Paylaş Paylaş

Yazılım Dünyasındaki Yeni Teknolojiler

Konuklarımız Niyazi Saral ve Hasan Can Saral ile yazılım dünyasının trend teknolojilerini değerlendirip, özellikle yeni başlayanlara tavsiyelerde bulunuyoruz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Realblue1 @realblue1

    İşte beklediğimiz tarzda videolar.

  • serdaryildiz @serdaryildiz

    Bu video dün gece de geldi, uyarı verdi telefon video gelince. Sonra açmaya çalıştığımda 404 sayfa bulunamadı hatası aldım. Video da yoktu sitede. 1 gün sonra geldi. Ne oldu ne bitti anlamadım ben, video geri mi çekildi, rss si mi erken yüklendi bilmiyorum...

  • Oğuzhan Eren @oguzh4n

    Blockchain konusundaki geçmişe yönelik kayıtların değiştirilmesi hakkında verilen bilginin yanlış olduğunu düşünüyorum. Blockchain append-only log dur. Yani sürekli üst üstte kayıt eklersiniz. Eğer hatalı bir kayıt eklerseniz ve bunun hatalı olduğunu düşünüyorsanız, sisteme bu hatayı düzeltecek başka bir kayıt daha eklersiniz. Tüm kayıtları tekrar doğruladığınızda en son doğru durumu elde etmiş olursunuz.

    • bdivrik @bdivrik

      kripto paraların bu kadar deneyimli kişiler ağzından bu kadar yüzeysel konuşulduğunu görmek üzücü.
      en basiti bedava dolar transferi var diyor ama bedava btc transferinde elektrik masrafı cıkıyor diyor.bedava dolar transferinde mektuplamı yolluyorlar.mesele maliyetse bankalar btc den daha fazla elektrik harcıyor.

  • Kerem Pekçabuk @kerempekcabuk

    Maalesef videodaki bilgiler oldukça eksik ve daha kötüsü bir çok hata içeriyor. Sektörün içerisinde yer alan biri olarak videonun sonuna kadar zor dayandım. Umarım tecrübeli farklı kişilerle ayrı bir video hazırlarsınız. #teknoseyir

  • Mahir Selim Keskin @mahirselim

    Yahu şu konukların önüne masa, sandalye, paravan, dantel neyin bi şeyler koyun; küçük büyük bütün Saral'ları gördük be.

  • Gökay Aktan @aktangokay

    tavsiye niteliğinde şunu söyleyebilirim ki eğer koltuk değişemiyorsa bence karşıdan bakan 2. kamera olmamalı. salonun ortasında tvde izlerken o oturuş pozisyonu hiç iyi gözükmüyor 😀

  • blog.yakupulutas.com @yhackup

    Söyledikleri çok doğru , teknokentte çalışan alaylı biri olarak söylüyorum mezuniyet döneminde yaklaşık 10 stajyer alıyoruz 1 tanesi kendini geliştirmiş çıkıyor veya çıkmıyor gerisi iki for while döngüsü öğrenmiş onu da yanlış öğrenmiş oluyor adamların yazılımla alakası yok ama mezunlar diplomaları var. Şimdi bu adama bir şey öğretmek çok zor kafa dolu yanlış bilgilerle dolu hatalarla dolu lise mezununa sıfırdan yazılım öğretmek daha kolay emin olun.

    Üniversite olması büyük nimet ama tek başına üniversite kesinlikle kaybedilmiş yıllar anlamına geliyor kendini okuduğun alanda geliştirmeyeceksen boşuna okumamalısın.

    • blog.yakupulutas.com @yhackup

      @ibo üniversite farketmiyor bulunduğuz üniversitesi veya farklı ildeki üniversite sorun şu ne diyorlar okulda bilmiyorum ama sadece okulda öğrendikleri ile mühendis diploması alarak mühendis olduğunu sanıyor öğrenciler (yazılım programlama bölümleri)

    • prometrik @prometrik

      @yhackup Bir yazılım şirketinde çalışan biri olarak bende katılıyorum. Örneklerini gördüm. Ben yazılımcı değilim. Jeofizik mühendisiyim ama inanın ben daha fazla yazılım biliyorum. Çünkü seviyorum ve uğraşıyorum. Stajyerlerden birinde gerçekten bilgi gördüm ancak o da disiplinsizliğiyle kaybetti. Doğrusu alınacak çok yol var. Ben ise öğrendiğim 3 branşın yanına şimdi yazılımı katmak için çabalıyorum. Doğrusu merak ve kendini geliştirme istediği olması lazım. Yoksa hayata çok boş bakılıyor. Ne yazık ki hayata dair yeterli yönlendirme yapılmadığını düşünüyorum ve görüyorum. Okullardaki eğitim de iş hayatından çok uzakta kalıyor. İŞ, işte öğreniliyor. Okul ise sadece akademik eğitim veriyor. Öğrencilere de tek başına suç yüklemiyorum kendini geliştirmiyorlar diye. Çünkü konuştum. Ona eğitim veren hocalar da o kadar biliyor. Yani öğretmenler kendini geliştirmiyor. Asıl onlarında çok daha fazlasını öğrenmesi lazım. Yapay zekanın ilk olarak üniversitelerde uygulanması lazımdı ancak ilk örnekler hep sahadan geliyor. E o zaman bu akademik kadrolar neyin akademik çalışmasını yapıyorlar? Sadece maaş ve ders arasında gidip geliyorlar. Yeni projeler konusuna ise hiç girmeyeceğim. Ülkenin teknolojik çalışmalar konusunda önce olması gereken kurumunu herkes görüyor. Şu an özel sektör(ki bunun ikincil olması lazım) gelişim ve yenilikler konusunda öncü olarak devam "etmeye çalışıyor".

    • blog.yakupulutas.com @yhackup

      @prometrik Haklısın yetiştirdiğimiz stajyerlerden birisini universite 1. sınıftan sonra almıştık diyordu ki hoca sınıfta youtube için çektiği videoyu açıyor bize onu dinletiyor ondan sınav sorusu soracağım diyor ne demişler balık baştan kokar , bu durumu anlayan öğrenciler bir şekilde kendilerini hemen yazılıma yazılım firmalarına kapak atmaya çalışıyorlar.

      Başarılı yazılımcıların tümünün ortak özelliği okumak ve merak, adamlar öğlen yemeğe çıkmıyor kitap alıyor en hayran olduğum şirketimizin .netçisi 30 yaşında lise mezunu hala F klavye kullanıyor, bilinen bir kaç bankanın sitesini yapıyor. Tuğrul bey var o ayrı bir deha üniversiteler o adamın peşinde koşup kapısında yatmaları lazım açıkcası windowsun çekirdeğine undokumanted apilerine bu kadar hakim başka birini tanımıyorum ki bu adam universite okurken üniversitede bilgisayar yokmuş kitapdan okuyup deftere kod yazıyorlarmış 🙂 şaka gibi dimi , şiir gibi kod yazıyor adamlar. O kadar çok kitap okuyorlar ki tarif edemem. taşınırken kitaplarını arabaya sığdıramadım ki bagaj hacmim 520lt yetmedi koltuklara da koydum.. Bu gibi geliştiriciler bir konuyu bilseler dahi açıp videolar izliyorlar belki bilmediğim bir şey çıkmıştır diye.

      Vesselam demem o ki ben Niyazi beye katılmıyorum , lisede iyi bir matematik ve ingilizce bilen birisi yazılım öğrenmek istiyorsa üniversitede 4 yılını heba etmeye hiç gerek yok bence.

    • prometrik @prometrik

      @yhackup Çok güzel örnekler vermişsiniz. Doğrusu sizin şirketi merak etmedim değil. Bende bizim şirkette bir yazılımcı arkadaşımla birlikte özel olarak çalışıyorum. Aslında ben hem Niyazi Bey'e hemde size katılıyorum. Aslında aynı şeyi söylüyorsunuz. Burada doğru açıdan bakmayınca gözden kaçıyor ancak önemli olan, yetkin bir kişinin yol göstermesi. İlk yola çıkmak çok önemli. Bu anlamda bir kişiden destek almak önemli. Şart demiyorum, şart değil kendi kendi öğrenebilirsin ancak ilk başta bir şeyin temelini kendi başına öğrenmek çok zordur. Ben üni.de öğrendim yazılımı, algoritmayı vb. bunun üzerine devam ediyorum. Onları öğrenmesem yazılım öğrenmem çok daha zor olurdu. Teknolojinin sonu yok. O yüzden sürekli okumaya ve kendini geliştirmeye devam etmelisin. Bu anlamlarda ikiniz aynı şeyleri konuşuyorsunuz aslında. Ama altını çizmek gereken bir nokta da "diploma" gerekliliği. Çok daha yetkin olan bir arkadaşım o kadar kolay iş bulamazken; yetkinliği olmayan bir üni. mevzunu kurumsal bir firmada diploması sayesinde iş bulabiliyor. Hem diplomalı hemde yetkin olmayı başarırsan havada kapılırsın hatta daha ötesine bile geçebilirsin.

      Şu bir gerçek ki ama ingilizce ama türkçe eskiden olandan çok daha fazla kaynak var. Ben üniversitedeyken bu kadar detaylı kaynaklar bulamıyordum. Mezun olduktan sonra artmaya başladı. Sonra ingilizce öğrenince derya deniz kaynağa ulaşma imkanım oldu. Kesinlikle bir ingilizce meselesinin çözülmesi gerekiyor. Ben ailemde bilen olmasına rağmen bir kursa gittim ve orada öğrendim. Bugün ingilizce filmleri izleyebiliyorum. Ama halen kendimi istediğim kadar yeterli görmüyorum ve çalışmaya devam ediyorum. Üstüne yeni diller öğrenmeye çalışıyorum. Çünkü artık dünyada 1 yabancı dilin yeterli olmadığını düşünüyorum. Hemde kişisel olarak beynimin bunu yapabileceğini, yapınca gelişeceğini ve hatta bunu yapmaktan hoşlandığımı düşünüyorum. Ama bunların hepsi zaman alan şeyler. hem çalışıp hem bunları yapmak gerçekten kolay değil. Boş zamanı olan kişilere kesinlikle tavsiyem kendini geliştirmeleri. En önemli şey ise yol gösterici birisi olması. Şahsen bana kimse yol göstermedi. Hep kendim bulmak zorunda kaldım ve zorlandığımı itiraf etmeliyim. Ama her zorluğun sonunda, bitirince elde edilen başarma hissi paha biçilemez. Buna odaklanılırsa; para değil de başarmaya odaklanırsa herkesin daha fazlasını yapabileceğini düşünüyorum.

  • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

    Niyazi beyin klasik yayılarak patron oturuşu tarzı değişmiyor 🙂

    • Burçin BOZKIR @cok_okuyan

      @gordonfreeman Öyle artık patronluk iliklerine işlemiş 🙂 Oğlunu geleceği çok parlak olan bir alanda eğitim almasını sağlamış. Tebrik etmek lazım, babasının kurduğu yapıya sırtını dayamış çocuklar oluyor genelde bir nesil sonrası.

  • Horizonn @horizonn

    niyazi beyin söyledigi bir kac cümle disinda, baslik ile icerik uyusmuyor. Icerige uygun baslik daha cok "yapay zekayi finans söktöründe uygulayan bir türk yazilimci ile sohbet ve blockchain" olmali.
    Güncel, popüler konulara fazla girilip seviye biraz düsük tutuluyor. Bu belki de bilerek yapiliyor bilmiyorum, en az bilgi sahibi olanin da anlayabilmesi icin. Bence ikisinin dengesinin tutturulmasi lazim, yani hic bilgi sahibi olmayan, 15 yasindaki bir genci de kapsamali sorular, 35-40 yasinda bu sektörde 10-15 yil calismis birisini de. yoksa bizim gibilere cok yüzeysel geliyor sohbet.

    basligin icerigini ben söyle doldururdum,
    - big data, veri isleme , bunda python oldukca popüler, elastic search, splunk benzeri yazilimlar
    - otomasyon, cloud un yayginlasmasi ile birlikte onlarca, yüzlerce serverin ayni anda yönetilmesi, operasyonel islerin daha cok bu yazilimlarla yapilmasi, ansible, puppet benzeri yazilimlar. bütün firmalar bu gibi islerini otomatiklestirmek istiyorlar günümüzde, müthis bir otomasyon furyasi var.
    - aws, azure benzeri cloud servisleri. firmalar artik yazilimlarini cloud da calisacak sekilde dizayn etmeye basladilar, burada da bu gibi servislerin kullanimi, adminligi öne cikiyor.

  • OptimusPrime @optimusprime

    Tekli koltuğu değiştirene kadar videolar izlemeyeceğim. Güzelim monitörün ortasındaki ölü piksel gibi 🙂 Adresinizi ve odanın alan ölçülerini verin hayrıma göndereyim bir tane. Binlerce kişinin hayır duasını alırım en azından.

  • disaster @disaster

    Satranç üzerinden örnek verebilirim
    Artificial Intelligence deep blueda vardı. Zekası kodlanmıştı. Rakibinin geçmiş tüm oyunlarını bilmesi karşı hamle bulması için ek avantajıydı. Hatta bir oyunda yapacak uygun hamle bulamadığında rastgele oynamıştı.
    Machine Learning yönteminde ise sadece kuralları kodlar gerisine karışmazsınız o oynayarak ya da izleyerek öğrenir. Hatta kuralları bile kodlamak gerekmeyebilir. Zekası tecrübesinden gelir.
    Aynı şey denmesi hata bence
    Son olarak pacman de yapay zeka içerir bu haliyle yeni bir şey değil
    Oğul Saral Bey in ürünü kullanıldıkça kendi kendine kendini geliştirebiliyorsa bu başarılı bir üründür değilse sadece yapay zekadır
    Kendini geliştirebiliyorsa uzun bir süre sonra sattıkları her firmada ürün farklılaşır
    Korktunuz mu? Korkmayın korkmayın daha zaman var 😉