Berkay Hasdemir paylaştı.

İnternet ve Fiber altyapıları (FTTx ve xDSL)

Arkadaşlar selamlar, günümüzde ülkemizde kullanılmış veya kullanılan internet alt yapı türlerinden elimden geldiğince sizlere bahsetmeye çalışayım.

FTTn (Fiber to the node)

Bahsedeceğimiz alt yapı belkide çoğumuzun kullandığı alt yapıdır. aDSL2+ Şeklinde de bahsedilebilir. ADSLde 16mbit bağlantıya bu alt yapı sayesinde çıkılmaya başlanmıştır. FTTNde konumlandırma şu şekilde olur; Bir kaç kilometrelik alan için bir kabinet (Saha dolabı) koyulur. Santral tarafından bu saha dolabına fiber kablo ile gidilir. Kabinetten sonra ise kullanıcılara bakır kablo ile hizmet verilir. Yani evlerinizde ki telefon kabloları.
Bu alt yapıda önemli olan sizin saha dolabınıza uzaklığınız ve saha dolabından size gelen bakır kablonun durumu.
Buna evinizin içerisinde ki iç tesisat telefon kabloları da dahil. Eğer bu kablolar sağlıklı ise 24mbit'e kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Ancak şuanda operatörler ADSL2+ adı altında 24 mbit paket satmamaktalar.

FTTc(Fiber to the cabinet)
Şimdi gelelim ülkede çoğu kişinin fiber diye kandırıldığı altyapıya yani vDSL2 veya bazı bölümlerde Coax, Fiber_C şeklinde de geçebilir.
Bu altyapının FTTNden çok bir farkı bulunmuyor aslında, şöyle ki yukarda bahsettiğimiz FTTNde birkaç kilometrelik alana koyulan kabinetler burada her 200-300 metrede bir koyulur. Kabinetten sonra yine bakır kablo veya bazı yerlerde ethernet kablosu(RJ45)da kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu kabinetler kullanıcıya yakın olduğu zaman internet hızları ve stabilite de yükseliyor. FTTCde 50mbite kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Burda ki önem gösteren değişkenler yine bahsedilen bakır kablo kalitesi. Ancak FTTCde bu kontrollerin çoğu ISS tarafından yapıldığı için sizin evin iç tesisatınızı çok önemsemenize gerek yok.

FTTb(Fiber to the building)
İşte gerçek fiber diyebileceğimiz bir altyapı, aynı zamanda fiber olarak ISSlerin yaygın kullandığı bir altyapı. Yukarıda ki kabinetleri vs. unutun. Bu altyapıda yerleşim şu şekilde; Öbek noktasından fiber kablo ile bina girişine kadar gidilir. Bina girişine bir swicht koyulur bu swicht ISSe göre değişir Cisco ,Huawei, Alcatel Lucent olabilir.
Fiber kablo ile bu swicht'e girildikten sonra sw üzerinden ki portlardan binada ki dairelere ethernet kablosu(Rj45) ile çıkış alınır. Bu ethernet kablosu dairenizin içinde HGW(Modem)nize, WAN şeklinde bağlanır. Burda internet hızı ISSe ve SWye bağlı olarak değişir. Ancak genellikle ISSler 25-50-100mbit paketler satarlar bu alt yapıda. Ayrıca bu altyapıda tam anlamıyla IPTVde kullanılabilir(TurkcellTV+,Tivibu)

FTTh(Fiber to the home)
Bahsedeceğimiz son altyapı, FTTh diğer adı ile GPON bu altyapı tam fiber diyebileceğimiz bir altyapı.
Bu altyapıda ONT model, KTA model ve MTU model bağlantı mevcut, ben daha sağlıklı ve daha çok yaygınlaşan ONT modeli anlatacağım.
Bu altyapıda OLTden(Santral diyebiliriz) binaya fiber kablo ile gidilir, binanın zemin katına koyulan bask(Bina altı sonlandırma kutusu)dan veya fiber splitterından dairelere fiber kıl kablo çekilir. Bu fiber kıl kablo evinizin içine yerleştirilen ONT(Çevirici modem)ye giriş yapılır. ONTler yine ISSe göre değişir Ericsson,Huawei,Alcatel olabilir.
ONTye giriş yapıldıktan sonra RJ45 ile çıkış yapılıp HGW(Modem)nizde WAN şeklinde bağlantı sağlanır.
İnternet erişimi bu şekilde gerçekleşir. Bu erişimde 1000 Mbit'e kadar internet hızı sunulabilir. Tabi ki yine kullanılan değişkenler bazında. Bazı ISSler ONT üzerinde ses hizmetide verebilir.
FTTbde olduğu gibi VoD,IPTV hizmetler sağlıklı bir şekilde sunulabilir.

Elimden geldiğince sizlere ülkemizde kullanılan internet altyapılarını anlatmaya çalıştım. Yukarıda anlattığımda alt yapıların grafik hallerinide paylaşayım daha iyi anlaşılır.
Birde yukarıda bahsetmediğim bize kullanılmayan fiber to the desk var yani masaya kadar fiber ancak ülkemizde kullanılan bir altyapı değil 🙂 Hepinize bol fiberli günler 🙂

#akış #fiber #internet

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • t.baris @turemis-baris

    Peki SO nun bu konudaki yaklaşımı nasıl?
    Eskişehirde fiber yazısınada yazmıştım. Sokağımızdan fiber geçti. Ancak bulunduğum apartman küçük sadece 7 daire var çoğu öğrenci apartman yönetimi die bişiy hak getire!.
    SO Eskişehirde uygulamaya başladığında bizim gibi müşterilerine nasıl bir fiber hizmeti vericek yada vericekmi? @horizon

    • Ufuk E. @ufuke

      Eskişehire kurulan alt yapı FTTh yani GPON. Ancak bulunduğunuz apartmana gelir mi gerçekten şuan için bişey söylemem yanlış olur. Eskişehirde öncelik ile yaygınlaşması lazım şimdilik açıkcası merkezi ve rezidans,site gibi yerleşim yerlerine sunulacak. Ancak şöylede bir şey var evin önündeki sokakta çalışma yapıldı ve evin kapısına doğru kazı yapılıp resimdeki gibi bir şey var ise kapının önünde alt yapı gelmiş demektir. (Resim gerçekten Eskişehir'den bağlar civarında alt yapı yapıldıktan son çekmiştim.)

  • Bilgehan Veli Çakıroğlu @hyperhiz

    İzmir'de SuperOnline yanlış hatırlamıyor isem FTTh(Fiber to the home) kullanıyor

  • cingibi @cingibi

    ttnet in fiber altyapısı olan bir binada superonline fiber alma şansımız olmuyor mu ttnetin adsl hatlatını kullanabiliyorlar fiberi ortak kullanma yok mu acaba

    • Ufuk E. @ufuke

      Merhaba, bu bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor. Şöyle ki bazı bölgelerde fiberde anlaşmalar gereği Tsol fiber var ise TT fiber olamıyor, keza aynı şekilde TTfiber var ise Tsol fiber olamıyor. Ancak bazı siteler veya apartmanlarda bu protokollerden önce 2 altyapıda kurulmuş oluyor. Bu yüzden istediğinizi kullanabiliyorsunuz. Ancak şuanda binanızda sadece TT var ise yüksel ihtimalle TSoldan yararlanamacaksınız. Ama tabi ki en net bilgisi 08502220222yi arayarak öğrenebilirsiniz.

    • cingibi @cingibi

      bilgi için teşekkürler tilgin HG1311 modem ile ttnet fiber kullanıyorum. daha önceleri modemin tam yetki ile erişebilirken ttnet saolsun yetkilerimizi root şifresi ile ksıtladı sırf bu yüzden superonline a geçmek istiyordum bilginiz varmıdır acaba bu modemi nasıl değiştirebilirim

Casio Protrek PRG-240T

Saati 2 sene önce aldım.2 senedir aktif olarak kullanıyorum.Saat titanyumdan yapılmış oldukça şık ve dayanıklı bir saat.Camı mineral cam.Saat 100metre 10 bar su geçirmezliğe sahip.Ben denizde,havuzda kullandım.Bana mısın demedi.Kısacası günlük kullanımda denizde havuzda 3-4 metrede yüzeceksiniz su falan geçirmiyor.Saat titanyum kordon.Dijital pusulası var.20 saniye sürekli ölçüm yapıyor.Barometre(basınç ölçer),Altımetre(Yükseklik ölçer)ve aynı zamanda termometreye sahip oldukça tutarlı sonuçlar veriyor saat.Dünya saati,alarm,kronometre,geri sayım sayacı var.2099 yılına kadar tam otamatik takvime sahip.Kısacası saate hiç ayar yapmıyosunuz o kendi yaz-kış saati günleri ayları hesaplıyor.Saatin en önemli özelliği güneş enerjisiyle çalışması:Saat güneş enerjisiyle çaılışıyor.Casio ekranın altına güneş paneli yerleştirmiş.Direk güneş ışığı altında 8 dakikada şarj oluyor.6 ay tam fonksiyonlu çalışabiliyor fosforlu ışığını kullanmassanız.Kısacası ben çok memnun kaldım bu saatten zaten protrek serisine ait yani dağcı ve yürüyüşçüler için bir saat.580 tl civarı fiyatları var internette

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Seasonic m12ii bronze 620w Psu

Bugün itibari ile sipariş verdiğim seasonic m12ii bronze 620w psu elime ulaştı bende kurulumunu yaptım.Seasonic firmasını en kaliteli olarak gördüğüm psu firması olduğu için tercih ettim.Psu modüler kablolaları güzel 12 kanalı 2 tane 8 pin ve 4+4 pin .Çok sessiz bir psu burada arkadaşlar önermişti bende aldım ve şu an çok memnunum kabloları sleeve diye nitelendirdiğimiz sarılı kablolardan.Gerçek 620 watt.80plus bronze sertfikasına sahip fiyat olarak da bana 220tlye geldi çok memnunum tavsiye ederim.Ürün yarı modüler bu yüzden puan kırdım sadece 12volt kablosu iki tane dedğim gibi ikiside powera bağlı saklama sorunu olabilir bende olmadı.Puanım 10/10.Mükemmel bir psu.4/4'lük

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 5

PaybyMe Ön Ödemeli Kart

Merhaba arkadaşlar.Teknoseyirde prepaid kartlara büyük ilgi olduğunu gördüm özellikle ininal'a bugün başka bir prepaid kart olan paybymeyi tanıtacağım.Paybyme denizbank işbirliği ile hazırlanmış bir ön ödemeli kart.Tamamen ücretsiz aylık kesinti kart ücreti falan yok.Öncelikle card.payby.me sitesine giriyorsunuz.Ve adres bilgilerinizi girdikten sonra sipariş ediyorsunuz.Çok iyi bir hizmetleri var.Kart kapınıza kadar geliyor kargo ile.Kargo tamamen ücretsiz.Kartı paybyme uyumlu siteler ile kullanabiliyorsunuz https://card.payby.me/wheretopurchase adresinde destekleyen siteler yazıyor steam,origin,uplay,appstore,humblebundle,appstore,googleplay,windowsphone store kısacası bütün popüler platformlar destekleniyor.Kart visa electron sistemine sahip bütün visa destekleyen iş yerlerinden fiziksel alışveriş yapabilirsiniz.Karta denizbank atmsinden para yükleyebilirsiniz hiçbir para kesintisi olmadığı için çok kullanışlı yaklaşık 6 aydır kullanıyorum çok memnunum

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 10
Berkay Hasdemir paylaştı.

Atomos Ninja 2

Eğer amatör & profesyonel olarak video işleri ile uğraşıyorsanız, yolunuz bir noktada harici kayıtçılar ile kesişiyor. Video kameralar, kendi içlerine genelde sıkıştırmalı olarak görüntüyü kaydederler. Bu kameralardan eğer daha iyi görüntü kalitesi almak istiyorsak, eğer üzerlerinde sıkıştırmasız HDMI çıkışı varsa, buradan aldığımız görüntüyü kaydederek daha yüksek kalitede görüntü elde edebiliriz.

Atomos Ninja 2, HDMI üzerinden gelen görüntüyü 10-bit 4:2:2 Prores ya da Avid DNxHD olarak kaydedebiliyor. Ninja 2, aynı zamanda harici monitör olarak da kullanılabiliyor. Kameranın HotShoe yuvasına takılabiliyor doğrudan.

Görüntüleri ise, üzerinde bulunan 2.5" slotuna takacağınız HDD ya da SSD'ye kaydediyor.

Diğer dikkat çeken detayları:

* Monitörde ses durumunu görmek mümkün
* Focus peaking ve zebra desteği bulunuyor.
* Çekilen görüntüleri monitörden izlemek mümkün.
* Timecode desteği mevcut.
* 10-bit kayıt için kameradan gelen görüntünün de 10-bit olması gerekiyor.
* 1 veya 2 adet NP-570 pil ile çalışıyor. Paket içerisinden 2 adet 2600 mAh'lik NP-570 pil çıkıyor.
* 2 pil ve HDD ile ağırlığı 670 gr
* Kaydedilen görüntüleri PC'ye aktarmak için kutu içerisinden çıkan adaptörü kullanıyorsunuz. Disk sökme takma gibi dertler yok. Tak&çıkar şeklinde.

Kayıt süreleri:

ProRes HQ (10-bit, 220Mbps):
250GB = 2.5 saat

Avid DNxHD-220x (10 bit, 220Mbps):
250GB = 2.5 saat

Desteklenen kamera listesi:
http://www.atomos.com/discovery-what-cameras/

Kısacası, kamera ile çektiği görüntülerde çok sık renk düzenlemesi yapanlar için bu tür kayıt cihazları oldukça faydalı. Aynı zamanda yedekli olarak video kaydı yapmak isteyenler için de bir çözüm.

Bu ürünün video incelemesi de TeknoSeyir'de yakında detaylıca yer alacak.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 11
Berkay Hasdemir paylaştı.

ZTE Open C Firefox OS

Merhaba,

Önceden bahsettiğim bir hevesle sipariş verdiğim ZTE'nin yeni Firefox OS platformlu telefonunu yeterince inceleme fırsatı buldum.

Başlıca özellikleri
*Ekran: 480x800 4"
*Ağırlık: 125gr.
*Micro SD card slotu
*4gb entegre hafıza
*Wifi, 3G
*3.15MP kamera, 352x288@15fps video çekimi
*Chipset: Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200
*CPU: Dual-core 1.2 GHz Cortex-A7
*512 MB RAM
*GPU: Adreno 302
*FM Radyo
*Bluetooth
*1400mAh batarya

Ebay Almanya fiyatı: 85 euro

Şimdi bunları yazdığımıza göre izlenimlere geçelim.

Kutu İçeriği

Bu kısımda şaşırılacak bir durum yok. Bir adet usb kablo ve fişi, bir adet kulaklık, bir adet batarya, telefonun kendisi (e haliyle), kullanma klavuzu ve garanti belgesi. Ama kutunun dışındaki pencereden firefox logosunun görünmesi güzel bi hava katmış.

Fiziksel Yapı

Telefonda genel olarak basit ve ucuz plastik malzeme kullanılmış. Zaten fiyatından da çok bir kalite vaad etmediğini hemen anlaşılıyor. Benim siparişimde bir renk seçeneği yoktu ama bir de turuncusu varmış. Benim sahip olduğum model mat siyah. Iphone 4 ile hemen hemen aynı boya sahip. Ekran camın çok gerisinde kalıyor. Dolayısıyla biraz mat bir görüntü veriyor. Yani Tam olarak ucuz küçük ekranlı androidli Samsung modelleriyle hemen hemen aynı kalitede. Telefonda tuş olarak kilit tuşu, ses açıp kapama tuşu ve ekranın altında da bir adet dokunmatik geri tuşu bulunuyor.

Sistem ve Arayüz

Öncellikle daha önce seyrettiğim bi önceki nesil Firefox OS' lu telefonlar gibi takılan, ilerlemeyen insanı gıcık eden hiçbir takılması kasılması kalmamış gayet stabil bir sistem olmuş. Arayüzde hiçbir takılma, kasılma söz konusu değil. Arayüz Android platformuyla neredeyse aynı gibi. PC ye bağlayınca da "Android Device" olarak gördü. Bu da bana baya ilginç geldi. Sanırım sistemin kökünde birşeylerin ortak olması söz konusu. Dil olarak türkçe seçeneği var fakat neredeyse her uyarı ya da bildirim mesajını farklı dilde görmeniz söz konusu. Kimi zaman ingilizce, kimi zaman ispanyolca. Ayarlar, bildirim çubuğu ve kilit ekranı android ile neredeyse hiçbir fark yok. Zaten resminide paylaşacağım sizde bir yorum yapın.

Uygulama Marketi

Bu platformun herhalde en güçsüz kısmı burası. Çünkü her platformda görmeye alıştığımız uygulamaların neredeyse hiçbiri yok. Hatta o kadar azki şöyle özetleyebilirim. Diğer platformlardan bildiğimiz ve bu platformda uygulamalar şöyle: LINE, SoundCloud, Cut the Rope. Bunlar haricinde Facebook, Twitter, Youtube uygulamaları HTML5 i kullanabilmesinden dolayı mobil sitelerine yönlendiren uygulamalar. Diğer hiçbir tanıyıp aşina olduğumuz hiçbir uygulama mevcut değil. Alternatif programlar var ancak tabii ki gerçeğinden çok uzaklar. Yalnız çok şaşırdığım bir uygulama mevcut bu platformda. "Here Maps" Nokia'nın çok övündüğü harita uygulaması bu telefonda öntanımlı yüklü olarak geldi. Hatta önceden nokia telefonunuzda kaydettiğiniz noktalar var ise giriş yapınca bunlarıda görebiliyorsunuz.

Kamera

Bu kısımda neredeyse söylenecek hiçbirşey yok ne fotoğraf ne de video performansı buraya örneğini koyabileceğim kadar bile iyi değil. Hatta çamur gibi diyebilirim.

Sonuç

Açıkçası bu telefonu ne kamerası ne fiziksel yapısı ne de ZTE için aldım. Sadece çok merak ettiğim Firefox OS platformunu canlı canlı görmek istedim. Hazır elimde de bu fırsat varken edinmek istedim. Kesinlikle beklediğimden iyi çıktı diyebilirim ama yeterli mi derseniz kesinlikle hayır. İlk önce herkesin kullanmaya alıştığı onlarca programın hiçbirinin olmaması büyük bir eksi. Sadece ucuz telefon pazarını hedeflediği içinde fiziksel yapısı çok düzgün kaliteli firefox lu bir telefonda şimdilik çıkmayacak gibi. Eğer bu fiyata bir android li bir telefon varsa tercihinizi o telefondan yana kullanın derim (Gerçi bildiğim kadarıyla şu anda Türkiye pazarında yok ama gelebilir) Herşeyi aynı olsada sonuçta android oturmuş bir platform ve aradığınız herşeyi bulabilirsiniz. Şu anda hazır değil ama firefox bir şekilde bu işten vazgeçmezse akıllı telefon pazarından bir pay alabilir gibi görünüyor.

Umarım benim gibi merak edenler varsa bir nebze olsun merakını giderebilmişimdir. Sorularınız olursa benim aklıma gelmeyen, çekinmeden yorum kısmına sorunuzu yazabilirsiniz.

Hayatınızdan teknoloji eksik olmasın...

Not: Maalesef Teknoseyir sadece 5 adet fotoğrafı kabul ediyor. Hazırladığım toplamda 20 kare vardı fakat kendimce en önemlilerini ekledim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 25
Berkay Hasdemir paylaştı.

Radxa Rock

Son zamanlarda yükselişte olan tek kart üstünde mini bilgisayarlara güçlü bir örnek. http://www.radxa.com resmi web sitesi.

Raspberry pi ile başlayan tek kart üzerinde her şeyin bulunduğu ARM mimarisinde bir işlemcisi olan mini bilgisayar diyebileceğimiz ürünlere güzel bir örnek. 10cm x 8cm boyutlarında ve 3cm genişliğinde.

Üzerinde Andorid ve Linux çalışabilmektedir. Android olarak kitkat çalışabiliyor. Linux olarak basitleştirilmiş bir Ubuntu versiyonu olan Lubuntu kurulu. Linaro; ARM işlemci mimarisi için açık kaynak kodlu yazılım geliştiren bir topluluk. Bu yapıda olması üreticiden bağımsız olması adına önemli bir özellik.

Şu anda radxa rock ve rasxa rock lite olarak iki ana ürünleri var. Rock ürünü piyasada 99$ gibi bir fiyata satılıyor, hatta kendi web sitelerinden satışları da var. Kutu açılışını ve kurulumu içeren firmanın videosunu paylaşıyorum. Kutunun içinden radxa rock'ın kendisi, usb kablosu, Wifi anten ve modüler plastik şeffaf bir kutu çıkıyor. Biz 2 tane sipariş verdik. Gelince detaylı kullanıcı incelememi de araya ekleyeceğim. Ürün başına 10 dolar gibi bir kargo ücreti istiyorlar.

Aletin Rock versiyonunun Quad Core ARM Cortex-A9 1.6 Ghz işlemcisi ve 2 GB ram'i var. Lite versiyonun 1 GB ram'i var.

Wifi Desteği + bluetooth desteği + lan eternet desteği ile genel network bağlantılarını yapabiliyorsunuz. Lite versiyonun Bluetooth desteği yok.

Ürünün giriş çıkışlarını listelersek; 2 tane USB2.0 + 1 tane USB otg + digital ve analog ses + kartın üstünde microfon + microsd kart (TF) okuyucusu + kartın üstünde IR (infrared okuyucu Hdmi çıkışı ve 80 pinlik genişleme yuvası var.

HDMI'dan 1080p görüntü aktarabiliyor. Ayrıca geliştiriciler için 2 tane 40 pinli geliştirme yuvası var. Burada gpio - I2C - spi - uart - usb - pwm - adc - lcd çıkışları var.

2A'lik 5V'luk bir güç adaptörü istiyor. Yani güç tüketimi maksimum 10Watt'ı geçmiyor.

Üzerindeki 3 adet led'i kullanıcılar kullanabiliyor. Yaptığınız programlarda basitçe kullanabiliyorsunuz. Ayrıca ev otomasyonu veya benzeri projeleri yapacak kişiler içinde yeterli sayıda giriş çıkış içeriyor.

Raspberry pi gibi ürünlerin 512mb ram'i ve 700 Mhz işlemcisi varken bu ürün süper bilgisayar gibi duruyor fakat dokümantasyon ve sürdürülebilirlik olarak biraz riskli. Anladığım kadarı ile firma küçük bir firma, 2013 yılında Tom Cubie ve arkadaşları tarafından kurulmuş. Firmaya bir soru sorduğunuzda bay Tom Cubie direk kendisi cevap verebiliyor. Bazıları bunu güzel bulabilir ama aslında beni endişeye düşüren bir durum. Ürün yayılmazsa ve kullanıcı desteği gelmezse geleceği riskli... Açık kaynak kodlu olması ve kodların bile internette paylaşılması, kullanılan chip'lerin genel kullanılan ürünler olması firmayı bağımlılığı azaltıyor fakat ne olursa olsun ürünün geleceğinin olabilmesi için satılması ve daha çok uzman kullanıcının sahip olması gerekiyor.

Dökümantasyon için bir wiki sayfası oluşturmuşlar. Ayrıca Talk adı altında form benzeri bir yapı oluşturmuşlar fakat pek bir kullanıcı içeriği şimdilik yok. Google+ 'da ürün için firmanın oluşturduğu gruba 400-500 kişi kadar kayıtlı.

Zaman gösterecek diyelim....

Sayfalar
Resmi site : http://radxa.com/
Wiki sitesi : http://wiki.radxa.com/
Talk Sitesi : http://talk.radxa.com/
Google+ sitesi : https://plus.google.com/communities/114007636590240429960
Kutu açılış video : http://youtu.be/69y02SC_7H8

Teknik Detaylar :

# System
CPU ARM Cortex-A9 quad core @ 1.6Ghz
Memory 2GB DDR3 @ 800Mhz 1GB DDR3 @ 800Mhz

# Storage
8GB Nand Flash, Micro-SD SDXC up to 128GB

# Display and Graphics
GPU Mali400-mp4@533Mhz, OpenGL ES 2.0
Digital Video HDMI 1.4 up to 1080p@60hz
Analog Video AV output

# Network
LAN 10/100M Ethernet port
WIFI 150Mbps 802.11b/g/n with antenna
Bluetooth Bluetooth 4.0 None

# I/O
Audio S/PDIF, headphone jack
USB HOST 2 USB 2.0 standard A type
USB OTG USB OTG micro-USB connector
Serial Serial Console for debugging
IR Support self defined IR remote
Key 1 power key, 1 recovery key, 1 reset key

# Other
Led 3 programable leds
RTC Support power off alarm
Extend header 80 pins including GPIO, I2C, SPI, Line in, USB 2.0, PWM, ADC, LCD, etc

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 32
Berkay Hasdemir paylaştı.

Windows 8.1 Update 1

Microsoft birkaç ay evvel yayınladığı Windows 8.1 için ilk güncellemeyi indirmeye sundu. Bende sizlere bu güncellemeyle gelen yeniliklerden ve olması gereken fakat olmayan yeniliklerden bahsedeceğim.

Güncellemeyi Windows update üzerinden indirebilirsiniz. Bir dip not olarakta güncelleme zorunlu güvenlik güncellmesi olduğu için bu güncellemeyi yüklemeyen bundan sonraki Windows 8.1 güncellemelerini alamayacakmış.

Windows 8 ile başlat menüsü başta olmak üzere birçok değişiklik yaşandı. Bu değişiklere bende dahil olmak üzere birçok kullanıcı zorluk yaşadı ve tepki gösterdi. Microsoft bu tepkilere karşılık olarak Windows 8.1’i yayınladı. Windows 8.1 ile birlikte start ikonu geri gelse de o ikon sadece başlangıç ekranına yönlendiriyordu. Bu da pekte bir çözüm sayılmazdı. Bunlar yaşanırken yeni bir güncelleme çıkacağı ve bu güncellemeyle başlat menüsünün geri geleceği iddaa edildi. Microsoft 8 nisan tarihinde bu güncellemeyi yayınladı ve ne yazıkki başlat menüsü yine yoktu. Son gelen bilgiler bir sonraki güncellemeyle birlikte başlat menüsünün geri geleceği şeklinde.Microsoft başlat menüsü üzerinde çalışmalarına devam ettiği ve bu güncellemeye yetişmediğini açıklamıştı.

Güncelleme neler getiriyor?

Güncellemeyle birlikte metro arayüzüne bir güç düğmesi ekleniyor ve bu sayede bilgisayarı kapatmak için mouse’u köşelere götürüp ekran açma derdinden kurtuluyoruz. Ancak tabiki bu işlevi kullanmak isteyen kullanmaya devam edebilir. Bir gelen yenilikse güç düğmesinin yanına eklenen arama ikonu. İkona tıklayarak arama yapmanızı sağlıyor.

Bir diğer yenilikse artık mağazadan indirdiğiniz uygulamarı görev çubuğuna sabitliyor olabilmek. Bu sayede mağazadan indiriklerimizi metro arayüzüne geçmeden çalıştırabilir veya kapatabiliriz. Bunun yanında görev çubuğuna sabitlemeseniz bile, o an açık olan Metro uygulamaları, normal Windows programları gibi görev çubuğunda görünüyor. Simgelerin üzerine geldiğinizde yine aynı klasik programlarda olduğu gibi, uygulamanın bir ön izlemesini görüntüleyebiliyoruz. Metro uygulamalarını görev çubuğunda görmek istemezsek, bunu görev çubuğuna sağ tıklayıp Özellikler'e tıklayarak, ardından "Windows Mağazası uygulamalarını görev çubuğunda göster" seçeneğinin işaretini kaldırarak değiştirebiliyoruz. Bir Metro uygulamasını görev çubuğuna sabitlemek için, metro arayüzündeyken uygulamanın kutucuğuna sağ tıklayıp Görev çubuğuna sabitle seçeneğine tıklamanız yeterli. Diğer bir yenilikse görev çubuğuna her yerden erişebiliyoruz. Buna metro arayüzü ve uygulamalarıda dahil. Metro arayüzü ve uygulamalarında görev çubuğu gizleniyor ve fareyi ekranın em altına getirmediğimiz sürecede çıkmıyor. Bu bir dezavantajda sayılabilir. Çünkü mağazadan indirdiğimiz bir oyunu(ağırlıklı fare ile oynan) oynarken istemeden de olsa çubuk çıkıyor ve size engel olabiliyor. Fareyi yukarı götürdüğünüzde ise uygulamayı küçültmek ve kapatmak için, aynı klasik programlardakine benzer bir başlık çubuğu görüntüleniyor.

Diğer yenilik ise bilgisayarı eskisi gibi masaüstü ekranı gelecek şekilde başlatabiliyoruz. Bu ayarı görev çubuğu özelliklerinden ayarlayabiliyoruz. Bir başka yenilikse metro arayüzünde uygulamanın kutucuğunun üstüne gelip sağ tıklayabiliyoruz. Böylelikle bildiğimiz klasik işlev menüsü geliyor. Bu menüde başlagıçtan kaldır, görev çubuğuna sabitle, kaldır, yeniden boyutlandır ve eğer canlı kutucuk özelliği varsa canlı kutucuğu kapat seçenkleri bulunuyor. Güncellemeden önce farenin sağ tuşunu birden fazla kutucuğu seçmek için kullanabiliyorduk. Bunun için artık CTRL'ye basılı tutup farenin sol tuşunu kullanabiliyoruz.

Güncellemenin çözdüğü küçük ama can sıkıcı bir sorun ise, son yüklediğimiz uygulamaları bulmayı kolaylaştırması. Mağaza üzerinden yeni bir Metro uygulaması yüklediğimizde metro arayüzünün alt tarafındaki küçük okun yanında, yeni uygulama sayısını gösteren bir uyarı geliyor. Bu uyarıya tıklayıp uygulama listesini açtığımızda, en yeni uygulamaları başta görmek için üst taraftan sıralamayı değiştirmeniz gerekiyor. Ayrıca yeni uygulamalar, yanında "Yeni" etiketiyle vurgulanıyor. Güncellemenin getirdiği diğer yeniliklerse söyle; Windows 8.1 Update, işletim sisteminin yüksek çözünürlüklü ekran desteğini güçlendiriyor. Güncellemenin ardından metin boyutunu yüzde 500'e kadar büyütmemiz mümkün oluyor. Bu, özellikle küçük boyutlu 4K ekranlarda ve yüksek çözünürlüklü, küçük ekranlı yeni laptop'larda faydalı olacak bir yenilik. Her ne kadar henüz 4k çözünürlüklü laptop ve monitörler şu anda az ve pahalı olsada ileride faydası olacaktır mutlaka. Ayrıca dokunmatik ekranlı cihazlarda disk alanını yönetmek için bir araç geliyor. Bu araç metro arayüzünde çalışıyor. Araca Ayarlar uygulaması > Bilgisayar ve ayarlar > Disk alanı yoluyla ulaşmak mümkün. Güncelleme sistemin donanım gereksinimini aşağı çekiyor. Bu iyi bir haber. Önceden 2 gb ram ve 32gb alana ihtiyaç duyarken, artık 1 gb ram ve 16gb alan yetiyor. Bütün bunlar bir yana işletim sisteminin hala eksikleri ve sıkıntıları bulunuyor.

Sizce Windows 8.1’in hala eksikleri var mı?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 6 / 9
Berkay Hasdemir paylaştı.

ASUS N550JV-CN127H NOTEBOOK

ASUS N550JV-CN127H NOTEBOOK

Merhaba arkadaşlar ben cihazı(cn127h)6 aydır kullanıyorum. Sizlerle cihaz hakkındaki görüşlerimi ve incelemelerimi paylaşmak istiyorum.
Cihazın Özellikleri:
İşlemci:Intel® Core i7-4700HQ Dört Çekirdekli 2.4 GHz (Turbo Boost ile 3.4 GHz'e kadar) (6MB Intel® Smart Cache)
Yonga Seti:Intel® HM86 Chipset
Hafıza (RAM):16 GB DDR3 1600 MHZ
Hard Disk:1 TB 5400 rpm
Optik Sürücü: Blu-Ray DVD Combo
Ekran Kartı:NVIDIA® GEFORCE® GT 750M 4GB DDR3 (Intel® HD Graphics 4600)
Ekran:15.6" 1920x1080 Full HD Mat IPS Ekran (178 derece görüş açısı)
Ses:Bang & Olufsen ICEpower®, Sonic Master, MaxxAudio
Klavye:Aydınlatmalı Numerik TR Q Klavye
Webcam:720p HD Camera
Ethernet:Integrated 10/100/1000 Mbps Fast Ethernet
Wi-Fi:802.11 B/G/N
Bluetooth:Bluetooth 4.0
Portlar:3 x USB 3.0, Combo audio jack, HDMI, mini DisplayPort, LAN, SD card reader
Pil:4 Cells - Polymer Battery (59Whrs) (4000mAh)
Ortalama pil süresi:4-5 saat
AC Adapter: 120W (19V 6.32A)
External:Subwoofer
Boyutlar:383 x 255 x 27.7 mm
Ağırlık:2.6 kg
İşletim Sistemi: Windows 8(8.1’e yükseltildi)

Tasarım
Cihazın tasarımı hoşuma gitti. N56ya göre klavyeninde kasayla aynı renkte olması kötü olmuş. Ama n56dan da bir farkının olması gerekiyordu. Klavyenin aydınlatması geceleri size fazlasıyla yetiyor. Klavyenin üzerinde bulunan power tuşu ve asus console tuşları pek kaliteli değil. Basarken bir sorun olacak diye korkuyorum bazen. Klavyenin kalitesi çokda iyi değil. Böyle bir üst seviye multimedya bilgisayarı için kötü. Ancak yinede yazı yazarken bir parça rahatlık sağladığını söyleyebilirim. Touchpad kullanımı rahat ve kullanışlı. Kasanın alamimyum olması ve inceliği gayet iyi.
Ekran
Ekran beklediğimden daha iyi çıktı. Ekranın görüntü kalitesi gerçekten çok güzel. Bunda ekranın İPS olmasınında katkısı büyük. IPS teknolojisi daha doğal renkler sunuyor. Bununla birlikte 178 derecelik açıya kadar rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Ses
Ses kalitesi sonicmaster takılı değilken çok kötü olduğu söylenemez. Sonic master takılı değilken bilgisayardan neredeyse hiçbir bass sesi alamıyorsunuz. Ancak sonicmasterı taktıktan sonra ses kalitesi bariz bir şekilde fark ediliyor. Sesin netliği gerek sonicmaster takılı iken gereksede takılı değilken gayet iyi. Sesin şiddeti sonicmaster takılı iken fark yaratıyor. Diğer notebookların çoğundan daha iyi bir ses kalitesi sunuyor.
ısınma ve fan sesi
Günlük kullanımda zaman zaman "audio by bang&olufsen icepower" yazısının bulunduğu(ekran ve klavyenin birleştiği aynı zamanda fan çıkışının bulunduğu) yer dışında ısınan yeri yok. O ısı ekrana zaman zaman özellikle oyun oynarken veya bilgisayarı zorlayacak programlar çalıştırıldığında vurabiliyor. Ancak kullandığım süre boyunca herhangi bir zararını görmedim. Bilgisayarı tasarlayan mühendisler o ısının oraya vuracağını hesaplamışlardır ve ona göre bir malzeme kalitesi kullanmışlardır. Günlük kullamında nerdeyse hiç fan sesi duymuyorsunuz. Sadece çok sessiz ortamlarda hdd sesi duyuluyor. Onu da ssd takarak giderebilirsiniz. Oyun oynarken ki ısınma konusunda çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü yoğunluktan dolayı uzun uzun test yapma vaktim olmadı. Ama birkaç oyun oynadım. Oynadığım dönemde de yukarıda belirttiğim üzere "audio by bang&olufsen icepower" yazısının bulunduğu bölümde ısınma hissettim. Onun dışında kasanın diğer kısımlarında ısınma olmadı.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Berkay Hasdemir paylaştı.

LG G PAD 8.3 TABLET

Herkese Merhabalar,
Bu incelememdeki cihaz benim değil. Ama İnceleme paylaşıcak kadar tableti kullandığımı söyleyebilirim. Şimdiden herkese iyi seyirler ...

=> Tablette 3G ve 4G Yok. Benim Kullandığım Asus Tablette'de 3G yani Sim Kart Girişi Yok Ancak Android Telefonundan İnterneti Paylaşarak Kullanıyorum Eğer Android Telefonunuz Varsa Onu Çokta Dert Etmemelisiniz. Ancak Android Telefonum Yok ve Ben Dışarıda Wi-Fİ olmayan yerde internete girmek istiyorum derseniz bu ürünü kafadan ilk elemeniz lazım.

=> GPS Var Marketten Tablete Uygulama Çekerek GPS Uygulaması Çekerek Kullanabilirsiniz.

=> İşlemci Qualcomm Snapdragon 600 4 Çekirdek Zamanımız tabletlerine iyi .

=> İşlemci Hızı 1.7 GHz Gayet Yeterli.

=> Ekran Boyutu 8.3'' . Mutlaka İnternette ve Mağazalarda Kılıf Vardır Ama Bu Boyut İçin İstediğiniz Kılıfı bulamazsanız Ebay Tarzı Yabancı Kaynaklı Sitelerden Bulabilirsiniz Bazılarının Kargosu Bedava veya Ucuz Bir Ücret.

=> Ekran FULL HD IPS. Lg'nin telefonlarda gördüğümüz satış taktiği burada da var renkler parlak ve albenisi olan ekran yapmışlar.

=> Bluetooth Var.

=> Hafızası 16GB Ama İsterseniz 64GB'a kadar Hafıza Kartı ile Yükseltebilirsiniz.

=> 2 GB Ram Var. Günümüz Tabletlerinde Bu Fiyata Göre İyi.

=> Pil 4600 mAh Gücünde Ama Bu Sayı Çinlilerin Tabletlerindeki Gibi Değil Gerçek 4600mAh Yakın Kapasitede !

=> Otofokuslu 5 MP Arka Kamera ve 1.3 MP Ön Kamera Var.

=> Android 4.2.2 ile geliyor.

=> Söylemeyi Unutmuşum Adreno 320 Grafik İşlemcisi Var.

=> QPair Uygulaması Var Android Telefonunuza Gelen Mesajlara Buradan Cevap Verebiliyorsunuz.

=> OYUN PERFORMANSI : Bol Bol Oyun Oynadım Beklendiği Gibi Herhangi Kasma Takılma , Aşırı Isınma Gibi Problemlerle Karşılaşmadım. Modern Combat'ın 3 ve 4 'ünü , Nova 3'ü , Real Racing 3 , Need For Speed Most Wanted Gibi Sorun Yaratan Performans Oyunlarını Oynadım. Beni Rahatsız Eden Durum Olmadı.

=> TASARIM : Tablet ucuz plastikten üretilmemiş metal yapıda benimde en sevdiğim şeylerden biride bu. İnce Bir Tasarımı Var. Kullanım için Boyutu Güzel Olmuş.

=> Kamera Performansı : İdeal Seviyede Sosyal Medyada Paylaşmak İçin Güzel Diyebilirim.

=> 3G Olmamasını çok eleştirdiğim nokta oluyor tabletlerde ancak 3G Olursa Bu Tablet Ekranı Büyük LG G2 olurdu.

Puanım: 9 Çünkü Fiyat / Performans bakımından üst düzeyde söyleyebilirim. Tasarımı , Sistem Özellikleri ve önceden bahsettiklerim tabletin olumlu yönleri.

Elimde Asus MemoPad Smart Me301T ve Everest Everpad 704 HD Var Elimde Bu Tabletler Olmasaydı İlk Tercihin LG G Pad 2 Olurdu.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 11 / 21
  • DarthVader @darthvader

    Estağfurullah. Batarya performansına gelince; ilk başlarda sıkıntı yaratıyor tabii. Hatta kendi kendime dedim ki; "bu kadar az kullanımdan sonra şarj bitiyorsa işimiz var". Ancak bir müddet şarj-deşarjdan sonra yavaş yavaş oturuyor. Şu anda beni bayağı götürüyor şarj konusunda, memnunum.
    Günlük genel kullanımımı aşağıda belirtiyorum.
    -Yaklaşık 1,5 - 2 saatlik youtube videosu (minimum 720p)
    -Yaklaşık 4 ya da 5 saat internet ve sosyal medya kullanımı.

    Oyun pek oynamıyorum ancak bazen ben de Riptide GP 2 ye takılıyorum. O zaman yaklaşık 1 saatlik oyunda %30-40 gibi azalıyor.

    Yukarıda verdiğim rakamların sapma payları mutlaka vardır ama %10 u geçmez.

    Batarya %15 e geldiğinde şarj edin uyarısını alıyorsunuz. Ben bu uyarıyı görür görmez evdeysem prize takıp KAPALI şarj ediyorum. Bir gerekliliği olmayabilir ancak benim tercihim bu yönde. Ancak seyrettiğim bir film ya da video varsa %10 ya da en kötü %5 e gelmeden şarj etmeye başlıyorum.

    • Ridvan Suleyman @suleymanridvan

      Yaklaşık 1,5 – 2 saatlik youtube videosu (minimum 720p)
      -Yaklaşık 4 ya da 5 saat internet ve sosyal medya kullanımı.
      Bu batarya performansı bence yeterli, 5 6 saat ekran açık kalma süresi gayet iyi. Sizi de yazdıklarimla yordum ama bir şey alınca insan uzun süre kullanmak istiyor.

    • DarthVader @darthvader

      @suleymanridvan , estağfurullah inşallah size yardımcı olabilmişimdir. Dediğim gibi ben hakikaten memnunum. İhtiyaçlarımı karşılıyor. Hele ki video izlemezseniz bayağı bir açık kalabiliyor. Yalnız şimdi aklıma geldi şunu belirtmeden geçemeyeceğim: Ben kullanırken genelde sadece wi-fi yi açıyorum. GPS vb. arka planda çalışıp makinayı yoracak bazı özellikleri çok kullanmıyorum. Bunu da göz önüne almanızda fayda var.

    • Ridvan Suleyman @suleymanridvan

      Bnde youtube u çok kullanıyorum ve Son zamanlarda teknoseyirle birlikte Web kullanımım arttı. Yani kullanımımiz benzer diyebilirim. Son soracağım soru ise nekadar sürede sarj oluyor.

    • DarthVader @darthvader

      @suleymanridvan günaydın ,

      Bir ekleme daha, genelde parlaklığı %50 ve %80 aralığında kullanıyorum. Gerektiği zaman %100 e çıkıyorum ama çok sık olmuyor. Her seferinde birşeyler ekliyor olabilirim ama aklıma geldikçe yazıyorum işte...

      Valla ne yalan söyleyeyim; ne kadar sürede şarj olduğu konusunda bir fikrim yok. Çünkü genelde yatmadan önce şarja takıyorum sabah uyanınca çıkarıyorum. Ama sizin için bugün deneyip haber vereceğim.

    • Ridvan Suleyman @suleymanridvan

      Bence eklemekle çok iyi yapıyorsunuz ben ve başka insanlar kullanıcı fikirlerini okuyup ne alacağını önceden bilir ve parasini boşa harcamaz. Fikirlerimizi paylaşmaya olanak tanıyan #teknoseyir e çok teşekkür ederim tabi Size de aynen teşekkürlerimi sunarım her soruma sıkılmadan usanmadan uzun uzun cevap yazdınız .

    • DarthVader @darthvader

      @suleymanridvan merhaba ,
      Saat 19:00'da %10 şarj kalmışken kapalı olarak 5V - 1.8A lik şarj cihazıyla (içinden çıkan orijinal) 22:30' da tam 3,5 saatte doldu. Bilginize...

      Estağfurullah ne demek, asıl ben teşekkür ederim. Elimden geldiğince, dilim döndüğünce cevap yazmaya çalıştım. Aklınıza takılan başka şeyler de olursa bildiğim kadarıyla müsait olabildiğim her zaman yardımcı olmaya çalışırım.

  • DarthVader @darthvader

    Arkadaşlar merhaba,
    LG G-PAD 8.3 tabletim 2 Temmuz 2014 - Saat 00:20 itibarıyla yeni bir güncelleme aldı. Açıklamaya göre KnockCode artık kilit ekranını açmadan devrede oluyor. Kendinizin belirlediği bir kodu ekranı açmadan ekran üstünde herhangi bir yerde yaparsaniz kilidi açıyor. Eğer 5 defa yanlış girerseniz yine sizin belirleyeceğiniz bir pin kodu istiyor. Bakalım batarya kullanımına etkisi ne olacak...

  • omerdd @omerdd

    arkadaşlar merhaba bende bu tableti almayı düşünüyorum hatta düşünmeyi geçtim direk alıcam ama sadece şarj konusu düşündürüyor beni. çünkü tam bir sarj canavarı olan clash of clans oyunu için tablet alıcam iphone 4s var ekran çok küçük geliyor. çin malı tabletlerlede zaten 2-3 saat oynarım bundada o performansı alacak gibiyim daha hardcore sarjı yiyen oyunlarda deneyen var mı tableti ne kadar süre oynayabiliyoruz. lenovo yoga almayı düşünüyorum o sarj konusunda çok iyi fakat onunda 0.3inç fark olmasına ragmen 8inç küçük geliyor 10 inç de pahalı cevaplarınızı bekliyorum.

  • keremyıldız @keremyildz

    Tabletin sarji suan yoğun kullanimda 1 günu cikarmiyo gunde en az 2 kez sarj etmek zorunda kaliyorum ve bide 4.4.2 ile benim tablette e-posta durduruldu hatasii veriyo bunu baska yasanlar varmi merak etiim yardinlariniz icin simdiden tesekkurler