elime Iphone 13 pro 256gb geçti.

Telefonumdan memnunum ama neden olmasın diye düşündüm (15 pro max'a geçen arkadaştan bedava geldi) biraz kullanır alışırım, bir ara Dubai vs gidince ordan 15 pro veya gerekirse büyüğünü(max) alırım diye düşündüm. Hem android'in 2. elde değer kaybetme konusundan da kurtulacaktım artık.

13 pro'sunu sıfırladı bana verdi. (Eskiden beri Iphone kullanıyor)

Biraz araştırdım. Google play'de Apple'ın yaptığı "move to ios" diye bir uygulama varmış. Ne olur ne olmaz deyip yedeklerimi alıp indirdim programları. Bir kaç da video izledim. Çok kolay görünüyordu.

Ama öyle olmadı maalesef.

1) Aynı ağa bağlanıyorsunuz. Şarjlar takılı. Herşey gösterildiği gibi. Programda bir kaç adım sonra "Iphone'daki şifreyi girin" diyor ama ıphone'da şifre yok? Gelmiyor. Bunun çözümü de yok. Tekrar baştan sıfırla ıphone'u kapat aç vs. Bir dünya uğraştıktan sonra geldi şifre.

2) Hiçbir yerde bahsedilmiyor ama sadece 1 whatsapp hesabı aktarılabiliyor. Ki o da olmadı. Olmuyor aktarılmıyor. Bişeyler ters gitti deyip kalıyor aynı yerde.İşlemler tamamlanınca boş bir whatsapp ile karşılaşıyorsunuz. (1 kere kurduktan sonra bir daha whatsapp aktarılamıyor. Halbuki ikisi de bulutta. Hani endüstri 4.0 yapay zeka, düşünen makinalar vs? Sen daha ordan oraya yedek atamıyosun. Sözde yazılım devi.)

3) Dosyalar tam aktarılamıyor. Büyükleri aktaramadım diyor ama örn 2:50 dk'lık video galeride 150 kere filan görünüyor. Defalarca aynısı kopyalanmış? Çöp olmuş galeri. Bir sürü dosya var böyle.

4) Uygulamaları zaten aktaramıyor. Bazısı var kimisi yok. O kadar önemli değil ordan baka baka store'dan indiriyorsunuz ama android'inizi hemen sıfırlamayın, çok eksik program kalıyor.

 

İyi bildiğini iddia eden bir arkadaşa danıştım. Bana gene klasik youtuber aktarma videosu gönderdi. Bir numara yok videoda ileri ileri diyor aktarıyor zaten ama sorunlarla ilgili hiçbişey yok. Dikkatle izleyince gördüm ki bu çakallar "boşu boşa aktarıyorlar" yani aktarıyoruz dedikeri telefonlarda gerçekten hiçbirşey yok. Veya göstermelik 3-5 foto vs var.

Apple'a sordum "move to ios" indirip kurun diyor?!

Aktardığı kadarıyla kullanıyorum şimdi ama eski whatsapp'ın olduğu android telefonum da aktif halen. İçinde önemli yazışmalar var, evraklar var mahkeme vs. Yoksa video şu bu umrumda değil ama durum bu.

TR'deki en büyük iletişim şirketlerinden birinde çalışan arkadaşla konuştum "olm bizim IT yapamıyor onu sen nasıl yapıcan he he çalışmıyor o program" dedi kapattı konuyu. Youtube videolarının altında ve ekşi'de de aynı şekilde sorun yaşayıp yeni küfürler bulan çok kişiyle karşılaştım.

Iphone'a geçecekseniz aktarım yok gibi düşünün. Buna göre hareket edin.

Kolay gelsin

 

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 8

Chery Tiggo 8 pro e+

Herkese Merhaba,

Yurtdışında yaşıyorum. 6 aydır kullandığım ve 3800km civarı yol yaptığım Chery Tiggo 8 pro e+ hakkında deneyimlerimi paylaşmak ve sorunuz olursa cevaplamak için yazıyorum. Hem araç hem de plug in hybrid'ler ve çalışma şekilleri hakkında bilgi vereceğim lakin TR'deki youtuber'lar hiç PHEV görmedikleri için sürekli hatalı/yanlış yorumlar ve anlatımlar yapıyorlar.

 

Piyasa ile ilgili kısa bilgi: Yaşadığım yerde(Bakü) 2022 sonunda bir yasa çıktı ve EV araçların tüm vergileri bir anda sıfırlandı. Hybridler de çok çok düştü. O andan itibaren ülke Çin malı araç dolmaya başladı. Pazar lideri Toyota ve Mercedes'in yüzüne kimse bakmaz oldu.

TR gibi düşünmeyin burda bireysel olarak veya aracılara küçük komisyonlar karşılığı istediğiniz aracı getirtebiliyorsunuz. Rusya pazarında ambargo nedeniyle batılı şirketlerin çıkması sonucu Avrupa'lı ve Japon üreticiler gidince Çinliler birden akın etti ve kalitelerinden dolayı da benimsendi. Hem Rusya üzerinden hem gemiyle İran ve Gürcistan üzerinden ciddi araç sevkiyatı var.
Haberlerde, instagram paylaşımlarında vs gördüğünüz Xpeng, Avatr, IM(Ali Baba) Zeekr vs hepsi sokaklarda geziyor. Çoğu resmi ithalatla gelirken bazıları da şahsi ithalatla veya bu işleri yapan aracı galerilerle geliyor.
Otomobil piyasasında EV ve phev araçların bolluğu gelişen teknoloji vs ile değil tamamen vergi sistemleri ve devlet yönlendirmesiyle şekilleniyor.

Neden Chery aldım?: Biraz sağlamcı olduğumdan için yetkili bayiden aldım. Kendim getirtip sonra usta vs uğraşmak istemedim. Marka bağlılığım da yok, illa şu bu marka olsun diye ısrar etmedim hiç.

Almaya karar verdiğimde Rav 4 prime(phev) yoktu, Wv Tyron(phev)gücü düşük, pahalı ve garantisi çok kısaydı (2 yıl ve 50 bin km veriyordu). Baktım Chery Çin'in 6. büyük üreticisi ve 1 nolu ihracatçısı kafamda bişeyler oturmaya başladı.
8 yıl ve 200k km garanti veriyor olması etkili oldu (bu garantiyi veren Avrupa'lı duydunuz mu?) TR'de satılan düz benzinli 1.6 motora sahip Chery Tiggo 8 pro garantisi de burda 10 yıl veya 1 milyon km!
Bayide araçlara daha bakarken, incelerken ilk gelen 16 aracı da bir çırpıda sattı ve yetişemeyince kaçırırım korkusuyla 2. sefer için kaparo vs ile 3 ay kadar bekleyerek aldım.

Cam tavanlı, hızlı, geniş, biraz yüksek olsun istiyordum bütün kafamdakilere cevap veriyordu. Sony ses sistemi, ön koltuklarda ısıtma/havalandırma, elektrikli yönlendirmeli bel desteği, sürücü hafızası (koltuk+aynalar) , arkada ısıtma, 3 usb, direksiyonu çevirdiğiniz tarafa dönen led farlar, google/apple car play, adaptif şerit takipli cruise, yağış ve ışık sensörü, şık ambians aydınlatma, 12.3 inch ekran, bisiklet/motorsiklet kapı açma uyarısı vs dolu olması, 8 saniyenin altında 0-100 ve 92 oktan benzin kullanabilmesi benim için en büyük artılarıydı.
Buradaki 92 oktan benzin TR'deki benzinin yarı fiyatına satılıyor yani tüketimmiş, az yaktı çok yaktı vs derdim yok.

Bendeki model 5 kişilik. TR'deki gibi 7 kişilik değil ama 7 kişilik modeli de bulunuyor. Araç 2 çeker. (4 çekeri yok)
Bu arada araç boyut olarak "midsize cross over" olarak geçiyor. Kitabına göre konuşacaksak bir aracın SUV olması için 5m'den uzun olması ve kamyon şasesine üretilmesi lazım ama TR'de herşeye SUV diyorlar nedense.

TR'de boyut konusunda Tiggo 8 pro'ya D diyorlar ama D boyutunda değil. Evet C'den büyük ama Çin'li tam arasında yapmış C ve D'nin. 4722mm uzunluk, 1860mm genişlik ve 1746mm yüksekliğe sahip. 1800 kilo. Yerden yüksekliği de 19cm (bu önemli çünkü altta pil var, aşağıda değineceğim)

Tiggo 8 pro e+ TR'de şu an yok. 2024'te gelebilir"miş" 1.5lt motor olduğundan gelirse düşük dilimden böyle bir araca binebileceksiniz. Diğer Phev'lerde arkasından gelir zaten. Vergiciler uyanana kadar vaktiniz olur 🙂
Araç dışardan Türkiye'de satılan Chery Tiggo 8 pro ile aynı ancak içi ve motoru farklı. Tabi onda hiç olmayan batarya sistemi de var.

1498cc motora ve 19.27kWh bataryaya sahip. İkisi beraber toplamda 565nm tork ve 320hp güç üretiyor. Burda parantez açmak isterim ki neredeyse Çinli bütün phev'ler bu 1.5lt benzinli motoru farklı bataryalarla kullanıyorlar.

Örn Li Xiang serisi aynı hacimli motoru 42kWh bir bataryayla kullanıyor ve araçları 440hp.

https://ir.lixiang.com/news-releases/news-release-details/li-auto-inc-launches-li-l7-five-seat-flagship-family-suv/

Byd Leopard 5 yine 1.5lt ve 30kWh pille 660hp güç sunuyor. Yine Byd (Han, Song, Tang, Seal), Haval, Huawei vs 1.5 motorla farklı pil seçenekleri var ve 680hp güçlere ulaşabiliyorlar.

İşin içine pil girince gördüğünüz yüksek beygir güçlerini elde etmek mümkün olabiliyor. Elektrik işinde zaten 2 ekol var. Biri %100 EV diğeri de bu 1.5 motorla ve farklı pillerle üretilen Phev'ler. Çinliler malumunuz üzere devamlı yeni modellerle karşımıza çıkıyor.

Genel bilgilerden sonra araç içine gelelim:

Araç içi:
Geniş tek parça ama ikiye bölünmüş bir ekran var 12.3 inç. Altta da havalandırmayı ayarlayabildiğiniz ayrıca bir ekran var.

Önünüzdeki ekran tipini, göstergeleri vs değiştirebiliyorsunuz. Buradan teker basınçları ve sıcaklıklarını, sürüş destek yardımcılarını ayarlıyor, temel kontrolleri görebiliyorsunuz.

 

Bunları ekrandan dokunmatik olarak seçebiliyorken önünüzdeki anlık işleri (lastik basıncı, müzikler, tüketim vs) direksiyonun üzerindeki fiziki düğmelerle sağlıyorsunuz. Direksiyon ekrandaki hiçbir detayı görmenizi engellemiyor. Buna dikkat edilmiş.

Araçta kör nokta yok. Zaten aynalarda bunun uyarısı da var, sesli olarak da uyarı veriyor. Sağ taraftaki ekrandan usb takıp oynatabiliyorsunuz foto vs görebiliyorsunuz. Ekran ışıkları güzel, güneşte net görünüyor gece de kısılıyor gözü yormuyor.
Sağdaki ekrandan ambiyans aydınlatma, direksiyon sertliği, fren dozaj/destek ayarı, ses sistemi ayarları, ön arka çarpışma uyarıları vb gibi pek çok sürüş yardımcısına ait ayarı yapabiliyorsunuz.
Sesle kontrol var. Direkt kapattım neye lazım vs diyordum ama sonradan alıştım. Direksiyondaki bir düğmeye basıp "sağ ön camı aç" veya "sunroof'u aç" gibi komutlar veriyorsunuz ve hemen yapıyor.  Menüde ayarı var isterseniz düğmeye basmadan "Chery şunu yap" da derseniz gayet güzel işliyor. Siri gibi durup dururken de devreye girmiyor 🙂

Motorun hybrid rejimini sağdaki menüden ayarlayabiliyorsunuz. Mesela otobana çıkacak veya uzun yol yapacaksanız "battery retention" menüsünden pili %70'de tut'u seçmeniz öneriliyor kitapçıkta. Günlük kullanımda auto yeterli. Seçerseniz pil %20'ye düşene kadar pek motor devreye girmiyor.

Yine sağdaki ekrandan park için kameraları 360 derece olarak görüp aracı kolayca kullanabiliyorsunuz. Giderken yolculuk esnasında da açabiliyorsunuz isterseniz sadece arka kamerayı veya ön kamerayı da açıp ekrandan izleyebiliyorsunuz
Klima kontrolleri için ayrı ekran var. Arka cam resistansı da burdan ayarlanıyor ve gayet pratik. El altında. Hiç "bunu niye buraya koymuşlar" dediğim bir senaryo yaşamadım.
Kol dayamanın içi geniş. Yazın klimadan buraya soğuk hava geliyor ve kapatabiliyor ya da dozajı ayarlayabiliyorsunuz.
Yine gözlük koyma yeri ve iç aydınlatma için led düğmeler yer alıyor.
Arka geniş, oturanlar memnun. Ortada egzoz yükseltisi (şaft tüneli dedikleri) çok hafif bombe şeklinde çünkü burada pil var ve egzoz sol kapı tarafından dolaştırılıyor.
Arka bölgeye ait klima ayarı bulunuyor. Aynı yerde arka koltuklarda ısıtma ve şarj için usb de bulunuyor. Sağ arkadan sağ ön koltuğun yönlerini idare edebiliyorsunuz. Bunun için "boss button" dedikleri düğmeler koymuşlar sağ ön koltuğun sol tarafına. Çok pratik.

 

Anahtar:
2 anahtarla geliyor. Açma, kapama, bagaj ve uzaktan çalıştırma butonu var. Uzaktan çalıştırmak için 10sn basılı tutmanız lazım. Elektrik motoru çalışıyor ve ısıtma/soğutma sağlıyor. Binmeden ekstra konfor.

Motor çalışma şekli ve prensibi:

Phev yani "prize takılıp şarj edilebilen hybrid" aracın mantığı şehir içinde benzinli motoru hiç çalıştırmadan kullanabilmeniz. Bunun için yeterli bir pil olması (normal hybrid'lerde genelde 0,5kWh - 2kWh arası bir pil oluyor) Bu araçta 19.28kWh pil bulunuyor ve tek şarjla 75km gidebiliyor ki şehir içi günlük kullanım için yeterli bir menzil. Genelde şehir içinde kullancaksanız 700kg pil taşımanızın (tam elektrikli) çok bir anlamı yok.

Araç 3 şekilde şarj olabiliyor:
1) Type 2 (AC) girişe sahip. 7kw enerji alabiliyor ve 2,5-3 saat gibi bir sürede şarj oluyor. Yani akşam eve geldin, takıyorsun doluyor.


2) Motordan (auto charge) Pil belirli bir seviyenin altına düşerse(veya sizin belirleyeceğiniz bir yüzdeye gelince) motor çalışıp şarj ediyor, jeneratör gibi çalışıyor.
3) Rejenerasyonla. (Fren veya yavaşlamak için ayağınızı gazdan çektiğinizde) Seviyesi 3 kademe olarak vitesin yanındaki B simgesinden ayarlanabiliyor. Ayarladığınız kademeye göre fren dozajı ve ayağınızı gazdan çektiğinizde verilen tepki değişiyor. Alışmak biraz zaman alıyor. Bu tüm EV'ler için de geçerli. Tüm EV'lerde frene alışmak biraz zaman alıyor, farklı çalışıyor.

 

Araçta seçebileceğiniz (HEV) hybrid, (HEV) sport ve (EV) sadece elekrik modu yer alıyor.

Araca bindiğinizde sadece elektrikle gitsin istiyorsanız EV modunu seçip yola çıkıyorsunuz. Bu genelde şehir içinde yetiyor zaten. Yazın klima, kışında ısıtıcı benzinli motor devreye girmeden gayet güçlü şekilde çalışıyor. Batarya çok düşerse o zaman da içten yanmalı motor otomatik olarak çalışıyor ve şarj etmeye başlıyor.

HEV modundaki bir senaryoda ise diyelim evden çıktınız, mahalle arasında, şehir içinde sürekli elektrik motorunda çalışıyor. Sadece ani hızlanmalarda ya da anayolda yüksek hıza çıkıp devir artınca motorun çalıştığını duyuyorsunuz, düşük hızlarda çalışsa da duyulmuyor. Araçta görebileceğiniz bir devir saati de bulunmuyor.

Sadece bir menü altında isterseniz, meraklıysanız aracın elektrik motorunun ve benzin motorunun devrini dijital olarak görebiliyorsunuz.

Benzinli motorun çalıştığını da çoğunlukla ordan anlıyorunuz ki ihtiyaç olduğunda 1200 devirde biraz çalışıp sonra duruyor. Piliniz %20 altına düşerse yine şehir içindeyken 1200 devirde şarj ediyor. Çok yüksek hızlarda yüksek devirlere çıkmadan bu menü olmadan sesini duymadığınız için çalıştığını anlamıyorsunuz.

Genel olarak yanlış bir kanaat var. "Motor fır fır çalışıp bataryayı şarj ediyor. Araba da bataryayla gidiyor." Böyle bişey yok arkadaşlar, bu yanlış.

Araçtaki DHT şanzıman elektrik motoruyla pili beraber kullanarak gücü yola, tekerleklere aktarıyor ve/veya pili şarj ediyor(Li, Haval ve Byd de böyle) Spor moduna aldığınızda içten yanmalı motor mutlaka çalışıyor ve ani hızlanmalarda ve yüksek hızlarda yüksek devirler çevirerek hem pili besliyor hem gücü yola iletiyor.

Şimdi gelelim en can alıcı noktaya. Şehir içinde dur kalk vs pil düştü örn %25-30'a ve siz otobana çıktınız 140-150km hız ile yardırarak gidiyorsunuz. Araç pili ve benzinli motoru aynı anda kullanıyor. Ama o kadar yüksek hızda şarj edemiyor ve pil azalıyor, azalıyor sonunda da bitiyor =) "Battery depleted" yazısı çıkıveriyor. İşte "motor çalışıp şarZ ediyor şarZla gidiyor" diyen "yutubır" abilere(!) sormak isterim "şarz" nerede?

Aynı konu Li'de de var, Bydler'de, Haval'da da var Chery de aynı. Şikayet ediliyormuş ama bu sorun olarak kabul edilmiyor ki sorun değil gerçekten. Uzun yolda yüksek hızda pil bitiyor ama şanzıman motorun gücünü yola aktardığından sorunsuzca yolunuza son sürat devam ediyorsunuz. Gişelere geldiniz, ayağınızı gazdan çektiğiniz an pil dolmaya başlıyor. Şehir içi dön dolaş derken bakıyorsunuz pil tekrar %50'ye gelmiş bile. Şehir içine girdiniz veya dur kalklı trafikte benzinli motor devreden çıkıyor ve pille gitmeye devam ediyorsunuz. Kendisi gayet güzel ayarlıyor yani.

Pil menüsü burada. Şehir içi için otomatikte.

Uzun yolda da %70 seçilmesi tavsiye ediliyor. Böylece %70 altına düşünce şarj etmeye başlıyor.

 

Motor kaputu amortisörlü. Sadece silecek suyu koymaya bir kapak var. Motor ve elektrik sistemi kapağı var. Yağa bile bakamıyorsunuz, çubuk yok, müdahale edecek bir yer de yok. Yağ göstergesi, yağ motor sıcaklığı, hararet vs içerde de herhangi bir gösterge yok. Zaten dediğim gibi uzun yolda değilseniz bir çalışıyor bir çalışmıyor genelde sıfır devirde bekliyor.

 

Yakıt konusu:
Şehir içinde EV modda yakıt tüketimi yok. Evde şarj ediyorsanız rahatsınız. Type 2 türünde dünyanın en yaygın şarj tipini kullanıyor. Aracın bagajında da taşınabilir bir şarjınız var zaten. Park ettiğiniz yerde/garajda evsel 220V priz varsa taktığınız an dolmaya başlıyor. Eğer 220V prizde topraklama sıkıntısı varsa hata verip çalışmıyor bilginiz olsun, bu güvenliğiniz için daha iyi.
Evde şarj etmiyorsanız normal şartlarda 6-8lt civarı yakıyor.
Otobanda 90km sabit hızda 4.8lt tüketiyor.Uzun süre izledim böyle devam etti ama araç 320hp olunca dayanamıyorsunuz :] Deli gibi basarak ve hiç dikkat etmeden kolayca 9lt gördüm. Pek geçmiyor 9 lt'yi ama o gücü hissetmeye değer.

Bu arada garip bişey var. Depo hacmi teknik dökümanlarda 45lt gözüküyor ama 53lt yakıt almışlığım var nasıl oluyor anlamadım? Öyle Şahin taksi gibi arabayı sallaya sallaya da doldurmadım. Bilmiyorum yanlıştır belki data sheet.

Lastikler ve stepne konusu:
235/55 R18 ölçüsünde lastikler kullanıyor ve runflat. Runflat olması iyi lakin araçta stepne bulunmuyor(tamir için köpük var) Hiçbir EV ve Phev'de de stepne duymadım. Tamamında bu veya benzer çözümler var. Lastiklerin fiyatları normalden biraz pahalı olsa da emniyetli. Cooper marka lastikler güzel. Ancak %100 Çinli markalar da görebiliyorsunuz. TR'de asfalt kalitesi malum. Gelirse güzel bir lastikle gelsin, Çinliler berbat TR asfaltında sıkıntı çıkarabilir.

Bagaj: Bendeki elektirikli açılıp kapanıyor ama youtube'da elle açılıp kapananı da gördüm. Bagaj 2 katmanlı. Alt tarafta 3 saklama bölmesi var. Birinde üçgen reflektör, tamir tüpü, çeki demiri ve 220V şarj adaptörü var(Ev için) Diğer 2'si saklama alanı. Market poşetlerini koyuyorum sağa sola savrulmuyor iyi oluyor.

2 katmanlı yapmaları iyi olmuş yükleme eşiği dümdüz. 7 kişilik olmadığı için onlara göre daha geniş yer var. 3 büyük bagaj ve ufak tefek şeyler rahat rahat sığıyor (hacim kaç lt bilmiyorum)
Arka koltuklar da yatınca 2100 lt varan hacim mevcut. Kamp, piknik gibi ortamlarda veya uzun yolda park edip arka koltukları da yatırarak EV moduna alıp ısıtıcı/klimayı açıp şişme yatakla vb ev konforunda uyuyabilirsiniz.

En beğendiklerim:

1) Sony premium ses sistemi çok çok iyi. Bagaj bölümünde güzelce gizlenmiş bir subwoofer eşliğinde 8 hoparlör. Ben çok memnunum, patlama çatlama yok. Basslar iyi, piyano ve flüt solosu gibi sesler de net geliyor. Tabi virtüöz veya bu işin uzmanı değilim ama bana göre çok iyi.
2) Konfor. Gerçekten rahat araç. Koltukları olsun, görüş açısında bir sorun olmaması çok güzel. Bazı araçlarda olduğu gibi sunroof perdesinin yetersiz olması ve pişirmesi gibi sorunlar da yok. Şehir içinde düşük hızlardaki sesizlik huzur verici. Hırhır çalışan bir motor dinlemiyorsunuz. Hem EV modunda hem düşük devirlerde motor sessiz.
3) Sürüş keyfi. Daha önce bu güçte bir aracım olmamıştı. Özellikle ara hızlanmaları çok iyi. Motorsiklet gibi uzayıp gidiyorsunuz aralardan. Sollamalarda ve yokuş yukarı çıkışlarda sanki bayır aşağı gidiyormuş gibi hızlanıyorsunuz, gerçençok zevkli.
3) Kaliteli malzeme. Çok aradım taradım ne bir çapak, ne koltuk dikişlerinde bir hata ne titreşim yapan cızırdayan hoparlör vs sorunlu bir durum göremedim. Telmaşa,uyduruk bişey yok.
4) Fiziki kontrollerin bol olması. Örneğin sıcaklığı ve üfleme modunu sağ elinizin altındaki düğme ile kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Yeni EV'lerde (Tesla ekolü) bunların hepsi ekrandan. Hatta ayna ayarını, direksiyon yüksekliği, derinliği vs bile ekrandan dokunmatik ayarlıyorsunuz ki bana fazla aga. Tamam üreticiler hem lider olan Tesla'yı takip ediyor hem de herşeyi ekrana koyarak düğme masrafından kaçıyor ama ben eski tip tercih ediyorum. İlerde mecbur hepsi öyle olacak gibi sanki :/
5) Gümüş iyonlu hava temizleyici. Pazarlama hilesidir nedir ki diyordum ama gerçekten işe yarıyor. Havayı tazeliyor, dinçleştiriyor. Sistem içerdeki havayı da kontrol ediyor, kendi kendine devreye giriyor veya dışardan hava alma rejimine geçebiliyor.

Bana göre eksiler:
1) Android/google car play kablosuz değil. Meksika'da biri inceleme çekmiş izledim o kablosuzdu mesela ama bendeki kablolu. TR'ye gelirse kablosuz gelir umarım.
2) Otobanda/uzun yolda yol sesi bence fazla geliyor.
3) 120'den sonra dındındın diye hafifçe bir sürat uyarısı veriyor ve kapatılamıyor. En çok bu şikayet gelmiş. Servis update talep etmiş. Kapanmıyor da farklı hıza da ayarlanamıyor, tam saçmalık. Müzik çalmıyorsa az da olsa sürekli duyuyorsunuz.
4) TR'ye göre alçak mı acaba? Alttaki bataryayı TR'deki kasislere vurursanız sıkıntı. Ama TR'de de bolca EV araç var onlar nasıl yapıyor bir gözlemleyin, sorun derim.
5) Bazı çeviriler hatalı. Geri vitese takınca çıkan uyarı "Ukrayna dilinde" ne alaka? Çinli abiye yazdım foto istedi? Haberleri yok.
6) Aracı çok kullanan olmadığından sorunuz olursa havada kalıyor. Çok satan Rav4 gibi bir topluluk yok internette bulabileceğiz, sorabileceğiniz bir yer yok. Neyse ki servis yardımcı oluyor. Chery'ye de yazdım Çinli bir abiye yönlendirdi whatsapp üzerinden o yardımcı oluyor, mühendise sorup döneyim filan diyor. İlgililer yani (pilin bitmesini sormuştum mesela, ayrıca servise de gittim sordum) . Ama yine de genel bir forum vs olsa güzel olurdu. Facebook'ta bişeyler var ama Filipin dilinde :/

Olmayanlar:
HUD yok(öyle bir araca binersem kapatıyorum ama belki uzun yolda lazım olabilirdi)

Koltuklarda masaj yok.

Milimetre dalga radarı(lidar) yok. Pek çok yeni Çinlide gece/siste görüş ve L3/4 otonom sürüş sağlayan lidar bu araçta bulunmuyor ama bu fiyata hem masaj hem lidar beklemek haksızlık olurdu. O yüzden eksilere yazmadım. Ama yok, haberiniz olsun.

 

Sık sorulan sorulardan bazıları. Sizin de sorunuz olursa beklerim.

Görüşlerimi ve deneyimlerimi yazdım zaten inceleme gibi görmeyin.

Şarjı %100 doldurmanın sakıncası var mı?
Komşularımdan birinde Tesla birinde VW ID6 var. Onlar %90'a ayarlıyormuş. Servis o şekilde önermiş. Zaten %100 doldurursan rejenerasyon devreye girmiyor ve balata bitiyor diyorlar. Benim kitapçıkta öyle birey yazmıyor, servis bişey demedi. Menüsü de yok. Gelince takıyorum doluyor. Şehir içi 75 km yetiyor zaten herşeye.

Teker döndükçe mi şarj ediyor?
Bu termodinamik yasalarına aykırı. Sadece yazıda belirttiğim 3 şekilde doluyor.

Sadece benzin'de pili hiç kullanmadan gitme seçeneği yok mu?
Hayır yok.

7Kw ile şarj az değil mi?
Vw ID6, ID4 7kw ile doluyor. Tesla 11kw. AC için normal. Akşam eve gelip tak diye yapılmış zaten.

Bu hangi paket?
Paket ismi yok. En dolusu bu. Paket isimleri ülkeye göre belirleniyor orada ne satılacaksa ona göre getiriliyor.

Hızlı şarj yok mu?
Chery'de yok ama daha büyük pilli PHEV'lerde var. Çinli oldukları için Avrupa'da ve TR'de olmayan GB/T portu var. Olsa bile TR'de kullanamazsınız. Phev'i dışarda şarjda dolduran da hiç görmedim. Hergün dışarda şarj ederek kullanmak anlamsız zaten.

Hızlı şarj portu GBT'yi TR'deki CCS2'ye çeviren dönüştürücü yok mu?
Var da değmez. 2000€ civarı. Phev için gereksiz.

Evde hiç şarj etmeden olur mu?
Evde şarj etsen daha iyi olur ama hiç şarj etmeden de rahatça kullanabilirsiniz. Yine ekonomik oluyor.

Update'ler?
OTA yok. Simkart vs de takılmıyor zaten. Servis USB takıp update ediyor(muş henüz gitmedim)

Bakım?
Ülkeden ülkeye değişiyor ama burda ilk bakım 5 binde sonrakiler 10 bin veya yılda bir. Sebebi burada satılan benzinin aşırı pis ve kalitesiz olması maalesef. Güncel bütün araçlar bu şekilde. TR'de en az 20 bin/ 1 yıl olur eminim. Burda bakım fiyatları TR'ye göre çok çok uygun.

 

Sorunuz olursa beklerim, saygılar

 

*/*/*/ 1 yıl sonra gelen edit */*/*/*/

2024 modeli geldi.

  • Ön koltuklarda masaj geldi
  • Head up display geldi
  • Kameralar artık kayıt da yapıyor
  • İçi daha da sadeleşmiş ve güzelleşmiş

5800$ daha ucuz

Avrupa'nın neden b.ku yediğinin de güzel bir örneği olmuş oldu..

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 20
  • Tolgahan @tolgahan22

    Byd nin phev modelinin ötv si %80 den %30 a düşme durumu olunca biraz araştırayım dedim yazına denk geldim güzel bir yazı olmuş keyifle okudum. umarım cherry de yatırım kararı alır onun araçlarını da uygun fiyat ile ülkede görmek isteriz. 6 aylık bir süre geçmiş bu süre içerisinde araç ile ilgili olumsuz bir deneyiminiz oldu mu?

    • Afsinyus @ufo

      Önceki ay TR'de en çok satan ilk 5 modelin 3ü Chery idi. Millet sevmiş görünüyor. 320hp'lik modelini daha da seveceklerdir. Fiyat avantajı da muhteşem olacak, 40 senedir aynı arabayı satan hala arka camı elektrikli yapmayan Avrupalılar düşünsün.

      Araçla ilgili deneyimlerim ve olumsuz gördüğüm şeyler yazıda belirttiğim gibi. Alalı 1 yıl oldu. Ekstra bir sorun yaşamadım, canımı sıkan bir şey de yok gayet memnunum. Zamanla kötüleşen sallanan, ses gelen bir yeri yok.

      Burada fiyatı iyice düştü (güncel 1 milyon TL altında) İyice alınası oldu. Bugün alsam kesin tekrar alırım başka bişeye bakmam.

  • Kerem @deadpool

    çok güzel yazı soluksuz okudum, eline sağlık.

  • Afsinyus @ufo

    Yazının sonuna da ekledim.

    2024 modeli geldi. 5800 USD daha ucuz ve

    Ön koltuklarda masaj geldi
    Head up display geldi
    Kameralar artık kayıt da yapıyor
    İçi daha da sadeleşmiş ve güzelleşmiş

  • huseyin/azuren @hegemen

    Burda fabrika açarlarsa daha ucuza bizimde alabilme ihtimalimiz olur.Yoksa çok zor malesef.2 Araba devlete 1 araba bize ...!

Xiaomi Mi 8 Lite 6/128 Global

Merhaba,

Yazı tamamen kullanıcı deneyimidir. Teknik detaya girmiyorum (4k'daki fps, kamera sensör modeli vs yok)

Tam 1 yıldır kullandığım ve çok memnun olduğum Mi6'dan Mi 8 lite'a geçtim. Mi 6 işlemcisi çipi vs mi8 lite'a göre daha iyi ama tasarım güncel değil. Kuzey amerikaya gideceğim ancak oradaki bantlar mi6'da yok. Daha doğrusu çoğu telefonda yok. Hem güncelliğini yitirdiğinden, hem mailler için daha geniş bir ekran aradığımdan, hem de frekans bandı gibi bir teknik detaydan dolayı arayışlarım başladı ve mi 8 lite global modeli seçtim.(global olmayanların bantları farklı dikkat edin)

Yurtdışındaki modelleri:

4/64

6/64

6/128

4/64 global

6/128 global

Mi6'nın aynı kasa boyunda daha geniş ekranlısı olsaydı keşke ama yok..

Ben Mi 8 lite global 6/128 aldım (310$) Siyah renk aldım  ama başka renk yoktu. Bulursanız farklı renkleri de değerlendirin derim. Sitesinden gördüğüm fotolara göre mavi çok güzel. Olsaydı onu tercih ederdim. Cihazım yurtdışı. Garantisi yok. En son faturalı Samsung cihazım bozulduğunda yetkili servis "faturada garanti var ama bize göre yok git kime şikayet edersen et" dediği için artık garantili mal almam (tüketici hakem heyetinde işlem görüyor 1 ayı geçti. Minimum 5 ayı daha var kesin kazanacağım, savunma bile göndermediler. Bekle babam bekle..)

Cihaz Mi6 kadar küçük değil, Mi max 3 kadar çok büyük değil. İnce de olduğundan taşıma sıkıntısı yaşamıyorum. Zaten kış ayındayız mont vs hiç sorunum yok.

Kutudan kılıf çıkıyor. Mutlaka kullanın çok kayıyor, kesin düşürürsünüz. Onun dışında kulaklık için çevirici ve 220V şarj aleti çıkıyor. Kulaklık zaten hiç koymuyor Xiaomi.

Özel bir durum ama "global model alırsanız" AWS bandı da var. Kuzey Amerikada LTE yok, onun yerine bu bant kullanılıyor, bir çok telefonda yok. Gideceğim için çok işime yarayacak.

Ekran tam oyunculara göre. Pubg vs çok zevkli. Ekran kaplaması da mi6'dan bariz farklı. Bu daha çok kayıyor. Mi6 bu kadar kaymıyordu. Kalitesi de gerçekten şaşırtıcı. Amoled deseler bir çok kişi inanır. Netlik, renk herşey kusursuz. Bu fiyat için şaşırtıcı.

Ekran zifiri karanlıkta gözü kör etmeyecek kadar kısılabiliyor (çok iyi) Mesela gecenin karanlığında kalktınız, uyuyamadınız vs gözünüzü hiç rahatsız etmeyecek kadar kısılıyor.

Güneş altında -hatta aralık ayı güneşinde- max seviyede bile maalesef yeterli görünürlük sağlayamıyor. Ekran ışığı full açıkken video vs izleyemezsiniz.

Oynarken Mi6'dan daha yavaş bir durum ben hissedemedim. Başlarken belki biraz daha bekletiyor. (3-5 sn)

Çentik var ama kapatılabiliyor. Mi8 deki gibi geniş değil şık duruyor.

Parmak izi okuma arkada. Hızı ışık hızı. Face unlock yok.

Bluetooth bağlanma sorunu yok (Lg hbs 700, sony Mx 1000 m2, Samsung İcon x ile denedim hiç sorun yok.) Arabaya bağlanıyor, problem yok. Kesinti vs yok. mi 8 ve poco'da bu tür problemler varmış. Yabancı forumlarda devamlı yazılıyor. Yalnız ben Egea'da denedim başka araçlarda farklı bir sistem vardır bilemem. (audi' farklı bir bt kullanıyor)

Bluetooth mesafesi şaşırtıcı derece fark etti. Evin içinde mi6 elimde gezerdim Mi 8 lite ile aynı cihazlarla şaşırtıcı mesafelerde çalışıyor.

Tek renk bildirim ışığı var.

Ön kamera ortanın üstünde, problem yok. (fiyatına göre iyi)
Ön ve arka kamera az ışıkta iyi gibi dursa da ois olmadığından hep titrek çıkıyor (gündüz zaten sorun yok) Loş ışık ve çekimin zor olduğu fluoresanda netleme ve odak değişim noktaları arasındaki geçişleri gayet iyi ama çektiğiniz fotoya ayrıntılı bakınca veya bilgisayara aktarınca mutlaka sallanmış çıkıyor.
Fotoda ois, eis vs yok (fiyat göz önüne alındığında es geçilebilir)
Video çekmedim, bilmiyorum.

Ses çıkışı stereo değil. Tek hoparlör var. Ortalama (vasat) bir numarası yok.
Ses ve konuşma mi6'ya azıcık da olsa daha iyi, sesler daha tok. Ama biraz gürültülü yerlerde vs biraz daha iyi olabilirmiş dedirtiyor. Orta şekerli. (qanqa root yapıp trabzon hurması romu kurup bilmemnesine kodla müdahale edince düzeliyorcular uzak dursun)

Type-c kulaklık Mi6 ile aynı performansta. Hifi müzik dinleyecekseniz yanlış telefon (veya kaliteli bir kulaklık + bluetooth kullanacaksınız) ki zaten telefonun ses ve müzik üzerine bir iddiası yok.

Skype ile 4G+ üzerinden bluetooth kulaklıkla orta parlaklıkta konuştum ortalama 3,5 dakikada %1 pil gidiyor.

Arabayla giderken GPS açık, 4g+ açık, bluetooth arabaya bağlı 3 dakikada %1 gidiyor. Bu boy ekrana o kadar özellikte normal. Araç için Qualcomm 3 sertifikalı bir şarj aleti öneririm. Ben banggood'dan aldım memnunum. Köprü girişindeki seyyarcıdan alırsanız telefonunuzu bozar veya arabanın sigortasını attırırsınız. Lisanssız aletle şarj etmeyin.

3 saat kadar youtube, 1 saat kadar oyun, 4G+, mail, az gps, biraz konuşma vs sabah 7'de çektim akşam 5 gibi eve %12 pille döndüm. Ucu ucuna yani.
Miui 10 ile geliyor. Eski Xiaomi kullanıcısıysanız alışma derdiniz yok.
Menülerde bekleme, atlama, geçişte bekleme vs yok. Yağ gibi. .

+ Artılar
Genel görünüm çok şık. Alüminyum + cam. Güncel tasarım
İnce
Ekran amoled değil ama pil ömrü o inceliğe ve kapasitesine göre iyi gidiyor
Global versiyonda AWS + band 20 mevcut (TTelekom sorunsuz kullanıyor ve kuzey amerikaya gidecekseniz 4G+ vs hepsi çalışıyor çok az telefonda bu var)
Kutudan 220v şarj cihazı, kılıf ve kulaklık için dönüştürücü çıkıyor.
Type c
Uygun fiyat

-Eksiler
Nfc yok (kaç kuruş yahu koyun şunu)
3,5mm ses yok (artık hiçbirinde yok - dönüştürücü geliyor)

Kart yuvası var ama simle ortak (bellek kartı kullanacaksanız sim'in teki iptal)
Hoparlör vasat. 1 tane var ve altta. Oyun oynarken elle kapatıyorsunuz, ses gelmiyor. (çoğu tel böyle artık)
Ekran güneş altında çok yeterli değil

 

Alternatif olarak ne var bunun yerine ne alırsınız piyasaya hakim değilim.

Son söz: Bu paraya iyi boya!

BeğenFavori PaylaşYorum yap