Dell 34 Kavisli Oyun Monitörü – S3422DWG Mini Kullanıcı Deneyimi

Dell 34 Kavisli Oyun Monitörü – S3422DWG Mini Kullanıcı Deneyimi

 

Yakın bir zamanda Asus TUF 27inç 1080P 280Hz monitörden 34inç 144Hz WQHD 3440X1440p monitöre geçtim. Bu yazıyı olur da 34inç gibi büyük ve geniş ekran bir monitöre geçmek isteyenler için bir fikir olsun diye paylaşmak istedim.

Piyasada pek çok marka vardı açıkçası ama Tercihim DELL'den yana oldu. Çünkü hem fiyatı uygun geldi hem de eş değer markalara göre daha fazla özellik sunmasıydı. 21:9 geniş ekran formatını geçmişte kullanmıştım ama çözünürlük 2560x1080'di. Şimdi çok daha büyük bir çözünürlük seçmemdeki temel neden pek dosyayı aynı anda açmak ve daha geniş görüntüleme alanı elde etmekti. Özellikle CAD/CAM programları kullanırken bu çok avantaj sağlıyor. Yada ofis uygulamalarında çift ekran kullanırken daha geniş kullanım alanı oluşuyor.

 

Aldığım Dell S3422DWG Modeli her ne kadar oyuncu monitörü olarak geçse de iş amaçlı kullanım için de çok uygun. 8bit + FRC ile yazılımsal olarak 10 bit görüntü çıkışı sağlıyor. Panel HDR destekli (HDR400) bir VA panel. Bana IPS panel kadar iyi geldi renkleri. Ama IPS olsa daha iyi olurdu. Ortalama 45-50 dereceden sonra renkler hafif soluklaşıyor ama bir TN panel gibi asla değil. bir VA panele göre çok çok iyi o konuda. Renk gamutu SRGB %99 DCI-3P ise %90 seviyesinde. Yeterliydi benim için bu değerler. Ayrıca panelde ışık sızması kesinlikle yok.

Aynı zamanda iki adet hoparlörü var ses seviyesi gayet tatmin edici.

Panel 2ms (GTG) 1ms (MPRT) gecikmeye sahip ve gecikme süresi oldukça tatmin edici. Oyunlarda gölgelenme yaşamadım. Oldukça akıcı. Aynı zamanda Freesync Premium PRO desteği var. Radeon kartlar ile çok akıcı çalışıyor. Önceki 280hz Asus monitörüm 1ms GTG'ydi. Aradaki farkı cidden anlayamadım. Ki o panel çok iyi bir oyuncu paneliydi. TUF serisinin en hızlı ürünüydü çıktığında. Nvidia kartlar için Adaptive Sync desteği mevcut ama resmi GSYNC desteği yok. Bu da bir eksi.

DELL'in Paneli 3440x1400 çözünürlükte. Dikeyde 2K, yatayda 4K ile eşdeğer çözünürlüğe sahip. 79.9cm'ye 33cm ekran oranı var. Piksel yoğunluğu çok iyi. Monitöre yakından da baksanız pikseller seçilmiyor. Gayet keskin görüntü sunan bir panel.

 

Hem film hem oyun için gayet büyük bir monitör. Ekran 1800R kavise sahip ve bu ekranı tercih etmemdeki ana nedenlerden biri de bu. Düz ve büyük ekranlarda köşeler biraz uzak kalıyor. 1500R kaviste ise çok fazla bombe olduğu için göze hoş gelmiyor. Bu tam arada tatlı bir noktada. Hem ekrana yakın olup çalışırken fazla eğim yok hem de köşeleri görmekte düz ekrana göre çok daha rahat.

Panel 144hz yenileme hızına sahip. Yatayda 3440 piksel çözünürlükte bir panel için gayet yeterli. Ekran 144,120,100,75,60 Gibi farklı hz değerlerinde de çalışabiliyor. 144hz'i Display Port ile alabiliyorsunuz.

USB girişi olması ve toplam 4 adet USB 5gbps girişi olması da ürün açısından iyi. Pek çok monitör 2 giriş sunarken bu modelde 4 adet var. USB bellek External HDD falan bağlarken kasa arkasına ya da üstüne uzanma zahmeti sona erdi benim için. Bu 4 girişten 1 tanesi ise hızlı şarj desteği sunuyor. Ve ekstradan 1 adette kulaklık girişi mevcut her ne kadar kulaklık kullanmasam da bu da iyi birşey.

Malzeme kalitesi ise gayet iyi. Hem ürün kasası hem ayak hem stand hepsi sağlam ve iyi plastik malzemeden imal edilmiş. Asus ROG serisi ayarında diyebilirim.

Açıkçası bir kaç gündür ekranı özellikle çoklu uygulama amaçlı kullanıyorum ve oldukça memnun kaldım. Asus'un AOC'un MSI'ın ya da başka markaların fiyatı 20binlere kadar çıkan ama bazı özellikleri daha düşük bazısı daha yüksek farklı modelleri var. Fakat bu çok tatlı bir noktada duruyor fiyat özellik açısından. 13k civarına bulunuyor mevcut kur ile. Olur da benim gibi Full HD bir ekrandan geçmek isteyenlerin kesinlikle düşünmesi gereken güzel bir model. Aynı zamanda DELL'in bu monitör için web sayfasından firmware, yazılım desteğini de unutmamak gerekiyor. Monitör için yeni yazılım çıkmıştı hem firmware hemde yazılımını güncelledim. Yazılım sayesinde her türlü ayara masaüstünden erişebiliyor monitörü özelleştirebiliyorsunuz.

 

Ürünün artıları;

  • 144Hz hızlı panel
  • AMD FreeSync Premium PRO desteği
  • 4 USB girişi
  • HDR Desteği (HDR 400)
  • İşlevsel Menü ve Yazılım Desteği
  • 2MS GTG (Benzer paneller 4MS civarı)
  • Kulaklık girişi
  • Gerçek 8Bit + FRC
  • Işık Sızması Yok
  • Malzeme kalitesi

Ürünün eksileri;

  • VA Panel (IPS Olabilirdi)
  • Sadece VESA 100 Desteği (Her askı olmuyor)
  • Çok büyük. Her masaya sığmayabilir.
  • Nvidia kartlar ile GSYNC uyum sorunları olabilir.

 

Uzun lafın kısası sade bir inceleme paylaşmak istedim. Bu ürünle ilgili umarım bir fikir sunabilmişimdir. Bu aralar monitörünü yenilemek ya da daha büyük ve işlevsel bir ekrana terfi etmek isteyenlere bir fikir vermişimdir diye düşünüyorum.

#DELL #Monitör #Teknoseyir #Akış #Tavsiye #İnceleme

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Theo @theo

    Bundan 2 tane yan yana koyacaksın var ya üff.

  • Can @canberke

    Benzer monitörü (Dell U3423we) ben de kullanıyorum. Mac'in ekranından monitöre geçiş yapınca hevesim kaçıyor çünkü 34 inç'te 2K kesinlikle yetersiz. Benim oturma pozisyonuöda ekran ile aramda 60 santim var ve görüntü keskin gelmiyor 🙁 4K (oranından ötürü wuhd olmalı) olsa daha iyi olurdu ekran.

    • Candaş @culas

      Masada kullanırken pikselleri görmediğim için benim açımdan sorun yok. 4K wide monitör var mı bilmiyorum ama bunun bir üst modeli şu meşhur 47 inç ultra geniş (32:9) monitörler. O da masaya sığmaz zaten 🙂 Keskinlik istiyorsanız monitör ayarından bence keskinliği biraz arttırın. İyi bir VA Panel ile IPS arasında tek fark görüş açısındaki solukluk. Son yıllarda VA panelleri iyi hale geldi. İşyerimde yine wideqhd 29inç IPS 2K kullanıyorum, aralarında kalite olarak bir fark göremedim açıkçası.

    • Can @canberke

      @culas Hocam 21:9 olup 2160p görüntü sunan monitöre ben de denk gelmedim. Normalde ben takılmıyorum keskinliğine ama macbook'la çift ekran çalışırken gerçekten çok kötü görünüyor 🙁 Keskinliği arttırmak da fayda etmiyor. Tabii ekranın anti-glare olması da etken, ışığı dağıtıyor keşke glossy panel olsaydı. 42 inç oled LG televizyon vardı 1-2 sene önce 😀 Onu monitör olarak almadığıma biraz pişmanım

  • alper212 @alper212

    Va dan sonrasını okumadım valla ips ten sonra hepsi çöp gibi geliyor. Hele dandik tn panelli laptoplar eyvah

    • Candaş @culas

      IPS elbette daha iyi ama özellikle 10 bit olursa. Şu ana kadar kullandığım IPS ekran ile bu aldığım VA arasında bir fark göremedim. Sadece görüş açısı 50-60 derece sağdan soldan bakınca biraz soluklaşıyor. Onun dışında bir fark bulmak oldukça zor.

ASUS TUF RX 7800XT Deneyim ve İncelemesi

Herkes merhaba;

2 Yıldır kullandığım RTX 3070TI'den biraz yükseltme biraz da ileri dönük vRAM update'i olması açısından yeni Radeon 7000 serisinden ASUS RX 7800XT'ye geçtim. Oyun performansını ve kısa tecrübemi paylaşmak istiyorum.

 

Sistem bileşenlerim;

AMD Ryzen 9 5900X, RAM tarafında GSKILL 4X16 GB 3600Mhz Ram ve 2tb nvme SSD Mevcut. 

Güç kaynağım ise Corsair RM1000x Shift modeli. 

 

Öncelikle sıcaklığı paylaşayım;

FURMARK testinde maksimum GPU 60 derece HOTSPOT 75 Derece. Ki bu program kartı dibine kadar zorladığı için oyunlarda bu sıcaklıklara çıkmadan çalışıyor. Oyunda ortalama 53-54 derece GPU ve en sıcak nokta Hot Spot ise 72 derecelerde geziyor. Asus bu noktada çok iyi iş çıkarmış.

Oynadığım bazı oyunlarda ise sonuçlar şu şekilde;

Assassins Creed Valhalla

Minimum 46 FPS

Ortalama 157 FPS

Maksimum 268 FPS

 

Cyberpunk

RT OFF

FSR OFF

Minimum 68 FPS

Ortalama 110 FPS

Maksimum 168 FPS

 

RT ON

FSR OFF

Minimum 30 FPS

Ortalama 44 FPS

Maksimum 103 FPS

 

RT ON

FSR ON PERFORMANCE

Minimum 90 FPS

Ortalama 57 FPS

Maksimum 125 FPS

 

RT ON

FSR ON BALANCED

Minimum 57 FPS

Ortalama 79 FPS

Maksimum 109 FPS

 

Daying Light 2

RT OFF

FSR OFF

Minimum 109 FPS

Ortalama 170 FPS

Maksimum 192 FPS

 

RT ON

FSR ON QUALITY

Minimum 91 FPS

Ortalama 135 FPS

Maksimum 167 FPS

 

RT ON HIGH

FSR ON QUALITY

Minimum 91 FPS

Ortalama 104 FPS

Maksimum 126 FPS

 

FAR CRY 6

RT OFF

FSR OFF

Minimum 94 FPS

Ortalama 140 FPS

Maksimum 216 FPS

 

RT ON

FSR OFF

Minimum 19 FPS

Ortalama 113 FPS

Maksimum 172 FPS

 

RT ON

FSR OFF

Minimum 83 FPS

Ortalama 114 FPS

Maksimum 175 FPS

 

FORZA Horizon 5

RT OFF

FSR OFF

Minimum 95 FPS

Ortalama 123 FPS

Maksimum 149 FPS

 

RT ON EKSTREM

FSR OFF

Minimum 90 FPS

Ortalama 114 FPS

Maksimum 136 FPS

 

Sonuçlar benim için gayet tatmin edici.

Her ne kadar geçen 4-5 yılda FSR ve RT kullanmasam da açtığımda performansı hiçte kötü gözükmüyor. önceki kartım RTX3070TI'ten daha iyi sonuçlar alıyorum.

Genelde Single Player senaryolu oyunlar oynasam da online oyunlarda çok daha yüksek FPS verecektir.

 

Açıkçası ASUS RX7800XT hem safkan oyunculuk tarafında hem de RT tarafında üzecek bir kart asla değil. Kaliteli soğutması ve bileşenlerin kalitesi olarak ASUS çok iyi bir iş çıkarmış.

Tavsiye ederim.

 

Nihai Değerlendirme;

 

Artıları;

  • Çok iyi Rasterizasyon Performansı
  • Mükemmel Soğutma (Rakip modellerden)
  • Sağlam yapı kalitesi
  • Kutu içerisinden tornavida ve destek parçası çıkıyor.

Eksileri;

  • RTX3070TI-3070'ten daha iyi Ray Tracing Performansı (Bazen 3080'e denk) ama RTX4070'ten geride Ray Tracing Performansı
  • FSR 3.0 henüz tüm oyunlara gelmedi. Performansı bilinmiyor.
  • Rakiplerinden daha pahalı fiyat.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Sony A7RIII Mirrorless Fotoğraf Makinası Kullanıcı İncelemesi

Bugün size A7RII'den sonra geçiş yaptığım Sony A7RIII Fotoğraf makinası ile ilgili olarak kullanıcı deneyimimi paylaşacağım.

 

Uzunca bir süredir DSLR gövderlerle haşır neşir olmuş biri olarak geçmişte Nikon D90, Canon 750D, Nikon D7100 ve daha sonra Sony A6000, A6300, A7II ve en son A7RII kullandım.

 

Özellikle aynasız kameraların gelişimi son yıllarda oldukça ilerlemiş durumda. Sensör teknolojisinin geldiği nokta oldukça ilerledi. Son yıllarda çıkan gövdeler video kısmında özellikle ilerleme kaydediyor. Sony A7RIII 2017 yılı Kasım ayı gibi piyasaya sürülmesine rağmen günümüz rakipleri aynasız pazarında Sony ile ancak son bir kaç yıldır yeni yeni kapışıyorlar. 

 

 

A7RIII Tercih etmemin ana nedenlerinden biri; 42mp yüksek çözünürlüklü sensör, önceki model olan A7RII'den gelmesine rağmen önemli bir ISO performansına sahip, düşük ışık performansı ve dinamik aralık olarak kendisinden daha sonra yeni versiyon olarak A7RIV'den bile daha iyi bir başarıma sahip. Bunun temel nedeni ise A7R Mark IV'ün 61mp ile aynı sensöre sıkıştırılmış olmasıdır. Bu yüzden şu an çok tatlı bir noktada bulunuyor ve 42mp ise gayet fazlası ile yeterli bir çözünürlük. Ve AA Filtreye sahip değil. Bu da daha detaylı fotoğraflar anlamına geliyor.

 

 

2017 yılının sonunda çıkmış bir gövde olmasına karşın dinamik aralık açısından A7RIII, rakip ürünler olan Canon R5 ve Nikon Z7II ile rekabet ediyor. Mevcut rakiplerinden ISO düşük ışık başarımı ve dinamik aralık olarak önde seyrediyor. Bu da çok daha kaliteli fotoğraflar demek. 

Örnek Dinamik Aralık ve Düşük Işık;

 

A7RIII ile ortalama bir kullanıcı kolayca 800 civarında fotoğraf çekebiliyor. CIPA'ya göre 650 fotoğraf çekebilen A7RIII, birkaç ayar ile çok rahat bir şekilde 800-1000 aralığında fotoğraf çekebiliyor. Bu rakiplerinin çok önünde. Eski fotoğraf makinem A7RII ile sadece 300 kadar fotoğraf çekebiliyorken bu sayının iki katından fazla bir noktada olması büyük bir avantaj. Özellikle Canon R5,R6, Nikon Z7-Z7II pil kapasitesi olarak Sony'den oldukça gerideler.

 

A7RIII, önceki nesil A7RII'den çok daha gelişmiş bir AF izleme sistemine sahip. İnsan gözü ve yüzü ile hayvan yüzünü çok rahat takip edebiliyor. Tüm bu yeteneği spor fotoğrafçılığı için tasarlanan Sony A9'dan devralıyor. Sensörün yüksek boyutu ve dosya boyutunun büyüklüğü nedeniyle Sony A7III'den biraz daha yavaş kalıyor. Ancak çoğu durumda sorunsuz çekim yapılıyor. A7RII'den sonra bu belirgin şekilde gerçekten fark ediliyor. 79 Adet Jpeg ve sıkıştırılmış RAW ile 29 adet sıkıştırılmamış RAW dosyasını tampon belleğinde tutabiliyor ki bu çok iyi. Seri çekimde yeterli tampon belleğe sahip. 

 

Sony A7RIII 10FPS çekim hızı sunuyor. Günümüz için oldukça yeterli bir hız. Bunu A7RII'den A7RIII'e geçerken çok iyi anlıyorsunuz. Özellikle geliştirilmiş AF takibi ile birlikte 10FPS çekim hızı ile hareketli nesne çekmek oldukça kolay. 

 

Vizör çözünürlüğü ve arka ekran LCD çözünürlüğü oldukça yeterli. A7RII modeline göre bu önemli ölçüde iyileştirilmiş. Belki de bu kameranın tek dezavantajı menülerde LCD'nin dokunmaya duyarlı olmaması. Netleme yaparken sorunsuz şekilde istediğiniz netlemeyi yapabiliyorsunuz.

 

Bu yılın başlarında, Sony A7RIII'ün LCD ekranı, daha parlak yeni bir LCD ile değiştirildi. Eski RIII ekranı bile amatör kullanıcılar için oldukça yeterli olsa da bu iyileştirmenin bir adım daha ileri gitmesi güzel. Bu yapılan yenileme ile Sony, A7RIII'ün ismine bir "A" takısı ekledi. Sony A7RIIIA olarak geçiyor. Bu  "A" Revizyonunun bütün özellikleri düz A7RIII ile aynı. Sadece arka LCD ekranı hariç. Ve bu şekilde ürün satışa sunulmuş durumda.

 

A7RIII üzerinde bulunan çift SD kart yuvası (uhs1-2), Type - C bağlantıları, micro hdmi, mikrofon ve kulaklık girişi birçok kişi için oldukça yeterli. Gövde aynı zamanda önceki 2.nesil Sony A7'lerden daha gelişmiş tutuş ergonomi ve tuş yönetimine sahip. Önceki nesillerde olmayan Joystick bu modelde var. Menü kullanımı ve netleme noktası seçiminde dokunmatik kullanmayanlar için bu büyük bir kolaylık. 

 

2021'in sonuna geldiğimizde, artan maliyetler, fotoğraf sektörünün daralması ve chip krizi gibi bazı faktörler nedeniyle kamera fiyatları katlanarak artıyor. Bu nedenle yüksek çözünürlüklü ve gelişmiş kamera isteyenler A7RIII'ü mutlaka değerlendirmeli. 2017 yılının sonunda duyurulmasına rağmen hala oldukça güncel ve gelişmiş bir kamera.

 

Kimler Satınalmalı veya Elindeki gövdeden yükseltme yapmalı diye soranlar olacak olursa da;

  • Daha gelişmiş AF Takibi, Dinamik Aralık ve ISO Performansı isteyen eski nesil A7II ve A7RII kullanıcıları
  • DSLR Gövde kullanıp artık aynasız gövdelere geçmek isteyen kullanıcılar
  • A7RII ve A7II kullanan ama pil performansından memnun olmayan  ve çoklu pil taşımak zorunda kalan kullanıcılar
  • Büyük baskılar alan veya manzara doğa astro fotoğrafları çekerek kaliteli ve yüksek detay isteyen kullanıcılar

yükseltme mutlaka yapmalılar. Abisi konumunda olan ve 2019 yılı içinde duyurulan A7R IV ve bu yıl ekim ayında 33mp yeni bir sensör ile gelen Sony A7 Mark IV gibi 4. nesil fotoğraf makinelerine fiyat olarak gücü yetmeyen, ancak yüksek çözünürlüklü keskin fotoğraflar çekmek isteyenler için A7RIII ile ilgili izlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim. 

 

Örnek bazı fotoğraflar;

 

Sonuç;

Genel sokak fotoğrafları, manzara, portre, astrofotoğrafçılık ve doğa fotoğrafları çekenler için oldukça ideal bir gövde A7RIII.

Bütçesi A7RIII'e çıkayan kullanıcılar ise mutlaka A7III modelini değerlendirmeli. Pek çok noktada her iki kamera da aynı özellikleri paylaşıyorlar.

 

A7RIII ile ilgili kendi fotoğraf örneklerimi zaman içinde bu inceleme altında paylaşacağım.

Herkese keyifli günler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

EVGA Geforce RTX 3070Ti FTW3 Ultra Gaming Ekran Kartı İncelemesi

Herkese merhaba. Kendi sistemimde kullanmaya başladığım EVGA RTX3070Ti FTW3 Ultra Gaming ekran kartına mini bir inceleme yayınlamak istedim.

Daha önce Founders Edition versiyonlarının incelemeleri yapılmıştı. Bu kart ise EVGA'nın kendisine has özelleştirmelerle ürettiği sürümü.

Kutu açılımını geçip direk incelemeye girelim.

 

Karta Genel Bakış;

Kartın Uzunluğu 300mm kalınlığı ise 136mm şeklinde ve 2.75 Slotluk yer kaplıyor.

Bir hayli kaslı gözüküyor. Ve kullanılan plastik ve metal malzeme kalitesi çok iyi.

Kart 3 adet Fan'a ve bakır tabanlı ısı boruları ile bütünleşmiş kaslı bir soğutucuya sahip.

Aynı zamanda kartın ön yüzünde neredeyse boydan boya RGB ışıklandırması ve standart 2 adet 8 pinli güç girişi ile birlikte geliyor. Kartta bir adet ARGB ve yine 1 Adet 4 Pin fan girişi de mevcut. 3 adet Display Port, 1 adet HDMI girişi bulunuyor.

Kartın ana PCB'si normalde soğutma kadar uzun değil. Fakat EVGA PCB'yi delikli biçimde yaparak uç kısıma güç girişini ve RGB ile ilgili devre elemanlarını eklemiş. Aynı zamanda kartın uç kısmının delikli yapıda olması fanların aktif olarak daha iyi soğutma sağladığını belirtiyor.

Aynı zamanda kart üzerinde Normal ve OC moduna alınabilen bir jumper ayarı da eklemişler. Bu özelliği daha önce ASUS ekran kartlarında da görmüştüm. Kart çift BIOS'a sahip.

EVGA RTX3070ti FTW3 Ultra kendi sistemimde bu şekilde gözüküyor. Kart bir hayli uzun.

Düzgün şekilde yuvasına vidalanmalı. Yoksa biraz sarkmaya neden olabilir.

Kart 290Watt TDP'ye sahip. Ve EVGA en az 750Watt Gold sertifikalı bir güç kaynağı öneriyor.

İnceleme öncesi kartın teknik özelliklerine değinecek olursak eğer;

Grafik Ünitesi tarafında;

  • NVIDIA RTX 3070 Ti işlemcisi bulunan ekran kartı,
  • 6144 CUDA Çekirdeğine
  • 1860 MHz Boost Hızına
  • 357.1GT/s Texture işlem kapasitesine sahip.

Bellek tarafında;

  • 8192 MB, 256 bit GDDR6X Belleğe,
  • 19000 MHz (Efektif) Bellek hızına ve
  • 608 GB/s Bellek bant genişliğine sahip.

Ve bu ekran kartını kullandığım mevcut sistemimde, AMD Ryzen 9 5900x işlemci, Asus ROG Crosshair VIII X570 Anakart, 4x16GB G.SKILL DDR4 3200Mhz Ram, BeQuiet StraightPower 850Watt Gold Güç kaynağına sahibim.

Bunun dışında ASUS VG279QM 27" 280Hz 1ms Full Hd Ips Monitör kullanıyorum. 3070 ve üzerindeki kartlar için her ne kadar 2K monitörler önerilse de 200Hz ve üzerinde FHD bir monitöre sahipseniz 2K'ya göre daha yüksek FPS alıyorsunuz. Bu oyun deneyiminin akıcılığı için bir artı demek.

Öncelikle sentetik testlere geçelim.

 

Sentetik Testlerde;

Kartı çeşitli benchmark testlerinde denedim. Ve sonuçları paylaşıyorum.

Unigine Valley Testinde kart en düşük 50 en yüksek 350 ortalama ise 184FPS alıyor.

Bu test görece biraz eski olmasına karşın hala kartları zorlayabiliyor.

Unigine Heaven Testinde kart en düşük 41 en yüksek 371 ortalama ise 188FPS alıyor.

Hevaen testi ise Valley'den daha yeni ve biraz daha zorlu bir test.

Unigine SuperPosition Testi ise en zorlu olan test durumunda. Ayarlardan 1080P ve Extreme ayarı seçerek gerçekleştirdiğim testin sonuçları şu şekilde;

En düşük 53, Ortalama 70 ve En Yüksek 87FPS alıyor. Bu test özellikle fizik, ışıklandırma ve gölge ayarları bakımından zorlayıcı bir test içeriyor.

Şimdi ise oyun testlerine geçiyoruz. Bu noktadaki skorlar çok daha önemli.

 

Oyun Testleri;

Assassins Creed Origins - Full Detay Seviyesi

Min:42 Ortalama:126 Maksimum:176FPS

Assassins Creed Odyssey - Full Detay Seviyesi

Min:32 Ortalama:69 Maksimum:93FPS

Assassins Creed Valhalla - Full Detay Seviyesi

Min:30 Ortalama:95 Maksimum:153FPS

FarCry 5 - Full Detay Seviyesi

Min:101 Ortalama:136 Maksimum:175FPS

Metro Exodus - Full Detay Seviyesi - RTX &DLSS Kapalı

Min:9 Ortalama:46 Maksimum:94FPS

Metro Exodus - Full Detay Seviyesi - RTX &DLSS Açık

Min:10 Ortalama:84 Maksimum:180FPS

Middle Earth Shadow of War - Full Detay Seviyesi

Min:31 Ortalama:210 Maksimum:386FPS

Horizon Zero Dawn - Full Detay Seviyesi

Min:6 Ortalama:132 Maksimum:255FPS

Red Dead Redemption 2 - Full Detay Seviyesi

Min:16 Ortalama:60 Maksimum:159FPS

 

TombRaider - Full Detay Seviyesi - Ray Tracing Kapalı

Min:102 Ortalama:135 Maksimum:218FPS

TombRaider - Full Detay Seviyesi - Ray Tracing Açık

Min:74 Ortalama:111 Maksimum:191FPS

 

Kartın oyun performansı bu şekilde oluşuyor. Günümüz oyunları için akıcı ve gayet güzel değerler bunlar. Bazı oyunlarda Ray Tracing açmak grafikte belirgin farklılık yaratmıyor. Hatta çoğu oyunda kapalı olması ekstra performans demek. Ama en önemlisi kartın oldukça güçlü ve akıcı bir deneyin sunması.

 

Sıcaklıklar, Çalışma Hızı ve Frekanslar;

Kart boştayken ortalama 35 derece civarında çalışıyor. Oyunlarda ise ortalama 63-64 derece sıcaklıklarda seyrediyor. Bu değer bu derece güçlü bir kart için oldukça iyi değerler. Fanlar 55 dereceye kadar çalışmıyor. 55'ten sonra kendiliğinden devreye giriyor. Neredeyse 3 slotluk soğutucu oldukça etkili ve fanlar öyle kafa şişirecek kadar ses yapmıyorlar. Kasayı masanın üstüne koymama rağmen oyun testlerinde fan sesini oldukça düşük seviyede duydum. Bu da masa üzerine kasa koyanlar için bir artı demek.

Kart oyunlarda tam yük altındayken;

Forza Horizon 4, Doom Eternal, Horizon Zero Dawn, Shadow of Tomb Raider, Metro Exodus oyunlarında Full Detay seviyesinde GPU Hızı 1935-1950Mhz aralığında çalışıyor. DDR6X Bellekler ise 19000Mhz hızında ve 90-94 Derece arasında çalışmaktalar. DDR6X bellekler biraz sıcak çalışıyor gibi gözükse de bu belleklerin maksimum çalışma sıcaklığı Micron'a göre maksimum 105 Derece olarak listeleniyor. Bu da şu an için sorun değil fakat ne kadar düşük sıcaklık o kadar iyi stabilite demek aynı zamanda.

 

Sonuç;

EVGA ülkemizde daha önce incelemesi oldukça az sayıda yayınlanan markalardan biri. Fakat ürün kalitesi olarak pek çok bilindik markadan çok daha iyi bir seviyede olan bir firma. Bu da benim tercihimde etkili oldu. Aynı zamanda 3 yıl olan garanti süresini +2 yıl opsiyon ile 5 yıla çıkarabiliyorsunuz. Ve kartta bir sorun meydana gelmesi durumunda (kullanıcı hatası dışında) Evga direkt değişim sağlıyor ki bu ciddi bir avantaj. Evga aynı zamanda güç kaynakları, anakartlar ve ekran kartları üretiyor. Yıllardır nvidia ile üretici partneri konumundalar. Yıllarca Asus ROG Strix modellerini kullandıktan sonra kendi bilgisayarımda kullanmaya başladığım RTX3070Ti FTW3 Ultra modeli Asus ve muadillerinin ürettiği eşdeğer kartlardan hiç bir yanı eksik olmayan hatta bazı noktalarda onlardan çok daha kaliteli olan oldukça kaslı ve güçlü bir ekran kartı.

Asusun ROG Strix modelleri gibi oldukça kaslı bir soğutucuya 3 adet sessiz fana ve EVGA'nın kendine has özelliklerine sahip oldukça güçlü uzun vadede de ihtiyaçlara cevap veren bir ürün. 1080P'de ultra grafik ayarlarında çok iyi bir performansa sahip olan kart, 1440P'de de benzer bir akıcı bir deneyim sunacaktır. 4K'da ise oyuna göre biraz ayar kısarak 60FPS civarı oyun deneyimi yaşatacaktır diye düşünüyorum.

Sanırım ürünün tek hendikapı fiyatı. Global anlamda ekran kartı fiyatlarının yükselmesi, çip krizi ve miningcilerin kartlara olan talebi ürünü alınması zor bir noktaya taşıdı. Dilerim ki kısa zamanda bu küresel sorunlar çözüme kavuşur ve insanlar sahip olmak istediklerine erişebilirler.

Bu kullanıcı incelemesinde ben üründen memnun kaldığımı belirterek konuyu tamamlamak istiyorum. Kartın alternatifi AMD RX6800 modeli. O da değerlendirilebilir. Oyuna göre burun farkıyla iki kart yarışmakta. Ray Tracing konusunda AMD kartlara göre daha iyi olması ve CUDA desteği ile birlikte çeşitli programları ve uygulamaları kullananlar nvidia tarafındaki bu ürünü rahatlıkla seçebilirler.

Sonuçta Nvidia veya AMD günün sonunda artık birbirine denk konumda ürünler üretiyorlar. İş biraz sizin hangi markaya sempati duyduğunuza ama en önemlisi ihtiyaçlarınıza kalıyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 13

ID-COOLING Iceflow 240 VGA Sıvı Soğutma kiti Kullanıcı İncelemesi

ID-COOLING Iceflow 240 VGA Sıvı Soğutma kiti
Kullanıcı inceleme ve deneyimi:

Herkese merhaba.
Halihazırda kullanmakta olduğum ZOTAC RTX2060 AMP! mini modeli ekran kartım oyunlarda ortalama 80 derecelere kadar çıkan sıcaklığını düşürmek için ne yapabilirim diye bakınırken ID-COOLING firmasının bu ürüne denk geldim.

Daha önce hiç kullanmadığım bir marka olması nedeniyle kuşku ile yaklaştım fakat internette yabancı forumlarda olumlu çok geri dönüşü olan bir firma olduğunu görünce tercih ettim ve ürünü Gelbura.com üzerinden satın aldım. Ürünün distribütörü olan firna çok yardımcı oldular, uyumsuzluk sorunu olması durumunda iade alabilme opsiyonunu da belirttiler.

ID-COOLING 12-13 yıllık görece yeni bir firma olmasına karşın tıpkı asetek veya noctua gibi pc soğutma çözümleri üreten bir firma. Özellikle yurtdışında tanınıyor. Güzel ve kaliteli sıvı soğutma çözümleri var.

 

Gelelim aldığım ürüne,
Iceflow 240 Vga adından anlaşılacağı üzere 240lık radyatör ile donatılmış ekran kartları için bir sıvı soğutma çözümü.
Üründe sıvı soğutma pompası radyatör üzerinde. Ve 6500 devir/dak. hızında çalışıyor. Ve radyatör üzerinde iki adet ama yekpare tek parça fan kiti var. 2000rpm'e kadar çalışıyor. Fan kalitesi xigmatek ayarında. Bir Be quiet, corsair ya da noctua gibi değil ama pek çok markadan da iyi kalitede.

Ürün içerisinden, ekran kartı pcb'sine monte edilen gpu soğutma bloğu, 240mm radyatör, radyatör fanı ve uyumlu bağlantı aparatları çıkıyor.

 

Ürün aşağıdaki kartlar ile uyumlu olarak üretilmiş;

Nvidia
-RTX 3000 serisi (Kutusunda uyumlu bağlantı kiti yok, yakın zamanda ayrı olarak piyasaya çıkacak)
-RTX 2000 serisi
-GTX 1600 serisi
-GTX 1000 serisi
-GTX 900 serisi

AMD
-RX 400-500 serisi
-R9 200-300 serisi
-Vega64
-Vega56
-RX5000 Serisi
-RX 6000 serisi (Kutusunda uyumlu bağlantı kiti yok, yakın zamanda ayrı olarak piyasaya çıkacak)

 

Kurulum ve kullanım:
Ürün montajı oldukça basit. Uygun bağlantı kiti ile ekran kartının gpusuna monte ediyorsunuz. Ama burdaki hassas nokta ekrankartı gpuları işlemciler gibi üzeri soğutma kapağı ile gelmediğinden çipset açık ve kazalara gebe. Bu nedenle gpu soğutma bloğunu takarken dikkatli olmak gerekiyor. Ürün içinden termal macun çıkıyor fakat daha iyi bir macun kullanmanız daha iyi olur. Ben Arctic Mx4 termal macun kullandım. Bunun dışında ram modülleri vr VRMler için de soğutucu aluminyum pedler gelmekte. Onları da ram ve vrm üzerine yerleştirip oturmasını sağlıyorsunuz.

Fan ve pompa bağlantıları:
Ürün üzerinde toplam 3 adet fan var. Hepsi pwm kontrollü. Ben bütün fanları direk kasa fan kontrolcüsüne bağladım. Fan kontrolcüsü ise anakarta bağlı. Böylece anakart üzerinden bu üç fanın devir ve voltaj ayarını sağlamak çok daha kolay.
Rgb pek sevmediğim için ürünün kendi radyatör fanı yerine Be Quiet! 120mm Pure Wings Pwm fan kullandım. Hem daha sessiz hem de daha yüksek hava atımı ile statik basınca sahip.
Pompa ise yüksek devirli olduğundan anakart diğer pump girişine bağladım. Asus Crosshair viii hero kullanıyorum. Bu tip anakartlarda iki hatta üç pompa girişi oluyor. Custom sıvı soğutmalar için ekliyorlar. Ve böyle spesifik durumlarda çok işe yarıyor.

Deneyim:
Ürünü kasanın ön kısmına havayı dışarıdan temiz olarak alıp içeri atacak şekilde yerleştirdim. Hele ki benim gibi tepede 360lık radyatör kullanıyorsanız baska seceneğiniz kalmıyor. Fanlara biostan 1000rpm hız ayarı yaptım. Hem ses yapmıyorlar hemde etkili çalışıyor.

Gpu benchmark Valley testinde 1 saat boyunca aldığım ortalama sıcaklık değerleri aşağıdaki gibi;
Gpu sıcaklığı: 53 Derece
Hot Spot : 63 Derece

Stok kendi soğutucusu ile aldığım değerler:
Gpu sıcaklığı: 76-82 derece
Hot Spot: 85 derece

Sonuç:
Üründen oldukça memnun kaldım. Özellikle, montajın basit olması ve pek çok modeli desteklemesi çok iyi.
Bunun dışında görece yeni bir marka olmasına karşın ID-COOLING ürün kalitesi oldukça iyi. Beklediğimden çok daha iyi çıktığını söyleyebilirim.

Bu tip sıvı soğutma çözümleri her ne kadar biraz özel ürünler olsa da sıcaklığın ciddi şekilde düşmesi ve uzun süreli stabil kullanım açısından sistemine önem veren herkesin edinmesi gereken bir ürün. Üstelik ekran kartı upgrade işleminden sonra yeni aldığınız kartlar ile de kullanabilirsiniz.

#ID-COOLING
#ekrankartı
#SıvıSoğutmaKiti
#Ekrankartısıvısoğutma
#HazırSıvıSoğutma
#teknoseyir
#ÜrünTavsiyesi
#akış
#TümAkış

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 9 / 37