Her yıl PC Labs'ta yayınladığım yılın enleri yazımı artık site kapandığı için TeknoSeyir'e taşıdım. Tamamen kişisel seçimlerimden oluşan bu yazının kuralı şu. Maddelere itiraz etmek yerine, herkes kendi maddelerini yorumlara ekliyor. Listeye madde eklemek de serbest 🙂
2014'ün Trendleri:
Selfie
Bu yıl Türkçesi de özçekim olarak tescillenen selfie, 2014'ün trendiydi. O kadar ki daha iyi selfie çekmek için tasarlanmış telefonlarla tanıştık. HTC Desire Eye selfie kamerasını 13 MP'ye çıkartıp çekileni kör etme özelliğine sahip bir de flaş ekledi.
4K
Aslında 4K geçtiğimiz yıl gündeme geldi ancak 2014 yılında herkesin alacağı kadar ucuzladı. Yine de kaliteli bir HD TV'nin yerini alacak kadar olgunlaşmadı. Bunun da en önemli sebebi 4K içeriği 2014 yılında da göremeyişimiz. 2015 yılında 8K geliyor üstelik.
ALS buz kovası meydan okuması
ALS'ye dikkat çekmek gibi bir niyetle ortaya çıkan ama hızla oyuna dönüşerek amacından sapan kafadan aşağı bir kova buz dökme olayı, yılın ilk yarısında gündemden düşmedi. Şükür ki birileri bize bulaşmadan sona erdi. Her türlü sululuğa rağmen 100 milyon USD üzerinde bir para toplanabildi. Ki amaç da buz dökmek değil bağış yapmaktı zaten.
Drone kullanmak
Bir çeşit drone uçurmak yılın modası oldu. Hatta GoPro firması drone üretip satacağını açıkladı.
Flappy Bird
Yılın oyunlarından biri olan Flappy Bird, sinir bozucu olmasına rağmen yine yılın ilk yarısına damga vurdu ve yapımcısını zengin etti.
Yılın özçekimi: Bu
Yılın sosyal ağı: Instagram
Bu yıl Facebook ile ilgili her haber, gençlerin Facebook'tan sıkıldığı şeklindeydi. Yükselen sosyal ağ ise Instagram. Gerçi Instagram'ın da sahibinin Facebook olduğunu hatırlamak lazım. Pinterest de diğer yükselişte olan platform.
Yılın taksi ağı: Uber
Uber yurt dışında adından oldukça söz ettirdi. Bu yıl Türkiye'de de Black servisini hizmete soktu. BiTaksi'ye benzeyen uygulaması ile de genişletti.
Yılın yerli taksi ağı: BiTaksi
Uber gibi sistemlerin Türkiye'de uygulanmasının zor olacağını hep söyledik. Burada tutan uygulama ise mevcut taksileri kullanmanıza olanak sağlayan BiTaksi uygulaması. 17 Aralık'ta bedava taksi kampanyası ile epey ses getirdi.
Yılın şamaroğlanı: Sony
Playstation 4 haricinde Sony'den iyi haberler gelmedi. Hacklendikten sonra ortaya dökülenler de 2014'ü Sony'nin kabus yılı yaptı. The Interview ile de noktayı koydular derken, PSN'in servis dışı kalması ile çekilecek çileleri varmış dedirttiler. Yıl da henüz bitmedi üstelik.
Yılın global olayı: Uzay araştırmaları
NASA, ESA ve SpaceX bu yıl gündemi sürekli meşgul etmeyi başardı. Gerek Mars çalışmaları gerek kuyruklu yıldıza yapılan iniş gerekse Space X'in yeni uzay mekiği araştırmaları derken, 2014 uzay yılı oldu.
Yılın gerçek tehditi: Ebola
Ebola bu yıl kontrol altına alınamayan yayılma hızıyla korkuttu. 2014'ün son çeyreğinde gündemden düşer gibi olsa da tehlike geçmiş değil.
Yılın sanal tehditi: Bulut hizmetlerine yapılan saldırılar
Bulut hizmetlerini isteseniz de istemeseniz de bir şekilde kullanıyorsunuz. Hackerların yeni hedefi de bulut servisleri oldu. En büyük ses iCloud saldırı ile geldi.
Yılın felaket tellallığı: Yapay zeka hepimizi yok edecek
Elon Musk her hafta yapay zekanın bizi nasıl yok edeceğini açıkladı. Musk'ın açıklamalarında dikkat çekici olan şey, bahsedilen yapay zekayı henüz kimsenin görmediği. Yani şu an gözümüzün önünde olan robotlara ya da yapay zeka barındıran cihazlara bakıp 'bunlar mı bizi yok edecek?' diye düşünmemek gerek. Musk ve diğerleri bizim görmediğimiz çalışmaları görüp ona göre değerlendirme yapıyor. Dolayısıyla açıklamalarına kulak vermekte fayda var.
Yılın yükselen donanımları: Giyilebilir saat ve bantlar
Bu yıl giyilebilir cihazların yılı oldu ama hala alınacak çok yol var. Yerli firmalar bile sağlık bantlarını tanıttı.
Yılın mobil trendi: Kalp atış hızımız
Telefonları daha fazla büyütemeyen firmalar, ek özellik yarışında kalp atım hızını keşfetti. Adım saymanın sıradanlaşması ile bir sonraki adım olarak kalp atış hızımızı hedefleyen firmalar elbette sağlığımızı düşündüklerinden yapmadılar bunu. Yoksa mutlaka kalp atış hızını ölçmenin faydasından bir yerde bahsetmeleri gerekirdi. Ben hiç görmedim.
Yılın akıllı saati: Moto 360
Bizim de incelemesini yaptığımız Moto 360 bazı eksikleri ve pil ömrüne rağmen bu işin nasıl yapılması gerektiğinin en güzel örneği oldu.
Yılın kol bantı: Microsoft band
Henüz incelemedim ama potansiyel olarak aradığım her şeye sahip.
Yılın gündemden düşen yazılımı: Foursquare
Sizi bilmem ama Foursquare, Swarm olarak ikiye ayrıldıktan sonra bir daha ikisine de bakmadım. Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
2015 yılında geleceği duyurulanlar: USB 3.1, Bluetooth 4.2 Directx 12, 8K TV, Windows 10
USB'nin ters takılma dönemi sona erecek, iki türlü de takılabilecek. Bluetooth cihazlar kendi başlarına internete girebilecek. Directx 12 ile ekran kartları işlemci limitine daha az takılacak. Windows 10'un başarılı olacağı bu yıl çıkan deneme sürümünden belli.
Yılın gizemi: TrueCrypt
Oldukça iyi bilinen şifreleme yazılımlarından TrueCrypt aniden kendini imha etti. Geliştiricileri artık güvenli olmadığını açıkladılar ama detay vermediler. Bu da işin arkasında bu tip yazılımlara açık kapı koyan ya da koydurmaya çalışan NSA'in olabileceği komplo teorilerini getirdi.
Yılın sahneden ayrılanları: Steve Ballmer ve Larry Ellison
Steve Ballmer bu yıl resmen Microsoft'tan ayrıldı ve yerine Satya Nadella geçti. Oracle CEO'su Larry Ellison da CEO pozisyonundan ayrıldı.
Yılın dünyadan ayrılanı: Oyun konsolunun mucidi Ralph baer
Yılın kaybolanı: Malezya uçağı 730
Malezya Hava Yolları'na ait uçak, Pekin'e giderken kayboldu ve hala bulunamadı. Dolayısıyla komplo üreticilerinin en çok konuştuğu konu oldu.
Yılın skandalı: Sony'nin hacklenmesi ve ortaya saçılan veriler
Sony'nin FBI'a göre Kuzey Kore tarafından hacklenmesinin ardından ele geçirilen bilgi ve belgeler hala sızıyor. Bunun sonuçlarından biri Interview filminin gösterime girmeden gündemden kalkması oldu. Hatta IMDB'de bu durum protesto edildi. Gösterime girmeyen filmin puanı 10. iCloud skandalı mı bu mu diye düşündüm ama Sony galip geldi.
Yılın donanım modifiyesi: Cisco Router modifikasyonu by NSA
Yılın Telefonu: Sony Xperia Z2
Geçtiğimiz yılı LG G2 ile geçirdikten sonra, bu yıl Sony Xperia Z2'ye geçtim. Z2'nin hemen her konuda G2'den üstün olduğunu söyleyebilirim. Ancak fiyatı alınabilir seviyelere anca düştü. Z2 varken Z3'e ekstra para vermenize gerek yok diyebilirim. G3 ise tam bir hayal kırıklığı idi. Note 4 yine senenin en iyi telefonlarından oldu. Edge ise gereksiz bir ürün gibi duruyor. HTC One M8'in fiyatı bir türlü düşmedi. 1800 lirada civarında dolaşıyor. Ama komik bir şekilde Desire Eye ondan bile pahalı.
Yılın fotoğraf makinesi: Sony A7 II
Sony'nin özellikle beş yönlü titreşim engelleme sistemi ile öne çıkan tam kare algılayıcılı yeni A7'si seneye bomba gibi düştü.
Yılın televizyonu: LG 55 inç Curved OLED
TeknoSeyir'de kullandığımız televizyon kendisi. Bu varken 4K TV'lere bakmam şahsen.
Yılın kaybolan markası:
Sony VAIO. Sony ile özdeşleşen VAIO satıldı.
Yılın upload hızı: 800kbps. İnanmayan şuradan ilgili maddeye baksın.
Biz bu yıl ofiste Uydunet'e geçerek TTNET'ten ve olmayan upload hızından kurtulduk
Yılın yükselen uygulaması:
Geçen yılın NSA skandallarından sonra bu yıl gizli mesajlaşmayı garanti eden uygulamalar öne çıktı. Confide, Telegram ve Bleep aklıma gelenler.
Yılın alım satımları:
Winamp, Radionomy'e satıldı ve yok olmaktan kurtuldu.
SanDisk, SSD firması Fusion-io'yu aldı.
Amazon, Twitch'i aldı.
Sony, VAIO'yu sattı. VAIO tek başına dönüşe hazırlanıyor.
Seagate, Sandforce'u aldı.
Apple, Beats'i aldı.
Facebook, WhatsApp'ı aldı.
Microsoft, Minecraft'ı aldı.
UL, Futuremark'ı aldı.
Google'a göre yılın Türkiye'de en çok aratılan başlıkları
1. Seçim Sonuçları
2. Dünya Kupası 2014
3. Soma
4. Flappy Bird
5. Kobani
6. IŞİD
7. ALS Hastalığı
8. Selfie
9. Torba Yasa
10. Gazze
Yılın bilim kurgu filmi: Interstellar
Bilgisayar destekli çok daha büyük filmler vardı ama Interstellar bu yılın filmiydi bence.
Yılın Teaser'ı: Star Wars Force Awakens
Yeni filmin teaser'ı epey tartışmaya neden oldu. Özellikle yeni ışın kılıcı tasarımı çok tartışıldı. Ancak genel olarak bir memnuniyet söz konusu.
Yılın multiplayer oyunu: Yine en çok Battlefielfd 4 oynadım.
Yılın single player oyunu: Shadow of Mordor
Bitirdiğim tek oyun. Nemesis sistemini oyun dünyasına armağan etti.
Yılın hayal kırıklığı oyunu: Battlefield Hardline ve Drive Club
Sadece demo oynamış olabiliriz ama o kadar sevilmedi ki firma 'yeniden yapıyoruz' anlamına gelen bir cümle kurdu. Drive Club ise konsol tarafındaki hayal kırıklığı oldu. Sorunları nedeni ile söz verilen özellikler çalışmadı.
Yılın rezil oyun firması: Ubisoft
Özellikle Assassin's Creed ile zirve yaptılar. Tarihte ilk defa bir oyun yamalanamadı ve yeniden indirtildi. 30 GB ile 'yama' rekoru kırıldı.
Yılın konsolu: Sony PlayStation 4
XBOX One hala kendini toparlayamadı. Oyunların özellikle daha düşük çözünürlüğe sahip olması sorunu bu yıl da çözülemedi.
Yılın oyun platformu: PC
Konsol oyunlarının ülkemizde oyunculara 'acaba bir böbrekle yaşanır mı?' diye hesap yatırmasına neden olacak kadar pahalı olması ve konsola özel oyunların azlığı, PC'yi diriltti. Dünya genelinde de PC satışları üreticileri memnun etti. Her ne kadar PC toplama konsoldan pahalıya da gelse, orijinal oyun alanlar oyun fiyatı ile amorti edebiliyor. Korsan kullananlar zaten sadece donanıma para veriyor. Ama onları saymıyoruz.
Yılın oyun tableti: NVIDIA Shield tablet.
NVIDIA K1'in gücü ve eklenen yazılımlar ile tam bir oyun tableti olmuş. Ülkemizde satılmıyor maalesef.
Bu yıl sevdiğim donanımlar:
Bu yıl kendime pek bir şey almadım. Ama elimden geçen donanımlara bakınca birkaç tanesini yazabilirim. AMD'nin FX işlemcileri oyun sistemi kurmak için idealmiş. Intel'den ucuz ama yeterince performanslı. Anakart tarafında AMD'nin Intel'den daha zayıf olduğunu gördüm. Orada tasarruf etmemek ve iyi bir anakart almak gerek. 256 GB SSD'lerin fiyatlarının daha da düşmesini bekliyordum ama olmadı. Dolar da coşunca yine 120 almak durumunda kaldık. Ekran kartı olarak AMD Radeon 280X hoşuma gitti. NVIDIA GTX 760 yerine alınabilir. GTX 970 ise 'coil whine' sorununu saymaz isek yüksek performans isteyenlerin çözümü oldu.
Kendime aldığım belki de tek kayda değer ürün Asus PB248Q oldu. yaklaşık sekiz yıl sonra kendime monitör aldım. 1920x1200 IPS panele sahip bu monitör, 24 inç monitörler arasında en iyilerinden biri. Tavsiye ederim. Logitech G502 de bozulan G9X'imin yerini aldı. Çok daha iyi bir fare.
Tablet olarak Nexus 7'ye devam ettim. G2 ve Xperia Z2'den sonra çok az kullanıyorum zaten. Yeni bir tablet ilgimi çekmiyor. Şu an daha çok akıllı kol bantı gibi giyilebilir ürünler ilgimi çekiyor. Intel'in SMS audio ile ürettiği kulaklıkla Jabra'nın benzer ürünü takip listemde.
DDR4 ile tanıştık ama alamadık. X99 platformuna takıldığından zaten alınabilir olmaktan uzak. Ama piyasada da az bulunuyor. Inte Haswell'lerini tazeledi ama güncellemeye değecek bir şey yok. Keza Z97 de öyle. Core M ilginç gibi ama ürünler 2015'e kaldı.
İncelemesini bizzat NVIDIA ofisinde yaptığım G-SYNC'i çok beğendim. Bu yıl AMD ile Freesync de gelecek. Monitör almak için bekleyen oyuncular 2015'te mutlu olacak. 2014 yılında sadece Asus'un süper pahalı monitörü ile sunulmuştu G-SYNC. Daha alınabilir modeller de geliyor. AMD için de yeni monitör gerekecek. Onlar da yolda.
Sizin de eklemek istedikleriniz varsa, buyrun bekliyoruz. Unuttuğum şeyler de olmuştur, hatırlatırsınız.
Gelecek yıl ile ilgili kısa tahminler
- 2015 yılı her zaman olduğu gibi zamlarla açılacak. Birçok şeye zam gelecek. Ama bizi bekleyen en önemli konu devletin hangi ürünlere anti-damping vergisi koyacağı olacak.
- 4G ile tanışacağımız söylendi ancak verilen tarih 2015 sonu. Yani 2016'ya kalacak desek hatalı olmaz sanırım.
- Kotalardan şikayet etmeye devam edeceğiz. Ancak tıpkı oyun içi satın alma olayında olduğu gibi, kullandığımız tarifelere ek kota koymaya ya da hızımızı anlık yükseltmeye alışacağız. Fiberciler buna öncülük ediyor. Uydunet bile bu sisteme geçmiş durumda. Artık verdiğimiz taahütlere bağlı kota sınırlamalarına katlanmak zorunda kalmayacağız ama bedelini ödersek. ADSL hala çoğunluğun bağlantı tercihi mecburen. orada da benzer bir adım bekliyorum. Ancak birilerinin para karşılığında upload tarifesi sunmasını da istiyorum. Bu, tam bir olay olur.
- 90'larda gençken, 56k Modemlerden tek istediğimiz bir damla daha download hızıydı. 2010'ların gençliğinde ise upload önem kazanacak. YouTube üzerinde ve diğer sosyal ağlarda her genç bir kanal açıp yayıncı oldu. Yayın kalitesi ve çektiğiniz videoları yükleme, upload hızlarının daha çok konuşulmasını sağlayacak. İnşallah diyeyim.
- Bulut güvenliği delik deşik edilmeye devam edecek. Sosyal ağlara verdiğimiz bilgiler sayesinde hackerlar artık sunucuları kırmaktan ziyade login bilgilerini ele geçirip giriyor. İşleri çok daha kolaylaştı. Tek bir servisin güvenliği değil tüm internetin güvenli olması gerekiyor. Zincir zayıf halkadan kopmaya devam edecek.
- Tabletler iyice gözden düştü. 2015 yılında laptoplar tabletleşmeyi becerirse o şekilde gündeme girebilir. Zira 2014 yılında tablet ve laptop karışımı olarak sunulan cihazlar tablet kısmını beceremediler.
- Telefonlar 2014 yılında uzayacakları kadar uzadı. 2015 yılı çok daha zor olacak. 8K ekran koymaya çalışmak gibi abuk girişimler yerine adam gibi pil istiyoruz. 2014 yılı telefonları hem ısınma konusunda hem de pil konusunda sınırları fazla zorladılar. Telefonun ısınıp video çekmemesi ya da tümden kapanması ile bu yıl tanıştık.
- 'Yerli' telefoncular daha çok gündeme gelecek. Operatörler artık düzgün telefon satmaya başladılar. T50 bu konuda kapıyı açtı. 2015 yılında model sayısı artacaktır.
- 2013-14 yılında PC terfisi yapanlar büyük ihtimalle 2015'i para harcamadan atlatacaklar. DX12 çıksa da 2015 yılında yeterince oyunda destek bulabilir mi ?, zor.
- 3D yazıcılar gelişmeye devam ediyor. 2015 yılında daha çok konuşacağız.
- Kendi kendine gidebilen arabalar 2015 yılında özel yollardan halka arasına çıkacak. Daha çok konuşacağız.
- Bu yıl çıkarılmaya çalışılan fişleme ve kolay site kapatma yasaları 2015 yılında uygulamaya geçecek.
- Telefon yoluyla spam yapılmasına engel olacak yasa da 2015 yılında devreye giriyor. Bakalım etrafından nasıl dolanacaklar bunun.
- Yeni tüketici hakları bu yıl devreye girdi. 2015 yılında uygulamasının yansımalarını alacağız.
- Artık bir yabancı dil yetmiyor, bir de programlama dili öğrenmek gerek. Bakalım devlet 2015 yılında bunu idrak edecek mi. Etmese de çocuklarınızı yönlendirmek sizin de elinizde.
- Yazılımların fiyatları hem düştü hem de abonelik sistemi yaygınlaştı. 2015 yılında hala pahalı olan yazılımların pek şansı kalmayacak.
- Windows 10 kesinlikle bir hareketlilik yaratacak. Bedava olacağını sanmıyorum ama Windows 8 sahipleri ufak bir güncelleme ücretine geçebileceklerdir diye tahmin ediyorum.
Şimdilik bu kadar. Listemi güncellemeye devam edeceğim.
Çok teşekkürler.
Bizim bilgilerimiz zaten bu firmalar dışında kalanlar tarafından bile ele geçirilmiş durumda. Hafta sonu telefonlarıma gelen vekil adayları aramalarını görmemek için hepsini uçak moduna aldım. ;Ayrıca e-postalar dışında android tarafında son iki haftadır bazı uygulamalara iki üç defa güncelleme geldi ortak nokta GDPR.