KENDİ OYUNUNU KENDİN YAP(GAMEGURU)

Şimdiye kadar pek çok oyun geliştirme programı ve kodlama diliyle ilgilendim dostlar. Bu merakım ta ilkokul dönemimde Commodore 64 ile başladı. İlk bilgisayarım olan C64 ün ana ekranında yer alan Basic programlama dili bana yep yeni kapılar açmıştı ardına kadar. Bir kaç satırlık programla ilk balonumu ekranda uçurduğumda aldığım zevk inanılmazdı doğrusu. Sonra Amiga da Amos adlı programlama dilini kullanarak ilk ciddi oyunumu geliştirmiştim. Basit bir shot em up 'tı ama benim için çok değerliydi doğrusu. Pc'ye geçtiğimde ise işler biraz daha karmaşıklaştı dostlar. Üniversite hayatı, iş ve aile hayatı derken çok vaktim olmadı bu dünyayla ilgilenmeye. Biraz C++ kodlama diliyle uğraştım, unity ve unreal engine 'i kurcaladım ama çok vakit ayıramadığım için pek bir şey de yapamadım bu programlarla.

Tam bu sevdadan vazgeçecekken imdadıma steam de gördüğüm ve youtube da videolarını izlediğim bir program yetişti. "GAMEGURU" Temel haliyle bile (yani eklentilerine sahip olmadan) bir kaç saatte bir şeyler yapabildiğiniz ve yaptığınız şeyin de görenler tarafından "Vay be bunu sen mi yaptın?" denecek kadar başarılı bir program GG. Steam den oldukça uygun bir fiyata sahip olabilirsiniz üstelik yapacağınız oyunları steam üzerinden de satışa sunmanıza izin veriyor. Tabi steam oyununuzu yayımlamak için 100 USD cik talep ediyor. Fakat satış rakamlarınız belli bir tutarı aşarsa (yanılmıyorsam 1500 USD idi) 100 USD nizi size iade ediyor. Bazı oyun yapma programları ya da motorları da oyununuzu steam üzerinden satmanıza izin verse de oyun satışından belli bir pay istiyorlar. GG ise sizden herhangi bir pay istemiyor.

Unity gibi bir oyun motorunu kullandığınızda yanında C++ yada CSharpe gibi bir kodlama dilini de bilmeniz ve kullanmanız gerekiyor kapsamlı işler yapabilmek için tabi. Fakat GG içerisinde gayet kolay bir kodlama dili olan Lua yı barındırdığı için örnek oyunları inceleyerek dahi bu kodlama dilini kısa zamanda kendi kendinize çözebiliyor ve üzerinde ufak değişiklikler yapmaya başlayabiliyorsunuz. (bir kaç parametre değişikliğiyle nesnelerin ağırlığını belirlemek yada düşman askerinin görüş açısını ve mesafesini belirleyebilmek gibi) GG nin bir başka güzel yanıysa yine Steam den ücretsiz olarak indirebileceğiniz "Fuse" ve "Blender" isimli iki ücretsiz(temel sürümleri) program sayesinde kendi 3D karakter ve nesne tasarımlarınızı bu programlarda yapıp GG 'ye aktarabiliyor oluşunuz. Yani kendi modellediğiniz oyun karakterlerini (ana karakter veya npc olabilir) ve kendi modellediğiniz eşyaları (masa, sandalye, kutu, sandık gibi...) oyununuza ekleyebiliyorsunuz.

GG sizi daha çok FPS yapmaya(Bakınız programın eski adı FPS Creator du zaten) yönlendirse de yaratıcılığınızı konuşturarak third person veya platform hatta hayatta kalma oyunu bile yapabilirsiniz. Oyununuzu ister bölüm bölüm ilerlemeli ister açık dünya olarak tasarlamanız size kalmış. Zombi, kovboy, bilim-kurgu, ikinci dünya savaşı vs... aklınıza gelebilecek her türde oyunu yapabilirsiniz bu programla. Program size başlangıçta boş bir harita veriyor ve gerisini tamamen size bırakıyor. Önce haritanızı şekillendirip (dağlar, ovalar, göller, akarsular, ormanlar vs... tasarlayabilirsiniz harita üzerinde) sonrada nesneleri ekleyerek (evler, araçlar, eşyalar, binalar vs...) oyun alanınızı oluşturuyorsunuz ve ardından ana karakterinizi ve npc leri ekleyip devam ediyorsunuz. Son güncellemeyle DX11 desteğine de kavuşan GG ile yapacağınız oyunların grafikleri sizi ve çevrenizdekileri hayrete düşürecek derecede iyi duruyor. Fizik modellemeleri de hiç fena değil doğrusu.

Youtube da pek çok eğitim videosunu bulabileceğiniz GG ile yapılanları gördüğünüzde şaşıracaksınız. Bilim-kurgu, korku, Rpg, Adventure, hayatta kalma ve hatta skyrim benzeri bir açık dünya RPG oyunu yapan dahi gördüm. Yapacağınız oyunlara kendi müziklerinizi ve seslerinizi de eklemeniz çok basit bir şekilde ayarlanmış. Ara sahneler ve videolar da ekleyebiliyorsunuz tabi. En azından oyunların nasıl yapıldığını anlamak ve bir şeyler ortaya çıkartarak hoş vakit geçirmek için bile almanızı tavsiye ederim. Bir Unity ya da Unreal Engine değil tabi ki  ama verdiğiniz paraya kesinlikle değecek ve belkide ileride profesyonel programlara geçişinizi sağlayacak bir köprü olacaktır sizin için.

Yeni bir yazıda görüşünceye dek hoşça kalın.

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör