Hard Diskli Bilgisayarın Açılışını Hızlandırma

Açılışı 2 dakikayı geçen bilgisayarım artık 48 saniyede açılıyor. Hayır SSD takmadım. HDD ile devam ediyorum. 😀
Ne kadar uğraştıysam açılışın yavaşlığını gidermeyi başaramamıştım.
En son şunları yaptım ve 2 gündür 48-50 saniyede açılıyor:
(Not: Süreleri Windows görev yöneticisinde CPU bölümünde bulunan çalışma zamanından takip ediyorum.)

-Defraggler ile boş alanı birleştirdim. (Bu işlemden önce Defraggler'in ayarlarından VSS'yi kapatın. Aksi takdirde işlem çok uzun sürüyor.)
-Windows'un kendi disk birleştiricisi ile birleştirme yaptım.
-Sanal bellek özelliğini kapattım. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra tekrardan 8192 MB'lik bir sanal bellek ayarladım. (Minimum ve maksimum boyutları 8192 MB yani sabit.) (Boş alan birleştirme ve normal birleştirmeden sonra sanal belleği silip tekrar açınca, sanal bellek diskin daha hızlı olan bölümüne yerleşiyor.)

İlk ikisini ara sıra zaten yapıyordum ama açılış hızına faydası olmuyordu.
Ha bir de Windows 10'un bellek sıkıştırma özelliğini kapattım.

Windows bellek yönetiminin bellek sıkıştırma özelliği devre dışı bırakılınca oyunlarda yaşanan takılma sorunu da azalabiliyormuş. Bellekteki verileri sıkıştırma işlemi işlemciye ya da diske ekstra yük mü bindiriyordu bilemiyorum ama CS:GO'da faydası oldu bence. Birileri beni öldürünce ilk ölüm kamerası gözükmüyordu ve saniyelerce HDD tıkırtı sesi oluyordu. Şimdi ilk ölüm kamerası takılması kalktı mesela.

Bellek sıkıştırmayı kapatmak için:

Yönetici olarak Power Shell’i açalım.

Get-MMAgent --> Bu komut durumu öğrenmemizi sağlar.
Disable-MMAgent -mc --> Bellek sıkıştırma devre dışı bırakılır.
Enable-MMAgent -mc --> Bellek sıkıştırma etkinleştirilir.

Bellek sıkıştırma etkinleştirme veya devre dışı bırakma komutunu verdikten sonra sistemi yeniden başlatmamız iyi olur.

Bir deneyin derim. SSD'li sistemlerde de faydalı olabilir.

Psikolojik mi bilmiyorum ama bilgisayarın genel tepkisi de daha iyi oldu.

Bu haliyle kalırsa ben bu makineyi HDD ile kullanmaya devam edebilirim. Zaten çok doldurmuyorum diski.
30 dk- 1 saat kullanım için HDD biraz işkence ama PC saatlerce açık kalacaksa zaten DDR4 belleklere ön bellekleme yapıldığı için bilgisayar çoğunlukla hızlı tepki verir hale geliyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 11 / 17

Video oyunlarından zevk alamamak

https://eksisozluk.com/yaslandikca-bilgisayar-oyunlarindan-zevk-alamamak--5908414?a=nice

Yazı dağınık oldu. Kusura bakmayın. 🙂

Sebepler:

-Açık dünya diye içi boş oyunlar ortaya çıkıyor. Ne ana hikâye ne de yan görevler çok iyi olmuyor.
-Aynı şeyleri aynı oyunun içinde ya da farklı oyunlarda tekrar tekrar yaptırıyorlar.
-Mikro ödeme, DLC, e-spor piyasasına girmeye çalışmak vb. nedenlerle ortaya çıkarılan "Nasıl daha çok para kazanabiliriz ???" temalı oyunlar insanı soğutuyor.
-Yıllardır oyun oynamanın verdiği bıkkınlık hissi ve üşengeçlik. Örnek vermek gerekirse 3-5 tane RPG bitirdiyseniz yeni bir RPG oynamaya artık üşeniyorsunuz. "Ya işte aynı şey. Level atla, gelen puanları STR'ye bilemedin DEX'e ver. Hasarı 3-5 puan daha yukarıda olan silahı bul ve kuşan, ata binip sürekli sağa sola git, upuzun İngilizce diyalogları dinle, yan görevleri yapmasan da olur, ana görev desen zaten fantastik saçma sapan bir hikâye olacak işte ejderhalar şehri basmış da bilmem ne olmuş da." diyorsunuz.
-Platform oyunları da benzer bir örnek. "Sürekli sağ tarafa git, engellerin üzerinden atla, bölüm sonu canavarını geç, ya amaaaan boşversene...."
-Vakit azlığı.
-Eskiye nazaran seçici olmak ve kolay kolay oyun beğenmemek.
-Çoğu yeni oyunun bir çok anlamda eski oyunlara göre kötü olması.
-Çok oyunculu oyun takıntısı. Şu PUBG'den ne zevk alıyorlar ya mesela? Eşya topla, pusu kur, öl ya da ilk bilmem kaça gir. Off.
-NFSU2'nin demosunu bile mutlulukla oynadım az önce. Hiçbir yarış oyunu sarmıyor yahu. NFSU2'nin eksiksiz aynısı olacak hatta daha iyisi olacak ki oynayabileyim. Arcade yarışın zirvesi bence NFSU2.
-Oyunlarda farklılık olması lazım. Mesela İkinci Dünya Savaşı oyunlarında hep Almanlarla savaşıyoruz ve kazanıyoruz. BF5'de The Last Tiger görevinde ise Alman olup Kaplan tankı ile şehir içinde son mücadelemizi veriyorduk. Yenmek yerine yenilmek ve o çaresizliğin verdiği hüzün bence çok iyi işlenmişti. Norveç de iyi bir mekân seçimi. Sonuçta farklı.

Belki de sorun bende değildir. Ya da sorun hem oyunlarda hem de bendedir ama daha çok oyunlardadır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

802.11n USB WIRELESS LAN CARD (Ralink RT2870) USB WIFI adaptörü sorunlarına çözümler

UYARI:
Görselde görmüş olduğunuz arkadaş, eski Windows sürümlerinde sorun çıkarmazken, Windows 10' da ise ne yazık ki 5 dk. kadar Windows tarafından algılanamama sorunu çıkarıyor. Ayrıca PC' nin açılış ve kapanış sürelerini de bir miktar etkiliyor. Bu nedenle henüz kendisini satın almadıysanız ve satın almayı düşünüyorsanız vazgeçin. 

Satın alacağınız başka bir USB WIFI adaptörünün ise, Windows 10 ile uyumlu olduğundan ve güncel wifi yongası içerdiğinden emin olun.

Diyelim ki bu adaptörü önceden satın aldınız ya da eski PC' nizden yenisine geçerken kendisini kullanmaya karar verdiniz.

Kendinize yeni bir adaptör almaya bakın ve bu süreçte bu aygıtla minimum sorun yaşamak için şunları yapın:
1) Adaptörü direkt anakartın kendi USB portuna bağlayın. Kasanın USB portlarına ya da herhangi bir çoklayıcı USB kartına bağlamayın. Bu sayede online oyunlardaki ping sorununu nispeten çözersiniz. Kasa USB' sinde 160 ping ile oynadığım oyunu, anakartın kendi USB portunu kullandığımda, 60-90 ping arasında oynuyorum. Tabi bu söylediğim, tüm USB WIFI adaptörleri için geçerlidir.

2) Bir ucu dişi, diğer ucu erkek olan USB uzatma kablolarıyla bağlantı yapmayın. Bu adaptörü uzatma kablosuyla kullanınca, PC sürekli mavi ekran verip duruyor.

3) Kendisiyle gelen CD' nin içindeki hiçbir yazılımı ya da internetten bulacağınız herhangi bir sürücüyü/ yazılımı kurmayın. Görseldeki adaptörün wifi yongası Ralink RT2870' dir. Ralink' i Mediatek satın aldığı için, Mediatek' in sitesinde bulunan şu linkten sürücüsünü indirmek söz konusudur:

https://www.mediatek.com/products/broadbandWifi/rt2870

Fakat dediğim gibi, bence hiçbir sürücüyü kurmayın. Takın anakartınıza, bırakın Windows 10 kendi sürücülerini kursun. Çünkü yukarıdaki linkte bulunan sürücüler nedeniyle, aygıt bağlantısı ya da internet bağlantısı sorunları oluşuyor.

4) PC' nizin açılış ve kapanış sürelerindeki sorunlardan kurtulmak için, PC' yi kapatmadan önce aygıtı devre dışı bırakın. Sonra PC' yi kapatabilirsiniz. Daha sonraki bir zamanda PC' yi açtığınızda ise aktif hale getirerek internete bağlanabilirsiniz. Ayrıca uyku moduna geçmeden önce de aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

5) Denetim Masası/ Ağ ve Internet/ Ağ ve Paylaşım Merkezi/ Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin yolunu izleyin. Aygıta sağ tıklayıp Özellikler/ yapılandır yolunu izleyin. Güç yönetimi sekmesinden güç tasarrufunun yanındaki tiki kaldırın. Ayrıca Gelişmiş sekmesindeki selective suspend adlı ayarı devre dışı bırakın. Tamam deyip onaylayın.

6) Aygıtın ilk 3-5 dk. kadar Windows tarafından tanınamamasının ne yazık ki bir çözümü yok. Boşuna internetteki çözümlerle uğraşmayın. Hiçbirisi işe yaramıyor. 🙁
7) Cihaz XP ve Vista' da sorun çıkarmıyordu. Windows 10 ile bu sorunları yaşatıyor.

Yazının son güncellenme tarihi: 08.03.2018

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Tozlu raflar ve eski cep telefonu modülleri: Siemens IQP Quickpic Kamera modülü

Siemens M55:

Ara ara modüler cep telefonları ile karşılaşıyoruz. Yıllar öncesinde de modüler cep telefonu kavramı aslında vardı. Siemens S55 ya da M55 gibi cep telefonlarını bilenler hatırlayacaktır. Bu telefonlara IQP Quickpic 510 kamera modülü bağlanabiliyor ve fotoğraf çekilebiliyordu. Modül, enerjisini cep telefonundan alıyordu.

Yıl 2003:

Siemens M55 ve IQP Quickpic kamera modülü:

Quickpic Kamera modülü parçalarına ayırma videosu (disassembly):

Siemens cep telefonlarının fotoğraf işleyecek bir gücü bildiğim kadarıyla yoktu. Zaten bu nedenle olsa gerek, kamera modülünün içerisinde mikroişlemci(ler) yer alıyor:

VGA çözünürlükte fotoğraf çeken modülde ayrıca vizör ve Xenon flaş da yer alıyor:

Modülün bir kaç farklı modeli var. Bunlar 500, 510 ve 530 olarak numaralandırılmış. 

Bu modüllerle çekilmiş VGA fotoğraflara örnekler:

Eskiden teknoloji daha mı heyecan vericiydi acaba? 🙂

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 14

Ekolayzer ayarları (EQ)

İnternette bulmuş olduğum EQ ayarları ile ilgili rehberi aynen paylaşıyorum. Türkçe' ye çevirmeye üşendim ama bir ara hallederim. Çeviri tamamlanınca tekrar paylaşırım.

EQUALIZER ADJUSTMENTS:

16Hz – 60Hz = SUB BASS This is the super low-end that can be felt physically by your body on a good subwoofer/sub-bass system. Sounds with these frequencies are the most powerful ones, and they will take up a lot of room in the mix. Use this range to fatten up your kick drums or sub-bass patches. Too much volume in this range makes your mix sound «muddy.»

 

60Hz – 250Hz = BASS This is where basslines and kick drums have their most important sounds. A common problem is that the bassline and kick cancel each other out due to PHASE problems (easily demonstrated when DJ-ing, if you play two tracks and have them beatmatched, it's important to cut one of the tracks' bass level or else the kick drums will cancel each other out and the overall bass level is lowered). A useful trick then is to try PHASE INVERSION on either the bassline or the kick drum, compressing the kick and bass together and/or avoiding to place a bass note on top of a kick drum. This range should also be lowered in most other sounds like guitars, synth lines and vocals so they don't interfere with the kick and bassline. Too much volume here makes the mix sound «boomy.»

 

200Hz - 400Hz Too much volume here will cause vocals to sound muddy and unclear. Cut this to thin out drum parts like snares, hi-hats, percussions and cymbals, boost to make them sound warmer or more «woody.»

 

250Hz – 2kHz = LOW MID or MID-LO Most instruments have their «darkest» parts here; guitars, piano, synthlines. Boosting around 500Hz – 1kHz can sound «horn-like» while boosting 1kHz – 2kHz can sound metallic.

400Hz - 800Hz You can reduce some of these frequencies on the master mix to make your overall bass level sound tighter. Boost or cut here to fatten up or thin out the low end of guitars, synthlines and vocals.

 

800Hz – 1kHz Here you can also fatten up vocals and make them sound warmer, in a different way than the previously mentioned method. Boosting around 1kHz helps add to the «knocking» sound of a kick drum.

 

1kHz – 3kHz This is the edgy part of a sound, boost (gently!) here to define guitars, pianos, vocals and add clarity to basslines. Cut here to remove painful mid-frequencies in vocals. This frequency range is very hard on the ears, so be careful not adding too much volume here!

 

2kHz – 4kHz = HIGH MID or MID-HI Vocals have a lot of sound in this area, the sounds «B», «M» and «V» lie here.

 

3kHz – 6kHz = PRESENCE Plucky, fingered guitars and basslines can be more defined by boosting in this range. Cut in the lower part to remove the hard sound of vocals. Cut in the upper part to soften/round off sounds, and boost to add more clarity or presence to a sound. Boosting here helps defining most instruments and vocals.

 

6kHz – 10kHz = HIGH Boost this area to add more air and transparency to a sound. Crispness and and sparkle can be added by boosting this range on guitars, strings and synth sounds. Snares and bassdrums also benefits from boosting this area. In vocals, cut some of these frequencies (a de-esser plugin does this easily) to remove the hissing sounds. The sounds «S» and «T» lies between 6kHz and 8kHz and too much volume there will make the vocals stressful on your ears.

 

10kHz – 16kHz = HIGH This frequency range is where the crispness and brightness of sounds lie, and hi-hats and cymbals are the dominant drum parts. You can boost here to add even more air and transparency to sounds, and cut here to remove noise and hissing sounds which is unwanted in a bassline, for example. Pads and atmospheric sounds benefits from a boost in this range to make them sound brighter. Be careful not to boost too heavily, or else the mix will sound noisy.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

amazon.de' den İlk Defa Alışveriş Yapanlar İçin Kargo Takibi Rehberi

Son güncelleme: 14.09.2017
Merhaba. amazon.de' den ilk defa ürün satın almış/ alacak kişiler için küçük bir rehber hazırladım.
amazon.de ' den herhangi bir ürün alırsanız amazon.de, büyük olasılıkla "UPS i-parcel" ile teslimatı gerçekleştirecektir. Bu rehberde UPS i-parcel' in kargo takibi sürecine bakacağız.

Ürününüz kargoya verildikten sonra 4 farklı yerden kargo takibi yapabileceksiniz ve takip etmenizi sağlayan her sitede farklı bilgilere ulaşacaksınız.
İlk site amazon.de' nin kendisi. Karşınızda şöyle bir ilerleme çubuğu olacak ve gün geçtikçe tahmini teslimat gününe kadar kademe kademe ilerleyecek. Örneğin; benim kargom yarın, yani 15 Eylül' de bana teslim edilecek. amazon.de' nin aktarma, gümrük vb. süreçlerden yola çıkarak yaptığı tahmin doğru çıktı.

amazon.de' deki diğer detaylar ise şunlar:

Kargomuz Almanya' da yol aldıktan sonra İngiltere' ye gidiyor. Oradan da Türkiye' ye gönderiliyor. Tabi ürün İngiltere' ye transfer edilene kadar geçen sürede, hiçbir güncelleme alamıyoruz. Ürünün İngiltere' ye ulaştığını gördükten sonra ise i-parcel' in kendi takip sistemine bakmalıyız. Çünkü İngiltere- Türkiye arasındaki transferin detayları sadece orada yer alıyor.

amazon.de' den öğrendiğimiz i-parcel takip numarasını, UPS i-parcel web sitesinde kullanabiliriz. Takip için kullanacağımız ikinci site:

https://tracking.i-parcel.com/

Kolimiz Türkiye' ye ulaştıysa, i-parcel' in teslimati yaptığı şirket olan PTS üzerinden de artık kargo takibine başlayabiliriz. Takip için kullanacağımız üçüncü site:

 

 

 

 

https://www.pts.net/

(PTS' de i-parcel takip numaramızı kullanacağız.)

PTS' nin, koliyi ARAS Kargo' ya verdiğini öğrendik. Ref2 denilen takip numarası ile artık Aras Kargo' dan kargo takibimizi yapabiliriz. Bu durumda kargo takibi için kullanacağımız 4. ve son site, Aras Kargo oluyor. Varış şubesinden alabileceğimiz gibi, kuryenin koliyi teslim etmesini de bekleyebiliriz.

PTS, kargonuzu başka kargo şirketlerine de verebilir. Orası net değil arkadaşlar. (mesela Yurtiçi Kargo)

Nadiren de olsa i-parcel dışındaki kargo şirketleriyle gönderim de söz konusu olabiliyor. Bu durumda neler yaşayacağınız ile ilgili bilgileri internetten ya da Donanım Haber' deki amazon rehberinden bulabilirsiniz. 

Umarım herkes, beklediği ürünü sağ salim teslim alır. Okuduğunuz için teşekkürler. 🙂

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Hi-Fi Cep Telefonları ve Ses kalitesi

Son Güncelleme: 04.09.2017

Herkesin cep telefonlarından beklentisi farklıdır. Bazılarımız, tüm özellikleri önemsediğinden ve/ veya ihtiyaç duyduğundan +2000 TL vererek amiral gemisi dediğimiz modellerden alır geçer. Bazılarımız ise kamera, pil ömrü, ses kalitesi, oyun performansı gibi özelliklerden birini çok önemseyebilir. Örneğin ben kulaklıkla kullanımda ses kalitesini çok önemsiyorum. Diğer özellikler idare etse yeter diyorum. Çok para vermek de istemiyorum telefonlara yalan yok.

Öncelikle Hi-Fi özellikli telefonların listesi:
http://www.epey.com/akilli-telefonlar/e/YToxOntpOjIxNzthOjE6e2k6MDtzOjQ6IjQzNjQiO319X3M6OToiZml5YXQ6QVNDIjs=/

(Liste epey.com' dan alıntı olup, olası sıkıntılarda/ hatalarda sorumluluk almıyorum. Gerçi epey.com' da sorumluluk almıyor. Ona göre arkadaşlar. 🙂 Şöyle de yazmışlar sitenin altına:

  • Sitemizde yer alan bilgiler üzerine büyük bir hassasiyet göstersek de tüm bilgilerin %100 doğru olduğu garanti edilememektedir.
  • Ürün fiyatları ve satılan ürüne ait özellikler satıcıdan doğrulanmalıdır. Yukarıdaki listede tüm satıcılar yer almayabilir.
  •  Epey.com da bulunan eksik veya hatalardan, buna bağlı yapılan tüm işlemlerden ve zararlardan, 3. kişilerin zararlarından Epey.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. )

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yüksek ses kalitesi denilince özellikle Hi-Fi olarak belirtilen telefonlara bakmak icap ediyor. Her ne kadar pahalı telefon almak istemesem de pahalı Hi-Fi cep telefonlarının farkını da merak etmedim değil doğrusu.

Kendim gibi müzik meraklılarına denediğim bazı telefonlar ile ilgili fikirlerimi belirtmek istiyorum:

ZTE AXON 7:

Bu telefonda iki adet DAC bulunuyor: AKM AK 4490EN ve AKM AK4961. Ayrıca Dolby Atmos desteği de var. Poweramp' ı yükleyip kulağıma hoş gelen EQ, Bas, Tiz ve Stereo X ayarlarını yaptıktan sonra yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu. 🙂 9 yıllık CX300 kulaklığımla bile farkı hissetmek gayet mümkün. Baslara,tizlere kısaca her şeye hemen tepki verebiliyor telefon. Tabi bununla yetinmeyip, teşhirden 1000 TL' lik bir kulaklığı da getirip denedim hemen. Kesinlikle pahalı kulaklıkların hakkını verebilecek bir telefon olmuş. MP3 yerine FLAC ya da en azından WAV formatlı dosyalar ile deneme imkanım olsaydı, bu ikiliden çok daha iyi performans alabilecek ve hakkını tam verebilecektim. Ancak MP3 ile bile fark gayet hissediliyor. Mağazanın kalabalıklığından mıdır bilmiyorum ama stereo hoparlörler umduğum kadar güzel gelmedi bana. Harici hoparlöre bağlansa iyi sonuçlar verecektir ama kendi hoparlörleri tiz kalıyor. Piyasadaki mono hoparlörlü telefonlardan elbette iyi, hakkını yemeyelim şimdi.
Telefon amiral gemisi olduğundan kendisini anlatmama gerek yok fakat Türkiye' de bu telefon ederinin çok üzerinde bir fiyata satılıyor. Yani tüm dünyada "Budget" diye geçen uygun fiyatlı bir telefon bizde pahalıya satılıyor. Dolar bazında fiyatını karşılaştırdığımızda diğer amiral telefonlardan nispeten daha ucuz fakat Türk Lirası olarak Türkiye' den almaya gelince fiyatları aynı oluyor. "Snapdragon 820 var bunda. Satarız amiral fiyatına alırlar nasıl olsa !" diye düşünülerek satıldığından şüphe ediyorum. 2400 TL veremeyeceksek bildiğim kadarıyla Mini versiyonuyla da aynı ses kalitesini elde etmek olası fakat 1500-1700 TL verip Snapdragon 617 yongasetli telefon almak istemezdim doğrusu.

ASUS ZENFONE 3 5.5 (ZE552KL):

Dış görünümü/ elde tutarken verdiği his ile güzel bir cihaz. Metal ve camdan oluşan gövde, elde tutunca soğuk hissediliyor. Ayrıca orta seviyede alınabilecek güzel telefonlardan. Fiyatı biraz düşse daha iyi olacak tabi. ZTE Axon 7 Mini ile kıyaslayacak olursam direkt bunu alırdım. Ses kalitesi olarak Zenfone 3 de Axon kadar tatmin etti beni. Baslarda boğulmuyor, zorlanmıyor. Tiz ve orta sesleri gayet temiz verebiliyor. Alternatif olarak düşünülebilir.

XIAOMI MI MAX:
Ses konusunda da Xiaomi' nin iyi performans verebilmesini isterdim. Fiyatına göre çok iyi donanımlar elde edebildiğimiz Xiaomi' lerin müzik performansı açısından bildiğim kadarıyla bir iddiası yok. Zaten hiçbir yerde Hi-Fi ibaresi de bulamadım Xiaomi için. Oturduğum yerde deneyebileceğim tek model Mi Max idi. Hemen Bluetooth aracılığıyla poweramp .apk' sını ve 7-8 farklı şarkıyı yolladım kendisine.
Ne yazık ki tatminkar bir sonuç elde edemedim. 🙁
Basları biraz fazla açınca cızırtı sesi duydum. Tizlere ve ortalara olan tepkisi ise Axon 7 ya da Zenfone 3 ile kıyaslanamaz bile. Zayıf kalıyor ve biraz boğuk. Frekans cevabı eksik. Muhtemelen bu telefonda harici ses yongası (DAC, amplifier) gibi donanımlar yok. Snapdragon 650 ile ne geliyorsa o.
Audiophile olmayan bir kullanıcı genel günlük hayatına Xiaomi' ler ile devam edebilir. Günde yarım saat müzik dinleyen, şöyle biraz takılan biri için yeterli gibi.
Muhtemelen diğer Xiaomi modellerinde de durum aynı. Zaten internet ortamında da genellikle ses kalitesine meraklı kişiler pek memnun olmadığını belirtmişler.
Ses kalitesi olarak memnun kalsaydım, alırdım bir Mi 5S. Hangi üreticiden Snapdragon 820' yi 1000- 1400 TL arası fiyatlara alabiliyorsunuz? Evet, telefonla joker hakkınızı kullanabilirsiniz! 🙂

ALCATEL IDOL 3 (Muhtemel fiyat performans Hi- Fi telefonu):
Güncelleme: 04.09.2017--> Bu telefonu kendim için satın aldım.

Hi-Fi desteği olan bir başka telefon. Zamanında 1600 TL gibi fiyatlara satılsa da şu ara fiyatı 700 TL' ye kadar gerilemiş durumda. Günümüz için orta seviye bir telefon kendisi ve bu fiyata alındığında çok üzmez. 2 yerine 3 GB belleği olmasını ve Android 7 alabilmiş olmasını arzu ederdim. Elde tutunca hissiyatı da kötü değil. Arkası plastik belki ama kaliteli hissi veriyor, sorun yok. Neyse zaten konumuz bunlar değil.
JBL Harman işbirliği ile hazırlanmış telefonun, kutusundan da JBL J22a kulaklık çıkıyor. İnternette bu telefonun Asahi Kasei AK4375 DAC ve NXP TFA9897 AMP' e sahip olduğu yazılmış. Ne kadar doğrudur bilmiyorum. Ama Qualcomm Snapdragon ile birlikte gelen yongalardan olmadığı kesin!
Poweramp' i kurup, CX300' leri telefona bağlayalım. Gerekli EQ, Bas, Tiz, Stereo X ayarlarını yapalım. Veee evet! Bingo! Baslarda cızırtı problemi yok. Tizler ve ortalar gayet net ve temiz. Hassas ayarlara güzel tepkiler veriyor. Tamam bir ZTE Axon 7 ya da Zenfone 3 değil kabul ediyorum fakat 700 TL fiyatı için müzik performansı gayet iyi. Pahalı kulaklıkların hakkını bu telefon da verebilir. Hatta ucuza güzel müzik çalan telefon olarak bu telefonu alabilirsiniz. Kendisiyle birlikte gelen JBL kulaklıklar eski Sennheiser CX-300' den bariz daha iyi. Baslar bariz daha kuvvetli, orta ve tizler daha keskin ve detaylı, ses daha tok geliyor. Mikrofonu ve duraklat/devam et tuşu var. Kablosu yeterince uzun ve sallandığı zaman ses yapmıyor. Şerit kablo hem kaliteli, hem de cx300 gibi düğüm olmuyor. Zaten CX300' e kıyasla fazla yer kaplıyor ve ağır. İzolasyonu da daha iyi. Tabi izolasyon dediysek, noise-cancelling kulaklıklar kadar da değil!
1.2 Watt gücünde Stereo hoparlörler ise Axon' da olduğu gibi biraz tiz kalıyor. Piyasadaki mono hoparlörlü telefonlardan elbette bariz daha iyi ancak Bluetooth hoparlörler gibi tatmin edici değil.
Telefonun hafızası 16 GB ve tek sim destekliyor. 32 GB ve çift sim destekli modelde ise ne yazık ki micro SD kart yuvası yok! Bolca müzik yüklenecekse 16 GB' lik kart yuvalı model daha mantıklı bence. Ben 16 GB olanını satın aldım.

ALCATEL IDOL 4:
Bu telefonu deneme şansım olmadı fakat 3.6 Watt gücünde stereo hoparlörler ve bu hoparlörlerin hem arka hem de öne ses verecek şekilde bir ızgara yapısına sahip olması ile IDOL 3' e nazaran bariz daha iyi hoparlör performansına sahip olduğu bir gerçek.
IDOL 3' ü beğenen ve daha güncel model isteyenler için IDOL 4 iyi bir seçenek olabilir. Kulaklık ile ses kalitesi konusunda net bir fikrim yok fakat bu telefonda da JBL Harman işbirliği devam ediyor. DAC ve AMP ise IDOL3 ile bildiğim kadarıyla aynı. Kutusundan ne yazık ki IDOL3' teki kulaklık çıkmıyor.
Snapdragon 615 yerine 617 bulunması, 2 yerine 3 GB bellek, Daha güncel Android sürümü ihtimali, daha iyi hoparlörler, arka ve önü kaplayan cam ile birlikte kenarındaki metal kaplama sayesinde premium hissiyatı ve olası daha iyi kamera performansı ile IDOL 3' ün yerine alınabilir gibi duruyor. Pil kapasitesinin 2900' lerden 2610 mAh' a düşmesi, Ekranın 5.5 yerine 5.2 inç olması, en az 250 TL daha pahalı olması, JBL kulaklık çıkmaması gibi dezavantajları da var IDOL3' e göre. Ekran boyutunun küçülmesi, daha düşük kapasiteli pilin aynı pil ömrünü sunması konusunda ise yardımcı olamamış. IDOL3' ün pil ömrü biraz daha iyi.
İki telefonda da parmak izi okuyucu ne yazık ki yok. Müzik konusunda takıntısı olmayanlar Xiaomi de düşünebilir tabiki.

Hi- Fi olmayan, elimdeki diğer cihazlar:

ASUS Zenfone 2 Laser (6 inç, 3 GB , Snapdragon 615):
Alcatel IDOL3 ile aynı yongasetine sahip. Fakat ses için harici yonga kullanılmamış. Xiaomi gibi bu telefon da kulaklıkla kullanımda ses kalitesi konusunda tatmin etmiyor. Fakat stereo hoparlörleri başarılı bence.

Sony Xperia E4G:
Kendisi zamanında 549 TL' ye alındı. Mediatek yongaseti ile geliyor. Sony bu telefona harici DAC eklemiş mi bilmiyorum fakat ses kalitesi idare eder. Yani Zenfone 2 Laser' den biraz daha iyi. Xiaomi ile şuan kıyaslayamıyorum ama bir tık daha iyi gibi geldi bana.

ASUS Memopad HD7:
Mediatek yongasetli ucuz bir tablet kendisi. 3-4 sene önce 380 TL' ye alındı.
ASUS, bu tablet için ses konusunda Sonic Master diye bir şeylerden bahsediyordu. Sanırım ses konusunda üzerinde çalışmışlar. Çünkü bu tablet, neredeyse Alcatel IDOL3 performansı verebiliyor. IDOL3' ün kutusundan çıkan JBL J22a kulaklık ile sonuçlar gayet tatmin edici. Tabi IDOL3 bundan az biraz daha iyi. Bazı şarkılarda IDOL3' ün biraz daha iyi olduğu fark ediliyor. Ayrıca NXP TFA9897 AMP sayesinde IDOL3, bu tablete göre daha yüksek ses çıkış gücüne sahip.
--------------------------------------------------------------------

Kulaklık kullanımında ses kalitesi karşılaştırması (iyiden kötüye doğru):
Alcatel IDOL3 > ASUS MemoPAD HD7 > Nokia N82 > Sony Xperia E4g > Xiaomi Mi Max> ASUS Zenfone 2 Laser 6.0 inç

Okuduğunuz için teşekkürler. 🙂

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 20
  • Hasan Yilmaz @hsn-81

    Bilgilendirmelerin için teşekkür ederim öncelikle
    Bir kaliteli ses hastası olarak htc10 almak için yemeyip içmeyip para biriktirmeye çalışırken bu yazında alcatel idol 3 ü tanıdım ve bir siteden arayıp bulunduğum ilde 400 e ikinci elini bulunca aynı saat içinde almaya gittim eski bir poweramp kullanıcısı olarak satıcının yanında poweramp yi indirip audio technica ckr-9 kulaklığımla denemek isteyince bana kendisinin müzisyen olduğunu söyledi ve içinde dahili dac-amp bulunan bir cihaza ekstra amp kurulmaması gerektiğini söyledi cihazın stokc müzik çaları beni mest etmeye yetti zaten 🙂
    Ben senin sayende bu cihazı tanıdım ve bende sana cihazın stokc müzik çalarını kullanmanı tavsiye ediyorum ama dj modunda değil normal modda dinlenmeli ben defalarca denedim çünkü poweramp bu cihazda ciddi anlamda bası tizi abartıp ciddi anlamda sahne genişliğini daraltmakta

  • batir yükselen @baykusgunalan

    Merhaba kulaklık sesi yüksek bir telefon almayı düşünüyorum
    1.Aklımda alcatel idol 5 var fakat türkiye garantisi yokmuş herhalde araştırdım bulamadım. Bu konuda bilgi sahibimisin acaba.
    2.Huawei Mate 10 Lite
    3.HTC 10
    4.Sony Xperia XZ Premium
    5.Xiaomi Mi5
    6.LG G6 (türkiye modelinde hi-fi yokmuş herhalde şuan güncel durum hakkında bilgi sahibimisin:)
    7.LG V20 (bu telefonda da bootlop sorunu olduğu söyleniyor.
    8. HTC Desire 630
    9. htc one a9
    10. lg g flex 2
    11. lg g5 se
    12. xiamio mi 6
    13. htc u11
    14. GM 8

    12 adet telefon bulabildim kulaklık ile iyi müzik deneyimi yaşayabileceğimi düşündüğüm.
    Bu telefonlardan hangisi sorunsuz ve isteğimi karşılar.Daha iyi bir model var (fiyat-performans) ise örneklerim ile aynı fiyat aralıklarında bir model önerebilirmisin.
    Teşekkürler:)

    • TeknoStil @teknostil

      IDOL 5' in Türkiye garantili satıcıları sanırım var. Fakat diğer IDOL' lere göre telefonun bazı özellikleri ne yazık ki geriye gitmiş. Grafik işlemci gücü ciddi derecede düşmüş mesela. IDOL3 kadar iyi müzik çalar mı orası da belirsiz. Epey' in Hi-Fi telefonlar listesinde IDOL5 yer almamış. Harici DAC içeriyor mu araştırmak lazım. Bunun haricinde fiyatı, özelliklerine göre biraz yüksek geldi bana.
      https://www.epey.com/akilli-telefonlar/alcatel-idol-5.html
      ------------------
      Xiaomi Mi5 müzik konusunda iyi değil. Harici DAC yok. Diğer Xiaomi' lerde durum nedir diye bakmak lazım.

      LG' nin hiçbir modelini almayın. Tamam bazı modelleri güzel müzik çalıyor fakat bootloop, ekran sararması, ghost screen vs. sorunları varken alınmaz.

      Diğer telefonların ise müzik konusundaki performansını ne yazık ki sadece test ederek anlayabilirsiniz. İnternet yorumları ya da benim yorumlarım bir yere kadar geçerli olur. 🙂
      Yanınızda düzgün bir kulaklık olsun. Denemek istediğiniz telefonlara Bluetooth ile Poweramp .apk' sını atın. Şuradan indirebilirsiniz:
      http://powerampapp.com/download-poweramp/
      Daha sonra farklı tarzlarda en azından 5-6 tane şarkıyı (bas ağırlıklı bir parça, rock parça, metal parça, pop parça vs. vs.) yine Bluetooth ile yollarsınız. Her telefon her müzik türünde aynı başarıyı sağlamıyor. Bazı şarkılarda iki telefonun ses performansı çok yakın olurken, bazılarında ise biri diğerinin direkt önüne geçebiliyor.

      Kulaklık sesi yüksekliği konusu, teknik olarak içerisindeki DAC' ın kaç ohm kulaklık empedansını desteklediği ile alakalıdır. Örneğin bendeki IDOL3' de AK4375 DAC bulunuyor ve 32 ohm empedansı var. İçinden çıkan jbl kulaklığın empedansı da 32 ohm. Bana yetiyor. Sonuna kadar açınca rahatsız ediyor zaten.

      Ne zamandır telefonları incelemiyorum. Temmuz ayında 5.5 inç olan Alcatel Idol3' ü 700 TL' ye almak mümkündü. Fiyatına göre müzik için çok iyiydi ama artık satılmıyor.

  • Hasan Yilmaz @hsn-81

    Teknostil kardeşime tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum bu ses üstadı idol 3 adlı makinayı kullandıkça daha çok sevmeye başladım
    O bildiğimiz kafa üstü klasik büyük Philips kulaklığı creative x-fi go ses kartına ilk taktığımda kaliteli bi ses duydum kendimce ama aynı kulaklığı bu cihaza takınca hi-fi diye tabir ettikleri sesi o dandik Philips kulaklıkda
    Gerçekden hissettim gerçi bu anlatılmaz duyulur 😀
    Bu fiyata böyle bir ses sanatçısı aldığıma hala inanamıyorum ve Teknostil kardeşime beni bu cihazla tanıştırdığı için tekrar tekrar teşekkür ederken zamanında sesini bişey sanıp bi tomar para ödediğim htc lere lanet ediyorum 😂😂

  • Hasan Yilmaz @hsn-81

    Bu arada dostlar bu cihaz asıl hünerini sanatçı sesi ile enstrümanlar bi araya geldiğinde gösteriyor 😉