Kablolar kablolar ve yine kablolar

Geçen ay sipariş ettiğim Tronsmart MicroUSB kablo seti geldi. Üç tane 1 metrelik kablodan oluşuyor set. Şu arkadaş yani:

http://www.aliexpress.com/item/Tronsmart-TS-MUP1-Micro-USB-to-USB-Cable-3-Pack-1M-3FT-3/32379119994.html

7$, yani kabloların tanesi 7 liraya filan geliyor. Kaliteli kablo için çok iyi fiyat. Kabloların görünümü oldukça basit, hatta üzerinde Tronsmart yazmasa birazdan yazımıza konuk olacak ultra ucuz kablodan ayırt edilmesi güç ilk bakışta. Öyle cicili bicili birşey beklemeyin, düz kablo işte.

Diğer konuğumuz ise Nillkin'in hem MicroUSB, hem de Apple Lightning bağlantı imkanı sunan yassı kablosu. Linki şu:

http://www.aliexpress.com/item/CE-Certificate-100-Nillkin-2-in-1-Fast-USB-Data-Sync-Charging-Cable-For-iPhone-5S/32411550813.html

Ben 5$'a aldım, şimdi 4.75$ olmuş. Bu tek kablo fiyatı tabi, o yüzden yukarıdaki ürüne göre fiyat biraz yüksek. Diğer yandan hem daha uzun (1.2m), hem de Lightning bağlantısı da sunuyor. Apple'ın müşteri yolma yongasından var sanırım içinde, telefona takınca "bu kablo orjinal değil abi, telefonun yanarsa karışmam ha" uyarısı çıkmıyor. İyi yani.

Testimizin üçüncü konuğu Valueline marka yassı kablo. Teknosa satıyor. Fiyatı 15 lira. Uzunluğu 1 metre. Farklı renkleri mevcut.

http://teknosa.com/urunler/110271551/valueline-vlmp60410r1-00-usb-2-0-kablo-a-male-micr

Dört numaralu yarışmacımız LG G3'ün yanında gelen kablo. Bunu referans olarak kabul edeceğiz yani. Uzunluğu 1.2 metre.

Hep sosyetik takılmak olmaz, halk arasına da inmek lazım. S-Link marka iki ucuz kabloyu da denedim bunları denerken. İkisi de ucuz, 10-12 liralık kablolar. Daha ucuza da kablo var, ama onlara ben telefonumu bağlamam. S-Link'lerin ilki Tronsmart kablolara çok benziyor, kalınca ve sanki biraz kısa. Diğeri ince, soketi Apple'ın kablo soketlerine benzetilmiş, uzunluğu 1.2 metre. Sırasıyla S-Link 1 ve S-Link 2 diyeceğim bu arkadaşlara.

Kabloların hepsini LG G3 telefonun yanında gelen, 1.8A akım verebilen standart şarj cihazıyla denedim. Her kabloyu yaklaşık bir dakika boyunca bağlı tutarak denedim. Ölçüm için Ampere uygulamasını ve Nexus 4'ü kullandım. Ampere çok doğru ölçmüyor belki ama mukayese için kullanışlı. Burada amaç karşılaştırabilmek zaten. Test sonuçlarını minimum ve maksimum değerler şeklinde veriyorum.

Tronsmart: 800mA - 810mA
Nillkin: 810mA - 810mA
Valueline: 750mA - 780mA
LG orjinal kablo: 790mA - 810mA
S-Link 1: 400mA - 610mA
S-Link 2: 600mA - 610mA

Telefon şarjdan söküldüğünde ölçülen değer: (-230mA) - (-220mA)

Şimdi, sırayla gidelim. Tronsmart kablolar tam F/P canavarı. Hem ucuz, hem de orjinal kabloyla aynı performansı veriyor. Ben beğendim. Tekli satılmıyor, paketi açıp tek tek satanlar da pahalıya satıyor. Bunların bir de iki tane çok kısa, iki tane orta boy (bunlardan yani), iki tane de ekstra uzun (2 metreye yakın) kablodan oluşan seti var. Onun da fiyatı makul. Kablo lazımsa bu alınır.

Nillkin çok iyi. Orjinal kablodan daha iyi. Bağladığımda 810mA gösteriyordu, bir dakika boyunca ne düştü ne çıktı. Kıymetli cihazları bağlamak için ideal. Evde Apple cihazı varsa onu şarj etmesi de ekstra avantaj. Malzeme kalitesi filan çok iyi. Bulabileceğiniz en iyi kabloyu istiyorsanız bundan alın, çünkü gerçekten iyi. Kusur bulamadım resmen.

Valueline kablo öyle çok özel bir ürün değil. Yeterli kalitede, hafiften akım dalgalanması oluyor ama yine de fena değil. Nillkin veya Tronsmart kadar iyi olmasa da hemen her Teknosa'da satılıyor olması avantajı. Soketleri biraz kaba yalnız, 90'ların bilgisayar kabloları gibi. Bu soketler çok sağlam görünüyorlar ama göründükleri kadar dayanıklı değiller. Ara sıra indirime giriyorlar, o zaman almak mantıklı olabilir ama 15 lira bu kabloya bence fazla.

LG'nin OEM kablosu zaten referans olarak girdi teste, fiyatını da bilmiyorum. 10 lira filan değilse zaten çok pahalı diyeceğim çünkü diğer tarafta 15 liraya Nillkin var ve daha güzel.

S-Link'in kısa kablosu tam çöp. Akım kafasına göre dalgalandı. Taktığımda 400'dü, sonra 600'e çıktı, sonra 500'lere düştü, indi, çıktı filan. Bir kampanyadan ucuza almıştım bunları, normalde telefon filan bağlanmaz. Bu dalgalanma pilin canına okur.

S-Link'in ikinci kablosu (ince uzun olan) biraz daha iyi, ama yine de yeterince iyi değil. Akım stabil, dalgalanma yok, ama kablo direnci yüksek. Telefonu bozmaz ama şarj süresini uzatır. Bu iki kablonun yukarıdakilere göre tek avantajı mağazadan anında alınabilmeleri. Yoksa hem fiyatları yüksek, hem de kaliteleri kötü.

Sonuç olarak; eğer çok acil ihtiyacınız yoksa buradan kablo almayın. Bakın bunlar kapalı ambalajda satılan, "sözde kaliteli" kablolar. Aynı fiyata Çin'den çok daha iyisini almak mümkün. Çin kablolarının performansları da gayet iyi, hiç "2700 liralık telefonumu emanet ediyorum ama yanmaz inşallah" demeye gerek yok.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 24

Şef Bıçakları (Mutfak Araç Gereçleri Serisi)

Böyle bir seriye başlamayı düşünüyorum. Bakalım ilginizi çekecek mi?

İlk olarak kaç tip şef bıçağı var bunlardan bahsedeceğiz. Daha sonraki bölümlerde kesme tekniklerinden tutun da kesme tahtası seçimine kadar birçok konuda yazacağım. Tabii yeterli sayıda beğeni alırsa. Yani ilgi duyulmuyorsa kalemimi en azından burada yormama gerek yok, zira tam olarak yeri burası mı ondan emin değilim 🙂

Öncelikle Şef bıçağı dediğimizde aklımıza 'Mutfaktaki işlerimizin %80'ini yapacağımız bıçak' gelmeli. Kaiteli bir şef bıçağı ile 1 saatlik işinizi yarım saate indirebilir ve çok daha güvenli çalışabilirsiniz. Eğer bıçakla ne yaptığınızı biliyorsanız keskin bir şef bıçağı ile kendinizi kesmenizin imkanı yok. Kör bir bıçakla çok usta bile olsanız kesmemenizin imkanı yok.

Mesela bu sabah hafif körelmiş bir bıçakla domates keseyim derken, kabuğunu kesemedi ve elime 'kaydı'. Allah'tan keskin değildi ki çok derine inemedi. Daha önce dalgınlıktan kaliteli ve keskin bir çef bıçağı ile elimi kesme deneyimi yaşadığımda, parmağımı kesmemesini tırnağımın sert olmasına borçluydum.

Elinizi keseceksiniz arkadaşlar 🙂 Kesmemek için yapacağınız şey basit, kesme tekniklerini araştırıp antrenman yapacaksınız.

Piyasada alabileceğiniz onlarca bıçak var. Şef Bıçağı dediğimizde aklınıza 17 ile 30 cm arasındaki bir uzunlukta, bıçak yüzeyi geniş yani kalın bir bıçak gelmeli. Birçok Türk firması var şef bıçağı üreten. Korkmaz, Pirge vb. çokça marka var. Lakin Türkiye'dekilerin hiçbiri Alman ve Japon üreticilerle boy ölçüşebilecek kıvamda üretim yapmıyor-yapamıyor. Pirge aslında son dönemde atılım yapan firmalardan ama kat etmeleri gereken daha çok yol var.

Piyasada alabileceğiniz Avrupa ekolünden 2 Alman firmasının bıçakları var; Zwilling J.A. Henckels ve Wusthof. her ikisi de yüksek kalitede bıçaklar üretiyorlar. Ayrıca birçok mutfak gereci de üretiyorlar ama onlara sonra değiniriz.

Zwilling: http://www.esse.com.tr/Bul?s=Zwilling&d=93
Wusthof: http://www.sile.com.tr/default.asp

İkinci ekol de Japon Santoku bıçakları. Bu yukarıda saydığım firmalar da üretiyorlar ama Japon Global ve Shun markasını sayabilirim bunlara rakip. Birçok marka var tabii ki ama bunlar en çok rasladıklarım. Özellikle Global bıçaklarını Türkiye'de de rahatça bulabileceğiniz yerler var.

Global: http://www.bicakcim.com/v1/marka/global-yoshikin-bicaklari.html

Sonuncuya geçmeden önce farklarını şöyle sayabiliriz:

1- Avrupa tipi bıçaklar daha ağır olur ve keskin uçları 20 derecelik bir açı ile keserler.
Japon Santoku bıçakları ise daha hafif ve daha keskindirler.

2- Avrupa bıçakları ile zorlanmadan çok sert meyveleri dahi kesebilirsiniz.
Santoku bıçakları da keser tabii ki ama daha hafif oldukları için daha fazla güç kullanmanız gerekir.

3- Avrupa bıçakları daha çok salınım hareketi (rocking motion) ile kesmek için uygundur. Harmonik bir melodi eşliğinde bir geminin dalga geldiğinde yaptığı hareket gibidir 🙂 Bu nedenle bu harekete uygun olacak şekilde üretilmişlerdir yani uca doğru gittikçe yukarı yarım ay gibi olurlar.
Santoku bıçağı 'küt küt küt' yukarı aşağı hareketle kesmeye uygundur. Kesme ucu neredeyse dümdüzdür. Zaten bu sebeple çok daha keskin olmaları gerekir.

4- Avrupa bıçakları amatörler için daha uygundur.
Santoku bıçaklarında yaptığınız hareket elinizi kesmenize çok daha kolay bir ortam hazırlar.

5- Avrupa bıçakları 20 derecelik 2 taraflı bir açı ile keserler.
Santoku ise 15 derecelik tek açı ile keser.

Bunların ışığında yıllar içinde üçüncü bir kategori doğmuştur:

Üçüncü ve pek de bilmediğim bu ekol bu üsttekilerin karışımıdır. Yani görüntüleri daha çok Avrupa bıçaklarına benzer ama onlardan çok daha hafiftirler. Keskinlik açıları 15 derecedir ama iki açılı bir bıçağı vardır. Bunlara Gyuto diyoruz.

Bu ekole uygun Türkiye'de de satılan Victorinox marka İsviçre yapımı bıçakları gösterebiliriz. Birçok marka var aslında bu alanda ama pek bilmediğim ve kullanmayı tercih etmediğim bir tür. Aşağıdaki video size çok daha iyi yardımcı olacaktır. (İngilizce)

Ben şahsen Avrupa tipi bıçakları tercih ediyorum. Bıçağın ağırlığı hoşuma gidiyor ve genelde salınım hareketi kesme işlemini yapıyor, ağırlığı sayesinde efor da harcamıyorsunuz.

Sorularınıza göre sonraki yazımın içeriği belli olacak. Şimdilik giriş seviye bilgisi bu kadar 🙂

İlk olarak Youtube'dan knife Skills diye aratarak birçok kesme tekniğini görebilir ve evde deneyebilirsiniz. Kendinizi kesmemeniz için bıçaklarınızı her zaman bilemeyi unutmayın. Nasıl bileyeceğinizi de belki başka bir yazıda inceleriz. Belki videolu ve kendi sitemden linklerle olur. Burada aralara resim koyamadığım için birhayli kastım bazı yerleri anlatırken.

Bu arada bu serinin 2. ve 3. bölümleri video olarak devam etti:

Kesme tahtası türleri, bakımı ve seçimi (Mutfak Araç Gereçleri Serisi): http://youtu.be/tKCk-Tw-yo4

Bileyiciler ve Kullanımları (Mutfak Araç Gereçleri Serisi): http://youtu.be/etDIwhUQvFE

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 20 / 80

Grup Gündoğarken
"Ankara'dan Adil geldi,elde bir ayran tavasi,Adem Baba beni cok severmis..."
Dogrusu Neymis "Ankara'dan abim geldi,evde bir bayram havasi, annem babam beni cok severmis..."

Bulutsuzluk Özlemi
"İsvicre'de hayat bayram olmadi yaaa..."
Dogrusu Neymis "Hicbir kere hayat bayram olmadi ya da..."

Teoman
"Görümceler,görümceler..."
Dogrusu Neymis "Gonulcelen,gonulcelen..."
"bir bankta kulesi ustund e" ya da "bir pasta puresi ustunde"
Dogrusu Neymis "Bir bar taburesi ustunde"

Tarkan
"Sen uzumle gulum,incir yee..."
Dogrusu Neymis "Sen uzulme,gulum incinme..."

Hülya Avşar
"Yasemin,derdin ne??.."
Dogrusu : "Yar senin derdin ne?.."

Tarık
"Zaten canim ciksin,yoksun yanimda..."
Dogrusu Neymis "Zaten canim sikkin yoksun yanimda.."

MFÖ
"Mustafaaaa,yagmur var İstanbul'daaa..."
Dogrusu Neymis "Bu sabah yagmur var İstanbul'da.."

Levent Yuksel
"Dolmuslaar havalandiiii.."
Dogrusu Neymis "Son kuslaar havalandi..."

Aşkın Nur Yengi
"Hayir anmiyorum.."
Dogrusu Neymis "Ay inanmiyorum.."

Yaşar
"Sonra postacilar iser,yagmurlar bitince.."
Dogrusu Neymis " Sonra postacilar ise,yagmurlar bitince..."
"Ya bu gece gel ya da delirecem..."
Dogrusu Neymis "Ya bu gece gel ya da gelir ecel..."

Ferda Anıl Yarkın
Kiminle gittiysen orda kal usandim hatta he portakal"
Dogrusu Neymis "Kiminle gittiysen orda kal,usandim hatta hep orda kal!"

Sibel Can
"Gideni bos ver!..Gelene hos gel!..Dinde baska caresi yok!.."
Dogrusu Neymis "Gideni bos ver,gelene hosgeldin'de,baska caresi yok..."

Ora-Boya
"Kalk gidelim be sarayli,bakti ki saydam kalayli.."
Dogrusu Neymis "Kalk gidelim be sarayli bak dikiz aynam kalayli.."

Mirkelam
"Ulannn... Kulaklarin cinlasin.."
Dogrusu Neymis "O an kulaklarin cinlasin.."

Haluk Levent
"Askin mapushane,pesinde ben mahkum,saclarim yagdanlik,pesinde benziyan oldum..."
"Yoksun sen aslinda,yalnizim bu kumsalda,neler yapiyorsun,bensiz kent Ankara'da..."
Dogrularini yazmaya gerek var mi bilmem........

Sezen Aksu
"Ensende tutuklu kaldim.."
Dogrusu Neymis "Ben sende tutuklu kaldim.."

Yldız Tilbe
"Hafize Abla,ask vurur insana.."
Dogrusu Neymis "Hafife alma,ask vurur insana.."

BeğenFavori PaylaşYorum yap