Herkes Dolar kurunu takip ediyor ama Türkiye'ye gelen ürünlerin önemli bir kısmı, bizim sektör özellikle, Euro üzerinden geliyor. Euro 8 olmak üzere.
Teknoseyir gündemi
#ikinciel#Satılık#YapayZeka#TürkMüziğiİ#psikoloji#kedi#SüveyşKanalı#teknosoru#Barbenheimer#amazondan#TeknoYardımSon bir saat içinde 260 ziyaretçi, 105 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2023 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Ne fark eder ki ? Dolar olsun ne olacak
Fark şu, bazı hesapları yaparken Dolar ile çarpınca daha iyimser bir tablo çıkıyor 🙂
100 euroluk telefonları bile alamayacağız bu gidişle, hindistan için üretilen ucuz çöplere kaldık.
Vergilerle o telefonları Hindistan'dan bile daha pahalıya alırız ya, ona yanıyorum.
@runforrest Öyle.
@gamsizm gündem bu şekilde oldukça beğen butonunun yanına üzülerek onayla butonu'nu öneriyorum. Bu gidişle daha fazla kullanırız hem...
Sanki o çok matrak bir seviyede. Dolar en azından daha düşük ona göre, iyice moralimiz bozulmasın ona bakıp. 😀
Ben Tozlu raf malzemelerini İngiltere'den alıyordum. Pound 9 lira olmak üzere 🙂
@gamsizm Allahtan pound takip etmiyoruz, haberlerde falan karşımıza pek çıkmıyor. 😀
5-6 sene 90'lı yılları yaşayacağız. Yapılacak şey gereksiz masraf yapmamak, tutumlu olmak, elindekinin kıymetini bilmek. Başka yapacak bir şey yok maalesef. Yada maaşını euro ile alacaksın ne diyeyim.
abi artık oranları ikisininde aynı en fazla %0.1 falan fark oluyor 😀 istersen yeni zellanda dolarını takip edelim. sonuçta değer kaybeden bizim paramız.
Gel şunu 122 ay yapalım. 🙂
Galiba ne yapılıp ne edilecek ya yurtdışı ya da ihracat odaklı bir iş yapılacak. Öbür türlü artık kıt kanaat geçinmeyle yaşanır.
Ona da devlet her türlü zorluğu çıkarıyor 🙂 Bu ekonomik savaş ise zaten sizin ticaret yapmanız da engellenebilir. Ekonomik araçlar adamların elinde. Paypalı kendimiz kovduk ama adamlar kendileri de engel olabilirdi. Tr zaten ABD bankalarınca uzun süredir kara listede bizim gibi küçükler iş yapıp para alamıyor ya da çok zor alıyor. Belki bu işler devletin ihracatı her türlü destekleyen düzenlemeler yapmasını sağlar.
@gamsizm Murat Hocam doğrusunuz haklısınız. Bugün iş olarak kağıt üzerinde yalan yok her şey sağlanıyor ancak ülkenin prestiji, algısı öyle bozulduki yurtdışından hangi firmayla konuşsak iş için sanki hastalıklıymışız gibi kendimizi de anlatmak durumunda kalıyoruz. Abd gibi pazarlara girmenin en sağlıklı yolu da maalesef Avrupa merkezli bir ofis açmak oluyor.
Paypal yüzünden ülkeden tahminim 1000 kişi ekmeğinden olmuştur. Bu sayı en az, en iyimser sayı.
zaten bu devalüasyonun amacı ihracatı artırmak. kontrollü yapılıyor her şey. yoksa normal bir ülkede merkez bankaları müdahale eder böyle durumlarda.
@muhsinulusoy Yahu hocam guldurmeyin adami Merkez mudahale edince genelde ters tepiyor. Kaldi ki agir sanayisinin disa bagimli oldugu bir ulke nereye ihracati artiriyormus. ahahah
@muhsinulusoy Borcun var borcunu odersin sonra parani degersizlestirirsin dedigini anlarim. Ancak urettigi degerin yarisi kadar borcu olan bir ulke nereye kendi parasini degersizlestirme yoluna gidiyor
@extreme türkiye'yi hammadde bazında küçümsemeyin. devalüasyon en çok ihracata yarar. gerçek ekonomi modellerinde para politikaları krizlerin önüne geçebilir. zamanında faiz artırılsaydı bu durumda olmazdık ama işlerine gelmediği için artırmadılar ve bu durumdayız.
@muhsinulusoy Mesela sadece rezerv degil onu cikartmakta onemli.
@extreme tabii bu devalüasyon politikası türkiye için sürdürülebilir değil. çin gibi ülkeler bunu kolaylıkla yapıp meyvesini alır. iktidarın ne yapmaya çalıştığını kimse bilmiyor. mantık dışı ne varsa o gerçekleşiyor, mb faiz bile indirebilir. gerçek şu ki yakın gelecekte bizi bekleyen olaylar resesyon, enflasyon ve haliyle stagflasyondur
@muhsinulusoy Bu ulkenin bilgi uretmekten baska hicbir caresi yok. Enerjide disa bagimli agir sanayi bir yere kadar. Enerjide disa bagimli oldugu surece bu etkin oldugu diger tum sektorleri etkileyecektir.
@rdr yukarıda dediğim gibi mantık dışı şeyler yapılıyor zaten şu an 🙂
Girişimciler yurtdışından nasıl ödeme alır? (Paypal alternatifleri). Güzel bir yazı:
https://medium.com/hamzauzumcu/giri%C5%9Fimciler-yurt-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1ndan-nas%C4%B1l-%C3%B6deme-al%C4%B1r-c885a2003b5d
Ben şahsen şahıs sirketi kurup avrupaya iş yapacağım bağlantım mevcut. 3 senedir zam yok maaşa birde şirketin durumu kritik gidici.
@ardazeytin Proje işi. 3d tasarım gorsellestirme,render, 3d Çelik konstrüksiyon çizim, detaylandirma, analiz.
Bu ilk kriz değil. Geçmiş krizleri yaşayanların tecrübelerinden faydalanmak gerekecek. Ahaber izleyen tayfa değilsiniz. Boş laf yemiyorsunuz. Bundan yakın vadede kurtuluş yok. Kriz dönemini atlatacak şekilde harcamalarınızı düzenlemeniz gerekiyor. Parayı elinizde tutmalısınız. Türkiye ölçeğini tahmin edemeceyeceğimiz kadar dışa bağımlı. Para varken bu dert edilmiyor da en kritik ihtiyaçlar dahi dışardan geldiği için, temel ihtiyaç maddelerinin bile bulunamadığı bir yere kadar gidebilir. Şimdi ekran kartı telefon alamıyoruz diyoruz bunlar yine iyi. Yaşamak için gerekli değil. İthal pirinç bulunmayınca göreceğiz. Bu aşamaya gelmemesini umuyoruz. Bizim tek kurtuluşumuz bu ekonomik savaşın global olması.
Hatırlarsanız zamanında biz Rusya ile savaşırken Avrupa kendi çıkarı için Osmanlının arkasında durmuş ve savaşı 'kazanmıştık'. Sonrası Duyunu Umumiye...
https://www.wikiwand.com/tr/K%C4%B1r%C4%B1m_Sava%C5%9F%C4%B1
Şimdi ABD'ye karşı Avrupa TR'nin arkasında durup kötü gidişata yine kendi çıkarı için engel ya da fren olabilir. ABD'nin TR'yi ekonomik olarak çökertmesi demek, TR'nin Avrupa'ya olan borçlarını ödeyememesi demek ki bu da Avrupa ekonomisini sarsacak bir hamle.
Ben Trump'ın TR'nin Avrupa ile arasındaki ekonomik savaşta saldırdığı bir piyon olduğunu düşünüyorum. Ama bir yandan ABD içinden de Trump'ın gidişi için ciddi çalışma var. Tutuklamalar başladı.
Bizim rezil ekonomi yönetimimiz haricinde dönen bir ekonomik oyun var şu anda. İzleyici konumundayız. Hem halk hem de ülke olarak yapılabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum.
@gamsizm Trump AB ve Cin tarafindan ekonomik olarak somurulen ulkesini durdurma yolunda Dolari guclendiriyor. Ve bu birden sapkadan da cikmadi. FED zaten bunu yillar oncesinden belli etti. Ben ve benim gibiler bunlari bildigi icin 2.8'den Dolar stogu yapti. 2007-2008 senesinde uzun vadeli yatirimlar yapilacakti. Betonla bu ulke yillardir yalan bir zenginlesme yasadi.
@extreme insanların dolar stoğu yapmaması aptal olduklarından değil. Dolar alıp kenara koymak da tasarruf çeşidi. Millette kenara atacak para ya yok ya çok sınırlı. Kredi kartı ile borç yiyen bir ülkeyiz.
@gamsizm Benim yorumum insanlar icin degil, bunu gorup betona kredi sacan yoneticiler. Hicbir sekilde geri donusu olmayan betonlar dikenler.
Ekonomi çökmüş gibi TL nin degeri bitik hala dış güçler falan nasıl olack ?
@gamsizm Bu krizin diğer kriz dönemlerinden en büyük farkı günümüz Türkiye'sinin tarım, hayvancılık gibi hayati sektörlerde tamamen dövize endeksli olması. Bu ülke çok kriz gördü, alım gücü düştü ama 60-70 yıldır kıtlık riski olmadı çünkü tarım ve hayvancılık anlamında 100% dışa bağımlı değildi hatta ihracatçı konumundaydı. Yarın buday, saman, tohum ithal edilemeyecek duruma gelinirse kıtlık riski var. Şimdi okuynlara ütopik gelecek ama seneye bu zamanlarda tekrar okuyun buraları. Depom ve param olsa yapacağım ilk şey konserve gibi bozulmayan gıdaları stoklamak olurdu.
Sorun sadece $'ın yükselmesi değil. TL'nin neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybetmesidir. Millet kafayı Trump ile bozmuş iyi de fed 2013 yılından beri "Artık ucuz dolar yok." diyor. Peki biz ne yaptık ekonomik bir önlem aldık mı dış borç ile sistem döndüren bir ülke olarak? Hayır. Döviz üreten bir ekonomi oluşturmaya çalıştık mı? Hayır. İhracat kalemlerinin ithal hammaddeden kurtulmasını sağladık mı? Hayır. Özellikle katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak sektörleri destekledik mi? Hayır. Varsa yoksa beton beton beton. Gelişmişliğin inşaat yapmak olduğu illüzyonu bizi cezbetti. Nice üretici işi gücü bırakıp inşaat sektörüne girdi. Millet kredi ile ev alıp kendince evleri yatırım aracı olarak kullandı. Şu an bile 0.98'den %10 peşinatla konut kredisi kampanyası yapılıyorsa ve verilen kredi oranları piyasanın çok altındaysa ekim sonuna kadar kamu bankalarının görev zararı yazacağı ve bu zararın da sonuç olarak halkın gelirinden tahsil edileceği aşikardır. Bugün imfye sonuna kadar karşı olan tutumumuz, yarın " Zaten imfyi kuran biziz biz. Yıllarca bunlara kara günümüzde kullanalım diye milyarlarca dolar para akıttık. Borç verdik. Hadi bakalım şimdi alacağımızı alma zamanı geldi." Şeklinde değişirse hiç şaşırmayınız.
dolarla gelse baya ucuz oluyordu ama Euro bütçemi zorladı
dolarla euro arasında uçurum var oysaki
herkese hedef olarak gosterilen dolar oldugu icin oyle maalesef. Bende sadece sterlini takip ediyorum digerleri umurumda degil. herkes ekmeginin pesinde.