Need for Speed: Payback İncelemesi

Giriş

Selamlar dostlar, taze taze gelmiş yeni NFS oyununun incelemesini paylaşmak istiyorum. İnceleme yapısı başlıklardan oluşacak ve bu başlıklar; Oynanış, Yeniden Oynanabilirlik, Hikaye, Grafikler, Serideki Pozisyonu, Adisyonlar. İlk üç başlık iki puan, diğerleri ise bir puana tekabül ediyor.

Oynanış

Evet, direk incelemeye oynanıştan dalıyoruz. Konu Need for Speed gibi bir Arcade yarış oyunu olunca da daha önemli oluyor haliyle. Oyunun kontrol mekanizması NFS15'dekine kıyasla çok daha iyi çalışıyor, ve genel hatlarıyla daha basit. Oyun kolay bir oyun onu da söyleyeyim, o yüzden geçilemeyecek bölümleri neredeyse yok. Microtransactionların işin içine girmesi birazcık beni oyundan da soğutmuştu* açıkçası. Yarışlar gene NFS15'dekinin aksine daha fazla rekabet içeriyor. Ayrıca her yarışın başında girebileceğiniz iddialar sunuluyor, kaldı ki oyuna yeni bir eğlence boyutu katıyor. Ama biraz rubberbanding^ hissediliyor. Öbür yandan oyunun bir çok incelemede beğenilmeyen bir yani yeni performans modifiyesi sistemi. Basitçe artık yükseltmeler kart bazlı çalışıyor. Tune-up Shoplar (Modifiye dükkanları) sadece belirli miktarda parça içeriyorlar. Ayrıca parçaların markaları var ve toplam 6 slotun yarısını ya da tamamını aynı marka parça ile doldurursanız parçanın markası doğrultusunda bonus kazanıyorsunuz. Ayrıca oyun size her yarışın sonunda yeni bir parça veriyor. Görsel modifikasyon kısmına gelirsek NFS15'den çok ama çok daha iyi. Tonla farklı parça ve çok daha fazla jant var. Aynı şekilde Vinly editörü de öyle, çok daha fazla kullanabileceğiniz seçenek var. Ki bence bu mükemmel ötesi. Polis kovalamacalarının da lineer olması da üzebilir. Hala kontrollerin mükemmelden çok uzak olması (kaldı ki bu bir yarış oyunu) ve genel olarak bir çok yükselmenin çok pahalı olması buradan bir yıldız kırmama neden oluyor.

Yeniden Oynanabilirlik

Oyun bu açıdan gayet iyi. Yarışların bol ve çeşitli olması, alıp modifiye edebileceğiniz tonla araç olması, veya mükemmel arabayı yaratma çabası gayet sürükleyici kılıyor oyunu. Ayrıca her yarışın başında sunulan bahis de aynı yarışı birden çok kez oynamanıza sebep olabiliyor. Tabii bunun da bir dikeni var, grind^^. Oyundaki bir çok şeyi elde etmesi zordu* bu da büyük bir problem. Ayrıca tonla toplanabilir eşyanın haritaya dağınık halde bulunması oyunun yeniden oynanabilirlik urdadan seviyesini epey yukarıları çekiyor. Yenilemek için toplayabileceğiniz hurda arabalar da cabası. Bahsi de geçmişken devasa bir açık dünya sunuyor oyun. Gayet dolu da bir dünya. Ama belirttiğim gibi grind^^ çok sinir bozucu bir durum. Grind^^ sayesinde de bir yıldıza buradan veda ediyoruz.

Hikaye

Vay anasını sayın seyirciler. Need for Speed bayağı uzun soluklu bir aradan sonra uzun bir hikayeye sahip. Evet, klişelerle dolu ama gene de başarılı. Ana olarak Jess, Taylor, Mac .., -neydi ya?-.., -hah!- Ray isimli üç buçuk karakter ile ilerliyor. Hikayenin ara sahne kısmı bol bol var. Araç içi konuşmalar kısmıysa eh. Ama genel çaplı iyi süren, sürükleyici ve bir o kadar da eğlenceli bir hikaye var. Bir Need for Speed için iyi, hatta fazla bile. Ara sahneler daha az olabilirdi, ama yıldız kırmaya değmez. Oyun buradan tam puan alıyor.

Grafikler

Ghost games Frostbite ile gayet iyi işler çıkartıyor hakikaten. Oyun NFS15 gibi görsel bir şölen değil düz PS4/XOne'da ancak üst düzey konsollarda daha iyi gözüküyor. Oyuna görsel şölen değil dediğim de NFS15 kadar iyi değil. Ama burada gece gündüz döngüsüne sahip bir oyundan bahsediyoruz ve dağlar taşlar, manzara var. Oyun gayet iyi geliyor göze. Edilecek çok laf da yok burada. Tam puan da buradan.

Serideki Pozisyonu

NFSP, 15'den çok ileri bir atılım, ki 15 de Rivals'den çok ileri bir atılımdı. NFS'nin Underground zamanına dönmediğini de hatırlatayım. Ama olabildiğine iyi bir yolda ilerliyor diyebilirim. Ghost'un NFS15'den gelen tonla geri bildirimi değerlendirmiş olması sonraki oyuna daha bir umut dolu bakabileceğimiz anlamına geliyor. Reboottan sonra güzel bir devam oyunu.

Adisyonlar

Oyun genel olarak oynaması eğlenceli, bir oturuşta saatlerce oynayabilecek içeriği de var. Yani anlayacağınız oyun başarılı bir oyun. Oyunu genel manada beğendim, fakat açık dünyada polis olmasını da çok isterdim. Ayriyeten oyunda lansmanda olup şu an gözükmeyen araçlar var, ve bunların güncellemeler ile geleceği de söylendi. Ki kuru kuruya da gelmeyeceklerine göre yeni içerikler de bekleyebiliriz. Bu da oyunun ömrünü biraz da olsa uzatıyor.

^Rubberbanding yapay zekanın imkansız şeyleri yapmasına denir. Mesela VW Golf ile Lamborghini Huracan'ı geçebilir yapay zeka.
^^Grind oyunun sizi önceden yaptığınız işlere zorlamasıdır.
*EA bir kararla tüm satın almaları durdurdu, loot crate sisteminin kazançlarını arttırdı ve crate kazanmayı kolaylaştırdı. Para ve REP artışı oldu yarışlarda.

 

Biraz da havalı ekran görüntüsü;

BeğenFavori PaylaşYorum yap

ParanoidAndroid (AOSPA) 7.x.x

Selamlar dostlar. Eski dostumuz AOSPA'yı Xiaomi Mi5 üzerinde mercek altına alacağız. Aklınızda sorular varsa sorabilirsiniz.

 

Performans

Bütün PA'lardan beklediğimiz sistemin akıcı çalışması 7. sürümde de mevcut. Hatta PA ekibi işi o kadar ileriye götürmüş ki CAF portlarını bile solluyor sistem. Uzun bir test yaptım, dolayısıyla sistemi kök erişimli, kök erişimsiz, Magisk'li, Greenify'lı ve Kernel'li olarak test ettim. Benim cihazım 32'lik varyant olduğundan işlemcisi biraz daha yavaş, kernel kullanmamdaki asıl amaç da zaten var olanı ortaya çıkarmak, söyleyeyim. Konudan çok sapmadan, cihazı AnTuTu gibi testlere sokmadım, kendim kullandım günlük olarak, gerçek hissiyatını yazmak istiyorum cihazın. Cihazda sistem en ufak bir pürüz olmadan çalışıyor, ki animasyon manyağı bir insan olarak çok (ama çok) nadiren gördüm bu pürüzleri. Uygulamların açılış hızı harika. Annimasyona da ince ayar çekilmiş, belli oluyor. Diğer ROM'lardan bir tık daha yavaş bir animasyon var, ancak bu olması gerekenin aksine cihazı hızlıymış ve uygulamayı daha hızlı açıyormuş hissi veriyor. Fiziksel tuş tepkimelerinde de cihaz çok zorlanmadığı sürece hızlı. Ana ekran tuşunun Haptic Feedbacki biraz kayık, tuşa bastıktan çok sonra titriyor cihaz, anında titremiyor yani.Uygulamalar arsı geçişte çok uzun süre boyunca uygulamayı kapatmadan RAM'de tutabiliyor. Şaşırtıcı uzunlukta. Çift pencere halindeyken her iki uygulama da diğer ROM'lara oranla hafif yavaş çalışıyor ama diğerlerinde olduğu gibi PA'da pilinizi canavar gibi boşaltmıyor. İnternet bağlantısı da gayet hızlı WiFi ile, belirteyim.

 

 

Kararlılık

Burada biraz hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. 7.1.2 versiyonunda bolca hata vardı, 7.2.0'da hataların büyük bir çoğunluğu giderildi ve güncel 7.2.1'de neredeyse hata yok. Hatta hiç hata ile karşılaşmadım kernel ve Greenify'la birlikte kullanmama rağmen. Üçüncü parti uygulamalarda da çökme ve kasma yasanmıyor. Sistemin hiç rastgele çöktüğünü de görmedim. Her şeyin gayet akıcı çalışması da sistemi kullanırken kararlı hissettiriyor. Su an itibariyle sistemdeki bütün ek özellikler gayet düzgün çalışmakta.

Pil ömrü

Evet, geldik en önemli kısma. Pil ömrünün genel olarak iyi olduğunu söyleyebilirim. Ama şöyle belirteyim, en iyisi değil. Xiaomi.EU'dan daha iyi diyeyim karşılaştırma için. Bana yetmediğini de söyleyeyim. Geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm noktalardan biri kendisi. Ha, Lineage ile karşılaştıracak olursam da ondan çok daha iyi. Yakın gelecekte ikinci kez kernel değiştirip sonuçlarını da yazacağım.

 

Genel kullanıcı deneyimi

Evet işte geldik AOSPA'nın coştuğu yere. Ortalıkta dolaşan bir çok sistemin aksine PA ayar yapması çok kolay bir sistem. Her şey basit ve sade. Son kullanıcıya yönelik diyebilirim. Bir ton karmakarışık menu yok, yeni özelliklerin hepsi var olan kategorilere eklenmiş veya yeni kategoriler oluşturulmuş. Sistem böylece kendini daha tamamlanmış hissettiriyor kullanırken. Cihazın kolay kolay ısınmaması da hoş bir durum. Ayrıca sistemin de akıcı çalışması mükemmel bir his. Kişiselleştirme açısından da bayağı mutlu ediyor sizi. Substratum bazlı tema motoruna sahip ve Substratum desteği de var. Kendi uygulamaları da çok başarılı. Fazladan bir tarayıcı veya müzik oynatıcı kurmanıza gerek kalmıyor. Tabi bu konuda da ufak sorunlar var. Bazı bölümlerin Türkçe çevirisi yok, dolayısıyla hoş bir görüntü oluşmuyor kullanıcı için. Tek sorunu bu. Gerek pil ömrünün iyi olması, gerek iyi çalışması, gerek kişiselleştirilebilirliği, gerek hızı olsun beni son derece etkiledi. Şu an itibariyle denediğim en iyi ROM diyebilirim.

 

Ekran görüntüleri

Güncelleme kısmına buradan ulaşılıyor.

Güncellemeleri buradan kontrol edip indirebiliyorsunuz. Maalesef ki kendisi yükleyemiyor.

Paranoid Android 7'nin ana özelliklerinden biri. OnePlus gibi cihazlarda daha dolu.

Bu da Paranoid Android 7'nin en önemli özelliklerinden. Mi5'de maalesef bu da kırpılmış.

Paranoid Android'in tatlı kıyaklarından biri.

Şarj olurken bildirim ışığının nasıl yanacağını belirleybildiğiniz bölüm.

Bildirim ışığının nasıl yanacağını kontrol edebileceğiniz bölüm.

Paranoid Android'in tema motoru. Kendisi yeterince şık.

Genişletilmiş ekran özellikleri. Diğer bir çok ROM'da bulunan bir özellik.

Tarayıcı uygulamasının hakkında kısmı.

Stok kameranın arayüzü.

Sitemle birlikte Shuttle+ ücretsiz geliyor.

Paranoid Android7'nin ana ekranı.

Uygulama menüsü.

Kilit ekranı değiştirilmemiş.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

American Truck Simulator

Merhaba dostlarım, bu yazıda da American Truck Simulator'u yani kısaca ATS'yi yerden yere vuracağım. İlk olarak nereden başlasam bilemiyorum. Her ne ise, oyun motorundan başlayalım...

SCS ekibi ETS 2'nin oyun motorunu belirgin bir geliştirme yapmaksızın ATS'de kullanmışlar, bu da doğal olarak biraz ilgimi çekti. Motorun başarılı olduğu aşikar, ancak durumu günümüz standartlarına vurduğunuzda motor biraz eski kalıyor (ETS 2'nin sonuçta). Eski kalmasını da bırakın, oyunla teknik açıdan fazla ilgelenilmemiş yani ETS 2'den kopyala-yapıştır tarzı olmuş oyun teknik açıdan. Ha bir kaç yenilik var mı, var ama olmasa da pek bir şey değişmezdi cinsinden. Teknik buraya kadar diyip biraz oyuna oynanış bakımından bakalım. (Not düşeyim: Optimizasyon ETS'den iyi, kabül)

Oynanış olarak ATS=ETS 2 desek yeridir, neredeyse her şey tamamıyla aynı, ATS zaten resmi bir ETS 2 modu benim için. Bu konuda söyleyecek pek bir şey bulamıyorum cidden, söylersem bu bir ATS değil ETS incelemesi olur çünkü... Haa unutmadan, oyunu oynarken millerin su gibi aktığını göreceksiniz çünkü harita ölçeği 1:34! ETS 2 bile 1:19 idi yahu! Sonraki madde, grafik.

Grafiksel açıdan gelişme vasat düzeyde, hele ki günümüzdeki oyun jenerasyonlarına baktığımızda dudak uçuklatıcı değişimler görebiliyorken ATS'yi size bir ETS modu olarak tanıtsam direk inanırsınız, ha poligon soyısında hafif artış var efektlerde hafif artış var ama bu artış o kadar hafif ki artış olup olmadığını anlamanız çok zor. Çöl atmosferine uymak için bir kaç efekt dışında neredeyse her şey aynı! Paranızla rezil olmak gibi bu, keşke bir de başarım verse bunun için(!) Grafikte biraz duracağım çünkü TS oyunları -kanımca- insanda gerçeklik hissini yaratmalı, ETS 2 kendi zmanının teknolojisiyle bile bunu çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyordu (Tabi patchlerden sonra...) ve artı olarak ETS 2 doğru hatırlıyorsam ATS'den küçük bir takımla yapılmıştı, bu yüzden oyunun yarım olarak piyasaya çıkmasına pek aldırmamıştık, ama ATS, vasat! Grafiksel açıdan da ETS 2+Grafik Modu>ATS...

Gerçekten söyleyecek bir şey bulamıyorum... SCS çok yanlış bir hamle yaptı. Bir çok oyuncunun büyük beklentileri vardı ATS'den, oyunun ETS 2'nin ufak eksiklerini onarıp üstüne süper özellikler eklenmiş bir şekilde piyasaya sürülmesini bekliyorduk, SCS ne yaptı? Bize resmi bir ETS 2 modu verdi! 20 dolarınızı -şimdilik- bu oyuna yatırmayın derim, gidip oynanabilecek seviyede olan bir oyun alın. (ETS 2 mesela, hiç yoktan tam bir oyun oynayın)

Yeniden söylüyorum ŞİMDİLİK incelemem bu kadar, oyunu gerçekten taşlayabilirim, ama yapmıyorum...

Dipnot: Oyunun şu anki hali baz alınmıştır.

Daha bir dipnot: Okuduğunuz için her birinize çok teşekekkür ediyorum a dostlar ^_^

Daha daha bir dipnot: Her zaman yere serici incelemeler yapmıyorum Yeni NFS'nin incelemelerini bekleyin ^_^

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Need for Speed Most Wanted 2012

Merhaba oyuncular ve teknoloji takipçileri, şimdi sizlerle 2012 yılında çıkmış olan Need for Speed Most Wanted 2012 adlı oyunu inceleyeceğiz... En baştan söyleyeyim oyunun ismi aslında sadece Most Wanted ama ben diğer oyunla karışıklık olmaması açısında size Most Wanted 2012 diye bahsedeceğim.

Grafikler: Oyunun grafikleri cidden -çıktığı yıla göre- çok iyi, efektler çok başarılı bir biçimde kullanılmış, kaplama kalitesi o kadar başarılı olmasada gayet hoş görünüyor. bu alandan benden tam puan almayı başardı Most Wanted 2012.

Optimizasyon: Oyunun optimizasyonu yeterli değil, bilgisayar konusunda Radeon HD 4650 ile -720p olarak- test ettiğimde en düşük grafiklerde bile oyunun 20 FPS'lerde dolanması güzel bir görüntü oluşturmuyor. Playstation 3 konusunda da optimizasyon başarılı değil oyunda bol miktarda yavaşlama ve kasılma oluyor onun dışında oyunun hem 720p olarak hem de 30 Hz olarak çalışması beni üzdü diyebiliriz. Bu alandan benden iki puan biden kaybetti Most Wanted 2012.

Oynanış: Oynanış olarak oyunun yapımcıları oyunu milyonlar sattıracak fikirlere sahiplermiş ama bunun oyuna düzgün olarak işlenememesi oyundaki güzel özelliklerin arka planda kalmasını sağlamış diyebiliriz. Bahsettiğim şey Easy Drive sisteminin yanlış işlenmiş olması yani Easy Drive'yi açtığınızda hız ve nitro barının ve haritanın yok olması onu arka planda bırakmış. Yarış esnasında yanlışlıkla Easy Drive'yi açtınız mı bittiniz. Eğer Easy Drive'yi açtğınızda haritalar ve nitro barı gitmeseydi -multiplayer'de- offroad bir bögede arabaya hiç durmadan offroad lastiklerini takabilirdiniz. Ha şimdi de yaparsınız ama harita olmadığı için muhtemeden pistten çıkarsınız. Bunlar oyunun ek olarak konulan özellikleriydi ama genel olarak oynanış iyi ve Single Playerden sıkıldığınızda Single-Multi arası hızlıca geçebilmeniz sizi oyuna bağlıyor diyebilirim, oyunun hala Playstation 3 platformunda bol bol oyuncusu mevcut yani Multiplayer sürekli dolu oluyor. Bence buradan gayet başarılı bir oyun olmuş Most Wanted 2012.

Open World: Şehri ben pek beğenmedim şehir sanki araba sürmek için yapılmış gibi. Bir yoldan hiç sapmadan giderseniz sürekli daire çizersiniz diyebilirim rahatlıkla. Yani anlayacağınız Most Wanted 1'deki o gerçekçi şehir havasını size veremiyor oyun. Güle güle iki puan.

Hikaye: Bu oyunda hikayeden çok amaç var o amaç da şu, Most Wanted listesinde birinci olmaya çalışıyoruz. Gene Most Wanted 1'i arıyoruz... İki puan da buradan uçtu

Bu oyun kısaca: EA'nın Need for Speed Most Wanted ismini kullanarak para kazanmaya çalıştığı bir Burnout Paradise'nin üstüne Need For Speed Hot Pursuit 2010 serpilmiş hali.

NOT: Yarış oyunundan hikaye beklenmez! diyenler, haklısınız beklenmez ancak adı Most Wanted olan bir yarış oyunundan beklenir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Saints Row IV

Merhaba teknoloji takipçileri, şimdi sizlere 2013 yılında çıkmış olan Saints Row IV adlı oyunu inceleyeceğiz...

Grafikler: Oyunun grafikleri çok iyi tasarlanmış, ışıklandırma ise abartılı kullanılmış bunun yanında dokuların sürekli kayma halinde olması göz yorgunluğuna sebebiyet vermesi yüzünden bir yıldız kırmak zorundayım

Optimizasyon: Optimizasyon çok başarılı olmuş. Sonradan AMD Redeon HD 4650 kartımla denediğim zaman optimizasyonun başarılı olduğunu anladım

Oynanış: Oynanış konusunda çok başarılı olmamış, karakter animasyonları da pek başarılı değil ama bir yandan da süper güçlerimizin olması ve oyunun sadece eğlence üstüne kurulu olması oyunun bazı yaralarını kapattı diyebilirim

Open World: Steelport bol bol gönderme içerdiği için benim hoşuma gitti ayrıca şehrin uyduruktan tasarlanmaması ve bazı yerlere gizli şeylerin konulması bence gayet yerinde olması banim için bunların olması gayet yeterli

Hikaye: Hikayeyi birkaç cümle ile anlatayım size, Uzaylılar dünyayı işgal edip insanları da bir simulasyona tıkar ve simulasyonu yönetir. Biz de uzaylıların başkanını öldürüp simulasyonu kontrol altına alırız. Hikaye bundan ibaret. Olması hiç olmamasından iyidir diyerek bir puan da buradan kıralım.

Yani sonuç olarak oyun keyifli ve sizi bıktırmayacak bir oyun. Gönül rahatlığıyla oynayabilirsiniz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap