İnternet ve Fiber altyapıları (FTTx ve xDSL)
Arkadaşlar selamlar, günümüzde ülkemizde kullanılmış veya kullanılan internet alt yapı türlerinden elimden geldiğince sizlere bahsetmeye çalışayım.
FTTn (Fiber to the node)
Bahsedeceğimiz alt yapı belkide çoğumuzun kullandığı alt yapıdır. aDSL2+ Şeklinde de bahsedilebilir. ADSLde 16mbit bağlantıya bu alt yapı sayesinde çıkılmaya başlanmıştır. FTTNde konumlandırma şu şekilde olur; Bir kaç kilometrelik alan için bir kabinet (Saha dolabı) koyulur. Santral tarafından bu saha dolabına fiber kablo ile gidilir. Kabinetten sonra ise kullanıcılara bakır kablo ile hizmet verilir. Yani evlerinizde ki telefon kabloları.
Bu alt yapıda önemli olan sizin saha dolabınıza uzaklığınız ve saha dolabından size gelen bakır kablonun durumu.
Buna evinizin içerisinde ki iç tesisat telefon kabloları da dahil. Eğer bu kablolar sağlıklı ise 24mbit'e kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Ancak şuanda operatörler ADSL2+ adı altında 24 mbit paket satmamaktalar.
FTTc(Fiber to the cabinet)
Şimdi gelelim ülkede çoğu kişinin fiber diye kandırıldığı altyapıya yani vDSL2 veya bazı bölümlerde Coax, Fiber_C şeklinde de geçebilir.
Bu altyapının FTTNden çok bir farkı bulunmuyor aslında, şöyle ki yukarda bahsettiğimiz FTTNde birkaç kilometrelik alana koyulan kabinetler burada her 200-300 metrede bir koyulur. Kabinetten sonra yine bakır kablo veya bazı yerlerde ethernet kablosu(RJ45)da kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu kabinetler kullanıcıya yakın olduğu zaman internet hızları ve stabilite de yükseliyor. FTTCde 50mbite kadar internet bağlantısı sağlanabilir. Burda ki önem gösteren değişkenler yine bahsedilen bakır kablo kalitesi. Ancak FTTCde bu kontrollerin çoğu ISS tarafından yapıldığı için sizin evin iç tesisatınızı çok önemsemenize gerek yok.
FTTb(Fiber to the building)
İşte gerçek fiber diyebileceğimiz bir altyapı, aynı zamanda fiber olarak ISSlerin yaygın kullandığı bir altyapı. Yukarıda ki kabinetleri vs. unutun. Bu altyapıda yerleşim şu şekilde; Öbek noktasından fiber kablo ile bina girişine kadar gidilir. Bina girişine bir swicht koyulur bu swicht ISSe göre değişir Cisco ,Huawei, Alcatel Lucent olabilir.
Fiber kablo ile bu swicht'e girildikten sonra sw üzerinden ki portlardan binada ki dairelere ethernet kablosu(Rj45) ile çıkış alınır. Bu ethernet kablosu dairenizin içinde HGW(Modem)nize, WAN şeklinde bağlanır. Burda internet hızı ISSe ve SWye bağlı olarak değişir. Ancak genellikle ISSler 25-50-100mbit paketler satarlar bu alt yapıda. Ayrıca bu altyapıda tam anlamıyla IPTVde kullanılabilir(TurkcellTV+,Tivibu)
FTTh(Fiber to the home)
Bahsedeceğimiz son altyapı, FTTh diğer adı ile GPON bu altyapı tam fiber diyebileceğimiz bir altyapı.
Bu altyapıda ONT model, KTA model ve MTU model bağlantı mevcut, ben daha sağlıklı ve daha çok yaygınlaşan ONT modeli anlatacağım.
Bu altyapıda OLTden(Santral diyebiliriz) binaya fiber kablo ile gidilir, binanın zemin katına koyulan bask(Bina altı sonlandırma kutusu)dan veya fiber splitterından dairelere fiber kıl kablo çekilir. Bu fiber kıl kablo evinizin içine yerleştirilen ONT(Çevirici modem)ye giriş yapılır. ONTler yine ISSe göre değişir Ericsson,Huawei,Alcatel olabilir.
ONTye giriş yapıldıktan sonra RJ45 ile çıkış yapılıp HGW(Modem)nizde WAN şeklinde bağlantı sağlanır.
İnternet erişimi bu şekilde gerçekleşir. Bu erişimde 1000 Mbit'e kadar internet hızı sunulabilir. Tabi ki yine kullanılan değişkenler bazında. Bazı ISSler ONT üzerinde ses hizmetide verebilir.
FTTbde olduğu gibi VoD,IPTV hizmetler sağlıklı bir şekilde sunulabilir.
Elimden geldiğince sizlere ülkemizde kullanılan internet altyapılarını anlatmaya çalıştım. Yukarıda anlattığımda alt yapıların grafik hallerinide paylaşayım daha iyi anlaşılır.
Birde yukarıda bahsetmediğim bize kullanılmayan fiber to the desk var yani masaya kadar fiber ancak ülkemizde kullanılan bir altyapı değil 🙂 Hepinize bol fiberli günler 🙂
#akış #fiber #internet
Peki SO nun bu konudaki yaklaşımı nasıl?
Eskişehirde fiber yazısınada yazmıştım. Sokağımızdan fiber geçti. Ancak bulunduğum apartman küçük sadece 7 daire var çoğu öğrenci apartman yönetimi die bişiy hak getire!.
SO Eskişehirde uygulamaya başladığında bizim gibi müşterilerine nasıl bir fiber hizmeti vericek yada vericekmi? @horizon
Eskişehire kurulan alt yapı FTTh yani GPON. Ancak bulunduğunuz apartmana gelir mi gerçekten şuan için bişey söylemem yanlış olur. Eskişehirde öncelik ile yaygınlaşması lazım şimdilik açıkcası merkezi ve rezidans,site gibi yerleşim yerlerine sunulacak. Ancak şöylede bir şey var evin önündeki sokakta çalışma yapıldı ve evin kapısına doğru kazı yapılıp resimdeki gibi bir şey var ise kapının önünde alt yapı gelmiş demektir. (Resim gerçekten Eskişehir'den bağlar civarında alt yapı yapıldıktan son çekmiştim.)
İzmir'de SuperOnline yanlış hatırlamıyor isem FTTh(Fiber to the home) kullanıyor
Bölgeye göre değişmekte İzmir'in her yerinde FTTh kullanılmıyor. FTTb kullandığmız yerler de mevcut. Ancak yeni yapılan bütün altyapılar GPONla bağlantı sağlanıyor.
ttnet in fiber altyapısı olan bir binada superonline fiber alma şansımız olmuyor mu ttnetin adsl hatlatını kullanabiliyorlar fiberi ortak kullanma yok mu acaba
Merhaba, bu bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor. Şöyle ki bazı bölgelerde fiberde anlaşmalar gereği Tsol fiber var ise TT fiber olamıyor, keza aynı şekilde TTfiber var ise Tsol fiber olamıyor. Ancak bazı siteler veya apartmanlarda bu protokollerden önce 2 altyapıda kurulmuş oluyor. Bu yüzden istediğinizi kullanabiliyorsunuz. Ancak şuanda binanızda sadece TT var ise yüksel ihtimalle TSoldan yararlanamacaksınız. Ama tabi ki en net bilgisi 08502220222yi arayarak öğrenebilirsiniz.
bilgi için teşekkürler tilgin HG1311 modem ile ttnet fiber kullanıyorum. daha önceleri modemin tam yetki ile erişebilirken ttnet saolsun yetkilerimizi root şifresi ile ksıtladı sırf bu yüzden superonline a geçmek istiyordum bilginiz varmıdır acaba bu modemi nasıl değiştirebilirim