2007 model Xeon X5460 ile Oyun ve Performans testleri
#akış #Xeon #x5460
Bu testin asıl amacı, eldeki eski, lga775 chipsetli anakarta sahip bir sistemin ayağa kaldırılıp kaldırılamayacağıdır. Kısaca fantazidir. Bu yüzden dalga geçmeyiniz.
Eski bir Xeon ile oyunlarda ne kadar performans alabiliriz? Bunu arıyordum, daha önce de bildirmiştim size. Oyunların testlerini de yaptım ancak video olarak atamayacağım. Boyutları çok büyük. Bu yüzden video yerine yazılı anlatımını yapacağım. Nerelerden patladığını, nerelerde iyi çalıştığını söyleyeceğim. Şimdi, herşeyden önce:
///->>Anakartınıza uygun bir custom bios yüklemeniz gerekebilir. Aksi taktirde Windows işlemciyi göremeyebilir. Bunun için şu linkten size uygun olanı indirip biosu güncellemeniz gerekmektedir. Yabancı bir arkadaş hazırlamış siteyi. Karman çorman. CTRL+F yapıp modelinizi aratmanız gerekiyor 🙂
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email
ÖNEMLİ NOT: BIOSU ASLA AMA ASLA WINDOWS ÜZERİNDEN GÜNCELLEMEYİN. ANAKARTI ELİNİZE ALIRSINIZ. WİNDOWS 7 VE SONRASINDA DÜZGÜN DESTEKLENMİYOR BU PROGRAMLAR, HATA VERİYOR.
Bu işlemciyi almanın mantıklı olduğu sadece tek bir senaryo var. Şart sayısıysa bayağı bir fazla:
->Anakartınız LGA 775 soket tipinde olup O.C için yetenekli olması gerekiyor. Çok şart değil ancak gta 5 gibi açık dünya oyunlara güç yetiremezsiniz o.c olmadan.
->Harici, iyi bir soğutucu. Stock fanlar ile normal hızda bile aşırı ısınıyor, kapanıyor. Unutmayın, bu bir sunucu işlemcisi. En azından 4 bakır boru hatlı bir fan yada su soğutma olmalı.
->Beklentileriniz düşük olmalı. Zira GTX 960 ile yaptığım testlere göre bu kart bile bazı oyunlarda en fazla %75'ini kullanabildi.
Dipnot: Monitörünüz 1366x768 çözünürlüğünde ise, birazdan anlatacağımız oyun performansı testlerinde, bazı oyunlarda daha çok fps alma ihtimaliniz var. Zira testler sizin ulaşabileceğinizin çok üstünde yapıldı.
Bu 3 şartı sağlıyorsanız, şimdi size stok hızında fx4300 / i5-750 kadar performans sunabilen bir işlemciden bahsedeceğim. Xeon x5460. Özellikleri şu şekilde:
-4 çekirdek, toplam 4 thread bulunuyor.
-3.16 Ghz stok hız.
-12Mb L2 ön belleği var.
-45nm // 130W güç tüketimi.
-1333 MHz FSB // 1333 mhz ddr3 ram desteği
Son olarak fiyatı, 29 dolar. Yaklaşık 85 lira. Sıfır fx-4300 ise 250 liradan başlıyor. İkinci el kısmında, işlemcilerde genelde bir sorun olmadığını da göz önünde bulundurduğumuzda, gayet kârlı bir çözüm. Ancak ne kadar işe yaradı? Buyrun inceleyelim.
Test sistemimiz:
Anakart: Asus p5g41TM LX
İşlemci: Xeon X5460 3.16ghz
Ekran Kartı: Galax GTX 960 2GB
Ram: 1066mhz hızında çalışan 1333 mhz 2x4GB DDR3 ram
Hafıza: 10 yıllık, 200GB + 3 yıllık 500gb disk. Sistem 200'de kurulu 😀
Windows 8.1 Embedded, Dreamspark sürümü
BENCHMARK PROGRAMLARI
Cinebench R15 cpu testinde 279 puan aldı. Referans olması açısından, fx-8320 stok hızda 547 puan alıyor. Neredeyse iki katı. OpenGL testindeyse 8320 72 fps verirken, x5460 52'de kalıyor.
PassMark testlerine göreyse, eğer O.C yapılırsa i7-920'yi yakalar gibi görünüyor. Detaylı işlemci skorlarıysa aşağıda yer alıyor. İstek üzerine paylaşıyorum, ne işe yaradıklarını bilmiyorum pek.
3D Mark Test Sonuçları
Firestrike testinde bi uyarı verdi. Bunun sebebi windows üzerinden O.C yapılmasıymış. Özel olarak bir ayar yapmadım ama afterburner'de bir kaç ayar aktifti. Herhalde onu gördü.
OYUN TESTLERİ
GTA 5, CS-Go, League of Legends vs Crysis 3 ile testlerimi gerçekleştirdim. Witcher 3'ü indirmeye yetişemedim. Ay başı geldi. 75GB kotanın 26'sını oraya ayıramadım malesef. Testlerin özeti, Açık dünya oyunlarında işlemci can çekişiyor. OverClock ile bir nebze rahatlatılabilmekle birlikte, o kadar zorlamanında pek bir alemi yok.
1- Grand Theft Auto V
1080p, FXAA açık, diğer ayarlar en düşükte ve kapalıysa, her durumda 40+FPS veriyor. Kapalı mekanlarda 60'ı geçiyor. "Neredeyse" sorunsuz çalışıyor. Ben işlemcinin sınırlarını zorlamak amacıyla, çözünürlüğü 1600x900'e düşürüp diğer ayarları arttırdım. Texture ve Anti alising ayarları hariç, bütün ayarları birer kademe yükselttim. Çizim uzaklığını arttırdım. Işıklandırma ayarlarını yüksek ve ultralara çektim. Fps değeri 30+'ya düştü. Patlamalarda 22'leri gördüm. Bunların dışında, fareyi döndürürken minicik takılmalar hissettim. Ama yinede oynanabilir bir haldeydi. Demin "neredeyse" demiştim. Öyle dedim çünkü işlemci texture'ları yüklemeye yetişemiyor. Bildiğin devasa boşluklar oluşuyor. San andreas'tan hatırlarsınız bunu. Tabii, araba kullanırken bir sorun yok. Ama uçak gibi hızlı giden bir araçta yerkürenin yarısını boş beyazlar içinde buldum. Herşey low'dayken bu çok çok nadir görülüyor, onuda ekleyim. DX 10'a düştüğünüzde fps biraz daha artıyor.
Kısacası GTAV'ten geçer notu zar zor aldı. 720p bir monitörünüz varsa işte o zaman geçer not alır. rahat alır.
edit: Bu beyaz alanların sebebi Shadow play ile kayıt alınan disk ile oyunun çalıştığı diskin aynı hdd olması olabilir. standart'ın altında bi hızı var, 2,5" laptop hdd'si. Testte hızlar 50MB/s'yi geçmiyor.
2- CS GO
Bu oyun bozuk. Başka bir şey demiyorum. İşlemci kullanımı yarıda, ekran kartı kullanımı %70 civarlarında. Hiç bir zaman tam olarak kullanamadım parçaları. En alt performans olarak fx-8320 ne verdiyse onu aldım. Üstüneyse ne hikmetse çıkamadım bir türlü. Neyse, önemli olan ani fps düşmelerinden kurtulmaktı. Bunu da başardım. Kalabalık ortamlarda Core2duo e8200 ile 50'lere kadar inen fps 100'ün altına inmedi. Sevindirdi. Tabi 20 botu yan yana dizince 60'a kadar indi ama sonuçta fx8320'de 90'a kadar iniyor 🙂
Sonra, testten bir kaç gün sonra, tabi eski gt 630'unu geri takmıştım, bir yerden denk geldi, bir ayar buldum. Oyunun açılış ayarlarına çekirdek sayısını bildirince DOTA'da performans artışı oluyormuş. Zira oyun çekirdekleri tam görmüyormuş. Aynı motoru kullanmalarından haraketle denememi yaptım. Benim kendimce özel bir testim var. Dust2 haritasında, botlarla bir oyun açıyorum. İlk el herkes midde toplanıyor. Oyunun en zorlayıcı benchmark senaryosu. FPS 5V5'te oynarken gt630 ile 60'a iniyordu. Ayarı yapınca 80'in altına inmedi. Böylesine rekabetçi bir oyunda bu çok önemli bir fark. Ayar şu şekilde:
Steam kütüphanesinden oyuna sağ tıklayıp özellikler diyoruz. Başlatma seçeneklerini ayarla kısmına "-threads X" yazıyoruz. X yerine çekirdek sayısını yazıyoruz. Bu durumda 4, fx-6300 kullanıyosak 6, fx-8320 kullanıyosak 8 yazıyoruz. İnteldeki 2 çekirdek / 4 Threads olayına sahip bir işlemciniz varsa threads'da yazan değeri giriyoruz. Bu sayede gerizekalı oyun motoru işlemciyi komple kullanmayı akıl edebiliyor. Bu küçük ipucu bu yazıyı okuyanlara hediyemiz olsun. Havadan süper bi performans artışı. Şşşt, kimseye söylemeyin 🙂
League of Legends'da hiç bir sorun yaşamadım. En kalabalık anlarda bile 60'ın altına inmedi en yüksek ayarlarda. genelde 130 civarı bi fps değeri aldım. Ekran kartı yine tamamını kullanmadı ama, pek gerekte olmadı.
3- Crysis 3
1080p'de, FXAA açıkken, tüm ayarlar high'dayken testlerimi yaptım. İşlemci kullanımı %100'e vurup durdu. Anlık takılmalar eksik olmadı. Özellikle sahneler arası geçişte 15'lere indi ki bu oynanamaz bir seviye. ama gel gelelim, Bu ayarlarda zaten gtx 960'ın kendisi de zorlanıyor. Yani high yerine medium'da oynamaya razı gelmemiz gerekiyor ki o zaman sorun kalmıyor. FPS 40'lı rakamlarda dolanıyor.Benim anakartım yeterli olmadığından dolayı O.C yapamadım. Birazcık bile yapabilsem sanki kurtaracak gibiydi.
Şartları sağlamanız halinde, yeni ama ucuz bir sistem toplamak yerine bu çözümü deneyebilirsiniz. Biraz fantaziye kaçıyor, doğru. Ama çooook daha ucuza geliyor. Özellikle CS:GO-LoL-Dota-Rocket League gibi oyunlarda mekik dokuyorsanız bu işlemci alabileceğiniz en iyi F/P değerine sahip. Bunun yanına bir 750ti aldınızmı "dadından yinmez." PSU'nuz desteklerse amd tarafında r7 260X'i rakibi olarak görebiliriz. Birazcık O.C ile bu kartları köküne kadar sömürebilirsiniz. Cinebench skoruna güvenerek, bu kartlar ile BF4'ü rahat oynayacağınızı söyleyebilirim. High ayarlarda 1080p'de, hemde en kalabalık anlarda bile, tabi ekran kartında bir sıkıntı yoksa 30+ fps verecektir.. Şahsen denemedim. Ancak Rus dostlarımızın pek çok video kaydı youtube'da var. Fiyatından olsa gerek, bu işlemciyi ve türevlerini çok tutmuşlar 🙂 Birde yanına bir ssd çaktınmı ohh, misler gibi...
Toparlarsam,
-En son çıkan açık dünya oyunlarından umudu kesin bence. Lowda oynarsanız o başka tabi.
-O zaman umutlanabilirsiniz. E-spor oyunlarında sorunsuz çalışıyor.
-Pek çok kullanıcı 4ghz hızında kullanıyor. Bu hızlara çıkabilirseniz eğer, buraya kadar anlattığımızın çok daha ötesinde bir performans alacaksınız. Kesin hemde.
Sorularınız varsa gönderin gelsin. Eksiklerim, hatalarım var, kabul ediyorum. Ancak emekte var, bardağın dolu tarafını es geçmeyelim 🙂 Yazıyı okuduysanız lütfen paylaşın. TS'de bir yazının gündemde kalması çok zor zira.
İsteyene işlemciyi satabilirim. Çılgın kara borsacılar 150-2220 liraya dh de satıyor. ben 78'e aldım, normalde bende 150'den fln satardım ama TS halkına 120 yaparız. İsteyenlerde bir ay beklemek koşuluyla aliexpressten 85 liraya alabilirler.
http://tr.aliexpress.com/item/Intel-Xeon-X5460-3-16GHz-12M-1333-Processor-close-to-LGA775-Core-2-Quad-Q9650-CPU/32311282594.html?spm=2114.01010208.3.2.45dncV&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_5_10034_10033_507_9987_10032_10020_10017_10021_10022_10009_10008_10018_10019,searchweb201603_2&btsid=e40bf66d-1e6d-4a72-bab1-9fc8df748300
Kullanım senaryonuzu söylerseniz ona göre işinizi görüp görmeyeceğini söyleyebilirim. PM sistemimiz malesef, hala yok. Buradan konuşuruz.
Usta benim anlamadığım AliExpress olsun GearBest olsun adam gibi Türkçe sunarken google destekli de olsa Allah'ın Amazonu neden hödük duruyor...:=)))
@kadirg1976 adam gibi değil onlarda google translate 😀
@huseyinekrem """ google destekli de olsa """
İnternet Cafe sahipleri bu yöntemle kar elde edebilir ama işlemci ömrü konusunda net bir şey söyleyeceğimi sanmıyorum 🙁
Ama güzel bir deney yapmışsınız. 😉 . Bu tarz mühendislik işleri ilgi çekicidir.
2 sene evvel yapılsa neyse de geçti artık 🙂 DH de bi sürü o.c yapıp skor paylaşan eleman vardı ama sadece o kadar. Ben biraz daha detaya girdim.
Edit: Bu yöntemle kar etmenin tek yolu bu işlemci bazlı sistemler topalyıp satmak 2. el olarak.
Eline sağlık @huseyinekrem Epey uğraşmışsın. Bu islemcinin 29 dolar oldugunu dusunursek tam bir fiyat performans ürünü. Bazi insanlar hic baska oyuna bakmiyorlar zaten. Csgo, LoL vs. Gibi oyunlari mis gibi oynatir. Handbrake i bekliyorum 🙂
Eline sağlık iyi bir incele olmuş gerçekten. Bu durumda benim i7 930'umun hala gideri var yani değil mi 😀
930 at çöpe onun yerine i7 990x veya 980x işlemci al senden kıralı olmaz
@ozansunter bulamıyorum ki.. bulsamda çok pahalı. aliexpres felanda baktım.
KAptın şukuyu 😀
Güzel inceleme 😀 Eline sağlık 🙂
onda sorun olmaz 🙂
@proxima-x64 İşlemciyi katletme potansiyeli olan bir şey değilse sıkıntı olmaz.
@proxima-x64 960'ı çıkardım şimdi misafir var bilgisayarda uğraştırma 😀
@proxima-x64 gt 630 ile ayarları maxlayıp işlemciye binen yüke bakarım ancak 😀 Heeeç uğraşamam
inceleme için teşekkürler,emeğine sağlık.
@cemil Kardeş testleri yapacağımı 1 hafta önceden duyurdum ve istediğiniz bir şey varsa söyleyin onu da yapayım diye belirttim. O zaman neredeydin 😀
@huseyinekrem testleri bekliyorus 🙂
@cemil Geçti artık höcü hiç bulaşamam. Zaten ramdemi psu'da mı bi sorun var ekran kartını taktımmı açılmıyor, ramleri fln kurcalayınca anca geliyor fln. elimde kalacak gerek yok.
Amd konusunda bir gram bilgim yok hocam, yardım edemeyeceğim malesef 🙁
Akasa venom pico yeterli olurmu teşekkürler
Yeter ama OverClock yapamazsın.
@huseyinekrem kısaca özetlersem Merhaba eski işlemcim e7200 ve biosta 36 derece sabit yerine x5460 modlu cpu aldım anakartım asus p5k se, sistem acılmadan anakart işlemciyi tanıyamadı uyarısı yapıyor ama soeunsuz birşekilde işlmciyi görüyor 90 liraya aliexpresden aldım. Aşırı bir ısınma söz konusu stok fanla kullanıyorum 100 dereceyi 5-10 dakikada geciyor biostan takip ederken bile, şimdi sunucu işlemciler normalden çok ısınan işlemciler sanırım ben kaliteli bir fan alsam 50-60 tl arası bu ısı sorununu halledebilirmiyim oc yaparmıyım derseniz şuan düşünmüyorum ama sıcaklığı sabitleyebilirsem tam performansda düşünüyorum bir cözüm önerirseniz çok müteşekkür olurum l
@burakcana Şimdi, herşeyden önce biosu güncellemeniz lazım. P5K SE model anakartın biosu burada var:
https://mega.nz/#!exx3CYrQ!ip0R4-8Zbtyq1XchDUFpWHd2HY0p9DvjNpw-RQckU6I
Biosu güncellemen şart zira windows görmezse eski işlemcinden daha iyi bi performans alamazsın. Sonra, 100 derece xeon için bile çok. Stock fanla olmaz. Demin söylediğin fanı alabilirsin iş görür. O da kurtarmazsa saat hızını 100-150mhz kısarak stabiliteyi yakalayabilirsin.
Ekran kartın ne birde onu söyle sen.
@huseyinekrem bious uptade senin verdiğin linkten yaptım r7 240 core2duo ile darbogaz olunca bu işlemciye gectim 2.53, ben 3ghz ile kullanıyordum biosdan sıcaklık takipi yapıyorum
@burakcana Anlamadım şimdi işlemciyi görüyomu anakart? Windows'ta bilgisayarım>özellikler'de gözüküyormu işlemci?
@huseyinekrem Evet görüyordu ilk girişte unknow cpu bios güncelleyin filan diyordu ama sisteme giriş yaptım işlemci windowsda görünüyprdu ama ısı problemi olunca bende biosu senin verdiğin linkden güncelledim
@burakcana Şuan herşey çalışıyorsa tek yapman gereken iyi bir fan almak 🙂
@huseyinekrem bugün elime geldi biosta 58 dereceyi geçmedi işlemci ama yeni yüklediğim custom biostan sonra windows işlemciyi görmedi hala 2 cekirdek gösteriyordu yeniden başlattım ve sorun olmadı şimdi strest testine aldım elim ayağım titriyor 😀
Ve evet biostayken 58 derece gördü windowsda boşta 46 ve yükte 15 dakikada maks 63-64 şuan çok mutluyum hadi hayırlısı 🙂
@burakcana İşe yaradığına sevindim 🙂
Teşekkür ederim fanı satın aldım 4 gb ddr2 ramleride 6 gb yaptım 🙂
saçmalamışın x5450 var bande mod steker 771pine uydurdum çatır çatır oyun oynuyorum
@iaiauu i3 işlemcileri sollar x5450ve 5460 i5 1 nesili tokatlıyan bir işlemci 2 nesil 3 nesil v.s bilemem
yorumlarda bakıyorum egolular var 5450 5460 işlemciler şuan i3 lerden çoçok iyi bir ısınma dertleri var 771pin ama mod stiker la 775 pin oluyor işlemciye zarar verse tr dışındada yapılmazdı baya kullandım halen kullanıyorum ısı problemini aş gerisi yalan
Aynen öyle. Ben olsam bununla birlikte iyi bir soğutmada alırım. Yeni pc alacağım zaman elimde sağlam bir soğutucu olur. Mis gibi.
@iaiauu Geç gördüm 😀 Daha overclock'suz hali bu. Düzgün bir soğutucuyla rahat 4ghz görüyorki i3'lerin çoğunu tokatlar.
@huseyinekrem ben overclock denedim ama fsb 350 395 arası overclockda pc aciliyor işlemci için %100 de test ediyorym sıcaklıklar pek farketmiyor ama gel görki oyun girdiğim zaman belli olmayan bir saatte kırmızı ekran yiyorum
@burakcana Ne ile yük bindiriyorsunuz?
Güzel bir inceleme olmuş, ciddi bir emek var. Test metodolojiniz için bir kaç eleştirim var:
- Oyun testlerinde arka planda CPU gücü harcayacak en ufak bir yazılım dahi olmaması gerekirken, siz video kaydı yapmışsınız anladığım kadarı ile. Bu zaten limitli olan CPU gücünden büyük kayıp demektir.
- Testler de olası dar boğazı engellemek adına, güncel bir SSD ile bu testleri yapmanız daha doğru olurdu. Eski bir disk hele de üzrinde bir Video kaydı ve oyun beraber çalışıyorsa, dar boğaza davetiye çıkarır. Yine eski bir mekanik diskde IO talepleri, sistemde gecikmelere, anlık takılmalara ve CPU da ek yüklere sebep olacaktır.
İşlemci seçimi konusunda da şöyle bir uyarı yapayım, X5460 120 Watt TDP sahip, çok ısınan ve çok güç çeken bir işlemci. Bu işlemci yerine E5450 yada daha da ucuz olsun diyenlere E5440 işlemcileri öneririm. OC yapmıyorsanız kaybınız 160Mhz olur sadece vede OC daha yatkın bir işlemciniz olur.
Sunucu kullanımına gelirsek, adetli olarak E5450 ve E5440 işlemcili sunucularımız var. SSD desteği ile çok iyi iş çıkarıyorlar.
Görmemişim hocam pardon geç cevap için 🙂
Amaç burada eldeki sisteme işlemci takviyesi yapmaktı. Yoksa tabiki ssd falan ekleyip işlemcinin en üst gücünü görebilirdik. Ama bu işlemciyi alacak adam anca eski bilgisayarı biraz adam etmeye çalışıyordur. Onda da çok büyük ihtimalle ssd yoktur. Hem, buradaki değerler alınabilecek en kötü değerler. Herkeste en aşşağı bu değerleri verecek ve büyük kesimde daha iyi sonuçlar verecek 🙂
https://www.facebook.com/Casteilkerim kardeşim bana bi ulaşabilirmisin 🙂
Buradan yaz hocam yararlı bir bilgiyse herkes görür 🙂
Usta makine cok eski casperdi hatırlamıyoruz ne zaman aldıgımızı
e7600
2gb ram
320gb hdd
ati 4350
e7600
4gb ram
1t500gb hdd
r7 240
G41 Foxcoon bilirsin o anakart sahibiyim x5460 alma kararı vardı sonra bazı kişiler o kurtarmaz filan dedi e5450 dediler ben ne yapayım 30 gün beklicez boşa beklemiyeyim 🙂
Benimkide g41 chipsetli. x5460 ağır geliyor makineye, çok uğraştırıyor stabil hale getirmek. Sen daha az ısınan, daha ucuz bir model almaya bak. Mesela e5450 uygundur.
https://tr.aliexpress.com/item/works-on-LGA-775-mainboard-no-need-adapter-For-Xeon-E5450-CPU-3-0GHz-12M-1333/32332257819.html
Bunu alıp güzelce takacaksın, sonra yazıda verdiğim linkten anakartına uygun bios sürümünü bulup onunla güncelleyeceksin. Stok fan kurtarmaz ama. 40-50 lira da fana harcaman gerekir. 2. el alsan da olur. Fanın fiyatını çok görme, yeni bilgisayar toplarsan ona da takarsın. O yüzden eli yüzü düzgün bir şey al.
Xeon işlemciler de "X" kodu 95 ila 129 Watt arası TDP ifade eder.
X5460 ise 120 Watt TDP sahip, çok ısınan ve çok güç çeken bir işlemcidir.
E5450 ise 80 Watt TDP sahiptir, daha az güç çeker, daha kolay soğutulur ve piyasadaki çoğu LGA 775 anakart ile daha az uyum sorunu yaşatır. Ana kartınızın TAM MODEL adını yazarsanız size daha net bir tavsiyede bulunabilirim.
@ufkabakan http://www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=motherboard&U=en-us0000483
@colwar48 Bu anakartın Xeon E5450 ile çalıştığı teğit edilmiş. Desteklediği Max TDP 95W, yani X5460 aldıysanız çalıştırmanız çok olası değil. Sipariş vermediyseniz E5450 siparişi verebilirsiniz.
Hemen hemen fiyatlar aynı ya ziyan olmasın diye para 😀 Ayrıca ne kadar güvenilir çalışma olasılığı hasar veya gelme gibi :/
İşlemci bu bir şey olmaz. Hemen hemen senin işlemciyle yaşıtlar zaten. %5 daha fazla performans için çalışmama, soğutamama riskine girme. Hem x5460'ı 50 liralık soğutucuyla soğutamazsın kolay kolay. Hatta bileydim bende e5450 alırdım. Öyle söyleyim.
https://tr.aliexpress.com/item/works-on-LGA-775-mainboard-no-need-adapter-For-Xeon-E5450-CPU-3-0GHz-12M-1333/32332257819.html?spm=2114.13010208.99999999.264.E7o5qU
Bunu almaya karar verdim sizin tavsiye ettiğiniz bir site filan varmı ? 🙂
Öncelikle rica ediyorum TR ile başlayan Aliexpress linkleri vermeyin, o siteyi de otomatik Google Translate ile kullanıyorsanız, bir çok yerde, ürünün niteliğini yanlış anlama ihtimaliniz var.
Satıcıya gelirsek, defalarca ürün aldım. Sorunsuzdur.
X5460 ile gtx 960 yapıyor. Gtx 460'ı %90-95 civarı kullanır bu 2 modelde, birazcık o.c yapabilirsen hepsini de kullanabilirsin.
https://www.technopat.net/sosyal/konu/hangi-islemciyi-tercih-etmeliyim.379623/
@huseyinekrem
Ulaşamıyorum linke.
@huseyinekrem
CPU Türü DualCore Intel Core 2 Duo E7600, 3066 MHz (11.5 x 267)
Anakart Adı Foxconn G41MXE(-K)
4GB Bellek Hızı DDR3-1333 (667 MHz)
Görüntü Bağdaştırıcısı Sapphire Radeon R7 240
Yol Türü PCI Express 3.0 x8 @ 1.1 x8
Param hazırda bekliyor ama hangi işlemcide karar kılmalıyım bilemedim ya
@colwar48 Sende gidip o veletlere mi sordun 😀 adam "x5460 güzel bence" diye yorum atacak 😀 al şu e5450 yi adamı fıtık ettin 😀
@huseyinekrem "Bu anakartın Xeon E5450 ile çalıştığı teğit edilmiş. Desteklediği Max TDP 95W, yani X5460 aldıysanız çalıştırmanız çok olası değil. Sipariş vermediyseniz E5450 siparişi verebilirsiniz."
Yukarıda yazmışım, halen kimden hangi bilgisine güvenerek tavsiye istiyorsunuz?
Ben hangi bilgime güveniyorum söyleyim, şu vakte kadar 30+ farklı anakart ile 50 'den fazla XEON sistem kurdum. Hali hazırda masa üstümde bile E5450, E5450 2 tane LGA771 işlemci, Xeon E5 2670 ve Xeon X5570 işlemciler var.
"Daha fazla güç çekeceği doğrudur eğer INTEL sayfasından kontrol edersek. Isınacağı konusunda bir yorum yapmak doğru olmaz"
Şu yorumu yapan TDP anlamını bilmeyen adamlardan mı tavsiye istiyorsunuz?
TDP, thermal design power manasına gelir, kabaca CPU nun günlük kullanımda üreteceği maksimum ısıl değeri ifade eder. Yani benim ilk yorumlarda bahsettiğim yüksek TDP için "çok ısınan ve çok güç çeken bir işlemci" mantığı buradan gelir.
Sizin anakartın TDP tasarımı desteği 95 Watt ile kısıtlı, gerçekten kaliteli bir ürünse 120Watt TDP işlemciyide besleyebilir ama bu sadece zayıf bir ihtimal. Özellikle fiyat/performans ürünü olarak üretilmiş Foxconn anakartlar söz konusu olunca çok çok zayıf. iyi ihtimalle X5460 işlemci ile G41MXE anakartınız çalışır, fakat %100 CPU LOAD içeren stress testi gibi yada CPU tam yük bindiren bir uygulumaya sokarsanız bir kaç saat dayanamadan anakartınızın besleme elemanlarını bozarak anakartı kullanılmaz hale getirirsiniz.
@ufkabakan x5460 calışır x5450 ile watt farkı yok q6600 calışıyorsa ( eski rezistas) o hayli hayli çalışır çok sallamışın 5472 bile çalışıyor 1600fsb 1333mhz de ne içtin sen
@ozansunter bahsi geçen işlemci x değil e5450...
@ozansunter Asıl sen ne içtin, ayılınca gel bir daha oku...
@ufkabakan g41 her türlü xeon e serisinide x serisinide destekliyor bende 2 adet kasa var kullanmaktayim giga bte g41 combo e5450 asusu g41t-m x5450 yakın dostumdada x5460 var sen bu 1333 mhz ana kartta 1600mhz cpu calıştığını biliyorum yaptık çünkü bildiğim bir şey başta ne yazmışın ben ona bakarım
@ozansunter bende de g41 tm lx var işlemciye bir dokunursan bin ah işitiyorsun, hiç ellemiyorum bende. Desteklemesine destekliyorda millet 4ghz kullanırken ben 3.16'da kalmış durumdayım.
@ozansunter Konu hakkındaki bilgi eksikliğiniz bu mesajınızdan gayet net anlaşılıyor. LGA775/771 anakartlarda CPU desteği chipseten ziyade ANAKART'a bağlıdır. Bir anakartın TDP desteğine göre denk gelen Xeon CPU kullanabilmeniz olasıdır. Ama örneğin 65W TDP desteği olan Foxconn G41S-K takabiliyorsanız 120Watt TDP X5460 takın bakalım, çalışmaz. Chipset G41 ama anakartın güç ve termal tasarımı 65 Watt ile sınırlı.
ASUS P5G41T-M LX Zaten 120 Watt TDP desteği var, X5460 takılabilir rahatlıkla.
FSB Olayıda gelirsek, 1600Mhz FSB E5472 bir işlemciyi maksimum 1333Mhz FSB anakartta Tam hızında çalıştıramazsınız. 3Ghz lik E5472 CPU, 1333Mhz FSB de 2.5Ghz de çalışır ancak. Anakartınız kaliteli ise OC ile 1333Mhz üstünü de görebilir belki ama bunu garanti edemezsiniz.
@ufkabakan son yazdığını tektir ettim ilk yazdığın dağınık olduğu için di konu
https://www.aliexpress.com/item/works-on-LGA-775-mainboard-no-need-adapter-For-Xeon-E5450-CPU-3-0GHz-12M-1333/32332257819.html?spm=2114.13010208.99999999.264.Sb679T Sipariş verildi şimdiden hayırlı olsun bana :))
Yorumlarınız için teşekkür ederim
@ufkabakan
@huseyinekrem
Lolde en düşük ayarlardamı aldığınız fps 120 falandı ? Bide eski bir anakartım var masaüstümde lga775 olan bu işlemci ve bi ekran kartıyla lol oynayıp video izleyebilcek kadar ayağa kaldırabilirmiyim şuan internetten videoları bile ekran dona dona izletiyor.
İşlemciden yana tek sorum yüksek tdp(güç) değeri. Bunun yerine x5450 alıp daha stabil bir sistem kurulabilir. Onu hallederseniz işlemciden yana hiç bir sıkıntı kalmaz. Ramlar 800mhz yada üstü bir hıza sahip ise, iyi bir ekran kartı ile e-spor bilgisayarı olarak tabir edilen, lol-CS go- Dota oyunlarını sıfır kasma ile oynayabilirsiniz.
Pek tabii, kullandığınız disk hepsinden önemli. Eskiliğinden ziyade, sağlam olduğundan emin olun. İmkanınız var ise ssd alın. Nispeten pahalı, ancak normal şartlar altında yıllarca kullanırsınız. Olmasa da olur, olursa sistemin verdiği hissiyat sıfır bilgisayar gibi olur.
@huseyinekrem Elimde 3 tane sata harddisk var gerekirse 3 ünüde bakarım olmazsa ssd alırım. Ama sanırsam elimdeki anakart xeon işlemci desteklemiyor soketi lga775 ama sitesinde desteklediğini yazmıyor ramlar 800 olması lazım bildiğim kadarıyla.
@onurkursad Sitesinde yazmaz zaten.
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email
Şu saçma ama gerekli adresten anakartını bulabilirsen uyumlu demektir. Orjinal bios desteklemiyor, custom bios kurmak gerekiyor anakarta.
@huseyinekrem Anakart modelim yazmıyor pekte kullanılan bi anakart değil zaten çok eski ben bi anakart alayım lga775 li bu verdiğinizden siteden birini seçip anakart + işlemci + ekrankartıyla hiç değilse yaz gelesiye kullanırım.Yardımların için çok tşk ederim.
@onurkursad İnternette gta 5 bilgisayarı diye bin liraya çöp satıyorlar. gt 420'li i5 460'lı. Bu e5450 falan bu kıytırık i5'ten az da olsa iyi. Alacağın ekran kartı da 750 civarında olursa memnun eder. Ama ti olan değil düz 750. Öbür türlü çok zorlama oluyor 🙂 Öyle yüksek ayarda oyun oynama fantazin yoksa 2 sene de götürür.
edit: DDR3 ram destekleyen bi anakart almaya vak.
@huseyinekrem Yüksek ayarda değilde tek oynadığım oyun lol onda iyi bi fps versin kasmasın yeterli onun dışında video izlemek nette gezmek için kullanıcam. Şuanki kullandığım laptop i5 2450 1 gb ekran kartlı ama oyun 13 fpsye kadar düşüyor çok düşük ayarlarda herşeyi kapalıyken oyunda 20 dakikadan sonra takır takır kasıyor. DDR3 düşünüyordum bende aliexpressten araştırdım 3-5 anakart. Birazda başka sitelere bakıcam xeon 5450 içinde biosu varsa bi tane anakart alıcam ekran kartı elimde 128 Bit Powercolor var 1Gb yeterli olurmu yeni alsammı ? Birde bu ekran kartını şuanki masaüstü sistemime taktığımda anakart ışığı falan yanıyor ama ekran kartını çıkarasıya pc nin power tuşuna bastığımda hiç işaret vermiyor açmıyor ekran kartı sorunlu olabilirmi ? Ekran kartını slottan çıkarıp basınca açılıyor.
@onurkursad Valla bin tane sebep sayılabilir sorunla ilgili kesin bir şey diyemeyeceğim. Ondan önce sen sisteminin özelliklerini tam olarak paylaş bi. 1gb ekran kartı olması değil, model numarası önemli daha çok.
@huseyinekrem Powercolor HD3650 modeli. Powersupply değiştirip denedim powerdanmı diye gene fayda etmedi sanırsam ekran kartı arızalı. Şuanki sistem ASUS P5VD2MX Anakart 4GB Ddr 2 ram 64mb onboard ekran kartı İntel pentium 4 2.8 ghz işlemci. Yeni yapacağım sistem gigabyte ga41m combo anakart , Ddr3 8GB veya 4GB ram alıcam ,xeon e5450 işlemci bi tanede 1gb 2gb biti yüksek bi ekran kartı alıcam.
@onurkursad Doğru yoldasın ne deyim 🙂
@huseyinekrem tşk ettim tüm yardımların için ucuza sistem toplamam lazım en ucuzuda şuan bu sanırsam bu dönemdeki uygulamaları falan kaldırabilcek ders çalışmamı sağlayabilcek falan senin bu testlerinden sonra baya kafama yattı bi sorunum olursa burdan yazarım yine kafanı ağrıttık kusura bakma 😀
Merhabalar, buradaki yazılanları okuyarak eski sistemimi toparladım. Sistemim hızlansın diye geçen sene 120gb ssd almıştım. 2 gün önce X5460 aldım. sisteme taktım. ekran kartım iyi değildi onun yerine 2. el bir tane ekran kartı aldım. GTX 560Tİ . Bu arada güç kaynağım 500 watt .işlemci ısınma soru olabilir diye birde 69,00 tl ye fan aldım.Sadece stok fandan biraz daha iyi . 3D MARK Advanced Edition da testler yaptım . monütörüm 65 hz. bayaa eski bu yüzden hd kalitesinde bir çözünürlük elde edemedim. ama monütörün destekledği çözünürlükte 800- 1000 ( BİN) fps yi gördüğüm oldu. FULLHD YE YÜKSELTTİĞİMDE fps oranı 29 seviyelerinde olduğunu gördüm.
CRYTEK firmasının onlıne WARFACE oyununu indirdim. oyun içersinde ayarları full yaptım. kasılma filan olmadı hiç. işlemci ısınma seviyesi 68 derece seviyelerinde. (kötümü bilmiyorum). bu arada asusun sitesinden bios güncellemesi bir işe yaramadı. huseyinekrem arkadaşın yazılarının arasında bios güncelemesi yapabileceğimiz bir link dikkatimi çekti. oradan biosu güncelledim. Güncelleyince ilk baştaki aşırı fan sesi kesildi ve bilgisayar şuan daha stabil çalışıyor.
Sistemim....
@volkanuzun0677 cpu sıcaklığı ortalama bir fan için normal. Çok sıkıntı yaşarsanız çarpan kilidini biraz aşağıda snırlayıp işlemci hızını düşürmek suretiyle sorunu çözebilirsiniz. Düşürmekten kastım 2.8'lere falan yani, öyle çok abes bir şeyler değil. Onun dışında güzel sistem olmuş, güle güle kullanın.
@huseyinekrem Teşekkür ederim.
Oyun oynarken 68 derece normal,hatta iyi bile sayılabilir,bios güncelleme şart eski sistem toplarken, güzel sistem,iyi günlerde kullanın.
İşlemci sıcaklığını ve stabiliteyi test etmek amacı ile önerdiğim yazılım:
http://ufkabakan.com/OC-TESTER/IntelBurnTest.zip
Bu yazılım ile test ederken de sistem sıcaklıklarını HW Monitör ile izlemenizi tavsiye ederim:
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
IntelBurn Test yazılımı, normalde işlemcinizin RENDER işlemninde dahi zorlayamayacağı seviy de sistemi zorlar. Orada gördüğünüz sıcaklık 90+ geçmiyorsa sisteminiz ve soğutması kabul edilebilir seviyededir.
Yararlı paylaşım,teşekkurler
@ufkabakan arkadaşın söylemiş olduğu 2 programı indirdim. 1. test de stress leveli : standart yaptım. 1.ci cpu en çok ısınan oldu. En fazla 79 dereceyi gösterdi. bende stress leveli : maxımum a yükselttim.. bu kez bir kaç derece yükseldi onda da en fazla 82 dereceyi gördüm.
Test başarılı ile bitti mesajı gelene kadar çalıştırıp ısı değerleriniz bu seviyelerde kaldıysa, bundan sonra sıcaklık konusunda çekinmenize gerek kalmamıştır. Yazın çevre sıcaklığına bağlı larak ısı artabilir tabi ama bu yazılım kadar sisteminizi uzun süre zorlayacak bir yazılım kullanmıyorsunuzdur zaten. Güle güle kullanın
945GCM-S2L (Socket 775) beyler ana kartım bu gigabyte ın anakartı e5440 anakartıma uyumlumudur ve şuan gerçekten berbat bi işlemci takılı intel pentiumun e2180 2.00 ghz modeli sistemde çok fark olursa alıcam önerileriniz neler ekran kartım asus r7 240
Hocam bu kadar beleşçi olmayın yukarıda verdiğim linkten bakın anakartınız o listede varsa uyumludur.
Yok listede eyvallah yinede peki başka bi işlemci sorabilirmiyim fikir almak için
e8400 al git 😀
E5450 konusunda ısrarlıyım hocam ya uyumlu olmadığını düşünmüyorum listede yok ama lga 775 soket benimkide zaten
bios olmadan soket uyması bir şey değiştirmiyor...
Hayırlısı bea 😄😄
Ben işlemviyi tsktıkdan sonra bios güncellememmi lazım
Güncellemezsen tanımaz. Tanımazsa önceki işlemcinden bir farkı kalmaz 😀
E8600 nasıl hocam anakartımın sitesinden baktım uyumlu tamamen biosuda güncellerim değilse
iyidir alınabilir. 30 liradan fazla etmez ama ona göre.
@huseyinekrem 60 liraya var bi sitede 30 liraya nerden bulabilirim kusura bakmayın sizide meşgul ediyorum ama elimdekiyle yapamıyorum artık yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim
@aryldrm199942 bilgisayarcı varsa orlarda onlara bi sor. be e8200'ü 20 liraya aldıydım. 8600 olması şart değil. Ona yakın birşeyler almaya bakın.
@huseyinekrem Tamamdır hocam çok sağol
Usta ben nerden bulucam güncellemeyi ? 😀
Yapmayın arkadaş yukarıda verdimya linki konuyu okumadan soru mu soruyonuz 😀
Abi telde olunca 😀
Bide ben baktımda bulamadım 😯😯😯
anakart modelin ney yaz buraya ben bakayım varmı yokmu
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email burası ise en altta baktım g41 lerde combo var mxe göremedim
Bulduğuna göre sorun yok diğer yorumları kaldırdım.
@huseyinekrem e5472 http://aliexpress.com/item/LGA775-Intel-Xeon-E5472-3-0GHz-12M-1600Mhz-cpu-Processor-works-on-LGA775-mainboard-no-need/32449161377.html?spm=2114.49010708.4.2.NqvpNa Bu işlemci hakkında ne düşünüyorsunuz Xeon e5450 1333 mhz bu işlemci arkadaş 1600mhz
Bilmiyorum. Ana kart ile işlemci mhzleri gıcıklık yapar belki diye o riske girmeden ben. Aradaki %3-5 fark için değmez.
@huseyinekrem Araştırırken denk geldi ya sorayım dedim 😀
@aryldrm199942 Elinizdeki anakart "945GCM-S2L" Quad Core desteği yok, 1333 FSB Desteği de sadece OverClock ile mümkün. Tavsiyem o anakarta daha fazla yatırım yapmayın. E8600 da taksanız bir E5450 deki Quad Core avantajını, L1 ve L2 Cache avantajını göremeyeceksiniz.
@huseyinekrem @colwar48
Söz konusu sitedeki BIOS ların, normal BIOS dan farkı Micro Code update yapımış olmasıdır. Çoğu anakart MicroCode update olmadan da çalışır ama tam performans ve özellikle Windows8, Windows10 uyumu için Micro Code Update yapılmış BIOS öneririm.
Eğer elinizdeki anakart Xeon işlemci destekliyor ama Micro Code update yapılmış GÜNCEL BIOS (http://genius239239.myweb.hinet.net bu sitedeki çoğu BIOS ESKI) istiyorsanız, bana anakartınızın TAM MODEL Adı ve Revizyon numarasını yazarsanız, sizin için Güncel BIOS sürümünüze, Micro Code Update yapıp verebilirim.
Ben kendim yapacağım diyen varsa da kaynak:
http://www.delidded.com/lga-771-xeon-microcode/
Kardeşim peki sen hangi anakarta hangi işlemciyi takmamı önerirsin çok fazla bi bütçem yok elimdede ddr2 667 mhz 2 gb + 1 gb ramlar var 150-200 tlye kadar çıkabilirim max. Yardımcı olursan sevinirim
@aryldrm199942 G41 bir anakart yada benzeri DDR3 destekli bir anakarta E5440,E5450 gibi bir islemci ile 2x4GB DDR3 Ram ile cok isler basaravilecek bir sistem halen.
@ufkabakan dostum benim anakartim esc g41t-m7 (v 1.0) ıslemci de x5450 microcode olayını yapamadım yardımcı olabilir misin
@emintank2
Merhaba, asagidaki rehberde anlatilanlari denediniz mi? Takildiginiz yer varsa o noktada yardimci olayim size.
http://www.delidded.com/lga-771-xeon-microcode/
@onurkursad @huseyinekrem Ben ferhataydin23, hesabımın siteye erişimi bir günlüğüne engellenmiş. videoyu yükledim ve hemen göstermek istediğim için yedek gmail hesabından giriş yaptım. buyrun: https://www.youtube.com/watch?v=AdoaN8Hymxs
Senin testlerin derme çatma oluyor o yüzden güvenmiyorum. GTA 5 te en az 35 fps veriyormu ne dedin yaptığın tek şey arabayla dolanmak. Benchmark diye bir şey icat etmişler, hani oyundaki her zorluğu test eden, olası en düşük fps'nin kaç olduğunu öğrenmene yarayan araçtan bahsediyorum.
Edit: Ayrıca güç tüketimi sağ olsun 1 yılın sonunda çok daha ucuza geliyor.
@ferhataydin23 Saf saf arabayla gezeceğine düzgün bi benchmark yapsaydın hiç konuşmazdık hocam.
@ferhataydin23 O kadar büyük atınca, benim kaynaklara tamamen yalan deyince, herhalde sağlam bir testten geçirmiş sistemi dedim kendi kendime. Yani zekasal bazda bir sorun var ise bunun benden kaynaklı olduğunu sanmıyorum. GTA zor geliyosa bir de cs go çek bakalım 250 minimum mu oluyormuş. O kolay olur benchmark falan da yok. En zorlayıcı test 15-15 kişilik sunucularda dust2 de midden çatışmak. 5-5 yapsanda razıyım o midden çatışmayı. Benim gtx960+ fx8320 ile alamadığım performansı nasıl aldığını görelim.
@ferhataydin23 Kardeşim tantana yapma, benim yazdıklarıma yalan dedin. Yalansa kanıtla diyorum. yok 250 fps imiş, yok min 35 miş... ÇEvre detaylarını kapattıktan sonra bir zahmet versin o değeri. Ekran kartın kötü değil zaten. Sen işlemciye yük binen yerleri test etmiyorsunki.
@ferhataydin23 Kıvırmak? Ben sana oyunu sonuna kadar zorlamadan en düşük nasıl şu kadar değer veriyor diye iddia ediyorsun diyorum. Sen bana ne diyorsun. BENCHMARK ıvır zıvır değil, boş iş değil. Tamam, gercek oyun deneyimin her zaman benchmarklardan iyi olacak. Ama o zamanda kalkıp EN DÜŞÜK ŞU FPSYİ VERİYOR gibi bir iddiada bulunamazsın. Yok öyle bir şey. Yoksa benim 960 ile texture'ları düşürdümmü sabit 60 ta alıyorum 1080p de. Ama ekşına girdimi çakılıyor 30 küsürlere işte.
@ferhataydin23 Sen böyle testler yapmaya devam edeceksen daha fazla tartışmanın alemi yok. asgari 45 dakka süren bir oyunu 2 dakika oynayıp en aşşa 200 fps alıyorum diyebiliyorsan ben daha ne deyim. İlla imkanım yok, 2 dakika test edebiliyorum anca diyosan git 5v5 botlarla basit eğlence gir. Onlar zaten mid rushluyorlar. Orada görürsün kaça düştüğünü.
@ferhataydin23 Kardeş en düşük ayarlarda cs go oynuyon. O ekran kartıyla 200-300fps alman normal. İşlemciye yük binen kısımlar yok senin yaptığın testte. Video falan istemez, gir b ibotlarla ilk el, midden gir bak bakalım ne oluyor fps ye.
@ferhataydin23 Benim aldığın yüksek fps ile hiç bir zaman bir derdim olmadı. Test yapmayı bilmediğin için, nerede düşük fps verdiğini bilmediğin için "en az şu kadar fps verir" demene kızdım. Yazdıklarımı niye görmezden gelip yarım yamalak testler yapmışsın hep. DOTA2 den hiç anlamam o yüzden o konuda yorum yapamayacağım. Bana oturupta bir şey anlatmadı da istemiyorum. Kendin gir. Karşına 5 adam çıkınca, ki bu gayet olabilir bir senaryo, short rush mesela, kaça düştüğünü gör diye botlarla gir dedim. Üstüne yeni nuke'a falan girdiğinde de 200'ü alamayacaksın. sadece dust2 de geçerli. Mapın poligon sayısıyla alakalı.
Sen inatla benim FPS düşüren yerleri söylememe rağmen hala görmezden gelip şu kadar fps veriyor en az ibaresini kullanacaksan daha da tartışmanın alemi yok. Bana göstermek, hatta buraya yazmak zorunda bile değilsin. Kendin gir bak sadece.
E8500 40 tlye aldım hocam sağolun 1 haftadır kullanıyorum beklediğimden fazla performans veriyor yardımcı olursanız önerdiğiniz bi anakart işlemci varsa 400-500 tl gibi bi bütçe içersinde arkadaşa da bi sistem topluycaz sadece anakart işlemci konusunda kararsız kaldık yardımcı olursanız sevinirim elinize sağlık çok teşekkürler
@aryldrm199942 Memnunsanız diyecek bir şey kalmamıştır. 400-500'e bu doalr kurunda anca amd toplanır, onun içinde tonla rehber var her yerde. Biraz ararsanız hemen ulaşabilirsiniz 🙂
@ferhataydin23 onlar 80 oldu, 2 katı. Saçma salak hakaret etmeninde sana ancak götürüsü olur, siteden banlanmak gibi mesela.
edit: 70 olmuş 80 değil.
@ferhataydin23 ben aldığımda 20 dolardı, o zaman dolar 2.7'ydi. Şimdi 80 olmuştur dedim ancak parçanın fiyatı düşmüş.
Bir de, insan gibi anlaşmaya çalıştıkça, niye hayvan gibi cevap verdiğini merak ediyorum. Hele onu bi açıkla da, sonra şikayet edince ban yiyeceksin zaten. senin banlanman değil mesele yanlış anlaşılmasın, küçük bir sineksin sen, ama evin huzurunu kaçırıyorsun.
@huseyinekrem abim pegatron ıpx41-d3 anakarta uyumlumudur baktım bi tane link buldum fakat emin olamadım liste çok karışık sana zahmet bi cevap verirsen çok sevinirim
@mehmetalipehlivan98 Baya bi aradımda, sanırım uyumlu değil. Zaten ucuz olması için yapılmış uyduruk bir anakart gibi duruyor. Bence riske girmeyin.
Merhabalar; suan elimde sadece e5450 islemci var ve baska hic bir pc parcam yok. Buna uygun sistem toplamami mi önerirsiniz yoksa bu islemciden vazgecip guncel 2.el sisteme mi yonelmeliyim. Butce 1000 lira
Temiz 775ping ddr3 anakart bulabilirsen topla hocam, yoksa bir anlamı yok, sat gitsin.
hocam merhaba ASUS P5QPL-AM anakart + E7400 işlemci + NVidia GT220 1gb 128 bit + 4gb 800mhz Ram kullanıyorum Photoshop CS6 + Pluginler kullanıyorum ağır photoshop işlemlerim var işlemcim yetersiz kalmaya başladı bu işlemciyi alırsam ne gibi bi değişim olur ? ısınma problemi var mı ? sonra aldığımızda 50 dereceden aşağı düşmezde 🙂
e5450 senin işini görür eğer anakartın destekliyorsa. Çokta ısınmaz x5460 gibi, iyi bir stok fan varsa yeter. Intelin minik dandik şeyleri kurtarmaz. Ancak senin tek sorunun işlemci de değil. 4 gb Ram ağır photoshop işinin altından kalkamaz. en az 8gb olmalı ama işte ddr2 800mhz olması beni düşündürüyor. Yavaşlama sorununun işlemci kaynaklı olduğuna eminsen Xeon e5450 alıp rami 8'e yükselt. Emin değilsen sorun muhtemelen ramdedir, yeterli gelmiyordur.
@huseyinekrem sağolasın hocam ama DDR2 8 gb ram Türkiyede yok galiba. başını ağrıtıyorum ama son olarak benim gezinmede falanda sıkıntım var hani abartı olmasada mesela sitenizde en üstten an alta inerken 2 3 saniyelik donma oluyor .
@i5430m o işlemciyle alakalı değil. daha çok depolama ile alakalı. Eski Hard diskler yüzünden olur genelde. Çünkü onlar doldukça ağırlaşırlar, defrag vs yapmak gerekir. Ancak ne yaparsan yap yine yavaş kalır. Gözle görülür bir performans istiyorsan SSD alman lazım. Dünyan değişir. Baktın olmadı yine işlemci falan alırsında, ssd hepsinden önemli. 120gb falan olabilir. Şu olabilir mesela.
http://www.hepsiburada.com/sandisk-ssd-plus-120gb-530mb-400mb-s-sata-3-2-5-ssd-sdssda-120g-g26-p-BD805681
Anakartın sata 2 ancak bu sadece dosya aktarım hızını düşürür. Bizi bağlayan IOPS değeri ki o da dosya erişim hızı olarak nitelendiriebilir ki HDD'lerde bu hız 100'lü rakamlarla ölçülürken SSD'de 10 binli rakamlarla ölçülür.
Özetle, kesin bir performans artışı istiyorsan ssd alman lazım.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.
Abit aw9d anakartım var şuan c2d e7600 cpu ovc ile 3.61ghz de 4gb ddr2 800mhz ram ile kullanıyorum e5450 satın almayı düşünüyorum fakat Anakartın işlemci özelliklerindeki bu fsb hızı 1066 yazdığı için içimde bir şüphe kaldı ve elimdeki mevcut sistemle fazla bir performans farkı olur mu? Yada önerebileceğiniz daha iyi bir işlemci varmıdır 150 TL civarlarında?
Anakartın desteklediği işlemci türleri de bunlar.
Support Intel® Core 2 Quad, Core 2 Duo Extreme, Core 2 Duo, Pentium® D and Pentium® 4 processors with1066/800MHz FSB
Support Intel® 2006FMB Conroe CPU
Senin anakartın quad core desteği yok hocam herhalde nereden aldın bu bilgiyi? Eğer anakartın xeon dengi bir işlemciyi kaldıramayacak güçteyse ki bu Q serisi oluyor, çalışmama ihtimali çok yüksek ki custom biosu bile yoktur. Custom bios olmadan zaten eski işlemciden bir farkı olmaz.
Senin anakartın max modelinde l5420 kullanan varmış ama işte üst modelinde. Ben senin yerinde olsam riske girmezdim. Xeon olmadıktan sonra da yapacağın güncellemenin pek bir farkını göremeyeceksin zaten. Onun dışında, kesin bir performans artışı istiyorsan SSD almanı öneririm. Oyun dışında bütün her şey katlanarak hızlanacak emin ol. Yeni sisteme geçince de kullanabilirsin hem.
Eğer anakartınız "Abit AW9D-MAX" ise durumu şöyle gözüküyor:
975X / ICH7R 1066 ≥ 130 Q6700, QX6800
All 65nm Xeons with a 1066 FSB
"Worked: L5320"
Bendeki kaynak listeye göre eski 65nm CPU ile uyumlu anakartınız. L5420 çalıştıran olduysa, 45nm lik "Harpertown" yani E5450 ilede uyumlu olmasa da OC ile 1333FSB de "BELKI" çalışabilir.
http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/3/#abit
@huseyinekrem
Custom BIOS o kadar dert etmeyin, çoğu durumda sistem boot ediyorsa, eski Micro Code yetersiz BIOS lu anakartlarda dahi çalışıyor bu Xeon CPU lar. Tabi en kesin ve performanslı çözüm, Custom BIOS ile Micro Code update işlemi. Onuda biraz uğraşarak kendi BIO sunuza ekleyebiliyorsunuz. Ben farklı 3-4 anakarta BIOS dump edip, tekrar güncel Micro Code ile update ettim.
@ufkabakan Hocam çalışıyorda 4 çekirdekli gibi çalışmıyor sistem 🙂 Benim custom biostan kastım o zaten. Adamın biri bir sürü anakart için hazır paket yapıp koymuş, linkini de paylaştım zaten yazıda.
Yani sırf şu yorumu yapayım diye siteye üye oldum..
Dostum sen x5460 3.17Ghz ile nasıl Cinebench R15'de 279 puan aldın anlamadım ben E5440 2.83Ghz ile stokta 370 kusur puan alırken @3.83-3.90Ghz OC ile 410-415 puan alıyorum P5Q-PRO anakartve 4 adet 2GB DDR2 800 Mhz Kingston RAM var sistemde ki sende DDR3 ram var
Birde stok hızlarda fx4300 / i5-750 ayarında demişsin ki E5440 2.83Ghz stok hızında bile cinebench R15 olsun yada cpu-z benchmark olsun fx4300 / i5-750 gibi işlemcileri epey bi geride bırakıyor. 3.83Ghz çıktığım zaman fx 6xxx serisiyle arası epey açılırken amd 8150 gibi işlemcilerin seviyesine çıkıyor. cinebench R15 benchmark global listesine bakarak karşılaştırma yaptığım zaman i7 860 - 870'e minik bi fark atarken i7 920 - 940 ayarına çıktığımı görüyorum.
Bu konuyu tam olarak toparlarsam E5430 - E5440 - E5450 gibi işlemcilere iyi bir soğutucuyla OC yapar 3.60Ghz'den düşmezseniz i5 2300 ile aynı performansı alırsınız.
Ayrıca GTX 960 ile nasıl 52 fps aldın onuda anlamadım benim sistemde powercolor R7 250 2GB DDR3 OC gibi ortanın ortası gibi bi kartla cinebench R15'de 48-49 fps alıyorum ki karta %1 bile OC yapmıyorum.
Sendemi bi sorun var bendemi çözemedim...
Son olarak 54xx serisi xeon alacak arkadaşlara tavsiyem X serisi almayın 130-135watt güç çekiyor 775 pinde çalışması için mod sticker yapıştırıyoruz nasıl ısınmasın o işlemci..
Araştırdığım kadarıyla bu seride en iyi OC olan işlemciler E5430 - E5440 - E5450 - L5420 - L5408 bazı rus arkadaşlar DeepCool GAMMAXX 300 gibi orta seviye soğutucularla 40wattlık L5408 ile 3,70Ghz çıkmışlardır. Rusyanın soğuğu demesin kimse adamların evleri sıcak neticede. Buyrunuz link: https://youtu.be/B9TIv00mfeo
Şu iki videoda benim sistem: https://youtu.be/MpIDHltp3Eo - https://youtu.be/govFmjoBrh8
Arkadaşın sistemde ciddi bir dar boğaz var: 10 yıllık HDD.
Kardeş ben bütün ekipmanı yazdım oraya, yazının tamamını okusan zaten diyorum hdd ölü diye. Bir fırsatı olmadı ki ssd alıp tekrar test edeyim. HDD süründürüyor, windows 8.1 var ve herkes biliyor ki 10 kadar performanslı değil. Anakart zaten 4 çekirdek için verimli değil. Verimini geçtim, o.c yapmak için zaten iyi bir anakart lazım. Zamanında ucuz olsun diye alınan anakartla olmuyor işte. Tüm parçalarım iyi olsa bende işlemciyi ucurmasını bilirim de değil işte.
@huseyinekrem Asus p5g41TM ve Xeon X5460'dan bahsediyoruz ve sen bu sistemi ddr3 ram + gtx960'la destekliyorsun ben o setle 4Ghz rahat çıkarım.. Ayrıca paylaştığım youtube linkelerine bakarsan bendede o sıra ssd olmadığını görürsün 🙂
Harddiskin overclokla ne kadar bağlantısı var bi düşün istersen..
@thorny Çıkamazsın kardeş lite modeli bu VRM soğutucuları yok.
Yasiz demişsiniz ısınma felan belki ısınıyordur ben bilmiyorum ama ben de bu işlemciden aldım 4 sene önce pentium d işlemcimde ısınma sorunı barda gittim 100 tl bayıldım bir thermaltake 3 bakır boru hatlı fan aldım işlemci boşta 24 25 derecede daha oyun oynayamadım çünkü babam izin vermiyor üniversiteye hazırlık sebebiyle
Ama xeonlarda böyle bir performans gördüm ya artık bilgisayar düzüceksem xeondan başka düzmem cidden. Aliexpressde 1366 pin işlemci için xeon x5650 ler var onların f/p bilseniz ağzınız açık kalır. Bir bir şey sorucağım bu işlemciye gtx950 almayı düşünüyorum uygunmudur.
950'yi tam anlamıyla kullanamazsınız. bunun hakkı 750ti. Ama oyundan oyuna değişir tabi işlemciye çok yük bindirmeyen oyunlarda 950'yi de kullanabilirsiniz.
Xeon düzme kısmına gelince, anakartları gereksiz pahalı olduğu için mantıklı değil.
1156 pin anakartlarada xeonlaradan x3480 önerilir ama oc ile fx8300 ensesine biner
@huseyinekrem bu arada gtx 750 ti ile gtx strix 950 ile aralarında bir 70 lira felan fark var alınabilir
@smalldemon O.c yapacak anakart lazım işte. O.c yapabileceğin kadar güçlü anakartlar zaten sıfır sistemin parasını çıkartıyor 😀
@huseyinekrem anladım fazla da araştırmadım anakart konusunu haklısınızdır büyük ihtimalle. Ama sisteme can kattı bu işlemciler cidden 62 tl ye alması da cabası 50 gün bekledim ama =)
@smalldemon Orası öyle, eldeki 775pin i hayata döndürüyorlar.
@huseyinekrem. Ya benim size bir sorun olucal şimdi benim sistemime yeni bir anakart yeni bir işlemci aldım. Bu parçalarımda işte gigabyte ga g41 m combo ve xeon işlemci. Fakat sistem format istemedi sorunsuz açıldı çok şaşırdım ilk başta sistemin format istemeyişine fakat windows 8 kuruluydu bende ve bu işlemci için microcode felan eklemekten bahsedip duruyorlar bios güncelleme vs... Ama bende hiçbir şey olmadan açıldı şimdi ben anakart ikinci el aldım. Küçük bir ihitmal benden önceki anakary sahibide xeonlu bir sistem kurdu ve bios güncelledi. İşlemci sıcaklığıda çok iyidi yani bios güncellemeyince çok ısınıyor felan diyorlardı ne biliyim speedstep çalıçmıyor felan diyolardı. Ayrıca win 8 ve win 10 açılmıyor gibi şeylet bunu için bios güncellemeyi öneriyorlar. Şimdi bende win 8 kurulu 32 bit ben ise win 10 64 çevirmek istiyorum acaba bir sıkıntı çıkarmı formatladıktan sonra ?
@smalldemon MicroCode update her anakartta gerekli DEĞİL. Hatta çoğu durumda LGA775 anakartlar E5450 gibi işlemcileri sorunsuz çalıştırıyor. Ama bu Xeon işlemcilerin desteklediği ek komut setleri bulunmakta, bunuları MicroCode update etmeden aktif hale getiremiyorsunuz. Ayrıca Windows8/8.1/10/Server2012 kurulumunda işlemciyi tam olarak tanıyamazsa (MicroCode uyumsuzluğu) kurlum aşamasını geçemiyorsunuz AMA kurulmuş bir Windows8/8.1/10/Server2012 diski ile sistemi sorunsuz BOOT edip çalıştırabiliyorsunuz.
Tavsiyem, BIOS Update, BIOS ROM edit gibi konularda çok deneyiminiz yoksa vede şuanki Anakart+CPU performansından şikayetiniz yoksa, MicroCode işlemine girişmenize gerek yok. Basit bir hata ile anakartı kullanılamaz duruma getirebilirsiniz. O riski almaya değmez.
@ufkabakan bildigim kadarıyla bunun için ibr sitede xeon uyumlu tüm çipsetlerin olduğu anakartların bios güncellemesinin indirildiği bir site var. Sanırsam hazıt microcode eklemmiş olarak indiriliyor. Yapmam gereken tek şey award bios için windpws üzerinden bios güncelleme programını indiriıp tabiki anakartım için uygun olanı dosyayı seçip yüklemek aslında zor da değil . Sonra resetlencek biosa girip defaultlayıp kaydedip çıkıcaz dimi bukadar yanılmıyorsam. Ya aslında şu derdim limdi format atarsam geri yüklersem açılmazmı hani yani windowsmtanımazmı onun derdindeyim ama pc ayarlarındanda gördü işlemciyi gerçi ama birde işlemci boşta 24 26 derece felan ya hocam bir de sen kontrol edermisin sana zahmet bu sitede açıklıyor baya ama o hani mod bios indirilen sitedeki dosyaya bir şey eklicezmi microcode felan yoksam hazır mı geliyor anlayamadım https://mobile.donanimhaber.com/xeon-islemcilere-windows-10-kurulumu-ami-award-phoenix-bios--109543699
32 bit olduğundan formatlıyacağım ben de zaten 4gbramin 3.25 görüyor hem de ilerde ram takviyesi yapıcağım. Yoksa bir sıkıntı yok oyuna da girdim gıcır gıcır
@smalldemon Ben o sitenin linkini yukarıda verdim zaten. Bios update yapmazsan işlemyici tam olarak kullanamazsın. Yapması çok kolay.
@huseyinekrem indirdiğim dosyanın üzerinde bir değişiklik yapmıyacağım değil mi microcode eklemek vs gibi doğrudan kullanıcağım onu sizide meşgul ediyorum ama kusura bakmayın
@smalldemon Benim verdiğim linktekiler zaten yapılı halde geliyor. diğerlerini bilemiyorum.
@huseyinekrem tamamdır teşekkürler aynı site zaten
@smalldemon Dediğim gibi Windows 10 Kurulumunda sorun yaşamazsanız, anakartınızı bu şekili ile de kullanabilirsiniz. @huseyinekrem bahsettiği hazır MicroCode update edilmiş BIOS lar şu sayfada mevcut:
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/
Fakat bu sayfada sadece G41 Combo Rev 1.3 olan anakarta ait düzenlenmiş BIOS var. Sizdeki anakartın Revizyonu eski ise, bu BIOS dosyası işinize yaramaz. MicroCode düzenlemesini elle kendiniz yapmanız gerekir. nasıl yapılacağı ise şu sitede anlatılıyor:
http://www.delidded.com/lga-771-xeon-microcode/
@ufkabakan bende rev 1.4 ayrıca o sitede rev 1.3 1.4 ve 2.0 için xaten üç tane hepsi içşn var
@ufkabakan ayrıca ben windows üzerinden küçük bir programla bios update ediyorum hem daha kolay hem de daha güvenli bence
@smalldemon BIOS Rev tipleri konusunda haklısınız, benim gözümden kaçmış. Sadece Rev1.3 görmüşüm. Bu durumda Rev1.4 BIOS dosyasını istediğiniz gibi günceleyebilirsiniz. Windows ara yüzünden yapmanız bir sorun değil ama en güvenli yolun yine DOS üzerinden boot ederek yapılacağını söylemeliyim.
@ufkabakan ben dos üzerinden yapmayı bilmiyorum ordan bozabilirim diye çekiniyordum zaten anakartın dual bios özelliği var zor yani bozmak. Dos üzerinden sanırım flashı biçimlendiriyoruz ms dos başlatma diski oluşturuyoruz. Boottdan firste floppyi getiriyoruz kaydedip çıkıyoruz. Sonrası yok ben de ? =)
@ufkabakan komut mu giriyoruz neyse işte gerisi yok ben de
@smalldemon Hiç karıştırma oraları ben de windows üzerinden yaptım.
@huseyinekrem aynen katılıyorum
Bu da kasa bu arada bendede gigabyte ga g41 m combo var. Bu anakart için ddr3 ram aramayın hem zor bulursunuz bulsanızda ddr2 ile performans farkı yok gibi bişi yani oyunlarda göremezsiniz o farkı uygulamalarda da ddr2 bulun ikinci elinden en iyisi. Ekran kartım eski hd485ü 1gb 256 bit aslında eski oyunları çok güzel açıcak hale geldi ama yinede yeni bir ekran kartı şart oc deneyemedim daha zaten bu anakartta ddr2 ddr3 ten daha iyi oc olur orası kesin ama xeonlarda oc yapamadık diyorlar bu anakart için
@ferhataydin23 Evet süpersin sen akıyorsun!
@ferhataydin23 Bi bechmark yapmayı öğrende öyle gel le 😀 Anlıyorum upload kepaze olduğu için ilk bir iki dakikayı atıp geçiyorsunda olay ondan ibaret değil işte.
@ferhataydin23 Kardeş sen o.c yapmamış öldürmüşsün 😀 Bu sayılmaz 😀 Ben ve benim gibi pek çok kişi standart anakartlar kulllanıyor ve o.c yapması imkansız gibi bir şey. Bizim bütün tartışmaların sebebi aslında işlemci değil senin anakart. Anakart neydi senin?
@ferhataydin23 Senin nezaketine gerek yok bu kafayla gittiğin için. Bendekiler stock hızlar, o.c yapamıyorum. Tahminlerimi yazdım haliyle. Başta bana giydirmeye yeltenmeden hayvan gibi o.c yaptım ben ondan böyle deseydin kimse itiraz etmezdi.
@ferhataydin23 helal olsun abi bir şey sormak isticem sizce bu işlemciye en uygun ekran kartı nedir yani ben r9 280x felan kullansammı diyorum
@ferhataydin23 veya r9 270
@ferhataydin23 yada siz ne kullanıyorsunız elran kartı olarak bir de onı soruyum bende 500 watt cooler master varç bugün bir bios modlayıp oc deneyeceğim
@ferhataydin23 yalnız ben bu anakartla oc yapamıyorum olmuyor siz bana işlemcinin stock değerlerine göre önerirmisiniz mesela çoğu kişiden gtx750 ti duydum aynı paraya asus striks gtx 950 var bilemiyorum yani yardımcı olursanız sevinirim stock hızda fx 4300 le eşdeğer diyorlar ama fx4300 r9 270x öneriyorlar
@ferhataydin23 birde bende hiç ısınma derdi yok boşta 25 derece felan
@smalldemon Sen o arkadaşa pek takılma. Hayvan gibi o.c yapmış o. Aynı kulvarda değiliz. Anakart o.c desteklemiyorsa son adım 750ti
@huseyinekrem rx 460 da iyi
@smalldemon Mesela yani. stock hızda gta5 ıkınıyor. Daha az açık dünya olan oyunlarda tabiki daha iyi olur.
@huseyinekrem ben yinede alırsam gtx 950 alıcağım çünkü aynı para 750 ti 519 tl vatanda gtx 950 514
@smalldemon işlemci tam kullanamaz ama ileriye dönük olur ekran kartım
@smalldemon 512 tl gtx 950 miş 453 te gtx 750 ti
@ferhataydin23 yalnız giden elektriği hiç düşünmüyoruz galiba =D o işlemci 4.66 ghz lerde kesin 180 19ü watt çeker belki 200 dediğiniz ekram kartlarıdamhatrısayılır bir enerji çeker sanırsam bi 600 watt psu lazım tabiki overclock demek = performans+zaman ayrıca çok zevkli ve 65 tlyr 600 tl lik işlemcinin gücüne varırken verdiği hazzı hiçbir şey vermez
@ferhataydin23 Söz konusu OC Veritabanı ise, HWBot konuşur...
http://hwbot.org/submission/3081256_gagarin77_cpu_frequency_xeon_x5460_5168.86_mhz
@ferhataydin23 http://hwbot.org/submission/3081260_gagarin77_superpi___1m_xeon_x5460_9sec_283ms
Tavsiyem hazır bu seviyede bir değer elde etmişiniz, bunu tescil ettirin. HWBot kayıt olup değerlerinizi gönderin. Hava soğutma ile ilk üçtesiniz:
http://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/rankings?hardwareTypeId=processor_1567&cores=4#start=0#interval=20
Birde illaki son çıkan oyunu oynuyacağım diye hevese girmeyin abi yani oyun sektörü yıllardır var ve son 4 5 yılda çıkan hiçbir oyundan sıkılmazsın imkanıyok teknolojiye yetişemezsiniz bugün bakıyorum assasins creed unity önerilen sisteme abi en az 2500 3000 tlik sistem yani ve seneye çıkıcak oyunu aynı sistemi istet sanıyorsanız yanılırsınız benim size tavsiyem yeni oyunlara kendinizi bilgisayar için kaptıtmayın hee illa oynucamda diyorsanız yanlış yerdesiniz bir ps4 ikinci elden almaya bakın derim =) 6 yıl gideri var
Baktım gördüm onları ama oramlerin fiyatları şimdi çok uçuk bir de dolar var tabi =/
Normalde bende g41 almazdım ama 80 tl gibi bir fiyat olunca aldım şuan yine satıcak olsam 140 felan satabilirim
80 tl anakart işlemci 65 500 watt coolermaster psu 75 son son güzel bir ekran kartı alıtım yaza sonrada cs go mu detsin lol mü dersin wow mı vs vs... Ben 3 yıldır lol oyuncusuyum bu arada =D öyle günde bir iki saat değil yani lisedeyken azmı kaçtım be ahh ahh sabah 8 akşam 4
Sen o anakartı al güzel bir 750 ti göm içine yeter ac serisinin son oyununı rahat oynayamazsın pes fifa hepsini rahat açar gta 5 ide düşük bir çözünürlükle direct x10 la halledersin ya illada gta 5 olcak diye bir kaide de yok
@huseyinekrem ben 3.16 dan 3.26 kadar getirebildim malum anakart izin vermiyor g41m combo 343mhz geliyor 344 de kitleniyor 343 fsb de kullanmam bir sorun yaratır mı
Test etmen gerek. Prime95 programını indir. En az 15 dakika test yap. Açar açmaz gelen ekrana ok dersen başlar zaten test. Her hangi bir sorun yaşamadan stabil çalışıyordur
@smalldemon kardeş kullandığın fanın marka model veya en uygun fiyata alabileceğim siteyi yazarmısın rica etsem 🙂
x5460 oyun oynarken en fazla 50c de kullanmak istiyorum bunun için uygun fiyatlı bir fan önerebilirmisiniz.
Cooler Master Hyper 212 evo düşünüyorum yeterlmidir acaba ?
ne alırsan al o sıcaklıkta kalmayacak hocam 🙂 65 dolaylarında kalır hyper 212 evo ile yani bende öyle. Tabi fanı deli gibi öttüreceksen olabilir.
yeterli olur mu sence hüseyin kardeş ?
Ben kullanıyorum aynı işlemciyle hyper 212 evo'yu. Overclock yapacak kaliteli bir anakartın yoksa e5450 al henüz almadıysan. Daha az ısınır, %3-5 performans farkı var arada. Farketmezsin bile daha yavaş olduğunu. yanına bir de SSD çektinmi uçar kaçar bir pc elde etmiş olursun.
@huseyinekrem x5460 ım var şuan bilgisayarımda bios ekranında 48c yzıyor pc açılınca 90-100c oluyor ve bir süre kullandıktan sonra bilgisayar kapanıyor bu nedenlede fanı değiştirip güzel bir fan almak istiyorum
@huseyinekrem ve bir sorum daha olacak sapphrie nitro rx470 düşünüyorum 600w 80+ psu ile darboğaz yaparmı ?
@xqooqle Yapar, hakkı en fazla 950ti onun. O da o.c yaparsan ve oyun işlemciyi katleden bir oyun değilse.
@huseyinekrem teşekkür ederim .
@xqooqle kardeşim her türlü yeni bir cpu fan almanı tavsiye ederim çünkü yüksek sıcaklıklarda kullanmak stabilitesini düşürücektir. Eskiden bir pentium d işlemcim vardı win 8 kullanırdım windows da çıkış yaparken başlarken felan çok yavaşdı sanırım çok ısınıyordu fan aldım kalitelisinden 110 tlye sonra çok hızlandı windowsum ben bu işlemciyi boşta 27 derecede kullanıyorum evde öyle soğul felan değil merkezi sis. Bilen bilir ev yanıyor ona rağmen.
stok fan iyiyse yani intelin minicik cızırtılarından değilse yine durduk yere kapanmaz. Senin macunda bir sorun var muhtemelen.
@xqooqle
@smalldemon kardeş kullandığın fanın marka model veya en uygun fiyata alabileceğim siteyi yazarmısın rica etsem 🙂
http://www.hepsiburada.com/cooler-master-s200-intel-amd-islemci-cpu-fan-rr-uah-l9c1-gp-pm-bd302388
Ben kendime alıyor olsam bunu alırdım. Ama biraz daha araştırmakta fayda var.
@huseyinekrem kaç derecede çalışır oyunda kaç derecede çalışır diyorsun
@xqooqle Ne bileyim hocam 😀 İyi bir soğutucu önerdim sadece ucuza.
Acaba kaç derecede çalışır
Boştayken bilmemde yük altında fark yaratır.
@huseyinekrem fark yaratır derken ? İyi mi yani ?
@xqooqle Hocam al bir şey. Hepsi intelin kendi fanından iyidir.
FX lerin O.C siz hallerini mi?
Merhabalar,
MSI P43T-C51 / drr2 1333 fsb anakart kullanmaktayım üzerinde üç adet overclock switchi mevcut. Elimde iki adet 2 gb Kingston Hyprix 1066 mhz, ayrıca iki eadette yine 2 gb biri 667 mhz diğeri 800 mhz Kingston olmak üzere toplam dört adet 8 gb ramim mevcut.
İşlmcim core duo e6600 3.06 ghz, grafik kartım Gygabyte nvdia gt-630.
Konuyu okudum ve önce bir xeon işlemci alarak anakartımın overclock desteğinden yaralanmak istiyorum, ayrıca oyunlarda yüksek fps değerleri alabilmek adına bütçe kısıtlı olmakla beraber grafik kartımıda değiştirebilirim. ( özellikle gta V ve cs.go gibi oyunlarda kasmasın istiyorum ).
Eğer değerli fikirlerinizi paylaşır, anakartım ve ramlerime uygun overclockta ve ısınma sorunu yaşatmatyacak xeon işlemciyi seçmemde yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım.
Herkese çok teşekkürler...
Anakart işlemci için 140w ayırmışsa her türlü o.c yapabilirsiniz anakartı lakin ramler biraz sallantıda duruyor. Yani 1066 olsa hepsi güzel olurdu. Hiç olmadı 667 mhz olanı çıkarmanızda yarar var. Çünkü bellekler en düşük frekanslı modüle göre optimize ediyorlar kendilerini. 2gb bellek yerine daha hızlı 6gb yeni sayılabilecek oyunlarda eğer bellek miktarı yeterliyse daha çok fps almanıza yarar.
Xeon'u overclock edebilirseniz ki %15-20 bile olsa yeterli, genel olarak gta5 falan te bir sorun yaşamazsınız. Crysis 3'te kasma yaşamazsınız CPU'ya bağlı olanları tabi. Bunun üstüne ikinci el bir ekran kartı koyarak güzel, ucuz bir oyun sistemi elde etmiş olursunuz. Ekran kartı olarak 750ti, r7 260x falan olabilir. %40-50 gibi hayvani o.c değerlerine ulaşabilirseniz daha üst kartları tercih edebilirsiniz ancak biraz zor bunları görmek.
@huseyinekrem Yorumunuz için çok teşekkür ederim, ramler konusunda tavsiyenize uyucam. İslemci olarak bir öneriniz var mı? Açıkçası bir çok yorum var hem burada hemde diğer forumlarda x serisi yüksek voltaj çeker çok ısınır e serisi al düşük enerji tüketir ısınmaz falan gibi overclock için x serisi lazım heralde konuda bahsettiğiniz x5460 mı almalıyım? Son olarak bir satıcı (slanp) ve (slabb) diye iki farklı işlemci modlaması olduğunu söyledi bu konuda bilginiz var mı?
@niy_o Mod konusunu bilmiyorum, direk yapılılardan aldım ben, kendim modlamadım. X5460 ile e5450 arasinda çok az bir fark var. Hangisini istersen onu alabilirsin. Senin anakart o.c için zaten, sorun olmaz. Bazi anakartlarda yuksek watt isteyen işlemciler sorun cıkarabiliyor diye önemli oluyor o.
Slbba
G41T-M6 anakart kendinden modlu X5460 işlemci ile çalışır mı?
şuan G31-TMP21 kullanıyorum cok fark olur mu ?
Ve g41 ile bios güncellemesi yapmam gerekir mi ?
Anakartın çalışıp çalıştırmadığını arayıp bulman gerek ben nereden bileyim 😀 Anakartı değiştirince bir fark olması için o.c performansının arması lazım. Birde ram kapasitesi arttıysa kağıt üzerinde performans artışı olur ama ne kadar hissedilir bilemem. Bios güncellemesini her halukarda yapmanız şart. Güncellemeden çalışıyor olması sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor malesef.
Gerçekten büyük bir performans artışı istiyorsanız sisteminize SSD eklemeniz gerekiyor. Samsung tarafında 850 evolar var, sanddisk tarafında Ultralar var göz önünde bulundurabileceğiniz. Tabi döviz kuru ve fiyat politikaları yüzünden 120gb almak safi israf. İndirimlerle falan güzel fiyatlara 240gb bulmak mümkün.
bende araştırıp bulamadığımdan dolayı senin uzmanlığından dolayı sormak istiyorum bi bakabilirsen sevinirim , bios güncellemesi icin kendi sitesindemi başka bir siteden mi indirmem gerekiyor yardımcı olabilirsen seviriim.
güncelleme adresi verdim zaten yazıda, oradan indireceksin. Model olarak bak orada varsa uygundur.
@huseyinekrem yok bulamadım vallahi G41T-M6 ' Bİ BAKABİLİRMİSİN ?
@meczupdeyeter Bu anakartın bir markası yok mu?
@meczupdeyeter Senin anakart için yapmamışlar, kendin yapman lazım. Ben nasıl yapıldığını bilmiyorum malesef.
@huseyinekrem Merhaba
KODU MARKMASI ECS ANAKART G41T-M6 V 3.0 . ŞUAN G31TM-P21 ANAKARTLA KULLANIYORUM DDR2 ' DEN DDR3 E GECMEK İSTİYORUM O YÜZDEN EMİN OLMAK İSTİYORUM VE İŞLEMCİYİ CİNDEN ALİEXPRESSDEN MODLU GETİRDİM ŞÖYLE LİNKİ
YANİ CALIŞMAZMI KESİN BAŞKANIM ?
https://tr.aliexpress.com/item/Intel-Xeon-X5460-3-16GHz-12M-1333-Processor-close-to-LGA775-Core-2-Quad-Q9650-CPU/32311282594.html?spm=2114.010208.3.1.vwROT9&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10151_10065_10150_10068_10136_10137_10138_10060_10062_10141_10056_10055_10054_10059_123_10099_10103_10102_10096_10148_10147_10052_10053_10050_10107_10142_10051_10143_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10037_10033_10032_10078_10079_10077_10073_10070_10123_10124-10052_10112_10032_10033_10037_10077,searchweb201603_2,afswitch_1,ppcSwitch_5&btsid=03548ed0-3529-4648-9bbb-89e48c2789f6&algo_expid=d25e05b2-e196-4a0c-9b0a-8de44b2e0089-0&algo_pvid=d25e05b2-e196-4a0c-9b0a-8de44b2e0089
@meczupdeyeter HELP MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
@meczupdeyeter Anakartta bitiyor iş, biosunu kendin yazacaksın.
@huseyinekrem Merhaba ;
MSI G31TM-P21 ANAKART VE YANINDA İŞLEMCİ OLARAK X5460 'ALİEXPRESTEN ALINMIŞ BİR İŞLEMCİ
1 HAFTA ÖNCEYA KADAR ANAKARTIMDA E6700 VARDI ONU CIKARIP X5460' İ TAKMIŞ WİNDOWSUM ACILIYORDU
SİSTEMİM DDR2 OLDUĞUNDAN DOLAYI DDR3 'E GECMEK İSTEDİM ARKADAŞIMDA KULLANMADIĞI ECS G41T-M6 ANAKART
VARDI İŞLEMCİYİ HDD Yİ HERŞEYİMİ O ANAKART ÜZERİNE KURMAYI DENEDİM , İŞLEMCİYİ HERŞEYİ GÖRDÜ WİNDOWSU HEM W10 HEM W7 OLARAK
KURMAYI DENEDİM İŞLEM GÖRMEDİ , SONRA TEKRAR ESKİ ANAKARTIMA KURDUM BU SEFERDE W10 YÜKLENİYOR TAMAMLANMA AŞAMASINDA HATA VERİYOR ( 0x000034)
HATASI W7 KURMAYI DENEDİM ODA %100'DE CLASSPNP.SYS 0xc00000e9 hatası alıyorum bunu nasıl cözebilirim biosumdan İDE ' olarak görüyor ve aktif nasıl yapabilirim ?
@meczupdeyeter Biosu güncellemen tek çaren. X5460 uyumlu microcode şeysi yapılmış bios lazım.
@huseyinekrem m flash ile genius adlı siteden indirdim flasha attım güncellemeyi yaptım ama yinede öyle napmam lazım
@meczupdeyeter Tamamen aynı sürüm olmalı, benzer sürümler olmaz.
@huseyinekrem ya allah aşkına G31TM-P21 icin bi bios linki verinde tam sürüm ona göre indirip kurayım ya gözünüzü seveyim 3 gündür cözemedim .
@meczupdeyeter Olmayan şeyi nasıl vericez arkadaşım 😀 Normal kendi biosunun microcode ayarını x5460'a göre yapacaksın. Genellikle ingilizce olmakla birlikte bir sürü rehber var internette.
@huseyinekrem ya varsa ver işte bu kadar zor değil yardımcı olmak
@meczupdeyeter KARDEŞİM YOK DİYORUM. BENİM YAPABİLECEĞİM BİR ŞEY DEĞİL BU.
Gireceksin rehberlere, microcode yazmayı öğreneceksin, sonra kendi biosunu onunla güncelleyeceksin. Neyini anlamıyorsun?
@huseyinekrem kullandığım pcnın masaüstümü geliyor sanki başka bi pcde microcode yazsam olurmu , ve usb yemi yazacağım ?
@meczupdeyeter Nerde yazdigin Farketmez sonuçta biosu flashla guncelliyorsun.
Cinebench skoru bendeki g3258 ile aynı. 😀
Deli o.c oluyor bu kafadan %20 tabi eger anakart destekliyorsa.
https://www.asus.com/tr/Motherboards/P5Q/ Anakart için işlemci tavsiyeniz nedir? Link verebilir misiniz Çin için... Sağlam mıdır kredi kartı için...:=)))
e5450 al geç reis.
https://tr.aliexpress.com/item/works-on-LGA-775-mainboard-no-need-adapter-For-Xeon-E5450-CPU-3-0GHz-12M-1333/32332257819.html
@huseyinekrem E-5462 nasıl? 100,- ₺ yerli fiyat...
@kadirg1976 Her anakartta çalışmaz, sizina nakartta çalışır muhtelen ama FSB 1600 Mhz olduğu için RAM ve OC konusunda sorun yaşamanız olası. İşiniz acil değilse @huseyinekrem linkindeki gibi bir E5450 alın serin serin çalışın. FSB biraz yukarı çekeyim deseniz 3.4-3.5 Ghz lerde gayet güzel makine olur. Hele hele C2D işlemciden bu Xeon upgrade ediliyorsa sistem çoşar direk. Ama her upgrade yapana söylediğim gibi SSD şart, sistemde SSD yoksa en ucuzundan 2. el dahi olsa bir SSD alın 60GB de olsa sistemi ona kurun çoşsun sistem.
Ellerine sağlık günlük standart kullanım için muazzam. Performansı da tatminkar. Bende denemiştim. Tek handikabı güç tüketimi sanırım.
3-4 ay önce 945 hakkı rahmetine kavuştu. Kapasitörler şişip duruyor yaptırmak istemedim. Bayadır anakart arıyorum da fiyatlar felaket. mATX bulmak daha da zor. G31'lerden yana şansımı deneyeyim dedim. Sonuçta her halükarda öncekinden daha iyi. 😛 P5KPL-AM SE'de bios nerede sapıtacak diye merak ettim. Önce eski E2160'ı taktım. 1.8'den 2.8'e kadar sapıtmadı. Sonra 5260'ı taktım 4.52'de kol çıkardı. Mesela 4.0 ile 4.2 arası postu geçiyor ama işletim sistemi kurmadığım için test edemedim. Gerçekten o hızda kalır mıydı bilemiyorum. Aldığım kartda yanık vardı iade ettim. 3.6-3.8 olsa bile kafi. 😀 Bu sefer G31M-S2L sipariş geçtim bakalım gelsin bir de onunla deneyelim. Problem çıkmazsa yaza doğru bir 5450 veya 5460'a terfi ederiz. 🙂
ASUS RAMPAGE FORMULA İÇİN BİOS MOD ARIYORUM LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ ?
Hayır.
Anakartınız buysa boşuna XEON denemeyin. Çalışmaz X48 çipsetlerde.
https://www.asus.com/tr/Motherboards/RAMPAGE_FORMULA/
@ufkabakan teşekkürler arkadasim adamsın en azından adam gibi cevap vermesini biliyor kestirip atmiyorsun
@xqooqle keşke 2 ay önce geldiğinde de hayır deseydim. Böyle bir cevap almazdım en azından.
Var canım kardeşim onunda modlu biosu var, bizim millet susmayı bilmez pek sever bilmediği konulara bile işkembeden sallamayı yada yok demeyi.
Yalnız senin anakartta 54 serisi xeonlar çalışmaz. X38 ve X48 chiplerde X33xx serisi xeon kulanman gerek. X54xx performansını X33xx serisinden rahat alırsın hemde 95wattlık bir güçle. Yalnız büyük ihtimal işlemciyi çinden alacaksın Türkiyede bulacağını sanmam.
Rampage formula için modlu biosu aşağıdaki linkte ikinci postta paylaşmışlar, siteye kayıt olarak indirebilirsin...
http://www.overclock.net/t/1431723/mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus
Şu linktede asus anakartlarda denenen işlemciler ve sonuçlar var X serisi anakartlarda X33xx serisi xeonlar vs vs içinde geçiyor.
http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/3/#asus
@thorny Ah canım kardeşim benim teşekkür ederim adamsın ama perşembe günü sattım anakarti yazık oldu vallaha 🙂 bu arada eski sistem kurmayacağım kararımı verdim g4560 sistem toplayıp dalgama bakicam hiç ugrasmiycam teşekkür ederim düşünceli insan
@xqooqle g4560 para verirsen yazık edersin.. Ben grafik çalışıyorum çoğu işte 8gb ram yetmiyor. Piyasada tek slot DDR2 4gb ram olmadığı için asus anakart + 4x2gb 8gb rami kenarı kaldırıp, 16gb ram uğruna gigabyte DDR3 sisteme geçtim.. Asustan vazgeçmek istemezdim ama gigabyte uygun denk geldi...
Şu an kasada xeon E5440 - GA-EP45T-UD3R anakart + 4 adet 4gb kingston 1600Mhz CL9 ram gibi bi set var. İşlemci 3,82Ghz %35 oc yaptım, ramler 1800Mhz sabitledim. Şu seti şu an ikinci el almaya kalksan en fazla vereceğin 700-800TL... Cinebench R15 işlemci 420 puan aldı R7 250 ddr3 gibi bi ekran kartı 49fps aldı... Eğer sen kalkıp g4560 gibi bi pentiuma 260-270 tl verirsen yazık edersin bide ona 1151 pin anakart alacaksın.. Sonuçta aynı paraya xeon performansının %75'ini anca alabileceksin ve o paraya ramde 16gb değil 8gb olacak.. Maddi durum kısıtlıysa xeon derim sıkıntı yoksa keyif senin... Bide şu var ikinci el bi G4560 sistem uygun fiyata denk geldiyse o zaman diyecek lafım yok, ben sıfır olarak hesapladım 🙂
@thorny ileride parayı bulursa güncelleme yapabilir daha üst model bir işlemciye. Hem ramlerde zaten yüksek mhz değerinde olduğu için uzuuun süre gider sistem, çeşitli güncellemelerle. Ha, öyle bir imkan yoksa haklısın gerek yok fazla para vermeye. Oyunlarda sıkıntı yaşar ama tek çekirdek performansı düşük olduğu için.
@Thorny @huseyinekrem rx560 gibi bi ekran kartını xeon bir islemciyle kullanmam mumkun mu sizce ve beni 4 yıl götürürmü acaba sata 3 girişi de yok ssd dende tam performans alamayacağım aklımı karistirdiniz yine ya kararı vermiştim önerilerinizi bekliyorum tavsiyelerinizi araştırıp 1 hafta içersinde sistem kurmam lazım malum yaz geldi artık 🙂
4 yıl götürmez. Ama ne oynayacağına göre değişir işte. Sadece cs:go lol falansa götürür, yoksa mümkün değil pek.
@huseyinekrem ya hüseyin abi ben hiç farketmedim sen asus p5g41 t-mlx ile çalıştırmışssın o anakartla ile 3.8 e çıkan var xeon x5460 oc yaz videolarda görüceksin. Dene istetsen tabi o sistem duruyorsa
Ben stock değerin üstünü girdiğimde sistem açılmıyor, biosu sıfırlamam gerekiyor gelmesi için.
Bendekide g41 ama gigabyte markanın combo ama denedim overclock olmuyor abi anakart mı izin vermiyor ne ise yabancı sitelere felan baktım anca pcı fsb birazcık yükselttim 100den 105 ondada 3.43 oldu ama stabil değildi geri aldım ama bir video var bence yap sistem duruyorsa
linki ver bakam hocam.
edit: Buldum bir şeyler bakalım denerim.
@huseyinekrem https://youtu.be/-lqQgnlGm10
@seydibozyigit Şuan bende çalıştırdımda, throttle yapıyor. VRM'lerin ısısını göremiyoruz. İşlmci 67 derecelerdeyken birden yavaşlayıp soğuyor. Yani 1.6ghz'lere düşürüyor kendini. VRMleri soğutmak için bloklar alacağım aliexpressten. Bakalım faydasını görecek miyiz.
@huseyinekrem hüseyin abi bak eğer chipset yani anakart ısınır diye yapmayabilirsin haklısında g41 anakart zaten ısınacak yer belli kuzey köprüsü oraya bir fan takabilirsin yada direk pasif soğutucunusunu çıkarırsın aktif soğutucu takarsın nedemek istediğimi anlatabildimmi
@huseyinekrem
@huseyinekrem herşeyden önemli sistabilite abi stabil olmazsa yaş o iş stabilite bozuldumu zaten performansa daha da düşüyor
@seydibozyigit köprüde bir sorun yok, vrmler pişiyor benim.
@huseyinekrem ozaman öyle kullanma zaten abi dediğin şeyi al dene oldu oldu olmazsa fazlada zorlamaya gerek yok ayrıca overclock yapınca hani buraların bir aptalı var ya yok gtx 970 darboğaz yapmıyormuş felan adı neydi unuttum şimdi o işlemci 6 ghz de olsa darboğaz olur bunu kafasına soksun bir kere huur çocuğu ya
@seydibozyigit o arkadaş gameplay'da farketmediğini söylüyor. Benchmark yapmayı bilmiyordu. Tamam oyunu benchmark gibi oynamıyorsun ama yine de en kötü durum senaryosu lazım bize. Bir de onun anakart çok iyiydi, deli gibi o.c yapabiliyordu.
@huseyinekrem bak cidden gitsin bir mesela 970 dedi değil mi o ekran kartının i5 6600k ile performansona baksın kaç fps veriyormuş birde gelsin kendi aldığı sonuçlarlar karşılaştırsın kalkıpta bana araba sürmesinde veya düz yolda yürümesinde beklerim ondan çünkü ulan ayarlardan bir gta 5 benchmarkını açarmıyor mu çok mu zor herkes bilir o testi şelale lunapark felan sonra jete geçiyor en sondada hummer jeep le bitiyor benh testi
@seydibozyigit He işte açtıramadım ben onu o adama. 2 defa video çekti, ikisinde de arabayla dolandı durdu 😀 teknopatateste forum hayatına devam ediyor şimdi. Geçen tutorial ararken buldum, yine hava atıyordu millete bu çok iyi diye.
@huseyinekrem patetes olmuş zaten
PCI-E ayarını 100'e sabitleyince FSB 333'den öteye geçemiyor. Auto yapınca 400'e çıkartabiliyorum. Auto neye tekabül ediyor bilmiyorum ama 400'de 120 falan olması lazım sanırım. Ekran kartı veya disklere sıkıntı çıkartabilir deniliyor. Üst çipsetlerde iki değer birbirinden bağımsız mı acaba?
Dostum auto bile sıkıntı 333 de 100 de kalmalı yabancı sitelerde okuduğuma göre birisi 8 ay boyu 105 mhz de kullanmış harddiski ölmüş yani 100 de tutun onu
Overclock'a yatkın olmadığını biliyordum bu anakartın ama umutlar işte... 😀 O zaman default hıza kaldık yine. Çok da tatlı oluyordu 4GHz'de. Tam ucu ucuna yetiyor. En iyisi 5450 -5460 ikilisinden birine yükseltip bol çiğdemle zirvede finali vereyim bu işe. 🙂
@ouxhax cidden söylüyorum oc lu ocsuz farkına oyunlarda bakıyorum 10 fps cidden değer mi
Burdaki arkadaşlar da oyunu yüksek değerlerde oynuyor haberin olsun güzel bir ekran kartı ile oyuna ilk girişinizdeki custom ayarları yeterli olucaktor ben efekt manyağı birisi değilim şahsen ama oyunun kalistesini bozucak kadar düşmeyi göze alamam yeterli bir şekilde orta high arası iyidir fazlada zorlamayın ekran kartı olarak ben gtx 660 ti hd7870 hd7850 de olur gtx 950 olabilir gtx 1050 ti da olur ama işlemciye yük binen oyunlarda darboğaz yaşıcaksınız tabi ama bir şey kaybetmiyorsunuz merak etmeyin o ekran kartı sapasağlam kalıcak sistem güncellediğinizde açılır işte biraz daha
@ouxhax stock halde bile performansı güzel inanın bana yani parasına göre düşünürsek şahane ama işte 775 pine takılabilicek en iyi işlemci bu arkadaşın dediği gibi eldeki 775 pini ayağa kaldırmak amaç şimdi sistem düzücek olsanız size burdaki herkese önerim g4560 kably lake pentium alın yanınada gtx1050ti msı olsun bence gömün ssd yide çakın şuan en makulu orta bütçeli için sistem budur i3 almayın ya g4560 yada i5
@seydibozyigit 50-60 olduğu durumda önemli değil ama 20-30 fps olunca 1 frame bile dünyayı değiştiriyor. 😀 Tabi 65 dereceden aşağı düşmedi yük altında. O sese katlanamam. Zatan ekran kartı 60 dereceye vuruyor. Kasa da mATX içi hamam gibi oluyor. Uzun kullanımda bileşenler patates olur. Onun için standart hâli hiç olmamasından iyidir. Sonuçta yıllarca 1.8GHz kullandım. 😛 Quad core biraz daha rahatlatacak. Sürekli oynadığım 3 5 oyunda insancıl bir sonuç versin onun dışında über beklentilerim yok.
@seydibozyigit 25 liraya almıştım 5260'ı. Maksimum f/p işte. 🙂 O zamanki anakartım quad core destekleseydi pas geçerdim bunu. Ona takabileceğim en iyisi buydu. Şimdiki anakarta da takabileceğimin en iyisi takayım beni daha uzun süre götürür standart hızıyla bile. Sadece ısı konusunda biraz tereddütlerim var.
Anakart nedir
Bak pcı fsb yi autodan çıkar 100 yap sonra cpu fsb yi yavaş yavaş arttır sonra baktın ki bir yerde tıkandı işlemci voltaj mı istiyor yoksa ram ler mi sıkıntı yaptı diceksin ama büyük iht ramler sıkıntı yapıcaktır ramlerin hızını düşürmen lazım dram fr. Yi 750 felan çek ram timingleride 4 4 4 12 yaparsın devam et sonra yine arttırmaya çalış cpu fsb baktım yine tıkandı busefer de biraz voltaj istiyordur 1.25 sallıyorum 1.35 çek baktım açıldı bı sefer ama sistem stabil değil biraz daha arttırırsın ramler hızlanırsa yine düşür olay böyle voltaj vermeye başladıktan sonra stabilite testlerini yapmaya başlarsın her seferinde tabi
Sıcaklık değerlerinide kontrol etmeyi unutma kardeşim
Hocam bu anakarta bu islemciler uyumlumu?(ASUS P5KPL-CM - G31 775 Pin DDR2 1066 Mhz) - Xeon E5450 vs X5460 ve bunlardan hangisini almaliyim? GTA5 ve ETS2 DE Hangi islemci daha yuksek FPS verir performansli calisir? X5460 daha ucuz kafami karistirdi. Yorumlarinizi bekliyorum.
i3 6100 Vs Xeon E5450 Hangisi Gta5'de daha iyi performans verir? Not: E5450'de 12Mb onbellek var.
o.c yapılmadan hiç biri gta5 te düzgün çalışmaz. İşlemci kullanımı 100% de surekli. Çalışıp çalışmayacağını bilmiyorum ama çalışsa bile o.c yapman gerekecek. Anakartınnın soğutması o kadar iyiyse deneyebilirsin.
Daha önce de başınızı ağrıtmıştım umarım zahnet vermiyorum, tabir ettiğiniz gibi sallantıda olan 667 ve 800 mhz lik ramleri söküp 2x2 gb =4 gb 1066 mhz ramler ile x5450 yi 3.60 ghz ekadar overclock ettim ama biosta ramler 800 mhz gözüküyor. Problem nerde bilemedim, ramler niye 1066 mhz de çalışmıyor olabilir ?birde cpu yu 3.90 ghz çektiğimde sistem açılıyor ama çok kısa bir süre sonra reset atıp bios ayarlarını default seçerek başlatmamı istiyor. Anakart msi p43t-c51 ddr2 1333 fsb. Konuda paylaştığınız linkten modlu biosu indirip klasik m-flash üzerinden bios update seçimini kullanarak güncelledim ama oldumu bilmiyorum başka bir yöntem varmı bios güncellemek için?
@niyomania FSB den o.c yaptıysan anakarttaki her şeyin hızı artar. O yüzden ramleri en düşüğe ayarlıyoruz. Otomatikte de muhtemelen öyle yapıyor.
Anladım, çok teşekkürler bilgilendirme için.
Konuyu biraz hortlatmak gibi olacak ama bana bir öneri lazım,
x5460 işlemci
asus p5qc anakart
4 gb ddr2 ram
500w 80+ psu
hd6570 ekran kartı,
Böyle bir konfigürasyona sahibim fakat oynadığım elder scroll da kasma yaşıyorum, bellekleri 8gb ddr3 yapıp ekran kartını da değişeyim diyorum ama ne alacağımı bilemiyorum,
Yardımınız olabilir mi bu hususta ?
Isı değerlerini kontrol etmen lazım öncelikle. CPU-GPU yada anakartta bir ısınma yoksa o zaman belleği yada ekran kartını değiştirmek fayda sağlayabilir. Tabi bu işlemciyle birlikte stok fan kullanmak gibi bir çılgınlık yapıyorsan kasması normal çünkü ısınıyordur.
@huseyinekrem üzerinde akasa viper takılı, şu an 3.4 ghz oc li kullanıyorum ama oyunun yapısı itibariyle muhtemel ekran kartından kaynaklıdır diye düşünüyorum ve orta halli beni idare edebilecek bir öneri arıyorum ama..
@cornomer MSI Afterburner ile CPU ve GPU çalışma sıcaklığına ve yüzdelerine bakın. Limitleyen nedir görürsünüz.
@cornomer Tam olarak soğutucunun adını ve modelini verebilir misiniz? Birde işlemciyi stock hızda çalıştırıp deneyin. Ve ısı değerlerini paylaşmanız gerek, çok önemli. HWmonitor yazılımı falan gösteriyor.
Selamlar @huseyinekrem ve @ufkabakan ,
Soğutucu akasa venom pico, anlık değerleri sizlerle paylaşıyorum ve yorumlarınızı bekliyorum.
Yük yokken ki değerler buysa fena halde ısınıyor işlemciniz. Hele ki 109 Dereceyi görmüş ise cidden ısıyla alakalı sorununuz var. VCore voltajını (CPU Voltajını) düşürerek aynı seviyede OC yapabiliyorsanız, öyle deneyin derim. Birde stabilte testi için şu yazılımı çalıştırır mısınız?
http://www.ufkabakan.com/OC-TESTER/IntelBurnTestV2.zip
Yazılımı kullanırken PC'niz reset atıp, kapana bilir. O sebeple dikkatli çalıştırın.
Ek olarak kullandığınız soğutucu çok performanslı bir soğutucu değil. Üzerinde sadece 2 adet Heat Pipe/Isı taşıma borusu var.
@ufkabakan evet biliyorum, stok fandan daha iyidir mantığıyla aldım ama 🙂 test bitsin değerleri paylaşacağım, dediğin üzere voltajı düşürerek deneme yapacağım bakalım.
@ufkabakan değerler ekte, şimdi biosa gidiyorum geri bakalım 🙂
@cornomer Stok fan yetersiz olduğu için bu tarz fanlar öneriyoruz. Overclock için hyper 212 evo bile yeterli değil. 3.55ghz de çalışırken sorun yoktu. Yaz geldi, havalar ısındı. Kapanmaya başladı. Stok hıza almak zorunda kaldım. Bence sizde stok hızda kullanın en azından havalar serinleyene kadar. Bir de ses sorunu olmaz diyorsanız biostan fan hızını performans olarak ayarlarsanız bir faydası olabilir ancak farkedilir bir ses yapacaktır.
@huseyinekrem şu an @ufkabakan ve senin önerin üzerine tekrar stok hızına aldım, voltaj vermeden olmadı yüksek değerlerde mavi ekran hatası aldım 🙂
Ekran kartı olarak çokta pahalı olmayacak birşey ne almalıyız, mesela gtx 760 a para vermek artık anlamsız mı olur aynı şekilde hd7850 ? güncel birşey alsam rx 470 mi tercih etsem, aman aman her oyunu full ayarda oynamak isteyen birisi değilim, sadece şu an oynadığım oyunu akıcı oynamak istiyorum.
@huseyinekrem yokmu tavsiyen ?
@cornomer Stok hızda mavi ekran veriyorsa bir sorun var demektir. Hala ısımıyorsa bir acun yenilemesi yapmak gerekiyor demektir. Yeni yaptıysan bile bir sıkıntı çıkmış olabilir. Stok hızda mavi ekran almaman lazım. Bu sorunu çözmeden donanım güncellemesi yapmazdım ben olsaydım. Ondan sonra bulabilirseniz 750ti'ın peşine düşün. Zaten kasa çok ısınıyor işlemci yüzünden. Birde ekran akrtı sorunu olmasın. Hem yine işlemci çok yakıyor. Ek güç istemeyen bi 750ti yeterli olacaktır ki bu işlemcinin son raddesi 2gb bir 750ti. Aşırı o.c yapıp 4.2-5 ghz lere çıkanlar ayrı, onları saymıyorum. Ekstrem drum onlar.
@huseyinekrem şöyle oldu, voltaj vermeden hız ayarıyla oynayınca mavi ekran aldım, öneriniz üzerine bir adet gtx 750ti alacağım teşekkürler.
@huseyinekrem gtx 750ti fiyatlarına bakıyorum, aynı fiyatlara gtx 1050 var 🙂 bu durum için ne dersiniz peki ?
@huseyinekrem toplamayı düşündüğüm mini itx kasamın da etkisiyle 550 tl ye zotac gtx 1050 siparişi verdim, bazı oyunlarda bottleneck yaşayabilirim ama şu durumdan genel olarak iyi olacağını düşünüyorum, teşekkürler.
@cornomer Mini kasalarda x5460 kullanmak pek akıl karı değil. Soğutamıyoruz gördüğünüz gibi. Keşke e5450 falan alsaydınız, onlar daha az ısınıyor.
@huseyinekrem mini kasa için i7 toplayacağım, kartı da mini gtx 1050 seçim yaptım, yoksa şu an kullandığım kasa mini değil normal asus kasa, eski emektara biraz daha masraf yaptım, gittiği yere kadar götürsün beni bakalım, asus maximus gene VIII anakart aldım ona kuracağım.
Şuen elimde X5460 ve E5450 var. OC siz halde ISI ve güç tüketim değerleri:
Xeon E5450 3Ghz
InelBurn test Max Test 4GB - 65c Max (CPU Ölçülen) 61c Max C (Anakartan Ölçülen) - 161Watt Max Power (Prizden çekilen)
Passmark 4667
CineBench R15 331cp
Xeon X5460 3.16Ghz
InelBurn test Max Test 4GB - 79c Max (CPU Ölçülen) 69c Max C (Anakartan Ölçülen) - 188Watt Max Power (Prizden çekilen)
OverClock dahi yapmadan standart voltaj vs değerlerinde, stabilite testinde 14 C derece ısı farkı çıkıyor. Prizden çekilen güç farkıda 27Watt, bu fark doğrudan CPU üretetiği fazladan ısı demek.
Kullandığım soğutucu ise: Akasa Nero 3
http://www.hepsiburada.com/akasa-nero-3-intel-775-1155-1156-1366-2011-ve-amd-am4-ryzen-am2-am3-fm1-uyumlu-premium-islemci-sogutucusu-ak-cc4007ep01-pm-bd300678
@huseyinekrem
Kendi hızında 79 derece mi 😀 72' ye gelince throttle yapmıyor mu?
@huseyinekrem Kullandığım yazılımda direk throttle durumu gösteren AIDA32/EVEREST olduğu gibi bir veri yok maalesef ama testi normal şekilde uzatmadan bitirdiğine göre thermal throttle olmadığını düşünebiliriz. Bu arada kullandığım test yazılımı gerçek anlamda işlemciye full yükleniyor, başka bir yazılımda sistemin bu kadar zorlandığına henüz şahit olmadım.
http://www.ufkabakan.com/OC-TESTER/IntelBurnTestV2.zip
@ufkabakan Program çalışmıyor bende, hata veriyor. Yönetici olarak çalıştırın falan. Ama zaten yönetici açıyorum. Testi yaparken yanına bi hwmonitör falan açmakta fayda var. Benimki prime 95 testinde 72 dereceyi geçerse throttle yapıyor.
Detaylı ve güzel bir yazı olmuş 🙂 400'den fazla yorum olması şaşırttı 🙂
Sırf bu konu için üye olan bi sürü kişi var 😀
@huseyinekrem Vallahi helal olsun 😀
@huseyinekrem Biri benim mesela 🙂
Lga 775 soket tedavülden kalkmış anakartlara " biz daha ölmedik " dedirten bu paylaşımın ve incelemenin benim gibi bir çok kişiyi yeni sistem toplamanın şart olmadığını gösterdiğini düşünüyorum.
Benim sistemle ilgili çözemediğim tek şey 1066 mhz ramlerin 800 mhz de çalışmasıdır. Son denememde x5450 yi çarpan 415x9 ile 3.7 ghz e kadar overclockladım ramler 820 mhze çıktı. Çarpanı 420 seçince sistem açılıyor ama Windows yanıt vermiyor. Buradan anladığım kadarı ile ramlerin 1066 mhz çıkması için çarpanı 450 falan yapmam gerek ama onuda ben beceremedim 🙁
@niyomania Şimdi sizin yaptığınız şey çarpanı arttırmak değil, Bus hızını arttırmak. Anakartın tüm birimlerinin hızını arttırıyor. Bu yüzden stabiliteyi sağlamak için sistem otomatik olarak ramleri en düşük frekansa alıyor ki yapılması gerekende budur. Sebebini bilmiyorum ama bütün rehberlerde öyle yapıyorlar. 800 ile 1066 arasında benchmarklar dışında bir fark göremezsiniz zaten.
Gigabyte ga-g41mt-es2l x5460 kullanabilirmiyim
VRM soğutması yok, önermiyorum. Onun yerine e5450 almanız daha yararlı olacaktır. Nasıl olsa x5460'ı o.c yapamayacaksınız anakart yüzünden, onun yerine e5450 alıp onu 3.16 ghz yaparsanız aynı performansı daha az ısınmayla sağlarsınız.
Arkadaşlar öncelikle herkese selam. Konuyu açıp incelemede bulunup kullanıcıları eski sistemlerle ilgili aydınlatıp ve sonrasında yardımcı olduğu için kendi adıma @huseyinekrem kardeşimize sonrasında bize deneyimlerini paylaşan bir başka @ufkabakan arkadaşımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Eski masaüstüme LGA 775 pin soket DDR2 sistemime maksimum yapabileceğim takviyeleri yapıp online olarak oynadığım tek oyun Dota2 deki ufak tefek teamfight ganglardaki kasılmaları önlemek adına yardım,öneri ve desteklerinizi bekliyorum.
Anakart : Gigabyte GA P31 DS3L FSB 1333 DDR2 1066
CPU : Core 2 DUO E4500 2.2 GHZ 2MB ÖNBELLEK
RAM : 1 + 1 = 2 GB KİNGSTON 800 MHZ
E.KART: ASUS ENGT430 1 GB 128 BİT
HDD : SEAGATE 240 GB 7200 RPM ( NOT : Kullanmaya başlayalı yaklaşık 7 8 sene olmuştur. Sanırım bundan sebeple de oyun önyükleme ekranında inanılmaz yavaş açılıyor ve donmalar kasmalar oluyor hatta ilk oyuna bağlanırken bir defa kopuyor tekrar bağlan deyip oyuna geri bağlanıyorum ki bağlanma süresi de tekrar bağlanırken yaklaşık 1 dakika 1 dakika 30 saniye sürüyor. )
KASA : ASUS VENTO A9 CHASSİS ( 350 W POWER SUPPLY DAHİLİ )
Sistem sanırım en son formatı 2 sene önce yemişti yanlış hatırlamıyor isem. Ayrıca geçen yaz sonundan Eylül Ekim sonu gibi bu bahara kadar Mart Nisan arası kapalıydı yani hiç çalıştırmamıştım. O zamandan bu zamana epeyce araştırmada bulundum. Gerek Gigabyte in kendi sitesinden gerekse anakartımın kendi kitapçığından edindiğim yaklaşık 2 aylık süreçte yerli yabancı her siteye girip edindiğim bilgilerle anakartım en fazla;
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Gigabyte/GA-P31-DS3L(rev._1.x).html
detaylı bilgilerle fsb si 1333 mhz frekansı maksimum 3.8 ghz olan maksimum 130 w güç tüketen
( Intel® Core™ 2 Extreme/ Intel® Core™ 2 Quad/ Intel® Core™ 2 Duo/ Intel Pentium Extreme Edition/ Intel® Pentium D/ Intel® Pentium 4 Extreme Edition/ Intel® Pentium 4/ Intel® Celeron serisi LGA775 işlemci desteği Hyper Threading Teknolojisi desteği ) olan işlemcileri destekliyor.
Anakartıma uygun ve en iyi performans verimi alabileceğimi düşündüğüm işlemcilerden Core 2 Quad veyahut sizinde burada incelediğiniz ve tartıştığınız eğer benim anakartım da kaldırırsa uyum sağlarsa Xeon E5440 E5450 gibi işlemcilerden hangisini tavsiye edersiniz.
RAM olarak en iyi performans sanırım Dual Channel olarak kullanınca elde ediliyor. Ben şuan 1 + 1 olarak DDR2-1 ve DDR2-3 = 2 GB kullanmaktayım. Ramler 1 GB Kingston 800 MHZ ve 1 GB Kingston 800 MHZ (2008 yılında almış olduğum ramları hala kullanmaktayım sorunsuzca.)
Kitapçıktaki bilgiler ışığında;
Bellek
4 x 1.8V DDR2 DIMM yuva ile 4 GB'a kadar bellek desteği
Çift kanal bellek mimarisi
DDR2 1066(OC)/800/667MHz
Bu bağlamda maksimum yapabileceğim işlemciyi 1333 mhz fsb değerli bir işlemci alacağımdan anakart limiti sebebiyle ramları 1x4 = 4gb olarak kullanma şansım yok. Benim öyle de bir isteğimde yok. 2 adet 2x2 gb = 4 gb 800 mhz hızında dual channel bellek kullansam bana yetecektir diye düşünüyorum. Zaten anakartın bana maksimum sunduğu bellek limiti DDR2 4GB.
Dota 2 yi en düşük ayarlada oynuyorum. Ekran kartı ( ASUS ENGT 430 1 GB 128 BİT) kullanımım %30 50 civarlarında değişiyor. Ekran kartı VRAM 1 gb nin 250 mb sini kullanıyor. Ekran kartı core clock ve memory clock tamamını kullanabiliyor. Core 2 DUO E4500 2.2 GHZ işlemcime baktığımda %80 85 den aşşa kullanım hiç görmedim. Hatta teamfight ve ganglarda bu değer %95 lerde geziyor. Yani ekran kartımdan hiç bir şekilde %100 performans alamıyorum ki Dota 2 gibi bir oyunu minimumun minimumu bir ayarda oynamama rağmen. FPS değeri normalde 50 60 civarlarında fakat teamfightlere girince veya çok fazla skilin bir arada kullanıldığı gangalarda FPS 20 25 30 lara kadar anlık düşme yapabiliyor ki böyle oluncada tam teamfight ortasında ufak ufak takılmalar sebebiyle oyunu hiç rahat oynayamıyorum. Şu teamfightlerdeki anlık fps düşüşlerini ve anlık donma takılmaları yok etmek amacıyla sistemi upgrade yapmak istemekteyim. Oyuna giriş süresi baya bir uzun. Girdikten sonra oyunu kabul ettikten sonraki ön yükleme ekranından oyuna girişe kadarki süreçte çok fazla bekliyor ve yukarıda bahsettiğim gibi genelde önce oyundan düşüyorum ve sonra tekrar bağlan deyip bağlanıyorum yinede baya bir uzun sürüyor bağlanması ki bunun sebebinin kesinlikle çok eski olan en az 7 8 senedir kullanmakta olduğum belkide 9 sene HDD m SEAGATE 240 GB 7200 RPM kaynaklandığını düşünüyorum. Bu sorun harici tek sorunum teamfightlerdeki anlık FPS düşmeleri anlık donmalar ve takılmalar ve ben bunun sebebini de muhtemelen işlemcimin ekran kartımı tam besleyemediğinden oluşan darboğaz olduğunu düşünmekteyim.
Konu biraz uzun oldu fakat herşeyi sizinle paylaşmak istedim. Sorunumu en alta tekrar belirteyimde kafanız karışmasın.
SORUNUM : DOTA 2 oyunundayken ganglarda teamfightlerde veyahut (2v2 3v2 kapışmalarda olabilir) skillerin çok fazla kullanıldığı bölgelerde FPS nin anlık düşmesi sebebiyle yaşadığım anlık donma ve takılmalar.
Şimdiden yardımlarınız,önerileriniz ve destekleriniz için teşekkürler.
-Rami 2x2gb yapman lazım 800 mhz olması sorun teşkil etmiyor. İki bellekte mümkünse aynı olsun. Sorun çıakrma ihtimalini azaltmak adına.
-O diski kesinlikle sistemden çıkar. Yeni, düzgün, 1TB HDD al, ssd'ye bütçe yetmez. Seagate'ten uzak dur. WD blue yada black alabilirsin. Green de alma.
-e5450 o sisteme alabileceğin en stabil ve en yüksek f/p oranına sahip işlemci olur.
-Ekran kartıyla ilgili hiç bir şey söyleyemeyeceğim çünkü fiyatları saçmaladı. Hal böyle olunca 2.el fiyatları da saçmaladı. Bütçene göre 650-750-750ti bakabilirsin. Yada biraz araştırıp oyun hangi kartla daha iyiyse o taraftan bi kart alabilirsin. Tabi bunun acelesi yok. Lowda oynadığın sürece sorun olacağını düşünmüyorum.
. Dostum söylediğin gibi RAM leri 2x2 GB 800 MHZ yapacağım. 2.el alacağım doğal olarak. Çünkü araştırdığım birçok sitede Kingston Hilevel gibi markaların 0 ları olsada fiyatları inanılmaz yüksek. Örneğin ; 2 GB 800 MHZ 1 adet Kingston 120 TL Hİlevele bakacak olursak ise soğutmalı modeli 2 GB 800 MHZ 1 adet Hilevel 80 TL gibi bir rakam oluyor ki bu bahsettiğim 1 adeti 2 adet olarak düşünürsek Kingston 240 TL - Hilevel 160 TL gibi bir rakama tekabul ediyor. Bundan dolayı 2. el almam gerekiyor.
. HDD konusunda kesinlikle haklısınız ki oyunu açması işkenceye dönüşüyor genelde söylediğim gibi önyükleme ekranında beklerken bağlantı kopuyor ve yeniden bağlan deyip bağlanmak zorunda kalıyorum fakat şöyle bişey var. Muhtemelen benim HDD SATA 2 dir . SATA 3 bir HDD taksam sorun yaratır mı acaba ? Sorun yaratmazsa da okuma yazma hızında herhangi bir düşüklük olur mu ? Tahminime göre çok uzun yıllar kullandığımdan artık okuma ve yazması iyice mafolmuş durumda benim 7 8 senelik HDD. SSD ler çok pahalı olmasa yöneleceğim fakat fiyatları çok yüksek.
. İşlemci olarak e5450 benim anakartımla sorunsuz çalışır yani di mi ? Ben modlama işlerinden hiç anlamam da 🙂 en fazla eski işlemciyi çıkartıp yenisini takabilirim. BIOS ayarlarından falanda hiç anlamam keza zaten O.C le falan hiç uraşamam bilmem de. DOTA 2 için de gerekmez heralde bu işlemci uyum sağlarsa ve RAM ı 4 GB yapıp yeni bir HDD alırsam ?
. Ekran kartıyla ilgili yukarıdada belirttiğim gibi oyunda VRAM kullanımı 1 gb nin 250 mb si. Ekran kartının komple kullanımı da %30 %50 değişiyor fakat işlemcim Core 2 duo e4500 2.2 ghz en az %80 85lerde hatta toplu savaş alanlarında kapışırken %95 lerde maksimum sınırlarda ki bu dar boğaz sebebiyle ekran kartımı besleyemiyor sanırım ? Şunu demek istedim ki bu işlemci benim anakartla uyumlu çalıştı mı RAM ı 4 gb yaptım mı yeni HDD ile hem oyunlara giriş yaparken hızlı bir şekilde girebilriim. Hemde işlemci çok güçlü olduğundan eski işlemcime nazaran ekran kartını rahat rahat besleyebilir. Benim işlemci Core 2 DUO E4500 2.2 GHZ 2 MB ÖNBELLEK FSB 800 MHZ . Bana bu bilgisayarı satarlarken 9 sene önce gidip Core 2 DUO nun en düşük modelini vermişler nerede ise 🙂 Hem fsb si çok düşük hem frekansı çok düşük hem 2 çekirdek hem ön belleği çok düşük.Önerdiğiniz e5450 bu sistemi uçuşa geçişebilir kanaatindeyim.
Söylediğim gibi beni tek ilgilendiren oyun DOTA 2. Bu arada internet hızım gayet iyi ve stabil. Download yaparken ortalama 2.5 mb hızla yapıyorum ki bu hız 2.8 lerdede stabil indirme yapabiliyor. Ayrıca Steamin güncellemelerini yaparkende internet hızı gayet iyi olmasına rağmen bu diske yazma olayı yüzünden 1 dk da indirebileceğim şeyi bile 10 dakika indirebiliyorum bu diske yazma olayı yüzünden. Bunun sebebi de HDD sanırım ?
Bu arada monitörüm Samsungun SyncMaster 932NW modeli yanlış hatırlamıyorsam.(9 sene önce 0 aldığım monitörüm 350 tl ye almıştım hala kullanmaktayım.:) ) Bu arada çözünürlüğü sanırım 1366 x 768 yanlış hatırlamıyor isem 19 INC
Yorumlarını bekliyorum. Yardımların için çok teşekkürler. @huseyinekrem
-Sata hızları HDD'nin çok üzerinde, bir sorun yaşamazsın.
-e5450 alabileceğin en iyi f/p işlemcisi. Zaten modlu geliyor. Sadece biostan güncelleme yapman gerekiyor. Yazıda verdiğim adresten anakartına uygun olanı muhtemelen bulabilirsin. Kesinlikle ve kesinlikle windows üzerinden bios update yapma, anakartı eline alırsın.
-Diskin yavaş olmasının en büyük sebebi windowsun hunharca sömürmesi. Windows defender vb bir kaç hizmeti kapatmak gerekiyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorum ama internette bi sürü rehber var. Bende baka baka yapmıştım. Antivirüs yazılımları da keza öyle, varsa kaldır. Sana faydadan çok zararı olur. Bunları yapınca eski diskin canlanmayacak ama 🙂 En kısa sürede kurtul ondan.
. Aliexpressten kontrol edince farklı satıcıların söylediği bilgilerde kafam karıştı da ondan soruyorum E5450 benim anakartla uyumlu çalışır mı diye? Yani benim anakart E5450 yi destekler mi? Zaten orda şeyi yazıyo resimleri de var kesmişler işlemcinin kenarlarını775 pine uyarlamışlar hazır bir şekilde arkaya da pinleri eklemişler sanırım resimde öyle anlatıyor. Benim tek derdim E5450 yi benim anakrart destekler mi? En olmadı E5440 alsam belki destekleme konusunda bi tık daha avantaj sağlamış olur muyum?
.HDD konusunda yeni HDD alacam muhtemelen SSD fiyatları çok yüksek. Sizce ?
Şu siteden arama yapıp anakartını bul, oradan biosu indirip anakartını flashla. O zaman görecektir. Uyumsuzluk diye bir şey yok.
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email
Zaten HDD alın bütçeniz el vermiyorsa demiştim.
Bence bu zamanda mekanik hdd alinmaz dostum, elbette ekonomik durumlar hep elimizi kolumuzu bağlıyor. Şimdi 1 tb hdd ile 120 gb ssd fiyatı aynı, tamam hdd de kapasite 6-7 katı daha fazla ama hızıda beşte biri oyundaki fps düşülerinde çok etkili olabiliyor. Sizde eskide olsa yedek yapabileceğiniz 250 gb hdd olduğuna göre, hızı düşük hdd alacağınıza online oyunda fps düşüşü yaşamak istemiyorsanız yapacağınız en akıllı ve ileriye dönük hareket ssd almaktır işlemciyi de e5450 ile değistirdiniz mi tadindan yenmez. Bunlari sıfır hdd alma ihtimalinizi değerlendirerek yazdım, örneğin hb da indirim var 1 tb hdd 199 TL, 128 gb ssd 208 TL'ye (adata ssd lerde sepette extra indirmle bu fiyata geliyor)
@niyomania SSD'nin acelesi yok sonuçta oyunlar ssd'ye göre yapılmıyor. Acelesi yok.
@huseyinekrem Ssd nin önemini makalenin en başında siz belirtmiştiniz hocam ve çok haklıydınız. Örneğin ben bu eski lga 775 soket anakarta xeon işlemci kullanarak can suyu verme işinde hep sizin incelemenizi rehber aldım ve işlemciyle birlikte sdd aldım hdd imin yanına. Haklıydınız ssd ye dikkat çekmekte zaten sistemde hdd var yedek için, sistemi ve steami ssd ye kurdum ramleride sizin tavsiyenizle değiştirdim sonuç harika oldu. Demeye çalıştığım arkadaşın zaten 250 gb hdd var performans istiyor oyuna girerken 1,5 dk. beklemek istemiyor o zaman 1 tb yavaş hdd alacağına sdd alsın aynı fiyata uçuşa geçsin sistem. Asıl acelesi olmayan hdd tir benim nacizhane fikrim, bu devirde sistemimde ssd yoksa üste para verseler ssd yerine hdd almazdım ben şahsen..
@niyomania Eski HDD ile yanına ne koysan olmuyor hocam. Depolama olarak o disk kullanılacak sonuçta. SSD'lerin fiyatları bu kadar saçmalamasa hiç bir şekilde hdd önermemde, 128gb yetmiyor. Zaten 110gb falan geliyor. Bu incelemeyi yazdığımda 110 liraya 128gb ssd vardı. Aynısı şimdi 220 lira 😀
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email
@huseyinekrem @niyomania
1. Beyler birşey daha danışacağım. Şimdi bu verdiğiniz sitede benim anakart GİGABYTE GA P31 -DS3L. Burada var olması demek XEON işlemcileri çalıştırır anlamına mı geliyor burayı anlayamadım? Size zahmet bi bakabilirseniz çok memnun olurum. Bir de bu aliexpressten XEON E5440 düşünüyorum. Çinden gelenler 775 pin olmuş ve modlanmış halle geliyormuş sanırım? Bu haliyle direk sistemde tak çalıştır kullanılıyor mu? Yoksa başka işlem yapmaya da gerek varmı? BIOS sürümü yada microcode demişsiniz artık her ne demekse. BIOS güncelleyip sürüm farklılaştırmaya gerek varsa da hangi BIOS olacak bu? Ona göre hemen sipariş vericem XEON E5440 ı. Bu konuda acil yardımlarınızı bekliyorum.
2. http://www.teknobiyotik.com/donanim/ssd/samsung-960-pro-250gb-3200-1800mb-s-m-2-pci-e-nwme-3-0-ssd-mz-v6e250bw.html#!prettyPhoto
Şuan yeni bir sisteme çok meblalar dökecek durumum yok fakat illaki 1 2 seneye birşeyler yapacağım. Yapacağım o sistemdede bu linkini attığım SSD düşünüyorum tabi o zamana daha neler çıkar o da bilinmez. Böyle bir canavar SSD benim 9 senelik pc ye takılır mı? 😀 Yada 2. el mi baksak SSD napsak bilemedim. Madem SSD bu kadar vazgeçilmez. Çok kararsız kaldım ya. Daha 2+2 = 4 GB RAM alacağım 800 mhz. Bendekiler malum 1+1 = 2 GB 800 MHZ olduğu için 2X2 almak zorundayım.
3. Sizi bu kadar uğraştırmazdım normalde de. Bütün bu uğraşlarımın sebebi aslında bilgisayar 9 senelik olsada hala patır patır 0 sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması. En büyük eksisi söylediğim gibi yavaşlığı onunda sebebi bariz HDD ve CPU. Bir de DOTA 2 oynarken gang sırasındaki anlık fps düşmelerinden kaynaklanan takılmalar ufak ufak donmalar. Bu arada monitörüm Samsung syncmaster 932 N plus. 19 INC 1280x1024 çözünürlük, 4:3 en boy oranı Tepki süresi : 5ms
Parlaklık: 300 cd/m2
Fikir ve düşüncelerinizi bekliyorum. Hayırlı geceler dilerim.
1- Girdiğiniz siteyi birazcık okuyun hocam orada zaten yazıyor uyumlu olduğu. İngilizcniz yoksa bir şey diyemem tabi. Aliexpressten direk modlu olanlardan alın ki diğerleri pek satılmıyor zaten. Bazen tak çalıştır olarak çalışıyor, ama çok azında buna rastlanıyor ve sistem farklı bir cpu gördüğü için tam performans çalışmayabilir. Siteden indirdiğiniz dosyayı ki bu bizin bios güncelleme dosyamız oluyor, flasha atıp biosun içinden update yapmanız gerekiyor. Çok basit bir şey. Her hangi bir bios update rehberini kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, Windows üzerinden anakartın kendi yazılımıyla bile update YAPMAMAK, KESİNLİKLE YAPMAYIN. En ufak bir windows uyumluluk sorununda bile anakartı elinize alırsınız. Efendi efendi o rehberleri izleyip bios üzerinden güncelleme yapmanız gerekiyor.
2- Sizin sisteme sata ssd'den gerisi uymaz, linkdeki de dahil. Zaten Siz ssd'nin dosya aktarım hızını değil, veri erişim hızına ihtiyaç duyuyorsunuz. Normal bi sata ssd alıp geçin alacağınız zaman. Tabi o zamana sistem ayakta kalırsa.
Bunların dışında PSU'nuzu değiştirmek iyi bir güncelleme olacaktır. Hele hala 9 senelik psu varsa sorun çıkartma ihtimali %100. Bütçenize göre, düzgün markalı en az 400w psu almanız sizin işinize gelecektir. Ben olsam 600w alırdım. Sebebine gelince, PSU'lar yıllandıkça biraz biraz kendini yemeye başlar. Fikir vermesi açısından, mesela bir sene kullandınız, 600w psu 580w gibi çalışacak. Yani bu değer doğru değil ama ana fikri anladınız. Bir de psu ne kadar rahat olursa o kadar az ısınır, o kadar az fan sesi yapar, o kadar ömrü uzar. Üstelik ssd gibi, gelecekteki bilgisayarınıza da takabilirsiniz.
Evet, lütfen aynı soruları tekrar tekrar sormayın, cevapları yazıyor bu sayfada 🙂
Konuyu hortlatmış gibi olacağım fakat işlemci ve ram takviyemi yaptığımdan hemen haber vermek istedim. Kasayı arkadaşlarla geniş 2. el ürün yelpazesi olan bir bilgisayarcıya götürdük ve 2 adet nanyo marko 2 gb 800 mhz hızında dual channel olarak ramları takıp yani 4 gb 800 mhz yaptık. Sonrasında işlemci olarak bilgisayarcının elinde XEON X5460 yani konudaki işlemci vardı. Bana LGA 775 yapıldığını söyledi ve hatta gösterdi de extra pin eklendiğini. Sisteme taktılar fakat hiç bir şekilde görüntü gelmediğini söyledi oradaki çalışan arkadaş. Yani hazır LGA 775 lerde çalışabilecek hale getirilmiş XEON X5460 nasıl çalışmadı anlamadım ama orada çalışmayınca mecburen alamadım onu. Geriye seçeneğim muadili olan Core 2 Quad işlemciler kaldı. en üst seviyesi olan 9650 nin fiyatı yaklaşık 180 200 tl civarındaydı 2. eli. Bende boşuna fazla para vermeyim dedim çünkü anakartım DD3 ram desteği yok ve max takabileceğim DDR2 4 gb ram olduğundan 800 mhz hızlı hem uygun hemde iş yapabilecek Q8400 ü aldım. Taktı ve sorunsuz bir şekilde hem ramları hem işlemciyi hemen gördü. Sonuç olarak tahmin ettiğim gibi Dota 2 oynarken teamfight lerdeki yani toplu hero kapışmalarındaki o takılmalar donmalar tamamen ortadan kalktı. Sorunsuz bir şekilde çok rahat oyunu oynuyorum fakat işlemcinin ısısı 90 dereceleri buluyor hatta 92 bulduğu da oluyor. Bişeyleri yakma ihtimalim var mıdır sizce? Birde son olarak WİNDOWS XP Professional kullanıyorum. Sizce hangi işletim sistemini kullanmalıyım? Windows 7 , 8 , 8.1 , 10 ?
Ayrıca HDD nin ömrüne de baktırdım %97 olduğu söylendi. Bilgisayar açılırken ki yavaşlık oyunları açarkenki yavaşlık gene neredeyse aynı şekliyle devam ediyor. İşlemciyle RAM takviyesi çok azıcık bir fayda sağladı fakat %100 gibi birşeyki HDD eskiliğinden kaynaklanan bir yavaşlık olduğu kesin ona da bir çare bulacağım inşallah.
Son olarak güç kaynağım 9 senedir kullanmakta olduğum kasanın içindeki 350 Watt lık güç kaynağı. Bana sorun çıkarmaz diye tahmin ediyorum ne kadar güç harcadığını bilmediğimden bişeyde diyemiyorum açıkçası. 🙂
Şimdiden teşekkürler hayırlı geceler herkese..
XP işini görüyosa elleme. Çalışıyosa elleme yani. İşlemcinin macunu da düzgün sürülmemiş olabilir. 90 derece çok fazla onun için. Tabi intelin dandik stok fanı varsa normal. Ya da o tarz bir şey. 95w sonuçta, 65w için yapılmış fan soğutmaz. Eli yüzü düzgün, bakır borulu soğutması olan bir fan alın. İleride başka bir pc'ye de takılabilir hem, sorun yapmaz.
Yukarıdaki TÜM yazıları baştan aşığı okumadınız sanırım. Şuan yaşadığınız sorunların cevapları yukarıda yazılmıştı. X5460 yüksek güç tüketen bir CPU ve çoğu eski giriş/orta seviye anakartta çalışmaz. O sebeple E5450/E5440 gibi işlemcileri öneriyorum.
HDD Ömrü gösteren uygulamalara da güvenmeyin. Mekanik diskin sağlık durumu SMART datadaki belli bir kaç değer ile ölçülür. Smart tablosunu CrystalDiskInfo ile bakıp, buraya resmini koyarsanız daha fazla detay verebilirim.
Güç kaynağı konusunda da, eski tip güç kaynaklarında her sene belli bir oranda güç kapasitesinde kayıp olur. Masa üstünde işlem gücü gerektirmeyen uygulamalarda sorun yokken, CPU Burn test gibi bir teste mavi ekran veriyorsa, bu PSU ile alakalı olabilir örneğin.
@ufkabakan Emmeeenn kim bakacak şimdi yorumlara, yazarım cevap atarlar 😛 Halbuki bütün sorularını cevabı sormadan önce verilmiş burada 😀
Bende de işlemci x5470 var. Serisin en iyisi. Ramler 8 gb 1066 mhz kingston hyperx ddr 2 pc8500. Bir de HD 6850 var 1 gb'lık. Default voltajda 9x400=3600 mhz de max 74 derecede throttle'a düşmeden stabil çalışıyor. 500 wattlık asus power kullanıyorum bu arada. İşlemciyi 10x400 de 1.325 voltta çalıştırabiliyorum ancak soğutucum yetersiz olduğu için bu sefer throttle'a düşüyor ve çarpanı 6 yapıp 2400 mhz de çalıştırıyor. Soğutucu olarak Thermaltake mini typhon var ki o da bu hız ve voltajda yetersiz kalıyor. Aslında gelecek amaçlı bir su soğutma almayı düşünüyorum ama yine de işlemcinin bu performansı bile upgrade yapmamı engelliyor. Zaten eskisi kadar da oyun oynamıyorum. Gelişmeleri 7-8 yıl geriden takip ediyorum :))
7-8 yıl öncenin en iyisi ama. Sıkıntı yok hatta voltajı ve hızı düşürüp fanı sessizleştirebilirsiniz.
Daha iyi bir soğutucu ile elinizdeki işlemciyi kullanmanızı tavsiye ederim. Özellikle fazla oyun oynamıyorsanız, SSD takviyesi ile uzun yıllar daha iş görecek bir CPU. Soğutucu için de; "Cooler Master Hyper T4" gibi bir soğutucu alırsanız, 2-3 yıl sonra bile upgrade yapacağınız Anakart+CPU sistemine de yüksek ihtimalle uyumlu olursunuz.
https://www.incehesap.com/cooler-master-rr-t4-18pk-r1-fan-fiyati-24530
@ufkabakan SSD mevcut hocam zaten o yüzden memnuniyetim yüksek. İleride de kullanmayı düşündüğüm için sıvı soğutma alacağım sırf işlemciyi zorlamak maksatlı. Yanarsa aliexpresste 35 dolar :))
@huseyinekrem İşlemci yazın en sıcağında bile throttle’a düşmediği için gerek kalmıyor hocam. Zaten intel işlemciler sıcaklık konusunda esnekler. Fan yeterince sessiz.
@powersuply Sesinden memnunsanız vurun kırbacı hocam 🙂
Konu mükemmel olmuş gerçekten, öncelikle bizlere böylesine bilgilendirici içerikle dolu bir makale paylaştığınız için teşekkürler. Açıkcası genelde misafir gezerdim forumu ama bu konuyu görünce artık üye olup bir teşekkür mesajı yazmanın vakti geldiğini anladım. 🙂 Ayrıca bir ufak sorum daha var. Bios sayfasında markalara göre ayrılan bir durum ben göremedim. Mesela benim anakartım Msi G41M-P26 diye geçiyor. Sizin linkini verdiğiniz bios sayfasında G41M-P26 diye aratınca çıkıyor ama bir marka ibaresi belirtmiyor bu normal mi ? Ayrıca bu bioslar anakart üreticilerinin çıkardığı son güncel bioslar üzerinde oynama yapılarak oluşturulan dosyalar sanırım. Eğer eski bios dosyalarından yapıldıysa ve daha sonra çıkarılan bioslar üzerinden güncelleme yapılıp tekrar eklenmediyse stabilite sorunları yaşamayız umarım. 🙂 Bu arada bende E5450 işlemci aldım ve evde ikinci sistem olarak akttif etmeyi düşünüyorum. Yanına birde GT 1030 Ekran kartı aldım 2.el iyi bir üçlü olucaklar gibi hissediyorum.
Marka kısmını bilemeyeceğim ama zaten bu anakartların en yenisi 10 senelik olduğu için bios güncellemesi ile ilgili bir sorun olacağını sanmıyorum.
X5460'ın E5450'ye biraz fiyat avantajı var. 160 MHz pek önemli bir fark değil hafif bir FSB yükseltimiyle eşitlenebilirler. Sanırım ısınma mevzusundan dolayı daha pahalıya satılıyor. İki bakır borulu kule tipi bir soğutucu X5460 ile baş edemez mi?
Anakart iyiyse edebilir. Soğutucunun kendinden çok vrm'ler ısınıyor, mavi ekran verdirtiyor.
@huseyinekrem @ouxhax
VRM - CPU Mosfet kısmı özellikle OC yapacaksanız çok ısınıyor, Mosfet soğutucusuz OC düşünmeyin X5460 ile. Gerçi E5450/E5440 da OC de mosfet ısınması söz konusu.
@ufkabakan ben yaz sıcağında stock hızda kullanamıyorum hyper 212 evo ile. Kasanın yanı komple açık olmasına rağmen.
x5460 yerine e5450 alınması daha mantıklı. 771 to 775 mod stickerini taktığınız zaman en basit xeonu bile taksanız o işlemci ısınacak. x5460 771 sokette bile ısınıyor. aralarında da öyle vaoovvv ettirecek bir performans farkı yok.
Aynen öyle. O zamanki cahillikle ikisi de ay fiyatta olduğu için yüksek GHz li olanı almıştım.
quad core 8200 işlemci, 240gb samsung ssd, 8gb hyper ram, msı gtx1050 tı ekran kartı ile gta 5 te normal ayarlarda 50-55fps, orta ayarda 30-35fps, high ayarlarda 15-20-25fps alıyorum. işlemci devamlı %100 de yandım yanacam diyo. Aşırı bi kasma yok, ara ara oluyor. tekli oyunda, online den fazla kasıyor bunun sebebini pek anlamadım. online oyunu, tekli oyundan daha rahat oynatıyor. Yarın bi x5460 takıp deniyecem, bakalım bu darboğazı çözecekmi.
Bir fark olacağını sanmıyorum. Anakartın sağlamsa iyi bir o.c ile fark hissedersin tabi.
@huseyinekrem En azından 12mb bellek ve 3,16ghz, 6mb bellek ve 2,4ghz dan daha iyidir diye düşünüyorum. İşlemci hızı ekran kartının hızına yetişemediği için darboğaz yapıyor gibi geldi bana.
@eray19805 Onlar çokta işe yaramıyor standart kullanıcının. Hani bedavaysa deneyin, yoksa masrafa gerek yok. 2 çekirdekten geçseniz neyse de, sizinki de 4 çekirdek zaten.
@huseyinekrem x5460 işe yaradı gibi. artık gta da orta ayarda 40-45fps alıyorum. Kasma da olmuyor. sadece biraz ısı problemi var. yaklaşık 3 ay oldu gta oynarken pc 4-5 kez kapandı aşırı ısıdan. o da zaten hafta sonu bazen 10 saate yakın pc de gta oynamaktan oluyor sanıyorum.
@eray19805 Kaliteli macun yada biraz daha iyi bir fan sorunu çözebilir. Tabi VRM kaynaklı bir sorun değilse.
@huseyinekrem Evet sıcaklık sorununu çözdüm. Biraz pahallı oldu ama Zalman CNPS14X 140mm aldım. Stok fanda 85-95 derecede çalışan işlemci 53 dereceyi geçmiyor artık. 10-12 saat GTA oynamama rağmen.
@eray19805 Baya pahalı olmuş ama evet, fan sonuçta. Yıllarca kullanırsın.
selamlar, sırf şu konuyu görüp yorum yapmak için üye oldum.
Birkaç sene önce bu mevzuyu keşfedip aliexpressden x5470 işlemci almıştım.
Asus p5g41t-mlx board, 8gb corsair ddr3 ram, 250 ssd ve radeon hd 7850 ile kullanmaya başladım. işlemciyi hafif overclock ile 3.6ghz seviyelerinde kulllanıyorum zira board daha fazlasına izin vermiyor. işlemci ile birlikte de sanırım tower tabir edilen bir çin malı soğutucu kullanıyordum.
Genel olarak pc kullanma amacım oyun oynamak. onu da televizyonda 1920x1080'de yapıyorum.
bahsettiğim sistemin bu güne kadar ben çalıştırmam dediği oyun olmadı ancak bazı oyunlarda ayarları medium'a çekmek durumunda kaldım o da çok nadirdir.
Geçen ay mining denemek için powercolor golden rx580 satın aldım, oyunlarda eldeki sistemin darboğaz yaratacağı beklentisi ile kartı taktım ancak en ufak bir kasılma ile karşılaşmadım. yeni wolfenstein'ı uber'de bitirdim şu anda shadow of war oynuyorum 8gb üzeri sistem memory istediğinden ultraya alamıyorum, high da ise en ufak takılma yok.
işin mining kısmına gelince şu an 17.5MH ile ethereum kazıyor, aynı kart ile 25MH alanlar var. muhtemelen anakartın PCI 1.1 olması sıkıntı yaratıyor diye düşünüyorum.
Shadow'u bilmiyorum ama wolfenstein öyle işlemciye yüklenen bir oyun değil. Mining'de gene öyle işlemci odaklı bir iş değil. İmkanın olursa Battlefield 4 veya daha sonraki oyunları dene. Can çekiştiğini göreceksin 64 kişilik maplarda. Bir de bu işlemciyi alanlar genelde bütçe sistem kurdukları için ssd falan olmuyor. Eski hurda HDD'lerinde kullanıyorlar, benim gibi. O zaman kaplama yüklenmeme gibi sorunlar yaşanıyor.
Bu biraz da şans işi. Ecnebiler buna "Slicon Lottery" diyorlar yani işlemcin daha iyi overclock olabiliyor, daha iyi ısılarda. Aynı şans durumu anakart içinde geçerli. İkimizinki de aynı, ben o.c yapınca kapanıyor yaz aylarında. Ankara'da oturuyorum. Yani memnunsan sorun yok.
Edit: Hoş geldin demeyi unutmuşum, ARAMIZA HOŞ GELDİN 🙂
Hoş bulduk arkadaşım,
dediğin gibi bütçe işi, performans sıkıntısı yaşatmıyor ama platform çok eskidi artık. usb 3.0 bile yok PCI express 1.1 de ayrı bir darboğaz.
az önce gördüm yazıyı, çok güzel inceleme olmuş.
Güzel video olmuş, keşke daha fazla ışık kullansaydınız. Görüntüde çok fazla noise/parazit var.
Anakartı ve 280x bedavaya almışsınız. W3680 yerine X5675 iş görüryör, OC yapmadan serin serin kullanmak mümkün.
Bu arada Basic Clock değil BASE Clock 🙂
OC yapmadan, seri kullanım hedefi ile yazdım zaten. OC yapacak adam için Unlocked CPU büyük nimet zaten. Ben OC yapmadan 95W TDP ile çok daha serin kullanılabilir. 6Core 3Ghz LGA1366 CPU + 16GB Ram ile şuan çok iyi F/P oyun makinasının alt yapısı yapılabilir.
Seninle olan tartışmalarımızın tek sebebi sendeki anakartın o.c performansı. Özel olarak bunlarla uğraşmak için oturmuşsun masanın başına. Ben ucuza işi halletmeye çalışıp elinde pek bir şey olmayanlardandım 😀
@ferhataydin23 Anakart hocam anakart. İşlemci zaten ucuzda anakart bulunmuyor. Kıytırık p5kpl ile de o.c faşan yapılamıyor. Mobildeyim eve geçince bakarım videoya.
Selamlar anakart alicam gigabgte ga-ep45-ds3l mi yoksa gigabyte ga-ep45-ud3lr mi alayım acaba
VRM'leri sağlam olanı al.
Hocam selamlar benim ana kart modelim bu P5G41C-M LX işlemcimde xeon x5460 overclock yapılabilir mi bu anakart ile işlemciye bilgi verebilirseniz sevinirim bu arada coolor master 500 wat güç kaynağı mevcut kingston 4 gb ddr3 1600 mhz değerinde ram siparişi verdim ana kart maksimum 1333 kaldırıyor çalışır inşallah 😀 çalışırsa bir 4 gb daha alacağım yorumlarınızı bekliyorum. @huseyinekrem @ufkabakan @ferhataydin23
bu arada 800 tl ye MSI Gtx 960 buldum sistemim wat yükü baz alındığında rahat çalışır mı 500 watt düşük kalır mı ?
Ram çalışır, sorun olmaz. O anakart ile o.c yapamayacağın için o ekran kartını tam olarak kullanamayacaksın. Yakın zamanda yeni sistem almak gibi bir planın yoksa o karta yatırım yapma, paran boşa gider. düz 1050 2GB senin alabileceğin en iyi kart.
Ek olarak işlemci limitli oyunlarda bu kartla da sorun yaşayabilirsin. GTA online'da mesela, ya da pubg. Ama VRM'lere küçük küçük soğutucu bloklardan takabilirsen birazcık o.c yapabilirsin. Baya fark eder. Sinir bozucu ufak kasıntılar yok olur.
anladım lakin ben pubg ve gta oynamayacağım mafia 3 battlefield 1 ve pes veya fifa 18 kurup oynayacağım sıkıntı yaşar mıyım
@huseyinekrem
@mintegran34 Sizin anakart OC ile dahi ancak 1333Mhz görebilyormuş Xeonda FSB artırarak OC olur normalde ama sizin kart zaten X5460 normal hızına OC ile ancak çıkabiliyormuş. Siz birde ekstra OC yapmak isterseniz anakart sebebi ile sorun yaşarsınız büyük ihtimalle.
Yine anakartın desteklediği işlemciler 95W TDP kadar gözükmekte, 120Watt TDP bir CPU ile sorun yaşayabilirsiniz. @huseyinekrem dediği gibi iyi bir CPU soğutucusuna ek olarak, VRM lerde çok sınacağından onlara da küçük alüminyum soğutuculardan takabilirseniz çok daha iyi olur.
anladım çok sağolun yorumlarınız için
Pes - fifa oynarsın muhtemelen ama BF1'i unut. Mafia 3 te de sıkıntı yaşarsın ki zaten çok iyi optimize edilmiş bir oyun değil. Ben bu işlemciyi ucuz e-spor oyunları oynanan sistemler için öneriyorum artık. Zamanı geçti çünkü. Ben bu yazıyı yazdığımda son demlerini yaşıyordu. 2 yılda harcadığı elektrik ile çok daha iyi, çok daha uzun ömürlü bir işlemci alınabilir ama işte diğer bileşenlerin fiyatları işi bozuyor.
Anladım ben islemciyi 2016 da aldım askere gitmeden önce sonra ekran kartım 4 - 5 ay. Önce bozuldu msi Gtx 960 aldım ramleri değiştirdim ddr 3 1600 mhz aldım 2 tane 1333 destekliyor zaten sistemim corsair force le 120 gb ssd var 500 gb seaget hdd var color master 500 watt güç kaynağı var dark N10 kasa var içi canavar gibi büyük bendeki sistem bu yani
Selam arkadaşlar ben ekran kartını kurdum ama ddr3 1600 mhz ramlerimi okumadi anakart nedeni ne olabilir anakart 1333 mhz destekliyor bununla alakalı olabilir mi başka bir arkadaşın pc ye taktigimda rami gördü bir bilgisi olan var mi bu konu ile alakalı ana kart modelim üst yorumlarda mevcut
2133 olsa bile çalışır ama düşük hızda çalışır. Başka bir sorun var ortada. anakartın o kadar boyutu desteklemiyor olabilir. Kaç GB takmıştın? Bir de kartın bir tarafı DDR2 bir tarafı DDR3 takmak için. İkisi birlikte çalışmıyor galiba. Sadece DDR3 veya 2 tak.
Sizin anakart en fazla tek parça 4GB Ram destekler ve @huseyinekrem dediği gibi aynı anda sadece DDR3 ya da DDR2 takabilirisiniz. İkisi bir arada çalışmaz.
Ayrıca asıl sorununuz şu, LGA775 soket anakartlar DDR3 Ram konusunda seçicidir. 4GB Raminiz Dual Rank/Dual Side olmak zorunda. Yani her iki tarafında da RAM çipi olan 4GB Ram bulmanız lazım. 1600Mhz olsada 1333Mhz olarak çalışacaktır.
Sizin anakartınızın RAM destek listesi:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5G41C-M-LX/P5G41C-M-LX-QVL.zip
Bu liste haricinde Dual Side/Dual Rank RAM bakarsanız muhtemelen çalışacaktır. Ramin etiketinde "1xR" gibi bir ifade varsa ÇALIŞMAZ. "2xR" yazan Ram Dual Ranktır ama her Dual Rank Ram'de de 2xR yazmayabilir.
Sizin anakartınızda çalıştığı ifade elinden örnek bir 4GB Ram:
@ufkabakan benim ram bu 1 tane aldım taktım çalışmadı anakartta ddr2 kullanıyordum normalde çıakrdım bunu ddr3 slotuna taktım ses gelmedi pc çalışıyor ama görüntü gelmedi https://www.hepsiburada.com/kingston-hyperx-fury-blue-4gb-1600mhz-ddr3-ram-hx316c10f-4-pm-bd304762
https://www.kingston.com/datasheets/HX316C10F_4.pdf
"HyperX HX316C10F/4 is a 512M x 64-bit (4GB) DDR3-1600
CL10 SDRAM (Synchronous DRAM) 1Rx8 memory module,
based on eight 512M x 8-bit DDR3 FBGA component"
"4GB Raminiz Dual Rank/Dual Side olmak zorunda. Yani her iki tarafında da RAM çipi olan 4GB Ram bulmanız lazım. 1600Mhz olsada 1333Mhz olarak çalışacaktır."
" Ramin etiketinde “1xR” gibi bir ifade varsa ÇALIŞMAZ. “2xR” yazan Ram Dual Ranktır ama her Dual Rank Ram’de de 2xR yazmayabilir. "
@ufkabakan bu ram olmaz o zaman bu anakarta desenize bu arada fifa 17 ve assassins creed black flag kurdum donma kasma yok canavar gibi oynuyorum işlemci ve grafik kartla beraber ddr2 kingston 800 mhz 4 gblık 2*2 kit ram takılı pc de
@mintegran34 Tavsiyem 4GB Ram yetiyorsa, bu haliyle devam edin derim. Ama param var 2x4GB Ram takıp 8GB Ram ile uzun süre daha kullanmak istiyorum derseniz alabilirsiniz. Bu arada SSD var değil mi? yoksa kesinlikle önce SSD upgrade yapın, 4GB'den 8GB Ram'e geçmek çok fark yaratmaya bilir ama HDD den SSD geçiş herşeyi değiştirir.
@mintegran34 Ek olarak, HepsiBuradad dan RAM alacaksanız, şu ürün sizde %90 çalışacaktır:
https://www.hepsiburada.com/everest-rm-44-4gb-masaustu-1600mhz-ddr3-cl9-16-cipli-ram-p-HBV000006PI5Y?magaza=Teknobiyotik
"16 çipli" ifadesi 8 Önde, 8 Arkada demektir, buda Dual Rank demek oluyor.
@ufkabakan pc de 120 gb ssd var sistem kurulu lakin bu 16 çipli olan ramlerin soğutuculu olanı var mı kingston gibi hi - level gibi üzerinde soğutuculu varsa alırım hemen
@mintegran34 Soğutucunun süsten başka olayı yok. Ramler zaten o.c yapıpta verim alınabilen bir şey değil.
@huseyinekrem bir işe yaramasa adamlar koymaz bence bunu gavur yapıyorsa boşa yapmaz 😀
@mintegran34 tabiki soğutanı da var ama soğutmasına gerek yok 😀 Stok hız için konuşuyorum.
bu arada ben tek slota 4 gblık bu rami taktım 2 gb mı kaldırıyor tek slotu acaba
Slot slot değil, 1xr olduğu için çalışmıyormuş.
@ufkabakan @huseyinekrem bugün xeon x5460 işlemci elime ulaştı ama sıcaklığı bir türlü 85-in altına dusuremedim bios modlama yaptım ama daha önce hiç yapmadigim icin ne kadar yararlı oldu bilmiyorum ne yapabilirim lütfen yardım edin
Soğutucunuz nedir? Kullandığınız anakart nedir? Micro Code update kendiniz düzgün yapamadıysanız hazır BIOS dosyası varsa link verelim.
Anakartınız ve ya soğutucunuz 120w TDP'yi kaldıracak düzeyde değilse soğutamazsınız, normaldir. X5460 yerine e5450 önermemizdeki sebepte aslında bu, soğutması daha kolay, daha az güç harcıyor.
Anakart msig41m p33 combo ramler 1333 kingston 2 tane 4 lük power fsp 700watt 80+
Soğutma ise NB CoolScraper 120 Almanyadan almıştım ama sogutucuya güveniyorum sorun sanırım anakartta
@huseyinekrem @ufkabakan
Anakartın detaylarında 95w Cpu desteği var yazmışlar. Bizim taktığımız 120w. Kaldırmıyor gibi görünüyor.
Anladım çok teşekkürler soğutucu hakkında yorumunuzu merak ediyorum birde g41 anakart olarak.hangi markayı tercih etmeliyim @huseyinekrem @ufkabakan
Yorumlayabileceğim bir şey değil. Taa 2005'te çıkmış 😀 Sorunun o olduğunu sanmıyorum, tabi termal macunu doğru uyguladıysanız.
@huseyinekrem ısınma problemi dışında her seyşey normal termal.macunu doğru sıktık tabi ki anakartin-95w desteklediğini bilmiyordum hangi siteden baktığınızı söyler misiniz yeni anakart alırken bakıp alalım birde önerdiğiniz g41.anakart
Elinizdeki soğutucu eski tarz da olsa iş görecek bir soğutucu ama ısı sadece işlemcinin kendisinden gelmiyor. Anakartınızın CPU beslemeleri Mofset/ VRM lar zorlandığı için aşırı ısınacaklar. Bunların yaydığı ısı CPU ve anakartın o bölgesini de komple ısıtıp, zarar görecek hale gelebilir. Bu sebeple anakartınızın desteklediği seviyede bir CPU kullanmak ve VRM üzerine fan yada Pasif soğutucu ile soğutmak önemlidir.
Tavsiyelerim:
* CPU soğutucunuzun düzgün yerleştiğine emin olun, tam temas etmiyorsa ya da termal pasta az/fazla/yanlış sürüldüyse yine sorun yaşatabilir.
* Isı sorununuz varsa, CPU voltajını biraz aşağıya çekip deneme yapmanız.
Anakartınızın CPU desteği:
https://www.msi.com/Motherboard/support/G41M-P33-Combo#support-cpu
Burada da detaylıca özellikleri yazılmış:
https://www.msi.com/Motherboard/G41M-P33-Combo/Specification
https://www.msi.com/Motherboard/G41M-P33-Combo/Specification Buraya girip details sekmesine basarsan yazıyor.
@ufkabakan peki başka anakarttaksam
İşlemcinin sorunsuz çalıştığa emin olmanın bir yolu yok. Başka anakartta deneyip çalıştırabilirsen sorunsuzca bir tane de kendine alırsın.
@huseyinekrem @ufkabakan teşekkürler
@huseyinekrem senin test ettiğin asus anakart almayı düşünüyorum fakat sen neden oc yapamadın birde bana onerebilecegin hem 120watt i destekleyecek hemg41.chipset hemde oc.yapilacak bir anakart yok mumu 😕 vaktini alıyorum affola ✋👑
G41'le o.c yapamıyoruz. Ya sunucu sınıfı bir anakart bakacaksın, ya da DDR2'ye düşüp o taraflardan bir şey arayacaksınki bulman çok zor, çok eskidiler artık. Benimki de voldajdan kaybetti.
Pekiala en azından sizin kullandiginiz anakarti alıp ocsuz kullanicam eyv
@ufkabakan abi e5450 alıp taksam sorun yaratır mi
Kağıt üzerinde bir sıkıntı görünmüyor, alabilirsiniz.
@huseyinekrem eyvallah bro
@huseyinekrem @ufkabakan bugün asus p5g41t m lx anakart elime ulaştı taktım xeon x5460 i ilk başta görüntü verdi.sonra açılmadı bende ki bir işlemciyi takarak modlu biosu kurdum ve tekrar.xeon u taktığımda her şey sorunsuz.çalışıyor cpu sicakligi 45 50 lerde geziyordu ama işlemciyi tekrar çıkarıp taktığım zaman bu sefer gene en başa döndü herşey yardımcı olurmusunuz
Valla bilmiyorum dostum, hiç karşılaşmadım böyle bir sorunla.
Muhtemelen BIOS piliniz bitmiş. Yeni anakartınız hayırlı olsun bu arada. Sıcaklık sorununuz çözüldü sanırım bu yeni anakart ile? OverClock konusunda çok birşey beklemeyin bu kartlardan ama elinizdeki CPU sorunsuz çalıştırması bile büyük fark yaratır.
Ben şey bekliyorum kardeşim ya işlemciyi anakarttan cikarttigim zaman veriler siliniyor
@huseyinekrem senin iki yil önceki yazında şöyle bir şey belirtmistin "İlk başta tabiki windows işlemciyi tanımadı. Anakartta uyarı veriyodu güncelle şu biosu tanımıyom ben bu işlemciyi diye. güncelledim. Bu seferde windows hiç açılmadı. Meğersem bios sürümlerinde işlemciyi tanıyan kodlar gelmiyormuş, custom bios lazımmış" burdan anladığım kadarıyla modlu bios kurman haricinde bir işlem daha yapmışsın şu custom bios şeysi bu konuda yardım istiyorum bak şöyle yapsak.bana numaranı versen vpden detaylı bir şekilde halletsek bende sana işine yarayan bir parçayı hediye etsem 😊
Yardımlık bir şey yok hocam. Yazıda linkini verdiğim adresten anakartının biosunu çekip kuracaksın, o kadar. Cidden bu kadar yani. Ayrıca ayarlar siliniyorsa anakart pilini değiştirmen lazım.
@huseyinekrem hatta direk linkini vereyim: p5g41 tmlx için olanı:
https://drive.google.com/file/d/0B3CZPsdu5cSnX1ZnWkV6UnBPRHl4dGI5MTRYQzY2SVg5Ykk0/view
@huseyinekrem kardeş bu direk bis modlama işlemi değil mi bunu ben yaptım zaten ama işlemciyi anakarttan çıkarp takında bilgiler sıfırlandı sanırım dediğin gibi pil ile alakalı bir durum
Bu modlu bios, bunu yüklemeden çalışmaz zaten. İşlemciyi çıkarırken gücü kesiyorsunya, o zaman pili bitik olduğu için gidiyor ayarlar. Ama yine de çalışması lazımdı.
@huseyinekrem attigin linkle biosu güncelledim üstüne birde oc çaktım şuan max 55.derecede 3.7 de stabil çalışıyor
Bu anakartların CPU beslemesi 4 fazlı ve fazla zorlamaya gelmiyor. CPU VCORE Voltaj artırımı yaptıysanız, Mosfetler üzerine pasif soğutucu ve iyi bir egzos fanı takarak serin tutmanızı öneririm. kuzey köprüsü de ısınabilir yine, onada küçük bir FAN takıp serin serin kullanabilirsiniz.
@ufkabakan abi dediğin gibi kuzey köprüsü aşırı ısınıyor voltaj arttırımı yapmadim ama mofsetler uzerine soğutucu kullanılmasını herkes oneriyor ama ben mofset ne onu bile bilmiyorum
@nazmitat7
Kırmızı ile işretlediğim devre elemanları sizin MOSFET'leriniz ve bunlar ısındıkça dengesiz çalışırlar. Voltaj artıkça daha çok ısınırlar ve vermeleri/düzenlemeleri gereken CPU besleme görevini yerine getiremezler. Bunların üzerine küçük soğutuculardan bulabilirseniz daha sağlıklı çalışır sisteminiz.
Örnek soğutucu:
https://www.aliexpress.com/item/LERDGE-Stepper-Motor-Driver-Module-Heat-sinks-Cooling-Block-Heatsink-for-A4988-Drive-Module-3D-Printer/32845061391.html
@ufkabakan abi o verdiğin linktekiler işini görür diyorsan sipariş veriyorum ama onun içinde 4 tane var anladığım kadarıyla bana 8 lazım
Anakart: asus p5g41t m lx
Ram: 8gb kingston
İşlemci intel xeon x5460 oc 3.70
Psu fsp 700w 80+
Abi ben bu sisteme 1050ti takmayı düşünüyorum sence yeterli olur mu darboğaz sorunu yaşar mıyım yada bu sisteme gidecek en idealiyi ekran kartı önerin var mı✋
@nazmitat7
Verdiğim linkte ürünün mm cinsinden boyutları yazıyor. Sizin Mosfet lerin üzerine gelecek şekilde kapatıyor mu kabaca hesap edin. 2 Mosfet üzerine 1 tane soğutucu konacak şekilde de yapıştırabilirsiniz.
Bu da aynı ürün ama 10'lu paket. Registred/Takipli gönderim seçmeyi unutmayın:
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-3D-Printer-Parts-Stepper-Motor-Driver-Heat-Sinks-Cooling-Heatsink-for-TMC2100-8825-High-Quality/32840264817.html
Buda daha büyük olan heatsinkler:
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-3D-Printer-Stepper-Motor-Driver-Heatsink-With-Back-Adhesive-for-TMC2100-LV8729-3D-Printer-Parts/32841963065.html
Bu tarz eski ama hala iş görecek sistemler için "1050TI 4GB" bence en uygun kart şuan. 1080p de her oyunu oynarsınız, sadece CPU aşırı yüklenen BF1 gibi oyunlar biraz zorlar. Dar boğaz az da olsa olabilir ama alternatif takabileceğiniz "1050 2GB" bir kartta, FPS daha düşük olacaktır.
@ufkabakan çok yardımcı oldun abi çok teşekkürler ekran kartını 1050ti düşünüyorum yada rx470 nasıl gider 😏 mofsetleri kabaca ölçüp sipariş verecegim sanırım ilk linktekiler isimi görecek
@nazmitat7 Mining sebebi ile RX serisi kartların fiyatı halen uçuk durumda. 1000TL altına SIFIR 1050 Ti alınabiliyor, ileride VGA haric sistemi upgrade ederim diyorsanız da, gidin 1060 6GB alın derim. Ben de RX 480 kullanıyorum ama çok önce ucuzken almıştım, şuan sıfır alacak olsam, kesinlikle bu paraları bu karta vermem.
Teşekkür ederim kardeşim
e5450'mi taktınız yoksa x5460'mı? x5460 bende 65 derecede çalışıyordu stock hızda.
@huseyinekrem x5460 anakart p5g41t mlx asus ram 1333 iki tane 4 8 GB fanı biliyorsun zaten power fsp 700 w 80+
Konuyu çok hortluyorsunuz
Hortlancak konu da ondan. Dolar bu fiyata gelince eldeki ürünlere SSD, Xeon CPU gibi can suları ekleyerek gittiği yere kadar götürmek gerekiyor artık.
Hortlatmak eskimiş, artık kullanılmayan bir şeye yapılır. Bu konunun ölmesi için insanların bu işlemcileri almayı bırakması gerekiyor. Bilmem anlatabildim mi?
@ufkabakan ağzına sağlık bee
@huseyinekrem senin amacın burda bu işlemcinin ölmediğini ucuz yolla oyun zevkinizi kapatabiliceğimize dair bir bilgilendirme. İstersen dön yazılanlara bak kardeşim amacına uygun mu işliyor adam bilgisayardan anlamıyor yok bu buna uygun mu yok işte ben başka bir sistem kurdum yok efendime söylüyüm başka bir işlemcinin (alakasız) overclock testleri veyahut senden yardım isteyebilirler bundan yana kimsenin şikayeti olamaz ama bu konu üzerinden değilde özel olarak olmalı ki sen de eğer millete yardım etmeye bu kadar çok merakıysan.
@smalldemon Dimi özelden yardım edeyim, aynı sorunu bir başkası bir daha sorsun. Ne kadar akıllıca. Burası forum değil. Hort diye bir şey yok yani ekranına fırlamıyor buraya yazılan mesaj. bildirimleri sessize al geç.
Dolar böyleyken düşünüceğin ilk şeyin bu olması saçma
@smalldemon konuya bakmayı birakabilirsin mesela Allah akıl vermiş fikir vermiş değil mi
Anlaşılan sana vermemiş galiba ben burda yapılan bir yanlışı söylüyorum kötü bir şey demiyorum veya benim canımı neden sıksın bu konunun uzaması.
@huseyinekrem ustad bu konudan baya bi sevap point kazandin ama 🙂 tekrardan ellerine emegine saglik.
Başkan selamın aleyküm bende asus p5q3 deluxe 775 pin anakart var xeon 5460 işlemci almayı planlıyorum işlemci ye overclock yapmam için bios u güncellemem şart mı
İşlemciyi çalıştırman için bile güncellemen şart. Varsayılan olarak böyle bir işlemci yok o anakart için. Tanıması gerekiyor önce.
İşlemci satan varsa alabilirim
Anakart : https://tr.aliexpress.com/item/HUANAN-Golden-X79-motherboard-ver1-3-LGA-2011-ATX-USB3-0-SATA3-PCI-E-NVME-support/32849829653.html?spm=a2g10.search0104.3.22.10fc5b52N5ainf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10065_10151_10344_10068_10342_10343_10059_10340_10341_10696_100031_10084_10083_10103_524_10618_10624_10307_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_2,ppcSwitch_3&algo_expid=4563b3b0-568f-4967-a1f7-0339fed82aa1-3&algo_pvid=4563b3b0-568f-4967-a1f7-0339fed82aa1&transAbTest=ae803_1&priceBeautifyAB=0
CPU : xeon e5-2690 sekiz çekirdek 2.9g srol0 c2
İŞLEMCİ FANI : COOLER MASTER HYPER 212X
LGA775/1155/1156/1366/2011&AM2+AM3/AM3+/FM1 İŞLEMCİ SOĞUTUCU
RAM : GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1600MHz CL9 1.5V Dual Kit Ram
E.KART: ASUSGTX660 DirectCU TOP GDDR5 2GB 192Bit Nvidia GeForce DX11.1 Ekran Kartı
SDD : 2 X 128 GB SSD (RAID 0 )
KASA : THERMALTAKE COMMANDER 700W PENCERELİ MidT ATX SİYAH KASA
SAYIN ARKADAŞLAR MERHABA,
PC Mİ 2012 YILINDA KURDUM ANCAK ŞUAN BANA HIZI YETERSİZ GELMEYE BAŞLADI, SADECE ANAKART VE İŞLEMCİYİ DEĞİŞTİREREK SİSTEMİMİ YENİLEMEK İSTİYORUM.
SİZCE SİSTEMİM BU ŞEKİLDE ÇALIŞIRMI, PERFORMANSI NE OLUR?
(ŞU AN İŞLEMCİ AMD FX 6300 , ANAKART MSİ 970 A G46)
@ufkabakan abi bir site vereceğim sence ordan hangi mosfet soğutucuyu almalıyım yardımcı olur musun ali expres i beklemek.istemiyorum site https://www.robotistan.com/aluminyum-mini-sogutucu-seti-heat-sink
Bir diğer site https://www.direnc.net/aluminyum-sogutucu
Hangi siteden hangi ürünü alayım yardımcı olur musun
@ufkabakan abi şuraya da bakıver sana zahmet
@nazmitat7 iki sitedeki ürünlerin de uygun olduğunu düşünmüyorum. "2 Ay" ilk konuştuğunuzda sipariş verseydiniz, çoktan elinizde olurdu ama 🙂 Kayıtlı posta ve avrsa Turkey POST seçeğenğini seçerseniz 2 haftada geliyor ürünler genelde.
Abi haklsın da hangi ürünü sipariş edeceğime karar veremedim mesele o @ufkabakan
Yapacak bir şey yok, mecbur Aliexpressten alacaksınız. Uygunu yok buralarda. Bir de bunları yapıştıracak bir şey lazım tabi.
https://tr.aliexpress.com/item/OPEN-SMART-5-x-Aluminum-Cooling-PCS-9x9x12MM-Chipset-Heat-Sink-RAM-Radiator-Heatsink-Cooler/32777238484.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4db2ckKQ
Şöyle bir şeyler belki:
https://tr.aliexpress.com/item/2018-y-ksek-kalite-10mm-10mm-1mm-100-adet-Termal-Pad-GPU-CPU-So-utucu-So/32675801589.html?spm=a2g10.search0104.3.8.2f8e2d52acVaWj&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_2_10152_10151_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10696_313_10084_10083_10618_10307_10059_100031_10103_10624_10623_10622_10621_529_10620%2Csearchweb201603_44%2CppcSwitch_5&algo_expid=bb8f87ba-dd82-432f-875a-01d613413dbd-1&algo_pvid=bb8f87ba-dd82-432f-875a-01d613413dbd&priceBeautifyAB=0
Şimdi bu bloklardan 3-4 tane alman lazım. Ama bu yapışkan pedler işe yaramayabilir yani ilk defa deniyorum. Şimdi dik bir yüzeye yapıştırdım ama sıcakta ne hale gelirler bilinmez. Ben şunu kullanıyorum, bir sorun yaşamadım.asus m5a97 le r2.0 anakartla kullanıyorum.
https://tr.aliexpress.com/item/Gdstime-20-PCS-High-Qaulity-Extruded-Aluminum-Heatsink-9mm-x-9mm-x-12mm-Heat-Sink-Cooling/32377295740.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d2RFXeO
2 yıllık konu hala ölmemiş vay bee 🙂
Neyse bi ricam olucak ben böyle eski canavarlardan oluşan bi sistem toplamak istiyorum ama işlemci hariç anakart, ram, ram frekansı ve ekran kartı olarak bi tık iyisi olsun istiyorum elimde şuan toshibanın 7200 rpm lik güzel bi hdd si var bide psu 400w. call of duty serisi, farcry, gibi hikaye bazlı oyunları açacak ve hevesimi alacak derecede bi sistem olsa yeter. yardım eden kişiden şimdiden Allah razı olsun
Far Cry 4'ten sonrası yalan hocam. En fazla o dönemin oyunlarını oynayabilirsiniz bu işlemci ile. O da iyi bir o.c yapabilirseniz. Yoksa g4400 gibi işlemciler bile çok daha iyi oyun performansı verir.
Bu sistemde üst sınır işlemcimiz olduğu için kabaca içine ne koyarsanız koyun bir fark yaratmayacak. 1066mhz ddr3 ram ile 1600mhz arasındaki farkı göremeyeceksiniz. Anakart konusunda, klasik, ucuz 775 pin anakartlara pek tabi bu işlemci uyuyor fakat o.c yapılamadığı için sorun oluyor. Youtube videolarında o.c yapan insanlar var. Onların kullandığı anakartlardan edinebilirseniz işte o zaman kayda değer bir gelişme sağlarsınız. Ancak onlarda çok pahalı kalıyor bu proje için.
Özetle elinizdeki dandik 10 yılllık çift çekirdekli işlemciyi geliştirmek için yapılabilir bu upgrade. Yeniden bununla sistem toplamak artık mantıksız. 2 yıl önce son dönemlerini yaşıyordu bununla oyun sistemi toplamak.
O.c yapabileceğiniz bir anakart bulursanız bu dediklerimi geri alırım. Onunda ısınma, fazla elektrik yakma gibi yan etkileri var. Günümüzde oyun amaçlı bir sistem toplayacaksanız en ucuza, g4400 gibi çift çekirdekli ama modern işlemcilere yönelmenizi tavsiye ederim. Hem daha az ısı,ses yapar, daha az elektrik harcar. Günlük kullanımda kağıt üzerinde en azından, daha iyi performans verir. Tek sorun bu işlemciyi bulmak 🙂
https://www.hepsiburada.com/intel-skylake-pentium-g4400-3-3ghz-3mb-cache-lga1151-islemci-p-BD804200?magaza=Weblegelsin&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.63.1
Stoklarda varmış gerçi. Buna 10 lira verenece g4400 ile güncel bir sistem toplayıp gerektiğinde herhangi bir parçası upgrade olabilir. Xeon ile kurduğunuzda teklemeye başladığında çöpe gidecek, her hangi bir upgrade (parça değişimi) şansınız olmayacak. 50 lira kadar daha yükselebilirseniz 4 iş dizisi olan g4560 alabilirsiniz. Çok daha iyi olacaktır. Zaten bundan sonra fiyatlar sapıtıyor.
intel skylake pentium g4560 ve amd radeon r7 240 2gb ekran kartı üzerine bi sistem oluşturayım o zaman. sizin önermelerinizden yola çıkarak bi sistem toplamayı düşünüyorum. öyle vay be dedirtecek bi pc olsun demiyorum zaten. şuan elimdeki1 leptobu 2 hafta önce teknosadan 1800 e aldım amd a9 9420 28 nm işlemcisi var multimedia amaçlı kullansan bile zayıf kalıyor. neyse sizden ricam eğer vaktiniz olursa uygun ram ve anakart. fiyatlarıda uygun olursa hoş olur. şimdiden teşekkür ederim 🙂
Arayıp en uygununu bulacaksınız hocam fiyat açısından. Özel bir şey yapmadığımız için benlik bir şey yok. En son listelemeni bitirdiğin zaman parçaları ts'de paylaş, yol gösteririz yine. DDR4, intel parçalar yani uyum sorunu yaşamazsın. Sen aklında bir şekillendir, biz onu bir daha düzeltiriz.
Tamamdır hocam sağolun 👍
Dostum cdden format at kesin olacaktır 👍
Windows 10 mu yapmak istiyorsun
@huseyinekrem Hocam bir sorum olacaktı. x5460 işlemci var fakat anakartım sebebiyle overclock yapamıyorum, oysa ki elimde cooler masterin 4 bakır boru hatlı cpu fanı vardı 🙁 . Ben bu stock hızıyla kullansam hd 7850 2gb ekran kartını besleyebilir mi? Eğer darboğaz yapar derseniz ne gibi takılmalar olur. Şimdiden çook teşekkür ederim
Öncelikle neden OverClock yapamıyorsunuz? Anakart da OC menüsümü yok? Yoksa FSB artırma konusunda sorun mu yaşıyorsunuz?
Yani BF'lerde falan mutlu etmez ama single player oyunlarda sorun yaşayacağınızı pek düşünmüyorum ya da nispeten daha az güç isteyen oyunlarda. Yani BF4 sonrası ve yeni nesli unutun zaten. E-spor oyunlarında mutlu eder ama.
O.c yapamamaktan kastın mavi ekranlar ve kapanma sorunlarıysa yapacak bir şey yok. 120w tdp işlemci, o.c yapınca daha da üzerine çıkıyor. Standart lga775 anakartlar pek o yükün altından kalkabilen modeller değiller.
@ufkabakan hocam 333 clock saati var galiba işlemci çarpan frekansını falan açıyorum 9.5 e. 333 sayısını 340 yapıyorum oc yapılmış halde sistem açılıyo 5 dakika sonra kitleniyor. Anakart oc ye kapalı yani, zaten voltaj ayarları kısmı yok sadece sayıyı arttırma var o da işe yaramıyor.
@huseyinekrem peki hocam bir şey daha danışmak isterim.PSU kalitesiz galiba faturalar ayyuka çıkıyor 90 lirayı geçmeyen fatura 180'leri görüyor. İşlemci ve ekran kartı maximum 250 Watt güç çekebiliyor. Sizden isteğim kaliteli bir PSU önerisi olacaktır. 80+ gold sertifikalı, alınca kesinlikle memnun kalırsın dediğiniz abartı fiyatı olmayan tüm PSU önerileriniz bekliyorum
@gsmaksimum O 80+ olayı güç kaynağının kendi verimliliği için. Hani 700w ise psu fişten 800w çekiyorsa onu 80+ yapar gibi. Sizin psunuz merdiven altı diye tabir edilenlerden değilse sorunun psu olduğunu sanmıyorum doğrusu. İlla bir tavsiye isterseniz aşacağınız en ucuz marka Xigmatek olmalı, daha aşağısı redzone 🙂 hele Frisby ve Everest gibi markalardan uzak durmak sizin yararınıza olur. Daha sonra da masaüstü pc ile devam edeceksiniz, paranızda varsa paraya kıyıp 700w+ ve modüler bir psu yıllarca üzmeden götürür sizi. Şuan okuldayom, mobildeyim bakamıyorum. Yoksa doğrudan örnek verirdim.
@ufkabakan hocam, yukarıda arkadaşımızın yaşadığı bios update hatasını bende yaşıyorum benim anakartım MSI P43-C51. Bios ekranında m-flash seçeneğinden usb bellekteki update dosyasını görmüyor anakart, microcode lu bios için @ismailkesinx hocama önerdiğin şekilde benim anakart içinde indirme linkine ihtiyacım var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
http://depo.ufkabakan.com/BIOS_7519v26.rar
Dener misiniz?
# Sistem
Anakart => GA-EP45-EXTREME
Ram => 1066MHZ OCZ 4GB DDR2 (8GB Yapacağım)
Ekran Kartı => GTX-750TI 2GB
İşlemci => ?
1. İşlemci Tercihi
- Arkadaşlar E5450 ve X5460 bu iki işlemci arasında kaldım.
- E5450 kendime daha yakın görüyorum, sizinde tecrubenizden dolayı görüşlerinizi almak istedim.
- Bir süre stock fan ile sistemi kullanmak zorundayım sistemin stok fan ile stabil çalışması gerekiyor yük altında.
- Sizce bu durumda bu sistem için hangisi daha mantıklıdır.
2. Ram Tercihi
- Çin markası olan kullanılmamış Kllisre ram mı tercih edeyim yoksa 2.el samsung veya kingston mu?
- Kullanım Amacı (Günde en az 7 Saat)
Oyun / MMORPG (Guild Wars 2)
Eğer şu resimdeki anakart ise, yani o soğutucular üzerindeyse x5460 alabilirsin. Düzgün bir stock fan güzelce çalıştırır, sorun yaşatmaz.
https://store.donanimhaber.com/cc/be/28/ccbe28521e808102fff1e976f2845d1a.jpg
@huseyinekrem evet anakart bu stok fanda 2 tane var biri bu resimdeki soğutucu kısmı büyük olan birde soğutucu kısmı ince olan stok fana sahibim. https://www.technopat.net/sosyal/eklenti/intele4400_pspc-jpg.317913/
@ribella-kaneko Bunların ikisi de çöp fanlar hocam. Bilgisayarcıdan çıkma bir fan bakının isterseniz. Biraz daha kalın olması yada bakır çekirdekli falan olması iyi olur. Bu fanlar 125tdp işlemciyi kaldırmaz. O anakarta da e5450 yakışmaz.
@ribella-kaneko Bendeki E5450 en adi macunla sadece egzoz fanlı mATX kasada %20 overclock ile çalışıyor. Boşta 35-40 derece. Üstünde 2 borulu ucuz bir soğutucu var ama stokla arasında öyle aman aman fark etmiyordu en fazla 5 derece. Anakart da o zamanların giriş seviyesi işte P çipset bile değil kuzey köprüsünde minnacık bir blok var o kadar. Bundan önce X5260 vardı cayır cayır yanıyordu. Baktım verimsizlik akıyor yaptığı iş az, elektrik ısı boyna israf, soğutacağım diye çektiğim ses cabası bir dahaki sefere E modelinden aldım rahat ettim. Sizde o kadar sıkıntı olmaz sanırım.
@ouxhax Yani evet, soğutma sorununa bir çözüm bulunamayacaksa mecburen e5450 alınır.
@huseyinekrem evet haklısınız bende E5450 yakıştıramıyorum fakat parayla ilgili sıkıntım olduğu için böyle sorun çıktı bir şekilde x5460 alacağım artık
@ribella-kaneko Soğutma sorunu olabilir hocam baba bir stok fan bulamazsanız. e5450 de iyi o.c olur o kartla. İmkan neyse ona bakmalıyız.
@ouxhax
Elinizdeki CPU nun ne kadar ısınabileceğini "IntelBurnTest" ile denemenizi tavsiye ederim. Bu yazılım Intelin kendi özel aracı olan, stress testi araçlarında da kullandığı "Intel(R) Linpack" kullanmakta. Stress Level Very High çekip test sonuna kadar kaça çıkıyorsunuz bakın derim.
http://ufkabakan.com/VPS/IntelBurnTestV2.zip
@huseyinekrem şöyle bir soğutucu alsam fiyatı uygun geldi rahat kaldırır mı sizce? https://tr.aliexpress.com/item/4-s-borusu-Radyat-r-Sessiz-3pin-CPU-So-utucu-so-utucu-i-in-Intel-LGA1150/32882146319.html
@ribella-kaneko Kağıt üzerinde çok iyi gibi duruyor ama bilemedim, fazla ucuz gibi.
Merhaba arkadaşlar merakımdan ve ileride bios sorunu yaşayabilecek kişiler de olabilir bu yuzden bir sorum var bios resetleyince modlanmis biosumuz da siliniyormu şimdiden bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
Biosun kendisini modluyorsunuz, öyle bir durum yaşanmaz.
Merhabalar bende bu anakarti aldım
FOXCONN G41MXE G41 LGA775 DDR3-1333 Anakart
İşlemci olarak hangi islemciyi tavsiye edersiniz.
Bu anakartla overclock yapabilirmiyim?
Pek mümkün görünmüyor. e5450 alıp o.c yapmayı deneyebilirsiniz ama x5460 tavsiye etmiyorum o anakarta.
E5450 ile test edilmiş daha önce çalışıyormuş ama OC konusunda anakartın FSB artırım menüsü olmalı 333Mhz kadar da çıkabiliyor olmalı. Ama o MOSFET yapısı ile işiniz zor, OC fazla olmaz. Hatta E5450 kendi hızında 3Ghz ancak çalışır 1333 Desteği sebebi ile.
@huseyinekrem Bende yazilanlari okuyarak e 5450 ya da e5440 alirim diye düşünüyordum.overclock yapmayayim o zaman.
@ufkabakan Anladim yorumunuz için teşekkürler.Overclocka bulasmayim o zaman.Bu anakarta gtx 750 ti ekran karti almayi düşünüyorum.Birde bakir soğutuculu fan almam gerekir mi.Stok fan yetersiz kalir mi.
@sportman işlemci 80w olduğu için aslında stock fan yeterli olur ama Intel'in bu yeni minicik fanlarından olmasın. Bir de 750ti bile bazı oyunlarda CPU tarafından limitlenecek, o yüzden onu bilerek alın. Hayal kırıklığı olmasın. Eğer kartı da yeni alacaksanız hemen hemen aynı fiyata rx 460 oem kartlar var piyasada. Tam bir F/P. Gerçi ikinci el olacak haliyle. Şu karttan bahsediyorum ama direk bu adresten almak zorunda değilsiniz.
https://urun.n11.com/ekran-karti/amd-radeon-2gb-rx460-gddr5-128bit-pci-express-30-x16-910486-002-P333289301
@huseyinekrem birde soğutucu olarak ucuz ve is görecek birşey tavsiye edermisiniz.Birtane buldum n11 de biraz pahali geldi bana.Birde bu anakarta siğarmi düşündürdü beni.https://m.n11.com/akasa-nero3-intel-amd-silver-islemci-sogutucu-ak-cc4007ep01-P13048694
@sportman n11 de 79 tl ye bunu buldum.Sanirsam işimi görür https://m.n11.com/dark-freezer-x90-intel-amd-uyumlu-islemci-sogutucu-cpu-fan-P263604108
@sportman https://www.hepsiburada.com/dark-freezer-x90-intel-775-1156-1155-1150-1151-fm1-fm2-am2-am3-am4-ryzen-uyumlu-islemci-sogutucu-dkccx90-p-BD200100 şu tarz bir şey işinizi görür. Çok uçmanın bir anlamı yok. Elinizde iyi bir stock fan varsa o da yeterli aslında. Bu tarz kule tipi olanların takması biraz zor olur ama, ilk defa yapacaksanız canınızdan bezdirir 😀
@sportman Aynı düşünmüşüz 🙂
@huseyinekrem O zaman ilk etapta almayayim.Isı değerlerini test ettikten sonra duruma göre alayim.Yardimci olduğunuz için teşekkür ederim 😊
@sportman "Dark Freezer X90" daha önce satın alıp iade etmiş birisi olarak kesinlikle önermem.
Şu ürünler daha çok F/P ürünleri:
https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/ultra-sogutma-6-bakir-kanalli-ramtech-t6-cooler-fan-P236223292
İlla ucuz olsun derseniz, X90 yerine buna bakın:
https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/guclu-2-bakir-kanal-1-fan-ramtech-m200-3pin-cooler-fan-mavi-ledli-P236296986
@ufkabakan @huseyinekrem hocam şu anakarti buldum ikinci el.Asus P5G41C-M LX COMBO DDR3 - DDR2 Soket LGA775 Anakart
Bu kartın Yanina xenon x5460 alip overclock yapabilirmiyim.Tabi iyi bir soğutucu da alacam.
Edit: ali express den e 5450 sipariş verdim
@sportman G41 chipsetlerde genelde o.c yapılamıyor pek. Ddr3 olanlarda böyle diye bir genelleme yapsak çok yanlış olmaz. Ddr2 li daha eski modellerde falan iyi o.c olan anajartlar var ama onları da tavsiye etmem yani çok eskiler. Else kalma ihtinalleri daha fazla
@huseyinekrem Zaten bende overclock yapıp pek fazla riske girmek istemiyorum.Bu anakarti alsam işlemci xenon e 5450 olacak.ekran kartı rx460 oem bahseddiginiz ekran kartının alacam.1333mhz 4+4 ddr3 ram.500wat Boyle bir sistem kursam overcloksuz nekadat verim alabilirim.mesela en basitinden cs go da 100 fps nin altında düşer miyim?
@sportman Cs go özelinde o düşüşlerin olması kaçınılmaz. Oyun çok fazla işlemciye bağlı performans gösteriyor.
@huseyinekrem son olarak bişey soracam.
Şuan elimde FOXCONN G41MXE G41 LGA775 DDR3-1333 Anakart var.Ama bunu satip Asus P5G41C-M LX COMBO DDR3 - DDR2 Soket LGA775 Anakarti almayı düşünüyordum.Overclock yapamayacaksam deger mi bu anakarti almak.Foxconnla devammi edeyim Asusu alayimmi sizce
@sportman O.c yapacak olsaydınız bile o anakartı önermezdim. Uğraştığınıza değmez zaten. Elinizdeki ürün sağlamsa boşa macera aramayın.
@sportman G41 ile OC konusunda verim alamazsanız FSB bazlı biraz yükseltme olabilir ama besleme ve genel anlamda Chipset'in yeteneğine bakarak çok bir şey beklemeyin. @huseyinekrem 'in de dediği gibi uğraştığınıza değmez al/sat işlemi. Elinizdeki ile devam edin.
CS GO konusunda da şu duruma göz atın derim:
https://teknoseyir.com/durum/837663
@huseyinekrem Tamam hocam bilgilendirdiginiz için çok sağolun
@ufkabakan evet baktim verdiginiz linke.Tam benim durum.Bu anakartla devam o zamn işlemci e5450 bahsettiğiniz ucuz soğutucuyu alirim birde.fazla isinma olmaz inşallah.Rx 460 ekran kartının çıkışı hdmi ve dvi sanirsam bende vga çıkışlı monitör var.Vga çevirici alsam görüntüde sorun yaşar mıyım acaba?
@ismailkeskinx 😀😀 nebileyim biryerde iyi goruntu7 gelmediğinden falan bahsediyorlardı.Peki vga to hdmi mi almak mantikli vga to dvi.Farkeden birşey olmaz mi 😀
@sportman VGA'nın kendisi kötü olan şey aslında, çeviriciler değil. VGA-DVI çevirmesi daha kolay, onu tavsiye ederim.
@huseyinekrem Tamamdır tekrar teşekkürler
Hocam benim zaten bu bilgisaydan çok beklentim yok.Ben cs go oynayacam.Belki pubg de oynarım.750 ti ile rx 460 performansı ayniysa rx460 almak mantıklı tabi.Fiyati uygun geldi bana.
Ben bu tarz durumlarda e5450 almayı uygun görüyorum, 80w TDP'si var, aradaki performans farkı %5 falan stock hızlarda. Azıcık o.c yapıp daha iyi sonuçlar alınabilir. Ama dediğiniz gibi bu bir sunucu işlemcisi, normal işlemciler daha iyi olur bütçe el veriyorsa. Bu saatten sonra elde anakart falan yoksa sıfırdan bu sistemler kurulmaz gerçi, esnafımız ve halkımız sağolsun, uçurdular fiyatları.
Ekran kartı konusunda dediğiniz gibi.
@yolgezer Benim aklım hep aliexpress'e gidiyor, 16 dolar mı ne orada. 100 lira yapıyor ama işte vergiler...
Konuyu hortlatacak miyim bilmiyorum ama hocam bende
Asus p5g41t m-lx anakart
4+4 8 gb ddr3 1333 kingston ram
Wd 1tb 7200 64m hdd
Xeon 5460 işlemci var
Ekran kartı da idare eder oyunlarda max 58-60 dereceyi zor görüyor boşta 37-38 derecelerde gayet stabil çalışıyor
gtx 960 almayi düşünüyordum sizce almamali miyim ?
GTX960 dediğiniz kart biraz eski 1050Ti ayarında ama ucuza bulursanız alabilirsiniz, bütçeniz uygunsa RX570/RX470/RX480 gibi kartlara da bakabilirsiniz.
Darboğaz olacağını göze alarak alın, çoğu oyunda sizi aşağı çeken işlemci olacak. O yüzden internetteki inceleme videolarına falan çok inanmayınn yani adam işlemciyi deli gibi o.c yapıyor, o zaman geçerli o videolar. Bu işlemci 750ti ile darboğaz yapmaz anca, öyle yani. Ama daha iyi kartların da yer yer faydası görülür tabi direk almayın da diyemem.
@huseyinekrem Bu tarz ekran kartı yatırımlarını ben ileriye dönük düşünüyorum. Şuan bu sisteme RX570 ya da GTX960 gibi bir kart takılırsa, oyun performansı artar ama çoğu oyunda CPU tarafından limitlenir. Bunu kabul etmeliyiz ama misal 8-9 ay sonra, bir sene sonra anakart+CPU+Ram ile sistem güncelenirse, ekran kartını yine kullanmaya devam edebilirler.
Ek not, sisteme ne yapın edin önce ikinci elde olsa 120GB olsa bir SSD alın OS/İşletim Sistemi diski olarak takın.
@ufkabakan Orası öyle de genelde bu tarz sistemler bütçe olmadığından kuruluyor, yada çok azı benim gibi meraktan. O durumda sistemin güncellenmesi zor biraz. Tabiki güncelleme olacaksa, ekran kartı geleceğe yatırım olarak tutulabilir. Ama bence dönemin yeni kartını almak eskisiyle idare etmekten daha iyi olur. Zaten bu sistemle oynanacak oyunlara daha ucuz kartların gücü hayli hayli yeter. zamanı gelince de komple emekli edilir.
Hocam bende ga ep45 ud3lr anakart 2x3 ddr2 800 MHz ram x5460 rx570 sistem kullanıyordum eskiden.Pubg kastığı için sistemi r5 1600 8x2 ddr4 3200 MHz ramlerle güncelledim şuan çok memnunum her oyunu her ayarda oynayabiliyorum rx570 x5460 sistemi kullanmış biri olarak söylüyorum ekran kartına o işlemciyle büyük haksızlık etmişim oyunlarda %80 darboğaz yaşıyordum şuanda hiç darboğaz sorunum yok ileride sistem güncelleşmeyeceksen rx570 x5460 için ciddi anlamda darboğaz demek ileride güncellerim diyorsan tavsiye ederim ama değilse masrafa girme bu işin sonu yok şöyle de birşey var kara Cuma’da trendyoldan ga b450 anakart+r5 1600+16 GB RAM toplamda 1400-1500 arası tutmuştu ekran kartını 2 sene önce 1300 e almıştım hani bi ekran kartı parasına sistemi güncelledim yani demem o ki upgrade senin gözünü korkutmasın idareten yavaş yavaş toplamak istersen benim gibi yapabilirsin ama rx580 veya 590 almanı öneririm upgrade edeceksen almışken bir tık üstü olsun
Asus p5g41t m-lx DDR3 1333 o.c anakart
Xeon x5460 1333 12m 3.2 ghz işlemci ( o.c 4 GHz )
Cooler master hyper 412s soğutucu 12 cm fan
Kingston 4+4 8 gb 1333 ram
Sapphire Radeon rx570 pulse itx 4 gb 256 bit ekran kartı
750 gb 2.5" seagate hdd
Sistem çok stabil çalışıyor oyunlarda ultra ayarlarda oynayabiliyorum Ssd de ekleyeceğim rx570 sistemi gerçekten çok değiştirdi tavsiye ederim
O anakart ile 4ghz overclock'u nasıl başardınız?
Hangi oyunları oynuyorsunuz?
@huseyinekrem kusura bakma yuvarlama hesap olarak yazmıştım 3.8 olarak kullanıyorum nfs heat ve gtaV yüklü şu an
@mucahit061 Çok iyi işlemci denk gelmiş ben 3.3ghz'nin üzerine çıkamıyordum. VRM'ler çok ısınmıyor mu peki?
@huseyinekrem 775 de oc anakartları da dahil bir çok anakart gibi oda ısınıyor uzun vade için heatsink olmadan zor.
P43 anakart kullanıyorum.4.2 Ghz'de çalıştırıyor hissedilir bir hız artışı oluyor fakat oyunlarda stabil çalışmıyor. En stabil değel 3.93 Ghz . Uzun vadede arkadaşın dediği gibi chipset falan ısınıyor her türlü sıkıntılı işlem