Eskiden internete nasıl bağlanırdık? Her şey nasıl başladı?
Tozlu Raflar'da konumuz modemler. Türlü türlü çeşidini bulup getirdiğimiz modemler, eskilerin gözlerini yaşartacak 🙂
Tozlu Raflar'da konumuz modemler. Türlü türlü çeşidini bulup getirdiğimiz modemler, eskilerin gözlerini yaşartacak 🙂
Son bir saat içinde 27 ziyaretçi, 20 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Emeğinize ve yüreğinize sağlık. En tozlusundan bir program olmuş yine 🙂
İzlemeye başlayınca benim de ilk aklıma gelen, sanırım dial-up bağlantının son zamanlarındaydı. Virüs müydü neydi bir çeşit bulaşık bir şeydi. Bağlantıları yurt dışına mı ne yönlendiriyordu tam hatırlamıyorum. Ama hiç bir zaman da unutamayacağım, bir ayda 214 lira ödemiştim. Bayağı bir mağdur olanda olmuştu sanırım. Bu sebeple Levent abiye kesinlikle katılıyorum. Bırakın modemi görmeyi, koleksiyonda bile yeri yok benim için 🙂
O zaman bir de saatlerce giriyorduk. 99 senesinde 50 TL mi ne geldiğini biliyorum telefon faturasının.. Evden sağlam zılgıt yemiştim 🙂
Gece 10:30'u beklerdik bir de, ucuzdu o saatten sonra.
Babam da kızardı "oğlum telefonu sürekli meşgul etmeyin" diye 🙂
Vay be..
LP
Evet, "dialer" denen bir salgın çıkmıştı, yurt dışı numaraları aratırdı modeme. Hey gidi günler. 🙂
Koray Üstüner
MUHTEŞEM BİR BÖLÜM BU!!!! Bir anda çektiğim acılar, yaptığım ayarlar geldi aklıma. Tüm arkadaşlarıma external US Robotics aldırıp hat kopmalarından kurtulmalarını sağlıyordum.
Yeni işletim sistemi yüklediğimizde sürücü sorunları, IRQ çakışmaları, hattın meşgul olması, hepsi bir çile idi ama yine de zevk alabiliyorduk bir şekilde. 1 MB dosya indirmek 10 dk alıyordu sanırım.
Umarım yakın zamanda internet hıı konusu da kaybolur gider. Hız limitimiz bilgisayar donanımızın hızıyla sınırlı olur.
Saygılar...
Düşünüyorum, "herkese olabildiğince hız verseler, internet yoğunluğu azalmaz mı" diye.
10 Gblık veri, 2 dk içinde indirdin ve bitti. Ya da 1 gün içinde elindeki 2-3 TB'lık diski doldurdun. Başka bir şey indiremeyeceksin ki.... 🙂
😀 güzel düşünce, ama 2-3 tb lık veriyi kontrol edebilme arşivleyebilme becerisi ve zekasına sahip olamayıp aynı müzikten-filmden-resimde vesaireden 10 larca indirebilecek kapasitede vatandaş sayısının oranı daha fazla olduğu için pek bişey değişmez, hayatı bitenedek indirip durur, yüzünede bakmaz.
😀
zekeriya
İnternet bağlantın yeteri kadar hızlı olunca indirdiklerini kaydetme ihtiyacı duymuyorsun yada " aa bunu kaydeyimde şu arkadaşımada götüreyim oda izlesin" gibi bir duruma geçiyorsun. 150Mbit/150Mbit internet deneyimini bir yıla yakın yaşamış birisi olarak söylüyorum. Filmleri indirip-izleyip-sildim tekrar izlemek istediğimde indirmek sorun olmuyordu çünkü 10 ila 15 dakika içerisinde filmler iniyordu tekrar çünkü.
Helmoneous
Öyle birşey olsa harddisk diye birşey hatta pc diye birşey kalmaz zaten.. Eski tip terminal sistemine geri döneriz. Daha güzel olur mu olmaz mı tartışılır 🙂
Problem, internetin hızından kaynaklanmıyor (en azından çoğu problem). Kaynak, düğümlerin ve dolayısı ile bağlantıların azlığından kaynaklanıyor. Aslında 8 MBit çok düşük bir hız değil ama yatırım yapılmadığından, bir A noktasındaki abonelerin tamamı tek bir düğüm üzerinden iletişime geçiyor. Düğümlerin sayısı ve kalitesi arttıkça, zaten bağlantı yollarının sayısı da artacağından, 8MBit'i tam kapasitesi ile kullanacağız. Kaliteden ve sayıdan bahsederken de, şunu kastediyorum: Malum ADSL'in en büyük problemi santrale olan uzaklık, bu uzaklığı herkese göre standart mesafeye getirebilmek için santral sayısının (düğüm) artması gerekir. Arttığı zaman, bir birine komşu santral sayısı arttığı için doğal olarak bağlantı yollarının sayısı da artacaktır. Bizde 8MBit'in gerçek keyfini yaşayabileceğiz, ama gelin görün ki durum öyle değil. Maalesef, TTNet abone sayısına her dakika yeni abone eklerken alt yapıya hiçbir şey eklemiyor.
Ziyaretçi
o baglanti seslerini ozledim 🙂
28.8K, 33.6K yada 56K (yada 54.4K) ile baglanip baglanmiyacagini o tinilardan anlayabilme kabiliyetim vardi. 🙂
Evet, tını olarak ta çok hoşuma giden enteresan bir sesi vardı.
Yapici
146 yı kim unutabilir!
Paranın satın alabileceği en iyi modem her zaman US Robotics Courier serisi olmuştur, fakat fiyatları her zaman çok yüksekti. http://www.ebay.com/itm/NEW-SEALED-BOX-US-Robotics-USR3453C-Courier-56K-V-92-Global-Business-Modem-/310371870106?pt=PCC_Modems&hash=item48439ae59a
Benimde Amiga 500 ile kullandığım ilk modemim aşağıda (kasa aynı ama 28.8 modeli), İngiltereden "elden" £1000 civarı bir fiyata gelmişti, sene 1991-1992, en hızlısı idi, USR Dual 16.8 Courier hariç, çok uykusuz gecelere mal olmuştu bana. 🙂
http://www.recycledgoods.com/product_images/v/166/s_p_7182_1__64091_zoom.jpg
eski zamanda yaşayanlara acıdım cidden.
Yalnız biz, şu anda da yaşıyoruz.
Sen, o zamanlarda ne yapıyordun?
Misket mi oynuyordun? 🙂
hayır o zamanlar cisco'da sizin hayalini bile kuramayacağınız şeyleri yapıyordum. o yılın türkiyesiyle o yılın amerikasıyla çağlar kadar fark vardı.
Cümlenizde bunu belirtseydiniz, sizi 'çocuk' zannetmezdim.
Bir de, imla kurallarını 'çocuklar' sıklıkla ihlal ederler 🙂
20 sene amerikada yaşadıktan sonra ilk kez türkiyeye gelen birinden asgari düzeyden daha üzeri imla bekliyorsunuz demek, ilginçsiniz.
İmlanın yıllarla ilgisi yok ki.
İngilizcem iyi olmadığı dönemde İngilizce yazarken çok dikkat ederdim.
Büyük, küçük harf zaten evrensel 🙂
of yaa amerikayla zaman farkı 50 seneden bile fazla olabilir.
zaman makinasına gerek yok 🙁
as
iyi hava esmiş...
Bilmem
Veysel # 17
19 Ocak 2012, Perşembe - 13:14
İmlanın yıllarla ilgisi yok ki.
İngilizcem iyi olmadığı dönemde İngilizce yazarken çok dikkat ederdim.
Büyük, küçük harf zaten evrensel
Buyuk kucuk harf kurali evrensel degildir, ama buyuk benzerlik gosterir.
Can Akbulut
Fitamin 😀
😀
Bu arada arkadaşa da cevap verilmiş...
Cisco'da çalışmış "ADAM" bu mu?...
"cisco" yalnız dikkatinizi çekerim :D:D mal heryerde mal yaa 😀
Vitamin o kadar eski değil yahu 🙂
Ovunc
diger sehirlerde oylemiydi bilmem ama bilgisayar dukkanlarina teknik eleman almak icin sorulan standart seviye tesbit sorusuydu.
Windows 9x e modem kurabiliyor musun ?
Selamlar,
Öyledir, doğrudur çünkü çekilir çile değildi.
Conexant modem vardı, sanırım Rockwell veya Conexant chipsetli, kaç sene olmuş, tüm bilgisayar kilitlenmelerinde ilk ona bakardım. Biri bana "bilgisayarım kilitleniyor" dediğinde, gider modemi çıkarır, denerdim. Kilitlenme kalktıysa, başka bir yuvaya takardım 🙂 Genelde sorun çözülürdü.
Bir de, bir driverı tanırdı bilgisayar, sonra format atar, kurardın, bu sefer tanımazdı. Saç baş yoldurturdu..
Bir de, bir driverı tanırdı bilgisayar, sonra format atar, kurardın, bu sefer tanımazdı. Saç baş yoldurturdu..
Oy oy oy aklıma getirdiniz gene o dertleri
Aynen.. Bir ISA Ses kartlarından çekmişimdir, bir de bunlardan. Aslında Hardware iken o kadar kötü değillerdi sanırım, ya da ben öyle hatırlıyorum. Zaten, softa geçince manyaklaşmıştı makina. Kaldırmıyordu, forumdan birinden sonra gidip Hardware bulmuştum da, kafayı yemekten kurtulmuştum 🙂
Ömür tüketmişlerdi, gece yarısı bağlanmaz, düşmez....
Ovunc
Driver arsivleri olurdu 🙂 hatta satilirdi bunlar.
Icinde 300 tane driver olan 7 cd lik arsiv 20 milyon
(ekran, modem,ses karti, anakart, tarayici ve ne ararsaniz) falan filan 😀
kendimi bir an e-kolay üzerinden 56k modemle internete bağlanmaya çalışıyormuş gibi hissettim şimdiki gençlik bilmez tabi bunları bende son dönemlerine yetişmişim adsl internetin değerini anlıyorum .
mav1li
özleyenlere -> http://vemuratkalkan.wordpress.com/2011/03/30/56k-modem-baglanti-sesi/
Dial-Up'ı özledim diyenler, buyurun: Acılarınıza acı katın.
http://www.ttnet.com.tr/web/235-1199-1-1/tur/evde_ttnet/baglanti_cesitleri_-_dial-up/kisaca
Bu arada hız: "56 kbps'ye varan". TTnet yine imzasını atmış.
AA
+1
mav1li
Korokeççi: Afrodit hanım siz kendinize bir siye yapsanıza!
BA: hahahahahaha ayol ben mütahitmiyim.......... 🙂
mav1li
Ne güzel 56k modemle quake3 oynardık. Aldığımız keyifin acısı fatura gelince çıkardı.
Hakan Bozlu
Modem bile değil, direk telefon bağlantısı ile Doom oynadığımı hatırlıyorum, "abi bana çok girdi biraz da sen ara" lafları hala aklımdadır.
Bu arada, konu başlığı ile ilgili değil de direk Teknoseyir üzerine yazabileceğimiz bir kısım var mı? Örneğin sizin şu ana kadarki podcast'leriniz bir DVD'yi dolduracak kıvama geldi. (Evet hesaplıyorum 🙂 ) Videolar ise hayli hayli fazlası olmuştur. Çok tuzlu olmayacak şekilde bunları DVD olarak satma ihtimalini düşündünüz mü ?
Hakan Bozlu
Bir başka fikir de bu videoları kapalı devre bir TV kanalına (atıyorum Akıllı TV benzerii) ya da bölgesel bir TV kanalına satmak olabilir. Günde 10-15 dakika desek haftada bir saatlik video oluşuyor olsa gerek, şu ana kadar geçen hafta sayısı kadar saat materyal var elinizde. Yayın kalitesi de güzel. Böylece şu marka reklam verdiydi öbürsü parasını ödemedi cart curt gibi dertler de çok olmaz, biz de sitenin yaşam ömrü hakkında endişelenmekten kurtuluruz.
Bana kalırsa bu siteye üyeliği paralı bile yapabilirler veya Wiki gibi bağış alabilirler. Aldığımız bu hizmete az da olsa katkı yapmaktan çekinmem açıkçası...
Ben 14.400 ile başladım modeme ama hiç kullanmadım 🙂
Apache modem efsaneydi, Apache varsa tamamdı...
Fakirin US Robotics'i 🙂 Buna koptum. Driver bulamadığımızda Rockwell falan diye aratırdık, ne taklalar atardık o modemlerle..
Ooof of 🙂
Yalnız, sesten anlaşılmıyor olayına katılmıyorum.
Sesten bağlantının hızını bilemezdik belki ama bağlanacak mı, bağlanmayacak mı anlaşılıyordu. Ayrıca, bağlanacaksa da kaliteli bir bağlantı olup, olmayacağını anlıyordurk.
giray
Eğer hala varsa en son numarası 200 3 146 idi.
145 veya 146. Sanırım birinde, şifre girmemiz lazımdı, diğerinde direk bağlanıyordu. Dİrek bağlananın acısı sonra çıkıyordu ama 😀
Giray
Hemde nasıl çıkardı hiç sorma,çok iyi bilirim. 🙂
six
145 aylık ücreti olan ve bağlanılan süreye göre daha az ücret yazan, 146 ise herkesin bağlanabildiği kullandığın süre kadar kazık tefefon parası yazan numaraydı. Windows'u kurarken bizim evdeki süper zekalardan biri (ben de olabilirim:)) bağlantı ayarlarına 145 yerine 146 yazmış yanlışlıkla. Tabi numarayı 146 girince kullanıcı adı ve şifre ne yazarsan yaz bağlanıyordu. Ay sonunda fatura gelince kıyamet koptuydu evde 🙂
Setor
2400 baud ile başlayan modem hayatım en son harici Diamond Supra (modemlerin ferrarisi) olan modem ile sonlanmıştı. BBS'ler HitNET falan ne güzel günlerdi, bana o günleri tekrar hatırlattığınız için teşekkürler.
mazbut
350tl telefon faturası ödediğim zamanlar..
Gökçe Bozkurt
Ponçik BBS sahibi olarak herkese selam olsun. Çok güzel bölüm.
anilkay
inndir.com dan fifa 2001 demoyu indirdiğimde nasıl sevindiğimi anlatamam.(10 mb bişeydi bide oyun)
command
hala var bende 56k modem çalışmıyor ama kasada yaşamına devam ediyor garibim
Polat
işlemci hızları düşük olduğundan software modemlerde kopma çok olurdu. hardware ve dsp li modellerde ise bunlar çok daha az olurdu.
simon says
Eskileri hatırlattığınız için teşekkürler. Bir de ah o pcmagazine dergisi yok mu. o ayarda bir dergi bir daha ömrümde görmem herhalde. keşke atmasaydım arşivimi. çok üzülüyorum her aklıma geldiğinde.
Tyrant
Ne günlerdi yahu. 🙂 Lise yıllarında 33.600 modem ile, sağdan soldan bulduğum ve ufak bir kağıt parçasına yazılı şifrelerle korsan internet kullanırdım, Gedik.net gibi bir ISP olurdu genellikle. Daha sonra 56K modem ve yine sağdan soldan şifre derken, artık yoğun kullanımdan dolayı kendime Yazıcıoğlu'ndan kutuyla aylık internet paketi aldığım günleri hatırladım. 🙂 Daha sonra yanılmıyorsam 50 TL gibi bir paraya e-kolay senelik paket almıştık, Kemal Sunal reklamları döneminde ömür boyu kampanyası vardı, bu kampanyadaki paketim çok uzun yıllar devam etti (belki halen ediyordur :P). Modemin çıkardığı seslerden bağlantının sağlıklı olup olmadığını anlardık. Jedi Knight, Need For Speed gibi oyunları direkt modemden modeme bağlanarak oynardık, çok pahalı olurdu ama nasıl zevkliydi. Uzak doğu ülkelerini arayan dialer virüslerinden insanlar az çekmedi. 🙂 2000 senesinde UltraTV kablo ile 128K abonesi oldum, hız limiti de yoktu, Napster üzerinden 1.5Mbit/s değerlerini gördüğümü hatırlıyorum. Dial up dönemleri büyük işkence olsa da, uzun yıllar kendi başına çalışan bilgisayarınızla uçsuz bucaksız internete ilk kez girdiğinizde yaşadığınız heyecan tarifsiz. 🙂
Daha izlemeden yazıyorum: Neden giriş jeneriğini kaldırdınız? Çok hoşuma gidiyordu ve çok da kaliteli duruyordu...
Reklam vardı onun yerine yine gelecek 🙂
😡 🙁 :@ ama çoğumuz sevmiyoruz
Bilmem
katiliyorum, ben de sevmiyorum......
Niye sevmiyorsunuz ya, ıpçıkı ıpçıkı cıptıs cıptıs güzel oluyor 😀
Katılıyorum kesinlikle gereksiz bu şekilde çokkk çokkk çokkkk daha iyi inanın lütfen koyamyın geri o giriş kısımlarını. Lütfennnnnnn. Saygılar.
vallahi ilk pcmi ve bbsleri hatırlatır bu 56k modemler bir gün 4.leventte oturduğumuz lamanlarda türknet'le bağlanıyordum fuardan 6aylık paket almıştım yarışma sonucu hediye ve 5k sabit bağlantı ile bağlanırken ve avusturalyadan bir mp3 çekerken bağlantıyı kapatmasınlar diye sohbet ediyordum o zamanlar karşımdaki kız bune yavaşlık demişti bende övünerek 56k v92 modem ile 5k-5.5k ile çekiyorum dediğimde bizim burada yok öylebir hız T1 standart en alt hız değince 1024k manyak bir hız demiştim ve bağlantı hızım 50k 100k'ya fırlayınca ne oluyor dedim ve 2dk sonra telefon kesilmişti bir gün sonra öğrenmitim telekom türknet konuşmaları sonrası levent santraline yıldırım düşmüş ve yıldırım hızıyla 100k'yı ilk ozaman görmüştüm 🙂 1997 yılıydı herhalde kolay gelsin iyi bir sohbet bölümü olmuş elinize dilinize sağlık
LP
Yaşamına yurtdışında devam ediyor. Bizi izliyordur herhalde. 🙂
Rockwell'in 56K Flex teknolojisiyle 3Com'un X2 teknolojisi kapışmıştı. Rockwell genelde daha ucuz modemlerde kullanılıyordu, daha yaygındı. 3Com US Robotics gibi pahalı modemlerin içinde geliyordu. Sayısı azdı, ama kıymetliydi. Sonra kimin kazandığını hatırlamadığınızı söylemişsiniz. İkisi de kazanmadı, ikisinin de kullanacağı V90 standardı çıktı ortaya. Rockwell ve 3Com yongalı modemlere (uyumlu olanlarına tabi) firmware yüklendi, V90 destekli oldular. Yeni modemler zaten kafadan V90 destekli geldi. Sonra da onun biraz toparlanmış hali olarak V92'yi çıkardılar piyasaya.
Hardware modemlerin tek avantajı işlemciye yüklenmemesi değildi. Software modemler daha çok Windows destekli oluyordu, Linux altında software modemi tanıtmak çok zordu (hatta bir ara imkansızdı). Hatta bu sebepten bir ara software modemlere "winmodem" denirdi. Windows altında Linux emülasyonu yapan bazı yazılımlar da (mesela Aggressor) software modemle çalışmazdı. Hiç sevmedim software modem teknolojisini, ama akıl kıtlığı dönemimde Boca modemimi satmış bulundum, sonra da hardware modem bulamadım bir daha...
Program çok güzel olmuş, elinize sağlık.
Ziyaretçi
RaksNET! ilk servis saglayicim, musterileri o kadar azdi ki, resmen musterilerinin adlarini ezbere bilir olmuslardi!
822 numaralar kalktiginda cok ama cok uzulmustum. 🙁 Fikir oldukca guzeldi, sabit bir ucret ver ne kadar bagli kalirsan kal, servis saglayicinin kotasi "saat" idi sonucta, ne kadar ekmek o kadar kofte!
Modem tarihimiz de soyle: 14.4K Boca, 28.8K Boca, 33.6K UsRobotics, 33.6K Harici UsRobotics ve en sonunda 56K (x2) Us Robotics Harici...
Bir şarkıyı napster ile indirmeye başlardık, içeri gider tv seyreder oyun falan oynar 2-3 saat sonra gelir dinlerdik 🙂
Şimdi şarkıları satıyorlar ya, 0.1 cent falan, almaz Türkiye'den kimse 🙂 Zamanında Napster'dan indirirken çok daha pahalıya alınıyordu aslında 🙂
Sektörde en iyisini o yaptı. Yurtdışına göçtü ve sektör değiştirdi kurtuldu 🙂
Allah kurtarsın sizi de..
Gerçi sizin hastalık ilerlemiş, bu saatten sonra zor artık :)))
Amin 🙂 O da çok erken gitmedi gerçi 🙂
Penguen
Bende 14.4kbps, connexant chipsetli fax-modem vardı. Her bağlanışımda şu matrix-vari sesi duyardım.
http://www.youtube.com/watch?v=gsNaR6FRuO0
Sonra başlardım internet kafelerde ki gibi süre tutmaya. 1 saat dolunca da ister istemez kapatırdım. Arama motoru olarak altavista'yı kullanırdım, google daha yoktu. Demek ki Page ve Brin daha google'yi tasarlamakla meşguldüler. Biraz daha geç kalmış olsalardı belki google'yi ben çıkarırdım. 🙂
paranın para zamanı 400 küsür lira ödemiştik üstelik hiç bağlanamadık 1dakkada bir kopuyodu mynet'e girebilmiştim sadece :D:D:D sonra söküp adslye geçtik.Bende böyle bir hatırası var modemlerin.Şİmdide bazı şirketlere fax için takıyoruz.Bazı bölgelerde çalışmayınca apahce olanı takıyoz kesin çalışıyo :))
V92 ki simetrik dialup oluyordu galiba ülkemizde desteklenmiyordu alsanda bir işe yaramıyordu diye hatırlıyorum.
Yanılmıyorsam 2001 yılında falan 25-30 dolar civarında zoltrix marka kendi dsp si olan modemler vardır galiba , hatta o senelerde başka hw modem görmedim desem yalan olmaz
Videoda
Apache Modem Allah Allah
dendiği anda koptum resmen.
asdkrl
İlk modemimi Tubitak internet bağlantısı vermeye başladığı almayı düşünmeye başlamıştım. Bilim Teknik dergisinde internet ile ilgili yazılar hep ilk okuduklarım oluyordu. Servis sağlayıcılar internet satmaya başladığında ilk modemimi almıştım. 33.600 Harmony markaydı. Aynı modemden patronumun bilgisayarına da almıştım sonra. Biriktirdiğim tüm parayı modeme verince aylarca internet bağlantısı alamamıştım. Bende bulduğum BBS numaralarını arayıp oralarda geziyordum :).
Bütçemi toparladığımda Raksnetten abonelik almıştım. İnternet sitelerinde gezmek yerine (neredeyse tümü ingilizce olduğu için) önce sohbet odalarında zaman geçiriyordum. Haber gruplarını keşfettiğimde ne kadar mutlu olmuştum. Sonra Raksnet kapandı gitti bende TTnet kullanmaya başladım. Ayrıca telefon ücreti ödeme yoktu ilk zamanlar. Sonradan geldi o uygulama bende gidip yıllık abonelik almıştım. Eş dost ortak kullanırdık.
Daha sonra Anet haber grubundaki birinden kelepir US Robotics modem almıştım. Satan kişi sağolsun orjinal kutusunda kitapçığı ve CD si ile birlikte göndermişti ne sevinmiştim. Ufak bir araştırmadan sonra modemin BIOS unu güncelleyip 56k modem yapmıştım. CD sinde modemi faks ve telesekreter olarak kullanmak için yazılımda çıkıyordu. Hatta günlerce uğraşıp evdeki herkese telesekreterde hesap açmış ve aranan kişi için mesaj alması için ayarlamıştım. Tabi CD de gelen program ingilizce olduğu için neredeyse bütün ses dosyalarını kendi sesimle tekrardan Türkçe kaydetmiştim. İşyerinde ise word ve excell de hazırlanan sayfaları modem ile fakslamaya başlayınca patronun gözünde itibarım dahada artmıştı.
Sonra Kablo TVden internet macerası başladı hız muhteşemdi. Sanırım bağlantı hızını 32kb olarak satıyorlardı ama hız testlerinde 64kb hıç şaşmıyordu. Sonra ADSL geldi ve dertler başladı ve fiyatı cazip olduğu için bütün sorunlarına rağmen kullanmaya devam ettik. Sonunda kablo internet fiyatları düşüp hızlarda yükselince yangından kaçar gibi hemen kablo internete dönüş yaptık.
Okudukça aklıma geliyor bazı şeyler.
Misal, o modemden bende de vardı, modem nosunu vs. hatırlamıyorum ama 33.6'lık bir modemimi 56'ya çevirdiğimi hatırlıyorum. Benim çok modemim oldu 🙂 Sürekli al sat yaptığım için o zamanlar...
ismet
Acaba Tubitak internet bağlantısı vermeye başladığı dediğiniz kaç senesi oluyor?
Tesla
56k Flex karşısında tek başına US Robotics X2 standartı ile durdu. Hatta bende de hardware X2 Us Robotics modem vardı. ama Türkiye de V.90'ı seçince dev gibi modem ancak 33.600 ile bağlanabiliyordu.
O bağlanma sesinden hızı tahmin etme şehir efsanesi değil çünkü karşı modem eğer 56K'dan daha yavaş bağlantı sağlarsa tekrar denerdi bağlanmayı ve bağlantı sesi uzardı. O ses uzadıysa bilirdim ki 33.600 ve altında bağlanıcaz.
Bi ara da aç gözlü Türk telekom MEŞGUL sesinden de ÜCRET ALMIŞTI.
Anet maalesef sizlere ömür oldu. Onun yerine news.newsturkiye.com kuruldu. Sonra ondan ayrılan bir grup kullanıcıda news.newskolik.net 'i kurdular. Şu an ikiside Anet günleri kadar aktif olmasalarda aktifler. Yılların verdiği alışkanlığı bırakamayan az kişi kaldık 🙂
Okuyorum, okudukça aklıma geliyor bazı şeyler.
Eğer yanlış hatırlamıyorsam, o meşgul sesinden cevap alma olayı gerçekleşmişti, fena patlamıştı bize. Bir de, saat 10:30'dan sonra zaten meşgul duymama şansın yok. Neden? Ucuz çünkü, herkes saldırıyor o anda. Beklersin, 10:30'da değil tam 10:33'de falan bağlanırsın, kendini garantiye alırsın. ÇÜnkü, sanırım, Telekom o anki saatten değil de, bağlandığın saate göre tarife belirliyordu.
Bir ara benim bağlantım yoktu ama şifrelerim vardı; dayımın, teyzemin, arkadaşımın vs. Teyzem zaten gündüzleri kullanırdı, iş yerinde, gece boştu 🙂 Benimdi şifre. O zamanlar çok pahalıydı ama, değil mi ? Yani şu anki ADSL bağlantısından bile pahalıydı diye hatırlıyorum, sadece Ekolay, Superonline, Doruknet vs almak... Bağlantı ücretini saymıyorum bile.
Telekom bizi az öpmemişti.. .
darksea
Çok güzel bir video olmuş ,yanlız ben 10,31 deki murat abinin '' abi sen ne zaman bıraktın'' deyim kameraya pis pis sırıtma anına koptum ,sanki orda kahkaha patlaması yaşanacak ,ama zor tutuyor kendini :)))))
Shark
Harika olmuş, elinize sağlık.
Bu arada bir şey gözüme çarptı, ana sayfadaki resim üzerinde "US Robotics" de 56k gibi mazi olan kelimeler arasında kalmış, firma hala duruyor sonuçta. 🙂
hoot
ben hala vodafone süper internet ile bağlanıyorum. o yüzden video izleyemiyorum ama olsun idare ediyoruz. akmasada damlıyor. resim yok flash ise bilgisayara yüklü bile değil.
Ahmet ER
Türk Telekom'un Türk halkının gözünden düşmesinin tek nedeni bu modemlerdir!
External modemlerin fotoğrafında ve videolarında kirlilik gözükmekte. Bence video ve fotoğraf çekimleri için temizlenebilirdi.
Sohbet çok güzel olumş. Çalışma için teşekkürler.
External modemlerin fotoğrafında ve videolarında kirlilik gözükmekte. Bence video ve fotoğraf çekimleri için temizlenebilirdi.
Sohbet çok güzel olmuş. Çalışma için teşekkürler.
Bir arkadaş internet kafede çalışıyordu.Adama özenip vay be elinin altında sürekli internet var amma da şanslı diyordum bir dosyayı indirmek için 3 gün telefon bağlantısını kesmeden bağlandığını hatırlıyorum.Sonra istanbulda kablonet diye bir olay duydum kablotv olan her yerde yoktu.Sonra çanakkalede adsl denemeleri başladı derken adsl ile tanıştık sınırsız ama kotalı internet hayatımıza girdi eskiye göre çok gelişme var ama hala çok gerideyiz yinede o günlerin tadı bir başkaydı.Mirc scriptlerini irc odalarındaki op muhabbetlerini yeni nesil bilmez .İnternet çok yazmasın diye web sayfalarının kaydedilip sonra okunması meşgul sesi ve modemin bağlanma sesi hep o günlerde kaldı 🙂
Selçuk
flash siteler yeni çıkmış. dergilerde flash site tanıtımları 56k ile o site 20 dakikada yüklenirdi tey tey.
bunları bulabilirmiyiz fax olarak kullanmak için ne yapmamız gerekli
Bulursun 10 15 tl ye bilgisayarcılarda var. Eski bir teknoloji değil aslında internet bağlanma açısından tarih oldu.
slprjhn
Ailem gece modemin bağlantı sesini duymasın diye modemin üzerine yorgan yastık ne varsa koyardım.
haydar
ahahahaha gece gece ne arıyorsun nette..
aynen bende de öyle idi durum..gündüzde öksürme aksırma falan..:D
Kendine mahsus olduğunu zannettiğin şeyleri, başkalarında da görünce insan garip oluyor 🙂
Murat
hey gidi günler ...
Bi keresinde gizli gizli 146 dan bağlanıp yaklaşık 146 lira fatura gelmişti ama pek koymamış ki 56K fax modem bağlantı sesini mesaj sesi olarak ayarladım. 🙂
Nedim BB
abi siz ne güzel insanlarsınızyaa 🙂
sohbetinize doyum olmuyor
Bir an bakınca, acaba o zamanlarda yaşasam nasıl hissederdim diye düşündüm. Dedim yürü git işine, her gece makineyi dosya indirmek için açık bırakan sen ...
Cidden o zamanlar kötüymüş, acıdım eskilere ^^ (Vitamin değildim de, çok ufaktım)
mosyoum
adsl ilk çıktıgında eve baglatmıstım direk muhtesem bir hız vardı bunu gören kuzenim çok kıskanırdı kendisinde dial up var diye onda sonra onu kandırıp benim adsl şifremi yazarsan benden bağlanırsın diye kandırmıstım 600 küsür fatura gelmişti . ahhh bunu herhalde asla unutmayacagım en büyük kazıgım olmustu ama yinede güzeldi geçmiş pc nin başında gözüm sürekli saatte oturmak iyiydi be 🙂
🙂 Çok güzeldi, duygulandım valla
33.600 modemler yeni çıktığında, dönemin Pc Magazine dergisindeki "BOCA"lamayın diyen UsRobotics reklamını hatırlayan var mı?
nacer
1995 yılında Arabistan'dan USR 14.400 internal modem almıştım. 160$ dı sanırım O zamanlar ISP'ler henüz yoktu. Doruk BBS zamanları. ilk e-mail adresime sahip olduğum yıllardı. BBS lerden çekilen xxx içerikler gif ve gl formatları ile tanıştırmışrtı. JPG diye bir format yoktu. NFS oynardığımı hatırlıyorum modem ile arkadaşa bağlanarak..Daha sonra beleş ihlasnet ve 0800 lü numaralar ile gerçek internetle tanıştık. windows 3.11, trumpet for windows 🙂 irc, audiogalaxy.com (o yılların en büyük buluşu) news serverlar... Fuarlardan trolling yaparak araklanan escort.net hesapları 🙂 Son dönemlerde ya raksnet ya aidata'ydı sanırım ortalıkta sayfa sayfa dolaşan kullanıcı adı ve şifreleri. Garip zamanlarmış....Uzunca bir süre internete para ödemeden bağlanmak mümkün oldu. 0800 den 0822 lere geçmesi çok koymuştu! Son modemim USR 56K V90. Hala çalışır durumda.
Ziyaretçi
IRC, mIRC, op olmak, izmir kanali, istanbul kanalinda op olmak, bulusmalar ayarlamak, vs vs. bunlari tartisalim biraz da...
Ziyaretçi
yada nickserv, chanserv komutlari, degisik mod'lu mIRC clientleri kullanirdik, acidmax vs, iclerinde nuke bile atani vardi 🙂
AA
Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu verilerine göre 2011 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla halen 74000 abone dial-up ile internete bağlanmaktaymış.
Ziyaretçi
O zamanlar internet ne kıymetliydi be.Tv de şimdi yayınlansa gülünecek internet reklamları vardı.
Ziyaretçi
Hey gidi günler, 14.400 modem ile Full Throttle oyununu indirmiştim internetten, günler sürmüştü, hatta o zamanlar getright download yöneticisi vardı. Anneyle yapılan telefon faturası tartışmaları, oğlum falan kişi arayacak telefon meşgül 🙂 Ama kendi rekorumdur Full Throttle'ı 14.400 ile indirmek ortalama 500 MB civarındaydı.
Telekinesis
Bu gündüz telefonun meşgul çalması ve geceleri ucuz olması...
Bizim kuşak bu yüzden gecenin bir yarısı sabahlara kadar oturma alışkanlığı işte laneti atamıyor.
Güzel program olmuş, teşekkürler.
Yazsam roman olur derler ya aynen o hesap, ne çile çektik. Sabrı, biz bu dial-up sayesinde öğrendik, hamdık piştik...
Şu linki de vermezsem olmaz : http://www.darkhardware.com/makale/networkopt
Ne işlerle uğraşırdık, hey ki hey
Güzel zamanlardı.
Kullancı adı ve şifrelerin, elden ele dolaştığı, zarfların açılmadan ışığa tutulup okunmaya çalışıldığı, aylık haftalık deneme şifrelerinin kapışıldığı dönem.
Bu hafta Veezy kullandım haftaya Superonline kullanayım dönemi. 😀
O zamanlar bilgisayarımın yanında bir not defterim vardı. Otaya internete bağlandığımda yapacaklarımı aratacaklarımı gün boyunca not eder, bağlandığımda çabuk çabuk o işleri yapardım.
Hatta uzun uzun makaleleri okumaz, printscreen tuşuna her basışta ekran görüntüsünü kaydeden bir program ile sitenin fotoğraflarını kaydeder, bağlantıyı kestikten sonra okurdum.
turuncu_yesil
Bu konuya hürmeten bir mIRC konusu farz olmuş artık 🙂 Az olunca tatlı olur demekti eski modemler, millet uyuyunca kalkmak internete girmek, biri telefonun ahizesini kaldırmasın diye dua etmek pür dikkat olmaktı, telefon meşgul diyenlere başkasıyla konuşuyormuşuzdur demekti 🙂 güzeldi be..
haydar
"hattan düşersin" dedinizde şimdi hatırladım (evet bir kere daha izliyorum videoyu ) tam kızla iş pişirecen yazarsın yazarsın...aaa bi bakarsın mirc ekranı akmıyo..anaaa hattan düşmüşsün..hayde yarım saat bağlanamazsın kız da çıkar giderdi mirc den..mailler bilmem neler..neredesin ne oldu ya düştümmm yazdıklarım geldi mi..en son ne yazdın dı falan..:)) komedi idi ya..şimdi düşünülemez bir durum..
EMRE ALTINOK
mmmm... bakele aklıma ne geldi şincik.. ses komutuyla çalışan bi program vardı.. sen önce kendi sesini kaydediyordun.sonra mikrofona söylüyordun.başlat menüsü açılıyordu.programlara giriyordu..küçük yeşil bir ejderha vardı.sen konuşunca ağzından alev çıkartan dragon bilmemneydi.hatırlayan bilen varsa.. win.95 zamanlarında sanırsam galiba..
hasan
aaa 🙂 mirc sayesinde 600 küsür fatura geldiğni bilirim 😀 ah eski günler 🙁 birde virus vardı o zamanların meşur bilen bilir faturamız milyarın üstünde gelmişti bi aralar
conexant 56k...
yborlu
merhaba günümüzde telekom dijital santral kullanıyor. Ev telefonunuz ile bu modemi kullanarak kelime işlemci ile yazdığınız yazıyı yazdırma seçenekleri ile fax çekebilirsiniz. Eski dizüstü ile bu iş daha kolay adı üzerinde faks modem. Koca faks makinesinin işini yapar vede faks alır. Gelen aramaları görebilirsiniz.
Доставка цветов Аланья
güzel bi sohbet olmuş yeni yeni işimie daha fazla ihtiyacım olaya başladı pc den fax çekerken... aman abi onlar bana lazım sakın atmayın walla duruyorsa hepsini alayım
Şuanda bağlandığım takdirde çevirmeli internete fiyatlar nedir nası ücretlendirilir.
Birde levent hocam #habergurupları #BBS leri bekliyoruz hâlâ @leventp 🙂