Evinizde bulunan şeyleri girip (elma portakal çikolata kola şu bu, aklınıza gelen her şey) sizin karşınıza "şu içeceği hazırlayabilirsin" çıkaran bir site 🙂
Evinizde bulunan şeyleri girip (elma portakal çikolata kola şu bu, aklınıza gelen her şey) sizin karşınıza "şu içeceği hazırlayabilirsin" çıkaran bir site 🙂
Al çerezi izle 😜
Coronavirus COVID-19 Virüs salgınını gerçek zamanlı gösteren harita
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
gene zam yapmışlar eh artık neyse ki arabam yok
#zam #araç
Güvenlik kameraları, fotoğraf makineleri, araç kayıt cihazları için öncelikle elimizdeki cihazın desteklediği hafıza kartı standardını kontrol ediyoruz. Bu kartın fiziksel boyutu, kapasitesi, cihazın arayüzü ve hız standardı başlıklarından oluşuyor.
Pek kullanılmayan miniSD kartlar, ana üreticiler tarafından üretilmemekte ve SD Association tarafından da onaylanmamaktadır.
Profesyonel fotoğraf makineleri ve kameralar dışında SD formatını kullanan cihaz kalmadı sanırım. Kullandığımız cihazların çoğunda microSD kart kullanılmaktadır.
Cihazların destekledikleri maksimum kapasiteler bize çok şey anlatmaktadır. Mesela bir cihazın en fazla 32GB desteklediğini görürsek, bu XC uzantılı kartlardan almamıza gerek olmadığını ve hatta karttaki dosya sisteminin FAT32'den ötesini desteklemediğini göstermektedir.
Raspberry Pi cihazları için 32GB'lik hafıza kartları tavsiye edilmektedir. Bunun en büyük sebebi boot+kurulum aşamasında hafıza kartının dosya sisteminin FAT32 olması zorunluluğudur. Windows varsayılan olarak 32GB'den büyük disklerde FAT32 biçimlendirmesine izin vermiyor, 64GB'lik diskleri FAT32 biçimlendirmesine zorlayan kullanıcılar, bu hafıza kartlarını Raspberry Pi'lerle kullansa da uzun süreli kullanımda yavaşlıktan ve takılmalardan şikayet etmektedirler (Boş alan azalsa da azalmasa da)
Raspberry Pi bir istisna olarak kenarda dursun, cihazların büyük bir çoğunluğu tavsiye edilenden daha yüksek kapasiteli kartlarla çalışmamaktadır. İşte bu sebeple azami kapasite, hafıza kartı alırken gereksiz harcamanın önüne geçecek en büyük başlığımız oluyor.
Son bir kaç senede üretilmiş, pazar payı yüksek bilindik markaların orta-üst seviye cihazlarını kullanıyorsanız, bu başlığı es geçebilirsiniz. Cihazı satın almadan önce kronik problemlerini araştırdıysanız, kafanız rahat olsun.
Cihaz üreticilerinin büyük çoğunluğu bu bilgi konusunda şeffaf değiller. Yine de cümle aralarında "High Speed cards supported" şeklinde ipuçları yakalayabiliriz.
Eğer cihaz özelliklerinde/kullanım kılavuzunda UHS-1 standardını desteklediği bilgisini göremezsek, yukarıdaki örnekteki gibi "High Speed cards" bilgisi bulunuyorsa bundan sonraki başlıkta hıza göre kart seçerken, 25MB/s 'den daha yüksek hızlar vaadeden kartları almaktan kaçınabiliriz. High Speed Bus'a sahip bir cihazda Ultra/Pro/Extreme gibi 100MB/s vaadeden kartlar haybeden olacaktır.
Cihaz özellikleri önceki başlıklar üzerinden bizi sınırlamış olsa, hafıza kartı seçimi için bir rehbere ihtiyaç duymazdınız. Kısaca asıl önemli başlığa geldik.
Çok basit bir cümle: Fotoğraf makineleriyle seri çekim yapmak veya yüksek kalitede video'lar çekmek istiyorsak alacağımız hafıza kartı ne kadar hızlı olursa o kadar iyidir. Ancak hız&kapasite arttıkça 4 haneli fiyatlar görmeye başlıyoruz.
Grafikte min. değerleri görebiliyoruz. Kullandığınız cihazın video bitrate'ine internette küçük bir arama ile ulaşabiliriz. Mesela benim elimdeki telefon HTC U11 2K'da ~50Mbps | 1080p'de ~22 Mbps ile kayıt yapıyor bu da saniyede 4-7 MB demektir. Bu durumda UHS-1 / V10 / Class 10 kartları kendim için en alt seviye tutabilirim.
Kullandığım güvenlik kamerası ise 1080p 60fps döngüsel kayıt yaparken, 720p 30fps arşiv kaydı yapıyor. Ortalama bitrate değerleri üzerinden hesapladığımda totalde 6MB/s değerine ulaşıyorum ve UHS-1 / V10 / Class 10 kartlar yine benim için en alt sınırı belirliyor.
Forumları kontrol ettiğimizde Sony A7 II ile çekilmiş video'larda rastlanan en yüksek bitrate'in 1080p 120fps ile 110Mbps olduğunu görüp, Google'a "110mbps to mb/s" yazdığımızda 12,5 MB/s cevabını görerek bu sefer bir üst sınıfa geçiyoruz, UHS 3 / V30
Kısaca eğer kullanım amacı sadece video kaydetmek ise 4K ve üstünü hedeflemediğimiz müddetçe UHS 3 / V30 kartlar en üst seviyeyi belirleyebilir.
Fotoğraf makineleri için asıl dikkat etmemiz gereken başlık burası. Günümüz fotoğraf makinelerinin 18-24MP seviyelerini standart kabul ettiğini görünce, hafıza kartı seçimimiz için buradaki değerleri dikkate almalıyız.
Tek bir fotoğraf 16-22 MP değerlerinde 4.8-6.6 MB yer kaplıyor. Çoğu cihaz ise saniyede 3 kare kaydediyor. Çekilen fotoğraflar çip üzerinde tutulup, hafıza kartına daha sonra aktarılıyor olsa da ne kadar hızlı bir kart alırsanız, işleme süresi o kadar azalacaktır.
Çektiğimiz fotoğrafları RAW+JPEG şeklinde kaydetmek istediğimizde ise 16 MP için toplam dosya boyutu ~54 MB olacaktır.
İşte bu sebeple yüksek hızlı hafıza kartları burada devreye girmekte, bekleme süresini en aza indirmek için 16MP ve üstü fotoğaraf makinelerinde eğer RAW kaydı da yapacaksak V60 - V90 hızlarına kadar çıkmamız gerekiyor.
(Teorik hesaplama) Canon 4000D > 18MP ile JPEG+RAW seri çekim yaptığımızı düşünelim, en fazla 6 fotoğrafa izin veriyor. saniyede ~200MB 'a ihtiyaç duyulacak. 2 saniyelik sürekli çekimin V30 karta kaydedilmesi için yaklaşık olarak 15 saniye bekleyeceğiz.
Ama zaten eğer profesyonel fotoğraf makinesi kullanıyorsanız, sizin için doğru tercih bu amaçla özelleştirilmiş şu kartlar olacaktır:
Video gibi sürekli kayıt veya fotoğraf gibi tek parça büyük boyutlu dosyalar yerine küçüklü büyüklü karma dosyalar kullanacağımız zaman bizim için önemli olan IOPS değerleri olmaktadır.
Bu tür cihazlar için tekrarlı yazmaya ve dağınık yapıya uygun olarak üretilen A1 ve A2 standartlarındaki kartlara yönelmeliyiz:
Üst seviye cep telefonları için A2, orta seviye için ise A1'i kabul edebiliriz.
CCTV sistemine bağlı olmayan, kendi üzerine kayıt alıp NAS'a yedekleyen, bulut erişimli Xiaomi, Tp-Link, Zyxel gibi markaların kameralarını kullanıyorsanız; 7/24 kayıt yapan ve çoğunlukla çok ısınan bu cihazlar için WD, Purple serisinden hafıza kartları da üretiyor.
Kingston ile yaşadığım video'da takılma, kayıt durması gibi problemleri aynı standartları karşılayan WD Purple serisi kartlarla 8 aydır hiç yaşamadım.
Niş senaryolar dışındaki kullanımlarınız için, özellikle cep telefonunuz için bir hafıza kartı arıyorsanız, nihai tavsiyem Sandisk Extreme serisinin A2 standartlı hafıza kartları olacaktır. Yazıyı yazdığım tarih itibariyle TR fiyatları 64 GB için ~90 Lira, 128 GB için ~190 Lira civarındadır.
Meizu 16s Pro ne yapmış öyle ya. 90hz ekran, ekrandan parmak izi, 4000 üstü batarya, 18w hızlı şarj, 3 kamera, sd855, adreno 640, 12gb Ram, çok iyi tasarım (BENCE).
Yükseldim telefona valla. 4000₺ altı olurda çok can yakar ki Meizu TR ona çabalıyormuş.
Arkadaşlar İstanbulbilisim.com , sitesinden alışveriş güvenli mi. M20 diğer yerlere göre bayağı ucuz.
Merhaba arkadaşlar,
Daha önce iOS'da En Kolay Haliyle Wifi Bağlantısının Olduğu Yerlerde Nasıl Reklamlardan Kurtuluruz anlatmıştım fakat orda mobil veri için bir çözüm önerimiz yoktu. (Olanlar da ücretliydi)
Bugün sizlere hem Wi-Fi hem Mobil Veri bağlantılarda kullanabileceğiniz reklam engelleme yöntemini dilim döndüğünce anlatacağım.
Şuan anlatacağım yöntem bilinen bir yöntem değil. Zaten uygulama da yeni sayılır.Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; Türkiye'de İlk Defa bir internet sitesinde bu yöntemi ben anlatıyorum.
1-Önce App Store 'a giriyoruz.
2-Aşağıdaki uygulamayı bulup indiriyoruz.
3-Uygulamayı açıp Adguard DNS'ye tıklayıp "Use this server" diyoruz. (İsteyen listeden reklam engelleme özelliği olan farklı bir DNS de seçebilir.)
4- Burda gelen uyarıya "Allow" deyip uygulamanın yapay bir VPN konfigürasyonu kurmasını sağlıyoruz.(Bu sayede Telefonun Tüm Ağ Etkinliğini Tünelleyerek Reklamları Engelleyebiliyoruz.)
5-Ardından uygulama listeden seçmiş olduğumuz DNS ye göre VPN hizmetini başlatıyor.("Starting DNS Service" yazısında takılırsa "Stop" a basıp tekrar sol üstteki Start/Stop tuşuyla hizmeti başlatabilirsiniz.
Opsiyonel olarak:
"Connect On Demand" ve "Show VPN icon" seçeneklerini açabilirsiniz.
Connect On Demand: DNS servisini sürekli olarak açık tutar ve bu sayede hiç bir zaman reklamla karşılaşmazsınız. (Uygulama kapalı olsa bile)
Show VPN Icon: DNS servisi açıkken durum çubuğunda "VPN" işaretinin gözükmesini sağlar.
Cache responses: Sitelerin hızlı açılması için sunucudan gelen cevabı hatırlar yani cache sistemini aktif eder.
"Resolvers usage rules" sekmesinden ise "Log tutma", "DNSCrypt" kullan gibi ayarları da yapabilirsiniz. (Bunlar gelişmiş ayarlar olduğu için el sürmenize gerek yok.)
Hizmet aktifken cihazda kullandığınız hiç bir uygulamada reklam görmemeniz gerekir.Hizmetin çalışıp çalışmadığını burdan anlayabilirsiniz. (Bazı uygulamalar reklamları daha önce depolamaya kaydetmiş olabilir.Reklamların gözüktüğü bir uygulama varsa silip tekrar yüklemeyi deneyin.)
NOT: "Advanced Options" kısmından kendi hosts dosyanızı programa aktarabilirsiniz.
NOT2: Aynı anda birden fazla dns yi kullanabilirsiniz.Ama gecikme yaşanabileceği için tavsiye etmem.
Bu kadar uğraşa değdiğini görmek adına ve emeğe saygı adına beğenip paylaşmanızı rica ediyorum.
Başka bir blogda görüşmek üzere.Kendinize iyi bakın.
#TempHediyesi #Temp
Merhabalar iphone XR almak isteyenler veya almamak için bahane arayanlara özel 2 video hazırladım alırım bi dislike'nızı 😂
abone olup beğenirseniz müteşekkir olurum.
#Uluslararasıuzayistasyonu'ndan Dünya manzarası #ISS #googlemaps https://goo.gl/maps/gcyFEXG29Gz
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Ayıp olan ne ki?