Ticaretin İncelikleri YTD
-Akrabayla iş yapmayın.
-Ağzınız laf yapmıyorsa bu işe girmeyin.
-Kar alırken edilir. Satarken edilen kar genelde itibardan götürür.
-Çek almayın. Ne kadar sağlam olursa olsun almayın.
-Hızlı dönen mallara para yatırın.
-Rekabete girmeyin. Mesela herkes pahalı telefonlar satıyorsa siz ucuz eski cihazları alıp satın.
-Tahsilat yapamıyorsanız ödeme yapmayın.
-Mal stoklamayın. Paranızın bir bölümü tl olarak dursun.
-Dolar borclanıp tl ile ticareti yapmayın. Tam tersini yapabilirseniz tavsiyemdir.
-Kesinlikle ortak almayın. Küçük olsun sizin olsun.
-Adam çalıştıracaksanız unutmayın iyi adam iyi paraya çalışır. Ayak bağı olacak elemanlar almayın.
-Büyük işin derdi büyük olur. Bu yüzden sermayesiz büyümeyin.
-Kazancınızın hepsini harcamayın. Biraz sermaye biriktirin.
-Risk ne kadar büyükse kar da zarar da o kadar büyüktür.
Müşteriyle görüşmenizin gerekmediği, fiziksel olmayan bir iş yapın. 😛
Yakın zamanda böyle bi değişijlik yaptım. Hayat kalitem 2 katına çıktı.
En fiziksel olmayan iş yazılım belki ama eminim ki müşteriyle en çok görüşülen iş aynı zamanda 🙂
@hamdi O yazılımcı kendi ürün olmayıp başkasına ürün üreten ajans gibi bir yerde çalışıyor veya çaktırmadan başka işleri de ona yaptırıyorlar. 😀
@ozgurg ama sektörün %70-80 ini bu yazılımcı gibi insanlar oluşturuyor 🙂
Kesin ve net akraba ve tanıdık ile iş yapmayın.
Sen 15 yaşındasın bu kadar tecrübeyi nereden edindin?
2 senedir alıp satıyorum. Tesisatçıda çalıştım.
-Tahsilat yapamıyorsanız ödeme yapmayın.
Öyle bi dünya yok.
Onlar nasıl tahsilat yapmıyorsa sen de ödeme yapma. Ha tabi çeklerin yazılacak durumdaysa iş başka.
- ebalı laptop satmayın
vebalı diil mi o?
Yalancı olmayın.
Ticaretle uğraşan biri olarak hepsine katılıyorum. Sadece akraba kısmı konusunda birşey diyemiyorum, Benimle iş yapabilecek ekonomik hacme sahip akrabalarım yok o yüzden deneyimsizim.
"Kar alınırken edilir"
Cümlesine katılmıyorum. Bu cümle stokçuluğa, kara borsacılığa yönlendiriyor.
Bir A malının normalde 100 TL ye alıp; 120 TL ye satıyoruz diyelim. Depomda 100 TL den aldığım malzemeden hala var olsun. Tam o sırada da malı alış fiyatımıza %10 zam gelmiş olsun. Bu cümleye göre depoda 100 TL den aldığım mala da %10 zam yapmalıyım. Stoklar eridikten sonra gelen mala değil sadece.
Her malın kârı satarken edilir. 100 TL ye aldığın malı dürüst bir satıcı isen %100 zam gelse bile 120 TL den satmaya devam edersin. Diğerinin adı karaborsacılık olur...
"Ama o zaman ben sattığım malı yerine koyamıyorum."... Evet ama zarar da etmiyorsun. Sermayeni artırman gerekiyor sadece.
Alırken kar edemezsen pahalıya satman gerekir ve rekabet edemezsin.
@omerkati Tabii alırken kazık yemeyeceksin o ayrı mevzu... Benim anlatmak istediğim şey tamamen farklı bir konu.
Karaborsacilik ile dediğinin alakası yok. Istediğini istediğin fiyata satarsın, bakarsın iyi satıyor fiyatı yukseltirsin hala iyi satıyor yine yukseltirsin, ne kadarda aldığının önemi yok.
@amurado Hmmm. O zaman ben yanlış biliyorum demek ki. Sigaraya zam gelecek söylentisi çıktığı zaman hiç bir yerde sigara bulamamak kara borsacılık değilmiş zağar...
@ybahadir evet yanlış biliyorsun, malı saklamak ile zam yapmak arasında fark var. karaborsacılık; talebin arzdan çok fazla olduğu durumlarda bütün arzı toplayıp fiyat yükseltmeye denir.
@amurado Peki gelecek zamları bekleyip, var olduğu halde "Mal yok" demek nedir?
@ybahadir bunun konuyla ne alakası var ilk yazdığınızda böyle bir şey yok. karaborsacılık tanımını belirttim zaten sonradan mal saklamaktan bahsediyorsunuz. senin dediğinde sıkıntı varsa eğer zam geleceğini bildiği için kendine karton karton sigara alan insan da sıkıntılı iş yapıyor. kime ne anlatıyorsam.
@amurado Ticaret budur. Ucuza aldığını daha yüksek bir fiyata satmazsan nasıl para kazanacaksın?
@omerkati Tabii ki sattığın maldan para kazanacaksın. Yoksa ticaretin anlamı ne? Ama ticaret Almak + Satmak eylemlerinin toplamıdır. Kâr bu iki eylem sonuçlandığında ortaya çıkar.
Bazılarında şöyle bir algı var;
100 TL ye aldığım bir malzemeyi 120 TL ye satıyorken, alım fiyatıma %50 zam geldiğinde ben de satış fiyatıma %50 zam yapmazsam zarar etmiş olurum algısı var.
100 TL ye aldığın malzemeyi, sen aldıktan sonra fiyatı 150 TL ye dahi çıksa 120 TL ye sattığında kâr etmişsindir. Ama bir sonraki malzemeyi 150 TL den alman gerekecek. Sermaye artırman gerekecek yani. Onu da 175 TL den satacaksın... Yine kâr etmiş olacaksın...
Anlatmak istediğim bu.
@ybahadir bir malın satıl fiyatını alış fiyatı değil piyasa belirler. Ticaretten anlamadığınız çok açık lütfen bilmediğiniz konularda yorum yapmayın.
@amurado Ben aksi bir şey mi söyledim? Satış fiyatını alış fiyatı belirler mi dedim? Benim söylediğim matematik sadece... Hadi ben ticaretten anlamıyorum, senin sorunun matematik... Matematik bilmeden nasıl ticaret yapıyorsan artık... 😀
@ybahadir anlamadığınız şu, alış fiyatınız yükseldi ve ürünün piyasa fiyatı arttıysa, sonuçta tek siz satmıyorsunuz, sizde karlılığınızı arttırmak için fiyatını yükseltirsiniz enayi değilseniz yada reklam yapmak istemiyorsanız, sonuçta bu iş hayrına yapılmıyor.
Bu ne demek oluyor, 100 e aldığınız ürün 120 tl olduğunda hiçbir yerde fiyatı yükselmez ise ve siz yükseltirseniz satamazsınız, beklemeye gücünüz varsa (stock maliyeti falan) yüksek fiyattan beklersiniz çünkü piyasada eski fiyattan satan kalmaz ve siz yeniden ortalama fiyata gelirsiniz vs. ben niye sermaye arttırayım? her fiyatlar arttığında sermaye mi arttırılır?
lütfen ticaret yapın 😀 pure matematik bilginizle :DD
@amurado Yapıyorum zaten... Stoklardaki mal bitmeden ücrete zam yapmayız. Genelde kimse yapmaz zaten. Otomotivde, inşaatta, elektronik sektöründe genelde stoklar tükenmeden fiyat artış azalışları ürünlere yansımaz... Siz hangi sektördesiniz bilmiyorum ama bu çakallığı en çok gördüğüm sektör genelde perakende mağaza sektörü...
@ybahadir bak hala çakallık diyor. karaborsacılıktan nereye geldik, hatalı olduğunuzu kabul etmeyip sündürdükçe sündürüyorsunuz, Erdi bey geçen madara etti sizi hala öğrenmemişsiniz.
@ybahadir Sürekli sermaye artırısak nasıl yatırım yapacağız?
@amurado İşine gelirse....
Erdi madara etti derken? Hani şu yalayıp yuttuğu Harmony Os mevzusu mu? Yoksa hiç alakası yok iken "Apple Korktu" dediği başlık mı? Tam olarak hangisinde madara oldum?
HarmonyOS balonunu kendi sitesi haber yaptı zaten...
https://www.donanimhaber.com/huawei-nin-harmony-isletim-sistemi-android-in-kopyasi-cikti--129692 😀
Bu arada 100 liralık mali zincir market bile 120 liraya satmaz.
Tahsilat yapamıyorsanız ödeme yapmayın...
Bu ticaret şekli nerede var; bu da ayrı bir tartışma konusu. Malı satamıyorsak maaş ödemeyelim, vergi vermeyelim, hammaddeyi aldığımız yere ödeme yapmayalım yani. Bir daha kimi çalıştıracağız, kimden mal alacağız sorularına da bir cevabınız vardır inşallah. 😀
batalım mı yani para yoksa bir şekilde giderlerini sıfıtrlayacaksın
@omerkati Yok batma da; maaş ödemeden kimi çalıştıracaksın, ham maddeyi nereden alacaksın onu merak ettim sadece. Her alacağın geciktiğinde dükkanı tahsilata kadar kapatacaksan o iş yürümez. Zaten ikincisinde mimlenirsin, kimse senle ticaret yapmaz. Yapsa bile verdiği her mal karşılığında teminat ister. Hem de çek senet falan değil, banka teminat mektubu ister.
@ybahadir ayrıca borçla değil peşin iş yaptığımdan alacak verecek mevzusu pek olmaz. veresiye de yapmam
@omerkati Yani "Tahsilat yapmadan ödeme yapmayın" tavsiyesi TR de işlemez. Hele dünyanın geri kalanında hiç işlemez. İlk yamuğunda ticaret hayatın biter. Peşin çalışıyorsan zaten bu tavsiyeye gerek yok.
@ybahadir Ödeme yapmayın derken nakit bahsediyorum. Çek vs. biraz öteleyin
@omerkati Ben yanlış anladım o halde. Alacağınızı almadan borcunuzu ödemeyin diye anladım.
@ybahadir Bende de hata var. daha açık yazmalıydım.
yatırım tavsiyesi vermek resmen suçtur başına iş alabilirsin bu yazı yüzünden.
Başlıkta belirttim. YTD.
@omerkati başlığa ytd yazman bir şey ifade etmiyor. "-Dolar borclanıp tl ile ticareti yapmayın. Tam tersini yapabilirseniz tavsiyemdir." cümlesi sıkıntılı.
Donanım haber forumlarına dönmüş burası da iyice.
DH hepten bitti. Reklam ve şikayetten başka şey kalmadı.
https://programmingtutorialsscript.blogspot.com/
Bende sunucu parası ne gezer siteyi yazsam bile.