Mi Router 4A AC1200 Giga Versiyon İnceleme
Herkese Merhabalar,
Bugün size bir süredir kullanmakta olduğum Mi router 4A modelinin, olabildiğince güzel bir şekilde incelemesini yapacağım. Öncelikle ürünü almaya karar vermem ve yaşadığım sorunlar bahsettim. Bu kısmı geçmek isterseniz doğrudan geçip, "deneyim" kısmına bakabilirsiniz.
KARAR VERME SÜRECİ
Öncelikle bu sitedeki çoğu kişi biliyordur ancak dışarıdan okuyanlar için uyarayım: Bu bir modem değil. Kablolu modemi kablosuza çeviren yada mevcut kablosuz modemin kablosuz performansı kötü ise onun yerine kullanılabilen bir ürün(router). Burada önemli nokta, modeminizin "bridge" yani "köprü" modunu desteklemesi. Bunu modeminizin özelliklerinden kontrol edebilirsiniz. Kısaca Bridge modunda modem sadece internet bağlantısı sağlar. Kablosuz özelliği varsa kapatılır. Ağ içinde IP dağıtımını router yapar.
Ben neden bu ürünü aldım? Mevcutta kablo net modemimi uzun süredir memnun olarak kullanıyordum. Netmaster CBW-383Z4 modeli. Eskiden ben kablo ile kullanıyordum. Ama kablosuzda ev halkı zaman zaman sorun yaşıyordu. Çok önem göstermemiştim. Şimdi benim de kablosuz olarak bağlanmam gerekti. Bilgisayarıma TP-Link TL-WN722N modeli kablosuz adaptörünü aldım. Uzun araştırmalarda bağlantı kopması ve ping konusunda en başarılı ürün olarak bu gözüküyordu. Ancak kablosuz modemimle bağlantıda zaman zaman sorunlar yaşamaya başladım. Hız düşmeleri çok can sıkıcı oluyordu. İnternet hızım aslında iyi olmasına rağmen, eskiden yaşamadığım sorunları yaşıyordum. Bir şeyler izlerken takılıp tüm seyir keyfini mahvediyordu. Ara ara olan bu durum son zamanlarında gittikçe artarak iyice can sıkıcı olmuştu. Bu nedenlerle değişiklik yapmaya karar verdim.
Yeni modemleri araştırdım. kablonette docsis 3.0 özelliği olan sınırlı modellere bakmakla kalıyorsunuz. İyi denilen modellerde çok ucuz görünmüyor. İkinci elde eli yüzü düzgün 200TL civarında çıkıyordu. Türksat ile konuşup sorunu belirttim. Modemi kontrol ettiler(uzaktan). Modem geç cevap veriyordu. Gerçekten bu durumu ben de fark etmiştim. Hız testlerinde(speedtest) ping süresi (fiber sağolsun) 11-12ms çıkıyordu. Ama hız testi ekranı aılması, başlaması falan çok gecikmeli idi. Araştırınca bu durumu da öğrendim. Speedtest aslında modemin internete bağlantı hızını veriyor. Ancak bilgisayarın modeme bağlantısında bir gecikme daha var. İşte bu durum bundan kaynaklanıyordu. Araştırmalarımda daha detaylı bir dsl test sitesi buldum. Onun sonuçlarını da paylaşacağım. Farklı modemlerde de ne yazıkki kabloszuda sorun yaşayan da memnun olan da vardı. O yüzden hangi modemi alsam sorunum çözülür emin olamadım.
Önemli bir detay olarak araştırmalarımda fark ettim ki; Mi router 4A AC1200 giga versiyon modelinde 128MB bellek var ve 128 cihaza kadar destek sağladığı belirtiliyordu. Bundan yola çıkarak bellek ile cihaz sayısı desteği arasında bağ olduğunu düşündüm. Ancak ne yazıkki netmaster modemim için bellek miktarını bulamadım. Yani bu bilgiden yoksunuz. Dahası işlemci olarak Mi router oldukça güzel ama yine netmasterda ne olduğu bilinmiyor.
Router almaya karar verdim. Hem başka modeme/internet sağlayıcıya geçsem bile kullanabilirdim. Çeşitli modeller inceledim. Ancak fiyatına göre en iyi özellikleri verdiğini düşündüğüm Mi Router 4A Giga modelinde karar kıldım. Nedir bu giga versiyon? Ürünün üzerinde 2 ethernet ve 1 wan portu bulunuyor. Bu portlar ilk sürümde 100mbps destekliyor. Giga versiyonda ise 1000mbps desteğe çıkılmış. İmkan varken giga versiyonu tercih ettim. Yaklaşık olarak 165TL ye almıştım. Şu anda da 170TL fiyatından kolayca bulunabiliyor.
Belirtmeliyim ki mi routerın 4A modelinde usb girişi yok. Yani usb bir cihaz bağlamak veya usb bağlayıp indirme işlemleri için bu girişten yoksunsunuz. Ben böyle bir kullanım yapmadığım için benim için bir kriter değildi. 2 ethernet portu ile kablolu kullanım da sunuyor. Sanırım accespoint özelliği de var. Bazı yerlerde bu özellik yok, bazı yerlerde ise var denmiş. Ben ihtiyacım olmadığı için denemedim. Qos özelliği ile bağlı cihazlara hız sınırı konulabiliyor ama bu özelliği de kullanmıyorum 🙂
KURULUM
Alternatif bir kaynaktan kurulum videosu: https://www.youtube.com/watch?v=TkHZI12vWlk
Aslında kurulum oldukça basit. Yalnız tekrar uyarım: Modeminiz "Bridge" yani "Köprüleme" modunu desteklemeli. Modem arayüz şifremi unuttuğum için modemi fabrika ayarlarına sıfırladım. Kablosuz özelliğini manuel olarak kapattım(bu işlemler için ethernet kablosu ile modeme bağlanmanız gereki bu durumda). Kablosuz kısmında ve başka bir kısmında(şimdi hatırlayamadım) bridge modunu aktifleştirdim. Güvenlik duvarı kısmında wan engelleme açıktı. Onu da kapattım.
Sonrasında Mi Router 4A cihazı prize bağladım. Kablosuzda doğrudan aktifleşiyor. Telefon ile mi router a bağlandım. Sizi doğrudan ilk ayarlara yönlendiriyor. Ağ adını, şifresini burada belirliyorsunuz. Kaydettiğinizde hemen kendisini yeniden başlatıp belirttiğiniz ayarlarla çalışıyor. Bu işlemlerde bir uygulama kurmanıza gerek yok. Bence bu güzel bir özellik. İşlemler bitince mi router ın wan/internet girişine ethernet kablosunun bir ucunu, diğer ucunu ise (öncede ayarladığımız) modemin ilk ethernet girişne bağlıyoruz(modeme göre değişebilir. Genelde ilk giriştir). Artık işlemler tamam olacak. Mi router üzerindeki 2 mavi ışığı ile size çalıştığını ve internet olduğunu bildiriyor. Artık her şey kullanıma hazır. Ek bilgi: Modem ile router aynı çoklu prize bağlı. Dolayısıyla kapatıp açınca ikisi birlikte çalışıyor ve bir eksiklik veya yeni ayar falan gerekliliği hiç yaşamadım.
DENEYİM
Öncelikle Mi router 4A ya kablosuzla bilgisayarımı bağladım. http://192.168.31.1/ ile router arayüzüne erişebiliyorsunuz. Bu aşama kurulumda arayüz şifresi belirlediyseniz o şifre ile giriş yapabilirsiniz. Arayüz oldukça güzel, anlaşılır ve basit. Bağlı cihazları, işlemci yükünü, bellek kullanım oranını kolayca görebiliyorsunuz. Ağ ile ilgili detay ayarları da buradan yapabilirsiniz. Mi router arayüzün bir görünüm:
Router dualband yayını destekliyor. 4A modeli hem 2.4ghz hemde 5 ghz yayın yapıyor. Dual band seçtiğinizde bunları ayrı ayrı yayınlamak yerine tek yayın oluşturuyor ve modeme yakınlığınıza göre en iyi olan hızdan size yayın yapıyor.
Neler değişti? Öncelikle eskiden yaşadığım saçma olan internet yavaşlaması ve hatta bazen tamamen kopmasında kurtuldum. Artık kablosuzu olması gerektiği gibi sorunsuzca kullanabiliyorum. Bu gerçekten önemli bir değişim. Asıl merak ettiğim yukarıda bahsettiğim bilgisayar ile modem arasındaki ileitşimin yavaşlığıydı. Yani modemin geç cevap vermesi. Bu durum da ortadan kalktı. Eskiden netmaster modem uzun kullanımda bazen ısınıyordu. Köprüleme modunda oldukça serin bir hayat sürüyor. Mi router ın da pek ısındığını söyleyemem. Tabi kış zamanları olduğunu da belirteyim.
Hızlar? Normalde 50mbps internetim var. 19:00-24:00 arası 20mbps hız veriyor. İnternet tarifem bu. Netmaster modemde kablosuzda sorun olduğunda gördüğüm en kötü hız(12ms D:0.47mbps U:0.79mbps):
Bir süre sonra kendisini toparladığında(ki bu ölçünlerde internet hızı 50Mpbs)(12ms D:22.41Mbps U:4.94Mbps):
Normalde netmaster hızım ile gün içerisinde 22-25Mbps civarında oluyordu. Bazen 35-40 Mbps değerlerini görmüşlüğüm olmuştu. Ama en önemli sorun stabiliteydi.
Şuan Mi Router 4A varken az önce yaptığım test(ki ağda 5-6 adet cihaz olduğunu belirteyim)(11ms D:41.46Mbps U:4.86Mbps):
Bilgisayarın modem ile arası yaklaşık 10 metre. Arada bir duvar var diyebilirim. 4 üzerinden 3-4 diş çekiyor. 50Mbps hız varken kablosuzda 41 küsür hız almak bence oldukça kabul edilebilir. En önemli kısmı ise bu hız stabil. İnternet kesmesi veya ani hız düşüşleri görmüyorum artık. Bir çok cihaz da bağlanıp interneti aynı şekilde kullanabiliyor.
Şimdi. Araştırmalarımda ping detayında bufferbloat durumunu gördüm: Merak edip bunun testlerini de gerçekleştirmiştim. yaptığım denemelerde Mi router hız olarak netmasterdan daha iyi sonuç aldı. Bufferbloat olarak ise bazen aynı, bazen daha iyi sonuç alıyor. Bu durum ağın yoğunluğuna da bağlı. Bufferbloat için bilgisayara özel ayarlar yapıldığını gördüm. Böylece bufferbloat süresi daha iyi oluyor. Ancak şu sıra bunu araştırıp üzerine gidemedim. İleride bununla ilgili çalışırsam, onun için ayrı bir rehber/inceleme hazırlarım. Test için: http://www.dslreports.com/speedtest
Bufferbloat için açıklayan ve uygulayan alternatif kaynak(ingilizce): https://www.youtube.com/watch?v=Opx3FSbLglQ
SONUÇ
Kısaca toparlarsak; Mi Router 4A satın alınma amacını yerine getiriyor ve işini layıkıyla yapıyor. Özellikleri de dolu dolu. Modeiminizin kablosuz performansından menun değilseniz, sizlere bu ürünü rahatlıkla önerebilirim.
Eksiklerimiz/hatalarımız olduysa affola. Yorumlardan soru sorabilir ve/veya eleştiride bulunabilirisiniz. Sizin de tecrübeleriniz varsa paylaşabilir; hatta daha iyisi bir inceleme de siz yazabilirsiniz 🙂 İyi günler.
Düzenleme: 10/10 puanı 9/10 olarak güncelledim. Onu da tekrar düşünüp, bir usb girişi olsa fena olmazdı diyerek kırpıyorum 🙂 4B ve 4C modellerinin olduğunu ve farklılık gösterdiğini de belirteyim. 4A hem 2.4 hem 5 ghz yayın yaparken diğerleri tek birini destekleyebiliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bir önemli detay olarak da işlemciye dikkat etmenizi söyleyebilirim. Bu 4A modelindeki işlemci performans, özellik ve ısınma olarak oldukça olumlu yorum almıştı. Başka bir router almayı düşünürseniz de bu durumu aklınızda tutun 😉
Ek Bilgi: Router araştırmalarımda, fiber kullanıyorsanız ve bağlantı ethernet (rj-45) ile geliyorsa doğrudan router 'ın wan girişine takıp kullanabileceğinizin söylendiğini gördüm. Ancak benim durumumda anten kablosu olduğu için bunu deneyemiyorum. Eğer sizin böyle bir durumunuz varsa, modemi tamamen ortadan kaldırma imkanınız olabilir.
Ek 2: İnternet deneyimini daha iyi hale getirmek için wifi kanal seçimi ve gecikme(lag) konularında da yazılar yazdım. Bunlara da göz atmanızda fayda var.
Ek 3: 23.02.2021. Router 'a gelen güncellemeler nedeni ile ayrıca belirtmem gereken noktalar var. Yorumlarda da konuşuldu.
- Ara yüzdeki grafikler kaldırıldı(bana göre çok büyük eksik değil).
- Duvar delme modu kaldırıldı.(Sinyal kalitesini düşürse de benim için çok büyük bir etkisi olmadı. Muhtemelen AB kuralları gereğince yapılmış bir işlem.)
- Önceki sürümünde QoS ile upload ping konusunu güzel çözmüştüm. Son sürüm ile(yanlış hatırlamıyorsam 3.0.24) upload da bufferbload değerleri kötü oldu. Şimdilik idare etsem de, her güncelleme ile router'ın bir şeyler kaybetmesi hiç hoş değil.
Yeni çözüm olarak ise daha önce bahsettiğim Openwrt kurulumu. Ben kurulum yapmayı düşünüyorum. Çünkü openwrt kuranlar cihazın gerçek gücünün o zaman ortaya çıktığını söylüyor. Kurulum yaparsam burada da anlatırım ve güncelleyip buraya eklerim.
Mi Router 4A giga güncelleme ile yaşattıklarına karşın, fiyatına göre oldukça dolu donanım veriyor. Keşke ilk aldığım zamanki yazılımında kalsaydı.
Openwrt kurulumu gibi işlemlerle uğraşılmak istenmezse keenetic omni kn-1410 modeline bakılabilir. Benzer fiyatta ancak 5ghz ve giga port yok. Buna karşın openwrt tabanlı keenOS ile geliyor ve ara yüzünde bol özellikler var. Ayrıca usb portu da var. 5ghz olsun istenirse keenetic city modeli uygun fiyatlı görünüyor. Ben kısa araştırmamda bunları gördüm. Detay için ayrıca araştırmayı unutmayın.
Ek 4: Openwrt kurma düşüncesi ile mi4ac tekrar kurdum. Öncesinde kurup mevcut durumu ve varsa yeni firmware kurayım dedim. 3.0.24 yeni yazılım gelmemiş. Ancak denemelerimde SSID gizlemeyi kapatınca performansta feci yükselme oldu. Meğer onca derdi alan adı gizli olduğu için yaşatmış. Artık güncellemelerde ne yaptıysa. PC'ye 5ghz usb adaptör aldım. 5ghz üzerinden interneti gerçek hıza yakın (100mbps internet 94mbps ölçtüm geçen gün) internet hızı alabiliyorum. Bu router'ın halen gideri var.
Birkaç gündür bende kullanıyorum repeater/AP olarak. Repeater modunda arayüzde pek ayar vs. kalmıyor. OpenWRT tam olarak avantajı nedir acaba?
Repeater olarak kullanırsan uğraşma derim. Ama genel olarak daha stabil openwrt.
@prometrik uğraşmam büyük ihtimalle. Şuan işimi fazlasıyla görüyor, şikayetim yok. Meraktan sordum. Stabiliteden kastın ne?
@hamdi ping, kapsama, paket desteği vb. Aslında ilk geldiği hali ile oldukça güzel mi 4A. Güncellemelerle kötü oldu. Qos desteğini bile bozdular. Açınca daha kötü, kapatınca iyiydi ben en son kullandığımda. Ama bu router modda önemli tabi.
@prometrik bende ona anlam veremedim. Garip firma 🙂 Router modunda yine baya özellik vardı. Repeater'a alınca olanlar da gidiyor. Yine de memnunum şuan. Modemin üzerindeki yükü tamamen aldı. Aynı odada 5GHz üzerinden kayıpsız bağlanıyorum.
Merhaba hocam
Ben mi router ı tivibu bağladığım ethernet prizimden bağladım ve wifi erişimimin düşük olduğu yerlerde sorunumu çözdüm
Ancak tivibumu mi router ın iki ethernet portundan birine bağladım, bağlanmada sorun yok ancak tv görüntüsü 30 saniye sonra donup kalıyor
Bu görüntü donma sorunu neden kaynaklanıyor?
Nasıl çözebilirim?
Muhtemelen buffer kaynalıdır. Lİnkteki yazımı okuyun. Ping atarak en iyi DNS si belirleyin. Genelde google yada cloudflare hızlı oluyor. Bir de qos yönetimi açın. Upload ve download hızlarını sınırlayın.
https://teknoseyir.com/blog/internette-gecikmelag-bufferbloat-onlemeqos
hocam ppeo ile ttnetin kullanıcı adı şifre ile router yazdım internet gelmedi nasıl bağlanırım
Mac adress engeli olabilir. Onu da klonluyor. Onu bir deneyin.
@prometrik hocam yaptım modemi köprü aldim Router ppoe girdim oldu ama bu şekilde kullanmanin artısi vs var mı 🤔
@mogola ppoe ile şifre girmek; modemi aradan çıkarmak için. Bu da bildiğim kadarıyla fiber olan eve ethernet gelen yerde mümkün. Arada modem varken ve brigde moddayken, bu alanı doldurmaya gerek yok diye biliyorum.
biri umarim gorur ve yanitlar. routeri sifirladim ve arayüzüne giris yapmak istiyorum ancak yonetici sifresi ne girsem olmadi onun default sifresi nedir acaba cünkü kendi daha önce belirledigim sifre olmuyor
admin olması lazım.
https://modemly.com/Xiaomi-MiWiFi-4A-router-setup