Herkese merhabalar. Malum 40 serisinin çıkmasıyla 30 serisi ekran kartlarında ve bunları taşıyan laptoplarda indirimler başladı ve devam ediyor. Ben de gözüme Asus ROG X16 Flow kestirdim. Burda 3060 lısı 15K HKD 3070ti lısı 18K HKD, 13. seri intel ve 4060 lısı ise 22K HKD.
Öncelikle kullanan varsa X16 Flow nasıl bilirsiniz? Notebookcheck review gayet iyi. Oyunları aslında PS5 de oynuyorum, 3060 lıyı alıp geçeyim mi yoksa 3070ti mı almalı?
Son olarak mini-led ekran lı bu makine yerine OLED li bir makine (Zenbook Pro ya da Studio) mi baksak? Fiyatlar donanıma göre aşağı yukarı aynı.
Şimdiden teşekkürler.
Facility seen to benefit maglev technology, fighter jet launch and propulsion systems, and even space missions.
Herkese merhaba! bir NAS yükseltme tavsiyesine ihtiyacım olacak, aradığımı burda bulacağıma eminim.
5 yılı aşkın bir süredir, Teknoseyir'de incelemesini görüp aldığım QNAP TS-230 (Düzeltme TS-228 olacak @coppermine) NAS'ı kullanıyorum. İçinde film arşivimi ve videolarımı sakladığım 4TB Ironwolf harddisk ve fotoğraflarımı yedeklediğim 500GB Sandisk SSD mevcut. 2TB harici USB HDD'e de SSD'deki fotoğraflarımı ve önemli evraklarımı yedekliyorum.
Sistemden genelde memnumdum ancak özellikle fotoğraf arşivine erişimde yavaş kalıyor artık. İçindeki 2 depolama da dolunca, yükseltmeye karar verdim. Yeni sistemi de büyük ihtimal kurup 5-6 sene daha dokunmayacağım, bu nedenle biraz ileriye dönük olmasını istiyorum. Aynı kullanım senaryosunun yanında artık iPhone yedekleme de kullanmak istiyorum zira iCloud çoktan doldu. Çocukların da telefonları işin içine girince sanırım 8TB-16TB arası bir kurulum şart olacak. Harici USB diske yedekleme ne kadar sağlıklı bilmiyorum o yüzden RAID kurulumu yapabilirim. Bağlantı hızı için 2.5G ethernet portu olan ASUS RT-AX86 ya geçtim biraz faydası olacaktır sanırım. Dosya sistemini hızlandırmak için de ya PCIe NVMe SSD ile önbellekleme yapan bir sistem seçeceğim ya da SATA SSD leri depolama kurulumuna ekleyeceğim.
Burda 3 modeli de bulabiliyorum fiyatlar şöyle; TS-464-4G (510 USD), TS-364-4G (450 USD) ve TS-433-4G (385 USD). 464 ve 364 PCIe NVMe SSD ile önbellekleme yapabiliyorlar, 433 ise sadece SATA SSD destekliyor. Hepsinde 2.5G ethernet portu mevcut.
Parayı NAS'a yatırıp, HDD lerimi kısmalı yoksa ucuz modellere gidip depolamaya mı yatırmalı? HDD olarak yine Ironwolf düşünüyorum, mevcuttan çok memnunum. Toplamda 800-1000 USD arasına yükseltmeyi tamamlamak hedefim.
Değerli yorumlarınız için, şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, ofis için spesifik bir konfigürasyonda Lenovo ThinkPad ihtiyacımız var. Yetkili bayii kimi tavsiye edebilirsiniz?
Önümüz yaz, tatil oyuncaklarına, özellikle aksiyon kamera, drone gibi, bir göz atabilir misiniz? @hkellecioglu, @gamsizm, @leventp
Seagate Central'ım sanırım son nefesini vermek üzere. Bir türlü IP alamıyor, alsa bile bir süre sonra düşüyor. Sanırım içindeki disk sağlam. 4 Tblık diski takabileceğim NAS tavsiyesi var mı? Qnap T128 ya da Synology Ds115j den hangisini almalı? @leventp
anladığım kadarıyla para sorun dğeil, bu iş kafaya konmuş yapılacak
Synology DS1522+ alıyosun, 1 tane önbelek için istediğin bir nvme 5 tane depolama için 4TB WD Red Pro alıyosun, RAID5 yapıyosun, toplamda 16TB alan kalıyor, yukarıda yazdığın imkanlar ve daha fazlasına sahip oluyorsun @omkkio
TR'de bu Synology modeli var mı? En az 20 bin'den başlıyordur
Synology hiç kullanmadım, QNAP arayüzüne ancak alıştım, değiştirmeye cesaret edemem sanırım. Yanlış bakmıyorsam Synology DS1522+ 820 USD (6.400 HKD), QNAP'a göre pahalı. Sizce Synology tarafına geçmeye değer mi?
@omkkio synologye her şey değer bence de sen aynı düşünür müsün bilemedim 😀 arayüzü kolay ve güzel, demosuna şuradan bakabilirsin https://demo.synology.com/tr-tr/dsm
qnapten çok farklı değil gibi
senaryo 1
TS-230 kullanılmaya devam edilir bütçe dahilinde 2 tane ihtiyaca göre 14/16 TB RED // IRONWOLF alınır. Yeni NAS cihazı bir süre ötelenir.
Senaryo 2
TS-464-4G alınır 2. ram slotu boştur bütçe kısıtı varsa 4 GB yoksa 8/16 ram eklenir. Nas cihazının diskler haricinde performansı arttırılır. NAS yatırımı yapıldığından 2 ya da daha fazla disk alımı şimdilik ertelenip eldeki diskler kullanılır.
Senaryo 3
Pentium/Celeron 5000-6000 serisi onboard işlemcili mini itx anakart ya da AM4/LGA1700 AMD de GE serisi intel de T serisi 35 Watt düşük TDP li işlemci tercih edilir.
Kasayı minimalist yapmak için uyumlu mini itx anakart bakılır bulunamıyorsa kurumsal yapıya uygun ve genişlemesi olan (örnk Asus B550M-C (thunderbolt4 header bile mevcut) alınıp 2x8 RAM ile sistem oluşturulur.
FreeBSD nin NAS sistemleri için özelleşmiş sürümü olan TrueNAS Core işletim sistemi bulunabilecek en küçük Sata&Nvme 2242/2280 ssd ye yüklenir. sistem var olan disklerle yapılandırılacağı gibi (yedeklemek ve TrueNAS formatına uyarlamak şartıyla) anakart sata portu sayısı kadar ya da eklenecek pci sata adaptörü sayesinde kasaya disk eklenir. 500 Watt ı geçmeyen modüler SFX Bronze PSU eklenebilir.
Anakart seçimine tercihen 1/2.5/10GbE ya da çift ethernet kurulumu da seçilebilir.
TrueNAS yapılandırıldıktan sonra tercihen anakartta bulunan 2/3 nvme yuvalarından birine 256/512 /1 Tb disk eklenip ihtiyaç dahilindeyse Windows/Linux sanal makine NAS üzerine kurulur ve ihtiyaç dahilinde çalıştırılabilir.
Yeni oyuncaklar bulmak keşfetmek bunu yaparken de yeni şeyler öğrenmek niyeti varsa Custom NAS cihazı kurmayı düşünmek daha mantıklı geliyor bana oldu ki projeden vazgeçilirse zaten bir PC olduğundan Windows kurulup kullanılır ya da satılır
Custom NAS ta malum püf nokta güç tüketimi. özellikle işlemci 35 Watt altı TDP ye sahip olmalı.
Bu benzer senaryoyu yakın zamanda Technopat bir rehber video olarak sunacak diye duymuştum.
Senaryo 1: Mevcut NAS'ı emekli edeceğim kesin, performansı yetersiz.
Senaryo 2: Ram ihtiyacı olacağını şimdilik düşünmüyorum, zaten media server ve backup için kullanacağım. Elimdeki disklerde sorun yok ancak 5 yıldır kullanıyorum elim değmişken kafam rahat olsun diye yeni disklerle devam etmek niyetim var.
Senaryo 3: Biz yaşlandık artık, gençlerin önünü açalım 🙂
Bu durumda TS-464 iyi seçenek diye anlıyorum.
Bir hata olmasın Qnap Ts-230 çıkalı 5 yıl olmadı. Görece yeni bir model bu NAS, bende kullanıyorum ve sanıyorum 2 yıl önce almıştım.
Bendeki sistemde evde biri Qnap (raid 1 ile 2 adet 4tb wd red disk takili) biri de WD (raid 0 ile 2 tane 3TB WD Red disk takili) olmak üzere 2 adet NAS var. Qnap olan 24 saat acik, WD ise arada bir acilarak Qnap'den yedek aliyor ve genelde kapali. Qnap'e USB üzerinden takili 5 TB 2,50 inch WD external hdd var ve her gün sabah saat 5:00'de sectigim klasörleri Qnap'dan kendisine kopyaliyor.
Bunlar disinda da hizli veri transferi olmasi adina 1050mb/sn okuma-yazma hizinda 2TB Crucial X8 (gecen hafta durumda paylasmistim) ve 800 mb/sn okuma-yazma hizinda 2TB Crucial X6 harici ssd aldim. Bu 2 adet 2TB harici ssd'ler benim ve esimin islerini görebilecek cinsten.
Neden bulut kullanmadigima gelirsem, üzerinde calisilan veriler cok büyük. Ayrica ev internetim üzerinden NAS'lara her yerden ulasabiliyorum (her ne kadar upload 50mbps olsa da). Ev ici kablosuz agi da wifi6'ya cikardim. Olur da NAS baglanti hizi yeterli olmazsa, yada bozulursa ( o kadar backup'a ragmen) bu harici ssd'ler imdada yetisecekler.
Qnap: TS-230
https://www.qnap.com/en/product/ts-230
WD Mycloud Home Duo
https://www.westerndigital.com/tr-tr/products/cloud-storage/wd-my-cloud-home-duo#WDBMUT0040JWT-EESN
Seçilecek disklerde güvenilirlik de önemli. Her ne kadar kul yapisi bozulabilir ürünler olsalar da isimizi ne kadar az sansa birakirsak o kadar iyi. Her iki NAS cihazinda da WD Red serisi (NAS serisi) HDD'lerden kullanmıştım. Diskler gayet iyiler. Secmeden önce WD Red'in bu serilerini arastirmistim ( 3TB olan iki disk WD30EFRX-68EUZN0 , 4TB olan 2 disk de WD40EFRX-68N32N0 ) sectigim diskler CMR'ler. SMR olmamalarina özellille dikkat etmistim.
Qnap'da (24 saat acik olan) 8 TB kullanabilir durumdayken güvenilirligi düsünerek Raid 1 yaptim, disklerden biri bozulursa digeri en azindan garanti olacak. Tabii dosya bozuk sekilde kaydedilirse aynalama mantiginda diger diske de bozuk dosya kayit edilimis oluyor. Bu cözüm haliyle disklerin mekanik arizalari düsünüldügünde mantikli.
WD'de ise Raid 0 var, yani 3+3=6TB seklinde kullaniyorum. Genelde sik acilmadigi icin, disklerin bozulma ihtimali daha düsük. O sebeple yer kazancim olsun diye bu yöntemi sectim. Amac Qnap'in sik update olmayan backup'u olmasi
Qnap'a USB üzerinden bagli 5tb external disk ise WD Elements. Bu cok spesifik degil. 2,50 inch external hdd. USB 3.0 hizinda. Yukarida da yazdigim gibi qnap'daki sectigim bazi klasörler her sabah saat 5'de bu diske de kopyalaniyor. Bu sayede biryere gitmemiz gerektiginde bu diski söküp yanimiza alabiliyoruz. Simdi Crucial External SSD'lerden sonra pek bir anlami kalmasa da bu da arti bir sigorta simdilik.
sık açılmasa da raid0 çok tehlikeli
@gurkan-atilgan yukarıda bahsettiğim gibi sistemdeki ilave alınmış yedekler sayesinde raid 0 riskini alabiliyorum, bu sayede hem backup hem de kapasite olarak daha verimli çalışabiliyorum. Tek NAS kullansam raid 0 yapmazdım.
Sandisk'lerin 40 bin saat sorunu diye bir olay var; firmware'iniz güncel olduğundan emin olun.