R Yazılımı
R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için bir sistemdir. Bir dilin yanı sıra grafikli bir çalışma zamanı ortamı, hata ayıklayıcı, belirli sistem işlevlerine erişim ve komut dosyalarında depolanan programları çalıştırma özelliğinden oluşur.
R'nin tasarımı, mevcut iki dilden büyük ölçüde etkilenmiştir: Becker, Chambers & Wilks’in S ve Sussman’ın Scheme. Sonuçta ortaya çıkan dil S'ye görünüşte çok benzer olsa da, temel uygulama ve anlambilim Scheme'den türemiştir.
R'nin özü, fonksiyonların kullanıldığı modüler programlamanın yanı sıra dallanmaya ve döngüye izin veren bir yorumlanmış bilgisayar dilidir. R'deki kullanıcı tarafından görülebilen işlevlerin çoğu, R dilinde yazılmıştır. Kullanıcının verimlilik için C, C ++ veya FORTRAN dillerinde yazılmış prosedürlere etkileşime geçmesi mümkündür. R dağılımı, çok sayıda istatistiksel prosedür için işlevselliği içerir. Bunlar arasından bazıları doğrusal ve genelleştirilmiş doğrusal modeller, doğrusal olmayan regresyon modelleri, zaman serileri analizi, klasik parametrik ve parametrik olmayan testler, kümeleme ve düzeltmedir. Ayrıca, çeşitli veri sunumları oluşturmak için esnek bir grafiksel ortam sağlayan geniş bir fonksiyon seti vardır. Ek modüller (“eklenti paketleri”) çeşitli spesifik amaçlar için kullanılabilir.
R başlangıçta Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından Yeni Zelanda'nın Auckland Üniversitesi Auckland İstatistik Bölümü'nde yazıldı. Ayrıca, büyük bir grup insan kod ve hata raporları göndererek R'ye katkıda bulunmuştur.
1997'nin ortalarından bu yana, R kaynak kodu arşivini değiştirebilen bir çekirdek grup (“R Çekirdek Takımı”) olmuştur. Grup şu anda Doug Bates, John Chambers, Peter Dalgaard, Robert Gentleman, Kurt Hornik, Ross Ihaka, Tomas Kalibera, Michael Lawrence, Friedrich Leisch, Uwe Ligges, Thomas Lumley, Martin Maechler, Martin Morgan, Paul Murrell, Martyn Plummer'den oluşuyor. Brian Ripley, Deepayan Sarkar, Duncan Temple Lang, Luke Tierney ve Simon Urbanek.
R, https://www.R-project.org/ adresinde bir ana sayfaya sahiptir. GNU tarzı bir telif müsadesi altında dağıtılan ücretsiz bir yazılımdır ve GNU projesinin resmi bir parçasıdır [1].
An itibari ile Microsoft firmasının, Microsoft R Open adı altında, kendi versiyonu da mevcuttur [2].
R'de Kullanılan Veri Yapıları
Veri yapısı, verilerin düzenlenmesi ve depolanması için özel bir form olarak tanımlanabilir. R programlama, vektör (vector), matris (matrix), liste (list), veri çerçevesi (data frame) ve faktör (factor) gibi beş temel veri yapısını destekler [3].
Vektör
Bütün elemanları aynı veri tipinde olan veri yapısıdır. Vektör yaratmak için c() fonksiyonundan yararlanılır.
x<-c(1,2,3,6,8,0)
x<-1:9 veya
x<-c("A","B","C")
şeklinde vektör tipi veri yapısı oluşturulabilir. Aynı şekilde, birden fazla vektör de bir araya getirilebilir.
Matris
Bütün elemanları aynı veri tipinde olan, iki boyutlu veri yapısıdır. Matris yaratmak için matrix() fonksiyonundan yararlanılır.
x<-matrix(1:9,ncol=3, byrow=TRUE)
şeklinde matris tipi veri yapısı oluşturulabilir. Satır ve sütun sayısı nrow ve ncol parametreleri ile belirlenebilir. Eleman diziliminin satırlara veya sütunlara göre olup olmayacağını ise byrow parametresi belirler.
Veri Çerçevesi
Veri çerçeveleri, elemanları farklı veri tipinde ama eşit sayıda olan, çok boyutlu veri yapısıdır. Veri çerçevesi yaratmak için data.frame() fonksiyonundan yararlanılır.
x <- data.frame("SN" = 1:2, "Age" = c(21,15), "Name" = c("John","Dora"))
şeklinde veri çerçevesi veri yapısı oluşturulabilir. Aynı şekilde, satır/sütun sayısı uyumlu olmak şartı ile birden fazla veri çerçevesi bir araya getirilebilir.
Liste
Liste, elemanları farklı veri tiplerindeki değerlerden ve/veya farklı veri yapılarından oluşabilen çok boyutlu veri yapısıdır. Liste yaratmak için list() fonksiyonundan yararlanılır.
x<-c(1,2,3,6,8,0)
y<-matrix(1:9,ncol=3, byrow=TRUE)
z <- data.frame("SN" = 1:2, "Age" = c(21,15), "Name" = c("John","Dora"))
listem <- list(1:2, x, y, z)
şeklinde liste veri yapısı oluşturulabilir.
R için Entegre Geliştirme Ortamları (IDE)
R yazılımı, ara yüz olarak biraz sıkıcı ve zorlayıcı bir yapıya sahip (en azından benim için) bir yazılım. Özellikle veri girişi de sıkıntılı bir yazılım (en azından benim için öyle). Ancak, özellikle temel programlama dillerinde görmeye alıştığımız ve artık vazgeçilmez bir konuma gelen entegre geliştirme ortamları (EGO) R için de hazırlanmıştır. Macbook Pro ve Mac OS da kullanmama rağmen, pek bahsetmeyeceğim ki bazı EGO'ların Mac OS veya Unix/Linux tabanlı versiyonları veya uygun başka EGO'lar da mevcut. Ama, dediğim gibi, sadece Windows versiyonlarından kısaca bahsedeceğim.
R Studio
R Studio, adı en çok duyulan EGO'dur muhtemelen ama ondan önce var olan EGO'lar da mevcuttur (örneğin, Tinn-R gibi). R Studio, R'nin ara yüzünü oldukça iyileştirmektedir. En güzel özelliği ise, R Studio'nun döküman hazırlamada sağladığı kolaylıklardır. R Markdown'dan tutunda sunu, html, Word çıktısı verme gibi özelliklere sahiptir. Tabi ki bazı sıkıntıları yok değil ama oldukça iyi bir kullanım rahatlığı sağlamaktadır.
Tinn-R
Bir başka EGO ise Tinn-R'dir. Çok kullanma fırsatı bulamadım ama R dendiğinde adı geçen EGO'lardan bir tanesidir.
R Tools for Visual Studio ve Visual Studio Code
Bunlar da Microsoft'ta ait EGO ve kodlama yardımcısıdır (kaldı ki zaten haberdarsınızdır). Bunu da çok kullanma fırsatı bulamadım ama oldukça iyi olduğu kanısındayım. Çünkü, çoğunlukla Basic kodlayıcısı olduğumdan, pratiklik bakımından memnun kaldığım bir EGO'dur. Ama, Studio Code'a alışabildiğimi söyleyemeyeceğim.
KAYNAKÇA
- https://cran.r-project.org/doc/FAQ/R-FAQ.html#What-is-R_003f
- https://mran.microsoft.com/open
- https://intellipaat.com/tutorial/r-programming/data-structures-r-programming/
Bu arada Shapez 2'nin demosu mevcut, animasyonlar falan çok tatlı olmuş.....
biraz mainstream olacak ama don’t starve (together), terraria, stranded deep, forest (denemedim ama modlu forest gibi olan sons of the forest), stardew valley de listeye eklenebilir.
Evet......
Graveyard keeper bu listeye girer sanki
yok dana neler Rust, Dayz