Arkadaşlar;

Daha yeni aldığım Asus Strix RX580X 8GB ekran kartımı ve Razer Core V2 eGPU kutumu satmak istiyorum. Neden derseniz hem umduğum gibi olmadı hem de oyun oynamaya pek vakit bulamıyorum. Ancak oynamak istediğim zamanlar için bir PS4 Pro alacağım sanırım.

İlgilenen olursa bir güzellik yaparım. Hatta ikisine birden talip çıkarsa ciddi güzellik yaparım. Bilgi olsun diye söylüyorum; Asus RX580'in 2.500TL, Razer Core V2 nin de 656 USD faturası var. Ekran kartı hepsiburada'dan, kutu ise Amozon'dan alınmıştır.

Teknoseyir'e özel Asus Ekran kartı: 2.000 TL, Razer Kutu ise 2.250 TL dir. İkisini birden isteyen olursa fiyatım 4.000 TL düz olur. Daha ne yapayım?

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Levent Pekcan Emoji Serisi ve Duvar Kağıtları

https://youtu.be/XFzomQs8ppU

Merhaba herkese,

Mevlüt'ün Arthapot Tv'deki LP eskizinden sonra aklıma geldi, o gün oturdum çizdim 🙂 Aslında bardak tasarım muhabbetinden beri aklımdaydı, bu denli ilham gelmemişti. Aklıma gelen tüm bilenen replikleri / durumları için birer tane yaptım. Murat Gamsız, Levent Pekcan ve Hamdi Kellecioğlu eğer isterlerse sitede emoji olarak kullanabilirler. Orjinal dosyalarıda yollarım.

Emojiler içinde bir tanıtım videosu hazırladım. Videodaki LP'nin sesini bulmak videoyu yapmaktan uzun sürdü 😀 Kaç tane video taradım bilmiyorum. Bulduklarımda ya arkada oyun sesi yada Murat abinin sesi vardı. Ancak bu kadar temizleyebildim. İdare edin 🙂

 

https://youtu.be/XFzomQs8ppU

 

 

Bunun dışında size bu emojilerden oluşan 18 tane 4k duvar kağıdı oluşturdum. Tüm duvarkağıtlarına videonun açıklama bölümündeki veya aşağıdaki yandisk bulut depolama linkinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

 

Duvar Kağıtlarını İndir

 

Murat Gamsız ve Hamdi Kellecioğlu'nun Emojilerini de hazırlıyorum. Bu abilerimin yüz yapıları daha kemikli olduğundan 🙂 LP emojileri ile aynı tarzda olmuyor malesef. Beceremedim aynı tarzı yakalamayı. Daha çok çizgi roman tarzı oluyor (Örn: Otisabi) Üzerine çalışıyorum. Murat abinin gülmesi ve Hamdi Abinin fan kırması (ninja) yakında ... 🙂

Tanıtım videosunu kanalına koyduğu için Arthapot Tv Kanalının sahibi Mevlüte teşekkür ediyorum burdan 🙂 Arkadaşımı deskteklerseniz de sevinirim 🙂

Umarım Beğenirsiniz. Sürç-i lisan ettiysek affola. Duvar Kağıtlarınızı indirmeyi unutmayın 🙂

@leventp @gamsizm @hkellecioglu #lpemoji #teknoseyiremoji #arthapot

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 15 / 54

Kaliteli LED Panel ve Şerit LED Ürünleri, Çeşitli Ödeme İmkanlarıyla Led Vitrini’nde

Sponsorlu İçerik

LED Panel denince akla ilk gelen marka Easy LED, firma bünyesinde bulunan E-Ticaret platformu Led Vitrini aracılığı ile gerçekleştirdiği indirimlerle tasarruf yapmak isteyen son kullanıcılara ürünlerinin daha kolay ulaşması için maliyetine satışlara devam ediyor.

Tasarrufun yanı sıra tasarım konusunda da tercih sebebi olan led panel ürünlerinin sürekli kampanyalarla kullanıcıya ulaştığı platform, hem son kullanıcıya hem de ara toptancıya sağladığı kolay ödeme seçenekleriyle sektörde sözü geçen bir firma olma yolunda hızla ilerliyor.

Kapıda ödeme imkanıyla internetten alışverişin en yüksek duvarı olan güven sorununu kırarak müşterileriyle yakın ilişkiler kurmayı başaran Easy LED, anlaşmalı olduğu bankaların kredi kartına da 6 taksit imkanı sunuyor.

Kategori olarak 3’e ayırabileceğimiz led panel aydınlatma ürünleri, camlı led paneller ile şıklığa bir adım daha yaklaşıyor. Kullanılacak ortama göre sıva altı ve sıva üstü olarak tercih olanağı sağlayan led aydınlatma panelleri, böylece her ihtiyaca karşılık verebilmekte...

Şerit LED‘de Akım (Amper) Hesaplama

Volt, elektrikte potansiyel gerilim farkı birimidir. Elektrikle çalışan her cihazın bir çalışma gerilimi vardır ve Volt diye adlandırılır. Bu gerilim dahili yada harici bir adaptörle sağlanabilir.

Şerit LED ürünü 12 V ile çalışır. Genellikle “V” harfiyle gösterilir.

Gerilimin açıklamasının ardından akım birimi olan Amper’in açıklamasını yapabiliriz.

Amper açıklamasını basit bir şekilde yapacak olursak, akım şiddeti birimi diyebiliriz.

Peki Akım şiddeti ne demektir?

Akım şiddeti; belli bir zaman ölçüsünde, devreden geçen elektrik yüküne denir. Yani saniyede geçen elektrik yüküdür diyebiliriz.

Şerit LED’lerin çalışma geriliminin 12V olduğunu daha önce belirtmiştik.. Akım değerini hesaplarken göz önünde bulundurmamız gereken iki husus vardır. İlki kullanacağımız şerit LED’in çeşidi, ikincisi ise uzunluğudur. Çünkü şerit LED çeşitleri metrede birbirlerinden farklı akımlarda elektrik gücüne ihtiyaç duyarlar.

Tek Çipli Şerit LED

PCB üzerinde metrede 60 LED bulunan tek çipli şerit LED, 0,4 Amper akım çeker. 12 Volt ile çalıştığından 12*0,4 = 4,8 Watt güç tüketir.

Kaliteli bir şerit LED, sağlıklı bir aydınlatma için metrede 0.4 Amper akıma ihtiyaç duyar. Örneğin 5 metre şerit LED için 5 x 0,4 = 2 Amper yeterlidir. Fakat günde 3 saatin üzerinde çalıştırılacaksa, 2,5 Amper veya 3 Amper tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Zira trafo fazla güç harcadığında ısınacak ve ömrü kısalacaktır.

3 Çipli Şerit LED

Metrede 0,7 Amper akım çeken 3 çipli şerit LED, 12 Volt gerilimle çalıştığı için 8,4 Watt güç tüketir.

3 Çipli Şerit LED Double

İki kat PCB üzerinde metre başına 60 LED bulunan ürün, 1,5 Amper akım çeker. Çalışma kapasitesi 12 Volt ve toplamda 18 Watt güç tüketir.

3 çipli şerit LED ürünleri verimli çalışmak için tek çipli şerit LED ürünlerine göre daha fazla akım gücüne ihtiyaç duyarlar. Kaliteli bir 3 çipli şerit LED metrede 1,5 amper akım için gereklidir. Yani 5 metre için 5 x 1,5 = 7,5 Amper adaptöre ihtiyaç duyulmaktadır.

RGB Şerit LED

RGB şerit LED ürünleri, 3 çipli şerit LED’lerdir. Fakat her çipte farklı renk ışık verir. Bir kumanda yardımıyla bu renklerin farklı kombinasyonlarını deneyerek 16 renkte ışık elde edilebilir. Bu LED’ler 3 çipli olduğu için metrede 1,2 Amper, 5 metre için ise 6 Amper akıma ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin her yerine 100₺ üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo olanağı sunan Led Vitrini’nde tüm bu ürünlere uygun fiyatlarla sahip olmak için daha fazla beklemeyin!

Led Vitrini ile tasarrufun keyfini çıkarın!

Sponsorlu İçerik
BeğenFavori Paylaş

Hackintosh Kurulumu Part:1

Hackintosh Kurulumu

     Öncelikle merhaba Teknoseyir ahalisi. Bugünlerde sosyalde çok sıkça hackintosh hakkında soru sorulduğunu gözlemledim. Bende hazır geçen hafta bir hackintosh toplamışken deneyimlerimi paylaşayım istedim. Fakat evde durduğum süre bu aralar pek fazla değil ve sosyalde hackintosh için blog yazacağım dediğimde bu kadar ayrıntılı yazacağımı düşünmemiştim ve biraz boyumu aştı açıkçası. Bu yüzden parça parça yayınlamaya karar verdim.

     Şimdi tabii ki bu yazacaklarım sadece benim topladığım bilgisayar ile edindiğim deneyimle sınırlı olacak fakat uyumluluk listesini nereden edindiğimide yazımın sonunda paylaşacağım.

     A'dan Z'ye hackintosh ile ilgili herşeyi yazmaya maalesef ne bilgim yeter ne zamanım. Bu yüzden topladığım bilgisayar en temel bilgiyle olabilicek en uyumlu hackintosh oldu.

     Öncelikle Hackintosh kuracakların kesinlikle bilmesi gereken en temel bir kaç terimden bahsetmem lazım çünkü bu işe gireceklerin en azından bunları bilmesi şart.

Unibeast: Apple appstore aracılığı ile indirdiğimiz MacOsX sürümünü (bugün itibariyle en güncel sürüm 10.11.4 El Capitan) Boot edilebilir usb hazırlamaya yarayan program. Tahmin edecağiniz üzere MacOs üzerinde çalışıyor. Yani bu program ile usb hazırlamak için ya başka bir Hackintosh, ya sanal makine üzerinde bir Mac veya gerçek bir Mac gerekiyor.

Clover Bootloader: Bu araç sayesinde usb veya sabit diskiniz pc tarafından tanınıp boot edilmesine yarıyor. Usb için çok kafaya takacak bir durum yok. Unibeast programı usb'nin içine clover bootlader'ı kuruyor zaten. Buna hackintosh'u sabit diskimize kurduğumuz zaman ihtiyacımız olacak. Clover bootloader hem işletim sisteminin yani MacOs un pc'mizi gerçek bir mac olarak görmesini sağlıyor. Hemde pc'mizin hackintosh'u boot edilebilir bir işletim sistemi olarak gösteriyor. Bir nevi iki taraflı ajan gibi 🙂

Kext Dosyaları: Bu kext uzantılı dosyalar MacOs sisteminin driverları olarak kabul edilebilir. MacOs un kendinden tanımadığı her donanım için kext yüklenmesi gerekir veya orjinal sistemin içinde gelen kextlerle oynanması gerekir. Ne kadar az kext ile bütün donanımlar Mac tarafından tanınırsa o kadar uyumlu bir hackintosh olur. Zira her yeni sürüm MacOs ile acaba hangi kextler kullanılmaz hale gelecek diye kara kara düşündürür. Çünkü güncellemeyle kullanılmaz hale gelebiliyorlar ve hackintosh topluluğunun yeni kext geliştirmesini beklemeniz gerekiyor.

Multibeast: PC mize hackintosh'u yükledikten sonra sistemin tanımadığı donanımlarımızın yukarıda bahsettiğim kext dosyalarını sisteme yüklemek için ve yine yukarıda bahsettiğim Clover Bootloader'ı sabit diskimize yüklemek için kullanılır.

Bu terimleri öğrendikten sonra gelelim benim topladığım bilgisayarın parçalarına;

İşlemci: İntel i5 4460 CPU (i3'te tercih edilebilir fakat Pentium'a düşmeyin nedenini aşağıda anlatacağım) 

http://www.hepsiburada.com/intel-core-i5-4460-3-2ghz-6mb-cache-lga1150-islemci-p-BD304770

Anakart: MSI H81m-P33 (işin en can alıcı kısmı)

http://www.hepsiburada.com/msi-h81m-p33-intel-h81-1600mhz-ddr3-lga1150-matx-anakart-p-BD304287

Ram: Kingston HyperX Fury Blue 8GB 1600MHz DDR3 Ram x2 (marka model size kalmış ben kendi sistemime bunu kullandım)

http://www.hepsiburada.com/kingston-hyperx-fury-blue-8gb-1600mhz-ddr3-ram-hx316c10f-8-p-BD304763

SSD : Kingston SSDNow V300 (Size kalmış her marka model seçilebilir hatta benim aldığımı seçmeyin 🙂 nedenini benchmarkta göreceksiniz)

http://www.hepsiburada.com/kingston-ssdnow-v300-120gb-450mb-450mb-s-2-5-sata-3-ssd-sv300s37a-120g-p-BD302453

Ekran Kartı: Gigabyte Nvidia GT420

http://www.hepsiburada.com/gigabyte-nvidia-geforce-gt420-2gb-128bit-ddr3-dx11-pci-e-2-0-ekran-karti-gv-n420-2gi-p-BD303235

Wireless kartı: TP-LINK TL-WDN4800 (Eğer wireless gerekiyorsa şu anda Türkiye'de başka seçenek yok)

http://www.hepsiburada.com/tp-link-tl-wdn4800-900-mbps-n-kablosuz-3x2dbi-degistirilebilir-antenli-dual-band-pci-express-adaptor-p-BD303415

Güç Kaynağı (isteğe göre değişir): Aerocool KCAS 600W 80 Bronze

http://www.hepsiburada.com/aerocool-kcas-600w-80-bronze-12v-45a-aktif-pfc-guc-kaynagi-ae-kcas600-p-BD304750

Kasa (Tabii ki bu da tamamiyle size kalmış): Silverstone Precision Micro-ATX Kasa

http://www.hepsiburada.com/silverstone-precision-2x12cm-fan-2xusb-3-0-aluminyum-micro-atx-kasa-sst-ps07b-p-BD304119

    Öncelikle belirteyim iyi kötü parçaların birer linki olsun diye link verdim yoksa nereden istiyorsanız oradan alın hepsiburada ile hiçbir "dirsek temasım" yoktur 🙂

    Birkaç parça ile ilgili ek bilgi vermem gerekiyor. Yukarıda da belirttiğim gibi işlemci kısmında Pentium G3258 gibi bir işlemciye düşmeyin çünkü MacOs Pentium'ları kendi içinde desteklemiyor. İllede onunla yapacağım diyenler için G3258 ile nasıl çalışacağınıda anlatabilirim fakat bu yazıda kafa karışıklığını önlemek adına değinmeyeceğim.

     Ekran kartı olarak GT420 bende hali hazırda olduğu için tercih ettim. Bunun yerine GT740 da tercih edebilirsiniz. Bu kartlar MacOs tarafından destekleniyor ve hiçbir kext kod girmek gerekmiyor. Sadece Clover Bootloader'da ufak bir tik eklemek gerekecek onu daha aşağıda açıklayacağım. GTX ailesinden bir kart tercih ederseniz Nvidia driverlarını yüklemeniz gerekiyor ve o da her yeni MacOs sürümünde yeni driverın çıkmasını beklemeniz gerekiyor. Benim ekran kartıyla hiçbir işim olmadığı için bana GT420 fazlasıyla yetiyor. Ekran kartında AMD kısmına hiç girmeyin derim çünkü daha işin başında sinirden bilgisayarı kırmanızı istemem 🙂

Anakart en önemli kısım diyebilirim. Hackintosh'un düzgün çalışmasının en can alıcı kısmı. Neyse ki tercih ettiğim anakart en uyumlu anakartlardan biri.

Wireless kartında ise tercih ettiğim modelde hiçbir kext girmemiz gerekmiyor sistem otomatik tanıyor. Bunun yanında belirteyim çok kaliteli ve çekim gücü çok yüksek bir kart. 5Ghz bağlantısı mevcut.

Donanımımızı tanıdık, Hackintosh hakkında temel bilgiye sahip olduk ve pc toplama işleminide yapılmış varsayıp gelelim boot edilebilir usb hazırlamaya. Part 2'yi bekleyin 🙂

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 19

Video düzenleme yazılımlarına giriş

Barış Özkök bu defa BasÇek ile karşımızda. Konumuz video düzenleme yazılımları. Genel olarak nasıl bir arayüz kullandıklarını ve piyasada önde gelen hangi yazılımlar olduğunu konuşuyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 81

KODI : Eklenti nasil yuklenir?

Oncelikle KODI bir MultiMedia yazilimidir, 3. parti eklenti destegi kendisini yasadisi yapmaz ki zaten GooglePlay dahil olmak uzere bir cok ortamda kullaniliyor.
Burada eklentilerin nasil eklenip, yuklenecegi ve kullanilacagini anlatacagim.

Ilk olarak https://kodi.tv/download/ adresinden kullandigimiz platforma gore uygun dosyayi indiriyoruz.
Kurulum islemleri sisteme gore degisse de arayuz ve secenekler aynidir.

Repo yani kaynak kullanmak icin 2 yol mevcuttur.

  1. Zip gibi arsiv dosyasini bilgisayarimizda kolay erisebilecegimiz herhangi bir yere kaydetmek.
  2. Http repolarini kullanmak.

1. Kisim icin yaridan sonra yapilacak islemler ayni oldugundan baska anlatilacak birsey yok, bu yuzden 2. kisimdan basliyorum.

KODI acildiginda bilgisayarinizin yerel ayarlarina gore otomatik olarak dil secer ama siz Setting -> Language kismindan istediginiz dil secenegini uygulayabilirsiniz.

Dil secimi Turkce olarak anlatacagim.

KODI kurup bitirdik, ana ekran bizi karsiladi...
En sagdaki secenek olan "Sistem" uzerine geldigimizde altta kucuk bir menu daha acilir.
"Dosya yoneticisi / Filemanager"

Bu secenegi tikliyoruz ve "Kaynak Ekleme" bolumune giris yapiyoruz.

Daha sonra "Kaynak Ekle" tiklatarak kaynak ile ilgili bilgileri girdigimiz yeni pencereyi aciyoruz.

Acilan pencerede "Hicbiri" yazan yere tiklattiginizda size kaynagin adresini soracaktir.
Bu adres; FTP, HTTP olabilir. Buyuk-Kucuk harf dikkat ederek dogru bir sekilde kaynak adresini buraya girin.


Kaynak adresi girdikten sonra size o kaynak icin bir isim vermeniz istenecek, ne yaparsaniz yapin fark etmez 🙂 (Resim 5)

Eger kaynak dogru ise hata vermeden eklenecektir, yanlis ise size adrese ulasilamadigi ile ilgili bir uyari verir siz de duzeltir tekrar denersiniz.

Hatasiz bir sekilde kaynagi ekledikten sonra "Esc" tusuna basarak ana menuye donuyoruz.

Tekrar En sagdaki "Sistem" secenegine geliyoruz ve "Ayarlar" seciyoruz...

Karsimiza genel ayar penceresi cikacaktir, buradan "Eklentiler" bolumunu seciyoruz. (Resim 6)
Acilan pencerede "Zip Dosyasindan Yukle" secenegini tikliyoruz.
Burada bilgisayarimizda dizinlerin gosterildigi bir panel gorecegiz...

Sabit suruculeri harfleri ile birlikte gosterirken simgeler Mavidir, bizim ekledigimiz kaynaklar ise kirmizi renktedir.

Bu listeden az once ekledigimiz Kaynagi buluyoruz ve cift tiklayarak kaynaktaki Zip dosyasini ariyoruz.
Burada dikkat edilmesi gereken sey, bazi kaynaklarda KODI surumune gore birden fazla ZIP bulunmasi yada kategorilere ayrilmis olmasidir.

Secerken o anki KODI surumune uygun olani bulmalisiniz, bunu genelde surum numarasi ile degil KODI'nin o andaki surum versiyonu ile belirtirler.
Su anda JARVIS mesela...

repo.xxxx.jarvis.1.6.1.zip gibi.
Tabi bu klasor halinde de olabilir...

-Frodo
-Jarvis
- repo.xxxx.1.6.1.zip

Her iki durumda da uygun versiyonu secmelisiniz.

Eger internetten zip dosyasi olarak indirdiyseniz, hangi surucude ise o panel yardimiyla bulup secebilirsiniz, ayni islemi gormektedir.

Kurulum basari ile tamamlandiginda Kodi sag alt koseden Pop-up ile bunu bildirecektir, bunu gordukten sonra "ESC" tusu ile ana menuye kadar geri donuyoruz.

Burada hangi tur eklenti yuklemek istediysek onun sekmesine gitmemiz gerekiyor.
Muzik - Video - vs...

 

Video varsayarak devam ediyoruz...

Burada ise, Dosya Calma Listeleri ve Video Eklentileri olmak uzere bir liste bulunuyor, Video eklentilerine girdiginizde sizi yine bir liste karsilayacak, eklediginiz eklenti sayisina gore o liste uzun yada kisa olabilir...
Buradan biz "Daha Fazla..." bulup seciyoruz...

Daha sonra KODI'nin varsayilan Video eklenti listesi bizi karsilayacaktir, burada hazir gelen ornekler de mevcut iken biz kendi eklentimizi arayacagiz.

Dogru eklentiyi bulup seciyoruz ve "Install/Kur" diyerek islemi tamamliyoruz.
Kurulum eklentiye gore biraz surebilir, tamamlandiktan sonra yine sizi acilir (pop-up) pencere ile bilgilendirecektir KODI.

Tamamlandiginda karisikligi onlemek icin anamenu ye tekrar gidene kadar "ESC" tusuna basin.
Buradan "Video" sekmesinin uzerine geldiginizde "Video Eklentileri" isimli bir altmenu goreceksiniz.
Oraya girdiginizde bu sefer kendi eklentinizi goruyorsaniz kurulum basari ile tamamlanmistir.
Eger liste de yoksa bir kac islem ters gitmis olabilir, yukaridaki adimlari tekrarlayarak deneyin.

Not: TS resim yuklemelerinde dosya siralamalarina pek onem vermediginden, resimlerin icerisine sari daire icerisinde sari numaralar ile siralama yaptim.

Kolay gelsin.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 14 / 59

Breakthrough Starshot: Hedef yıldızlara ulaşmak

Bilim dünyasını heyecanlandıran gelişmelerden biri bu hafta yaşandı. Daha önce gidilemeyen yerlere gitmek için, daha önce denenmemiş bir yöntem, saygın bilim adamları tarafından teorik olarak açıklandı. Pratik olarak uygulanması için de çalışmalara başlandı. Hedef, küçücük bir uyduyu ışık hızının %20'si kadar bir hızla fırlatmak. Biz de bu gelişmeyi detayları ile değerlendirdik.

Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY

TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ► https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 93
  • Görkem K. Öz @acrux

    Çok teşekkürler Hamdi abi. Yine süper araştırma, en ufak detaylara kadar yalın ve anlaşılır anlatım. Proje gerçekten heyecan verici görünüyor. Ancak aşılması gereken çok çok fazla mühendislik zorluk var. Tabii, yine de başlamak gerek; zira bu zorlukların çözümleriyle uğraşılması yeni teknolojilerin geliştirilmesini sağlıyor. Büyük çaplı projelerde bu hep böyle olmuştur.

    Burada aklıma takılan birçok soru var. İlgili tabloda elektronik bileşenler ve uydunun ağırlıkları verilmiş. 370 mg gerçekten çok düşük bir ağırlık miktarı, bunu nasıl sağlayacaklar acaba? Güç konusunda ise radyoizotop üreteçlerin bahsinin geçmesi beni çok şaşırttı. Tabii ki güneş sistemi dışına gönderilecek bir uzay aracında güneş enerji panellerinin kullanılması söz konusu olamaz. Günümüz teknolojisiyle radyoizotop termoelektrik jeneratörler (RTG) kullanılıyor ancak bunlar çok büyük ve hantal bir yapıya sahipler; tabii ki bunların kullanıldığı uzay araçlarındaki bileşenlerin güç gereksinimleriyle bu "mikro" ölçekteki uzay "yelkenlisi"nin güç gereksinimi çok çok farklı. Bunu o denli minyatürleştirmek için, nesil sonrasındaki teknolojik birikime ihtiyaç duyulacak gibi geliyor bana. Lazer işi ise bambaşka br durum. Bir hedef verilmesi gerekiyor tabii ki ancak 2030 yılı bence bu işleri gerçekleştirmek için biraz erken bir tarih olacaktır. Yine de umarım gerçekleşir.

    Başka benzer "yelkenli" projeleri de hali hazıda sürmekte, tabii ki onlar lazerden bağımsız; güneş ışığını kullanarak ivmelenen uzay yelkenlileri. Aklımda olanlardan birisi bu tür yelkenlilerin uzaydaki ilk başarılı denemesini gerçekleştiren Japonların uzay ajansı JAXA'dan: IKAROS. Deneysel amaçla yapılmıştı ve 2010 yılında fırlatıldı. Amacı kullanılan teknolojileri test etmek ve yelkenine düşen güneş ışığının yarattığı itme gücünü hesaplamak vs. En son geçen sene Mayıs'ta beşinci kez uyku moduna geçti ve şu sıralar o uykudan uyanmasını bekliyorlar. Amerika tarafında ise The Planetary Society tamamen bağışlarla yapılan yine benzer bir uzay yelkenlisini dünya yörüngesine göndermeyi planlıyor. Bir prototipi geçen sene yolladılar, testleri başarıyla tamamladılar. Bu sene yollanması planlanıyor. Böyle projeleri gelecekte daha fazla görebiliriz.

  • onurd @onurd

    @hkellecioglu güncel bir olay değil ama seti@home ile ilgili bir bölüm cekseniz gerçekten çok iyi olur. bir iki kişi tav olup projeye katılsa o bile bir kazanimdir. 🙂

  • Fırat ➕ @frt

    Bu kadar küçük bir cisim kütle çekim kuvvetlerinden etkilenmeyecek mi peki? @hkellecioglu

#Animetavsiyesi
Uzuuun bir sure ara verdigim tavsiye bolumlerinde bu hafta (Bu hafta bir anime daha tanitabilirim 🙂 ) , belki bazilarimizin izledigi ama izlemeyenlerin de olduguna inandigim bir seri tavsiye edecegim...

Oyle bir anime ki, onceki serilerde yakaladigi efsane orguyu tutturabilmis, ayni seyir zevkini yasatabilen bir yapim...
Mecha-Bilim kurgu turunden cok hayati anlatan, erdemli olmayi, birlikteligi, fedakarligi anlatan bir Anime bu...

"Sunrise" Sunar...
Mobile Suit Gundam : Iron-Blooded Orphans
Yapim yili : 2015
Durum : Ilk sezon 25 bolumden olusuyor ve tamamlandi, 2. sezon Ekim 2016 da baslayacak.
Alt Yazi: Turkce 23. bolumde ve ceviri devam ediyor...

Kisaca konusuna deginecek olursak:
Buyuk savastan 300 kusur yil sonrasi, Dunya'da yonetim sistemi alt ust olmus, karmasalar yasansa da gecici bir baris tum sisteme hakim olmustur.
Bu arada Mars kolonisi bir suredir ozerk bir sekilde yonetilmektedir, ama artik Dunya'dan bagimsizlik talebinde bulunmak ister.
Bu gorev icin gonullu olarak "Prenses Kudelia Aina Bernstein" babasi tarafindan tayin edilir, bunun sebebi Prenses'in dunya insanlari ile yakinlik kurmak, onlari tanimak istemesidir.
Fakat bu hareket herkesi memnun etmez, bazi cevreler karisikliktan hoslanmakta, savas ve kandan beslenmektedir.

Prenses Kudelia'ya Dunya gorusmelerinde eslik etmesi icin Mikazuki Augus, Orga Itsuka, Biscuit Griffon eslik edeceklerdir.
Bu uclu kendilerinin de dahil oldugu yetimlerden olusan Mars'taki bir birlikte bir cesit Tank kullanmaktadirlar, ayni birlikte zor sartlarda calisan diger yetimlerle birlikte aralarinda bir bag vardir.
Iste Prenses te yola cikmadan once bir sure bu birlikte kalmak ister...

Fakat hersey beklendigi gibi gitmeyecek, karanlik gucler Prenses'in olmesi ile yeni bir karisikligin ortaya cikmasi umuduyla birlige saldiracaktir...
Bu saldiri olumlere sebep olurken yeni baslangiclari da beraberinde getirecek midir acaba?

Gorsel olarak yine her zamanki solen devam ediyor, 3B sahne derinligi mukemmel, karakter cizimleri yine tanidik...
Ses efektleri ve muzikler yine cok guzeller...

Evet...
Bundan sonrasi anlatilmaz izlenir...

Mobile Suit Gundam efsanesinin yeniden dirilisi olan bu diziyi anime severler kacirmasin...
Turkce altyazi ile bulunmasi cok kolay olan bu Anime...
Mecha, Bilim-kurgu, Savas gibi turleri sevenler icin harika bir secim olacaktir 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=IddxplDVGw8

UNUTMAYIN...
ANIME JAPONCA IZLENIR.

Iyi seyirler dilerim 🙂

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Plus deyince yine çok soru geldi bir açıklama yapayım.

Bir kısım izleyici bardakları pahalı buldu. Onlar bardak almaya gelenler. Halbuki biz bardağı destek olarak satıyoruz. Yoksa bu bardakların 30 TL olmadığını herkes biliyor.
Plus da böyle. Plus'ın en önemli vaadi bu yayını yaşatmak. Firmalar yerine tüketicinin yanında bulunan bir teknoloji yayını. Bu fikir size cazip geliyorsa üye olursunuz değilse olmazsınız. Yoksa o mu verilecek bu mu verilecek muhabbeti işin teferruatı. Bardakları pahalı bulan zihniyet ile aynı. Biz onları zaten Plus almayacaklar hanesinde değerlendirdik. Bardaklarda da öyle. O yüzden 1500 tane bardak sipariş etmeyip azar azar gidiyoruz. Kitlenin küçük olduğunun farkındayız. Ama bardak alan kitle dahi abone olsa çok önemli bir adım atılmış olur.

Plus'ta ne verileceğini de açık açık yazacağız. Yani o bunu ister şu şunu ister durumu olmayacak. Her şey açık ve net olacak. İnsanlar da para karşılığı ne alacaklarını bilerek üye olacaklar.

Eğer gündemi takip ediyorsanız Patreon benzeri sistemlerin teker teker battıklarını görmüşsünüzdür. Patreon da yatırımcı parası yakıyor. Bizdeki taze direkt gibi bir gün elveda diyecek.

Bunun sebeplerinden biri aylık üye olanlara verilen sözlerin tutulmayışı imiş. Bunu gören içerik sahipleri de daha gerçekçi şeyler sunmuş ama tabii o da üye sayısını yükseltmek gibi bir etki yaratmadı elbette. O yüzden para karşılığı ne sunulacağının bir sınırı var. Ama her şeyin özünde dürüst yayıncılık geliyor. Esas sattırıcı şey bu.

Diyebilirsiniz ki şu anda da öyle zaten. Öyle ama firmalara mesafe koyan bir yayının yaşaması aşırı zorlaşmaya başladı. Firmaların bizden talepleri banner yayınlamanın çok ötesine geçti. Bu şunu da gösteriyor, demek bu tekliflere tamam diyenler var ki bize de geliyor.

ABD ve Avrupa'da yayın yapanların YT gelirinin minimum 6 kat olduğu YT'nin kendi açıklaması siz onu iki ile çarpın.

Her video milyon izlenecek bu kadar net. Bizim TS olarak uygulayacağımız hiçbir çözüm bunu sağlamaz. Benzer içerik üreten Türkçe yayınlara bakın aynı durumu göreceksiniz. Türkiye'nin en büyüğü DH bile YT üzerinde sıradan bir kanal. Çok doğal.
Dikkat edin bu konularda tavsiye veren kimse bir tane örnek yerli teknoloji kanalı gösteremiyor bana. Hep alakasız örnekler. Spotify ile kıyaslayan bile var.

FB, Twitter vs YT kanalına dönüş sağlamıyor. Bunların çok detaylı istatistikleri var elimizde. Sizi o mecralarda büyütüyor sadece. FB üzerinde 70.000 takipçi var ve içerikler düzenli olarak orada paylaşılıyor. Paralı olmadığı dönemde bile kanala dönüşü %1 değildi. Ama oraya özel ürettiğimiz tek bir kare foto inanılmaz paylaşım değerleri yakalamıştı. 70.000 yerine 500.000 olması paraya dönmüyor. Tüm ağlar içinde bize para ödeyen tek ağ YouTube. YouTube büyümezse gelir de büyümüyor.

Ben fotoğrafçı olsam o zaman da tüm gücümle Instagram'a yatırım yapardım. Yine para gelmeyecekti ama müşteri gelecekti. Bizim mecramız YouTube. Bu değişemeyecek.

TS'nin içeriğini reklamlaştırmak en karlı çözüm. TS'nin bütün maddi sorununu 1 ay içinde çözerim.
Diyeceksiniz ki o zaman insanlar burayı terk eder. Belki bir avuç insan gider. Bunu yapan yayınların reytingleri gayet iyi. Küfür ediyor ama yine izliyor. Kitlenin cinsi değişir. Ama zaten bir kere bile girip yorumları okumayız olur biter.

Artı gitseler bile yine önemli değil. Çünkü parayı firmadan kazanıyorsunuz zaten. Firma, kitlesi azalan yere yatırım yapmaz diyebilirsiniz. Yapıyor. Çünkü orada başka oyunlar var. Firmanın size verdiği paranın bir kısmını size o reklamı verene rüşvet olarak geri verirseniz kimse kitlenize bakmaz.

Zaten asıl firmaların içeriğe falan baktıkları yok. Hepsi kendi dünyalarında yaşıyor. Rapor olarak önlerine bu ay şu mecralarda çıktık diye bir rapor gider imzalanır geçilir. Dolayısıyla firma tokatlamak oldukça kolay bir iştir yeter ki ajansların istediklerini yapın. Onlar sizinle ilgili her türlü olumsuz etkinin firmaya ulaşmasına set çekecektir.

Kabul ettiğimizin üç katı teklifi geri çeviriyoruz bir yılda. Arada bazı denemelerimiz de oluyor. Misal şu 'bunlar da ilginizi çekebilir' kutucuklarını denedik bir ay. 8 kutu çıkıyordu. Şarlatanlık reklamları çıkınca iptal ettik. Meğer adamların en iyi müşterileri onlarmış. O reklamları iptal edince gelir de getirmedi komple caydık.

Bunun gibi bir sürü hikaye var. Tüm sektör içinde izleyiciden para kazanmak diye bir sistem hiç var olmadığı için ve genel olarak kimse para vermezcilerin sesi daha çok çıktığı için, para kazanma yöntemlerinin tamamı tüketiciyi yanıltmak, click bait, üzerine kurulmuş durumda. Ya da sizin bilgilerinizi toplayıp satıyorlar. Bunu eski yöntemle CD olarak satanla, arka planda sayısal verilerinizi toplayıp satan arasında bir fark yok.

Bu teklif de 2015'te 3 kere geldi. Sizi TS'den itibaren takip edip, girdiğiniz sitelerde TS'de ilgilendiğiniz ürünün reklamını çıkaran bir reklam sistemi. Bu yurt dışında kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl TR'ye geldi ve üç firma bize sunum yaptı. Kabul etmedik. Çünkü üyelere önceden bu şekilde takip edileceklerine dair bir bilgi vermemiştik.

Bundan daha güzeli başka bir teklif idi. Sosyal ağa login olduğunuzda siteyi görmeden önce sizin profil özelliklerinize göre reklam çıkaran bir sistem vardı. Ama her birinizi ayrı ayrı tanımlayıp sınıflandırıyordu ve sıkı durun, tüm profil bilgilerinize ulaşıyordu. Bunu Android telefonunuza indirdiğiniz en dandik oyun bile yapıyor. Her bilginize erişiyor ama hiç olmazsa önce soruyor.

Biz yine buraya üye olurken verdiğiniz bilgilerin başkalarına paylaşılacağına dair bir bilgilendirme yapmadığımızdan bunu da geri çevirdik. Firma sizi anonim tutacak bir çözüm üretmemiş bile.

Bu örnekler sadece 2015 yılında kapımızı çalanlar. Dolayısıyla herkes ya size ayağınıza gelerek daha fazla reklam göstermek istiyor ya da reklam göstermek istediği mecraya çekmek için olta atıyor. Hepimiz açık hedefiz.

TS'de prensip olarak bu tip reklamları kabul etmeye etmeye, sadece adsense'e kaldık ki o da en kolay bloklanan şey. Arada sırada adsense olmayan reklamlar da çıkıyor. Muhtemelen engelli olduğu için görmüyorsunuz ama AMD reklamı başladı. Çünkü Hitman kampanyası var. Bunlar ancak bir aylık dönemlerde nadiren gelen şeyler.

Uzun lafın kısası, TS'yi hep beraber kendi elimizle boğduk. Alternatif olarak Özkan'ın takip ettiği yolu izledik ve prodüksiyon işleri aldık. Bazıları bizimle de uyuştu gördünüz, Cenk ve Erdem videoları, bazılarını görmediniz. https://www.youtube.com/watch?v=mFt6ueB2j7M

Özkan'ın finalde ne yaptığını eskiler bilir. Şirketini ayırdı TS'yi bize bıraktı gitti. Bizim de patlayan renderlar, geciken yayınlar vs olmasının asıl sebebi TS'nin 'artık zamanda' üretilmesi. Bu kadar insan, bütün gün boş oturup TS'yi yayın saatine 3 saat kala niye hazırlar? Hiç mi yedek olmaz? Demek o zamanda başka işler yapıyorlar. TS'nin tamamen yutulup gitmemesi için seyircisi tarafından sahiplenilmesi şart.

Bardak bence iyi bir başlangıç oldu. Olumlu niyet açık ve seçik şekilde gösterildi. TS'nin sosyalinde belkide yazıları ile hiç var olmayan bir kitle biz burdayız dedi. İyi ve dürüst bir yayın için talep olduğu görüldü. Bundan sonrasında da bu kitle ile işin devamına bakacağız. Diğerleri gölge etmeden izlemeye devam etsinler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 179
  • Enes AYDIN @enesaydin1

    Adam ne varsa açık, net yazmış. Plus olsa katılırım. Lakin Murat abi haklı: " Plus gelirse kitle azalır." Bardak başlangıcı oldu. Çeşitlilik arttıkça kitle de artar ümidindeyim. TS' olmasaydı saçma sapan teknoloji sitelerini takip etmek zorunda kalacaktık. Adam akıllı yayın yapan çok nadir sitelerde birisi TS.

  • elbistana @elbistana

    @gamsizm ben anlamıyorum ki siteye bi kaç tane reklam koyun gitsin. Siz zaten advertorial yapmıyorusunuz tüm türkiye bunun farkında. Üç beş tane reklam olsa nolur olmasa nolur sitede. Şişirme videonuz yok ürün neyse üç aşağı beş yukarı söylüyorsunuz eksisini artısını. Yani eksi özelliklerini söylediğiniz ürünün reklamı sitenin sağında çıksa ne olacak çıkmasa ne olacak. Aynı durum youtube içinde geçerli koyun videolara reklamları dursun.

  • disaster @disaster

    @gamsizm dürüstlüğünüz ülkemizde maalesef artık zor bulunan bir nitelik, sizleri bu yüzden yalnız bırakmadık, bırakmayız.
    Sizin "destek olmuyorsunuz tamam da bari köstek olmayın" dediğinizi herkes anladı.
    Vıdıvıdıcılara aldırmayın, onlar emek nedir zaten bilmezler de hayatın zorluklarını anlayabilecek olgunluğa da henüz ulaşmamışlar.
    Yerler mi bilmem ama firmaların etik dışı baskılarından kurtulmak için adı "inceleme" değil "tanıtım" videoları çekin, perşembe günleri yayına girsin, 2 değil 5 defa izleriz. Başka bir videoda da inceleme yapın.
    Reklam engelleme konusunda pek çok şirket ve kurumlarda kullanılan proxyler buna sebep oluyor. Yeni WAF larda false positive olmadan bunu yapmak çok kolay olduğu için bu işlerden biraz anlayanlar devreye alıyor.

  • soyuhan @riverraid

    sevgili teknoseyir ekibi.
    sizleri seviyoruz ve her zaman arkanızdayız. burada ne sizin koyduğunuz reklamlar rahatsız edecek ne de yapacağınız advert videolar.

    ben sizleri sohbetiniz, olaylara objektif bakışınız ,80ler 90lardan tatları hemen her videonuzda tattırmanız ve amatör ruhunuzdan dolayı severek takip ediyorum ve etmeye devam edeceğim.

    Ticari kaygılarınızı ve ayakta kalma mücadelenizi günümüz vahşi kapitalist düzende don kişotlar olarak görüyorum. ama bu güne kadar TS gelirken başladığı noktada zaten bu donkişotluk ruhuyla başlamadı mı?

    Eleştiriler her zaman olacaktır ama bir site herkes bangır bangır AAA oyunları ilk izlenim ön bakış yaparken bu site "barbarian" inceliyorsa o sitenin adı teknoseyirdir. kaptanı gemiyi istediği yere götürür. herkes nereye gidiyorsa değil!!!

    o yüzden bu zamana kadar bildiğinizi yaptınız bundan sonrada öyle yapın. her zaman yanınızdayız... @gamsizm