RX 480 geyiğine çok takılmayın. Referans kartlar satışa çıkmayan kartlardır hatta satılması yasaktır. Çoğu zaman üzerinde örnektir satılmaz yazar. Sebebi de tam olarak şu an bahsedilen türde sorunlardır.
Elime geçen çoğu sample kart altı ay içinde durduk yere bozulup çöpe gitmiştir. Standart kartların geçtiği kalite kontrolden geçmedikleri gibi, seri üretim kartlardan daha farklı üretildikleri de olmuştur.
Önemli olan üzerinde Asus, MSI yazan kartların sorun çıkarmaması.
Peki onlarda böyle bir ihtimal olabilir mi? Olur. Benim 1999 yılında bu sektöre girişim, AGP 3.0 standartlarını desteklemediği için Geforce ekran kartlarını çalıştıramayan, yeterli güç veremeyen, Gigabyte BX2000 ile olmuştu. Bundaki sorunu ortaya çıkarmış ve çözümünü sunmuştum. Güç kaynağından, AGP'ye kablo lehimleyerek güç bağlamıştım. Bugün ekran kartlarında pin takarak yaptığımız işin ilkel hali.
Yani olmaz değil ama referans karttan çıkan gürültüye göre hareket etmek ciddi yayınlara yakışmaz.
Kalite farkı, kimi magazin haber yapar kimi tecrübesiyle konuşur.
@gamsizm %100 katiliyorum , sorunlu olduguna da inanmiyorum ama asil inanmak istemedigim konu Pascal mimarisi diye pohpohlanan kartin eski nesil 970 e bile zor rakip olmasi , dag fare bile doguramadi.....AMD cok acil 1080 e cevap veremezse yavas yavas tozlu raflarda yerini alir gibi gozukuyo
@vitalyscherbo birbirine karistirdik Nvidia ile AMD nin yeni uretim teknoloji mimari isimlerini , uyariniz icin tesekkurler....
Tık çalma çabaları işte. Hep gündemde bahsediyorsunuz 🙂
Durumlarınıza özlem içersindeyiz yazın lütfen. 🙂
Dünyanın ürün incelemede gösterdiği özen ve ülkemizin durumunu gösteren güzel bir örneği. Bizde geyik muhabbeti onlarda inceleme.
@cemal Ben de onu merak ediyorum. Acaba bunu ortaya çıkaran ilk kişiye bu ipucu nereden geldi. Çünkü normalde ekran kartlarında böyle bir prosedür uygulanması pek sık gördüğümüz bir şey değil.
Gigabyte BX2000 anakart hiç unutulurmu creative geforce ekran kartı ile çalışmamıştı başıma ne işler açtı o anakart allahın belası hatırladım yine sinirlendim yazık harcadığım zamanada parayada böyle böyle soğudum ben anakarttı ekran kartıydı uzun zamandır sistem filan toplamıyorum uğraşmam uğraşamam artık bu dertlerle
@kurtcuk https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4qfwd4/rx480_fails_pcie_specification/
anakarttan fazladan güç çekiyormuş kısaca
Amd bile kabul etti sorunu çözüm üretmeye çalışıyor.Bakalım yazılım ile felan halledebilecekler mi? Eğer iyi bi çözüm gelmez is oc ve cf işi yalan olacak ona yanarım.
AMD'ye sordum kabul edilmiş bir şey yok. Araştırıyoruz diyorlar resmi açıklama bu. Burada Asus ve MSI gibi üreticilerin devreye girip bizim kartlarda öyle şey yok demeleri lazım.
@gamsizm Valla pcperde okudum yalan olduğunu sanmam.Makalenin sonunda amdnin kabul ettiği yazılmış ve amd kendilerinide mail atmış üzerinde çalışıyoruz bi yazılımla çözülebilir diye.
http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/Power-Consumption-Concerns-Radeon-RX-480
Piyasada satılan kartların hepsi şuan referans tasarım kartlar. Konu geçiştirilecek bir durum diyemeyiz. Bir kişinin bile anakartı bozulup elinde kalırsa konuyu önemsiz görenler mi zararlarını tazmin edecek? O yüzden satın alırken iyi düşünün derim. En azından özelleştirilmiş versiyonları bekleyin. İşin garibi AMD nasıl böyle bir hata yapmış, 6 yerine 8 pin güç girişi koymak bu kadar mı zor?
Yanlış. İncelemelere gönderilen kartlar sample yani örnek. Referans tasarım olması önemli değil. Piyasada satılacak kartlardan farklılar. Markalı ürünlerin aynı testlerden geçmesi gerekiyor.
@gamsizm Nesi yanlış? Kart sample olsun olmasın referans tasarım olduğu sürece aynı spesifikasyon değerlerine sahip değil mi? He fark varsa o zaman da farklı bir aldatmaca oluşur. İnceleme yapan bir çok yayın tarafında kartın Tdp sinin yer yer 150 W geçtiği belirtiliyor. Bu durumum pci-e girişine fazla yük bindirdiği konuşuluyor. Mevcut güç girişleriyle sıkıntı çıkarmayacağını garantisi yok. Hadi her şeyi geçtim şu durumda karta overclock yapılamıyor. Her türlü özel tasarımlı kartların beklenmesi daha iyi olur.
@venator Yanlış olan şey bu kartların sizin alacağınız kartlar olmaması. Referans örnek kartlardan onlarca geçti elimden. Acayip sorunlar gördüm final sürümünde olmayan. BIOS sürümleri bile erken BIOS olabiliyor. Zaten çoğu sorun o şeklide çözülür. Anakart gibi, BIOS güncellenir. Fiziki sorun var ise kart çöpe gider.
O yüzden bitmiş ürünlerde test yapılmalı. Elbette sample da düzgün çalışmalıydı ama çalışmıyorsa da AMD'nin derhal Asus'tan MSI'dan örnekler sağlayıp durumu toparlaması gerekiyor. Eğer onlarda sorun yoksa.
8 GB o. Kimse ona dikkat etmiyor. 200 Dolar olan 4GB. Hangi akla hizmetse 8GB olanlar gelmiş. Gerçi 1000 TL altı da var ama esas olay 4GB olan. http://www.vatanbilgisayar.com/radeon-rx-480-8g-gddr5-pci-e-hdmi-triple-dp-uefi-.html
@gamsizm Dolar yine artış trendinde ama dün bu ürün 982TL'ydi şimdi 10 lira artmış. Ne çekiyorsak bu kurlardan, vergilerden çekiyoruz. Bu arada GTX1070 fiyatları düşer mi? Düşerse ne kadar düşer acaba? Ekran kartı alma planım için bütçe oluşturuyordumda.
https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/4qmreo/rx_480_powergate_problem_has_a_solution/
Dx11 de 390 ayarinda bir kart dx12 de ise gtx 980 ayarinda bir kart.
yok ucuzsa illaki bi sorunu vardır diyor millet onlara göre 1000 dolardan aşağısı kart değil çöp.... binlerce kişi alıp mutlu mesut kullanacak kartı, siz gidin 1000 dolara alın ne alıyosanız
Olaya yabancı kaldım, nedir acaba link verecek biri var mı? Ne sorunu varmış?
Tamam buldum.
Bu arada sorun anakartlarda çıkarsa şaşırmayın.
nvidiadan ölümcül darbe gecikmedi. Geforce GTX 1060, 6-Pin 1280 CUDA çekirdeği, 1600 MHz base, turbo 1700mhz saat hızı, 6gb gddr5, 192bit, 120watt tdp 13 Temmuzda $239 - $279 arası değişen fiyatıyla raflarda. 120watt tdp ile RX480 'ni tokatlıyor düşündürücü.
Benim şu 10 günlük maceram yukarıdaki tabloyu doğrulayacak nitelikte.
Hangisinin performansı daha üstündür bilmem ama yayınlanan görsel biraz aldatıcı. Grafiğin X ekseni 0'dan değil 0.8'den başlıyor. Bu da aradaki hız farkı çok fazla gibi yansıyor grafiğe. Mesela Performance yazan yerde RX480'nin değeri 1, 1060'ın değeri 1.15. Arada 15% fark var ama grafiğe ilk bakan kişi, grafiğin tamamı ortada olmadığı için neredeyse iki kat fark var gibi algılayabilir.
@emre-k O doğru. Ama 1060 daha hızlı olacak benim beklentim de o yönde.
@darkinq16 Çubukları uzun tutarak arada dağlar varmış gibi göstermek istemiş nvidia hahaha
@emre-k bu tarz grafikler üreticilerin alışkanlığı zaten amd de aynı şeyi yapıyor grafik değilde önemli olan diğer kilit üstün noktalar. 6 pin güç girişi 120watt tdp ile rx480i geçmesi, saat hızları vs.
100tl az verip 480 mi alınır fazla verip 1060 mı? bekleyip göreceğiz.
Eger bu tablodakine benzer(abartilmis cubuklar degil,yuzde 15 fazla performans)Rx 480 nin isi bitti demektir.
Hemde daha az tdp ile daha fazla performans
Bence olayı fiyat/performans daha doğrusu fiyat/fps belirler. 🙂 Artık şu sektöre bi rekabet gelsin de tek bir sistem fiyatına satılan ekran kartlarının fiyatı biraz düşsün.
Hızlı olması kadar önemli olan o hızı ne kadar fiyata vereceği. 300$ falan olursa o iş yaş.
@kurtcuk iş ciddi. anakartlarada pek çamur atmaya gerek yok en baba anakartlar pert durumda üstelik sample 480 ler değil. işin sonu biostan düzeltme olacak belki ama performansı düşecek kartın. büyük talihsizlik bence referans tasarım almayın iş netleşene kadar bekleyin derim ben en azından özelleştirilmiş versiyonları bekleyin.
kartın güç değerleri 193 watt
https://www.youtube.com/watch?v=nKcHR1qW3w4
AUDIO DYING ON RAMPAGE IV MOTHERBOARD
http://www.overclock.net/t/1604421/various-amd-rx-480-review-thread/1890#post_25309056
PCI-E slot died with RX 480
https://community.amd.com/thread/202410
Çok üst düzey donanımlarda çok anlamsız sorunlar yaşanıyor, bir çoğu gündeme dahi gelmiyor. Mevcut z97 anakartımın usb 3.0 portları harici hard diskimi çalıştıramıyor mesela. Üstelik amd nin asmedia kontrolcüsüne sahip anakartları çalıştırabilirken. Aynı seriden başka anakart ile de denedim, sonuç aynı.
Kendi Z97'lerim ile böyle bir sorun yaşamadım. WD'nin harici diskini kullanıyorum.
@gamsizm Asus z97 hero ve iki adet z97 ranger model kartta yaşadım, harddisk 1tb lık Samsung. Hatta Asus servisine de gösterdim, onlar da kabul ettiler, Asus genel merkezine bildireceklerini söylediler, ama bir daha ses çıkmadı.
Fiyati 300 dolar olduktan sonra bir anlami kalmaz. 6gb olani 220 dolar olsun o zaman gule gule 480 diyebilirsiniz. Diger turlu parasini verdikten sonra 1070 1080 alir yine gule gule dersiniz. Ne kadar para o kadar performans.
Evet haklısınız 1060 kesinlikle ucuz olmalı mese 230$, fakat nvidia o segmentin kaymağını almadan fiyatı kırmaz AMD ise 4gb olanı sessizce kaldırır fiyatına olması gereken 150-180$ arasına koyarsa yeterli satışı yapar, RX480 referans kartın performansı yeterli ve umut vaadediyor ama 1060 için henüz birşey söylemek erken, çıkmadan bench'ler yayılır onlar az çok fikir verir.
Sözün özü 1070'e etiket/performans'e bakarsanız 1060'ın üç aşağı beş yukarı fiyatını görebilirsiniz.
AMD nin Polaris diye diye ortaya cikarttigi kart Nvidia nin 1.degil , 2.degil 3.karti karsisinda bile eziliyor...Cok net eziliyor hem de.....AMD cevap verebilecek mi bu duruma acaba
Murat bey üreticilerden test için RX 480 kart gelme olasılığı var mı? Bu kartın daha düzgün soğutmalı ve biraz daha o.c'li versiyonunu merak ediyorum.
İlk etapta gelmez. Önce referanslar.
Kartın voltajı bir kademe aşağı çekildiğinde hem güç tüketiminin düştüğü hem de 1266Mhz olan turbo frekansının sürekli tutturulduğu tespit etmiş bazı kullanıcılar. Asus, msi gibi kartlarda hem daha iyi ve sessiz soğutma, hem 8pin güç girişi hem de daha iyi yazılmış bios olacaktır. Yüksüz durumda 0db özelliği falan da yok referans kartta. Kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Murat bey selamlar, Sizce oyun oynayan birisi için referans tasarım ekran kartı almak mantıklı mıdır. Üretici firmaların kartları tahminimce şu andaki fiyattan pahalı olacak ( 1200-1300 ) civarı diye düşünüyorum. Sadece oyun oynayan birisi için sizce şu andaki Rx 480 alınabilir mi? Bütçem şu andaki karta yetiyor diyebilirim. Siz bu duruma ne dersiniz. ?
Bence sabretmek lazım. Yoldalar.
Murat bey pekala şu anda hali hazırda piyasada olan Sapphire R9 380X Nitro 4GB 256 Bit ekran kartı için ne düşünürsünüz. Amd FX 8350 - 32 GB Ram var pc'imde bu ekran kartını alsam oyunlarda beni üzer mi? Daha önceki ekran kartım GTX 660 idi daha iyi bir performans ve fps artışı görür müyüm acaba..
Geçti onların devri.