Teknoloji ve bilim notları 2017/8
Geçtiğimiz günlerde teknoloji ve bilim dünyasından gözümüze çarpan gelişmeleri derledik.
00:00:54 - Tesla Model 3 ilk sahiplerine teslim edildi. İnceleme
00:14:11 - Elon Musk, Falcon Heavy fırlatma tarihini açıkladı.
00:17:17 - Astronomlar ilk öteuydu adayını bulmuş olabilir.
00:20:21 - Apollo 13 temalı odadan kaçış oyunu.
00:21:49 - Yapay zeka üzerine Elon Musk ve Mark Zuckerberg atışması.
00:24:39 - Facebook, kendi aralarında özel bir dil geliştiren yapay zeka sohbet botlarının fişini çekti.
00:26:30 - Google, hayal kurabilen bir yapay zeka üzerinde çalışıyor.
00:30:25 - Otomasyon nedeniyle kadınların işlerini kaybetme ihtimali erkeklere göre iki kat daha fazla.
00:34:23 - Dokuz Eylül Üniversitesi doktorlara yardımcı olacak bir “yapay zeka” üzerinde çalışıyor.
00:37:08 - Değişen mevsimlere göre renkleri farklı görüyoruz.
00:40:30 - Amerika’da CRISPR tekniği ilk kez insan embriyosu üzerinde test edildi.
00:43:28 - Antibiyotikler bitene kadar kullanılmalı kuralı sorgulanıyor.
00:48:09 - Batı toplumlarında yaşayan erkeklerin sperm sayısında ciddi azalma dikkat çekiyor.
00:50:35 - Beyne yerleştirilen kök hücreler yaşlanmayı geciktirebiliyor.
00:55:56 - Bir grup bilim adamı elektrikle yiyecek üretmeyi başardı.
01:02:06 - TED Konuşması: Koku reseptörleri vücudumuzda pek çok yerde bulunuyor.
01:05:05 - Sevimli evcil dostlarımız öldüğümüzde bizi yerler mi?
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Erken geldi. Güzel oldu. 😀
Geldi sonunda.
🙂
Saatim 2 saat geri mi kaldı acaba?
Tam zamanında 🙂
Geldi tekno gündem, şimdi MP3 olarak indirip telefonda bir hafta dinlerim. Yarında görüntülü sohbet olarak izlerim. 😉😀
@hkellecioglu "Bilim adamları" yerine "Bilim insanları" daha güzel olmaz mı?
Bazen öyle diyorum bazen böyle. O anda aklıma nasıl gelirse. Ama açıkçası bilim insanları kulağa daha garip geliyor. Bazı şeyleri fazla kafaya takmamak lazım.
@hkellecioglu Kötü amaçla yazmadığınıza emindim zaten ve sizde doğrulamış oldunuz 🙂 Haberler de gördüklerim, okuduklarım yüzünden oluyor. Çevremde de kadınları aşağılayan tipler türeyince iyice kafaya takar oldum.
Hoşgelmiş.
Yılda 500 bin adet araç üretsinler artık bir zahmet bence. Her yerde Tesla aşağı Tesla yukarı. Bizim burada TOFAŞ yılda kaç araba üretiyor, orası bir fabrika sonuçta diğeri marka.
17:05 😀
Can bazen kibirli yaklasiyor konuslara. Ozel veya ilk kez yapilan bir isi yaparken tabiki basarisizliklarin ses getirmez. Adam 100 tane roketi patlatsin sonra 10 tane indirsin. Bu bir basaridir. İlk seferde olsa yada kolay olsa simdiye kadar 10 larca kisi yapardi bu sistemi. Ayrica s60 yandan carpisma konusunda Hamdinin sorusuna tam cevap veremedin. Adamlar yandan carpisma testi yapmis ve yayinlamis. Yok arabalari yaksinlar baska bir konu sorulan baska bir konu.
@can'ın epeydir tesla'ya dair bi antipatisi var zaten. bana kalırsa 100 tane roketi denize çaksın, 1 tanesini indirsin bu bile büyük bir başarıdır, yapılamayanı yapmaktır nihayetinde. yandan çarpma konusunda da aynı şeye dikkat ettim, sonuçta çarpma testlerindeki ölçümlerden bir tanesi bu da, tesla da başarılı olduğunu görmüş ki yayınlamış, bunu üstünkörü geçmek cidden hoş olmamış.
@sqn Üstün körü geçmemiş bence i3 ile kıyaslasın diyor. O ara dediklerine katılıyorum ben de.
Ulaşılabilinir elektrikli araba 😀
Sonda bahsettiğiniz kötü sonuçlanmış veya sonuçlanacak ekosistem olaylarının iyi örneği.. https://www.youtube.com/watch?v=BJ1XxhOQNpw
o stromtrooper mı deniyor neyse onun haberini anlamadım geri sardım yine anlamadım olay ne
Sperm sayısının azalması çok normal, yakın geçmişteki insanlar ile karşılaştırdığımızda maskülenlik oranımız ciddi anlamda azaldı, çoğumuz ne adam gibi kavga etmiş , ne adam gibi sevmiş sevişmiş... Yaşamıyoruz resmen. Sosyal medya, video oyunları, internet , ve pornografi 21.yüzyıl erkeğini yedi bitirdi.
Kadını da bitirdi Barış Mançonun dediği gibi eski zamanın kadını hanfendi, erkeği beyfendi idi.
Gereksiz bilgi Afrikada hem inşaatta hem de araç arkası çöp toplamada çalışıyorlar.
@hkellecioglu abi #miband2 mi kolunuzdaki? eğer öyleyse memnun musunuz 🙂
Evet, Mi Band 2. Genel olarak memnunum. Biraz da saat olayına tekrar alışabilir miyim diye merakımdan takıyorum. 🙂
@hkellecioglu hayırlı uğurlu olsun 🙂
can'ın yorumları çok sıkıyor artık. konuştuğunun yarıdan çoğu boş laf. böyle devam ederse izlemem.
@hkellecioglu abi teknoseyir bir teknoloji kanalı fakat bir gamende denemesi oldu ve heralde tutmadi. Direk veya endirek oyunlardaki eksikligi gidermek icin kafanızda birsey varmı kanal için? Tesekkurler
Özellikle son konu vahşetül dehşet azizim 😂
mümkünse gamsızm ile yapın şunu.
Türkiyede eşi benzeri yok okadar yani
Bugüne kadar yanılmıyorsam değinmediğiniz Enchroma'nın renk körlüğünü düzelten gözlükleri konusuna değinmeniz mümkün olur mu ? Çok güncel bir konu değil ama aramızdaki olası renk körleri de dahil olmak üzere pek çok kişinin ilgisini çekecektir.
https://www.engadget.com/2017/08/04/water-aluminum-create-hydrogen/
Antibiyotik direnci konusunda tez yazan birisiyim. Antibiyotik kullanım süresi, hiv, doz ayarlama ve süresi ilgili olduğum konular. Konu uzun. Katkıda bulunmak isterim ama konu cidden uzun. Crisp-r bile bu konularla ilgili. Antibiyotik direnciyle ilgili , ifadeleriniz de genel olarak eksik veya yanlış. Teknoseyir' e mail ile ulaşabilecek olursam birşeyler yazmak isterim.
saygılarımla
iyi çalışmalar diliyorum
Konu uzun ama oldukça önemli. Bir şekilde özetleyerek buradan paylaşımda bulunabilirseniz okuyan herkes için faydalı olur.
@hkellecioglu A) Öncelikle virusler(HIV başta) özel ilgi alanım olmasına rağmen bakterilerde dirençten bahsedeyim. Antibiyotik direncinin biyolojik olarak iki temeli var. 1. Genetik(genotipik) 2. Fenotipik (bakterinin yapısı, enzimleri, memran efflux mekanizmaları, hareketliliği, besin gereksinimi, virülansı v.b.). Bakterinin ilaçlara dirençli olması fenotipik özellikleriyle ilgili.
Antibiyotik kullanan bir insanın başına bela olan bakterilerin ortamı (flora bağırsak için) ele geçirmesi sadece hassas bakterilerin ortadan kalkmasıyla olmak zorunda değil(genelde olan durum). İlaca hassas olan bir bakteri intrensek(atalarından gelen) olarak direnç geni bulundurabilir. Literatür taramamda 30.000 yıl yaşında kutuplarda bulunan bakteri öreklerinde (izole oldukları düşünülüyor bu sürede) günümüzde bulunan bütün antibioytiklere karşı direnç genleri tespit edilmiş. Bu da bize göre hassas görünen bir bakterinin kendisini zorlayan şartlara adapte olmasıyla açıklanıyor. İnsanlarda hassas bakteriler de yeterli tedaviye rağmen bile direnç geliştirebilir (gene expressyonu ile). Ayrıca literatürde dirençli bakterilerin, rekabette öne geçmek için bakteriosin (diğer bakterileri öldüren antibiyotik benzeri moleküller) sentezlediği de gösterilmiş. Hatta bazı bakteriler etrafta birçok canlı için zehir olarak kabül edilen ağır mettaleri bile besin kaynağı olarak kullanabildği kanıtlanmış.
B) Antibiyotik kutusunu bitirme meselesinde çok güzel bir konuya değindiniz. Türkiye'de kutu ile satılmakta ilaçlar. İdeali doktor reçeteye gün ve doz yazar, eczane hazırlar. O yüzden doktorun söylemesi gerekir süreyi. Örneğin basit idrar yolu enfeksiyonu 7 gündür maksimum. İlaç dozu da hakeza örneğin bilinen bir ilaç olan Pyelosptyl (Nitrofurantoin etkeni) türkiyede 3x50 mg yazılır genelde. Bu hesapla günlük doz 150 mg dır. Halbuki minimum 200 mg/gün verilmesi gerektiği literatüre girmiştir.
C) "Antibiyotik zehirdir" ifadesi kısmen doğrudur. Antibiyotik "iki tarafı keskin bir bıçaktır" demek daha doğru. Antibiyotikler toksik olabiir(genelde de eninde sonunda toksik etkileri olur). Nefrotoksik(böbrek) Hepatotoksik (karaciğer) olabilirler. Bu konular mevcut hasta durumu ile değerrlendirilir. Örneğin, böbrek yetmezliğinde ilaç dozu ayarlanır.
Ayrıca ilacın verilme süresi, verilme sayısı, miktarı da bu etkileri belirler. Fayda yönünde de yan etki yönünde de. Antibiyotik dışında pek çok ilacın az yada çok mutlaka yan etkisi olduğu unutlmamalıdır.
Antibiyotiklerin toksik yan etkileri dışında da yan etkileri olabilir. Örneğin bazıları tendinit(aşille tendonu) veya epilepsi atağı geçirme eşiğinin düşmesi, iştime kaybı, alerjiler v.b olabilir. Bu yan etkiler toksik veya toksik olmayan diğer mekanizmalar ile açıklanmaya çalışılır.
D) Mikroplar aleminde ayrıca Mantarlar, Parazitler(alt sınıfları var), Virüsler de diğer ana başlıklardır.
Saygılarımla
En sevdiğim ikili Can ve Hamdi. Radyo programı yapsanız, sabah otomobilde dinlerim.
Kimse kel olmak istemez demek çok yanlış. Kelliğin yakıştığı kafatası var, yakışmadığı kafatası var. Fotoğrafta ki kişiden örnek verecek olursak, kel bir aktör olmasaydı bu kadar karizmatik olabilir miydi daha doğrusu bu kadar ünlü olabilir miydi? Kellik kötüdür diye bir şey yok, doğru beden ölçüleri ve doğru kafatasında kişiyi saçlı halinden daha karizmatik gösteriyor. Mesela, Hamdi'ye yakışmazken Can'a çok yakışıyor.
Not: Kel değilim, hatta saçlarım gür ve şekil vermeyi severim.