Northrop YF-23 Black Widow II 1/144 Model
Trumpeter markasinin 1/144 olcekli YF-23 model kitini yeni bitirdim. Cok ozel ve az bilinen bir ucak oldugu icin inceleme yaftasi altinda sizinle paylasayim dedim.
Oncelikle ucak ile ilgili kisa bir ozet geceyim. YF-23 Northrop ve McDonnell Douglas'in ortaklasa gelistirdigi cift jet motorlu radar izi dusuk olan bir savas ucagi. Amerikan Hava Kuvvetlerinin duzenledigi "gelismis taktiksel savas ucagi" yarismasinda finale kalan iki ucaktan dizayn tekliflerinden biridir. Finale kalan diger dizayn ise Lockheed Martin tarafindan tasarlanan YF-22'dir. Alttaki resimde iki ucagi yan yana ucarken gorebilirsiniz.

By National Museum of the United States Air Force - National Museum of the USAF Fact Sheets: Lockheed-Boeing-General Dynamics YF-22 (file), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14491145
Yarisma kapsaminda 4 yil suren tasarim surecinde bir cok testten gecen ucaklar YF-23'un daha az radar izi oldugunu fakat YF-22'nin manevra kabiliyetinin daha fazla oldugunu gostermistir. Bunun sonucunda da YF-22 1991 yilinda bu yarismayi ve ihaleyi kazanan ucak olup F-22 Raptor olarak uretime gecilmistir.
YF-23'un en ayirt edici ozelligi olarak geleneksel olmayan dizayni olmustur. Alttaki resimde de goreceginiz uzere baklava seklindeki kanat yapisi yuksek suratlerde daha az surtunmeye yol acmasini saglayip, V seklindeki tekli kuyruk kanatlari ise rakibine gore daha az radar izi olmasini saglamistir. Ayrica yuksek konumlanan kokpiti pilotun gorus alanini maksimize etmek icin tasarlanmistir.

By U.S. Air Force - This Image was released by the United States Air Force with the ID 060810-F-1234S-004 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2189193

DAYTON, Ohio -- Northrop-McDonnell Douglas YF-23 at the National Museum of the United States Air Force. (U.S. Air Force photo)
Ihaleyi kaybetmelerinin ardindan bir baska savunma firmasi olan Grumman ile birlesip Northrop Grumman'i kurmuslardir. Firmanin gunumuzde en cok bilinen ucagi ise B-2 Spirit radar izi dusuk bombardiman ucagidir.
Bu kisa ozetten sonra model kitinin incelemesine gelince, genelde 1/72 modellerle ugrasmama ragmen cok nadir bir maket oldugu icin (internette $80'a falan gidiyor) param ancak daha yaygin ve cok daha ucuz olan 1/144 model kitine yetti ($4). Maket gayet basit ve cok fazla parcaya sahip degil. Yapimi bu yuzden 2-3 gun kadar surdu. Renk icin iki secenege sahip olan ucak icin koyu gri olan modelini yapmaya karar verdim. Akrilik gri ve siyah boyalari 1:1 olcekte karistirip gercege yakin bir gri tonu elde ettim. Maket'in tamamlanmis halinin resimlerini altta bulabilirsiniz. Eger havaciliga ve maketlere merkaliysaniz kolleksiyonunuzda bulunmasini kesinlikle tavsiye edebilecegim ucuz ve yapimi kolay bir maket. Sorulariniz olursa yoruma birakirsaniz kisa zamanda cevaplamaya calisicam.
Simdilik sadece modern (1970 - 2017) savas ucaklarini yapiyorum. Ama Uygun fiyata ebayden bakabilirsin genelde gumruk limitinin altinda. Artik ebay kredi karti kabul ediyor bir cok saticida.
Kullandığın boya,fırça gibi şeyleri de yazsan çok iyi olurdu.
Testor'un mat gri ve mat beyaz enamel boyalarini kullandim govde icin. Jet egsoz cikisi icin ise metalik gri enamel boya kullandim. Fircalar icin, kirtasiyeden aldigim basit firca seti kullaniyorum.
2. Dünya Savaşından P51D-Mustang ile Spitfire MK5 öneririm.
2. dunya savasi donemi ucaklari pek ilgimi cekmiyor simdilik ama bir kac sene sonra modern ucaklari bitirirsem, once vietnam savasi, sonra kore savasi, 2. dunya savasi diye gider hayirlisiysa.
@kzoo 1. Dünya'yıda unutma ben en son Fokker Dr1. Triplane yapıyodum.
uçak çok mutlu sanki 😀
Aynen. Hatta internette dolasan soylede bir goruntusu de mevcut konuyla alakali 🙂