#TürkTelekom xDSL'den Fiber'e taşıma

Geçenlerde sorduğum #TTnet'te xDSL'den Fiber'e taşıma işlemi dün tamamlandı.
Bizim hat yalın olmadığı için önce telefon için nakil başvurusu yapılması gerekiyormuş, ikisini de aynı anda hallederiz diye düşmüştük. Bu durumu da net için yaptığımız görüşmenin ortasında öğrendik. MH işleme başlarken uyarmadı, durumu fark edince telesekreter menüsünü baştan dinlemek zorunda kaldık. Telefon bölümü ile görüşerek ertesi güne randevu oluşturduk. Kuruluma gelen ekip, binadaki bakır hatta dokunmadan ONT ve Router ile direk fiber üzerinden telefon hattını aktive etti. Çalışanların söylediğine göre binada fiber varsa telefon hatlarını böyle kuruduklarını kuruyorlarmış. Kurulumu istediğim yere yaptılar, hattı ev içinde taşıyabileyim diye uzunca fiber kablo bıraktılar, işçilikleri güzeldi.

İşlemin akşamına net için taşıma işlemi başlatmak için #TürkTelekom MH'sini aradık. Nedense temsilci, hat sahibine tüm işlemi baştan yapılacağı ve bir haftadan önce taşınamayacağını söyledi. Görüşmenin arasına girerek yapılan işlemleri ve yapılması gerekleri söylediğimde bir anda ertesi güne randevu çıktı. İşlem öncesi kimlik, hat ve adres bilgisi istiyor ama nedense ben uyarmadan yapılan işlemi göremiyor, garip geldi, Neyse. Ertesi gün her kurulu olduğundan tabi kimse gelmedi. Uzaktan hat aktivasyonu yapılarak, net bağlantısı sağlanmış oldu.

Hattın sorun yaşamadan iki iş gününde taşınması beklentimin üstünde oldu. Şahsen daha önce firma ile yaşadığım sorunları dikkate alınca, tahmini söylenen tarihlerin sonuna kadar süreceğini düşünüyordum. Kablonet'in servisi kadar hızlı çıktılar. 😀 Kurulum sırasında hat sahibine ihtiyaç olmaması da bizim işimize geldi.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Boba Fett paylaştı.

Meizu Pop İncelemesi | İyi ama Ötesi?

Meizu A20 Bluetooth hoparlör ile başlayan Meizu ses ürünleri incelemesi furyamız devam ediyor. 2003 yılında üstün ses ürünleri ve ekipmanları üretmek amacıyla kurulan Meizu'nun yıllara dayanan tecrübesinin sonuçlarından bir yenisi olan Meizu True Wireless Sports Earphone namı diğer Meizu Pop modeli bu incelememizin konuğu olacak.

Ürün Kutu İçeriği

Ses ürünlerinden bahsederken kutu içeriğinin her zaman önemli olduğunu düşünürüm. Çünkü ses bir deneyim işi ise eğer kutudan çıkan ekstralar bu deneyimin bir parçası olmalı ve ileri taşımak adına öğeler içermeli diye düşünüyorum.

Meizu Pop, biri kulaklığa takılı olmak üzere üç boy silikon kulak içi tıkaç, iki boy kulağa sabitleme başlığı, USB type-c şarj kablosu (30cm), güncelleme kartı ve uluslararası kullanım kılavuzu yer alıyor.

Tasarım

Meizu Pop özüne bakıldığında tek ürün gibi görünsede aslında iki üründen meydana gelen bir ses çözümü olarak tanımlarsak hata olmaz. O yüzden tasarımı değerlendirmesini kutu ve kulaklık olarak ikiye ayırmak daha doğru olur.

Kutu
Sade olabildiğince basit, parlak beyaz plastik bir tasarım ile gelen kutu Meizu'nun klasikleşmiş basitlik ve sadelik ilkesine sahip çıkıyor. Kutunun arka tarafında Pil durumunu görmek için gizli bir düğme yapılmış. Ön tarafta ise dörtlü pil durum ledi (%25'lik dilimler) bulunuyor. Alt tarafta USB type-c portu yer alıyor aynı zamanda bu kısım kablosuz şarj alanın bulunduğu yer. Evet Meizu Pop, Qi kablosuz şarj standartı ile uyumlu bu sayede bu standartı destekleyen her cihaz ile kullanabilirsiniz. Ürünün kapak menteşesi güven vermiyor ama bunun ne kadar sağlam olduğunu zamandan başkası kanıtlayamaz. Ama kapatırken çıkardığı ses çok hoşuma gidiyor. Kutunun ağırlığı ise 48g bu değerin içine kulaklık konulmamış hali olduğunu hatırlatayım.

Kulaklık
Pop, sağ-sol kulak ayrımına sahip kulaklıklığımızın ana ünitesi ise sağ kulakçık bu durum arama, güncelleme, ürün kurulumu yaparken önemli bir ayrıntı aklınızda bulunsun. Meizu Pop, IPX5 suya dayanıklılık derecesi ile geliyor. Bu derece bize su geçirmezlik kazandırmasada suya belli bir oranda ürünün dirençli olduğunu göstermek için önemli bir detay olduğunu söyleyebilirim. Ürün manyetik şarj destekli ve şarj pinleri üstünde yer alıyor. Kulaklığın yan çeperlerinde mavi-mor renk arası bir renk veren ledi gerekli durumlarda yanıyor. Bize ürünün kontrolü için esnekllik tanıyan Meizu logosunun bulunduğu yer dokunmatik ve bu fonksiyon hem sağ hem sol kulaklık tarafından destekleniyor. Kulaklıkların her biri 5.8g ağırlığında ve hafif oldukları söylenebilir. İşinize yarayacağını düşündüğüm Meizu Pop dokunmatik kontrol şeması;

Dokunmatik Yüzey Kontrolleri
- Sağ kulaklık 1x oynat/durdur
- Sağ kulaklık 2x sonraki parça
- Sağ kulaklık basılı tutma ses açma
- Sağ kulaklık 3x asistan aktif etme
- Arama cevapla 1x basma
- Arama reddetme 3saniye tutma
-
- Sol kulaklık 2x önceki parça
- Sol kulaklık basılı tutma ses kısma
- Sol kulaklık 3x asistanı aktif etme

Konfor ve Güven

Bu tip ürünlerde genel yaşanılan sıkıntı çok küçük ve bağımsız yapıda olmalarından dolayı kullanıcısında ya da muhtemel müşterisinde kaybetme, düşme korkusu yaşattığı yatsınamaz bir gerçek olarak yüzümüze çarpıyor.

Meizu Pop kulaklığı ilk önce kulağa sabitleme başlığı olmadan kullandım ve bu halde bile kulağıma yapıştığını söyleyebilirim. Oldukça rahat ve kulağımda yokmuş hissiyatı doğurduğunu söylesem yalan olmaz.

Sabitleme başlığını takıp kullandığımda sanki kulağımın bir parçasıymışcasına tutundu. Olağan dışı şekillerde kulağımdan düşürmeye çalışsamda başarılı olamadım. Ama sabitleme başlığını taktığınızda başlık kulağa baskı yaptığı için rahatsızlık yapma ihtimali var.

Ses Performansı

Meizu Pop 'un belkide ses konusunda ayrıştırma nedeni olabilecek unsuru φ6.0mm grafen üç frekanslı dinamik sürücü gibi pek rastlanmayan bir sürücüsü olması... Kulaklığın diğer teknik detayları ise 16ohm empedans, 20Hz-20KHz frekans aralığı, kulaklık hasasiyeti ise 1KHz'de 101db olarak açıklanmış.

Ürünün yazılımsal sesi ile donanımsal sesi ayrı kulaklığı kapattığınızda donanımsal ses ayarı sıfırlanıyor. Ve sesi en yüksek konuma almak için kulaklığın sesini dokunmatik yüzeye basılı tutarak tekrar açmanız gerekiyor.

Pop, "True" kablosuz kulaklıklar arasında ses performansı olarak çok iyi durumda kendinden daha pahalı rakipleri ile aynı seviyede hatta pek çok konuda ses performansı olarak ele aldığımızda ipi önde göğüsleyen bir ürün olması ile dikkat çekiyor. Ama kablosuz kulaklıkların doğası gereği ses standartları yüksek biri için bu tip kulaklıkların yetersiz geleceğini belirtmekte yarar var. Üründe bazı zamanlar belli belirsiz bir dip ses oluşuyor ama bu durum nadir şekilde ortaya çıkıyor. Kulaklığın yüksek seste dışarı ses kaçırma durumu var ama ilgili kişinin bu sesi duyabilmesi için çok yakında olması lazım. Ses izolasyonu başarılı kulaklık yüksek ses seviyesinde iken dış sesleri duymak çok zor ama dışarıda bu şekilde kullanmamakta yarar var.

Mikrofon Perfomansı

Meizu Pop'un beni üzen nadir kısımlarından biri mikrofon, görüşme performansı oldu. İletilen ses seviyesi düşük iletimi sıkıntılı bazen cızırtı benzeri bir efekt olabiliyor. Gürültülü ortamda ise görüşme yapmak çok zor acil değilse denemenizi önermem. Tenha bir ortamda acileyeti giderir o kadar daha ötesini beklememek lazım. Kulaklığın mikrofon hasasiyeti 1KHz'de -38db olarak belirtilmiş.

Bağlantı

Pop, Bluetooth 4.2 kablosuz bağlantı standartı ile geliyor. Günümüzde standartının Bluetooth 5.0 olması isterdim, gelse iyi olurdu. Meizu Pop, Qualcomm Aptx ve Aptx HD kablosuz yüksek kalite ses aktarım standartlarını desteklemiyor. Bu durum ses iddiası olan bir ürüne yakışmayan bir ayrıntı olmuş. Ses ve görüntü senkronu nadirde olsa kayıyor ama genel olarak stabil bir bağlantı deneyimi yaşatıyor. Pili azaldığında tekleme, kopma benzeri anlık bir ses kesintisi oluyor. Yaklaşık on metre çekim mesafesi ile geneli karşılıyor ve olması gerekeni bizlere sağlıyor benim kullandığım ürün özelinde bir sorun yaşamadım.

Pil Ömrü

Kulaklık 85mah pil kapasitesi ile geliyor. Pil ömrü olarak firma tam şarjda 3saat olarak belirtsede kullanımda 4saat civarı bir pil ömrü elde ettim. Ürünün kendini kutu aracılığıyla manyetik şarj yöntemiyle birlikte doldurma süresi 1.5saat civarında gerçekleşiyor.

Kutu 700mah 2.59wh LiPo bataryası ekstra 12saat, kulaklığın şarjı toplam 15saat kullanım deneyimi sunuyor. Kutu kendini ise USB type-c portu üzerinden kablolu şarj ile 2.5saatte şarj ediyor. Kablosuz şarj (Qi) süresi 2.5saat bu süre kablolu şarj süresi ile aynı süreyi ihtiva ediyor. Ürün düşük amper çektiği için iki şarj yönteminin de aynı sürede olması gayet normal bir durum. Son olarak Kutu kulaklığı yaklaşık beş kere şarj edebiliyor.

Güncelleme Uyarısı!

Ürününüz eğer 1 Haziran öncesine ait bir ürün ise kulaklığa güncelleme yapmanız gerekiyor. Ama ürünün sizi yönlendirdiği uygulama ise yetersiz ve Çince başka dil seçeneği yok. İlgili uygulama sadece güncelleme için yapılmış ekstra hiçbir özelliği bulunmuyor. Çince bilmeyenler için Meizu Türkiye forumu mevcut uygulamayı uğraşıp çevirmiş. Eğer Çince bilmiyor ve eski bir Meizu Pop kullanıyorsanız değerli arkadaşların Türkçe çevirdiği uygulamayı kullanabilirsiniz. Kutudan çıkan güncelleme kartındaki karekodu tanıtmak size ayrıca bir kolaylık sağlayabilir.

Umarım Meizu bu uygulamayı en kısa zamanda globale hitap edecek şekilde, daha gelişmiş bir uygulama olarak hazırlar ve sunar. Çünkü şuan ürününüz güncel olsa bile ileride ürüne güncelleme yapmak gerekirse uygulama ile boğuşmanız gerekecek.

Fiyat ve Alınabilirlik

Meizu Pop ülkemizde Meizu Türkiye güvencesi altında 400TL fiyat etiketiyle satılıyor. Ürünü yurtdışından almak isterseniz 60 dolar civarına bulunabiliyor fiyat farkı gördüğünüz üzere fazla yok. Ayrıca cihazın gümrük sınırını aştığını düşünürsek yurtdışından almanın mantıksız hale geldiği söylenebilir.

Meizu Pop, bazı rakiplerinden daha ucuza aynı kalite hatta daha iyi ses performansı sunuyor. Ama ses performansı ile mücadele edebilse bile bazı çevre özellikleri yetersiz kalabilir. Örneğin pil ömrü, Bluetooth sürümü, Aptx desteği olmaması gibi bazı detayları biraz hayal kırıklığına neden olabilir.

İşin görünmeyen bir diğer kısmı ise QCY gibi bir gerçeğin pazarda olması. Aşağı yukarı ürün olarak benzer deneyim sunuyorlar. Meizu Pop'a göre ses performansı olarak geride ürünler olsalarda Pop'a göre çok daha ucuz olmaları ile bu farkı affedilebilir kılma şansları var.

Lafın özü Meizu Pop "True" kablosuz kulaklıklar arasında benim nazarımda iyi bir yere sahip ama ötesi olmayı başaramadı.

 

Meizu Pop Özellikleri

Kulaklık
- IPX5 suya dayanıklılık
- φ6.0mm grafen dinamik sürücü
- Bluetooth 4.2
- Güç harcaması 5mw
- Empedans 16ohm
- Frekans aralığı 20Hz-20KHz
- Kulaklık hasasiyeti 1KHz'de 101db
- Mikrofon hasasiyeti 1KHz'de -38db
- Kulaklık pil kapasitesi 85mah
- Kulaklık ağırlığı tekil 5.8g, çift 26g
- Şarj süresi 1.5saat, pil ömrü 4saat

Kutu
- 700mah 2.59Wh LiPo batarya / 5V-0.5A
- Kulaklığı yaklaşık beş kere şarj edebiliyor
- USB type-c şarj kablolu şarj 2.5saat
- Kablosuz şarj (Qi) firma verisi 2.5saat şarj
- Kutu ile ekstra 12saat pil ömrü
- Toplam 15saat pil ömrü
- Kutu ağırlığı 48g

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 42
  • Umut Koçak @umtk

    @aliytrklkmz ne demek çekinmeden sorun elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. TeknoSeyir güzel bir oluşum 🙂

  • Erkan Yilmaz @erkan-yilmaz

    Efendim peki bu kulaklık bas konusunda nasıl dır Apple airpods kadar iyi bir deneyim sundumu acaba size birde kulaklık ta herhangi bir arıza meydana geldi mi tekrar göndermeniz gerekti mi satın aldıgınız yere veya arızalı gelir ise ben bunu gönderirsem satın aldıgım firmaya kabul ederlermi çünkü hijyenik olma bakımından kabul etmiyorlarmış diye duydum
    Birde kulaklığı telefona nasıl bağlıyorsunız acaba

  • Tolunay Yıldız @tolunay-yildiz

    Bass ağırlıklı müzikler (Rap,trap,elektronik ) için Meizu pop iyi midir yoksa Qcy t1 pro ya mı yönelmeli?

  • Fatih Kaya @fatihkaya961

    @umtk Hocam sen incelelemeyi yapalı baya geçti aradan ama bu kulaklık ile Xiaomi Airdots arasında kaldım. Arada 2 kat fiyat farkı var ve Airdots arkadaşımda var sesi tatmin edici. Bende tasarımından ötürü Meizu Pop almak istiyorum ama sadece tasarım için 2 kat para vermem saçma olur. Şuanki tecrübelerin nedir, hala kullanıyor musun? Kullanıyorsan kronik sorunları falan var mı? Kısacası yarı fiyatına Airdots mu alayım yoksa bunu mu?

Kablonet genel değerlendirme.

Türksat Kablo'dan aldığım 50Mpbs 250gb akn + 2 Kablo tv üst paket + sinema paketi hizmeti için 2016'dan beri 110TL ödüyordum. Geçen yıl telefonu taşıyınca 3TL ekleme oldu. Yılbaşında tv paketlerinden birinin sözleşmesi bitti, fatura 130TL oldu. Bu ay diğer hizmetlerin sözleşmesi bitti.

Bugün sözleşme yenilemek için her şey dahil 125TL teklif edildi. Tam kabul edecekken AKN'li paket olmadığı ve doğal olarak gece de sayaça bağlı olduğu anlaşınca kabul etmedim. Sinema paketini iptal ettim, 155TL ile sözleşmesiz devam etme kararı aldım.

Alternatif olarak 100Mbps 500gb paket önerildi. (Kota geçince duran veya gb başı elli kuruş yazan iki versiyonu var.) Geçenlerde - hatırladığım kadarıyla gündemde - Murat bey'de benzer tarife önerdiklerini söylemişti. Toplam indirme miktarını söyleyemedikleri için bu tarifelere de geçmedim. İhtiyaç dahilinde 4TL'ye günlük 100Mbps alır, devam ederim diye düşünüyorum.

2010'da tv ile giriş yaptığım Türksat kablo alt yapsında 2014'dan beri internet hizmeti de almaktayım. Bu güne kadar kullandığım hizmetten memnun sayılırım. Tv yayını son zmanlarda yavanlaşması can sıkıcı oldu. Giden kanallar oldu ama yerleri doldurulmadı. Yeni kanal gelme hızı düşük. Teknik servis konusunda beklediğimden hızlılar. Beş saatte çözümek için söz veriyorlar ve bulunduğum bölgede bu sözlerine sadık kaldılar. Bulunduğum bölgede arızalar az olmakta, hatırladığım kadarıyla en uzunu geçen günkü tv yayını kesintisi idi.

Sonuç olarak memnun kaldığım hizmeti sözleşmesiz olarak almaktayım. Fiyatı fazla olabilir, şuan karşılayabilidğim için sorun değil. Keza sözleşme olmadığından serbesttimde. Bu kararda Turknet'in belirsiziliği ve tv yayını için evde tekrar tadilat yapmamak isteğide etkili oldu.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 9

Viboton İ8 Mini Arka Işıklı Kablosuz Klavye\Fare

Ürünü tvye bağlı bilgisayarı uzaktan yönetebilmek için aldım. Çokta bir beklentim yoktu. boyutu beklediğimden küçük geldi. İnceltilmiş Xbox one kolu havası var, bu yüzde tam olarak ele oturmuyor. Nano alıcıya sahip ve Nokia BL-5C pilini kullanıyor. Tuş dizilimi EngQ olmasına rağmen noktalama işaretleri sağ alt köşeye toplandığından Türkçe'ye özel karakterleri kullanmak zor olabiliyor. Nette gezinirken yazı yazma işini idare eder şekilde kotarıyor, yön tuşları zaman zaman yardımcı oluyor. Medya tuşları işlevsel. Fare alanı küçük ve tarama alanı az, sol ve sağ tıklama için ekstra tuşlar işe yarıyor. Basit işlerde sorun yok tabi klasik bir fare kadar rahat değil. üzerinde hareketlerin basılması görüntü açısından kötü. Arka aydınlatma gece iş görmekte,  renkler arası hafif geçişler, renk cümbüşü gibi hazır modlar olmasına rağmen sabit renk ile aydınlatma yok. Ben indirim ile 40TL'ye aldım. Bu fiyata göre benim ihtiyacımı giderdi.

https://tr.gearbest.com/air-mouse/pp_1082175.html 53.16TL

https://gearbest.com/air-mouse/pp_1082175.html 11.48$

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Logitech RMA deneyimi

Geçen ay şu paylaşımın altında kulaklık hakkında yazışırken g930'un süngerlerini aşındığını yazmıştım. @12ozkan123 Özkan'da servisin yenilerini gönderdiğini söyledi.

Arkadaşlar selamlar iyi yıllar 🙂 Gaming headset

Sonrasında Logitech hesabı açıp ürünü kaydettim. Ürünün Mart 2018'e kadar garantisi olduğu çıktı. RMA servisine fotoğraflarla sorunu bildirdim. 17 Ocakta gelen eposta ile biraz afallamakla beklemeye başladım. Dün UPS gümrük yetki belgesi istedi, doldurup gönderdim. Bu sabah sıfır kutu G933 Snow teslim edilmiş oldu. 😀

Kulaklığı iki sene önce Amazon Amerika'dan almışım. Garantisi bitmiş veya kabul etmez derken böyle bir durumla karşılaşmak süper oldu.

Buradan Tansiyiki @tansiyiki ve @12ozkan123 Özkan'a vesile oldukları için ayrıca teşekkür ederim.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 13 / 17