ParanoidAndroid (AOSPA) 7.x.x
Selamlar dostlar. Eski dostumuz AOSPA'yı Xiaomi Mi5 üzerinde mercek altına alacağız. Aklınızda sorular varsa sorabilirsiniz.
Performans
Bütün PA'lardan beklediğimiz sistemin akıcı çalışması 7. sürümde de mevcut. Hatta PA ekibi işi o kadar ileriye götürmüş ki CAF portlarını bile solluyor sistem. Uzun bir test yaptım, dolayısıyla sistemi kök erişimli, kök erişimsiz, Magisk'li, Greenify'lı ve Kernel'li olarak test ettim. Benim cihazım 32'lik varyant olduğundan işlemcisi biraz daha yavaş, kernel kullanmamdaki asıl amaç da zaten var olanı ortaya çıkarmak, söyleyeyim. Konudan çok sapmadan, cihazı AnTuTu gibi testlere sokmadım, kendim kullandım günlük olarak, gerçek hissiyatını yazmak istiyorum cihazın. Cihazda sistem en ufak bir pürüz olmadan çalışıyor, ki animasyon manyağı bir insan olarak çok (ama çok) nadiren gördüm bu pürüzleri. Uygulamların açılış hızı harika. Annimasyona da ince ayar çekilmiş, belli oluyor. Diğer ROM'lardan bir tık daha yavaş bir animasyon var, ancak bu olması gerekenin aksine cihazı hızlıymış ve uygulamayı daha hızlı açıyormuş hissi veriyor. Fiziksel tuş tepkimelerinde de cihaz çok zorlanmadığı sürece hızlı. Ana ekran tuşunun Haptic Feedbacki biraz kayık, tuşa bastıktan çok sonra titriyor cihaz, anında titremiyor yani.Uygulamalar arsı geçişte çok uzun süre boyunca uygulamayı kapatmadan RAM'de tutabiliyor. Şaşırtıcı uzunlukta. Çift pencere halindeyken her iki uygulama da diğer ROM'lara oranla hafif yavaş çalışıyor ama diğerlerinde olduğu gibi PA'da pilinizi canavar gibi boşaltmıyor. İnternet bağlantısı da gayet hızlı WiFi ile, belirteyim.
Kararlılık
Burada biraz hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. 7.1.2 versiyonunda bolca hata vardı, 7.2.0'da hataların büyük bir çoğunluğu giderildi ve güncel 7.2.1'de neredeyse hata yok. Hatta hiç hata ile karşılaşmadım kernel ve Greenify'la birlikte kullanmama rağmen. Üçüncü parti uygulamalarda da çökme ve kasma yasanmıyor. Sistemin hiç rastgele çöktüğünü de görmedim. Her şeyin gayet akıcı çalışması da sistemi kullanırken kararlı hissettiriyor. Su an itibariyle sistemdeki bütün ek özellikler gayet düzgün çalışmakta.
Pil ömrü
Evet, geldik en önemli kısma. Pil ömrünün genel olarak iyi olduğunu söyleyebilirim. Ama şöyle belirteyim, en iyisi değil. Xiaomi.EU'dan daha iyi diyeyim karşılaştırma için. Bana yetmediğini de söyleyeyim. Geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm noktalardan biri kendisi. Ha, Lineage ile karşılaştıracak olursam da ondan çok daha iyi. Yakın gelecekte ikinci kez kernel değiştirip sonuçlarını da yazacağım.
Genel kullanıcı deneyimi
Evet işte geldik AOSPA'nın coştuğu yere. Ortalıkta dolaşan bir çok sistemin aksine PA ayar yapması çok kolay bir sistem. Her şey basit ve sade. Son kullanıcıya yönelik diyebilirim. Bir ton karmakarışık menu yok, yeni özelliklerin hepsi var olan kategorilere eklenmiş veya yeni kategoriler oluşturulmuş. Sistem böylece kendini daha tamamlanmış hissettiriyor kullanırken. Cihazın kolay kolay ısınmaması da hoş bir durum. Ayrıca sistemin de akıcı çalışması mükemmel bir his. Kişiselleştirme açısından da bayağı mutlu ediyor sizi. Substratum bazlı tema motoruna sahip ve Substratum desteği de var. Kendi uygulamaları da çok başarılı. Fazladan bir tarayıcı veya müzik oynatıcı kurmanıza gerek kalmıyor. Tabi bu konuda da ufak sorunlar var. Bazı bölümlerin Türkçe çevirisi yok, dolayısıyla hoş bir görüntü oluşmuyor kullanıcı için. Tek sorunu bu. Gerek pil ömrünün iyi olması, gerek iyi çalışması, gerek kişiselleştirilebilirliği, gerek hızı olsun beni son derece etkiledi. Şu an itibariyle denediğim en iyi ROM diyebilirim.
Ekran görüntüleri

Güncelleme kısmına buradan ulaşılıyor.

Güncellemeleri buradan kontrol edip indirebiliyorsunuz. Maalesef ki kendisi yükleyemiyor.

Paranoid Android 7'nin ana özelliklerinden biri. OnePlus gibi cihazlarda daha dolu.

Bu da Paranoid Android 7'nin en önemli özelliklerinden. Mi5'de maalesef bu da kırpılmış.

Paranoid Android'in tatlı kıyaklarından biri.

Şarj olurken bildirim ışığının nasıl yanacağını belirleybildiğiniz bölüm.

Bildirim ışığının nasıl yanacağını kontrol edebileceğiniz bölüm.

Paranoid Android'in tema motoru. Kendisi yeterince şık.

Genişletilmiş ekran özellikleri. Diğer bir çok ROM'da bulunan bir özellik.

Tarayıcı uygulamasının hakkında kısmı.

Stok kameranın arayüzü.

Sitemle birlikte Shuttle+ ücretsiz geliyor.

Paranoid Android7'nin ana ekranı.

Uygulama menüsü.

Kilit ekranı değiştirilmemiş.
Güzel inceleme
Teşekkürler 😊
redmi note 2 ye sırf ekrana tıklayarak kilit açma özelliği getirecekse denemek isterim.
Derken? Çift dokunma ile uyanma durumu mu?
@cobra_hd evet varmı paranoidde?
@loop Evet bulunmakta. Üçüncü ekran görüntüsünde gözüken yerde açık konumda 🙂
Bu romlarda kamera 60 fps çekim yapabiliyor mu?
Çok video kaydı yapmadığımdan bakmaya gerek duymadım hocam. Siz deyince baktım, ama herhangi bir 30/60 seçimi göremedim.