Xigmatek'in macunu çok iyi, daha önce 5 sene kullandım, en fazla 70 dereceye çıkıyordu, 2 gün önce yeniledim ve video render alırken sıcaklığa bakayım dedim en fazla 35 dereceye çıktı.
Xigmatek'in macunu çok iyi, daha önce 5 sene kullandım, en fazla 70 dereceye çıkıyordu, 2 gün önce yeniledim ve video render alırken sıcaklığa bakayım dedim en fazla 35 dereceye çıktı.
Merhaba teknoseyir ailesi!
Birçok ortamda "Spotify kullanmak istemiyorum ama oynatma listelerim bırakmamı engelliyor." gibi yorumlar görüyorum. Üzülmeyin, dertleriniz artık bitti. spotdl biraz python sihri sayesinde birkaç dakikada tüm oynatma listenizi mp3 olarak indirebilirsiniz.
Öncelikle programı https://github.com/ritiek/spotify-downloader/ linkinden sistemimize uygun sekilde yüklüyoruz. Bende zaten kurulu oldugundan bu kısmı atlıyorum.
Şarkı İndirme
Kullanım ise oldukça basit. Eger şarkı indirmek istiyorsak:
spotdl --song "şarkı adı" (alıntı işaretinin içine)
yada
spotdl --song şarkı linki (songun hemen arkasına lınki yapıştırın)
Şarkıyı youtube üzerınde arayıp indirecektir. Bende "Music" klasörüne indiriyor.
Oynatma Listesi İndirme
Playlist indirmek istiyorsak iş biraz karışıyor. İlk olarak oynatma listeslini normal bir listeye çevirmemiz gerekiyor. Bunun için:
spotdl --playlist
komutunu parantez olmadan giriyoruz. Böylece home klasöründe
.txt şeklinde bir dosya oluşuyor.
Şimdi gene komut satırından:
spotdl --list
komutunu girerek playlisti indirebiliriz.
Sen hala iett 😪
PC oyunculuğunun en çok bahsedilen terimlerinden birisi olan FPS hakkında sorular veya yanlış yorumlar görüyorum. Bunun için bir açıklama yazayım istedim.
FPS: Açılımı "Frame per Second", yani "Saniye Başına Kare" dir.
Uzun yıllardır "PC Master Race" savunuculuğunun en büyük savı 60 FPS ile oynanan oyundaki akıcılıktır. Çok uzun zamandır monitörlerin tazeleme hızı 60hz (saniyede 60 kez görüntü yenileme) olduğu için maksimum 60 FPS'de takılı kalınıyordu. Ancak monitörlerin tazeleme hızlarının artmasıyla birlikte bu durum da değişti. Günümüzde 72, 75, 120, 144, 240 gibi farklı tazeleme hızlarını destekleyen monitörler bulunuyor. Asıl konumuz akıcı oyun için kaç FPS olması gerekli?
Öncelikle V-Sync, FreeSync ve G-Sync gibi özelliklerin kapalı olduğu durumdan bahsedelim. Monitörün 60hz olduğunu var sayalım. 60hz de çalışan bir monitör her 16,66ms'de bir yeni bir kare göstermek isteyecektir. LCD monitörlerde görüntünün yukarıdan aşağıya doğru oluşturulduğunu da belirteyim.
Aşağıdaki GIF'te LCD monitörde yeni karenin oluşturulma şekli gösterilmiş.
FPS = HZ - Ekran kartının ürettiği kare sayısı 60 ise, bu durum karşılanmış olur. Monitör her 16.66ms'de yeni bir kare gösterebilir. Akıcı bir görüntü oluşur. Her bir kare bir öncekinden farklıdır. Ekranda yırtılma görülmez, çünkü yırtılma ya ekranın en alt pikselinde ya da en üst pikselinde oluşur.
FPS < HZ - Ekran kartı monitörün tazeleme hızından daha az sayıda kare ürettiğinde monitör aynı kareyi birden fazla kez gösterecektir. Eğer tazeleme hızının (hz) tam yarısı kadar FPS var ise her kare 2 kez gösterilecektir, bu durumda yine yırtılma olmaz, ancak akıcılık azalır. FPS hz'nin yarısından daha az ise her kare ikiden fazla kez gösterilecektir ve animasyonlarda atlamalar görülecektir, bu durumda yırtılma da görülecektir. FPS hz'in yarısından fazla ise bu sefer her kare 1 ila 2 arasında görülecektir. Bu durumda monitör kareyi 2. kez çizmeye başladıktan sonra yeni kare iletileceği için ekranın bir kısmından sonra yeni kare gösterilmeye başlanır, ancak ekranın üst yarısında eski kare mevcut olacaktır. Bu da görüntüde yırtılmaya sebebiyet verir. FPS'nin hz'den düşük olduğu durumlarda genelde yırtık ekranda yukarıya doğru hareket eder.
FPS > HZ - FPS hz'den fazla olduğunda bu sefer monitör ilk kareyi çizmeyi bitirmeden GPU tarafından yeni bir kare ile beslenecektir. Bu durumda yine yeni kare iletildiği anda monitör yeni kareyi çizmeye başlayacak ve ekranın üstünde eski kare, altında ise yeni kare görüntülenmiş olacaktır. Eğer FPS hz'nin iki katı ise monitör ilk karenin yarısını gösterdikten sonra yeni kare iletildiği için yeni kareyi göstermeye başlar. Ekranın tam ortasında yırtık oluşur. İki kat FPS sürekli sağlanırsa (genelde olmaz, çünkü görüntülenen her bölgede FPS değişecektir) yırtık tam ortada sabit kalır. FPS hz'nin 3-4-5 atı şeklinde olursa ekranda aynı anda 2-3 yada 4 yırtık olacaktır. FPS'İn hz'den yüksek olduğu durumlarda yırtık aşağıya doğru ilerleyecektir. FPS hz'den yüksek olduğunda akıcılık FPS=hz durumuyla aynı olacaktır, ancak input lag düşeceği için izleyiciye daha akıcı izlenimi verir.
Aşağıdaki resimde 2 adet yırtılma olduğunu görebilirsiniz. Bu resime bakarak FPS'nin HZ'nin en az 3 katı olduğunu söyleyebiliriz.
V-Sync - V-Sync açık iken kare hızı hz'ye sabitlenir. FPS hz'den düşük olduğunda üstteki durum (FPS<HZ) geçerlidir. FPS > HZ olduğunda ise GPU, monitör kareyi görüntülemeyi bitirene kadar bir sonraki kareyi iletmez, bir tampon bellekte kare saklanır, monitör kareyi tam olarak gösterdikten sonra yeni kare iletilir. Ancak bu durumda input lag artar, ve akıcılık azalmış izlenimi yaratır. V-Sync açıkken FPS = hz şeklindeyken yırtılma gözlenmez, iki karenin ayrıldığı yer ekranın sonu ve başı şeklindedir.
FreeSync, G-Sync, Adaptive Sync - Bu teknolojiler monitörün tazeleme hızını FPS'e eşitler. Ancak sadece belirli FPS aralıklarında çalışırlar; 40-60, 30-72, 35-120 vs. Bu sayede ekran yırtılma oluşmaz ve akıcılık FPS < hz durumundaki kadar azalmaz.
Sonuç olarak monitörün desteklediği hz'den daha fazla FPS'e sahip olmak animasyonları daha akıcı yapmayacağı gibi ekranda bir veya birden fazla yırtılmanın olmasına sebep olur. Input lag'ın azalması karşılığında yırtılmaların olmasına göz yumuluyor ise Sync kullanılmayabilir. Ancak en ideal durum grafik ayarlarının GPU'nun maksimum hz ye yakın FPS vermesini sağlayacak şekilde yapılması ve Sync teknolojilerinin açılması şeklinde olacaktır.
Powerpoint template için güzel site ve uğraştırmadan dosyaları indirtiyor.
İobit,auslogic,avgtuneup, avira system 360 vs vs En iyisi ; sistemi bozmayan Wise 365. Digerleri sistemi bozuyor
https://www.wisecleaner.com/wise-care-365.html
Meraklısına.
Osmanlı zamanından kalma fotoğraflar dijital ortama aktarılmış. Binlerce kare varmış.
https://blogs.getty.edu/iris/ottoman-era-photographs-take-on-new-meaning-in-their-digital-life/
E-Devlet'te yılda birkaç kez girip kontrol etmemiz gereken yerler: (Sürekli güncellenecek)
BTK Abonelik Sorgulama (Borç, alacak, abonelik vs)
Siyasi partiye üye olup olmadığınızı sorgulama
Sendikaya üye olup olmadığınızı sorgulama
Ekleme yapanlara teşekkürler: @fikri
Bu rehberde Windows OS için kullanabileceğiniz güvenilir, ücretsiz programları/araçları ve çeşitli ayarları aşağıda belirttim. Bu araçları ve ayarları kullanarak, ücretsiz bir şekilde Win. sisteminizin güvenlik düzeyini artırabilirsiniz. Yazdığım açıklama kısımlarını mutlaka okuyunuz, hepsini kullanmanız şart değil.
Öncelikle Web korumasını, tarayıcıları güvenlik açısından sertleştirmek için önerilerim;
Google Chrome için Windows Defender Browser eklentisi.
Açıklama: Microsoft Edge tarayıcısı bu korumayı built-in olarak içeriyor. Microsoft, aynı korumayı Google Chrome içinde sunuyor. İsterseniz Chrome Web Store eklentilerini destekleyen Chromium tabanlı tarayıcılar içinde kullanabilirsiniz. Testlerde başarılı sonuçlar veriyor.
https://browserprotection.microsoft.com/learn.html
Mozilla Firefox için Netcraft Anti-Phishing (Oltalama koruması) eklentisi.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/netcraft-toolbar/
Web sitesi: https://www.netcraft.com/
Şirket hakkında: https://en.wikipedia.org/wiki/Netcraft
HTTPS Everywhere Eklentisi (İsteğe bağlı)
Açıklama: Siteleri şifreli bağlantıya yani, HTTPS'e yükseltmeye çalışıyor. Girdiğiniz siteler şifreli bağlantı kullansa bile, arka planda sunduğu 3. parti domainler, reklam ajansları vs. şifreli bağlantı kullanmayabiliyor.
https://www.eff.org/https-everywhere
Google Chrome veya Chromium tabanlı tarayıcılar için uygulayabileceğiniz flags'ler.
(Uygularken zaten İngilizce olarak bütün açıklamaları mevcut. Bir daha yazmaya gerek duymadım, açıkçası biraz da üşendim.
chrome://flags
Güvenlik
#enable-appcontainer (enabled)
#enable-gpu-appcontainer (enabled)
#allow-sxg-certs-without-extension (disabled)
#disallow-doc-written-script-loads (enabled)
#disallow-unsafe-http-downloads (enabled)
#enable-framebusting-needs-sameorigin-or-usergesture (enabled)
#enable-mark-http-as (enabled: non secure warning and passwords ...)
#enable-site-per-process (enabled)
#extension-content-verification (enforce strict ...)
#pdf-isolation (enabled)
Gizlilik
#disable-hyperlink-auditing (disabled)
#reduced-referrer-granularity (enabled)
Performans
#autoplay-policy (user gesture is required ...)
#enable-gpu-rasterization (enabled)
#enable-lazy-frame-loading (enabled)
#enable-lazy-image-loading (enabled)
#enable-parallel-downloading (enabled)
#enable-tcp-fast-open (enabled)
#enable-hdr (enabled)
İşletim sistemini güvenlik açısından sertleştirmek için önerilerim;
ConfigureDefender
Açıklama: Windows 10 içerisinde ki güvenlik aracı Windows Defender'ı konfigüre etmek için kullanabileceğiniz bir araç. Aracı çalıştırdıktan sonra, üst taraftan "Defender high settings" e tıklayın daha sonra Close'a çift tıklayın ve sistemi yeniden başlatın. Daha sonra dosyayı sisteminizden silebilirsiniz.
GitHub Sayfası: https://github.com/AndyFul/ConfigureDefender
64-bit için indirme bağlantısı: https://github.com/AndyFul/ConfigureDefender/blob/master/ConfigureDefender_x64.exe
VirusTotal Sonuçları: https://www.virustotal.com/#/file/112366df0ddc6102c5d7efe9e59ca37ff2abb03cc3b70516e6767dc0a29157af/detection
VT'de iki güvenlik yazılımı yanlış alarm vermiş. Araç açık kodlu ve Microsoft, Symantec, Kaspersky Lab tarafından kontrol edilmiştir. Rahatlıkla güvenebilirsiniz.
Ayrıca Windows Defender'ı sandbox içerisinde çalıştırma seçeneğini aktif ederek daha fazla güvenlik elde edebilirsiniz. Microsoft, yakın zamanda Windows Defender'a kendini koruma modülüde ekleyecek.
Resmi rehber: https://cloudblogs.microsoft.com/microsoftsecure/2018/10/26/windows-defender-antivirus-can-now-run-in-a-sandbox/
SysHardener v1.5
Açıklama: Windows Script Host gibi çoğu son kullanıcının işine yaramayan/kullanmadığı, açıklar oluşturabilecek servisleri kapatıyor. CryptoLocker (Fidye) zararlıları bu yöntemi çok fazla kullanmaya başladı. Portable versiyonunu indirdikten sonra, varsayılan ayarlarda uygulama yapın ve sistemi yeniden başlatın. Daha sonra dosyayı sisteminizden silebilirsiniz.
Web sitesi: https://www.novirusthanks.org/products/syshardener/
Portable Version (Direk indirme bağlantısı): https://www.novirusthanks.org/get-file/?post_id=302&file_type=portable
Dijital imzalı ve güvenilirdir.
Windows Firewall Control (İsteğe bağlı)
Açıklama: Windows Güvenlik Duvarını kontrol etmeye ve kural oluşturmaya yarayan program. İhtiyaç duyarsanız, Türkçe dil dosyasını da sitesinden indirebilirsiniz.
Web sitesi: https://www.binisoft.org/wfc
Malwarebytes tarafından dijital imzalı ve güvenilirdir. Malwarebytes, BiniSoft şirketini kurumsal alanda ki çözümlerine Firewall modülü oluşturması için satın almıştır. Son kullanıcılar için güncel versiyonlar çıkmaya devam ediyor.
Emsisoft Emergency Kit Portable (İsteğe bağlı)
Açıklama: Kurulum istemeyen, içerisinde Bitdefender ve Emsisoft (Kendi) motorunu barındıran zararlı tarama/kaldırma aracı. Kontrol için kullanabilirsiniz.
İndirme adresi: https://portableapps.com/apps/security/emsisoft-emergency-kit-portable
Rehberi TeknoSeyir.com için hazırladım. Önerdiğim ayarlarıda kendim uyguladım. Takıldığınız yerler olursa veya farklı özelleştirmeler yapmak isterseniz danışabilirsiniz.
#Windows
#Windows10
#antivirüs
#windowsdefender
MAC adresini bu program ile bayağı hızlı değiştirebiliyorum. Hoşuma gitti.
#ProgramÖnerisi #Windows
Yeniyken her macun iyi de kötü olanlar 4-5 ayda taş gibi oluyor, iyi olanları 1 sene sonra açıyorsun hala macun kıvamında. Asıl fark burada ortaya çıkıyor. Ben çok marka denedim en son Arctic MX-4'de durdum 🙂 Yıllardır onu kullanıyorum.
Katılıyorum. Mx2 bile iyi.
Macunu hangi aralıklarda yenilemek gerekiyor, örneğin bir kaç sene aynı macun üzerinde ama, sıcaklıklarda bir sorun yok.
Ben askere gittiğim için kullanmadım PC'yi.
Geldiğimde çalıştırdım ve sıcaklık 90 dereceye çıkıp kapanıyordu, hemen değiştirdim.
Sorunsuz 5 sene hiç değiştirmeden kullandım.
Laptoplarda toz sorunu oluştuğundan 6-7 ayda bir açıp temizliyorum ben. Haliyle açmışken macunu da değişiyor. Masaüstünde senede bir genel toz temizliği + macun yenileme yapıyorum. Çok bir masrafı yok macunun.