Hadi iyisiniz 2030 yılında RAM diye bir şey kalmayacak.
Teknoseyir gündemi
#akbank#rc#Windows1124H2Güncelleme#GTAIV#SylvesterStallone#RunwayAi#birazrap#müzik#Sinema#itopyaSon bir saat içinde 147 ziyaretçi, 110 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2024 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Ne yani artık fabrikalar yanmayacak mı 😀
RAM'i RAM yapan şeylerden biri de neredeyse sınırsız okuma yazma sunması. Programlar tanımlanan değişkenleri ayarlarken saniyede milyonlarca kez siliyor yazıyor. SSD'de bunu yapmak zor.
tabir yanlış. ram o kadar ucuzlarsa zaten ismi değişir ve depolama olarak kullanılmaya başlanır.
Wooooww haRAM
Ali'nin söylediği daha makul, ram tarihe karışacak değil de, sistemle entegre hale gelecek ve son kullanıcı için pazardan gidip satın alınması enthusiast seviyesine geçecek. bunu da arm mimarisinin gelişimine bağlıyorum, l1 > l2 > l3 > ram > ssd sırasıyla kullanılmaya devam edecektir fakat hepsi tek modülün içinde olacak. bu sayede çok daha verimli ve amaca yönelik sistemler üretilecek, upgrade ihtiyacında ise şirketler yeniden cihaz satarak varlıklarını sürdüreceklerdir.
Windows'un ve OS'un giderek artar bellek taleplerine, görsel medyanın grafik kalitesindeki artış da eklendiğinde böyle bir şeyin olması çok zor. Geçici bellek daima talepkar bir davranış sergileyecektir. Gömülü bellek kullanımı kullanıcıyı daima sıkıntıya sokar.
Yaparlarsa bir tek para için yaparlar, yani bellek eklemek yerine bilgisayarı komple değiştirmek zorunda kalırsınız (özellikle de sıklıkla yaşanan sektörel ekonomik krizler ışığında). Dua edelim de böyle bir şey olmasın; 4000 lira vererek aldığımız bir Huawei dizüstünü doğal ömüründen önce elinizden çıkarmak zorunda kalmayalım. Telefonlar ve Pi türü SoC'lar güzel bir örnek çünkü.
@lterlemez pc toplamanın geçtiğimiz yıllar boyunca ne seviyeye geldiğinden bu sürecin kaçınılmaz olduğunu çıkarabilirsin. windows daha fazla bellek talep edecektir ama dediğim gibi her geçen yıl pc toplama, dolayısıyla ayrı parça mevzusu azalacak, bunun yerini m1 gibi sistemler alacak. bunu da konsol mantığıyla savunacaklar, apple m1 yapacak ve bundan maksimum fayda sağlamanı 5 sene boyunca taahhüt edecek. eğer üreticiler cep telefonu pazarından dersler çıkarmışlarsa onlar da birleşecek ve senede 1-2 model ile bu sisteme adapte olup apple gibi kar marjı yakalamayı düşüneceklerdir. eğer dediğim sistem olursa sadece üreticiler değil, tüketiciler de kazanır. bugün microsoft-tsmc-amd-msi/asus ortaklığında hep beraber oturup soc özellikleri bu, üreticisi tsmc, ms buna uygun işletim sistemi yap, notebook üreticileri siz de kasalarınızı buna göre tasarlayın, desteğini de 5 yıl verelim deseler, tüketici de 2-3 sene sonra değeri çok fazla düşmeden elinden çıkarabilecek ve yenisini alabilecektir. apple müşterisi bugün 16bin liralık cihazı ömründen önce elinden çıkaracağını bilerek alıyor ve bundan hiç de mutsuz gözükmüyor.
@sqn; Ama elinden çıkartamayacak işte son kullanıcı, şu an belli başlı parçaları elinden çıkartabiliyor ise alanın da aynı mantıkla "ileride ben de bir sonrakine geçerim" şeklinde olduğu içindir. Ama SoC vb uygulamalar ile buna balta vuruluyor. Apple'ın kar marjının çoğunluğu telefondan, mac tarafında yaptığı kar belli mesleki kategorilerden geliyor. Aksi halde IBM compatible ile piyasayı %50/50 paylaşmışlardı şimdiye kadar. Telefondaki uygulama kullanıcının aleyhine, eğer pc'de de bu yola girerler ise yine kullanıcın aleyhine olacaktır. Bide Apple gibi "biz sizden daha iyi biliriz" diyerek, son kullanıcının değil, kendilerinin istediklerini dayatırlar ise o zaman hapı yutar son kullanıcı. Bu tür şeyler, hiç bir zaman son kullanıcının lehine sonuçlanmamıştır, sonuçlanmaz da. Umarım böyle olmaz, açıkçası ben hiç onaylamıyorum.
@sqn; Ayrı parça, kullanıcıyı bağımsız kılar; Apple'daki gibi köle kılmaz. Evet, bazan meşakkatli oluyor ama herkese uygun oluyor. Ayrıca daha da verimli; şimdi ürettiklerini düşünelim ve siz de yeni modele geçeceksiniz. Elinizdeki çıkaramazsanız ne olacak? Bir işlemcinin ömrü en az 10 sene, bu süre içinde yeterli gücü rahatlıkla sağlayabiliyor ki bir de bunun yazılım kısmı var. Hadi, donanımcılar kar marjını yakaladı. Yazılımcılar da şimdi yaptıkları gibi kar marjını yakalayabilmek için o SoC'ları zorlamaya başlayan yazılımlar yazmaya başlarlar ise ne olacak? Şu an AMD, Intel ve NVidia performans olarak en tepe noktadalar ama hala yazılımcıların ve çevre birimcilerin taleplerine yetişemiyorlar. Peki o zaman ne olacak?
@sqn; Totosu kirli Pi bile 2-4-8 GB diye seri çıkarttı ve hala daha fazlası isteniyor adamlardan.
Bilgisayar dünyasında hiç bir şeye kesin olarak hayır diyemeyiz 🙂
Ram'lerin de eli armut toplamayacak bu süreçte onlar da hızlanacaktır diye düşünüyorum.
O dedikleri olmayacak.