Elektrikli araçlarda araç tavanı güneş enerjisi panelleri ile kaplansa, bu aracın menzilini artırmaz mı? Mesela 500 km olan menzili, güneşli havada gündüz yapılan yolculukta 700 km'ye çıkarsa fena mı olur? Ya da batarya boşaldığı için yolda kalan aracınız, ertesi gün güneşte şarj olup, çekici falan çağırmadan en yakın şarj istasyonuna kadar gidebilir.
Dünyanın en zeki insanı ben olmadığıma göre araba firmaları bunu mutlaka düşünmüştür ama uygulanmamasında ki sebep ne acaba?
cok güldüm hacı,bi onceden baksaydin bi panel kac wat üretebiliyor diye
Akmasa da damlamaz mı?
@asafduru yok olmuyor
Güneş panelleri çok verimli değil malesef. Hava da her zaman güneşli olmayınca atılan taş ürkütülen kuşa değmiyor malesef.
Radyoyu, varsa ekranı falan çalıştır sanırım.
500 den 700e çıkarma olayı batarya olur anca. ama dediğiniz mantığı şöyle anlamlandırabiliriz ancak araç dururken verimle kullanabilir panelleri. onun yerine hızlı şarj noktalarında durarak şarj etmek daha mantıklı. tesla bazı hızlı şarj noktalarında güneş panelleri v.b. ile enerjiyi üretiyor zaten.
https://youtu.be/FAwi0qJfsdg?t=2028
Yapılmamış bir şey değil ama burada içeride bulunan tableti besliyorlardı galiba.
Güneş enerjisi verimsiz. Muhtemelen eklencek panelin ağırlığı üreteceği elektriğe oranla daha ağır kalacaktır
Tek yönden bakınca neden yapılmıyor sorusu mantıklı geliyor. Cam panellerle kaplı bir araçta takla attığınızı düşünün, güvenlik risklerini arttıracaktır kuşkusuz. Hem sizin hem de çevrenizdeki araçlar için. Ayrıca panellerden yansıma olacak ve daha yüksek araçların sürücülerini zor durumda bırakabilecektir.
Sil aga sil tutmadı bu fikir
Klima, ses sistemi, göstergeler vb donanımlar, göreceli daha küçük ayrı akü ile işletilmek şartı ile menzil arttırılabilir.
Ayrı akü var zaten 12v ile çalışan donanımlar için
@furkanemir; Ama motor, aksesuarlardan daha fazla elektrik çekecektir. Gücü yetmez, VW Phaeton modelinin bir versiyonunda bahsettiğiniz özellik var. Sunroof'a montaj, aracın iç sıcaklığına bakarak, panelden çektiği elektrik ile iç sıcaklığı sabit tutuyor.
Onun ağırlığından bir şey olmaz. Çerçevesiz olacak öncelikle ve yüzeye yedirirler zaten. Plaka elastik olacağı için çok sorun çıkarmaz.
@kemalboran; Panelleri ağırlaştıran şeyler, çarpma, yağış, kum vb dış etkenlerden korunması için eklenen çerçeve ve cam gibi materyallerden kaynaklanıyor. Mesela arabanın tavanının cam olduğunu düşünün. Dolayısı ile ağırlık değişmeyecek, 2-3 mm iki çubuk ray ile tavanın altından açılıp, kapandığını hayal edin.
Hyundai Sonata'da yapmışlar ama günde 6 saatlik şarjla yılda 1300 km menzil sağlıyormuş. Yani 6 saatte 3,5 km gidecek kadar şarj oluyor denebilir. Bu da epey az.
https://www.donanimhaber.com/2020-Hyundai-Sonata-Hybrid-tanitildi-Gunes-panelli-tavan-ve-yeni-teknolojiler--112710
Hem güneş panellerinin verim sorunu hem de araçta yerleştirebilecek alanın dar olması sebebiyle çok efektif değil. Ama bence araçta bir bataryayı doldursa oradan da aracın etrafında birkaç kameraya kayıt için güç sağlasa faydalı olabilir. Aracı park ettiğimiz yerde güvenliğini sağlamış oluruz.
6 saatte 3.5 km gidebilecekse hiç gitmesin, güvenlik için kullanımı daha mantıklı.
Almanların böyle bir çalışması vardı, panelleri tavana ve kaputa yerleştiriyorlar, cam tavana entegre güneş paneli, teorik olarak olmayacak bir şey değil zaten. İşin mantığı aracın diğer elektrik aksamlarına harcadığı enerjiyi, güneş panelinden aldığı güçle kullanırsa, elektrikten arta kalan güçle daha fazla menzil elde etmek. Zamanla pillleri yüksek oranda şarj edebilecek güneş enerjisi sistemi geliştirilebilir.
Pek de işe yarar bir fikir değilmiş. Adamların neden yapmadığı belli 🙂 Değerli görüşleriniz için teşekkürler arkadaşlar. Bilgilendim sayenizde
panelin ısısı ne olacak ?
https://www.webtekno.com/hyundai-nin-ustu-gunes-enerjili-otomobili-asfalta-indi-h73790.html