Star Citizen 3.7.1 Aplha

2013 Yılında 45 Usd vererek aldığım ve umutla beklediğim oyun Star Citizen. Yaklaşık 8 yıldır geliştiriliyor ama ne var elimizde? Muhteşem görseller ve sadece bir adet yıldız sistemi. Evet oyun güzel. Atmosfer başarılı (Bug'larını saymazsak) Gemiye atlamak, içinde gezinmek, uzaya çıkmak, gezegenlere inmek vs.. Ama şehirler boş, görevler vasat, yolculuklar aşırı uzun sürüyor. Kısacası 8 yılda gelinen nokta bu olmamalıydı bence. Elite dangerous, 2 yılda 400 milyar güneş sistemi barındıran bir galaksiyi haritalamış ve bizlere sunmuşken ondan çok çok daha büyük bütçeli bir yapımın tam 8 yılda ancak bir güneş sistemini haritalandırmış olması bence çok vahim bir durum. Evet kabul ediyorum gezegenler ve şehirler Elite'e göre çok daha detaylı ama boş. Yaşamıyorlar.

Sanırım Chris Ronberts Bu oyunu bir bireysel emeklilik sistemi gibi görüyor. Emekli oluncaya kadar geliştirmeye devam edecek. Bu sırada da para toplamaya devam edecek tabi ki. Tek bir oyunla hayatını garantiye alıyor yani. Emekliliğine yakın (takriben 20 sene sonra) bitirir oyunu. Sistem gereksinimleri de: Core i 45 99 çekirdek, geforce ztx 99000 ti, 958 gb ram olur herhalde. Neyse daha fazla sinirlenmeden oyunu kısaca tanıtayım sizlere.

Oyunda Stanton yıldız sisteminde bulunan Olisar üssünde'deki odamızda uyanıyoruz. Yatağımızdan kalktığımızda küçücük odamızda buluyoruz kendimizi. Hemen, etrafımızdaki eşyalarla iletişime geçebildiğimizi fark ediyoruz ama bu şimdilik pek bir işe yaramıyor. Odamızdan dışarıya adım atıyoruz ve ufak bir şehirle karşılaşıyoruz. Şehirde dolaşan npc ler ve gerçek oyuncularla iletişime geçebiliyoruz ama bunlar da oldukça kısıtlı şeyler. Bazı dükkanlar dan silah, kıyafet vs satın alabiliyoruz. Sonrasındaysa gemimizi çağırıp (ki oyunda ayrıca bir gemi satın almanız şart) Stanton güneş sisteminde gezinmeye başlayabiliyoruz. İster kafanıza göre takılın, isterseniz de görev yapın. Kolunuzda duran pda tarzı bilgisayarınız dan görevleri seçebiliyorsunuz. Bir yerden bir yere eşya taşıma, araştırma ve kelle avı gibi görevler mevcut ama görevler de şu an için kısıtlı. Görevleri tamamladığınızda para da kazanabiliyorsunuz tabiki.

Stanton güneş sisteminde gidebileceğiniz Hurston, Microtech, Delamer ve Arccorp isimli dört ana gezegen ve bunların uyduları mevcut. Bu gezegenlerin hepsine iniş yapabiliyorsunuz. Kiminde şehirler kimindeyse maden istasyonları mevcut. Her istasyonda silah kullanamıyorsunuz. Bazı istasyonlardaysa silah kullanmanıza izin veriliyor. Buralarda Battle royal tarzı herkes biribirine sıkabiliyor.

Oyunun görselleri tek kelimeyle muhteşem. Sizi atmosfere hemen sokuyor. Ancak bunun da bir bedeli var tabi. Sisteminizin çok çok iyi olması lazım. oyun Alpha sürecinde olduğu için çok sıkıntılı ve optimizasyon yerlerde sürünüyor. Ara ara oyunu hafta sonları ücretsiz denettiriyorlar. tabi 70 gb gibi bir yer kaplıyor ve sisteminiz de iyi ise deneyimleyebilirsiniz. Umarım Chris Roberts verdiği sözleri tutar ve oyunu bir an önce çıkarır ama bence zor gibi duruyor.

Yeni bir incelemede görüşünceye dek şimdilik hoşçakalın.

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • HasanÖfke @simulasyon

    birkaç günde bir gelen star citizen maillerini direkt siliyorum spam dolandırıcı ile aynı görüyorum o oyalama kandırma yağlama maillerini tiksindim halbuki yapılan olaylar güzel ama

  • Outrun @outrun

    Bu oyuna hâlâ dolandırıcı, çiftlik bank vs diyenler oyunu takip etmeyen ve gerçek bilgiye sahip olmayan kişiler. Oyun haber siteleri de ara sıra "Star Citizen şu kadara gemi satıyor ama oyun yok", "Star Citizen paraları alıp kaçacak" haberlerini yapmayı çok seviyor. Oyunu sadece bu tarz haberlerden bilenler de gerçek bilgiye sahip değil oyun hakkında.

    Dünyada Star Citizen kadar açık bir şekilde geliştirilen bir oyun bulamazsınız. Her an ne üzerinde çalıştıkları madde madde detaylı olarak belli. Youtube kanallarından da sürekli geliştirme süreci ile ilgili bilgilendirme yapılıyor. Son çıkan güncellemelerle de çok ilerleme kaydedildi. İkisi Amerika, biri Almanya ve biri de İngiltere'de olmak üzere 4 farklı stüdyoda toplam 400 küsür geliştirici çalışıyor. Parayı toplayıp cebe attıklarını falan zannediyorsanız yanılıyorsunuz. AAA oyunların bütçelerini araştırın mesela, Destiny 1'in bütçesi 140 milyon dolarmış (pazarlama bütçesi hariç), Star Citizen destiny'den çok daha büyük bir oyun. Geliştirmesi uzun sürüyor çünkü daha önce olmayan şeyler icat etmek zorunda kaldılar. Hiçbir oyunda olmayan mekanikler şu an Star Citizen'de oynanabilir durumda.

    Oyunda gemi satılmasıyla ilgili daha önce burada bir yorumda bulunmuştum, aşağıdaki gönderideki diğer yorumlarıma da bakabilirsiniz:
    https://teknoseyir.com/durum/1138108#comment-4074656

    @khan777 ben de oyunu 2013'de 45 dolara almıştım (o zaman 90 TL civarıydı). Oyunu sürekli takip ediyorum ama çok büyük bir güncelleme olmadıkça girmiyorum. En iyisi böyle yapmak galiba. 2020 ortalarında Alpha 4.0 çıkacak o zaman girerim bir kez daha herhalde.

Red Dead Redemption 2:Efsane Geliyor

Hani bazı oyunlar vardır ya PC 'ci olsanız bile size konsol aldıracak. İşte bu öyle bir oyun dostlar. Öyle bir oyun geliyor ki belki de açık dünya kavramını sonsuza dek değiştirecek bir oyun bu. Şimdiye kadar çıkan açık dünya oyunlarında atlanan bir noktayı bu kez ıskalamayacak gibi görünüyor "Rockstar" "Şeytan ayrıntılarda gizlidir." Oyunda öyle ayrıntılar var ki adamlar oturup da bunu nasıl düşünmüş diyeceğiniz türden. Şimdiye kadar yapılmış en iyi açık dünya oyunlarını bir düşünün: Skyrim, Gta 5, Witcher 3 vs... Hiç birisi ayrıntılar konusunda RDR 2 nin yanına bile yaklaşamıyor ne yazik ki. İsterseniz bu ayrıntılara bir kaç örnek verelim de dimalarımız azıcık yerinden oynasın.

-Suya düştünüz silahınız ıslandı. Bakımını yapmazsanız çatışmanın ortasında elinizde patlayabilir.

-Geyik avladınız sırtınızda atınıza kadar taşıdınız gömleğiniz kan oldu diyelim. Eğer banyo yapmazsanız kötü kokudan ötürü insanlar(dikkatinizi çekiyorum NPC diyemedim) sizden uzaklaşıyor.

-Üç bölüm önce hiç tanımadığınız bir adama küfür ettiniz. Adam sizi tekrar gördüğünde kardeşlerini çağırıp ağzınızı burnunuzu kırabiliyor mesela.

-Saçınız sakalınız uzayabiliyor kesilebiliyor hatta uzamazsa saç sakal uzatıcı losyon bile kullanabiliyorsunuz. Uyumanız yemek yemeniz atınızı beslemeniz gerekiyor.

-İnce ipek gömlekle dağa tırmanırsanız soğukta üşütüp şifayı kapabiliyorsunuz.

-Eğer atınız erkek ise soğukta testisleri küçülüp sıcakta büyüyor(yooooook artık rockstar!!! :)) )

- Avlandığınız sırada hayvanlar sizin kokunuzu alıp kaçabiliyorlar. Tabi bir ayı ya da kut da sizin kokunuzu alıp sizi avlayabiliyor.

-Diyelim bir geyik avladınız ve atınızın arkasına atıp epeyce bir gezdiniz. Geyik bu sırada çürümeye başlıyor ve hem değer kaybediyor hem de vahşi hayvanları tepenize toplayabiliyor.

-Avınızı ok yerine shotgun la avlarsanız derisi daha fazla zarar göreceğinden satarken değeri düşük oluyor.

-Oyundaki tüm insanlarla(yine NPC demeye dilim varmadı) diyaloğa girebiliyorsunuz ve bu diyalogların hepsi ayrı oluyor.

-Kilo alıp zayıflayabiliyorsunuz. Kas da yapabilirsiniz tabi. ayrıca çok iyi derece de olmasa da yüzme becerisine de sahipsiniz.

-Çete savaşları sırasında ekibinizdeki diğer üyeler de sizin gibi loot yapabiliyor.

-Beş bölüm önce öldürmeyip sağ bıraktığınız bir adam daha sonra başınıza bela da olabiliyor size yardım da edebiliyor............. Daha sayacak o kadar çok detay var ki dostlar bunlar sadece bir kaçı.

Oyunun grafik ve atmosfer yapısına değinecek olursak PS4 standartlarında gelmiş geçmiş en iyi grafikli ve atmosferik oyun olacağını söylüyorlar. 1800 lü yılların sonlarında Amerika da sanayi devrimine ve gelişen hukuki yapıya rağmen ayakta kalmaya çalışan göçebe bir çete hayatını bizlere anlatan yapımda Nikola Tesla vb... zamanının pek çok ünlü kişisiyle de yollarımız kesişecek gibi görünüyor.

Oyunun çıkışına az bir zaman kaldı ve heyecan dorukta. Bu Hype trenine binmeyen kalmadı zaten. Umarız oyun çıktığında da gözlerimizi yuvalarından oynatacak kadar güzel olur.

Yeni bir yazıda buluşuncaya kadar şimdilik hoşça kalın.

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • TwoCenk @twocenk

    Oyunun iyi olup olmamasını çıkmadan tartışamam ama GTA 5'in hali ortada, kaç senelik GTA:SA'dan Mafia 1'den bile daha vasat içeriğe sahip. Benim takıldığım 2 nokta var "konsol aldıran oyun" ve "ayrıntı konusunda yanına bile yaklaşamaz" demeniz.

    - Islak silah; kesinlikle oyun dünyasında çok büyük bir yenilik. Far Cry 2'de bile görmediğimiz bir şey.

    - Kirli elbise; MGS 5'te üstünüzde sinekler uçana kadar hala duş almadıysanız, takım arkadaşlarınız sizden iğreniyor ama RDR'nin aksine size kese atayım mı diye soran birisi de çıkabilir. O oyun açık dünya değil, o sahne script derseniz GTA 5'te bu olay adamların sizden uzaklaşması dışında oyunu değiştiren bir detay değildi.

    - Witcher 3 yanına bile yaklaşamaz dediniz ama konsol aldığınızdan mı bilmiyorum wither 3 PC versiyonunda saç-sakal gerçek zamanlı uzuyor.

    - Üzerinizdeki kıyafetlerin, üşüme-sıcaklık-ağırlık gibi detaylar ile karaktere etki etmesi uzun zamandır var ama en güncel olarak Zelda oyunu, Skyrim resmi ve resmi olmayan modları ile yapabileceğiniz bir şey.

    - Koku olayı tam bir saçmalık, AI'ın sizi fark etmesi için sadece görüş açısında olmanız değil etrafında belirli mesafede olsanız da anlayabilmesi demek. Ses çıkarmaktan bir farkı yok. Her hangi bir oyunda bulabilirsiniz o detayı.

    - Avın çürümesi, etin tuzlu - isli olup olmamasına göre bozulmasının değiştiği oyunlar var. Mount and Blade'den, Kingdomcome'a kadar pek çok oyunda bulunan bir detay.

    - Avlanma oyunlar genel olarak grind kavramı olduğu için, silah ile av ödülünün değişip, değişmediğini pek bilmiyorum, ama çıkan ödül sayısının değiştiği pek çok perk ( yetenek ) sistemi vs mevcut.

    - Kilo alıp verme ile ilgili yorum yapmak, GTA:SA'ın kemiklerini sızlatır.

    - AI'ın loot yapması neleri değiştirir bilmiyorum, görmeden yorumlayamam.

    - 5 bölümce öldürmediğimiz eleman, bütün NPC'ler ile konuşmak. RPG adıyla çıkmış oyunların %50'sinde bunlar mevcut.

    Anlatmak istediğim, bu detay dediğiniz kavramlar hali hazırda var ve hiç biri devrimsel değil. Devrimsel olması için, GTA:SA gibi olması, Crysis gibi savaş sırasında silahı anlık özelleştirme yapabilmemiz, Witcher gibi yoldan geçen bir adam ile destansı bir hikayeye atılabilme ihtimaliniz gibi detaylar şart.

    Biri gelip at ile ilgili detayı konuşmadın, bütün "insanlar" ile konuşmayı es geçtin derse, Divinity Original Sin 2'ye göz atmasını tavsiye ediyorum. Zira şişedeki bir şarabı, bardağa koyabilmek varken kim ne yapsın o detayı? Oyunda her biri birey olan NPC'ler ile konuşmayı geçtim, bütün hayvanlar ile bile konuşabildiğimiz bir oyun varken şu ortaya çıkan detaylar RDR2'yi konsol aldıracak bir seviyeye getirmez. Hele GTA 5 ve Max Payne 3 son çıkan 2 oyunu bu firmanın, ön siparişten bile uzak durun derim. Oyunun pek çok oyunda gördüğümüz bu özellikleri güzel bir şekilde "oyunlaştırabilirse" güzel olmaması için bir neden de yok ama eldeki bilgiler ile "oynanış" açısından Mafia 1 - GTA:SA - Divinity Original Sin 2'den ileride değil.
    ( yazımda hatalar olabilir kusura bakmayın, ama oyun basınında artık 3 kuruş paraya bile 10 senedir aynı olan NBA 2K serisini övüp, Tomb Raider aynısı olmuş dedikten sonra birilerinin bir şeyler yazması gerekiyordu. Şimdi Hitman 2 çıktığı zaman, bu hitman 1'in aynısı derlerse tam kavga çıkar zaten o oyunun birebir aynı mekaniklerinde, farklı hikayeleri içeren versiyonunu istiyoruz oynayanlar olarak. Oyunları sadece incelemek için oynayıp, onları gerçekten oynayanların fikirlerini hiçe saydıkları için Linç kampanyaları oluyor, güzelim firmalar, oyunlar yok oluyor. )

    • khan777 @khan777

      Red Dead Redemption 2 - İnceleme Puanları
      Game Informer - 100
      EuroGamer Italy - 100
      IGN - 100
      The Sixth Axis - 100
      Twinfinite - 100
      PlayStation LifeStyle - 100
      PlayStation Universe - 100
      Push Square - 100
      GamingTrend - 100
      Gaming Nexus - 100
      God is a Geek - 100
      DualShockers - 100
      EGM - 100
      Guardian - 100
      Game Revolution - 100
      Everyeye.it - 100
      COGconnected - 100
      Game Over Online - 100
      Press Start - 100
      GamesRadar - 100
      Attack of the Fanboy - 100
      Digital Trends - 100
      DarkStation - 100
      3DJuegos - 100

    • khan777 @khan777

      bravo bir detay da sen yakalamişsin vahşi batıda kuraldır cinayeti gördün mü kacacaksin yoksa üstüne kalır

    • TwoCenk @twocenk

      @khan777 Hocam yazımı hiç okumamışsınız demek ki ne diyebilirim ki. Basın ile alakalı kısmı da var. Bununla beraber 60 saatlik oyunun ilk 10 saati sıkıcı bir RP Walk Simülasyonu olarak geçiyor. Oyun ile yapılan HYPE dalgası herkesi esir almış durum da ve bir kısmı kör olmuş diğer kısmı dalga da boğulup gitmiştir. Amerika'yı yeniden keşfetmekten başka bir şey yapmadı RockStar bu oyunla. 3-5 oyun parası basıp, 5-6 oyunluk animasyon, script sahneyi bir araya getirmiş gibi duruyor şuan. Oyunun mekanikleri, hikaye ilerleyişini göz önüne alırsak hiç bir şekilde 10/10'luk oyun değil.
      CowBoy olayını seviyorum, iç savaş silahlarını seviyorum derseniz zaten kimsenin bir şey dediği yok. Ama oyun rockstar'ın dediği kadar iyi bir oyun değil. MaxPayne 3 'te gördüğümüz temel animasyonlar hala devam ediyor. Keşke hem casual hem hard core kitleye göz kırpma yerine. Taş gibi Role Play olan bir oyun gelseydi. Oda yok bu oyunda.
      https://clips.twitch.tv/SuaveDullDurianLitFam
      https://www.youtube.com/watch?v=9Zs9tvQEbKY
      RDR 2 bu hali ile GOTY alırsa, tek eksiği boss sayısının az olması olan GoW'a yazık ederler.

  • khan777 @khan777

    size hiç katilmiyorum bence oyun şimdiye kadar yapilmiş en iyi acik dunya. 30 yillik oyuncuyum c64 ten beri oyun oynarim. zamaninda Survivor amiga isimli bir amatör dergi çıkartmış tik. amatör olarak oyun yapimiylada ilgileniyorum. oyunun acik dunyasi gercekten yaşiyor. baştaki tutorial kismina takilmayin bence. oyun mekanikleri ve atmosfer gercekten cok ama cok iyi ayrintili inceleme yazimi bekleyin. seviyeli eleştirileriniz icin teşekkürler.

KENDİ OYUNUNU KENDİN YAP(GAMEGURU)

Şimdiye kadar pek çok oyun geliştirme programı ve kodlama diliyle ilgilendim dostlar. Bu merakım ta ilkokul dönemimde Commodore 64 ile başladı. İlk bilgisayarım olan C64 ün ana ekranında yer alan Basic programlama dili bana yep yeni kapılar açmıştı ardına kadar. Bir kaç satırlık programla ilk balonumu ekranda uçurduğumda aldığım zevk inanılmazdı doğrusu. Sonra Amiga da Amos adlı programlama dilini kullanarak ilk ciddi oyunumu geliştirmiştim. Basit bir shot em up 'tı ama benim için çok değerliydi doğrusu. Pc'ye geçtiğimde ise işler biraz daha karmaşıklaştı dostlar. Üniversite hayatı, iş ve aile hayatı derken çok vaktim olmadı bu dünyayla ilgilenmeye. Biraz C++ kodlama diliyle uğraştım, unity ve unreal engine 'i kurcaladım ama çok vakit ayıramadığım için pek bir şey de yapamadım bu programlarla.

Tam bu sevdadan vazgeçecekken imdadıma steam de gördüğüm ve youtube da videolarını izlediğim bir program yetişti. "GAMEGURU" Temel haliyle bile (yani eklentilerine sahip olmadan) bir kaç saatte bir şeyler yapabildiğiniz ve yaptığınız şeyin de görenler tarafından "Vay be bunu sen mi yaptın?" denecek kadar başarılı bir program GG. Steam den oldukça uygun bir fiyata sahip olabilirsiniz üstelik yapacağınız oyunları steam üzerinden de satışa sunmanıza izin veriyor. Tabi steam oyununuzu yayımlamak için 100 USD cik talep ediyor. Fakat satış rakamlarınız belli bir tutarı aşarsa (yanılmıyorsam 1500 USD idi) 100 USD nizi size iade ediyor. Bazı oyun yapma programları ya da motorları da oyununuzu steam üzerinden satmanıza izin verse de oyun satışından belli bir pay istiyorlar. GG ise sizden herhangi bir pay istemiyor.

Unity gibi bir oyun motorunu kullandığınızda yanında C++ yada CSharpe gibi bir kodlama dilini de bilmeniz ve kullanmanız gerekiyor kapsamlı işler yapabilmek için tabi. Fakat GG içerisinde gayet kolay bir kodlama dili olan Lua yı barındırdığı için örnek oyunları inceleyerek dahi bu kodlama dilini kısa zamanda kendi kendinize çözebiliyor ve üzerinde ufak değişiklikler yapmaya başlayabiliyorsunuz. (bir kaç parametre değişikliğiyle nesnelerin ağırlığını belirlemek yada düşman askerinin görüş açısını ve mesafesini belirleyebilmek gibi) GG nin bir başka güzel yanıysa yine Steam den ücretsiz olarak indirebileceğiniz "Fuse" ve "Blender" isimli iki ücretsiz(temel sürümleri) program sayesinde kendi 3D karakter ve nesne tasarımlarınızı bu programlarda yapıp GG 'ye aktarabiliyor oluşunuz. Yani kendi modellediğiniz oyun karakterlerini (ana karakter veya npc olabilir) ve kendi modellediğiniz eşyaları (masa, sandalye, kutu, sandık gibi...) oyununuza ekleyebiliyorsunuz.

GG sizi daha çok FPS yapmaya(Bakınız programın eski adı FPS Creator du zaten) yönlendirse de yaratıcılığınızı konuşturarak third person veya platform hatta hayatta kalma oyunu bile yapabilirsiniz. Oyununuzu ister bölüm bölüm ilerlemeli ister açık dünya olarak tasarlamanız size kalmış. Zombi, kovboy, bilim-kurgu, ikinci dünya savaşı vs... aklınıza gelebilecek her türde oyunu yapabilirsiniz bu programla. Program size başlangıçta boş bir harita veriyor ve gerisini tamamen size bırakıyor. Önce haritanızı şekillendirip (dağlar, ovalar, göller, akarsular, ormanlar vs... tasarlayabilirsiniz harita üzerinde) sonrada nesneleri ekleyerek (evler, araçlar, eşyalar, binalar vs...) oyun alanınızı oluşturuyorsunuz ve ardından ana karakterinizi ve npc leri ekleyip devam ediyorsunuz. Son güncellemeyle DX11 desteğine de kavuşan GG ile yapacağınız oyunların grafikleri sizi ve çevrenizdekileri hayrete düşürecek derecede iyi duruyor. Fizik modellemeleri de hiç fena değil doğrusu.

Youtube da pek çok eğitim videosunu bulabileceğiniz GG ile yapılanları gördüğünüzde şaşıracaksınız. Bilim-kurgu, korku, Rpg, Adventure, hayatta kalma ve hatta skyrim benzeri bir açık dünya RPG oyunu yapan dahi gördüm. Yapacağınız oyunlara kendi müziklerinizi ve seslerinizi de eklemeniz çok basit bir şekilde ayarlanmış. Ara sahneler ve videolar da ekleyebiliyorsunuz tabi. En azından oyunların nasıl yapıldığını anlamak ve bir şeyler ortaya çıkartarak hoş vakit geçirmek için bile almanızı tavsiye ederim. Bir Unity ya da Unreal Engine değil tabi ki  ama verdiğiniz paraya kesinlikle değecek ve belkide ileride profesyonel programlara geçişinizi sağlayacak bir köprü olacaktır sizin için.

Yeni bir yazıda görüşünceye dek hoşça kalın.

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap

CYBERPUNK 2077: GTA 5' İN ÖTESİ BİR AÇIK DÜNYA?

Kabul etmek gerekirse şimdiye kadar yapılmış en iyi açık dünyalardan bir tanesi belki de en iyisi Gta 5 'in açık dünyasıdır. Dağlarında yaşayan vahşi hayvanlardan su altı dünyasına, varoşlarından lüks mahallelerine, spor aktivitelerinden gece klüplerine kadar daha saymakla bitmeyecek tonla yapılabilecek şey barındıran ve gece gündüz yaşayan bir şehir sunan yapım çıktığı günden beri hala oynanmaya devam ediyor. Daha dolusu, daha canlısı nasıl olur şu anda tahayyül edemiyorum lakin Cyberpunk 2077 nin E3 te kapalı kapılar ardında gösterilen oynanabilir demosu nu izleyenler -ki bunların arasında Bethesda'nın CEO'su Tod Howard 'da vardı.- gözlerine inanamadıklarını söylüyorlar. Tabi ki oyun piyasaya çıktığında bunun ne denli gerçek olduğunu göreceğiz. Gelecekte geçen fakat Skyrim gibi RPG öğeleri barındıran bir FPS. Yani GTA 5 ve Skyrim'in birleşimi gibi bir oyundan bahsediyoruz. Bu nedenle de heyecan katsayımız tavan yapmış durumda.

Umarım Watchdogs da yaşadığımız gibi bir hüsranla sonlanmaz bu iş fakat Cyberpunk 2077 nin arkasında Ubisoft un değil de CD Projekt Red in olduğunu bilmek(Bkz. Witcher 3) içimize su serpiyor. Peki neler vaadediyor bize Cyberpunk 2077?

Oyunumuz adından da anlaşılacağı üzere gelecekte geçiyor. Night City isimli bir şehirdeyiz. Karakterimizin adı: "V" Neden böyle kısa bir isim çünkü tamamen kendi zevklerimize göre özelleştirilebilir bir karakter. Witcher 3 te ki Geralt of Rivia 'nın aksine kendi seçimlerimizle şekillendirebileceğimiz bir karakter yapısından söz ediyoruz (Burada Skyrim'e selam çakıyoruz.) Hatta karakteri şekillendirmemiz oyunun başıyla da sınırlı kalmayacak. Oyunun içerisinde de ilerledikçe karakterimize yeni özellikler namı diğer Augmentation lar takabileceğiz ve bu görselliği de etkileyecek. Örneğin gözümüze takabileceğimiz -ki gözlük gibi takmaktan bahsetmiyorum ameliyatla eklemekten bahsediyorum burada- bir eklenti sayesinde gece görüş moduna yada zoom moduna kavuşmak gibi (Burada da Deux Ex 'i selamlıyoruz)

Oyunda araç ve silah çeşitliliği de olacak elbette. Çok derin bir ana hikaye yanında şekillenen yan hikayeler de ana hikaye kadar doyurucu olacak deniliyor. (Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır Bakınız Witcher 3) Şehirde yapılabileceklerinse bir sınırı yok gibi deniliyor CD Project Red tarafından (Bu açıdan da GTA 5'in açık dünyasını geride bırakacak gibi duruyor)

Eğer tüm bu söylediklerini başarabilirlerse yani GTA 5 'in açık dünyasından daha iyi bir açık dünya, Skyrim den daha derin bir RPG evreni, Deux Ex in de ötesinde bir Augmentation (insanların vücutlarına çeşitli parçalar takarak kendilerini geliştirmeleri) modlama sistemi ve Witcher 3 ten daha derin ve daha çarpıcı ana ve yan hikaye anlatımı. İşte tüm bunları sorunsuz olarak çalıştırabilecek bir motor kurmayı başarabilirler ve bunu da süper ötesi atmosferik grafikler le de bezeyebilirler se oyun tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyun dünyalarından biriyle karşı karşıya kalabiliriz dostlar. Umarım oyun çıktığında her şey söyledikleri gibi olur. Tabi hangi sistem bu oyunu kaldıracak o da başka bir hikaye...

Yeni bir yazıda görüşünceye dek hoşça kalın.

 

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 11