Arduino ve Raspberry Pi 3B ile Çalışma Denemeleri

Merhaba TS Topluluğu,

Bu yazımda, elimde bulunan RPi 3 ve Arduino R3 Klon geliştirme kartları ile yaptığım, yapmaya çalışacağım çalışmaları anlatmaya ve kullandığım bileşenleri tanıtmaya çalışacağım. Seri şeklinde değil de bu blog'a ekleme yaparak anlatım yapacağım.

Öncelikle, satın alma hikayesinden bahsedeceğim. Satın alma zaman çizgisi şu şekilde ortaya çıktı.

Şekil 1. Satın Alma Geçmişi

 

Linkleri de aşağıda veriyorum, hem fiyatlardaki değişikliği (bazılarında gerçekten üzecek kadar fazla, o kadar çok eski alış verişim yok ama bir tanesi bile yetiyor maalesef) takip edebilirsiniz hem de daha önce görmüş, hatta kullanmış olmanıza rağmen, hatırlamış olursunuz. Son 5 parçayı bugün sipariş ettim (umarım reklam olarak algılamaz sınız linkleri).

Özellikle Pi'nin fiyatının bu kadar çok artmasına üzüldüm açıkçası, 4GB yeni modelini almayı istiyordum gerçekten ama listedeki toplam tutarı (ki ufak tefek harcamaları yazmadım, jumper kabloları, dirençler gibi) bir Pi'ye bedel. Ama alacağım, muhtemelen.

Yazıya burada bir ara vermeden önce, çok dandik bir pozlama ile denememi verdiğim durumun linkini atıyorum, https://teknoseyir.com/durum/1124386. Tekrar görüşmek üzere.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Tai per Dog Un @alipektas

    Banana Pi'da bu sensör ve ekranları kullanmak için yeterli kaynak bulabilir miyim bilmiyorum. Şu an kartlardan birinde Openmediavault yüklü; oled ekrana işlemci kullanımı, disk ve çiplerin ısıları gibi bilgileri anlık vermek istiyorum. Hatta dosya paylaşım esnasında yazma/okuma hızları(diskin de adı yazılacak) da yazabilirim aslında ilk hedefimi gerçekleştirirsem. Bu arada, şimdiden hayırlı olsun, umarım hevesin kırılmadan eline çalışan bir prototip geçirebilirsin. İlk projeyi tamamladıktan sonra gerisi geliyor böyle olaylarda. İnsan bir şeyleri kendi başına üretince fitil gibi ateşleniyor valla, diğer türlü çekmeceye giriyor bir daha çıkmamak üzere.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      Böyle şeyleri oldum olası severim ama, işte çocukluğumuz ve gençliğimizde C64 ve devamı olduğu için başka bir branş okuyup, bilgisayarı yanına kendi imkanlarımız ile ekledik (tabi ki annem ve babamın bu imkanı sunabilmesini hiç aklımdan çıkartmıyorum, inşallah herkese nasip olur). İnşallah, bakalım, bazı planlarım var.
      OMV bende de var, ikinci SD kartımda yüklü duruyor. İhtiyacım olduğunda Pi 3, NAS'a dönüşüyor. İkinci, hatta üçüncü Pi'yi de o yüzden istiyorum.
      Planlarda, önce, cpu ısısı kontrollü PWM Fan kontrolü var. Sonra harici nem ve ısı kontrolü var (bunu Pi'de denedikten sonra Arduino'ya SD Card okuyucu modülü ile kalıcı olarak geçireceğim-log tutacak, dot matrix board ile gösterecek ve bir de kablosuz olarak masaüstü pc'ye gönderecek-bu sonuncuyu becerebilir miyim bilmiyorum). Sonra nabız ölçer var, Pi 3 ile Python ve İstatistiksel Hesaplamalar üzerine olacak, yine becerebilirsem. Sonrası Allah kerim...

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      OVM'de ekran benim de aklıma gelmedi değil (asıl yazacağımı yazmayı unuttum iyi mi 🙂 ) ama nasıl yapılır hiç araştırmadım. Sanırım SSH üzerinden derlenmiş Python kodu çalıştırılarak yapılabilir. Bilemiyorum, araştırmak lazım. Hem OVM hem de derleme pyc aynı anda çalışır mı?

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      Ama projelerin hepsi 3B yazıcı olmayınca kablo salatasından öteye geçemiyor. Bir tane de ondan almak lazım ama, işte en tuzlu hobi o oluyor. Aklıma şimdilik Foreks (Dekota) geliyor, en ucuz çözüm olarak. Sanırım, onla idare edeceğim başlangıçta.

    • Tai per Dog Un @alipektas

      @lterlemez İyiymiş planlar. fan kontrol olayı ve Python benim de ilgimi çekti. Raspberry kutusuyla gelen bi' fan var bende. Banana sürekli çalışan fanla sürekli 44-45 derecelerde seyrediyor. Fanın hızını kademe kademe cpu ısı değerlerine göre artırmak ya da azaltmak istoyrum çünkü bir süre sonra ses fazla dikkat dağıtıyor. Bu bloğu ara ara güncellersen çok makbule geçer 😀 Hem teşvik, hem de tecrübe açısından bana da yararı büyük olur. Kolay gelsin şimdiden 🙂

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Güncellemeyi düşünüyorum, inşallah geri kalmam. BMW müzesi yazım için de aynı şeyi söyledim ama II. bölümden sonrası gelemedi. Fırsat bulamadım bir türlü. Hayırlısı. Sağ olun, size de kolay gelsin.

    • Tai per Dog Un @alipektas

      @lterlemez Derlemeler çalışır diye düşünüyorum zira OMV'de arkada tam takır Armbian çalışıyor. Bir Debian-Linux'ta ne yapılırsa ondan da yapılır diye düşünüyorum. 3B yazıcı olayı masrafını şu an için kaldırabileceğim bir şey değil açıkçası 😀 PVC olayı geliyor aklıma ilk etapta benim de. Ya da ahşap diyeceğim ama o da göründüğü gibi kolay değil diye biliyorum. Çok önemli bir şey ama bence de. Atıyorum ufak bi' bitki sulama seti yapıyorsun, masanın üzerini kaplayan kablolar, devreler yığını bir oluşum çıkıyor en sonunda önünde. Saksının yanına koyamazsın onu bile. Mecbur bir kutuya falan sığdırmak, kargaşayı en aza indirip aleti de aynı zamanda taşınması, muhafazası kolay hâle getirmek gerekiyor.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Ben de 40mm 5V fan taktım ama yanında durulmuyor. Fanın önünü de tam açamadığım için (elimde yeterli malzeme yok) acayip ses yapıyor.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Kesinlikle, koruyucu bir kap gerektiriyor ya. Sırf kısa devreden korusa bile büyük olay.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Neyse, hayırlı geceler. Tekrar görüşmek üzere...

    • Tai per Dog Un @alipektas

      @lterlemez Bende de aynı boyutta fan var. (https://www.robolinkmarket.com/raspberry-pi-b-2-3-fan-case-siyah.html) Ben bağlantıdaki kutunun üst kısmına takıp, takılan kısmı da cihazın üzerine bırakıyorum. Tam fanın hava çektiği kısmın üzerine de gözlük bezi seryorum. Ses bayağı düşüyor. Ama kalıcı çözüm değil tabi. Bir süre sonra kulak sessizlikten hassaslaştığı için o da duyuluyor üstelik. En iyi çözüm, makul sıcaklıklarda fanı tamamen durdurmak.

    • Tai per Dog Un @alipektas

      @lterlemez Sağ ol hocam, sana da hayırlı geceler. Görüşmek üzere. 🙂

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Aslında o kısmı delikli değil de tam açsalar, o kadar ses çıkmayacak. Paller küçük olduğu ve çok hızlı döndüğü için hem fan sesi hem de deliklerin yaptığı ıslık sesi duyuluyor. Neden öyle yapıyorlar anlamıyorum. Tamam güvenlik birazcık ama o kadar büyük yara açabilecek bir fan değil. Ya da daha makul bir koruma konabilir.

    • Tai per Dog Un @alipektas

      @lterlemez İlk aldığımda düşündüm aslında, teli ısıtıp keseyim dedim ama sonucun lehime olup olmayacağını kestiremediğim için kalkışmadım. Bu gözlük bezi senaryosu da kalıcı bir çözüm bulana kadar beni idare edince daha da bulaşmadım 🙂

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @alipektas; Ben de, neyse iyi geceler tekrardan. 🙂

Tüm blog yazılarını gör