Aşağıdaki araştırmaya göre, insanlık son 40 yılda vahşi yaşamın %60'ını yok etmiş.

-Şuan dünyanın %25'i el değmemiş olarak adlandırılabilirken, 2050 yılında bu oranın %10'a düşmesi bekleniyor.

-Araştırmaya göre son 50 yılda Amazon ormanlarının %20'si yok olurken, deniz kuşlarının %90'ın midesinde plastik atık bulunuyor ve 2050'yılına kadar Kutup Ayılarının nüfusunun %30 azalacağı tahmin ediliyor.

-Orta ve Güney Amerika'da hayvan ve özellikle tatlı su hayvanları türlerinde %83-%85 azalma gözlemlenmiş.

https://www.scientificamerican.com/article/human-pressures-have-shrunk-wildlife-populations-by-60-percent/

Human Pressures Have Shrunk Wildlife Populations by 60 Percent

In 40 years, human actions like deforestation have taken a major toll on wildlife, a new report finds
BeğenFavori PaylaşYorum yap

Kitap damgalama diye ilginç bir moda çıkmış. İnsanların kütüphane görevlisi gibi kendi kitaplarını damgalaması biraz yapmacık geliyor. Ben kitap damgalayacak kadar kendi ismimi veya şahsımı büyük görmem açıkçası.

Bir de yazara imza attırma olayını kafam almıyor. Zaten yazarın ismi yazıyor ve kitap onun düşünceleri ile dolu, neden bir de imzası olsun?

BeğenFavori PaylaşYorum yap

"If they give you ruled paper; write the other way." Juan Ramón Jiménez

Bu çok güzel bir düşünce gerçekten. Tanıştığınız insanlar, arkadaşınız ya da sevgiliniz bile olsa sizi kendi istedikleri şekilde davranmaya itiyorlar. Sizin duygularınızı veya davranış tarzınızı garip bulabiliyorlar ama arkasındaki nedeni aramıyorlar. Bu nedenle, size yapılan öneriler hoşunuza gitmiyorsa veya direk karakterinize uymayan isteklerde bulunuluyorsa, bunu kabul etmeyip kendi önerinizi sunmanız daha iyi olacaktır.

Gideceğiniz yer veya yapacağınız şeyler hakkında sizin fikriniz alınmıyorsa uymayın. "Biz gidiyoruz, sen de gel" deniyorsa gitmeyin. Veya, size sürekli kendinizle ilgili sorular soran kişilere soru ile cevap verin.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Resimdeki üründen daha önce kullanan var mı? Yarın almayı düşünüyorum.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
    • 1881- @mka

      Zihnimde bulanıklık var ve bunu sadece besin takviyesi alarak geçirebiliyorum.

    • Yiğit @yigit1

      @mka Omega 3 alımınızı arttırın. B12 değerinize baktırın hatta genel olarak kan testi yaptırın. Eğer yine de sorun devam ederse bir psikiyatriste görünmekte fayda var.

    • Yiğit @yigit1

      @deadrow23 Bir de unutmadan D vitamini seviyenizi özellikle kontol ettirin.

    • 1881- @mka

      @deadrow23 Çok teşekkür ederim. Daha önce gittim beyin tomografisi istediler, korktuğum için çektirmedim, geçiremezsem gideceğim tekrar mecburen.

    • Yiğit @yigit1

      @mka Rica ederim. Geçirmekle uğraşmayın. Gidin ve doktora korktuğunuzu belirtin. Merak etmeyin doktorlar böyle durumlarda farklı ve size zarar VERMEYECEK yöntemler uygulayıp size o tomografiyi çektirirler.

    • Temp @temp

      @deadrow23 Omega 3, B12, D vitamini değerlerine hangi branş bakıyor?
      D vitamini testi her yerde yok diye biliyorum.
      Kaç yıldır bi d vitamini ölçtüremedik arkadaş..

    • Yiğit @yigit1

      @temp Dahiliyeye giderseniz yardımcı olurlar. Kan testi yaptırmak istediğinizi söyleyip özellikle B12 ve D vitamini hakkında test isteyin. Ayrıca doktora danışıp, balık yağı kullanmak istediğinizi belirtin. O size yardımcı olacaktır.

    • Temp @temp

      @deadrow23 Hep tam kan test yapıyorlar da bence o testin içinde d vitamini ölçümü falan yok.

    • Yiğit @yigit1

      @temp Var. Bizzat kendim yaptırdım. O teste göre de en düşük değerim D vitaminim çıkmıştı. Hatta doktor damla yazmıştı.

    • Temp @temp

      @mka Benim kafa da bi türlü aymıyor.
      Unutkanlık çok fazla.
      Hangi besin takviyesini önerirsin?

    • 1881- @mka

      @temp Ben balık yağı, yeşil çay, zeytin yağı ve ceviz yiyorum ve günde 2-3 litre su içiyorum. Yeşil çay zihni açıyor ama fazla kaçırınca kas spazmları yapıyor aşırı kafein yüzünden. Kahvaltıda, veya yemekte salata ile birlikte bunlardan tüketmekte fayda var ama kesin çözüm değil malesef.

    • Yiğit @yigit1

      @temp Ben doktor değilim diyerek başımdan savmış gibi yapmak istemiyorum. Takviyeleri kullanan insanlarda dahi benzer sorunlar var. Yani anlayacağın olay sadece vitamin, mineral eksikliğinden olmayabilir. Depresyon gibi nedenlerden olabilir. O yüzden önce dahiliyeye gidip test yaptırmalısın ve doktora derdini anlatmalısın, baktın vitamin, hormon dengesinde problem yok bir psikiyatriye gidip derdini anlatmalısın.

    • Yiğit @yigit1

      @mka Kafeinin kas spazmını yaptığını ilk defa duyuyorum. Dediğim gibi test yaptırıp sonuçlarına bak. Eğer çözülmezse psikiyatriye gidip, oradaki hekimle konuş.

    • Yiğit @yigit1

      @eamedic Abi konu yavaş yavaş beni aşmaya başladı, rica etsem sende yardımcı olabilir misin?

    • eamedic @eamedic

      @deadrow23 evet kafeinin kas kasılması üzerine aktivatör etkisi mevcut. Bu tarz besin takviyeleri konusunda bilgim yok ama d vitamini konusunda dahiliyeciler ve aile hekimleri d vitamini testi isteyebiliyorlar gerektiğinde, ancak son zamanlarda d vitamini yorgunluk ve kalp hastalıkları vs ile ilişkilendirilse de elde net bir kanıt yok d vitamini kemik hastalıkları ile ilişkili özellikle parathormon ile birlikte bakılıyor. Öğrencilik zamanında pharmaton fln deneyim dedim, sindirim sistemi yan etkilerinden dolayı bıraktım. Yorgunluk, halsizlik gibi zamanlarda tiroid hormonları test edilmeli öncelikle.

    • Yiğit @yigit1

      @eamedic Kafeinin kas kasılması üzerine etkilerini az çok araştırmıştım ve gözlemledim. Hatta -yanlış bilmiyorsam- kafein ergojenik etkileri ve vücut sıcaklığını arttırdığı için kas kasılmalarını tetikliyor. Fakat kas spazmı, krampları gibi etkileri bana garip geldi. Çünkü önceden 300-500mg kafein alan birisiydim(kafein döngüsüne girdim ve daha yeni çıktım) ve bende sadece vücut sıcaklığında artış vardı.

      D vitamini bildiğim kadarıyla modu etkiliyor. Daha doğrusu D vitamininin düşük olması modu negatif yönde tetikliyordu. (https://examine.com/supplements/vitamin-d/)

      Naçizane, benim verebileceğim en iyi tavsiye; spor yapmak ve doktora gidip değerlerini ölçtürmek olur. Eğer herhangi bir destekleyici kullanacaksa bunları sizlerin kontrolünde olması gerektiğini düşünüyorum abi 🙂 @eamedic

    • 1881- @mka

      @deadrow23 Çok teşekkür ederim yardımlarınız için, hem bilgi edindim, hem de farkındalığım arttı sayenizde.

    • Yiğit @yigit1

      @mka Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 🙂

    • eamedic @eamedic

      @deadrow23 ca++ metabolizmasını etkiliyor kramplarla o yüzden ilişkili. Beslenme çalışan doktorlar var bu tarz takviyeler konusunda onlara danışılmalı. Dediğiniz gibi uzmana danışılmalı çünkü bunlar da kimyasal maddeler etkileri, yan etkileri ve etkileşimleri olacaktır. Ben bilgili değilim bu konuda acil asistanı olduğum için alanıma çok uzak 😀 fakültedeyken de çoğu hocamız uzak durun derdi ancak gerekirse takviye alınmalı.

    • Yiğit @yigit1

      @eamedic Benimde tahminim Ca+2'dendi ama yeterli bilgim olmadığı için söylemek istemedim 🙂 Sen bile bir şey söylemekten kaçınıyorsan, bize laf söylemek düşmez. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra o alandaki uzman kişiler gerekli tedaviyi uygulayacağından hiç şüphem yok 🙂 Bilgiler için teşekkürler abi 🙂

    • eamedic @eamedic

      @deadrow23 bilgim olsa paylaşırdım ama bu konularla ilgilenmiyorum maalesef kendim de çok sağlıklı beslenen birisi değilim 😀😀 dediğiniz gibi tıbbi konularda tam bilmeden bilgi vermek istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

  • bitlikarinca @bitlikarinca

    Gingko ekstratı deneyebilirsin ama 40 yaşın altına pek önermiyorlar galiba.

Ne zaman dolar yükselse ve ürünlere zam gelse M alışveriş merkezinde Çaykur Yeşilçay'ı raflardan kaldırıyorlar. Sadece o da değil, ucuz 4'lü diş fırçalarını ve İpek marka şampuanları da bulamaz hale geliyorum.

Çaykur Yeşilçay konusunda baya sıkıntı var.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bence insanlığın en büyük kültürel kayıpları Kavimler Göçü, Güney Amerika'ya İspanyolların ayak basması ve Bizans'ın yıkılması esnasında yaşanmıştır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

"Spying on Whales" isimli kitabı okuyorum, şuan 70. sayfada ara verme ihtiyacı duydum. Okuduğum ilk Paleontoloji içerikli kitap olacak bitince. İlk bölümde Balinaların geçirdiği evrim sürecini ve yazarın yaptığı araştırmalar sayesinde keşfettiği ilginç iskelet özelliklerini, yeme alışkanlıklarını ve faunalarını anlatıyor.

Kitabın devamında Balinaların günümüzdeki durumundan ve gelecekte nasıl bir konumda olacaklarından bahsedecek. Hayvanları seviyorsanız mutlaka okumanızı öneririm.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Daha önce dinlediğim bir tür değildi fakat şarkıya aşık olmaya başladım. Bizde böyle yetenekler yok, belki ondandır.

#BirazMüzik

https://youtu.be/mUBMPaj0L3o

ROSALÍA - DI MI NOMBRE (Cap.8: Éxtasis)

ROSALÍA - "Di mi nombre" (Official Video) Download & stream “Di mi nombre”: Spotify: https://ROSALIA.lnk.to/DiMiNombreAY/spotify iTunes: https://ROSALIA.lnk....
BeğenFavori PaylaşYorum yap