Eskiden dayak vardı

Şimdiki çocukları nasıl yetiştiriyorlar ben anlamıyorum. Tamam devir değişti eskisi gibi değil ama bu çocuklar büyüyünce nasıl kendi ayakları üzerinde duracak? Nasıl mücadeleci olacak? Pervane ebeveyn diye bişey peydah olmuş 4 dönüyorlar çocuğun etrafında. Çocuğun sorun çözme ve stresle bvaşa çıkma becerisi asla gelişmiyor. Sıfır.

80'liyim. İzmit'te büyüdüm. Evde annem ders veya yaramazlık nedeniyle döverdi. Üst kattaki teyzem döverdi.
İlkokulda öğretmenin kızılcık sopası vardı sıra dayağı kaç tane geçtim hatırlamıyorum (ki başarılı öğrenciydim) . Tenefüste kavga kesin çıkardı. Ortaokulda (burslu) özel okuldaydım. İngilizcecisinden din hocasına kadar temiz döverdi (evet özel okulda çok pis dayak vardı) Yaşadığım mahallede kesin birileri sataşır sen ilk etapta dövsen de adamlar toplanır sonra bi yerde kıstırır döverlerdi.
Yazın kuran kursunda hortumla dövmüşlerdi ki sonra lisede yine verdiler orda PVC borular gelmişti onlarla dövmüşlerdi. Falaka da vardı 90ların başında ama hiç yatırmadılar bana denk gelmedi şükür falaka.
Askerde filan anlatmıyorum zaten.
Neyse iş güç vs kopardık bir şekilde expat olduk yurtdışındayım

Şimdi bakıyorum böyle bir pembe g.tlülük yok yahu bu çocuklar ne yapacak ne olacak ilerde?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Tai per Dog Un @alipektas

    Dövmemek doğrusu. Başka yanlışlar (şımartmak, ilgilenmemek vb.) yapıp sonucu daha kötü yapmaları (ki dayak atılan zamanlardan daha kötü olduğu da tartışılır) dövmenin kötü bir yöntem olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bencesi tabii.

  • ömer akgül @tuhalf

    Hiç dayak yemedim, mutluyum, götüm de pembe değil

  • Recai @recai

    bende 80lerde dogdum, izmirde buyudum ve yurtdisinda yasiyorum yillardir
    okul, mahalle ve evde bende ayni seyleri yasadim
    ve seninle birebir ayni seyleri dusunuyorum yeni nesil icin
    cöp, plastik bir nesil yetisiyor, 20 yil sonra dunyanin halini dusunemiyorum.
    doguda hala örselenerek yetisen nasil, batida pamuklara sarilip, tek tiklama ile cinsiyet degistirebilen neslin icinden gececek, o da yetmeyecek ulkelerinin icinden de gececekler.
    not: iyi dayak yemisiz zamaninda, hayatima da birseyler katti iyi kötu, dayaga karsi olsam da 🙂

  • protego @protego

    Dayakla iş olsaydı sizin eski nesiller dünyanın en iyi nesli olurdu. Ülkenin haline bakınca görüyoruz ne olmuş.

  • AB9 @sqn

    Eskiden dayak 'ilk seçenekti' ve bu kesinlikle yanlıştı, o konuda hemfikirim. Ancak sarkaç bugün öyle bir ters tarafa savruldu ki, ortaya çıkan bu 'dayaksızlık/sınırsızlık' hali de en az eskisi kadar hatalı.

    Bazı çocuklar -ve ne yazık ki bazı yetişkinler- gerçekten de laftan, güzel sözden anlamıyor; 'bana bir şey olmaz' güvencesinin verdiği bir arsızlıkla hareket ediyor. İdeal olan, tıpkı devletin işleyişi gibi kademeli bir disiplin sistemidir: Önce konuşursun, uyarını yaparsın. Anlamıyorsa bir bedel ödetirsin (ceza/mahrumiyet). Ama eğer karşındaki kişi arsızlıkta level atlamışsa, lafın bittiği yerde o kişinin anlayacağı dilden konuşacak otoriteyi göstermek zorundasın.

    Bugün toplumsal yozlaşmanın temelinde de bu var. İnsanlar cezadan, hapis yatmaktan, rezil olmaktan korkmuyor. O caydırıcılık yok olduğu an, meydan kötülere kalıyor. Şiddet çözüm değil belki ama 'mutlak otorite' ve 'gerçek yaptırım' eksikliği, toplumu çürütüyor.

  • Rj0lnir @rj0lnir

    Yeni nesillerin "ılık" yetiştirildiğine katılıyorum ama düzgün yetişmek için illa dayak yenmesi gerektiğine katılmıyorum. Sizi o kadar dövdüklerine göre sanki sorun biraz da sizdeymiş gibi görünüyor buradan bakınca 🙂

  • OrcunFix @orcunfix

    Çoooooook şımartıldı bu yeni nesil çoooooooooooooook. Hani bakın çok demiyorum ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK diyorum. hayır çocuklarda ahlak edep diye birşey yok ve bunu da ailesi savunuyor. E kusurabakma da sen baya baya hiç kurusu yetiştirdin ? herşeye ağlayan istediği olmayınca deliren ona buna sataşan ve sonucunda da hiçbirşey olmayınca buna katlayarak devam eden bir ego manyak psikopat bir birey saldın dünyaya ? tamam dayak elbette çözüm değil ama dayaksız da yapamamış bizim insanımız. Bir yere kadar dayak olmasın elbette ama dayaksız da bizim insanımız dediğim gibi yetiştiremiyor çocuk falan, saldım çayıraaaaaaaaaaaaaa mevlam kayıra oluyor. Ondan sonra o hiç kurusu da geliyor sizin başımıza bela oluyor.

  • Chevron @chevron

    learning curve ile karşılaşan çocuk bocalar hocam...

  • echo @echo

    Bu biricik nesiller büyüyünce de diğer insanlardan aynı şeyi bekliyor. Bulamayınca sorunu kendinde arayacağına diğer insanlara yöneltiyor. Bence asosyal olmaya mahkum benmerkeci bir nesil yetişti.