Bu WhatsApp'ın kullanım ve gizlilik sözleşmesiyle birlikte çoğu kişi uygulama değiştirmeye başladı. Ben Telegram kullanıyordum zaten uzun zamandır ama bence Telegram da veri gizliliği konusunda %100 güvenilir değil. Tamam, mobil uygulamalarının kaynak kodları açık ama sunucu tarafının kaynak kodları açık değil ve mesajlar da orada duruyor. Sonra Telegram da hayır kurumu değil, bu sunucuların masraflarının bir yerden çıkması gerekiyor. Ben Telegram'ı her platform için ayrı olarak geliştirdiği performanslı uygulamalarından ve uygulama içi gelişmiş özelliklerinden dolayı tercih ediyorum. Yoksa gizlilik bence her uygulama/hizmet/ürün için tartışmalı bir konu.
Uzun lafın kısası: Sunucusu bana ait olmadığı sürece ben türlü uygulamadaki veri güvenliğimden şüphe ederim. Sırf bu yüzden ben artık çoğu ihtiyacım için self-hosted çözümleri tercih ediyorum. Ben kendi verime kendim sahip çıkmak istiyorum. İleride bunun için evde birkaç Raspberry Pi ile bir kurulum yapacağım ama şimdilik kendi bilgisayarımda container teknolojileri ile idare ediyorum.
#WhatsApp #VeriGüvenliği #Gizlilik #Privacy
Bip kullanın. 😛
Herhangi bir servis sağlayıcıda bulunan kendimize ait sanal ya da fiziksel bir sunucuyu ne kadar güvende tutabiliriz? %100 güvenli diyebilmenin bir yolu var mı?
Haklısınız. Sunucu fiziksel olarak kendinize ait olsa bile diğer faktörlerden ötürü %100 güvenli diye bir durum olamaz. İnternete bağlı her cihaz riskli sonuçta. Benim bahsettiğim daha çok firmaların verilerinizi işlemesiyle alakalı. Sunucu bendeyse en azından bundan emin olabilirim bir yere kadar.
@erenhatirnaz Haklı olmak için değil de faydalanacak bilgi paylaşımı olur mu diye sordum aslında.
@ybilgili Veri güvenliği konusunda öyle bilgi paylaşımı yapabilecek seviyede bir bilgim yok hocam maalesef. Hele sunucu güvenliği benim de yabancı olduğum bir alan.
signal var ama onuda fetöcüler kullanıyor diye haber var...
Hiç birinde gizlilik yok. Bu nedenle keşke herkes Telegram kullansa da en azından özelliklerinden faydalanabilsek.
Androidin kendisi zaten bu işin piri, android kullandıkça hiçbirinin manası yok sadece şirket ismi değişiyor onların da sattıklarını düşünürsek sonuç yine aynı. Aptal samsunglarda mesela facebook gömülü geliyor, maksimum çalıştırma diyorsun ama 50 tane facebook servisi var kapatsan bile çalışıp çalışmadığı yine bir soru işareti
Bu konu böyle ayaküstü konuşulacak bir mevzu değil. Bilişim uzmanı insanlar toplanmalı ve bir arada ne yapabiliriz tartışılmalı. Ama bilişim yayınımız yok, @gamsizm da sonuçta tek tabanca bu kadar yetişebiliyor. Halbuki @mesutcevik vs. bir arada el atsalar bir kamuoyu bilinçlenmesi olacağı için devlet kalkar bu firmalara geri adım attırır. Sonuçta bürokrat da bunu kullanıyor bakan da vekil de.
Öncelikle AB vatandaşını GDPR ile bir nebze koruyabiliyor, bizim de böyle korumamız olması lazım. Paypal'i ülkeye sokmuyorsun ama bunlar benim malımsın, her verini alırım satarım diye racon kesebiliyor. Biz aç aç gezerken adam milyar USD para kazanıyor. Böyle şey olmaz.
En güvenilir çözüm self-hosted Matrix sanırım. Ama kurulumu pek kolay değil benim gibi ortalama bir kullanıcı için. 🙂 Pihole, Jellyfin gibi birkaç satır kodla kurulacak kolaylığa ulaşmalarını bekliyorum ben.
Veri güvenliğini çok umursamıyorum. Hayatımı kolaylaştırsın yeter. Önüme çıkan reklamın ne amaçla çıktığını algılayabilecek yeterlikteyim. Ayrıca memur adamım, siyasetle vs işim yok. Sohbetlerimi de Pavel reyiz okuyabilir sorun yok, Mark'ı sevmiyorum o okumasın. O yüzden herkese zorla Telegram kurdurdum, annem babam bile bana Telegram'dan ulaşıyor Whatsapp'ta engelledim çünkü yazamasınlar diye. 😀
Tamam da herkes normal memur değil. Finans kurumu işleticisi ailesi ile bununla konuşuyor, üst düzey bürokrat yurtdışı toplantıda bakanlığı ile bununla yazışıyor, sağlık bilgileri bununla doktorlar arası paylaşılıyor. Herkes bu platforma geçince bu sefer ister istemez çocuğu anneannesi ile konuşmak için önemli pozisyondaki kişi de bu platformda kalıyor.
İkincisi normal memur diye kendinizi düşük seviye göstermeye çalışsanız bile bir oyunuz var. İstanbul'da belediye 100 bin oy ile el değiştirdi. Cambridge Analytica vakası açık: halk manipüle edilebilsin diye onlara bilinçli karşı tarafa karşı kutuplaştırıcı içerik servis edilmiş.
Mesajlaşma işi 2020-2030 döneminde kesinlikle Zucker gibi adamlara teslim edilmemeli, sonucu felaket olur bunun. Herkes telefonun yanında ne konuşsak anında reklamı çıkıyor diye bir rezil durumu görüp yaşarken en azından bir yasal düzenleme gelmesi için direnmek lazım.
Uygulamaların veri toplamasina cok karsi degilim ama tum verinizi toplamaya calismasina karsiyim, el insaf yani 🙂 AByi koruyan yasalar, biz de bu konuda daha fazla calismaliyiz. Ve yerellesme onemli.
Bu dalgada whatsappa yeterli tepki koyamazsak tahminen kopruden once son cikisi kaciracagiz.