Şimdi ben hafta sonu ehliyet (direksiyon) sınavını da geçtiğime göre artık burada sizin kafanızı bolca ütüleyebilirim. 😀 Ama çok rica ediyorum dalga geçecek olanlar, kadın sürücüler gezegeni terk etsin falan şeklinde kafa yapısına sahip olanlar yorum yazmasınlar, zaman harcamasınlar benim için. Benim sorularımın muhatabı zaten belli: Otomobil meraklıları, bu işlerden anlayan insanlar.
Şimdi sorum şu; ben bir araba almayı çok istiyorum, öyle başkaları gibi erteleyecek bir tip değilim. Bütçemi ayarladığım an alacağım, kafaya koydum. Tabi henüz çok yeni bir sürücü olduğum için herkesin önerisi ilk arabamın ucuz, sürtse ya da atıyorum kaldırıma çarpsa benim canımı sıkmayacak türden, bir problem yaşandığında servisi, parçası bilmem nesi rahatça bulunacak yani hor kulanmaya müsait bir araba olması gerektiği yönünde. Elbette daha sonra hem sürüşte hem de maddi anlamda daha iyi olunca çok daha güzel arabalar bakacağım kendime. (Gönlümün efendileri Toyota'lar, Seat'lar, Peugeot'lar filan tabi)
Ben o tip bir araba ile sürücülüğümü pekiştirmek istiyorum zaten normal hayatta da yapabileceklerim belli: Şehir içinde kullanmalık, uzun yola (şehirlerarası falan) çıkmadan öyle gezmeye, avm'ye, pikniğe falan gitmelik birşey arayışındayım... Maksat ayağımı yerden kessin, yolda kalmasın ve ekonomik olsun (her anlamda) Önden fikir almak istiyorum sadece. Bakıyorum bu sahibinden.com'a falan, Tofaş'ın kuş serileri, eski Renault'lar falan çok çok ucuz fiyatlara var, satılıyor. 2650'ye bile var yani. Benim bütçem 10,000 falan olacak. Şu Broadway'lere falan çok kayıyor aklım ama bilgim yok tabi. Siz bu şekilde ve bu bütçelerde araba almak isteyen birine genel anlamda hangi marka ve modelleri tavsiye edebilirsiniz? Nelere dikkat etmeliyim?
#akış #otoseyir #teknoyardım #ikinciel #işteburada #konudışı
Edit: En önemli şeyi söylemeyi atlamışım: Bana direksiyonu yumuşak ve mümkünse koltukları öne doğru falan ayarlanabilen birşey lazım. Bu durumda bütçemi 15.000'e falan çıkarıyorum. 😀
Kaç para onlar?
Ben tavsiye kismina karismayacagim ama sunu belirteyim bu piyasada 2650 TL'ye satilan araba anca tarlaya capa tasimak icin kullanilir 😀
gördüm ya murat 131 2650 TL'ydi şok oldum zaten, kendime gelemedim 😀
Benim de ilk arabam Broadway'di pek tavsiye etmem, bayana göre değil düşüncesindeyim. Direksiyonu çevirirken fena kas yaparsın ama 😀
bak işte o kısım beni düşündürüyor. direksiyonu rahat olmalı benimkinin zaten iri yarı biri değilim yani.
Yakın çevrende kullandığı aracına iyi bakan ve satacak biri var ise ilk onları düşünebilirsin.
https://www.sahibinden.com/#/subcategory?categoryId=3530
komşumuz çok uygun fiyata geçen sene megane 2 aldı ve şu an araba kapıda yatıyor. oğlu demiş baba ben sana 6-7 bin vereyim bunu bize sat diye, vermemiş. 😀 adam belinden sakat, kullanamıyor bile öyle yatıyor araba. tanıdıklardan çıkar mı çıkar...
O paraya Palio filan alınır.
Nasıl onlar, güzel mi? ya 10000 dedim ama tabi eli yüzü daha düzgün olanlar için 15000'lere çıkarım ben de o kadar şey değilim 😀
https://goo.gl/Sd9jHG 15binlere çıkarsan bunlara da bak.
@brave 207 benim ilk göz ağrım, kurstaki arabam <3 206 da dşünebilirim bak eğer o civardaysa. cliolara baktım şimdi 15000-18000 arası geziyor dediğin gibi. 206'yı da düşünebilirim.
@brave araba konuşuyor valla. Allah'tan 207'ler öyle uçuk değil, 30-35 arasında bulunuyor almak isteyen için 😀
Hayaller mazda rx8 gercekler murat 131 😀 Duzgun bir sey almak istiyorsan az biriktir
birazcık birikmişim var, biraz daha olur 15.000-18.000 arası yaptığım anda hemen koşa koşa araba alıcam.
Otomobil almak için çok kötü bir dönem, en azından bayram dönüşlerini bekle derim.
Bence eski araçlarla uğraşma derim zaten haftasonları kullanacaksan 2 günlüğüne araç kiralayabilirsin hem kaskosu falan olur kafan ağrımaz burada tek problemimiz yeni ehliyet alan birisine kim araba kiralayacak? Elin alışınca istediğin arabayı sonra alırsın.
evet kim kiralayacak? bu soruya cevap veren adama teşekkür edeceğim. aynı muhabbeti babamla da yaptık. kim kiralayacak? 😀
@gizemaksut seni seven birisi olabilir.
Önermiyorum. Pek çok rent a car görünümlü şirket içinde mafyatik unsurlar barındırır. İçlerinde çalışmış bir tanıdığım söylemişti. Aracın kolayca görülemeyecek yerlerinde çizikler var. Aracı kiralıyorlar. Araç geldiğinde kontrol edilirken çizikleri gösteriyorlar. Karşı taraf inkara meyledersede paralı izbandutlar geliyor. Öpe öpe 1000-5000 arası paranızı alıyor yada senet imzalatıyorlar. O rent a car meselelerinden kurumsal firrma değilse karşı taraf herkes uzak durmalı. Tam bir batak.
o kuş serileri ikiye bölündüğünde biz kuş olmayalım sonra? 😀 Kuşa bindi gitti dersiniz artık, artık özgür dersiniz. @orcun senin yoruma uzun cevap yazacağım şu an birazcık işim var. 🙂
Belirttiğiniz rakamlara araba alırken öncelikli noktanız temiz olması olsun. Çünkü rakamlar Türkiye şartları için çok aşağıda olduğundan, bu fiyatlara genelde hor kullanılmış, motoru bitmiş veya araçta kronik sorun/ağır kazalı araçları satıyorlar. Bunu bilerek alırsanız (bazıları riski sever) problem değil, ama ülkemizde genelde bu tip araçları sorunsuz, problemsiz diye "kazıkladıkları" için, ben kimseye güvenmiyorum. Yakınlarınızdan araba almanın böyle bir avantajı var genelde, arabanın nasıl kullanıldığı, kim tarafından kullanıldığı ve problemlerini biliyorsunuz.
Zaten bu parayı verirken yok araba 2 kere parktra sürtmüşler vs bakmayacaksınız, boyasına vs. ama muhakkak arabanın şirazesi kaymamış olsun, sizin bunu anlama şansınız yok, ya çok güvendiğiniz bir arkadaşınızla, ya da aile üyenizle birlikte gidin ve en az 1 servise götürüp arabayı kontrol ettirin. İyi bir kontrol için sizden 200-250tl gibi bir rakam isteyebilirler, almak istediğiniz araba için acımayın verin, servis size araçla ilgili bilgileri verecektir, içinize sinerse güle güle binin.
yaşı fazla, motoru büyük mercedes'ler falan korkutmasın gözünüzü, o tarz arabalar, nispeten daha yeni palio vb. araçlara hem nal toplatırlar, hem çok daha güvenli olurlar, hem de eski olsalarda, iyi bakılmışlarsa aşırı daha konforlu olurlar.
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-bmw-nadir-kalan-orjinal-bmw-lerden-450820667/detay
Bu araçtan örneğin teyzem kullanıyordu, 5 sene öncesine kadar. Hani bayan kullanabilir mi derseniz. 10 sene civarında kullandı, defalarca çanakkaleye vs. gitti geldi, bir kere bile problem yaşadığını hatırlamıyorum. İnanılmaz güzel bir tok motor sesi vardı, zaten otomatik, ayrıca direksiyonu vs de çok hantal değildi.
@acpcore bunu bilmem de eski araçlardan yaka silkdim . 96 model şahin vardı bende Allah düşmanımın başına vermesin beni hayattan soğuttu.
@supernova şahin diyorsunuz, bmw, mercedes vb. diyorum. Şahin, broadway, palio gibi arabalar alınmaz bana kalırsa. hani o parayı verene kadar arabasız kalırım daha iyi. (çok temiz, bir tanıdıktan değilse)
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-peugeot-bayrak-tan-son-gun-full-otomatik-206-17.350-tl-448648440/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-firsat-2000-megane-sunroof-lu-cift-airbag-abs-klimali-449851715/detay
@acpcore aslında yorumunuza daha uzun cevap yazılmalı ama akşama saklıyorum. 🙂 o bmw aracın benzeri, tek kapılı olanı bir ara bizim elimize geçmişti ama babamın ehliyeti olmadığı ve paraya ihtiyaç olduğu için satmıştık. bmw'nin yeri hep ayrıdır o yüzden bende, düşünebilirim ciddi ciddi. özellikle eski bmw'leri çok beğeniyorum.
@acpcore ayrıca şu 206'ya bayıldım, bunu alsam bu renkte, benden önce annem koşar binmek için, çok sever kırmızıyı 😀 megane serisini de seviyorum, komşuda var mis gibi. yatıyor kapıda, adam sakat.
Broadwaylere filan girme hararetidir bilmemnesidir uğraşılmaz. Bence fiat palio mantıklı olur. parçası ucuz kullanımı kolay hidrolik direksiyon. Ve ilk zamanlar sabırlı bir erkek ile yola çıkman mantıklı olur.
benim çevremde elinden iş gelen bir erkek olmadığı için iş bana kaldı ne yazık ki. ben erkeğim sanki, bazen öyle hissediyorum.
@gizemaksut İlk zamanlar trafikte sıkıntı olması arıza vs durumlarda zorluk çekebilirsin. ama süreci tek başına atlatırsan seni daha güçlü yapar.
@yhackup bkz. ben 😀
Şuan ki ehliyetiniz ile tek başınıza araba süremiyorsunuz değil mi ? Bende alacağım ama galiba bu stajyer ehliyeti felan diyorlar ondan veriyorlar galiba.
sürebiliyorum. stajyer ehliyetle tek başına kullanamaz olayı tamamen yalan, hurafe. kim uydurdu bilmiyorum, 2 sene stajyer sayılıyoruz ama tek kullanabiliriz. sadece bizim ceza puanımız 75, ötekilerin 100. ceza puanı farklı bir tek.
Palio veya hundai atos bakabilirsiniz. Kuş serisi bende tavsiye etmem yuruyen tabut. Carparim surterim diyede cok dusunmeyin butcenizi artirabilirseniz biraz daha temiz arac almaya bakin sonra sanayiye verdiginiz parayla ayniya gelir. Bende getz 1.5 crdi ile acemiligimi attim halada kullaniyorum hic problem vermedi. Cok sukur surtme vurmada yasamadim.
Kendimce ozenle dikkat ettigim bir kac nokta var.
Yan aynalara bakmadan seritten cikmamak
Takip mesafesini korumak
Dört yola gelince kesinle yavaslamak yada durmak bakip gecmek.
Viraja hizini ve vitesi dusurup girmek
Bunlara dikkat ederseniz sizden kaynakli kaza olmasi ihtimali minimize olur.
açıkçası ben de çarpma, sürtme gibi şeyler yaşayacağımı sanmıyorum. tamam çiçeği burnunda sürücü olabilirim ama çok temkinli ve dikkatliyimdir. sağolun tavsiyeniz için, not ediyorum bunları hep.
2005-2006 Kia Picanto diyecektim de onlar da 20bini geçmiş. Memlekette araba almak, ev almak gibi olmuş 🙂
10 liraya Şahin alırsın ancak
10 liraya çikolata alayım daha iyi.
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-170.000km-de-clio1-451363236/detay senin ilacın budur 😀 (model olarak . ilanı rastgele koydum.) Ama bunun da kilometresi yaşına göre az bunu da düşünebilirsin tabi. @gizemaksut
bunu çok önerdiler, clio'yu yani. ben de bilmediğim için yolda gördüğüm cliolara hiç alıcı gözle bakmamıştım. bundan sonra bakacağım.
Ford ka falan bak yada te kapili
2001 FORD KA ORJİNAL COLLECTİON- KLİMA+LPG+AİRBAG.. HariKA..
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-ford-2001-ford-ka-orjinal-collection-klima-pluslpg-plusairbag-harika-450842753/detay
ya bu ford ka çok tatlı, benim de direksiyon çalıştığım alanda birisi bırakmış yolun kenarına, lacivert, toz olmuş her yeri aylardır aynı yerde araba. mini minnacık birşey bu, çok ufak. 😀
Bütçeni arttır. Bu paralara ülkemizde pek araba bulunmuyor.
Mesela 10-15 bin biriktirip üzerini kredi çekerek alabilirsiniz. Ben bu şekilde yaptim. Hatta elimdeki para daha azdı gidip 22 bin liraya Skoda fabia aldım 2007 model. Şansıma araba temiz çıktı ve kullanıyorum.
şimdiye kadar en çok önerilenler ortalama 15-16 bin civarında clio, palio, megane, 206 ama en çok clio söylendi. bunları hep not ediyorum arkadaşlar, ben böyle birşey almanın planlarını çok daha önceden yapan bir insanım, hesaplarımı, bütçemi vs. hep ona göre ayarlarım yani. özellikle clio ve 206'lar neden bilmiyorum ama çok yakın buluyorum kendime.
Otomatik lpg li getz düşünebilirsiniz. Hem kullanımı kolay hem parçaso ucuz hemde yakıtı. Boyutlarıda küçük tam bayan arabası. Tabiki bütçenizi biraz artırmanız lazım.
Renault Twingo, hava yastığı falan var en azından.
206 ya bulaşma
Alırsan clio 1 al
En azından parçası ucuz tamiratı kolay ve 206 gibi dökülmez.
Bir makine mühendisi tavsiyesi:
2. el otomobilin Türkiye'deki hallerini (özellikle de 15 yaş ve üzeri olanlar) az-çok, iyi-kötü bilen biri olarak: Sakın 10.000 TL'lik bir araç almayın çünkü en az 10.000 TL daha harcasanız bile binilemeyecek duruma (maalesef) Türkiye'de çoktan gelmiştir.
Oto sanayi ve bazı bilinen distribütör ve markalarına turbo ecu (beyni) yazılımı yaptığım dönemden çok iyi biliyorum; lütfen paranızı biriktirin 2 yıl, ya da 5 yıl sonra alın, ama 10, 15 bin TL'lik, yaklaşık 15 yaşındaki araçlardan lütfen almayın. Biliyorum istiyorsunuz, hevesliyorsunuz ama lütfen gem vurun. En azından geçmişinizi bildiğiniz eşinizin dostunuzun araçlarını sorun, soruşturun.
Hatta sizin yeni yeni otomobil kullanmayı öğrenecek olduğunuzu düşünürsek sakın ola ki hem yaşlı hem de otomatik vites araba sakın almayın.. Muhtemelen en az aldığınız araç kadar bir masraf daha yaparsınız ama gene de içinize sinerek binemezsiniz.
Not: İstisnalar kaideyi bozmaz diyorum ve istisnalardan bahsetmiyorum. Genel olarak yaşadığım, gördüğüm, bildiğim, duyduğum tecrübelerim böyle söylüyor.
Biliyorum bütçe ve maddiyat ile alakalı ama illa ki "yaşlı bir otomobilden başka şansım yok" diyorsanız LÜTFEN FRANSIZ MARKALARIN HEPSİNDEN UZAK DURUN. Görece yaşlı bir otomobil almayı düşünüyorsanız önceliği japon araçlara verin derim.
anladım peki siz ne önerebilirsiniz, yani sizin şu anki durumda, 2017 senesinde önerebileceğiniz en ucuz ve en iyi araç ne olabilir? ucuz demeyeyim de uygun fiyatlı ama iyi bir araç olarak neler tavsiye edebilirsiniz?
@gizemaksut
Herhangi bir marka ya da herhangi bir model önermem hem çok doğru değil hem de çok anlamlı değil. Şöyle ki:
1- Marka ve modelden bağımsız bir otomobil farz edin; (zor da olsa en iyi ihtimalle) 15.000 TL'ye, 15 yaşında tamamen orijinal, hiç el değmemiş, tüm parçaları fabrikadan çıktığı gibi orijinal (muhtemelen hayalinizdeki 2. el araç) bir otomobil aldınız. Sonra (?)... Yaşının ve yaptığı km'den dolayı yaşlanmanın etkisi ile (biraz teknik olacak) conta zamanı gelmiştir, triger ve diğer V kayışların zamanı gelmiştir, sağutma sistemi bakımı ve hortumlarının bakımı çoktan gelmiştir ve hatta kuvvetle muhtemel de yürüyen aksamın ağır bakımları gelmiştir. Tüm bu "mecburi" bakımların yaptırmak zorundasınız yoksa araç size kısa sürede çok çok çok daha fazla masraf açacaktır. Ve ayrıca bu giderler (sesli düşünüyorum) en az 3.500-4.000 TL'den aşağı tutmayacaktır, ki küçük detaylar hariç.
Size marka model değil de genel birkaç önerim olabilir:
1-Kesinlikle benzinli bir araç alın (yaşlı dizel araçlar başta turbo ve enjektörler olmak üzere
inanılmaz masraf açar).
2-Kesinlikle düz vites bir araç alın (otomatik vites çok uzun ve detaylı bir konu, sonrasında eğer
gerek duyarsanız anlatmaya çalışırım) .
3-Kesinlikle düşük km'li bir araç alın (km düşürmek çok kolay bir işlem, orijinal olduğundan emin olun). Çünkü km otomobil ile alakalı pek çok bilgiyi size verebilen ilk veridir.
4- Kesinlikle atmosferik (turbosuz) bir araç alın.
10 bin tl bütçe ile ancak şahin alınır o da temizi değil. 2 Ay önce o fiyat seviyesinde çok araştırdım aile aracı olarak almak için fakat çok zor. Broadway'lerin direksiyonları serttir önce onu bu konuda eleyelim. 15 civarına Fiat Albea bulunabiliyor ve kesinlikle uzak durun o arabadan. Ford Taunus'lara da bulaşmayın hepsi dökülüyor. 14 lira civarına Fiat uno 70sxie tercihimiz oldu 128 binde. Lpg taktırınca yakıt tüketimi karışık 22 kuruş civarı uzun yolda ise 16-17 kuruşa denk geldiği için bir tercih olabilir. Bu arada hiçbir şekilde bitmez bunun sonu. 12 liraya bulsan bile sigorta için 1000₺ gidiyor. Düzgün ses sistemi yoksa vs ve müzik dinlemeyi seviyorsan en az 500₺ gidiyor. Lpg yoksa 700-800₺ gidiyor (zamanla telafi ediyor gerçi onu) Kısaca biriktirebiliyorsan biriktir 😂 Ve kolay satabileceğin araba bul ki eline para geçerse satıp üstüne koyarsın
Hayırlı olsun , öncelikle şunu belirteyim araba kullanmanın bayan erkek, şişman zayıf uzun kısa gibi bir ayrım yoktur. İyi otomobil kullanabilmek tamamen zeki veya aptallıkla alakalı bir durumdur. bir örnekle açıklayalım Mesela önünde giden bir otobüsün sinyal vererek durağa yaklaşacağını anlayamayan bir aptal takip mesafesini değiştirmeyecek ve duran otobüsün arkasında takılarak trafiği sıkıştıracak ve bir de üstüne burada durakmı olur diye küfür etmeye başlayacak ve arkasında gelenlere ani fren yaptırıp fazladan yakıt, zaman ve aşımış araç bırakacak dolasıyla çevresine zarar verecektir. Ancak akıllı bir insan mesafesini koruyacak otobüs yanaşınca yanında geçerek trafiği rahatlatacak ve topluma faydası olacaktır.
2 . el oto konusu bir maceradır ama yaşadığın toplumun ne kadar güvenilir bir yer olduğunu sana gösterir. Eğer yaşadığınız toplum adalet varsa gidin gözü kapalı alın . Ama yaşadığınız toplumda adalet yoksa bu bağlamda insanların birbirine güvenide yoktur , araba almaya bir üstadla giniz ve asla yağ yakan araba almayınız.
haklısınız yani hep sövüyorlar ya orada burada kadın sürücülere, ondan dedim. burada da nerden kimin çıkacağı belli olmuyor bu aralar, o yüzden 😀 buraya da geldiler artık yani. takip mesafesine bugüne kadar hep dikkat ettim, bundan sonra da edeceğim sınav sırasında da takip mesafesi hep baktığım bir konuydu. kimse kimseye güvenmiyor ki, bir bilenle birlikte yapıcaz artık zamanı geldiğinde birşeyler. herkes herkesi kandırıyor ama, ne koparsam kar modundalar.
şimdi benim alacağım araba zaten mutlaka ufak olacak. HB'leri seviyorum, sedanlar da çok güzel ama manevra kabiliyeti hem de park etme avantajı falan gibi nedenlerden dolayı hb'lere daha sıcağım. zaten kurslardaki araçlar da genelde hb oluyor, adamlar işi biliyor 😀 ben zamanında düşündüm o kuş serilerini ki babam yolda, orada burada görse halen gösterir, hele ki temizini görsün, aman Allahım... tertemiz arabaymış da gayet güzelmiş de bilmem neymiş. yazıda kuş serisini örnek olarak söyledim genelde o fiyatlara var diye. clio çok söylendi burada, başkalarına da soracağım eminim onlar da söyleyecekler. geçen gün facebooktaki bir grupta vw polo gördüm, dışı gayet güzeldi 1996 model 15 bin demiş adam, pazarlık da olur bilmem ne. babama gösterdim beğenmedi 😀 clio, 206 bu ikisi çok yattı kafama. bir de sedan olan megane'ları çok beğeniyorum ama baskın olan o ikisi. yani benim istediğim zaten senin de dediğin gibi airbag'i olsun bari, ne bileyim direksiyonu ağır olmasın, küçük olsun, az yaksın, zaten 2000'ler başı olan böyle arabaların km yalanını getireyim de külahıma anlatsınlar ama sen ne diyorsun, acemiliğini atacak olan, çok uzaklara gitmeycek olan birisi için km'sinin yüksek olması önemli midir? sıkıntı yaratır mı mesela km'si yüksek diye?
Bir arabayı yürütmek çok pahalıya geliyor günümüz Türkiye'sinde.
Aracı ilk aldığınızda sigorta ücreti, suan size çıkacak en dusuk trafik sigortası 900 lira
Aldıktan hemen sonra yağına suyuna baktırmak isterseniz yaklaşık 200 lira
Aldığınız araca göre yıllık MTV var bu 15 yasında bir araba olsa ortalama 150 lira
Bu araca yağ vs dışında bakım yaptırmak isterseniz veya bir arızası varsa bunun ücreti var artı bir araba en kötü yılda 1-2 defa sanayiye girer
2 yılda bir tuvtuek e kontrole gidiyorsunuz 250 lira
Aracınızda bir ses sistemi yoksa 500 ila 1000 lira arasında bir masraf açacaktır size
Bu araç benzinle çalışıyorsa litresi 5 lira, eski bir araç trafikte ( 100 km de ) 10-12 litre den az yakmaz
Yılda 1 kere ceza yeseniz en kötü 100 lira
Daha bunları arttırmak mümkün ve bunlar kesin olacak seyler desem yeridir bunların dışında aracınız bozulursa birde ona masraf yapacaksınız.
gülü seven dikenine katlanır.
Yakında ben de gireceğim o sınava. Tavsiyeleriniz var mı?
Direksiyona ilk defa kursta mı oturdunuz yoksa daha önceden araba kullanma deneyiminiz bar mı? Deneyin varsa zaten söylenecek pek bişey yok ama deneyim hiç yoksa acemilik kesinlikle olacaktır, acemiliğe bağlı bazı şeyler olabiliyor insanda. Belli ediyor acemi insan kendini, hata yapar falan demiyorum ama bunu kesinlikle herkes anlıyor 😀 benim hocam erkeklerin araba sürmeyi öğrenmede (öğrenme aşamasında) kızlara oranla daha iyi olduğunu, daha becerikli olduklarını ve daha kolay öğrendiklerini söylemişti yani ona denk gelenler öyleymiş. Bunun da nedeni genelde erkeklerin arabalara daha ilgili olması, meraklı olması falanmış. Sınavda ise stresli olmak her şeyi mahvediyor, stresi yenmek lazım. 2 stop hakkı var, işte yokuşta mutlaka kalkış yaptırıyor, sollama yapmak gerekirse yaptırıyor ve nasıl yaptığına bakıyor. Oturduğun an ayna kontrolü çok önemli. Vites boştayken çalıştırmak ve boşta bırakmak kalma nedeni falan değil ama benim komisyon laf etti mesela, aracı kapatırken boşa almamışım 😀 dikkat et onlara vs. Dedi. Sinyal çok önemli, sinyali bir kez bile unutsanız kaldınız. Park önemli ama parkı hep taktiklerle öğrendim ve o şekilde uyguladım ben. Park hiç zor değil bence, benim için öyleydi. Onun dışında ben yokuş aşağı L şeklinde geri geri gelirken mesela hesapta olmayan bişey çıktı, sol tarafa araba park etmişti. L yaparken bir de sınavın ortasında elalemin arabasını düşünmek zorunda kaldım 😀 arabaya zarar vermeden L yapmaya çalıştım, yaptım da. Onu da sınav sırasında öğrenmiş oldum yani.
@gizemaksut şu ana kadar toplasan 2-3 defa ancak araba sürmüşümdür. Ancak vites değiştirmeyi ya da pedallara basmayı reflex haline getirebilmiş değilim. Yarın direksiyon eğitimi başlayacak.
Kro magnon eğitmenler yüzünden daha önce arabaya el sürmemiş biri olarak tek seferde geçmek zor. Ben hoca kılıklı hanzolarda tartıştığım için kursun derslerini 4. dersten sonra bıraktım . Sınavdan önce sağanak yağışta sınav olduğundan insanları ve kendimi düşünerek sınava girmedim. 2. sınavdan önce özel hocadan 3 ders alarak sınavı geçtim. Ucuz diye gittiğim kurs pahalıya patladı. O yüzden hiç bilmiyorsanız sırf ucuz diye dandik kurslara gitmeyin, sonradan pahalıya patlıyor, parasını geçtim sinir harbi.
@soulcalibur ben genel anlamda kursumdan memnun kaldım, gayet iyi ilgilendiler ama ilk hocam biraz ayıydı, değiştirmek zorunda kaldım mesela. Hareketleri anlatsam var ya, ohooo... Anlattım galiba daha önce. Hatırlamıyorum net olarak, neyse. Öyle hakaret, tartışma falan yoktu ama adam psikolojik şiddet uyguluyordu resmen. Özel ders alayım diye ısrar ediyordu sürekli, dünyanın parası özel ders. Neyse ki kurtuldum, kadın hoca verdiler ama en başından onu verselermiş ilk seferde geçermişim o derece yani.
@orcun 15 bin dediğim şey fiyatıydı, 15 bin TL istiyordu, km'si değildi eksik yazmışım 😀 160-200 bin arası bişeydeydi km'si de. evet verdiğin makyaj örneğini biliyorum, aynı hesap, haklısın yani 4 sene kız yurdunda kaldım üniversitede, dışarıda fıstık gibi olan kızlar içeride samaraydı yani. aman bu erkekler de aptal mı, şu kızların nesini seviyorlar dediklerim oldu meğer kaportaya bakıyorlarmış 😀 o durumdan bir kadın olarak ben de hiç hoşlanmıyorum, makyaj kadında mutlaka olur ki ben kendim yapmam makyaj falan, fotoğrafım da kendime ait, mezuniyette bile yapmadım, çok gerekmedikçe de yapmam, beni değiştiriyor çünkü ve bundan hoşlanmıyorum. makyajlı girilmesi gereken ortam yoksa ben böyleyim yani. dediklerine katılıyorum, arabalar için de aynı şeyleri yaptıklarını hep söylüyorlar. yalan söyleyen satıcıyı anlarım, genelde anlıyorum. şimdilik yakın çevremde arabalardan çok iyi anlayan bir arkadaşım yok, akraba olarak teyzem ve eşi var onlar anlarlar, yani onlarla beraber giderim muhtemelen daha iyisini bulamazsam. ford ka için başka bi arkadaşa da yazdım hatta, çok tatlı bişey, benim direksiyon çalıştığım alana bırakmış gitmiş birisi. ilk gördüğümde bu ne falan dedim, çok tatlı minnak birşey, twingo'ya benziyor ama twingo'dan daha tatlı bana göre. bir arkadaşımız da eskilerin bmw'lerini, mercedeslerini falan önerdi bunlar hakkında ne düşünüyorsun? eski dediğim 90'lar falan.
@orcun yalnız makyaj örneğini verdin, ben de sana haklısın dedim ama erkekler de dış görünüşe çok bakıyor arkadaş 😀 yani o kızlara da ben pek birşey diyemiyorum, kadınlar da bakarlar elbette dış görünüşe ama erkekler biraz daha fazla önem veriyorlar buna ve bişey diyemiyorum o kızlara da. bak daha bugünden bir örnek vereyim, sokakta kedilere falan mama veriyorum ben, topluyorum ekibi dağıtıyorum sonra onlara mama, su falan. her gün yapıyorum bunu. bugün yanında 1,5 aylık yavru köpeği olan bir kadın yanımızdan geçiyordu, köpek hemen bana geldi ben de sevdim falan, yanımda da kardeşim var 15 yaşında, kız. kadın dedi ki markete gidicem köpeğe bakar mısın, tamam dedim. gitti, geldi sonra dedi ki az ilerideki boş alanda yavru köpekler var, ben de yemek falan veriyorum gel sana yerini göstereyim dedi. kıramadım kadını, hadi geleyim ben de veririm arada dedim, o sırada sohbet etmek istedi giderken, işte okuyor musun, ne mezunusun vs vs. geldik köpeklerin yanına, bi baktım kadın oğluna telefon etti, hoparlörü de açtı çocuğun da konuştukları duyuluyor falan. ben köpeklere bakıyorum kadın da oğlana şey diyor, gelirken mama al bilmem ne... sonra bizden bahsetmeye başladı, yanımda 2 kız var işte yavruları gösterdim, o da sokak hayvanlarına mama veriyor vs. ben yavrularla ilgileniyorum, bi an kulak kabarttım çocuğun dediği ilk laf "kızlar güzel mi?" oldu. annesi de "sen neden bunu sordun ki tanımıyorsun bile" falan dedi sonra, "ben hoparlörü açtım seni duydular" dedi çocuk da bişey diyemedi... "utandın mı oğlum" falan dedi kadın, ben duyuyorum ama aldırış etmiyorum. köpeklere baktık, karnım da acıktı, eve döneyim artık diye hareketlendim, son bi kez köpeği sevdim falan bi baktım kadın benden bahsediyor oğluna. okuduğum bölümü falanı filanı söyledi, baktım muhabbet uzuyor ben gidiyorum dedim. kadın bana adımı sordu, duymazdan geldim, köpeğe hoşçakal falan diyorum, ayaklandım ama öte yandan. sonra kadın döndü bana ilkokulu nerde okuduğumu falan sordu, oğlu sormuş. bu mahallede mi okudun dedi, yok dedim yürümeye başladım. kadın hala konuşuyor, "bak benim oğlan diyor ki köpeği sevmek isterse bize gelebilirsin bu civarda oturuyorsan" dedi. yani oğlan da adını bile bilmediği kızı köpek sevmeye mi çağırıyor anlamadım, teşekkürler, iyi akşamlar dedim gittim. gerçekten hiç tanımadığım, bilmediğim insanların evine köpek sevmeye gidebileceğimi mi düşündüler acaba? ilginç yani. annesi de garip, aç telefonu, "oğlum köpeğin maması bitti gelirken al gel" de kapat, neden elalemin kızının okuduğu ilkokula kadar konuşuyorsun? umarım bi daha karşılaşmam kadınla, karşılaşmam diye düşünüyorum gerçi ya neyse.
Ben dış görünüşe Türk ise bakmam. Sevdaluysak evleniruz.
@orcun ben pek öyle sokakta, orada burada gözükmüyorum, zaten bu sene hariç 4 sene boyunca şehir dışında okuduğum için beni aynı apartmandakiler dahi çok az görebiliyordu. dediğin gibi de olabilir, ne de olsa o dediklerini benim üzerimden yapmasa bile başkaları üstünden mutlaka yapıyordur 😀 hadi annesi artık oğlumun evlendiğini göreyim mantığıyla yapıyor der geçerim de oğlana ne oluyor yahu? anası "2 kız var yavruların olduğu yere getirdim" dediği an "güzel mi?" diye soran oğlanın ta kendisi. kadın tekrar karşıma çıkarsa mutlaka yine sohbet kurmak isteyecek, o zaman lafını geçiririm, şey derim işte benim erkek arkadaşımın da köpeği vardı ama öldü geçenlerde, falan. ki var zaten erkek arkadaşım, sadece köpeği yok. 😀 geçenlerde de babam eski komşusuyla otobüste karşılaşmış, çoluk çocuk nası, okul durumu bilmem nel falan diye muhabbet ederlerken herif demiş "yanlış anlama ama (bu lafa da hastayım!) biz bizim oğlana kız bakıyoruz, evi işi hazır, senin büyük kız düşünür mü?" demiş. babam da "şimdi o işler öyle olmuyor, çocuklar kendileri tanışıp karar veriyorlar, o devir kapandı" demiş. 😀 adama sinir olsam da babamın cevabı hoşuma gitti ama yine babama da kızdım. bahsetme benden kimseye dedim. yani şimdi insanın sevdiği biri olunca bu tip muhabbetlerden 2 kat daha fazla rahatsız oluyor, babama boşu boşuna atar yaptım da neyse ki alttan aldı. tamam sokaktaki yapışkan teyzeyi baştan savmak için yapılabilir ama babama da ilişki durumlarımı izah etmek zorunda değilim, ki ben bu dünyada evliliğe en uzak insanımdır belki. neyse ben de lafı uzattım, LP'nin yaptığı gibi kendime kızayım bari... O kadın tekrar gelirse çözüm dediğin gibi olacak. 😀
@orcun aslında kadınlar da dış görünüşe bakarlar, özellikle ilk kez gördükleri zaman saçı başı düzgün mü, temiz mi, dişleri, tırnakları temiz mi, ayakkabıları, giyimi falan nasıl, güzel kokuyor mu, sesi nasıl, mimikleri, centilmen mi kaba mı vs. kadınlar da çok bakar. sadece erkeklerde olduğu gibi bir insana sırf dış görünüşünden dolayı kapılıp gitmezler, yani ben öyle düşünüyorum. sonuç olarak erkek kendini ne kadar güzelleştirebilir ki yüz güzelliği falan yoksa? saçıyla sakalıyla oynar en fazla, tutup da makyaj yapacak hali yok. kadında güzel duran saç rengi erkekte kabus gibi durur genelde 😀 güzelliğe tutulup kalan kadın olsun erkek olsun, kim olursa olsun, bir aranızın bozulmasına bakar o, görürüm o zaman ben o güzelliği. 🙂 her insan farklı farklı sonuçta. araba konusuna gelirsek... evet sen o mercedes'e binmişsin ama sadece binmişsin yani, uzun ömürlü olmamış. parçaların kolay bulunması ve pahalı olmaması çok önemli. ben de çok çok ufakken bize ufak bir miras kalmıştı, ondan bizim payımıza düşenin karşığında bmw araba vermişti alacaklı olduğumuz kişi. 90 model mi ne, tek kapılı, beyaz, üff çok güzel bir arabaydı... spor... bayılmıştım ona ben ama babamda ehliyet yok, arabanın içine binip oturduk biz de sadece yani. sadece bir kere boş arazide sürüş denemesi yaptıklarını hatırlıyorum babamın arkadaşıyla, hepsi bu. meğer o adam da kazıklamış zaten, bize verdiği araba ağır kaza geçirmiş ve çok zarar görmüş. yeniden toplanmış ama sıkıntı işte. bizimkilerin de o dönem borcu vardı hemen aldıkları adama geri verip nakit para almışlardı. ama araba sorunlu olmasaydı bizde kalırdı. babam alırdı ehliyet, şimdiye kadar da kalırdı diye düşünüyorum.
@orcun giriyorlar, gerçekten kadınlar özellikle 30'a yaklaştıkları zaman işi gücü halletmişlerse (halletmeleri çok da önemli değil aslında, halletmeden de isteyen çok) hemen evlilik düşünüyorlar. hele 30'u geçince çoğu kırmızı alarm veriyor. sübliminal mesaj olsa yine içim gam yemez, açık açık beyne giden kodlar şunlar: EVLEN! ANNE OL! sırf bu yüzden evlenmeyecek olan bile bir anda kendini gelinliğin içinde hayal ederken buluyor 😀 hele ki çevresindekiler de birer birer evleniyorsa artık onlar da baskı kuruyorlar, evlilik ne zaman falan filan diye... kadınların içinde daha neler neler var bi bilseniz... evine gelen "görücü" sayısını eşe dosta söyleyip kendiyle gurur duyanlardan tutun da beni ne doktorlar, ne mühendisler istedi kafasına kadar. bu insanlar aşık olup da evlenseler sonsuza kadar mutluluk dilerim ama son zamanlarda mantık evliliği denilen haltı yiyen çok fazla kadın ve erkek var. sen diyorsun ya ben kimseye hesap vermiyorum diye. bizim kadınlarımız seviyorlar hesap vermeyi. bayramda akrabasına gitmek için sevgilisinden izin isteyen var yahu. ama işte biz toplum olarak kadınlar açısından "ye, iç, gez, eğlen, istemezsen ayrıl istersen evlen" kafasında değiliz hala daha. evlenince özgürleşeceğini sanan ve hakikaten evlenince özgürleşen çok fazla kadınımız var hala daha. en büyük yanlış ise kadınların kendi kendilerini değersizleştirmeleri, değersiz görmeleri. burada açıkça söylemek istemiyorum ama kendisine ambalajı açılmış eşya muamelesi yapan bir kadına da ne diyebilirim? o kendisine o muameleyi yapıyorsa herkes her şeyi yapar.
yeniden ehliyet sınavına gir, motorsiklet ehliyeti al, kaskına gopro tak, trafikte kavga edip youtube'a koy, gelsin paralar. yeni araba al.
Arabadan keyif almak istiyorsan mümkün olduğunda donanım paketi iyi olan araçlara yönel. 1-2 model düş ama donanımı yüksek olsun. Ben öyle tercih ederim şahsen.