Havacılığın teknolojik gelişimi ve tarihine dalıyoruz
Konuğumuz Cevdet Acarsoy ile bu defa havacılığın tarihine dalıyoruz.
Konuğumuz Cevdet Acarsoy ile bu defa havacılığın tarihine dalıyoruz.
Google'ın giyilebilir teknolojisi Google Glass'ı konuğumuz Tahsin Dane ile değerlendiriyoruz.
Sizler için Youtube 'ta en takip edilesi kanalları bulduk ve paylaşıyoruz. Umarım beğenirsiniz. Kanalları paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkürler...
Tekno Seyir
Güncel teknoloji ürünlerini test edip, haftada bir'de o haftanın teknolojik gelişmeleriyle ilgili gündem değerlendirmesi yapıyorlar Levent PEKCAN ve Murat Gamsız ileri gelen editörlerden ve sadece onların hoş sohbeti için bile dinlenip izlenilebilir bir kanal. Kanal aslında http://www.teknoseyir.com adresinden yayın yapıyor. Destek olmak için o site üzerinden izlemenizde fayda var...
Mesut Çevik
Mesut Çevik resmi Youtube kanalı.
Video Konsolu
Mesut Çevik resmi oyun kanalı.
Bölüm Sonu Canavarı
Bölüm Sonu Canavarı resmi Youtube hesabı.
Erdi Özüağ
Erdi Özüağ resmi Youtube hesabı.
AresmarTV
Battlefield 4 oynayan ve bunu gerçekten takım ruhu içinde yapan sayılı adamlardan biri. Küfür ve absürt hiçbir şey yok. Gerçek oyun keyfi böyle olur.
Fragtist
Fragtist resmi Youtube kanalı.
Merlinin Kazanı
Merlinin Kazanı resmi Youtube Kanalı.
Oyungezer
Oyungezer resmi Youtube kanalı.
İphonedo
İphone sevmeyenleri bile kendine bağlayacak bir adam. Yurt dışında yaşayan bir TÜRK ve adamın tek tutkusu Apple 🙂 İnceleme yaparken eğlendiriyor.
TrapCity
Dupstep, Elektro müzik falan.
Ratedrr
Ateş etmedin telefon,tablet. Havaya uçurmadık oyun konsolu bırakmadı 🙂
RockoTR
Level dergisinde editör olan Şefik'in resmi oyun kanalı.
Sözler Köşkü
Her yaşa hitap eden dini içerikleri gençlerin kendi ağzıyla anlattığı güzel bir ortam.
UKF Dubstep
Dupstep kanallarının açık ara en iyisi.
Sokak Röportajları
Çoğunuz zaten duymuşsunuzdur. İnsanların merak ettikleri ve daha çok absürt ve birazda cinsel içerikli sorular soruyorlar.
Mastermilo
Araçları havaya uçuruyor, kazalar yaptırıyor ve en önemlisi parçaladığı araçları absürt bir şekilde birleştirerek değişik şeyler yapıyor 🙂
DRAGTİMES
Drag yarış severler için en iyi adres. Hemen hemen her spor arabayı karşılaştırmışlardır.
VinesArmy
Yabancıların yaptığı popüler Vinelar
Beril Sergün
Bir kızın oyun oynama çabaları 🙂
Playboy Okulu
Kız tavlamak için yakışıklı olmak gerektiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman bu kanala baktıktan sonra bir daha düşünün 🙂
Steveo
Bu manyak en son poposuna tabancayla ateş ettirdi varın gerisini siz düşünün.
VitalyzdTv
Sağlam şakaların olduğu bir site. Abone olmasanız bile bu iki şakayı mutlaka izleyin 🙂
http://youtu.be/Ve46peMWU5w
http://youtu.be/0iyeUcFKRv4
TeEnZiE
Kimsenin girmeye cesaret edemediği yerlere giriyor. Mağara, terk edilmiş evler gibi.
HowToBasic
İnsanlar ona israf kralı diyor. Haksız değiller... 🙂
Dünyanın Enleri
Fazla söze gerek yok. Dünyanın en güzel manzaraları bir arada.
Technopat
Teknolojiden anlamayanlara bile en sade şekilde anlatarak incelemeler ve nasıl yapılır videoları çeken bir kanal.
AirBoyd
Havacılık adına ne ararsan. Geçmişten günümüze güzel kayıtlar bulunuyor.
Quidsup
Linux adına herşey.
Thenewboston
Kullanması karışık ama bir o kadar da zevkli programların en ince ayrıntısına kadar öğrenin. Tabi İngilizceniz varsa 🙂
AVbyte
Şarkılar, Tiyatrolar, Klipler... Ancak bu kadar emek verilebilir ve bu kadar güzel olabilirdi.
FoodForLouis
Mideniz sağlamsa bu adam neler yediğine bir bakın derim.
Marquesbrownlee
İngilizcesi olanlar için güzel bir teknoloji kanalı.
Dedex55
Kuşlara ilgisi olanlar için güzel paylaşımlar.
Standartadam
3 kafadar absürt ve cinsel içerikli konuları tartışıyor.
Whatever
Yine bir şaka kanalı ama bu sefer kızlar ön plana çıkmış ve şakayla karışık kaç kızın telefonunu alıyor 🙂
Thelowmoguys
Ağır çekimde yapılmış deneyler testler. İzlemesi baya keyifli 🙂
Cüneyt Nacar
Plaklardan hoşlanıyorsanız kesinlikle bakmanız lazım. Hoşlanmıyorsanız bile girip 2 müzik dinlemek çok rahatlatıyor...
IntoTheBarrier
Formula 1 severler. Özellikle oyunuyla ilgilenenler bakmalı. Eğlenceli bir kanal 🙂
AndyRehfeldt
Metal severlerin bakması gereken bir kanal. Death Metal şarkılarının Radio Disney versiyonları, pop şarkılarının da death metal versiyonlarını bulmak mümkün.Ayrıca Andy bu videoları hazırlarken tüm enstrümanları kendisi çalıyor. Adam tam bir yetenek.
CulturePub
Dünyanın farklı yerlerinden reklamlar.
KontorTV
Elektronik dans müzikleri. Bu türü sevenler için en iyi yerlerden biri.
Altın Elbiseli Adam
Motorsiklet severlerin bakması gereken bir kanal. Ufaktan araba mevzuları da var.
Furious Pete
Adamda bir iştah var "Bir oturuşta bir boğayı yedi" değiminin hakkını sonuna kadar veriyor.
Crazy Russian Hacker
İlginç deneyler ve absürt icatlar yapan bir Rus. Hemde İngilzice konuşuyor. Sırf bu adam İngilizce konuşsun diye bile izlenir yani 🙂
WHZGUD2
Dupstep ve robot dans yapan yetenekli biri.
Redbull
Kendisi bir içecek olsa da bütün extereme sporlara destek veriyor ve iyikide bunu yapıyor. Bu adamların dünyada yaşadığına inanmak gerçekten zor...
Ruhi Çenet Videoları
Bence herkesin ilgisini çekecek çok güzel bilgiler paylaşıyor. Bilgili biri olduğu ve doğru söylediği kesin.
22equinox
Eski analog fotoğraf makinelerini inceliyorlar.Ayrıca analog makinelere film takma ve film banyosu gibi bilgiler de veriyorlar.Tozlu raflar hayranlarının hoşuna gidecektir.
Liste Güncellenecektir...
Şu fotoğrafla beraber TeknoSeyir'in meşhur çekim odası tarih oldu. Saklayın.
Buyrun 🙂
Arkadaşlar öncelikle bu yazıda bilgisayarla müzik yapmaya başlamayı düşünenler ve bu paralelde kullanılabilecek popüler bir program olan Ableton Live 9'ı giriş seviyesinde anlatmaya çalışacağım.
Daha anlaşılabilir olması ve işin mantığını kavrayabilme açısından belli bir düzende madde madde ilerlemeyi düşünüyorum.
Ses
Önce biraz sesin tanımlamak gerek. Ses yaşadığımız dünyada maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Örneğin gitar çalarken gitar telinin çekilip bırakılması sırasında telde oluşan yüksek hızdaki titreşim havayla çarpışarak ses ortaya çıkartırlar. Uzun bir sopayı kılıç gibi salladığımızda çıkan sesi düşünün.
Müzik
Sesin biçim ve belli kurallar dahilin de anlamlaşdırılması olarak anlatmak yanlış olmaz. Müzikte devamlı olarak süren bir ses yoktur. Örneğin bir baterist belli aralıklarla davula vurur (ritim). Bir vokaist aynı konuşma gibi belli ses tonlarını belli aralıklarla çıkartır. Bugün binlerce çeşit müzik tarzı var ama genel olarak hepsi yukarıda anlattığım tanım çerçevesinden çıkmıyorlar.
Bilgisayarla müzik
Arkadaşlar öncelikle elektrik olmadan bilgisayarla müzik olmazdı. Bunu bilgisayar elektrikle çalışıyor mantığından anlamayın. Öncelikle geçmişi 1800'lü yıllara giden ve 1900'lü yılların ortalarında patlayan "synthesizer" durumlarını anlatmam gerekiyor ki mantığı anlayabilelim.
Telgrafın bulunan ilk elektronik müzik aleti olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Telgraf, bir telgraf şebekesindeki elektrik akımını açıp kapatan bir anahtardır. Dolayısıyla burada elektrikle oynuyoruz. Eğlence şimdi başlıyor.
İnsanlar elektrik akımının (sinyallerin) oluşturulup dalga boyuyla oynayarak farklı sesler çıkartabildiğini fark ettiler. Zamanına göre hızlı ilerleyen teknoloji yardımıyla da klasik müzik aletlerinin seslerini çıkartabilen aletler yapmaya kalkıştılar. (en basit anlatımı böyle) 1800'lü yılların sonunda ilk "synthesizer" yapılmıştı bile.
Bir synthesizer nedir ve nasıl işler.
Robert Arthur "Bob" Moog 1900’ lü yılların ortalarında bugünkü halk arasındaki adıyla "org" olarak bilinen synthesizerların gerçek ve popüler anlamda kullanılabilir hali olan "Moog synthesizer" ı bir ürün olarak ortaya çıkardı. Dolayısıyla anlatırken "Moog synthesizer" ı örnek vermek istiyorum.
Üç veya dört oktavlık bir tuş sayısı olan üzerinde düğmeler ve kablolar olan ahşap bir kutu şeklinde bir "org" düşünün. (Google a bakabilirsiniz) Kutunun tuşları ise basit bir mixer, elektrik frekansını oluşturan (sinyal) üç adet "oscillator" adı verilen düğme alanı. ( üst üste üç tane akım sesini bindirip kombinasyon sayısını attırabilmek ). Bu akımların frekans ve dalga boylarını (sesi) bükebilen bir filtre alanı (cutoff, attack, decay, vs.) ve oluşan seslerin doygunluğunu ve en alt/üst seviyesini/süresini ayarlayan envelope alanı. Kısaca elektrik sinyalleriyle ses oluşturulur, filtrelenir, doydun hale getirilir ve bağlı olan amfiye iletilerek hoparlörden kulağımıza güzel bir ses olarak verilir. (Bu anlatımı neden yaptığı yazının ilerleyen kısmında anlayacaksınız.)
Günümüzde bilgisayarla müzik yaparken aynı photoshop gibi belli programlar kullanmamız gerekiyor. Photoshop'ta katmanları (layer) üst üste koyarak ya da renk tonlarını düzenleyerek çalışmalar yapılıyorsa müzik programlarının da çalışma mantığı aynı. Aradaki tek fark belli bir zaman diliminde ilerliyor olması. Müzik yapabilmemiz için kullandığımız üç adet yöntem var.
1- Gitar, vokal, vb. şekillerde ses kaydı almak.
2- Hazır ses loop ları (sample) kullanmak.
3- Midi sinyallerini müzik programında dönüştürerek ses oluşturmak.
Bilgisayar programları kendi içinde synthesizer' ı yapay ( yazılımsal ) olarak taklit eder. Yani yukarıda anlattığım Moog synthesizer mantığı programlarda yapay olarak bulunur. Midi sinyallerini alır ve aynı moog synthesizer' da olduğu gibi ses üretir. Günümüzde VST denilen (Virtual Studio Technology) yapay synthesizer ve efekt modülleri vardır. Bunları photoshop ta kullandığımız plugin olacakta düşünebilirsiniz. Fakat bunlar temel bir synthesizer’ a göre daha kapsamlıdırlar. (temel aynı)
Kısaca hazır ritim loop (sample) ları kullanarak ritmi, yapay synthesizer (veya VST) kullanarak basları oluşturup vokal kaydınızı oluşturulan müziğe koyarak en temel haliyle müzik yapabilirsiniz. Bura da tercih size kalmış. İsterseniz sadece ses kaydıyla da olayı bitirirsiniz.
Nelere ihtiyacımız var
( Bilgisayarla müzik ucu bucağı olmayan bir alan. Ben sadece yeni başlayanların ve ilerletmek isteyenlerin ihtiyacı olabilecek şeyleri listeliyorum. )
1- Bilgisayar.
2- Müzik programı.
3- Ses kartı.
4- Midi Controller.
5- Referans hoparlör ve kulaklık.
6- Mixer.
Bilgisayarınızın işlemcisi orta karar da yeterli. Kullandığınız Ram en az 4 GB olmalı. SSD kullanmanız büyük oranda programınızın performansını arttıracaktır. Çünkü sample ses dosyalarını bol bol kullanacaksınız. Hangi müzik programını seçeceğimiz önemli. Ableton Live dışında FL Studio, Reason, Cubase ve sadece mac için üretilmiş Logic gibi programlar şu an aklıma gelenler.
Bilgisayarınızda standart olarak gelen ses kartınız öğrenme aşamasında fazlasıyla işinizi görecektir. Fakat ses kaydetme gibi bir olaya girmek istediğinizde harici ses kartı gibi çözümlere ihtiyaç var. Giriş seviyesi olarak Focusrite Scarlet Studio iyi bir çözüm olabilir. Kutu içeriği ise harici ses kartı, Mikrofon ve kulaklıktan oluşuyor.
Midi controller kullandığınız programdaki özellikleri aldığınız alete atayabildiğiniz, seçiminize göre org gibi tuşları olabilen aletlerdir. Programını bilgisayar klavyesi ve mouse dışında aletten iki elinizle kontrol etmeniz yapacağınız müziğin akışını ve doğallığını arttırır. Ayrıca adı üzerinde, müziğinizde daha fazla kontrollü olursunuz. Sanılanın aksine çok ucuz çözümleri var. Ben "Akai MPK Mini" kullanıyorum. Boyut olarak 13"macbook pro genişliğinde. Kullanımı rahat ve sorunsuz. Rahatlıkla tavsiye edebilirim.
İyi müzik yapmak için sesi en doğru şekilde duymanız gerekir. Bunu içinde iyi ses aralığına sahip bir kulaklık (DJ kulaklıkları ilk aşamada işinizi görür) ve doğru sesi veren stereo bir referans hoparlöre ihtiyacınız var. Referans hoparlör iyi ses vermez, gerçek sesi verir. Siz referans hoparlörde iyi bir ses yakaladığınızda normal hoparlörlerdeki ses işlendiğinden yaptığınız şarkı çok doygun ve temiz olacaktır. Yani referans hoparlör iyi ses yerine doğru ses için yapılmıştır. Normal hoparlörle ise doğru ses yerine iyi ses mantığından giderler. Pahalı sistemlerdir. İyi bir ses aralığına sahip kulaklık kullanmanız ilk aşamada mantıklı olacaktır.
Müzik için kullanacağınız alet edevat arttıkça bir mixer’ e ihtiyaç duymanız kaçınılmaz.
Ableton Live 9
Live, techno' nun anavatanı olan Almanya'da 2001 yılında ilk versiyonu Robert Henke ve Gerhard Behler öncülüğünde piyasaya çıktı. Popüler hale gelmesi 2007' de çıkan Live 7 versiyonu ile başladı. Çünkü en temel farkı ritimleri sayarak kullandığınız sesi siz komut verdikten sonra otomatik olarak bekleyerek uygun ritimde çalmaya başlatmasıdır. (her DJ' in olmazsa olmazı) İsminin Live olmasının da en temel sebebi budur. Fakat Live genel anlamıyla bir DJ programı değildir. Live, müzik oluşturma ve icra etme programıdır. Ve icra etme kısmı diğer müzik programlarına göre daha etkin ve başarılıdır.
Ara yüzü süslü püslü değildir. Son derece minimal ve işlevsel olarak tasarlanmıştır. Ara yüzü, içerisindeki ayarla beraber istediğiniz ölçüde ufaltıp büyütebilirsiniz. Eğer program çöker ya da birden kapanırsa çalışmanız en son hali ile açılır. Yani kurtarma özelliği efsanedir.
Programın en güzel özelliklerinden birisi ise internetten indirilebilen “pack” leridir. Özel bir şıkıştırmaya sahip olduklarından 10 mb’ lık bir dosya program tarafından açıldığında 100 mb tutabilir.
Live'ın ara yüzü nu görsellerle anlatmaya çalışıcam....derken en fazla 5 görsel eklendiğini öğrenmiş bulunuyorum 🙂 Nu yüzden açıklamalı görselleri aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
https://yadi.sk/d/HkOBzh1pZi2Bp
Umarım bu konudaki soru işaretlerini biraz olsun giderebilmişimdir.
Bağlantılar:
https://www.ableton.com
http://www.moogmusic.com/products
http://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-studio
http://www.akaipro.com/product/mpkmini
Nexus 5 Android L yüklemek yada Resmi Roma geri dönmek.
Arkadaşlar işler biraz karışık gibi gözüküyor ancak en basite indirgedim burada. Telefonunuz gerçekten zarar görebilir ancak burada söylediklerim dışına çıkmazsanız hiç bir şey olmaz.
Bu işlemlerden sonra hafıza kartınız hariç her şey sıfırlanacak telefonu yeni almış gibi olacaksınız.
Size önerim Android 4.4.4 kullanmanız. 4.4.4 daha stabilize daha az hatalı. Android L ise şık ancak daha sorunları var kararlı sürümü beklemek daha iyi olur.
Önce geliştirici seçeneklerini açıp hata ayıklama modunu açmamız gerekiyor.
Geliştirici seçeneklerini açmak için Ayarlar > Telefon Hakkında > Derleme numarası bölümüne geliştirici seçenekleri açıldı diyene kadar basılı tutmuyoruz üst üste tıklıyoruz.
Telefonu kapatın ses açma kapama ve power tuşuna basılı tutun.
Bootloader ekranı açılacak PCye telefonunuzu bağlayın
https://dl-ssl.google.com/android/repository/usb_driver_r08-windows.zip
Şu dosyayı indirip masaüstüne veya herhangi bir yere çıkartın. Sonra aygıt yöneticisinden cihazı bulun Android Nexus 5 gibi görmesi lazım yada USByi bilgisayardan yada telefondan çıkartın takın değişiklik olanı görürsünüz zaten sağ tıklayın güncelleştirmeye tıklayın ve az önce çıkarttığımız dosyaları yükleyin.
Ardından şu dosyayı indirin;
http://fs1.d-h.st/download/00014/iqA/Fastboot%2BADB%2820926%29.zip
Yine bir yere çıkartın.
Buradan istediğiniz sürümü indirin.
Android Resmi Rom
https://developers.google.com/android/nexus/images
Yada Android L
http://storage.googleapis.com/androiddevelopers/preview/hammerhead-lpv79-preview-ac1d8a8e.tgz
İ
ndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyanın içindeki dosyaları az önce indirdiğimiz. Fastboot+ADB > Win32 nin içine atın.
En son şöyle bir görüntü olması lazım.
http://imgim.com/2637incic2826783.png
flash-all'a tıklayınca otamatik olarak işlem başlıyor bu esnadan sonra 5 dakika içinde kurulum tamamlanacak sizin yapmanız gereken sadece beklemek herhangi bir şekilde bağlantıyı kesmemeniz lazım.
Oluşan problemler veya sürümler arasındaki merak ettiğiniz her şey için yardımcı olabilirim.
Merhabalar,
Öncelikle tüm yorumlar için teşekkür ederim. Hatalarla ilgili açıklama yapma gereği duydum, sizlerin de katkılarınızla düzeltilenler oldu. Sadece yapıcı eleştirilere cevap vermeye çalışacağım. Belirtmeliyim ki havacılık tarihçisi ya da uçak mühendisi değilim, sadece bu alanlardan pilotaj için gerekli bazı bilgileri çeşitli kaynaklardan bilgileri derledim. Bu derleme sırasında ana amaç, her bilgiyi vermek, ansiklopedik kapsamlı bilgi vermek ya da her ihtiyaca cevap vermek değildi.
• Türk Havacılık Tarihi ve Helikopterler için ayrı videolar düşündüğümüz için onları hiç anlatmadık. Kitabımda (Sanal Pilot) Türk havacılık tarihi isimli bölüm mevcuttur, yani köklerimize ihanet söz konusu değildir.
• Yunan mitolojisi, uçuşla ilgili en eski kanıt olmayabilir düzelteyim, antik Çin’de uçurtmalar insan taşıyacak boyuta ulaşmış şekilde resmedilmiş anlatılmıştır. Benim ve kullandığım kaynakların mitolojiyi örnek verme sebebimiz, insanların uçma isteklerinin tezahürüdür. Bu mitolojik anlatının önemi, insanların bu isteklerinin ne kadar eski olduğunu anlatmaktır.
• Howar Hughes, blackbird, ramjet vs. bir çok mihenk taşı var fakat bunlar gibi figürlerin tarihe etkisi veya belli bir dönemi yansıtmaları açısından özetin özeti olan içeriklere katamıyorum.
• G kuvveti tabi ki ivmelenmeyi anlatır. Kütle çekimi (gravity) değildir, isimlendirme hatalıdır. Orada anlaşılması kolay olsun diye ağırlığımız o kadar katına çıkıyor demek için söylemiştim faka atmosfer basıncı ile karışacağını izleyince fark ettim. Tekrar edelim, g kuvveti (İngilizce: g-force), bir kütleye belirli bir durumda etki eden hızlanmadır (akselerasyon). Videoda anlatılan pozitif g dir. (Kaynak: Godwin, Peter, David Robson. ''The Air Pilot's Manual 6: Human Factors & Pilot Performance.'' 3ncü baskı. Cranfield. Aviation Theory Centre, 2006.)
• Jet motoru konusunda, diğer konularda olduğu gibi genel bir bakış açısı sunmayı amaçladık, bu tip motorlar vardır, çalışma sistemleri basitçe şöyledir gibi. Turbo-jet ve Turbo-fan detaylarına bu sebeple girmedik.
• Roket motoru konusunda, kullandığım kelime bir jet motoru çeşidi olan roket motoruydu(A rocket engine, or simply "rocket", is a jet engine[) Uzay mekiklerindeki roketi kastetmemiştim, fakat tüm askeri uçaklarda kullanılmaları konusunu düzelteyim. ( Kaynak: George P. Sutton and Oscar Biblarz (2001). Rocket Propulsion Elements (7th ed.). Wiley Interscience. ISBN 0-471-32642-9. See Chapter 1.)
• X15 2004 yılında hız rekortmenliğini 9.6 Mach ile X43A’ya bırakmıştır, onu düzeltelim. (http://www.nasa.gov/missions/research/x43-main.html)
• Bahsi geçen belgeseller:
Great Moments in Science and Technology, The Montgolfier Brothers and the Hot-Air Baloon
Charles Lindbergh - From New York to Paris 1927- La Guardia Comunity Colegge
Where's Amelia Earhart - National Geographic Channel
Air Crash Investigation Air France Flight 4590 Crash of the Concorde
Beğenen arkadaşların iltifatlarına teşekkürler, yapıcı eleştirilere de çok teşekkürler, bu sayede hataları düzeltme fırsatı bulduk.
realy realy great video
güzel başladı ama süreden kaynaklı olsa gerek çok önemli şeyler atlandı. bir de Concorde kısmı biraz sallama geçti gibi. bir kere kaza yaptı diye artık tutmadı, tipi kayıktı olmadı demek yanlış olmuş bence. bugüne gelene kadar 737 ailesi ne kanlı kazalar geçirdi ama bugün en güvenilen uçaklardan. Concorde'u işletmek çok maliyetliydi ve gürültülüydü. bu kadar masrafa karşılık 100 kişi alabiliyordu ve tek sınıf koltuk konfigürasyonu vardı. bazı tasarım hataları da vardı, motor ve tekerleklerin yerleşimi tersti. tekerler motora su sıçratıyor diye 2. versiyonda çamurluk tarzı şeyler eklendi ama bu da onun son kazasında ve bitişinde aktif rol alacaktı.
Lütfen Biri Bana Yardım Etsin Win 8.1 e Ps 3 kolunu Nasıl Bağlıyabilirim