Arkadaşlar IPS mi, VA mı? Çok kararsız kaldım. Biliyorum, ürüne göre panelin kalitesi ne olsa değişiyor. İkisi hakkında da olumlu düşününler var sitede.
Aradığım özellikler:
Bütçe: 5000 TL
4K (3840x2160)
5 ms veya altı GTG tepki süresi
Free Sync (Gsync uyumlu olursa mükemmel olur)
Amazon'da satılıyor olması
En az 27 inç
HDR'nin adının geçmesi
2 HDMI
Kullanım amacı: PS5, PC single player oyun ve yazılım geliştirme

İps daha iyi bence de va açılımı ne
IPS'in renkleri canlı, VA'nın siyahları iyi.
VA = Vertical Alignment
IPS konusunda yorumlarımı söyleyim. 144Hz 1ms diye satılan IPS oyun monitörlerinden aldım. Fakat kesinlikle o tepkime süresini vermiyor. 75Hz IPS'den geçtim, beklediğim akıcılık yok. Ağır çalışıyor bariz. Ayrıca karanlıkta IPS kullanmak çok rahatsız ediyor. IPS glow mevzusu beni deli ediyor. Homojen değilse dizi, film izlerken özellikle karanlık sahnelerde göze batıyor.
VA konusunda hiçbir fikrim yok. Daha önce deneyimlemedim. Ama siyahları daha iyi verdiğini okumuştum. Tabi panel kalitesi de önemli. Samsung'un üst seviye VA panelleri tavsiye ediliyor genelde. Bende çok merak ediyorum yorumları. Takipteyim.
100+ hz monitör bakıyorsan ve tazeleme hızı çok önemliyse VA ama benim için tazeleme hızı çokta önemli değil dersen IPS'ten şaşma bence... Murat abi'nin de dediği gibi "iyi VA kötü IPS'e tercih edilebilir oyun için"
100 Hz bakarım ama fiyat fırlıyor hemen özellikle 4k olunca. 😀 O yüzden 60-75 Hz bakıyorum.
Doğru, gönderiyi güncelledim.
Kaliteli IPS nasıl tespit edilir peki? Misal şuan piyasada 144Hz 1m diye satılan paneller Panda panel. Hangisini alırsan al farketmiyor. Tercih kriterimiz ne olmalı? Kaliteli bir IPS alabilmek için 1080p de ne kadar para harcamak lazım? Örnek verebilir misiniz?
@ozgurg öyle bir durumdasın ki gördüğüm kadarıyla güzel VA'lar senin bütçeye giriyor ve güzel IPS'lerden de alınabiliyor 😀 ben evde IPS iş yerinde TN kullanıyorum iyi bir VA'yı gözümle görmeden IPS'e tercih etmem O_o çok kişisel bir tercih gibi geliyor bana monitör işi
Tv düşünmezmisin. Bence yüzlerce monitörden daha iyi seçim yapılabilir. Artık anlık oyun yanıtları da var. Ve hdr dersen en iyileri. Görüntü hiçbir monitörün veremeyeceği kadar iyi. Şimdi trend bu yönde hatta lgnin en iyi serilerinden nanocell 43" 4500civarlarında.
TV düşünmüyorum. 32 inç bile zor sığacak, masayı modifiye ettim.
@korayer parlaklık doygunluk ve renk doğruluğu. Sahip olduğu görüntü işlemcisi ve hdmi yetenekleri
@yuzibu TV'ler çok güzel işliyor görüntüyü kesinlikle. Fakat oyun için pek gitmez gibi. Aşırı derecede gecikme oluyor benim gördüğüm. Oyun moduna geçersen de o görüntü kalitesinden eser kalmıyor.
@hamdi arkadaşın istekleri doğrultusunda ben olsam tv tercih ederdim ama büyüklük ayrı tabi. Birde rekabetçi oyun yoksa sadece single plaket ve ps5 için tv iyi seçenektir. Şahsım xboxta tv de normal ayarlarda oyun yanıtını açmasam bile çok gecikme hissetmiyorum açıkçası. Hatta konsolda bence en iyi seçenek tv. Çünkü 30fps kilitli oyun bile sanki 60fps gibi pürüzsüze yakın görüntü veriyor.
kullanım amacında renk doğruluğu gereken bir amaç bulunmadığı için VA panel size daha uygun. Tabi kaliteli olmak kaydıyla. VA nın görüş açısı olarak tn den iyi ips ten kötü olduğu bir gerçek fakat kaliteli olanda o kadar hissetmiyorsununuz. kontrast ve siyah doğruluğu yazılım geliştirmede ağırlıklı olarak dark mode kullanıldığı için ve uzun süreler monitör karşısında olunduğu için göz ardı edilmemesi gereken bir durum.
@hamdi Simdi iMac'in ekrani da IPS oburlerinin ekrani da IPS ama gel gor ki iMac'in ekraninda ne piksellesme var nede sagdan solda firlayan isik sizmalari.
va.
glow olayi bitiriyor beni
@ozgurg VA'nın en kralı < En kötü IPS
@aerdogan17 Tüm modelleri bulabilsem Vatan'a gider bakardım. 🙂
Kamera kaliteli olsa da ben TN ile bakıyorum. 😀
HDR’ın sadece adının geçmesi hiç HDR olmamasından daha kötü. Kullanacağınız cihazlarda HDR’ı kapatmanızı tavsiye ederim.
AOC 24G2U'da bir açmış bulundum da o neydi öyle. İçine etti görüntünün. Ne diye koyarlar ki bunları onu bile anlamıyorum 😀 Belli ki kapasitesi yok panelin.
Kullanacağımı sanmıyorum ama olması da huzur veriyor. 😀
Şöyle bir şey var tam yazılımcı işi gibi ama panel nasıldır bilmiyorum .https://www.amazon.com.tr/Samsung-Freesync-%C3%87er%C3%A7evesiz-Oyuncu-Monit%C3%B6r/dp/B08C7FCVFQ
Bu tasarım çok hoşuma gidiyor ama masam sabitlemek için uygun değil.
Igzo IPS'ler fena değil. 24G2U var 1600:1 statik kontrast beni memnun etmişti.
Şimdi o fiyata göre kalitesine göre değişiyor ya. Bendeki va panel mesela ama en iyisi ıps doygunluğunda renk veriyor, tn panel kadar da hızı var. Va da siyahları çok seviyorum tam siyah veriyor özellikle oyunlarda çok faydasını görüyorum. İps de siyahlar gri gibi geliyor bana gerçek siyah değil. Sen karar ver yani 4 4 lük monitör bulamazsın eksilkiğini bilip onu kabul edip alacaksın. İps en canlı rengi verir her zaman ama tabi onunda eksik olduğu taraflar oluyor. Benim düşüncem tn olmasında ikisi de olur. İkisine de karşından bakıyoruz zaten görüş açılarını da saymıyorum. Hdr iyi bir şey değil aslında onu kullanmayacaksın bile büyük ihtimalle. Monitorü aslında konsol ağırlıklı kullanacağın için ips olabilir. Ağır fps oynasan va da tercih edilebilirdi ama sen şimdi oturup oynarken daha canlı parlak görüntü istersin o yüzden ona yönelebilirsin. Ama tepki ms olarak va panel ips den daha iyi.
Şu anda kullandığım iPad'in ekranı IPS ama siyahlar çok iyi. AMOLED bile olduğu düşünülebilir. Neyi farklı acaba? 😀
@ozgurg ipad daki durum farklı teknolojidir ama. Ya yine ips de siyahlar güzeldir ama va kadar olamaz çünkü orada pikselleri yakmıyor ips de yanıyor. Ama ips de kötü demedim tabi beğenirsin yine donanım olarak farklı 🙂 single player oyun, konsol oyun gibi oyunlar oynuyorsun o kadar tepki ms olmasına ihtiyacın olur mu bilmiyorum renkler güzel gözüksün dersen ips al geç. İkiside pişman etmez zaten iyi para ayırmışsın. 27” ekrana 4k fazla bence ama 4k için boyutu küçük kalıyor. 2K desen tam olurda 32 ve üstünde 4k nın nimetini hissediyorsun. Konsolda sorun olmaz da pc den oynayacağım diyorsun yakın oturursun tabi o sıkıntı yaratabilir ekran baya büyük olacak çünkü
@koraysuna Şu anda 1ms monitör kullanıyorum. 5ms ile arasındaki fark anlaşılabilir mi sence?
@ozgurg Gecikmeye çok takılma. Panel kalitesi daha önemli emin ol. Ips tercih et ne olursa olsun.
@ozgurg cs go, valorant gibi fps oyunlarda anlarsın bulanıklık oluşabilir ama rdr2 gta5 god of war vs vs türü hikayeli oyunlar anlayamazsın çok zor yani göz fark etmez.
@ozturka IPS yazıyorsa kimse kusura bakmasın kıyaslarım. 🙂 IPS+ falan dese tamam.
@temp 5 bin tl fiyattaki va panel de memnun eder merak etme ama konsol monitörleri ips tercih edilir hep canlı parlak olsun diye.
@koraysuna Ben zamanında VA panel aldım şuanki değeri 5K yada ona yakın bir değerdir emin ol.
VA panel ile Ips farkı çok belirgin ben yan yana kıyasladım.
@ozgurg genelde böyle açmazlar oluyor ben 2014'te yaşadım bunu gezmediğim mağaza kalmadı Bursa'da ama şuan o dönemde değiliz 😀 @hamdi fiyat olarak çok takip etmedim ama genelde daha profesyonel serilerin IPS'leri kaliteli oluyor IPS'in ana amacı oyun değil çünkü... @extreme muhtemelen Elma'da profesyonellere yönelik panel kullanıyor oyunculara göre değil...
Zaten aşağı yukarı benzer fiyat aralıklarında benzer paneller kullanılıyor. Piyasada yaygın 2-3 farklı panel markası var. Misal aynı fiyat aralığında 5-6 modele, farklı markalara bakmıştım ben. Aynı fiyattaki modellerde hep aynı panel kullanılmış. Dediğin gibi beğendiğini almak lazım. Sonu yok bu işin. Monitör seçmek çok zor.
He şu önemli bir konu. Bazı markalar piksel hatalarına karşı koşulsuz iade ve değişim imkanı sunuyor. O tarz bir tercih yapılabilir belki. Misal ben AOC 24G2U aldım. Işık sızması nedeniyle iki günde iade oldu. Marka belli ki bu tarz bir garanti sunuyor.
@hamdi Marka dışında bu yüzden Amazon'dan aldım. Her koşulda başıma iş gelmeyeceğini biliyorum.
@ozgurg evet bir de o konu var. Bende G241'i Amazon'dan aldım sırf o nedenle. İade edebilir miyim diye strese girmedim bu sayede. Gerçi fiyatı da piyasanın altındaydı ama güzel denk geldi 🙂
@hamdi Satıcının kendi sitesinde daha ucuz benim senaryomda. 🙂
@korayer bende almak istemezdim ama daha iyi bir alternatif yok maalesef 🙂
@korayer bende düşünüyorum ama düşünmekle olmuyor. Deneyimleme imkanım olmadı. Riske atılacak bir konu değil.
@korayer görülebilir de mağaza aydınlatması altında belli olmuyor ne olduğu. Eve gelince çıkıyor işin kokusu 🙂
@korayer ben oyun oynarken yavaşlık hissetmeyim, renklerde canlı olsun istiyorum. Şuanki monitörümden memnunum, idare ediyor ama diyorum yani daha iyisi de olabilir. Şuan tek şikayetim gece film izlerken karanlık sahnelerde köşelerde gözüme çarpan glow. IPS bana hitap ediyor kısacası. TN ile işim olmaz. VA da TN'e daha yakın gibi bir izlenim veriyor.
@korayer monitörü yeni aldım. Değiştirme gibi bir düşüncem yok şuan. Bütçem de fazla değildi, zira 1500 liraya aldım ben bu monitörü. Memnunum aslında ama mükemmel değil. Daha iyi olabilir gibi hissediyorum 🙂 https://www.msi.com/Monitor/Optix-G241/Overview
@korayer teşekkürler. 6 bit olduğunu bilerek aldım da zaten renkle bir problemim yok. Muazzam geliyor bana şuan o konuda. Daha iyi olabilir dediğim daha çok tepkime süresiyle alakalı 🙂 Ayrıca zaten yakın fiyatlarda 8-10 bit panel bulunamıyor. İki katına çıkmak gerekiyor.
@korayer 1ms zaten gerçekçi bir değer değil. Response time ayarı şuan ortada. Yükseğe çeksem de birşey farketmiyor. 5ms civarıdır muhtemelen.
@korayer tahminim öyle. Belki de daha fazladır. Ama benim gözde bir sıkıntı var. Acayip hassaslaştı. Telefonda bile 60Hz ekran yetersiz gelmeye başladı. Böyle yazı felan kaydırırken rahatsız oluyorum 😀 Gün boyu ekrana baktığımdan olsa gerek.
Asus VE278 monitör kullanıyorum. 5-6 yıllık bir monitör. TN panel, çoğu çevremde gördüğüm standart ips monitörlerden daha iyi görüntü veriyor. Bence alınan ürünün sınıfı vs daha önemli
Edit: Dİğer durumunuzu sonradan gördim
Panelden çok iyi bir markanın üst düzey serilerine bakmak gerekir. Zaten o seriler sıkı kalite ve kontrolden geçtiği için çok düşünmeden alabilirsin.
Lg 27GN880-B 2K 144HZ Nano IPS Monitör için ne düşünüyorsunuz?
Kullanmadım. Bir şey diyemiyorum. 2K olduğu için listeme bile almıyordum açıkçası.
@ozgurg Neden 2K'nın nesi kötü ki?
@temmuzhd 1080p'den 2K'ya geçişte arada çok fark yok. 4K'ya 4 tane 1080p sığıyor. Fark daha büyük. Geçiş yaptığımda daha da ilerisine geçmek istedim. Tabii PS5 ile de kullanacağım.
ASUS 28" VG289Q TUF GAMING modelini aldım. Windows kullanımında 4K çok fark etmiyor ama ekrandaki her şeyin PPI dolayısıyla çok keskin olması harika.
@temmuzhd 2K 27” te çamurdan hallice keskinlik veriyor. Attığınız modelden çok daha ucuza LG’nin 4K/60 IPS monitörleri var. 144 Hz için gözlerinize yazık etmeyin derim.
@pope Siz bilmiyorsunuz anlaşılan bu mevzuları. Çamur dediğinize göre. gerçekçi yorumlar yapmıyorsunuz. 2K monitörlerin paneli zaten 4k oluyor.
@temmuzhd 2K monitörün paneli 4K mı oluyor? Gerçekten bilmiyormuşum bu mevzuları. 4K monitörlerin paneli ise 8K herhalde.
@pope Evet bilmiyorsunuz. 2k bazı modellere bakın 16 milyon renk. Bazılarında bir milyar renk.
@pope https://www.donanimhaber.com/2K-cozunurlugundeki-monitorunuz-aslinda-4K-panel-kullaniyor-olabilir--100921
Bı iyi birşey değil ki. Haberdeki paneller 4k ama yazılımsal olarak 2k da sınırlı anladığım kadarıyla. 4k panelde 2k görüntü 2k panelde 2k görüntüden daha kotu gorunur.
Sanki 720p ekrandan bahsediyoruz. Çamur gibi tarifinizden belli zaten ne kadar hâkim olduğunuz.
Fiyatlarından ve gpularun zayıf kalmasindan ayrı düşündüğümüzde @pope un dediği şey doğru. bugün 5" ekranlı telefonlarda bile 720p görmek istemiyoruz fullhd ye az diyoruz. Minicik ekranda inç başına düşen piksel yoğunlugu o kadar yüksek iken keskinlik nasıl tatmin edici değil mi. bunu 27" de neden istemeyelim günümüz monitorlerinin inç başına piksel yoğunluğu çok düşük malesef. Yukarda saydığım nedenlerden dolayı sanki normali böyleymis gibi geliyor bize ama öyle değil.
@felix beş inç telefona baktığınız mesafe ile monitöre baktığınız mesafe aynı değil. Çözünürlük düşürmekten bahsetmiyorum. Panel 4k.
@temmuzhd yukarıda yazdım panel 4k olabilir ama yazılımdan maksimum 2kda çalışacak şekilde kilitledilerse native 2k dan daha kotu görüntü verir
@felix yazılım değil işte giriş sinyali 4k zaten ekran resmi atayım ben size.
@felix Sizin dediğiniz 2K 16 milyon bir monitörde olabilir. 2K Bir milyar renk bir monitörde olmaz. O yüzden diyorum, yazılımsal değil diye.
Hiç pikselleşme ve çamurlaşma falan da yok. Foto ekledim ama gerçi upload ederken site kırpabilir.
Sen bunu en iyisi durum olarak paylaş, orada tartışın.
@ozgurg Haklısın.