Son Güncelleme: 04.09.2017
Herkesin cep telefonlarından beklentisi farklıdır. Bazılarımız, tüm özellikleri önemsediğinden ve/ veya ihtiyaç duyduğundan +2000 TL vererek amiral gemisi dediğimiz modellerden alır geçer. Bazılarımız ise kamera, pil ömrü, ses kalitesi, oyun performansı gibi özelliklerden birini çok önemseyebilir. Örneğin ben kulaklıkla kullanımda ses kalitesini çok önemsiyorum. Diğer özellikler idare etse yeter diyorum. Çok para vermek de istemiyorum telefonlara yalan yok.
Öncelikle Hi-Fi özellikli telefonların listesi:
http://www.epey.com/akilli-telefonlar/e/YToxOntpOjIxNzthOjE6e2k6MDtzOjQ6IjQzNjQiO319X3M6OToiZml5YXQ6QVNDIjs=/
(Liste epey.com' dan alıntı olup, olası sıkıntılarda/ hatalarda sorumluluk almıyorum. Gerçi epey.com' da sorumluluk almıyor. Ona göre arkadaşlar. 🙂 Şöyle de yazmışlar sitenin altına:
- Sitemizde yer alan bilgiler üzerine büyük bir hassasiyet göstersek de tüm bilgilerin %100 doğru olduğu garanti edilememektedir.
- Ürün fiyatları ve satılan ürüne ait özellikler satıcıdan doğrulanmalıdır. Yukarıdaki listede tüm satıcılar yer almayabilir.
- Epey.com da bulunan eksik veya hatalardan, buna bağlı yapılan tüm işlemlerden ve zararlardan, 3. kişilerin zararlarından Epey.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yüksek ses kalitesi denilince özellikle Hi-Fi olarak belirtilen telefonlara bakmak icap ediyor. Her ne kadar pahalı telefon almak istemesem de pahalı Hi-Fi cep telefonlarının farkını da merak etmedim değil doğrusu.
Kendim gibi müzik meraklılarına denediğim bazı telefonlar ile ilgili fikirlerimi belirtmek istiyorum:
ZTE AXON 7:
Bu telefonda iki adet DAC bulunuyor: AKM AK 4490EN ve AKM AK4961. Ayrıca Dolby Atmos desteği de var. Poweramp' ı yükleyip kulağıma hoş gelen EQ, Bas, Tiz ve Stereo X ayarlarını yaptıktan sonra yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu. 🙂 9 yıllık CX300 kulaklığımla bile farkı hissetmek gayet mümkün. Baslara,tizlere kısaca her şeye hemen tepki verebiliyor telefon. Tabi bununla yetinmeyip, teşhirden 1000 TL' lik bir kulaklığı da getirip denedim hemen. Kesinlikle pahalı kulaklıkların hakkını verebilecek bir telefon olmuş. MP3 yerine FLAC ya da en azından WAV formatlı dosyalar ile deneme imkanım olsaydı, bu ikiliden çok daha iyi performans alabilecek ve hakkını tam verebilecektim. Ancak MP3 ile bile fark gayet hissediliyor. Mağazanın kalabalıklığından mıdır bilmiyorum ama stereo hoparlörler umduğum kadar güzel gelmedi bana. Harici hoparlöre bağlansa iyi sonuçlar verecektir ama kendi hoparlörleri tiz kalıyor. Piyasadaki mono hoparlörlü telefonlardan elbette iyi, hakkını yemeyelim şimdi.
Telefon amiral gemisi olduğundan kendisini anlatmama gerek yok fakat Türkiye' de bu telefon ederinin çok üzerinde bir fiyata satılıyor. Yani tüm dünyada "Budget" diye geçen uygun fiyatlı bir telefon bizde pahalıya satılıyor. Dolar bazında fiyatını karşılaştırdığımızda diğer amiral telefonlardan nispeten daha ucuz fakat Türk Lirası olarak Türkiye' den almaya gelince fiyatları aynı oluyor. "Snapdragon 820 var bunda. Satarız amiral fiyatına alırlar nasıl olsa !" diye düşünülerek satıldığından şüphe ediyorum. 2400 TL veremeyeceksek bildiğim kadarıyla Mini versiyonuyla da aynı ses kalitesini elde etmek olası fakat 1500-1700 TL verip Snapdragon 617 yongasetli telefon almak istemezdim doğrusu.
ASUS ZENFONE 3 5.5 (ZE552KL):
Dış görünümü/ elde tutarken verdiği his ile güzel bir cihaz. Metal ve camdan oluşan gövde, elde tutunca soğuk hissediliyor. Ayrıca orta seviyede alınabilecek güzel telefonlardan. Fiyatı biraz düşse daha iyi olacak tabi. ZTE Axon 7 Mini ile kıyaslayacak olursam direkt bunu alırdım. Ses kalitesi olarak Zenfone 3 de Axon kadar tatmin etti beni. Baslarda boğulmuyor, zorlanmıyor. Tiz ve orta sesleri gayet temiz verebiliyor. Alternatif olarak düşünülebilir.
XIAOMI MI MAX:
Ses konusunda da Xiaomi' nin iyi performans verebilmesini isterdim. Fiyatına göre çok iyi donanımlar elde edebildiğimiz Xiaomi' lerin müzik performansı açısından bildiğim kadarıyla bir iddiası yok. Zaten hiçbir yerde Hi-Fi ibaresi de bulamadım Xiaomi için. Oturduğum yerde deneyebileceğim tek model Mi Max idi. Hemen Bluetooth aracılığıyla poweramp .apk' sını ve 7-8 farklı şarkıyı yolladım kendisine.
Ne yazık ki tatminkar bir sonuç elde edemedim. 🙁
Basları biraz fazla açınca cızırtı sesi duydum. Tizlere ve ortalara olan tepkisi ise Axon 7 ya da Zenfone 3 ile kıyaslanamaz bile. Zayıf kalıyor ve biraz boğuk. Frekans cevabı eksik. Muhtemelen bu telefonda harici ses yongası (DAC, amplifier) gibi donanımlar yok. Snapdragon 650 ile ne geliyorsa o.
Audiophile olmayan bir kullanıcı genel günlük hayatına Xiaomi' ler ile devam edebilir. Günde yarım saat müzik dinleyen, şöyle biraz takılan biri için yeterli gibi.
Muhtemelen diğer Xiaomi modellerinde de durum aynı. Zaten internet ortamında da genellikle ses kalitesine meraklı kişiler pek memnun olmadığını belirtmişler.
Ses kalitesi olarak memnun kalsaydım, alırdım bir Mi 5S. Hangi üreticiden Snapdragon 820' yi 1000- 1400 TL arası fiyatlara alabiliyorsunuz? Evet, telefonla joker hakkınızı kullanabilirsiniz! 🙂
ALCATEL IDOL 3 (Muhtemel fiyat performans Hi- Fi telefonu):
Güncelleme: 04.09.2017--> Bu telefonu kendim için satın aldım.
Hi-Fi desteği olan bir başka telefon. Zamanında 1600 TL gibi fiyatlara satılsa da şu ara fiyatı 700 TL' ye kadar gerilemiş durumda. Günümüz için orta seviye bir telefon kendisi ve bu fiyata alındığında çok üzmez. 2 yerine 3 GB belleği olmasını ve Android 7 alabilmiş olmasını arzu ederdim. Elde tutunca hissiyatı da kötü değil. Arkası plastik belki ama kaliteli hissi veriyor, sorun yok. Neyse zaten konumuz bunlar değil.
JBL Harman işbirliği ile hazırlanmış telefonun, kutusundan da JBL J22a kulaklık çıkıyor. İnternette bu telefonun Asahi Kasei AK4375 DAC ve NXP TFA9897 AMP' e sahip olduğu yazılmış. Ne kadar doğrudur bilmiyorum. Ama Qualcomm Snapdragon ile birlikte gelen yongalardan olmadığı kesin!
Poweramp' i kurup, CX300' leri telefona bağlayalım. Gerekli EQ, Bas, Tiz, Stereo X ayarlarını yapalım. Veee evet! Bingo! Baslarda cızırtı problemi yok. Tizler ve ortalar gayet net ve temiz. Hassas ayarlara güzel tepkiler veriyor. Tamam bir ZTE Axon 7 ya da Zenfone 3 değil kabul ediyorum fakat 700 TL fiyatı için müzik performansı gayet iyi. Pahalı kulaklıkların hakkını bu telefon da verebilir. Hatta ucuza güzel müzik çalan telefon olarak bu telefonu alabilirsiniz. Kendisiyle birlikte gelen JBL kulaklıklar eski Sennheiser CX-300' den bariz daha iyi. Baslar bariz daha kuvvetli, orta ve tizler daha keskin ve detaylı, ses daha tok geliyor. Mikrofonu ve duraklat/devam et tuşu var. Kablosu yeterince uzun ve sallandığı zaman ses yapmıyor. Şerit kablo hem kaliteli, hem de cx300 gibi düğüm olmuyor. Zaten CX300' e kıyasla fazla yer kaplıyor ve ağır. İzolasyonu da daha iyi. Tabi izolasyon dediysek, noise-cancelling kulaklıklar kadar da değil!
1.2 Watt gücünde Stereo hoparlörler ise Axon' da olduğu gibi biraz tiz kalıyor. Piyasadaki mono hoparlörlü telefonlardan elbette bariz daha iyi ancak Bluetooth hoparlörler gibi tatmin edici değil.
Telefonun hafızası 16 GB ve tek sim destekliyor. 32 GB ve çift sim destekli modelde ise ne yazık ki micro SD kart yuvası yok! Bolca müzik yüklenecekse 16 GB' lik kart yuvalı model daha mantıklı bence. Ben 16 GB olanını satın aldım.
ALCATEL IDOL 4:
Bu telefonu deneme şansım olmadı fakat 3.6 Watt gücünde stereo hoparlörler ve bu hoparlörlerin hem arka hem de öne ses verecek şekilde bir ızgara yapısına sahip olması ile IDOL 3' e nazaran bariz daha iyi hoparlör performansına sahip olduğu bir gerçek.
IDOL 3' ü beğenen ve daha güncel model isteyenler için IDOL 4 iyi bir seçenek olabilir. Kulaklık ile ses kalitesi konusunda net bir fikrim yok fakat bu telefonda da JBL Harman işbirliği devam ediyor. DAC ve AMP ise IDOL3 ile bildiğim kadarıyla aynı. Kutusundan ne yazık ki IDOL3' teki kulaklık çıkmıyor.
Snapdragon 615 yerine 617 bulunması, 2 yerine 3 GB bellek, Daha güncel Android sürümü ihtimali, daha iyi hoparlörler, arka ve önü kaplayan cam ile birlikte kenarındaki metal kaplama sayesinde premium hissiyatı ve olası daha iyi kamera performansı ile IDOL 3' ün yerine alınabilir gibi duruyor. Pil kapasitesinin 2900' lerden 2610 mAh' a düşmesi, Ekranın 5.5 yerine 5.2 inç olması, en az 250 TL daha pahalı olması, JBL kulaklık çıkmaması gibi dezavantajları da var IDOL3' e göre. Ekran boyutunun küçülmesi, daha düşük kapasiteli pilin aynı pil ömrünü sunması konusunda ise yardımcı olamamış. IDOL3' ün pil ömrü biraz daha iyi.
İki telefonda da parmak izi okuyucu ne yazık ki yok. Müzik konusunda takıntısı olmayanlar Xiaomi de düşünebilir tabiki.
Hi- Fi olmayan, elimdeki diğer cihazlar:
ASUS Zenfone 2 Laser (6 inç, 3 GB , Snapdragon 615):
Alcatel IDOL3 ile aynı yongasetine sahip. Fakat ses için harici yonga kullanılmamış. Xiaomi gibi bu telefon da kulaklıkla kullanımda ses kalitesi konusunda tatmin etmiyor. Fakat stereo hoparlörleri başarılı bence.
Sony Xperia E4G:
Kendisi zamanında 549 TL' ye alındı. Mediatek yongaseti ile geliyor. Sony bu telefona harici DAC eklemiş mi bilmiyorum fakat ses kalitesi idare eder. Yani Zenfone 2 Laser' den biraz daha iyi. Xiaomi ile şuan kıyaslayamıyorum ama bir tık daha iyi gibi geldi bana.
ASUS Memopad HD7:
Mediatek yongasetli ucuz bir tablet kendisi. 3-4 sene önce 380 TL' ye alındı.
ASUS, bu tablet için ses konusunda Sonic Master diye bir şeylerden bahsediyordu. Sanırım ses konusunda üzerinde çalışmışlar. Çünkü bu tablet, neredeyse Alcatel IDOL3 performansı verebiliyor. IDOL3' ün kutusundan çıkan JBL J22a kulaklık ile sonuçlar gayet tatmin edici. Tabi IDOL3 bundan az biraz daha iyi. Bazı şarkılarda IDOL3' ün biraz daha iyi olduğu fark ediliyor. Ayrıca NXP TFA9897 AMP sayesinde IDOL3, bu tablete göre daha yüksek ses çıkış gücüne sahip.
--------------------------------------------------------------------
Kulaklık kullanımında ses kalitesi karşılaştırması (iyiden kötüye doğru):
Alcatel IDOL3 > ASUS MemoPAD HD7 > Nokia N82 > Sony Xperia E4g > Xiaomi Mi Max> ASUS Zenfone 2 Laser 6.0 inç
Okuduğunuz için teşekkürler. 🙂
Aslında eskiden bilgisayar 1 dakikanın altında bir sürede açılıyordu. Ama ne olduysa 2 GB kadar fotoğrafı bilgisayara kopyalayınca oldu. O günden bu yana yavaş açılma sorununu hiç bir türlü çözememiştim. Fotoğrafları geri silmek bile çözüm olmamıştı. Bu yaptıklarım sayesinde mi açılış hızlandı emin değilim. O fotoğraflar şu anda diskte yazılı duruyor ve virüs vb. yok. Hepsi telefonlarla çekilip aktarılmış fotoğraflar. Bunu da belirteyim. 🙂
atıl dosyalar diskin iç çapına taşınmıştır.
Harddisk bilgisayar açılışını hızlandırma gıbı başlık atıp blog halinde paylaşırsanız daha fazla kişiye yardımınız dokunabilir.
Tamamdır. Blog biçimine çevirdim.
Geçen gün CS:GO'ya güncelleme geldi. Az biraz da dosya indirdim. Açılış süresi 48-50 saniyeden 60 saniyeye çıktı. Boş alan birleştirme ve disk birleştirme yaptım. Ertesi gün açılış 1 dakika 45 saniye sürdü. Sonra tekrar boş alan birleştirme ve disk birleştirme yaptım. Şimdi ise 1 dakika ya da 1 dakika 15 saniye gibi sürelerde açılıyor. HDD'li PC'nin ne yapacağı hiç belli olmuyor. Ama açılış sonrası genel sistem tepkisi yine fena değil. O noktada değişiklik yok. 😀
@semmih Bugün 45 saniyede görev yöneticisine ulaştım yine. 😀
"Windows bellek yönetiminin bellek sıkıştırma özelliği devre dışı bırakılınca oyunlarda yaşanan takılma sorunu da azalabiliyormuş" bunun sebebi bu muymuş ya? anlamsız anlamsız ram yetmiyor gibi donmalar yaşadığım oyunlar bunun yüzünden demek.
Bu blog yazısını iptal sayalım. Bir windows güncellemesi sonrası disk yine yavaşladı ve takılmalar yine oluyor. Ne yaptıysam düzelmedi. Ayrıca windows açılışı yine 2 dakikayı buluyor. 😀
@teknostil windows 10'un mekanik diskle çalışması imkansız. dx12 ihtiyacı yoksa 8.1 en konforlu çözüm. dizin oluşturmayı da kapatmak gerek.
@alptekinck İmkânsız değil. Ama yine de SSD tavsiye ederim. 😀
@teknostil imkansız.