İnternet'te gezinirken gizliliği ve güvenliği sağlamak

Bu yazıda birkaç adımda gizli ve güvenli bir şekilde İnternet'te gezinmeye değineceğim. Bu adımlar masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla uyumludur.

 

1. İnternet tarayıcısı seçimi

Bu genelde sizin tercihinize kalmıştır. İnternet'te gezinirken gizlilik ve güvenlikle ilgili endişeleriniz olduğunda Microsoft, Google ve Apple'ın tarayıcılarından uzakta bir alternatif bulmanızda fayda var. Bunlardan bağımsızlığı ve gizlilikle ilgili seçenekleri nedeniyle Mozilla Firefox'u önerebilirim. İndirmek için adres kısmına getfirefox.com yazmanız yeterli. Eğer uygulama mağazası varsa oradan indirip kurabilirsiniz. Bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorsanız ya zaten yüklüdür veya paket yöneticinizden kurabilirsiniz.

Bir seçenek de LibreWolf tarayıcısıdır, eğer zaten onu kullanıyorsanız bu yazının devamını okumanız gerekmiyor:)

 

2. İnternet tarayıcısı kuruldu

İnternet tarayıcınızı kurduktan sonra başlatın ve ilk kurulum için sizi karşılasın. Size tema tercihleriniz ve birkaç basit ayarlar için sorular sorarak yönlendirecektir.

 

3. İnternet tarayıcısı ayarları

İnternet tarayıcınızın sizi karşılaması bittiğinde ayarlarını açın.

 

3.1. Giriş sayfası ayarları

Tarayıcınızın giriş sayfasında neler gösterileceğine yönelik birçok seçenek bulacaksınız. Gezinme tercihlerinize göre ve sponsorlu sitelerin gösterilip gösterilmeyeceğini seçin.

 

3.2. Arama ayarları

Tarayıcınızda arama yaparken kullanılacak motorlar ve arama önerileri sizin gizliliğinize sizin kadar saygı duymayabilir. Bu durum birçok reklam/arama motoru şirketi için geçerlidir. Arama motoru için DuckDuckGo'yu ayarlamanızı öneririm.

DuckDuckGo'nun alternatifleri olarak Searx ve Qwant örnek verilebilir.

 

3.3. Gizlilik ve güvenlik ayarları

Zurnanın zırt dediği yere gelmek üzereyiz. İnternet tarayıcısı içindeki gizlilik ve güvenlik sekmesinde ayarları tercihinize göre kontrol edip seçin.

Güvenlik başlığı altındaki tüm seçenekleri işaretlemenizi öneririm.

 

 

4. uBlock Origin

Bu eklenti, sayfalardaki bazı içeriklerin cihazınızda yüklenmesini, görüntülenmesini ve çalıştırılmasını engeller. Reklamları ve zararlı içerikleri önlemekte çok başarılıdır, özelleştirilebilir ve açık kaynak kodludur.

 

4.1. uBlock Origin'i yüklemek

uBlock Origin'i yüklemek için eklentinin GitHub sayfasına gidebilirsiniz veya tarayıcınızın eklenti mağazasını kullanabilirsiniz, ikisi de aynı kapıya çıkacaktır. Benzer addaki kolposuna karşı adına dikkat etmenizde fayda vardır.

 

4.2. uBlock Origin'i ayarlamak

uBlock Origin varsayılan ayarlarıyla da çok kullanışlıdır, fakat yine de ayarlarını gözden geçirmekte fayda var. Ayarlar sekmesindeki Gizlilik başlığı altındaki tüm kutucukların işaretli olduğuna dikkat ediniz.

Varsayılan davranış başlığı altındaki ayarları da gözden geçirmeyi unutmayın. Uzak yazı tiplerini engellemek çoğu zaman faydalıdır, JavaScript'i devre dışı bırakırsanız bazı karmaşık sayfalar düzgün çalışmayacaktır, ama basit versiyonları mevcutsa kullanılabilir.

 

4.3. uBlock Origin filtreleri

uBlock Origin'in hangi filtre listelerini kullanacağını bu ekrandan görüp ayarlayabilirsiniz. İsterseniz tümünü seçin, isterseniz tercih ettiğiniz başlıkları uygulayın veya devre dışı bırakın.

 

5. User-Agent Switcher

Bu eklenti, kullandığınız tarayıcının sizi sitelere nasıl tanıtacağını ayarlamanızı sağlar. Diyelim ki MacOS'ta Firefox kullanırken kendinizi Android'de Edge kullanıyor gibi gösterebilirsiniz. Bu eklenti de açık kaynak kodludur.

 

5.1. User-Agent Switcher'i yüklemek

User-Agent Switcher'i yüklemek için GitLab sayfasını ziyaret edebilirsiniz veya buraya tıklayarak Firefox uzantısını yükleyebilirsiniz.

 

5.2. User-Agent Switcher'i kullanmak

Bu eklentiyi yükledikten sonra adres çubuğundaki simgesine ve ardından bir seçeneğe tıklamak yeterli. Buradaki seçenekler, sitelerin sizi hangi tarayıcıyla gezdiğinizi görmesini etkileyecektir.

 

5.3. User-Agent Switcher'i ayarlamak

Bu eklentinin ayarlar sayfasında, listede görünebilecek tarayıcı seçeneklerini etkinleştirebilir, devre dışı bırakabilir, silebilir veya yenilerini ekleyebilirsiniz.

Eğer daha farklı user-agent ihtiyacı duyuyorsanız whatismybrowser.com ve benzeri sitelerden birçok user-agent bulabilirsiniz.

 

6. Eklentileri ve ayarları test etmek

İnternet tarayıcınızın ve eklentilerinizin ayarlarının ne kadar iyi çalıştığını merak ediyor musunuz?

uBlock Origin'in filtrelerini test etmek için Can You Block It? sitesindeki eXtreme testi uygulayabilirsiniz. Dikkat edin, o sayfadaki hiçbir şeye güvenmeyin; test bittikten sonra sayfayı kapatınız.

User-Agent Switcher çalışıyor mu çalışmıyor mu bakmak için bir sorgu gerçekleştirebilir veya şu sitelerde deneyebilirsiniz: https://duckduckgo.com/?q=what+is+my+browser

 

7. İyi günlerde kullanın

^^

 

Etiketler: #gizlilik #güvenlik #privacy #security #internet #tarayıcı #duck #duckduckgo #browser #firefox #ublockorigin #useragent #useragentswitcher

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 8
  • Koray @koraysuna

    Microsoft edge’ye alıştım valla. Firefox eskiden hep ağır çalışırdı ya aklımda hep öyle kalmış.

  • Tegin @tegin

    HTTPS Everywhere ve Privacy Badger eksik kalmış.

    Bunlara ilave olarak birden fazla tarıyıcı kullanmayı tercih ediyorum. Sosyal medya, satın alınacak ürün arama, satın alma, bankacılık + e-devlet gibi işler ve bir kaç alt grup için farklı tarayıcılar kullanıyorum (toplam 7). Linux bilgisayarda anlık olarak en az 3 tarayıcı açık oluyor. Onlarca sekme açmak yerine daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum.Youtube için ayrı bir tarayıcı ve FreeTube kullanıyorum. Google hesabı olmadan FreeTube ile abonelikleri (5 ayrı kategori) yönetmek oldukça keyifli.

    Performans olarak 2 yıldır C64 gibi kalan Raspbery Pi 3 e geçen yaz Pihole kurdum, eklediğim 2 tane harici SSD ile hem NAS hemde reklam engelelyici olarak kullanıyorum.

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      HTTPS Everywhere çok faydalı bir eklenti fakat Firefox'un güncel sürümlerinde elzem değil, çünkü bir süredir Firefox HTTP yerine otomatikman HTTPS'ye geçiyor. Privacy Badger'ın yaptığı işi uBlock Origin'le halletmek de mümkün olduğu için ayrıca yer vermedim. Gizlilikle ilgili bir okuma amacıyla şu linki bırakabilirim: https://restoreprivacy.com/firefox-privacy/ . Belki Privacy Possum'dan bahsedilebilir veya NoScript tercih edilebilir fakat modern (!) sayfaların bazılarının işlevlerini (!) bozabiliyor.

      Ben birden fazla tarayıcı kullanmak yerine (ki Firefox'un bu bağlamda alternatifleri çok az) ya yalıtılmış alanda Google'sız Chromium tercih edilebilir diye düşünüyorum veya Firefox'un birkaç klonunu farklı profillerle kullanmak mümkün, benim tercihim de bu şekilde. Her profil için bu ayarları tekrar yapmak birkaç dakikalık iş.

      Reklam ve izleyici trafiğini engellemek için Pi-hole'un en makul çözüm gibi görünmesine karşın ayrıca cihaz almak ve kurmak, bir İnternet tarayıcıyı indirip kurmaktan daha meşakkatli ve masrafı

  • ozmo @ozmo

    internete çıkıyorsan asla gizli değilsin ki yaptığın bu ayarlar ile seni kalabalık içinde kolayca fişeyebilirler https://amiunique.org/ bu siteden kalabalık içinde ne kadar benzersiz olduğunu öğrenebilirsin eminim bir çok değerin kırmızıdır benimki öyle çünkü yeşil olduğunda daha zor oluyor fişlemek

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      Evet kırmızı değerlerim var; bunların büyük kısmı Türkiye'de yaşamam ve Türkçe konuşmam ile ilgili 🙂 Bir de işlemci ve eklentilerden kırmızı yemişim. Tarayıcı için user-agent değiştirince o da yeşile dönüyor.
      Mesele benim kırmızı olmam değil, İnternet'te diğer kırmızıların (ve yeşillerin) arasında kaybolarak gezdiğim içeriklerin ne olduğunun takip edilememesi. Yeşillerin maalesef büyük kısmı takip ediliyor.

    • AB9 @sqn

      @ozmo unique kimliğimle ifşa olmak isterim 🙂

  • szntr34 @szntr34

    Faydalı bir yazı, teşekkürler.

KDE Plasma Masaüstü için Tema ve Kısayol İpuçları

Bu içerikte KDE Plasma Masaüstü'nün işlev ve yetenekleriyle ilgili birtakım ipuçları (klavye kısayolları, fare kısayolları, temalandırma) paylaşılmaktadır.

Birkaç resim, Plasma'yla tanışan birinin neden başka masaüstü ortamını yavan bulacağını anlamak için yeterli olabilir. 🙂

Yukarıdaki görsellerin asıllarını, Linux ve KDE hakkında bilgilendirici oturumlardan oluşan KDE Akademy 2021 kapsamında Reddit kullanıcısı wael_ch hazırlayıp paylaştı.

Klavye kısayollarını metin ve tablo hâlinde görmek için şu yazıya bakabilirsiniz.

Çeviride bir hata görürseniz veya öneriniz olursa lütfen paylaşın.

 

Etiketler #akademy #kde #plasma #linux #tema #ipucu #masaüstü

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Tegin @tegin

    Görsellerde ki tuş haritası masa üstü Q TR klavye düzeninden farklılıklar gösterdiği için incelemeden hemen yazıcıdan çıkarttığım görseller boşa gitti. İyi ki gaza gelip kuşe kağıda baskı almamışım 🙂 Elinden gelen birisi TR klavye için baştan tasarlayıp buraya eklerse faydalı olur. Gerçi bu hal ile de faydalı.

    Aslında en büyük sıkıntım KDE nin çevirisinin yeterince Türkçe olmaması. Bunun dışında 10 aydır beğenerek kullanıyorum. Kullandığım dağıtım Kubuntu 20.04 LTS

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      Resimdeki QWERTY ile Türkçe QWERTY arasında = ve . yeri dışında fark var mı?
      Yakınlaştır/uzaklaştır için sorun olabilir, Sistem Ayarları > Kısayollar içinde kendi klavyenizdeki kısayolların yerini değiştirebilirsiniz. Ben bunları Num+ ve Num- düğmelerine yerleştirdim, pek sık lazım olmuyor ama arada çok işe yarıyor.
      Dil sorunu olduğu için vazgeçen kullanıcılar baya bir şey kaybediyor, kazandırmak lazım diye düşünüyorum. Türkçe çevirisi için henüz vakit ayıramadım, ancak bu yaz bir şeyler yapabilirim. Aslında ekim ayına dek tamamlanırsa harika olur. Çeviriyle ilgilenen pek kimse olmadığı için iş yükü bana fazla geliyor. Ama eminim uygun bir kaynakla tamamlanması bir ayı bulmaz.

    • Tegin @tegin

      @ugurcansayan Çevirilerdeki büyük eksiklerine rağmen neredeyse bir yıldır kubuntu kullanıyorum. Elinin altında yüzlerce mezun ve öğrenci kaynağı olmasına rağmen akademisyen Necdet Yücel bey bile çeviri konusunda pes etmiş birisi. Kolay gelsin.
      https://www.nyucel.com/search/label/%C3%A7eviri

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      @tegin önceki yanıtı yazdığım sırada çeviri ekibine katılmak üzereydim, fakat kendisi daha ilk mesajımda beni nazikçe tersleyip bir de olayı Twitter'da çarpıtarak laf soktu. Açıklamaya çalıştım ama oralı olmadı. Yaptığı işlere bir şey diyemem ancak tavrı hoşuma gitmediği için ekibe katılmama kararı aldım. Kendisinden başka da bir kişiden yanıt alabildim, çeviriyle ilgilenen kişi sayısı maalesef çok az. Siteler falan da uzun süredir kapalı. Birkaç yıl önce iyi işler çıkaran toplulukta şimdi in cin top oynuyor. Ben yine de hevesli birkaç kişiyle bile en azından Plasma'nın ve masaüstü paketlerinin çevirilerinin tamamlanabileceğini düşünüyorum. KDE'de Türkçenin eksik olması demek, Türk Linux ve BSD kullanıcıları için büyük bir eksik bence :/

KDE Plasma, Dolphin, KRunner ve Konsol için Klavye Kısayolları

Linux ve KDE hakkında bilgilendirici oturumlardan oluşan KDE Akademy 2021 sona erdi. Bu kapsamda Reddit'teki wael_ch aşağıdaki bilgilendirici kısayol şemalarını hazırlayıp paylaştı.

Klavye kısayollarına alıştınız mı bırakmak zor 🙂

Görseller üzerinde oynamaya izin aldım, sonra metinde arayıp bulmak daha kolay olur diye aşağı tablo da ekledim.

 

Plasma için Klavye Kısayolu İşlev
Ctrl + Esc Sistem etkinliği
Ctrl + Alt + Esc Pencereyi öldür
Ctrl + F1-F4 Masaüstüne geç
Alt + F1 Başlatıcı
Alt + F2 KRunner
Alt + F3 Pencere menüsü
Alt + F4 Pencereyi kapat
Ctrl + F8 Tüm masaüstleri görünümü / Masaüstü ızgarası / Masaüstlerine bak
Ctrl + F9 Masaüstündeki pencereleri aç/kapat
Ctrl + F10 Tüm masaüstlerindeki pencereleri aç/kapat
Süper + Print Screen Etkin pencereyi yakala / Etkin pencerenin görüntüsünü al
Shift + Print Screen Masaüstünü yakala / Ekran görüntüsü al
Süper + Page Up Pencereyi büyült
Süper + Pg Dwn Pencereyi küçült
Süper + 1~0 Görev yöneticisindeki simgeye geç
Süper + - Uzaklaştır / Küçült
Süper + = Yaklaştır / Yakınlaştır / Büyült
Süper + Q Etkinlikler / Aktiviteler
Süper + E Dolphin
Süper + P Ekranı değiştir / Görüntüyü değiştir / Görüntüyü yansıt
Süper + S Etkinliği durdur / Aktiviteyi durdur
Süper + D Masaüstünü göster
Ctrl + Alt + K Klavye düzenini değiştir
Süper + L Ekranı kilitle
Süper + V Fare konumunda Klipper aç / İmlecin yanında Klipper aç
Süper + . Emoji seçici
Alt + Boşluk KRunner
Kısayolları Sistem Ayarları -> Kısayollar ekranından değiştirebilirsiniz.

 

Dolphin için Klavye Kısayolu İşlev Açıklama
F1 Yardım
Shift + F1 Bu Nedir?
F2 Ad değiştir / Yeni ad ver / Yeniden adlandır
F3 Bölünmüş görünüm / Görünümü böl
F4 Uçbirim paneli / Terminal paneli
Shift + F4 Konsole
Ctrl + Shift + F4 Uçbirime odaklan / Terminale odaklan
F5 Yenile / Tazele / Yeniden yükle
Shift + F5 İnaktif görünüme kopyala
F6 Konumu düzenle
Shift + F6 İnaktif görünüme taşı
F7 Klasörler paneli
F9 Yerler paneli
F10 Yeni klasör
F11 Bilgi paneli
Alt + Home Eve git / /home dizinine git
Ctrl +Page Up Önceki sekmeyi etkinleştir
Ctrl +Page Down Sonraki sekmeyi etkinleştir
Alt + Sol ok Geri git
Alt + Yukarı ok Yukarı git
Alt + Sağ ok İleri git
Ctrl + 1 Simge görünümü
Alt + 1 İlk sekmeye geç
Ctrl + 2 Sıkışık görünüm / Yoğun görünüm / Kompakt görünüm
Ctrl + 3 Ayrıntılı görünüm / Detaylı görünüm
Ctrl + 0 Yakınlaştırmayı sıfırla
Alt + 0 Son sekmeye geç
Ctrl + - Uzaklaştır / Küçült
Ctrl + = Yakınlaştır / Yaklaştır / Büyült
Ctrl + Q Çık
Ctrl + W Sekmeyi kapat
Ctrl + T Yeni sekme
Ctrl + Shift + T Kapatılan sekmeyi aç
Ctrl + I Filtrele
Ctrl + Alt+ I Arayüz göstergesi menüsü / HUD menüsü
Ctrl + A Tümünü seç
Ctrl + Shift + A Seçimi tersine çevir
Ctrl + S Zula Zula dosya ve klasörleri saklamak için kullanılan, geçici bir klasördür ve çalışması için kio-stash yüklü olmalıdır.
Ctrl + D Çoğalt
Ctrl + F Ara
Ctrl + Shift + F KFind
Ctrl + H Gizli dosyaları göster / gizle
Ctrl + Enter Özellikler
Ctrl + Z Geri al
Ctrl + X Kes
Ctrl + C Kopyala
Ctrl + Alt + C Konumu Kopyala
Ctrl + V Yapıştır
Ctrl + B Yer imlerine ekle / Sık kullanılanlara ekle / Yeri kaydet / Konumu kaydet
Ctrl + N Yeni pencere aç
Ctrl + M Menü çubuğu
Ctrl + Shift + , Yapılandır
Alt + . Gizli dosyaları göster / gizle
KRunner işlevi
Örnek giriş (örnekler dilden dile değişir)
Açıklama
Uygulamayı başlatır kate Yüklü olmayan uygulamaların listelenmemesi için Krunner Ayarları -> Yazılım Merkezi kapatın.
Kabuk komutu çalıştırır zypper dup Shift + Enter ile uçbirim penceresinde çalıştırır.
Çalışan bir uygulamayı öldürür kill spotlight
Sistem Ayarı modülünü açar keyb
Komut için kılavuz (man) açar. #tar man:/komut ile de çalıştırılabilir.
Medya oynatıcı kontrolü. pause next, stop, play...
Masaüstünü değiştirir. desktop
Aktiviteyi değiştirir. activity
Pencereyi etkinleştirir. gwenview
Oturumu yönetir. switch sleep, lock, reboot, poweroff...
Ekran parlaklığını ayarlar. screen brightness dim ekranı söndürür.
Onaltılık Unikodu gösterir. #0012BE
Hesap makinesi. =cos(1)+199/17 Basit işlemler için eşitlik simgesi gerekmez.
Eşitliği ve sembolik matematiği çözer. = solve(x^2 + 4x - 21 = 0) integrate(), diff() vb. de kullanılabilir.
Birim dönüştürür. 55,4 kg
Para birimi dönüştürür. 1 usd
Sözcüğün ve öbeğin anlamını gösterir. define Linux
Büyü yapar. spell linux Yazılanı heceler.
Dosya bulur. pdf
Konumu açar. ~/.local/share Uzak protokoller desteklenir.
Konumları ve yer imlerini açar. down
Son kullanılan dosyaları gösterir. dosyaadı.exe
Tarihi gösterir. date
Tarihi zaman diliminde gösterir. time utc time “kent” biçiminde de kullanılabilir.
Tarayıcı sekmelerini gösterir. teknoseyir
Tarayıcı geçmişini arar. pron
Arama motoru ile arar. wp: opensuse DuckDuckGo aramalarında !bang kullanılabilir. Shift+Enter gizli pencerede arar.
İnternet sitesini açar. teknoseyir.com
E-posta gönderir. [email protected]
Konsol Kısayolu İşlev (italik yazılar Yakuake için geçerlidir)

F11

Ctrl + Shift + F11

Tam ekran modu
F12 Yakuake’yi aç / gizle
F3 Sonrakini bul
Alt + 1-9 Sekmeye geç
Shift + F1 Bu nedir?
Shift + F3 Öncekini bul
Shift + Sol ok Önceki sekme
Shift + Sağ ok Sonraki sekme
Ctrl + - Yazı tipini küçült / Font puntosunu küçült
Ctrl + + Yazı tipini büyült / Font puntosunu büyült
Ctrl + ( Görüntüyü sol ve sağa böl / Dikey böl
Ctrl + ) Görüntüyü üst ve alta böl / Yatay böl
Ctrl + Alt + 0 Yazı tipi boyutunu sıfırla / Font puntosunu sıfırla / Varsayılan punto
Ctrl + Alt + I Komut çubuğunu aç
Ctrl + Alt + S Sekmeyi yapılandır veya yeniden adlandır / adını değiştir / yeni ad ver
Ctrl + Alt + Sol ok Sekmeyi sola taşı / Uçbirimi sola genişlet
Ctrl + Alt + Sağ ok Sekmeyi sağa taşı / Uçbirimi sağa genişlet
Ctrl + Alt + Yukarı ok Uçbirimi üste genişlet
Ctrl + Alt + Aşağı ok Uçbirimi aşağı genişlet
Ctrl + Shift + Sol ok Soldaki uçbirime odaklan / Oturumu sola taşı
Ctrl + Shift + Sağ ok Sağdaki uçbirime odaklan / Oturumu sağa taşı
Ctrl + Shift + Yukarı ok Üstteki uçbirime odaklan / Önceki uçbirim
Ctrl + Shift + Aşağı ok Alttaki uçbirime odaklan / Sonraki uçbirim
Alt + Shift + Sol ok Pencere genişliğini azalt / daralt
Alt + Shift + Sağ ok Pencere genişliğini arttır / genişlet
Alt + Shift + Yukarı ok Pencere yüksekliğini azalt
Alt + Shift + Aşağı ok Pencere yüksekliğini arttır
Ctrl + Tab Son kullanılan sekmeler
Ctrl + Shift + Tab Son kullanılan sekmeler (tersten)
Ctrl + Shift + , Yapılandır
Ctrl + Shift + M Menü çubuğunu göster
Ctrl + Shift + F10 Menüyü etkinleştir
Ctrl + Shift + N Yeni pencere
Ctrl + Shift + T Yeni sekme
Ctrl + Shift + F Bul
Ctrl + Shift + C Kopyala
Ctrl + Shift + V Yapıştır
Ctrl + Shift + Insert Seçimi yapıştır
Ctrl + Shift + . Seçilen sekmelere girdiyi kopyala
Ctrl + Shift + / Girdiyi kopyalama
Ctrl + Shift + [ Görünümü küçült / daralt
Ctrl + Shift + ] Görünümü büyült / genişlet
Ctrl + Shift + A Etkinliği / Aktiviteyi gözle / izle
Ctrl + Shift + I Sessizliği izle
Ctrl + Shift + B Yer imlerine ekle / kaydet
Ctrl + Shift + E Mevcut görünümü en büyük hâle getir
Ctrl + Shift + H Geçerli görünümü ayır
Ctrl + Shift + K Geri kaydırmayı temizle ve sıfırla
Ctrl + Shift + P Ekranı kaydet / ekran çıktısı
Ctrl + Shift + Q Pencereyi kapat

Ctrl + Shift + W

Ctrl + Shift + R

Oturumu kapat
Ctrl + Shift + S Çıktıyı farklı kaydet

 

Etiketler #linux #kde #plasma #dolphin #krunner #konsole #yakuake #kısayol #klavye #keyboard #shortcut #akademy #akademy2021

BeğenFavori PaylaşYorum yap

SeninBorun Reklamsız İleri'de karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili faydalı birkaç ipucu

A. "Yenilemek için aşağı kaydırma" özelliği bozuluyorsa
Neler yapılabilir:

  • Yorumlar devre dışıysa tekrar etkinleştirin.
  • Uygulamayı durmaya zorlayın ve tekrar deneyin.
  • v15.40 sayılı sürüme indirin.
  • Genel reklam kaldırmayı devre dışı bırakmak da işinize yarayabilir.
  • Yorum konumu (alfa) özelliğini açın.
  • Ana sayfadaki en üstteki önerilerden birini açın, böylece yenilemek için aşağı kaydırma çalışacaktır.

B. Video kalitesi tercihleri umduğunuz gibi çalışmıyorsa

  1. “Video kalitesi tercihi” özelliğini Google getirdi, Reklamsız İleri ekibinin bir payı yok. Eğer eski arayüzü istiyorsanız Google'dan talep edin.
  2. Yeğlediğiniz video kalitesinin çalışması için Reklamsız İleri uygulamanızı son sürüm Reklamsız İleri Yöneticisi içinden 16.16.38'e güncelleştirmelisiniz.
  3. Reklamsız İleri ayarlarından video kalitesini ayarlayabilirsiniz, SeninBorun ayarlarındaki kalite tercihine dokunmanıza gerek yok.

Not: Reklamsız İleri kalite tercihi özelliği dikey videolarda çalışmıyor.

C. MicroG bug'ı yüzünden Chromecast/yansıtma hâlâ bozuk

Yeni MicroG sürümünde düzeltilene dek bekleyin. O zamana dek ya resmî Youtube uygulamasını ya da köklü Reklamsız İleri'yi kullanabilirsiniz.

D. Güncelleştirmeden sonra videolarda lag mı var?

Google, ExoPlayer v2'yi dayattığı için ve her cihazın da buna yetecek gücü ve kaynağı olmadığı için video izlerken takılmalar ve atlamalar da olabilir.
Yapılabilecek en iyi çözüm, Reklamsız İleri ayarlarından VP9 codec'ini kullanmayı seçmektir.

E. Videonun açıklamalar kısmındaki linkleri açamıyor musunuz?

Cihaz ayarlarınızdan resmî Youtube uygulamasını devre dışı bırakın, bu sayede Reklamsız İleri içindeki video açıklamalarındaki linkleri açabilirsiniz.


#seninborun #reklamsızileri #seninborunreklamsızileri

Senin borun, senin kararın.

BeğenFavori PaylaşYorum yap