Philips 50” 50PUS8505/62 incelemesi

Televizyon seçim kriterleri görecedir. Dolayısıyla benim taleplerime uygun olan bu tv başkası için hayal kırıklığı olabilir. Değerlendirmem kişiseldir.

Önceki televizyonum 12 yıllık 50” Samsung plazma bir televizyondu. Açıkçası ilk LED tv deneyimim oluyor. Maalesef gerek satın almadan önce okuduklarım gerek aldıktan sonra gördüklerim beklentimi yüksek tutmamayı öğretti. Plazma teknolojisi karşılaştırmak haksızlık olacak ama elimde olan televizyonlar arasındaki farkı görmeyi istiyorum.

İncelemenin ilk kısmından televizyonun genel özelliklerinden, içerdği hayranlık duyduğum yeni teknolojilerden bahsedeceğim. Vaktim olursa ikinci kısımda plazma ile karşılaştırma yapmayı planlıyorum. 

Genel Özellikler:

Model Kodlaması: Önce isimlendirmeden bahsetmek isterim. Öndeki ilk sayı tv nin inç olarak büyüklüğünü gösteriyor. PUS; Ambilight destekli led tv olduğunu gösteriyor. 8; 85.nesil yani android işletim sistemli serisinin adı. 05; üretim yılını gösteriyor. (2020 için kullanılan sayı) /62 ise Türkiye’de satılan model olduğunu gösteriyor. Avrupa sürümünün kodu /12. İnternette aralarında küçük de olsa farklılıklar olduğuna rastladım.

Panel: Mühendislik anlamında bakıldığında iyi bir ürün ortaya konmuş.Yalnız bu ürün tam olarak 50” değil 49.5” büyüklüğe sahip MVA bir panel kullanılmış. Bu panel tipi hem akıcı hem yan açılardan fazla bozulmadan görüntü verebiliyor. Aynı seride 43”, 58”, 65” boyutlarında ürünler mevcut. 43” ve 65” IPS panel kullanılmış. 50 ve 58” olanlarda ise MVA panel kullanılıyor.  

Ayrıca tv’de bence önemli özelliklerden birisi Direct Led aydınlatması kullanılması. Böylece görüntü ardında daha dengeli ve homojen dağılmış ayrıca daha parlak nit değerlerini yakalayabilir hale gelmiş.

https://www.displayspecifications.com/en/model/b2611ca9

Ambilight: Özellikle seçim yaparken beni etkileyen en önemli özelliği Ambilight teknolojisi. TV’nin arkasında bulunan renkli ledlerle görüntünün devamı şeklinde duvarı renklendirmesidir. Yalnızca Philips’te olan bu patent diğer firmalara açılmıyor. Bu özellik televizyona bambaşka bir boyut katıyor. Gerçekten almamdaki en büyük etkenlerden birisiydi.Ambilight ın verimli çalışması için tv’nin arkasında düz ve tercihen beyaz duvar,stand olması gerek.Beyaz olmasa da olabilir fakat bu sefer menüden duvar rengini ayarlamnız gerekiyor. Böylece doğru renkleri üretebilecektir. Bu ve birçok modelde 3 taraflı ambians ışığı kullanılıyor. Üst ve yanlarda. TV’yi konumlandırırken kenarlardan ve üstten 15cm boşluğun bulunması öneriliyor. İzlediğiniz videoya genişleme katıyor sanki televizyon daha büyükmüş izlenimi veriyor. Aksiyon filmleri, oyunlar, belgeseller için muazam bir efekt. Hatta bir sonraki aşamada Philips Hue Bridge ile Philips Hue ev aydınlatma ürünlerini de tv’nizle senkron çalıştırabiliyorsunuz. 

Çözünürlük: Artık sıradan olan 4k UltraHD yi destekliyor. Ben FullHD çözünürlükten gelen birisi olarak bu yeni özelliğe bayıldım. Panelimiz bu konuda oldukça başarılı. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan bir animasyon izliyormuşsunuz kalitesinde video izliyorsunuz. Detaylar çok iyi. Tabii burada içerik çok önemli. Netflix’te üst paket, Amazon Prime Video ve Yotube’da birçok 4k içerik mevcut. Ama HD uydu alıcınızdan gelen fullHD bile olmayan bitrate’i düşük tv yayınlarını izliyorsanız fark hissetmeyeceksiniz. Hatta panel 4k olduğu için gelen yayın upscale edilerek gösterilir. Bu konuda yeterince başarılı bulmadığımı belirteyim. Belki yayınların band genişliğinin düşük olmasından kaynaklı bir durumda olabilir. Zira Netflix’in orta seviye paketinde FullHD çözünürlüğünde yayın geliyor ve upscale ediliyor. Fakat gayet başarılı ve izlenebilir. Yine de alacağınız tüm tv’ler artık 4k panel ile gelecektir. 

 

HDR teknolojiler: Neredeyse adı geçen her teknoloji bu tv’de mevcut. HDR, HDR10+, HLG, Dolby Vision ve Dolby Atmos. Bu teknolojiler kağıt üstünde harika görünüyor. Olması ve desteklenmesi güzel fakat aman aman izleme zevkinizde bir etki göstermiyor. 4K’ya geçince duyduğum heyecanı HDR teknolojilerinde duymadım. Youtube ve Netflix’te bu teknolojiler destekleniyor. Amazon Prime Video birkaç hafta öncesine kadar HDR sinyali veriyordu. Sanrıım anlaşmasıyla ilgili problemler sonrası artık HDR sinyali alamıyoruz ve son güncelleme sonrası film künyelerinde HDR yazısı görünmüyor. Netflix’te HDR özelliğinin devreye girmesi için full paket abenliğiniz olmalı.

Dolby Atmos ise 2li hoparlör sistemi ile surround çevresel ses etkisindeki son teknoloji. Televizyonun hoparlörleri sıradan olduğu için ben kullanmayıp optik kablo ile soundbar 2.1 ses sistemine bağlıyorum. En basit soundbar (woofer’lı olan) bile woofer içermeyen tv hoparlörlerinden iyidir. Fakat şu ayrıntıyı atlamayalım. Mevcut elimdeki soundbar’lar Dolby Digital ve DTS desteklemesine rağmen Atmos’u desteklemiyordu. Dolayısıyla optik kablo ile gelen atmos dijital verisini çözümleyemez. Yani bu tv’yi soundbar ile kullanacak ve atmos efektini istiyorsanız, tv yerine Atmos çözen bir soundbar olması gerek. Tv hoparlöleri ile yetinecek kaliteye razıysanız zaten Atmos’la çok ilgilenmezsiniz. Ya da tersiyle ifade edecek olursak, Atmos’la ilgileniyorsanız evinizde mutlaka ayrı bir ses sistemi vardır.

 

Android: Android 9 ile geliyor. Yazılanların aksine ben menü tasarımını beğendim. Android olmasının en büyük avantajı üçüncü parti uygulamalara açık ve geliştirilebiliyor. Hatta TV için geliştirilmemiş uygulamaları bile çeşitli yöntemlerle yükleyebilirsiniz. Bazıları çalışabiliyor. Android olunca Google Asistan ve Alexa desteği geliyor. Asistan beklentilerimi tam karşılamadı. Telefonda daha yetenekli. Tv’de özellikle tv fonksiyonlarını da yönetebilmesini beklerdim. Maalesef oldukça kısıtlı. Yapabildiklerini sayarsak; hava durumu bildirebiliyor, hesap makinesi gibi hesaplayabiliyor, ingilizce çeviri yapabiliyor, youtube’da arama yapabiliyor, tv’de yüklü bir uygulamayı açabiliyor. 

Burada önemli bir ayrıntı vereyim. Tv’yi ingilizce kurarsanız Asistanın yetenekleri artıyor. Hatta kurulum menülerinde fazladan bazı onaylar alıyor bizden. İngilizce kurduğumda daha fazlası olmasına rağmen benim tespit edebildiklerim; Google home’a bağlı tüm cihazları yönetebilmeye başlıyor. (ingilizce komutları vermeniz gerekiyor) Bundan başka randevularınızı hatırlatıp, ilgilendiğiniz bir konuda haberleri aktarabiliyor. Bu arada halen türkçede desteklenen komutlarınızı algılayabiliyor. Oldukça akıcı menüler var. Kullanırken bir olumsuzluk yaşamadım, telefon gibi akıcı ve rahattı.

 

Kumanda: Kaliteli bir işçilik ve fırçalanmış alüminyum kullanılmış. Genel tasarımını beğenmedim. Gereksiz uzun geldi bence. Ayrıca en çok kullanılan tuşlar arasında fiziksel ayırıcı kullanılmamış. Bakmadan kullanmaya çalıştığımda hatalı tuşa bastığım oluyor. Halbuki en çok kullanılan video tuşları fiziksel ayrılmalıydı. Renk tuşları, uydu kanal tuşları ve sayılar at onları hepsini en alta. Üst tarafta fala gereksiz tuş eklenmiş. Örneğin, ülkemizde daha yayın hayatına başlamamış Rakuten Tv’ye gerek yoktu. Ayrıca kelebek simgeli tuş Philips kolesiyonlarına bağlanıyor tamamen gereksiz bir çalışma olmuş. Tv tuşunun neye yaradığını ise hiç anlayamadım. Kumandanız aynı zamanda mikrofon görevini görüyor. Böylece asistanı kullanabiliyor ya da arama yaparken söylediklerinizi yazdırabiliyorsunuz.

Bağlantılar

Wi-fi, ethernet (100Mbit), 4 adet HDMI 2.0 (ARC destekli), 2 USB (biri 3.0) . Bağlantı açısından güzel bir cihaz. Wi-fi konusunda uyarayım yabancı sitelerden de araştırdım. Dokümanlarında Dual band ve MIMO desteği olduğundan bahsediyor. Fakat 5GHz desteklemiyor. Dokümanlara göre destekleyeceğini anlıyorsunuz fakat kimse bağlanamadı. 2.4GHz ağdan bağlantı kuracak.

https://www.philips.com.tr/c-p/50PUS8505_12/8500-series-ambilight-3-tarafli-4k-uhd-led-android-tv?_ga=2.253904776.1605766787.1607976498-835801628.1607976498

Bunun yanında ağınızda medya yayını destekleyen NAS cihazı, modeme bağlı usb disk varsa onlarıda tarayıp videoları oynatabiliyor. Bluetooth bağlantı desteğiyle herhangi bir marka bluetooth hoparlör, kulaklık cihazınıza bağlanabiliyor.

Ram ve dahili bellek ile dokümantasyonda yine bir sıkıntı var. Sitede 16GB olduğu yazıyor. Hatta biraz derinlemesine araştırınca 3GB ram olduğu da yazıyordu.

Fakat sanırım bu Avrupa için üretilen modellerde böyle. 3/16 GB .  Türkiye’de satılan model 2/8GB. Hatta dahili hafızamım 3 GB’ında android ve uygulamalar var. 5GB dahili bellek kullanımınıza kalacak. Benim için problem olmadı. Uygulamlarıma yetti. Fakat birçok oyun gördüm markette. Onları yüklerseniz sıkıntı yaşanabilir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Rezz @rezz

    Eline sağlık. Bende 7304 var, ethernet 100mbit değil gigabit diye kalmış aklımda, 100mbit olduğuna emin misin? Ben kablolu değil kablosuz kullanıyorum artık, çünkü kablolu bağladığımda nedense tv kapalıyken bilgisayardan ya da telefondan uyandıramıyordum, internete kablosuz olarak bağlanınca bu sorun çözülmüştü.

  • KorkutSA @korkutsa

    100mbit te emin değilim. Modeme bağladığım için modemim 100mbit. Haklı olabilirsin.
    Uyandırma noktasında ben de uyandıramadım. Demek wireless'e geçince düzelecek. Eklemeler için teşekkürler.

    • Rezz @rezz

      Evet chromecast nedense ethernet bağlı iken çalışmadı bende, ama kablosuz ağa bağlanınca kendi kumanda uygulaması dışında diğer uygulamalar (spotify, youtube vs) uyandırıp uygulamayı açıyor. Kumanda uygulaması sadece tv açık veya yeni kapandıysa çalışıyor ama 😀

  • Boba Fett @bobafett

    Elinize sağlık güzel inceleme olmuş. Bende de Philips 55PUS7303 modeli var. Teknik olarak engel olmasa da kılavuzda "TV'niz Bluetooth subwoofer'ları/hoparlörleri/kulaklıkları desteklemez." uyarısı var. Bildiğin Bluetooth'u sakat bırakılmış, sadece kumanda ve gamepad algılıyor. Harici ses çıkışı kullanıyorum, onu da menü içinden yönetmek gerekiyor. Güncelleme ile kumandadan menüye almışlar. Biraz önce cihazı güncelledim, değişen bir şey yok, kendi istediği cihaz yayın yapmıyorsa bağlanmıyor. Bu gibi sorunları beni rahatsız etmekte. Harici ses kaynaklarını kumanda ses tuşları ile yönetebiliyor musunuz?

    Paneli Kablotv ile FHD görüntüler ile baya güzel görüntü verebiliyor. Kumanda klavyeye sahip, güzel düşünülmüş ama kullanışlılığı atlanmış. Yazı alanına geldiğinde kimi zaman ekranı sanal klavye kaplamakta. Karanlıkta da hiç bir şey seçilmemekte, kaplama yapılabilirmiş. Ayrıca yazı alanına sesle bir şey yapamıyorsunuz.

    • KorkutSA @korkutsa

      Bende LG soundbar takılı. Evet kumanda ile yönetebiliyorum. Bunun için menülerde Easylink adında bir ayar var. Onu aktif etmeni yeterli. Tabi hoparlör Hdmi ya da optikten bağlı olmalı. 3,5mm kulaklık çıkışından bağladığınız ses için kumandadan yönetemiyorsunuz, menü içerisinde kulaklık seviyesi denen bir yerden yönetiyorsunuz. Dediğiniz gibi bu kötü bir durum.
      Benim kumanda da klavye yok. Metin alanlarına girdiğimizde sanal klavye problem olmadı. Uygulama ile alakalı olabilir. Çünkü farklı şekillerde sanal klavyeler karşıladı.
      Karanlıkta eldeki kumanda gerçekten görünmüyor. En azında fosforlu boyasalarmış tuşları karakterlerini. Bir üst modeli 9 serisinde kumanda tuşlarının tamamı aydınlatmalı. 😉 Yine bazı uygulamalarda metin alanına geldiğimde sanal klavyenin yanında mikrofon işareti çıkıyor ve söylediğinizi yazıyor.

  • Suicide @suicide

    philips her ne kadar ambilight teknolojisinin tek uygulayicisi (belkide mucidi?) olsada nedense isigi goruntuye uydurma konusunda basarisiz oluyor cogu zaman. her televizyonuma ambilight ozelligini kendim ekledim bugune kadar, uydurma bir cozum olmasina ragmen cok daha doğru calisiyor.
    sizin fotografinizdaki ozellikle sagdaki koyu kisimlara denk gelen parlak ve acik tonlu isigi gorunce yazma ihtiyaci hissettim.

  • KorkutSA @korkutsa

    Evet bende bunu gözlemledim. Bazen koyu gri ya da siyaha yakın bir bölgede ışığı kısıkta olsa mavimsi bir tonda yakıyor. Önce duvar rengi yanlış ayarlanmış diye düşündüm fakat doğru renk seçimi yapmıştım. Fakat şu konuda hak vermek gerek, tepki süresi çok hızlı. Ambilight ı alternatif çözümlerle eklediğimizde en büyük problem tepki sürelerinin yavaşlığı oluyor. Star wars film ya da dizilerinde bir lazer ışığı geçtiğinde çok hızlı tepkiyle ambilight üzerinden geçiyormuş gibi oluyor.

  • huseyin/azuren @hegemen

    MVA ile ips arasındaki fark ne ?
    Cahillik başa bela.
    Elinize sağlık güzel bir inceleme olmuş.

    • KorkutSA @korkutsa

      İkisinin de kendi aralarında üstünlükleri var. (Siyahlar, izleme açısı v.s.) Konu uzun olduğu için kısaca burada link vereyim. Link çıkar mı bilmiyorum ama burada konu enine boyuna tartışılmış ve Adem Bey'in üstünlükleri gösteren videoları var.
      https://tavsiyeforumu.com/konu/va-panel-mi-yoksa-ips-panel-mi-yeni-video-eklendi.4544/

    • huseyin/azuren @hegemen

      @korkutsa MVA dedikleri ne Va biliyorum da az çok MVA yı anlamamıştım.

    • KorkutSA @korkutsa

      @hegemen Kısaca bahsedecek olursak; VA (Vertical Alignment), daha derin siyahlar, yüksek kontrast oranı, daha fazla parlaklık sunarlar, uygun fiyat, birçok üretici tarafından destek. Dezavantajları ise; kötü izleme açısı, açı kaymalarında renk bozulması, yavaşlık sebebiyle gölgelenme.
      MVA (Multi-domain Vertical Allignment); VA ile benzer fakat görüş açısı daha iyileştirilmiş ve tepki süreleri düşürülmüş teknolojidir.
      IPS, daha doğru ve canlı renkler, izleme açısı genişliği sunar. Buna nispeten, siyahlar o kadar iyi değildir. film izlerken altyazı çıktığında siyah sinema şeriterinde de kısmen aydınlanma olur.
      Amacınıza göre seçmeniz gereken panel değişir.

  • Batuhan @achfighter

    HDMI 2.2 ne zaman çıktı? 1080p'ye alınca ekran 120Hz'e çıkıyor mu? 4K'da ekranın tazeleme hızı nedir?

  • Ufkabakan @ufkabakan

    İnceleme için teşekkürler. Bende de Panasonic Plazma var, bazen bozulsun da yenisini alayım diye düşünüyorum ama Plazmadaki görüntü kalitesini ve upscale rahatlığını başka cihazda bulur muyum bilemiyorum.

    Her şey iyi güzel de Android TV yapmışsın madem, dünya fiyata satıyorsun "2/8GB" ne arkadaş? İleriye dönük olsun azıcık 8GB Ram 64GB depolama koy. Sonra WiFi 6 olsun artık 2020 üretimi cihazda dimi?

    • KorkutSA @korkutsa

      Samsung plazma halen duruyor. Bir gün bu incelemenin devam ı niteliğinde ikisinden görüntüler eklerim. Takipte kal. Fakat Plazma gerçekten süper bir teknolojiymiş zamanına göre. Bir box alıp akıllandırıp kullanmaya devam etmeyi düşündürecek kadar iyiler. Yeni aldığım led tv'de plazmaya karşı heyecanlandıran en önemli fark; 4K çözünürlük (muazzam bir şey), Ambilight (müthiş keyifli) ve google asistan desteği ile evdeki tüm cihazları kumandadan kontrol edebilmek. Gerçi bu son özellik anroid box alsaydım yine de gelecekti. Ve yeni alacağın hiçbir cihaz elindeki plazma kadar uzun süre sana hizmet edemeyecek. Bunu düşün.

    • Ufkabakan @ufkabakan

      @korkutsa Ben 2 sene evvel Android TV BOX aldım ve Plazma baya akıllı hatta bu sene Android Boxımı da Mi Box ile güncelledim, her şey çok rahat o tarafta. 4K konusunda ise, halen içeriklerin çoğunluğu 4K servis edilmiyor, hatta FHD hizmet veremeyen media sağlayıcılar bile bulunurken, sadece 4K için TV değiştirmek mantıklı gelmiyor bana. Plazma gittiği yere kadar götürsün beni.

    • KorkutSA @korkutsa

      @ufkabakan Toplam tv izleme süremin neredeyse tamamı Netflix, Prime Video, Youtube içeriklerinden oluşuyor. Bu 3 platformda da artık 4k sıradanlaşmış durumda diyebiliriz. Eski filmler FHD oluyor. Çoğunlukla uydu yayınları izliyorsanız haklısınız, en mantıklısı FHD bir plazmayı akıllandırıp bozulana kadar devam etmek.

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler